فهرست مطالب

آموزش مهندسی ایران - پیاپی 96 (زمستان 1401)

فصلنامه آموزش مهندسی ایران
پیاپی 96 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصیب بامری، قاسم سلیمی*، رحمت الله مرزوقی، سید علی اکبر صفوی، مهدی محمدی صفحات 1-30

    صنعت نسل چهارم یکی از چالش‏برانگیزترین موضوعات برای طراحی مهندسی و همچنین برای آموزش عالی است. در این راستا یکی از موضوعات جذاب محافل دانشگاهی و صنعتی ایجاد توانمندی‏ها، الزامات و شایستگی‏ها در دانشجویان برای انطباق با این صنعت است. هدف پژوهش حاضر شناسایی شایستگی‏هایی دانشجویان مهندسی و الزامات آموزش عالی بر اساس رویکرد کیفی با روش فراترکیب است. یافته‏های پژوهش نشان داد که شایستگی‏ها و الزامات در ابعاد: 1. شایستگی‏های دانشجویان مهندسی (توانمندی‏های فردی، دانش و مهارت تخصصی، توانمندی‏های اجتماعی، مهارت‏های فناورانه) 2. الزامات دانشگاهی (الزامات آموزشی 0/4، بسترهای آموزشی، الزامات برنامه درسی، بهسازی اساتید) 3. الزامات غیردانشگاهی (مهارت‏های راهبردی صنعت 0/4، الزامات بازار کار) 4. توسعه منابع انسانی شناسایی گردید. یافته‏های مطالعه کنونی می‏تواند برای برنامه‏ریزی توسعه رویکردهای جدید در برنامه‏های درسی آموزش مهندسی مفید باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی‏ها، دانشجویان مهندسی، آموزش عالی، آموزش0، 4، فراترکیب، انقلاب صنعتی 0
  • پریوش جعفری*، ماندانا یاوری، نادر قلی قورچیان، اصغر زمانی صفحات 31-51

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای ارتقای هوش رقابتی دانشگاه‏های صنعتی سطح یک شهر تهران (دانشگاه صنعتی شریف، امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی) انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر رویکرد آمیخته و از نظر استراتژی در بخش کیفی، تحلیل محتوا و در بخش کمی همبستگی از نوع پیمایشی بوده است. در بخش کیفی، علاوه بر بررسی متون، 23 نفر به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش به روش هدفمند برای انجام مصاحبه نیمه ساختمند انتخاب شدند و مصاحبه انجام شد. در بخش کمی حجم کل جامعه آماری 1792 نفر، شامل1253نفر عضو هییت علمی و 539 نفر از کارشناسان ارشد و خبره دانشگاه بوده است. که حجم نمونه اصلی طبق جدول کرسبی- مورگان 317 نفر برآورد شد، که با توجه به استفاده تکنیک معادلات ساختاری برای حفظ توان لازم به برآوردهای با ثبات‏تری از پارامترها و خطاهای استاندارد، در نهایت حجم نمونه 350 نفر برآورد گردید.یافته‏های پژوهش نشان دهنده این است که هوش رقابتی در دانشگاه‏ها شامل 8 بعد اصلی آگاهی از وضعیت رقبا،آگاهی راهبردی،آگاهی از وضعیت بازار، بها دادن به مشتریان، پشتیبانی مدیران، فعالیت هوشمندانه، زیر ساخت دانشگاه، درگیر کردن کارکنان و اعضای هیات علمی و 8 عامل موثر مدیریت و رهبری هوشمند، برنامه‏ریزی توسعه مستمر و برندسازی، سرمایه انسانی، برنامه‏های آموزشی و پژوهشی، سیستم‏ها و زیرساخت‏ها، فرایندها، ساختار و قوانین دانشگاها،؛ فرهنگ سازمانی، تعاملات و ارتباطات دانشگاه می‏باشد و برای ارتقای هوش رقابتی باید روی آن‏ها سرمایه‏گذاری انجام گیرد.

    کلیدواژگان: هوش رقابتی، دانشگاه‏های صنعتی سطح یک شهر تهران، رویکرد آمیخته
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی*، سولماز خادمی، صدیقه شادی صفحات 53-67
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر بهبود کیفیت تدریس در آموزش مهندسی: مطالعه‏ای مبتنی بر روش فراترکیب است. این پژوهش کیفی با استفاده از روش هفت‏مرحله‏ای ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. گروه فراترکیب متشکل از سه نفر متخصص برنامه ریزی درسی و یک نفر متخصص در روش پژوهش فراترکیب بود. 27 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن استخراج 5 مضمون ویژگی‏های فردی دانشجویان، شایستگی‏های حرفه‏ای اساتید، وضعیت طرح درس، نیازها و ارزش‏های جامعه و عوامل محیطی و سازمانی است. اعتبار داده‏ها با استفاده از فنون اعتبارپذیری، انتقال‏پذیری و هم‏سوسازی داده‏ها و اعتمادپذیری به داده‏ها نیز با هدایت دقیق جریان جمع‏آوری اطلاعات و هم‏سوسازی پژوهشگران تایید شد. نتایج نشان دادند که برای جهت ‏دادن به علم و هنر آموزش، می‏توان عوامل موثر بر کیفیت تدریس را با موقعیت‏های تدریس واقعی ارتباط داد تا یادگیرندگان با استفاده از آن بتوانند اطلاعات، رفتارها و مهارت‏های جدیدی همراه با درک کامل آن‏ها کسب کنند. با بررسی مولفه‏های موثر بر بهبود کیفیت تدریس آموزش مهندسی و اعمال آن‏ها در تدریس، تعامل سازنده‏ای بین استاد و دانشجو شکل می‏گیرد که منجر به یادگیری عمیق در یادگیرندگان می‏شود.
    کلیدواژگان: کیفیت تدریس، آموزش مهندسی، روش تدریس
  • حامد یزدانی*، محمود یعقوبی صفحات 69-91
    چالش‏های جهانی نظیر تغییرات اقلیمی، امنیت منابع انرژی و غذا، فقر و حقوق بشر در سال‏های اخیر به طور جدی مورد توجه قرار گرفته‏اند. راهکارهای ارایه‏شده توسط سیاست‏گذاران و محققان مشخصا نتوانسته است در مقیاس جهانی موثر واقع شود. برای نمونه، هنوز حدود یک‏سوم جمعیت زمین از دسترسی کافی به آب آشامیدنی سالم محروم هستند، اثرات مخرب گرمایش جهانی سلامت محیط‏زیست و مردم را به خطر انداخته و در اقصی نقاط جهان فقر نسبی و منازعه گسترده‏تر شده است. این عوامل منجر به اهمیت نگاه جهانی و آینده‏نگر به توسعه پایدار شده است. از آنجایی که مفهوم پایداری دارای پیچیدگی‏های ذاتی و ماهیت میان‏رشته‏ای با ابعاد اقتصادی، زیست‏محیطی و اجتماعی است، آموزش توسعه پایدار در همه رشته‏های دانشگاهی، به خصوص برای دانشجویان مهندسی، ضروری به نظر می‏رسد. این مقاله با توصیف ویژگی‏های آموزش مهندسی پایدار و بررسی جامع مقالات داخلی و خارجی در این زمینه، سعی در ارایه راهکاری برای گنجاندن ابعاد فرارشته‏ای توسعه پایدار در برنامه درسی دانشجویان مهندسی دارد. در همین راستا، درون‏مایه درسی واحد با تاکید بر تقویت دانش اجتماعی مهندسان و افزایش توانایی ایشان در یافتن و درک اثرات متقابل ابعاد مختلف پایداری پیشنهاد و تحلیل شد. تشریح شد که چنین درسی می‏تواند مهندسان آینده را آماده روبه‏رو شدن و یافتن پاسخ پایدار برای چالش‏های پیچیده دنیای کنونی کند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آموزش پایداری، آموزش مهندسی، دانشگاه نسل چهارم، پژوهش کیفی
  • پویان ایار*، امیدرضا باغچه سرایی، امیرعلی خادمی، آرین بایبوردی صفحات 93-118
    آموزش ابزارهای بررسی پایداری برای مهندسان عمران باید با هدف اتخاذ پایدارترین تصمیمات مهندسی در پروژه ‏ها صورت ‏گیرد. هدف اصلی این پژوهش مقایسه به‏ کارگیری رویکرد پایداری در آموزش مهندسی عمران در ایران با برخی کشورهای توسعه ‏یافته است. در این پژوهش از روش توصیفی_ مقایسه ‏ای جهت سنجش عوامل مورد بررسی استفاده شده است. در همین راستا، ضمن بررسی دیدگاه‏ های سازمان‏های حرفه ‏ای داخلی و خارجی، به اهمیت آموزش پایداری پرداخته شده و با شرح مباحث آموزشی پایداری در برخی دانشگاه‏های مطرح جهان و مقایسه آن‏ها با برنامه مصوب آموزشی مهندسی عمران در کشور، راهکارهایی را برای آموزش پایداری در مهندسی عمران ارایه می‏ دهد. با توجه‏ به مطالعات انجام ‏شده، مشخص گردید در برخی جنبه ‏ها می‏توان در برنامه‏ های آموزشی مراکز آموزش عالی کشور، در جهت آموزش مفاهیم پایداری تجدید نظر گردد. با اصلاح و به ‏روزرسانی شیوه ‏های تدریس و ارتباط دانشجویان با صنعت و شرکت‏های دانش ‏بنیان، مفاهیم پایداری به ‏صورت عملیاتی آموزش داده شود، به ‏گونه‏ ای که دانشجویان بتوانند پس از گذراندن دروس مربوط، آمادگی لازم جهت اعمال این مفاهیم در طراحی‏، ساخت و بهره‏ برداری از زیرساخت‏ های عمرانی را کسب کنند. استفاده از رویکردهای تعاملی _ تشویقی و فعالیت‏های گروهی میان دانشجویان و مهندسان عمران می‏تواند به ارتقای کیفیت آموزش پایداری کمک کند.
    کلیدواژگان: پایداری، آموزش مهندسی، آموزش پایداری، مهندسی عمران، رویکرد آموزشی
  • نازیلا ادب آوازه، عاطفه امین دوست*، مهرداد نیکبخت صفحات 119-138
    پیشروی مشاغل به سمت حرفه ‏ای شدن، اهمیت مقابله با تعارض‏ های اخلاقی و اخذ تصمیمات منطبق با اخلاق مهندسی را دوچندان می نماید. پایبندی به اخلاق مهندسی با تعیین عوامل شایستگی حرفه ‏ای و تبعیت از آن‏ها میسر می‏شود. از این ‏رو هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت‏ بندی مولفه های شایستگی حرفه ‏ای مبتنی بر اخلاق مهندسی با رویکرد دلفی فازی به روش آمیخته اکتشافی است. در مرحله نخست شایستگی‏ های حرفه‏ ای مهندسی از ادبیات پژوهش مرتبط و 9 آیین‏ نامه‏ در حوزه اخلاق مهندسی در قالب 14 مولفه استخراج گردید. شایستگی ‏های حرفه‏ ای مهندسی صنایع از طریق تحلیل محتوا و مصاحبه با نظر 15 خبره جامعه مهندسین صنایع شناسایی گردید. رویکرد دلفی فازی دومرحله‏ای جهت دستیابی به توافق گروهی خبرگان استفاده شد. یافته ها نشان داد که میزان اختلاف‏ نظر خبرگان برای تمامی شایستگی‏ های حرفه ‏ای مهندسی صنایع شناسایی‏ شده مطلوب و قابل‏‏ قبول است. نتایج نشان داد که «ایمنی، سلامت و رفاه جامعه، مدیریت پایدار منابع، مسیولیت ‏پذیری، عرضه خدمات در حد شایستگی خویش، اجتناب از تضاد منافع، صداقت و بی ‏طرف، عدالت و انصاف، تجربه، حفظ و توسعه دانش و مهارت، درک فناوری، اهتمام به یاد‏گیری و بالندگی، افزایش منزلت حرفه مهندسی، احترام به شخصیت افراد، حمایت از انجمن‏ های حرفه‏ ای» به ترتیب، دارای بالاترین اولویت بوده است. نتایج این پژوهش در تدوین آیین‏ نامه‏ های اخلاقی مهندسین صنایع تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: شایستگی حرفه‏ ای مهندسی، مهندسی صنایع، اخلاق مهندسی، دلفی فازی
|
  • Mosayeb Bameri, Ghasem Salimi *, Rahmatullah Marzooqi, Seyyed Ali Safavi, Mehdi Mohammadi Pages 1-30

    Industry 4.0 is one of the most challenging topics for engineering design as well as higher education. One of the fascinating topics of academic and industrial circles has been the creation of capabilities, requirements, and competencies in students to adapt to industry 4.0. This study aims to identify the capabilities, requirements, and competencies of higher education and graduate students based on a qualitative approach and the meta-synthesis study. Findings indicate that competencies and requirements in the dimensions of: 1. Competencies of engineering students (individual abilities, specialized knowledge, and skills, social abilities, technological skills), 2. University requirements (educational requirements 4.0, educational contexts, curriculum requirements, faculty improvement), 3. Non-university requirements (industry strategic skills 4.0, labor market requirements), 4. Human resource development were identified. The current study›s findings would be useful for planning the development of new approaches in engineering education curricula.

    Keywords: competencies, Engineering students, Higher education, education 4.0, Meta-Synthesis, Industry 4.0
  • Parivash Jafarei *, Mandana Yavarei, Nadergholi Ghorchian, Asghar Zamani Pages 31-51

    The present research was carried out to present a model for improving the competitive intelligence of first-level industrial universities in Tehran. In terms of practical purpose, in terms of mixed approach, and terms of strategy, this research was a survey in the qualitative part, content an approach, and in terms of strategy, this research was a survey type in the qualitative part, content analysis, and in quantitative part correlation. In the qualitative part, in addition to reviewing the texts, 23 people were selected as participants in the research in a targeted way to conduct semi-structured interviews. In the quantitative part, the total size of the statistical population was 1792 people, including 1253 faculty members and 539 seniors and experts of the universities. The original sample size was estimated to be 317 people according to the Crosby-Morgan table, and according to the use of the structural equation technique to maintain the necessary power for more stable estimates of parameters and standard errors, the sample size was finally estimated to be 350 people. The findings of this research show that competitive intelligence in universities includes eight main dimensions and eight influential factors and in order to improve competitive intelligence, investment should be made on them.

    Keywords: Competitive Intelligence, first-level industrial universities of Tehran, Mixed Approach
  • Mehdi Mohammadi, Solmaz Khademi, Sedigheh Shadi Pages 53-67
    The main objective of this research is to investigate engineering pedagogy approaches to improve the quality of teaching in engineering education. This qualitative research was carried out using the seven-step method of Sandlovski and Barroso. The meta-synthesis team consisted of three experts in curriculum planning and one expert in meta-synthesis research. 27 related research sources were used as the basis of the analysis, the result of which is the extraction of 5 themes of students’ individual characteristics, professors’ professional competences, course plan status, society’s needs and values, and environmental and organizational factors. The validity of the data was confirmed using the techniques of reliability, transferability. Alignment and trustworthiness of the data was also confirmed by the accurate guidance of the flow of information collection and alignment of the researchers. The findings showed that to guide science and the art of education, pedagogy can be linked to real pedagogical situations and learners to be able to acquire new information, behaviors and skills with full understanding using it. Using the engineering pedagogy approach, constructive interaction between professor and student is formed, which leads to deep learning in learners.
    Keywords: Teaching Quality, engineering education, teaching method
  • Hamed Yazdanei *, Mahmood Yaghoubi Pages 69-91
    Global challenges regarding climate changes, food and energy resources security, poverty and human rights have received serious attention in the recent years. The solutions provided by policy-makers and researchers have clearly not been able to be effective on a global scale. For instance, nearly one-third of the world’s population do not have enough access to safe drinking water, the devastating effects of global warming pose threats to environment and people’s health and relative poverty and conflicts have spread in many parts of the world. These situations alert global and futuristic perspectives to the sustainable development. Since the concept of sustainability is inherently complex with interdisciplinary nature including economic, environmental and social aspects, it requires sustainable development education in all fields of university study, especially for engineering students. By describing the characteristics of sustainable engineering education and a domestic and foreign literature review in this field, this article tries to provide a scheme to include the interdisciplinary aspects of sustainable development in the curriculum of engineering students. In this regard, the subject of an integrated course was proposed and analyzed with emphasis on strengthening the social knowledge of engineers and increasing their ability to find and understand the mutual effects of different aspects of sustainability. It was argued that such a subject could prepare future engineers to confront and find sustainable solutions to the complex challenges of the modern world.
    Keywords: sustainable development, Sustainability education, engineering education, Fourth-generation university, Qualitative analysis
  • Pooyan Ayar *, Omid Reza Baghchesaraei, Amirali Khademi, Aryan Baibordy Pages 93-118
    Sustainability tools should be taught to civil engineers to make the most sustainable engineering decisions in projects. This study is conducted mainly to compare the application of the sustainability approach in civil engineering education in Iran and some developed countries. In this study, the investigated factors are measured using the comparative-descriptive method. In this regard, the importance of sustainability education is discussed in addition to examining the views of domestic and foreign professional organizations. Besides, some solutions for sustainability education in civil engineering are provided by describing sustainability education topics in some world-class universities and comparing them with the approved civil engineering education program in Iran. Studies show that the educational programs of the country’s higher education centres can be revised in some aspects to teach sustainability concepts. Sustainability concepts should be taught operationally by modifying and updating teaching methods and connecting students with industry and knowledge-based companies. In this way, students will get the necessary preparation to apply these concepts in the design, construction, and operation of civil infrastructure after passing the relevant courses. The quality of teaching sustainability tools and concepts can be improved by using interactive and encouraging approaches and group activities of civil students and engineers.
    Keywords: Sustainability, engineering education, Sustainability education, civil engineering, Educational Approach
  • Nazila Adabavazeh, Atefeh Amindoust *, Mehrdad Nikbakht Pages 119-138
    Advancement of jobs towards professionalism, doubles the importance of encountering with moral conflicts and adopting decisions which are in accordance with the engineering ethics. Observing the mentioned ethics becomes possible by determining the factors of professional competency and then observing them. Thus, the current research aims to identify and prioritize the components of professional competence on the basis of engineering ethics using the fuzzy Delphi approach combined with the exploratory mixed method. At the first stage, professional competencies of engineering, in the form of 14 components, were extracted from the literature of related research and 9 codes in the area of engineering ethics. Professional competencies of industrial engineering were identified by the analysis of content and interviewing 15 experts from the industrial engineering community. The fuzzy Delphi approach has been used in order to reach a group consensus among the experts. The findings have demonstrated that “safety, society’s well-being, sustainable management of resources, responsibility, rendering services in accordance with one’s level of competence, avoiding the conflict of interests, neutrality and honesty, justice, experience, maintaining and developing the level of knowledge and skill, having a cognizance of technology, tendency to learning and nurturance, improving the status of engineering profession, being respectful to people’s personalities, and supporting the professional councils”, have consecutively the highest priority. The results of this research have been effective in framing the moral ethics codes of industrial engineers.
    Keywords: Professional competence of engineering, industrial engineers, engineering ethics, Delfy fuzzy