فهرست مطالب

پژوهش های نوین ادبی - پیاپی 3 (بهار و تابستان 1402)

نشریه پژوهش های نوین ادبی
پیاپی 3 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید امامی*، قاسم صحرایی صفحات 1-28
    کلیله و دمنه و مرزبان نامه از متون کلاسیک زبان فارسی هستند. این دو که با نثری فنی و مزین به رشته تحریر درآمده اند به شیوه حکایت در حکایت نگاشته شده و حاوی حکایات متعددی هستند. با توجه به این که رویکرد جامعه شناختی یکی از روش های تحلیل متون است در این مقاله سعی شده رابطه بین طبقه اجتماعی و اخلاق زنان از این دیدگاه بررسی شود. در این مقاله نشان داده می شود که بین طبقه اجتماعی و فساد یا عصمت زنان رابطه ای مستقیم وجود دارد زیرا در حکایات این کتب، اکثرا زنان از طبقه اجتماعی فرو دست و پایین، دارای اخلاقی پست هستند و به شوهران خویش خیانت می کنند. در مقابل زنان طبقه بالای جامعه که شوهرانشان از قدرت، ثروت و نفوذ اجتماعی بالایی بر خوردار هستند علاوه بر پاکیزگی صورت، از نیکویی سیرت و عصمت اخلاقی نیز برخوردار می باشند. به همین دلیل در این آثار اکثرا زنان افرادی همچون کفش گر، قصاب، جولاهه، نجار و... فاسد هستند. نمود این جهت گیری در متون قدیم می تواند نشات گرفته از همان قدرت، ثروت و نفوذ اجتماعی طبقه بالا باشد. در واقع گفتمان قدرتمندان از جهات گوناگون بر ادبیات تاثیر گذاشته است و آنچه وفق مراد قدرتمندان بوده است بیان کرده و نمایش داده است.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، مرزبان نامه، طبقه اجتماعی، زنان، اخلاق
  • سید مرتضی میرهاشمی، اکبر گراوند، یوسف علی بیرانوند* صفحات 29-50

    قصه های مقدس به صورت ناخودآگاه بر نحوه داستان پردازی انسان تاثیر می گذارند. از جمله این قصه ها، قصه حضرت آدم (ع) است که در ادیان ابراهیمی و به ویژه اسلام به تفصیل بیان شده است. این قصه بر ذهن نظامی تاثیر داشته است؛ به گونه ای که داستان شاه سیاه پوش از منظومه هفت پیکر را تحت تاثیر آن سروده است. در این پژوهش بر آن شدیم که با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و تطبیق بن مایه های مشترک و شخصیت های مشابه دو داستان شاه سیاه پوش در هفت پیکر نظامی و داستان آدم (ع) در روایات دینی و ادبی بپردازیم. بعد از بررسی این دو روایت بدین نتایج دست یافتیم: بن مایه های مشترک دو داستان عبارتند از: 1- مکان مشابه 2- لذت یا گناه 3- درخت 4- سرنوشت. شخصیت های مشابه نیز از این جمله اند: 1- خداوند و ترکتاز: آن دو قهرمان را بدون سابقه آشنایی به خود نزدیک کرده اند. 2- قصاب و عزراییل: این دو کسانی هستند که رشته پیوند قهرمان را با دنیای مادی بریده اند و او را برای مدتی با دنیایی سراسر لذت آشنا کرده اند. 3- شاه و آدم: این دو هشت ویژگی مشترک دارند: دور افتادن از سرزمین خود، پیروی از هوای نفس، عروج و... .

    کلیدواژگان: قرآن کریم، قصه حضرت آدم، شاه سیاه پوش، هفت پیکر، نظامی
  • فرشته خاکباز*، حسین فقیهی صفحات 51-70
    این پژوهش، درباره آموزه های تربیتی در سیره ابن خفیف عارف قرن چهارم هجری و اثر برجای مانده او یعنی سیره ابن خفیف است. نگارنده تلاش کرده با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای به بررسی آموزه های تربیتی در سیره ابن خفیف و آثارش بپردازد. سیره ابن خفیف، توسط شاگردش، ابوالحسن دیلمی به زبان عربی تالیف و توسط رکن الدین یحیی بن جنید شیرازی به فارسی نگارش یافته است که دارای سیزده باب است و هر باب در خصوص موضوعی است که دارای مطالب تربیتی، اخلاقی و دینی می باشد. با توجه به اینکه او عارف و صوفی بزرگ بود بسیار مورد توجه و علاقه و احترام و تکریم مردم دوران خویش بود تا جایی که حتی به او لقب شیخ کبیر را داده بودند. طبق بررسی، سیره ابن خفیف، به انجام فرایض دینی مانند نماز، روزه، قرایت قرآن و غیره توجه خاص داشته و همچنین دارای محاسن اخلاقی مانند تواضع، نیکوکاری، سخاوت، انصاف، رعایت حقوق هم نوعان و... بودند و در راه عرفان و تصوف مانند ریاضت، شریعت، توحید و... گام های موثری برداشتند.
    کلیدواژگان: ابن خفیف، سیره ابن خفیف، آموزه های تربیتی، جنید شیرازی، ابوالحسن دیلمی
  • علی راستگو* صفحات 71-98
    نماد و رمز گونه ای از بیان است که حاوی مفهوم و حقیقتی غیرمحسوس است و به گوینده این اجازه را می دهد که از محدودیت زبان حسی خارج شود. مولانا که شاعری عارف است از نماد در جهت مطرح کردن عقاید عرفانی خود بهره می گیرد، این مقاله به بررسی هدف مولانا از نمادپردازی طوطی در غزلیات شمس می پردازد و سعی بر آن نموده است که تاویل و تفسیرهای جذاب و رازناک او را از این نماد نشان دهد. بیش از 80 بیت بسامد کاربرد طوطی در غزلیات شمس می باشد که از نمادگشایی آن ها مفاهیم مهمی مانند: پرواز روح به سوی عالم بالا، قبض و بسط، غیرت عارفانه، صمت و خاموشی، تداعی فرشتگان، دم مسیحایی، خوش یمنی و رابطه تقابلی آن با زاغ و جغد استخراج می شود. این مقاله با روش توصیفی_تحلیلی صورت گرفته است و با بررسی مفاهیم یاد شده تلاش نموده الگوی فکری شاعر نسبت به طوطی در غزلیات شمس را تبیین سازد.
    کلیدواژگان: مولانا، غزلیات شمس، نماد، طوطی، عرفان
  • مریم شفیعی*، سید مهدی خیراندیش صفحات 99-132

    غایت شعر و هنر، کوششی در جهت نفوذ در فی الضمیر مخاطب و انتقال عاطفه است. عصر مشروطه، با عواملی چون ارتباط با دنیای غرب، سفرنامه ها، تاسیس مدارس جدید، ترجمه آثار غربی و مطبوعات و ایجاد تغییرات اساسی در تمامی ساختار جامعه، ادبیات دوره قاجار را متحول ساخت. از این رو شاعران این دوره به اقتضای شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه با زبان شعر که سراسر شگردهای هنری است با مردم طبقات جامعه سخن می گفتند. این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی و روش کتابخانه ای بیان نموده است که قاعده کاهی و قاعده افزایی دو رکن اساسی هنجارگریزی و شگردهای هنری می باشد. این شگردهای هنری در شعر شاعران مشروطه (ایرج میرزا و میرزاده عشقی) مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج نشان داد اگرچه شاعران داعیه تجدد و نوگرایی را در ادبیات به ویژه شعر دارند؛ اما هنوز کهنه گرایی در آثارشان دیده می شود. هنجارگریزی نحوی در حوزه دستور که کاربرد واژگان کهن مغایر با زبان معیار دوره مشروطه و ساخت مصدرها و ترکیب های خلاف قواعد دستور زبان فارسی نیز در شعر این دوره دیده می شود که نمود بیشتری در اشعار میرزاده عشقی دارد. هنجارگریزی سبکی که کاربرد فراوان لغات عامیانه و روزمره و واژگان غیرفارسی و فرنگی می باشد به دلیل تغییر و تحولات اساسی جامعه در دوره مشروطه و عمومیت یافتن شعر سهم بسیار بالایی در تفاوت سبکی شعر این دوره با دوره های ماقبل خود دارد و بسامد بسیار بالایی در شعر ایرج میرزا و سپس میرزاده عشقی دارد و دیگر انواع هنجارگریزی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: هنجارگریزی، شعر مشروطه، ایرج میرزا، میرزاده عشقی
  • طیبه شیخ ویسی، سمیه آقاجانی کلخوران* صفحات 133-152
    از دیرباز، اسطوره ها در خودآگاه و ناخودآگاه ملل سهم بسزایی داشته اند. انسان در ابتدایی ترین برخورد خویش با ادبیات، یعنی داستان ها و لالایی های کودکانه، همواره با اسطوره ها در ارتباط بوده است. داستان «ماه پیشانی» یکی از داستان های عامیانه کهن است که در طول حیات فرهنگ و تمدن ایرانی، شفاهی و کتبی، از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است. این داستان مملو از اسطوره ها و باورهای ایرانی است. در پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای صورت گرفته؛ به اسطوره ماه و گاو و کارکرد و برهم کنش آنها در داستان ماه پیشانی اشاره می کنیم و به این مطلب می پردازیم که چگونه این دو عنصر داستان را پیش می برند و شخصیت اصلی داستان را در مسیر و سفر خود برای رسیدن به مرحله باروری و آفرینش آماده می کنند. با توجه به بازنمود ماه و گاو به عنوان نماد زنانگی و باروری و همچنین بستر روایی داستان «ماه پیشانی»، این دو کهن الگو با روایت داستان کاملا متناسب هستند. گاو که نماد اسطوره قربانی شونده است در حقیقت مادری است که به این صورت درآمده است. او با راهنمایی های خود دخترش را به چاهی هدایت می کند که نماد زنانگی است همانگونه که چاه و غار نیز در طول تاریخ به عنوان نمادهای زنانگی وجود داشته اند. در چاه، دختر سیرت زیبای خود را نشان می دهد و این شایستگی را می یابد که با شستن صورتش با آب در واقع ماه، یعنی نماد باروری را به دست آورد
    کلیدواژگان: ماه پیشانی، گاو، ماه، اسطوره، باروری
  • مرتضی عباسپور* صفحات 153-176
    سلاطین غزنوی، شاعران مدیحه سرا را جذب دربار خود می کردند تا علاوه بر افزودن به هیبت و شکوه دربار، باعث تخلید نام آنها شوند و نقش رسانه ای خود را که ارایه تصویری آرمانی از حاکمان است اجرا کنند. این شاعران علاوه بر ستایش شاهان و امیران در برخورداری از صفاتی مثل: شجاعت، بخشندگی و عدالت که هویت یک شاه آرمانی را می سازد برخورداری او از طلعت شاهانه را هم مورد ستایش قرار می دادند. این پژوهش برآن است تا مشخص کند چهره و ظاهر ممدوحان صاحب قدرت در مدایح سه شاعر این دوره(فرخی، عنصری و منوچهری) چگونه توصیف شده است؟روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی - تحلیلی و ابزار مورد استفاده، دیوان شاعران است. بدین منظور تمامی ابیات مرتبط با توصیفات ظاهری حاکمان در مدایح مورد بررسی قرار گرفته است که بر اساس آن مشخص گردید: سلاطین و امیران غزنوی در مدایح، به این صفت ستوده شده اند و هدف از بیان نیک منظری آنها، علاوه بر ترسیم چهره ای محبوب از ممدوح، به اعتبار اینکه مردم به صورت فطری زیبایی را دوست دارند، بیان فرهمندی و برخورداری او از تاییدات آسمانی است. با توجه به اینکه مدایح این شاعران در دواوین ثبت و در کوی و برزن و مجالس برای مردم خوانده می شد، تبلیغ نیک منظری و نیک طلعتی شاهان و امیران در اقصا نقاط امپراطوری بزرگ غزنویان، در ذهن مردمی که آنها را ندیده بودند چهره ای زیبا و آراسته ترسیم می کرد که آن را نشانه خجستگی و جلوه ای الهی می دانستند.
    کلیدواژگان: نیک منظری، شاهان غزنوی، مدایح
  • محمد عبدالخانی*، شجاع احمدوند صفحات 177-204
    شاهنامه فردوسی درنگاه اغلب شارحان، روایتگر جنگهای گوناگون و مزمن ایران با دشمنان بیرونی است. اما اگر به اعتبار سخن فردوسی دو پیامد نگارش شاهنامه را «وحدت بخشی»و«آگاه سازی» تعریف کنیم، درتفسیری جدید می توان فردوسی را درمقام روایتگری ناقد دید که در پس روایت های شاهنامه به طرح مساله «منازعه درونی منتهی به فروپاشی ایران» می پردازد. هدف این مقاله بررسی «منازعه درونی» در ایران و نقد آن در شاهنامه است. بدین ترتیب مساله اصلی این است که:«منازعه درونی» به عنوان مساله ایران در اندیشه فردوسی چگونه درشاهنامه مطرح است؟ براساس یافته پژوهش و با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و نظریه هرمنوتیک قصدگرای کوینتین اسکینر، شاهنامه درعین حال که طیف وسیعی از ایده هاست، درکلیت خود به طرحی انتقادی از الگوی کنش ایرانی معطوف به منازعه دست می دهد که در پس نبردهای حماسی و اسطوره ای پهلوانان مساله از هم گسیختگی هویت را در اثر منازعه های مداوم و رقابت های خشونت آمیز اقوام و خاندانهای ایرانی مطرح می کند. بنابراین و در چارچوب نگاه انتقادی فردوسی به پدیده منازعه درونی درتاریخ ایران، نتیجه این بررسی ضمن آشکار ساختن خطای فهم تاریخی، به دست دادن تفسیر جدیدی از اندیشه فردوسی درجهت فهم کنونی مساله است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، اندیشه سیاسی، منازعه درونی، هرمنوتیک قصدگرا
  • مینو فضلی نژاد* صفحات 205-226

    مطالعه ی پیش رو با هدف بررسی روش تندم در آموزش فارسی به غیر فارسی زبانان صورت پذیرفته است. این تحقیق یک مطالعه ی توصیفی پیمایشی کاربردی است که بارویکرد کمی و به صورت مقطعی اجرا شده است. جامعه ی آماری این تحقیق یادگیرندگان زبان فارسی بوده اند که به روش تصادفی ساده و بدون جایگذاری نمونه ای به تعداد 372 عضو از میان آنها انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی استاندارد گفتگو محور بهره گرفته شد که روایی و پایایی آن ارزیابی و به تایید رسید. برای آزمون فرضیات تحقیق از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. نتایج به دست آمده از مدلسازی مسیری ساختاری تحقیق نشان می دهد که روش آلفا و مولفه های آن تاثیر معناداری بر یادگیری زبان فارسی به روش دوتایی دارد. همچنین تاثیر معناداری از آموزش آلفا و مولفه های آن یعنی 469 (95٪ = P، 05٪ = α، 96/1 ‹ 766/12 = T-Value، 372=n) بر یادگیری زبان فارسی به غیر فارسی زبانان مشاهده شد. علاوه براین، نتایج نشان دادند که مولفه ی آموزش آلفا تاثیر معناداری بر یادگیری زبان فارسی دارد. آزمودنی های دوزبانه در آزمون دیداری و آزمون شنیداری که شامل واژه های تک هجایی بودند، عملکرد بهتری نسبت به آزمودنی های تک زبانه داشتند. در آزمون دیداری شامل محرک های واژگانی دوهجایی بودند، تفاوت معناداری در عملکرد افراد تک زبانه و دوزبانه مشاهده نشد، اما در آزمون شنیداری، افراد دوزبانه واژه های بیشتری را به یاد آوردند نسبت به افراد تک زبانه بهتر عمل کردند. تحلیل کلی داده های آزمون های دیداری و شنیداری نیز عملکرد بهتر دو زبانه ها را در مقایسه با تک زبانه ها مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: آموزش آلفا، یادگیری فارسی به غیرفارسی زبانان، روش دوتایی
  • سارا فلاح* صفحات 227-248
    طنز نوعی ترفند ادبی زیباست که زشتی ها و کاستی های بشر را به شیوه ای طعن آمیز همراه با نیشخندی پنهان جهت اصلاح اجتماعی بیان می کند. بحث و بررسی درباره طنز و آثار طنزآمیز زبان فارسی، به دلیل کمبود و نقصان منابع و اطلاعات بسیار دشوار است چرا که این نوع مهم ادبی کمتر به صورت مستقل مورد بررسی قرار گرفته و بیشتر با هزل و خصوصا هجو آمیخته شده است. طنز شیوه ای خاص در بیان نظم و نثر است که بسیار موثر و گیراست و به وسیله آن مهم ترین مطالب و مباحث را با لطیف ترین و در عین حال تیزبینانه ترین دیدگاه ها و برنده ترین کلمات بیان می دارند. طنز نقش مهمی در آگاهی و بیداری توده ها دارد زیرا اغلب، حقایق آشکار و تلخ را به زبانی ساده و قریب به فهم مردم بیان داشته و عقیده ای را دقیقا در ذهن آنان جایگزین می سازد. این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتاب خانه ای انجام گرفته به جایگاه طنز در مثنوی و شرح حکایت های طنزآمیز آن پرداخته و مشخص می شود که طنز به وفور در مثنوی به کار برده شده و مولانا از این حکایت ها جهت بیان دیدگاه ها و نکات اخلاقی، فلسفی، عرفانی، مذهبی و... استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: طنز، هجو، تمثیل، مثنوی، مولوی
  • کاظم هاشمی* صفحات 249-270

    جامعه شناسی ساخت گرا یکی از رویکردهای اساسی در نقد ادبی معاصر است. ساختارگرایانی چون لوکاچ، گلدمن، ماشری، آلتوسر و ایگلتون معتقدند همان گونه که ساختار ادبیات از ساختار جامعه تاثیر می پذیرد، به همان نسبت یا کم و بیش بر ساختار جامعه تاثیر می گذارد. از نظر آن ها هر نظریه ادبی خصلتی سیاسی داشته و در زیر سیطره ایدیولوژی است. ساختارگرایی، بازتاب ایدیولوژی و ساختارها را در اثر ادبی بررسی کرده و آنگاه تاثیر اثر ادبی را در تحولات اجتماعی نشان می دهد. در این مقاله ساختار قالب های قصیده، نیمایی و سپید بر اساس آرای جامعه شناسان ساختارگرا بررسی می شود. هدف مقاله حاضر تبیین چگونگی رابطه ساختار قالب های قصیده، نیمایی و سپید با ساختار جامعه و ایدیولوژی حاکم بر آن بوده و این نتیجه حاصل شده است که ساختار این قالب ها از ساختار جامعه و ایدیولوژی حاکم بر آن متاثر بوده است. با توجه به جایگاه قافیه می توان گفت که ساختار قصیده با ساختار جامعه خودکامه و ساختار قالب های نیمایی و سپید نیز با لیبرالیسم هم خوانی دارد.

    کلیدواژگان: ساختارگرایی، ایدئولوژی، قالب قصیده، قالب نیمایی، قالب سپید
  • یینگ هوی هوانگ* صفحات 271-291
    رمان زنان بدون مردان نوشته شهرنوش پارسی پور، نویسنده مشهور ایرانی، از رمان های مطرح ادبیات معاصر ایران است. داستان این رمان بر اساس تجربیات زندگی پنج زن ایرانی در سنین مختلف و طبقات گوناگون جامعه شکل می گیرد و مسایل حقوق و منافع زنان ایرانی در جامعه مردسالار را نشان می دهد. به خاطر این که پنج زن در این رمان ویژگی های شخصیتی و سابقه های مختلفی دارند و نمایانگر سنین و طبقات اجتماعی مختلف هستند، تجارب زندگی آنها نمونه ای از گروه های مختلف زنان در جامعه ایران بوده است. آگاهی از استقلال زن که در این کتاب تجسم یافته است، نشانگر بیداری اندیشه های فمینیسم است. بدین منظور در این مقاله کوشیده شده تا بر اساس شیوه تحلیلی- توصیفی به تبیین شخصیت های زن پرداخته شود و با استفاده از تیوری فمینیسم اندیشه های فمینیسم تجسم یافته در این رمان بررسی شود.در این مقاله تلاش می شود تا با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی رمان زنان بدون مردان بر مبنای نقد فمینیستی مورد واکاوی قرار گیرد. بعد از تبیین شخصیت های زن بر شیوه توصیفی-تحلیلی، در بستر نقد فمینیستی ابعاد گوناگون عوامل فمینیستی در این رمان استخراج می شود و با استفاده از تیوری فمینیسم اندیشه های فمینیسم تجسم یافته بررسی می شود.
    کلیدواژگان: شهرنوش پارسی پور، زنان بدون مردان، ادبیات زنان، فمنیسم
|
  • Saiid Emami *, Ghasem Sahrayi Pages 1-28
    Kalileh, Damneh, and Marzbannameh are classical texts of the Persian language. These two, which are written in technical and decorative prose, are written in the style of a story within a story and contain many stories. Considering that the sociological approach is one of the methods of text analysis, in this article, the relationship between social class and women's ethics has been investigated from this point of view. In this article, it is shown that there is a direct relationship between social class and women's corruption or innocence because in the stories of these books, most of the women from the lower social class have low morals and betray their husbands.On the other hand, the women of the upper class of the society, whose husbands have power, wealth, and social influence, in addition to the purity of the face, also have the goodness of character and moral integrity. For this reason, in these works, most of the women are corrupt people such as shoemakers, butchers, weavers, carpenters, etc. The expression of this orientation in the old texts can be derived from the same power, wealth and social influence of the upper class. In fact, the discourse of the powerful has influenced the literature in various ways and has expressed and displayed what was according to the will of the powerful.
    Keywords: Kalila wa Dimna, marzbannameh, social class, Women, ethics
  • Seyyed Morteza Mirhashemi, Akbar Garavand, Yosofali Beiranvand * Pages 29-50

    Sacred stories which rooted in man's beliefs subconsciously affect his way tells stories. One of these stories is the story of Adam, which is described in detail in the Abrahamic religions, especially Islam. This story has affected the mind of Nezami; so that he has composed the story of the black cloth king of Haft Peikar poem. In this research, we decided to study and compare the common motifs and similar characters of the two stories of the black cloth king in Haft Peikar of Nezami and the story of Adam in religious and literary narrations by descriptive-analytical method. After examining these two narrations, we 1- Similar place 2- Pleasure or sin 3- Tree 4- Fate. The similar characters in the two stories are: 1- God and Torktaz: They have brought the heroes closer to themselves without any acquaintance. 2- Butcher and Azrael: They are the two people who have severed the connection between the hero and the material world and have accustomed him to a world full of pleasure for a while. 3- King and Adam: These two have eight common features: Getting away from their homeland, following the passion, ascension and so on.

    Keywords: The Holy Quran, the story of Adam, The black cloth king, Haft Peikar, Nezami
  • Freshteh Khakbaz *, Hoseyn Faghihi Pages 51-70
    This research is about educational teachings in the biography of the mystic Ibn Khafif of the 4th century Hijri and his remaining work, the biography of Ibn Khafif. The author has tried to investigate the educational teachings in the biography of Ibn Khafif and his works by using the descriptive and analytical method and using library sources. Ibn Khafif's biography was written in Arabic by his student, Abul Hasan Daylami, and written in Persian by Rukn al-Din Yahya bin Junid Shirazi, which has thirteen chapters, and each chapter is about a subject that has educational, moral and religious content. Due to the fact that he was a great mystic and Sufi, he was highly regarded and loved by the people of his time, to the point where they even gave him the title of Sheikh Kabir.According to the study, Ibn Khafif's biography paid special attention to performing religious duties such as prayer, fasting, reading the Qur'an, etc., and also had moral virtues such as humility, charity, generosity, fairness, respecting the rights of fellow human beings, etc. Sufism took effective steps such as austerity, sharia, monotheism, etc.
    Keywords: Ibn Khafif, Ibn Khafif', s biography, educational teachings, Junaid Shirazi, Abul Hasan Deilami
  • Ali Rastgoo * Pages 71-98
    A symbol and code is a type of expression that contains an intangible concept and truth and allows the speaker to escape the limitations of sensory language. Rumi, who is a mystic poet, uses the symbol to express his mystical ideas, this article investigates the purpose of Rumi's parrot symbolism in Shams's poetry and tries to show his attractive and mysterious interpretations of this symbol. . More than 80 stanzas are the frequency of use of parrot in Shams's sonnets, and from their symbolism are important concepts such as: the flight of the soul to the upper world, expansion and expansion, mystical zeal, silence and silence, association of angels, messianic tail, happiness and its opposite relationship with the raven. And the owl is extracted. This article is done with a descriptive-analytical method and by examining the mentioned concepts, it tries to explain the poet's thought pattern regarding the parrot in Shams's sonnets.
    Keywords: Rumi, Ghazliat Shams, Symbol, Parrot, Irfan
  • Maryam Shafiee *, Seyed Mehdi Kheirandish Pages 99-132

    The goal of poetry and art is to try to penetrate the conscience of the audience and convey emotions. The constitutional era, with factors such as communication with the western world, travelogues, the establishment of new schools, the translation of western works and the press, and the creation of fundamental changes in the entire structure of society, transformed the literature of the Qajar period. Therefore, the poets of this period spoke to the people of the social classes with the language of poetry, which is full of artistic techniques, as required by the political and social conditions of the society. This research has stated in a descriptive-analytical and library method that the rule of thumb and the rule of thumb are the two basic elements of norm avoidance and artistic tricks. These artistic techniques are examined in the poetry of constitutional poets (Iraj Mirza and Mirzadeh Eshghi). The results showed that although poets claim modernity and modernity in literature, especially poetry; But old-fashionedness can still be seen in their works. Syntax deviation in the field of grammar, the use of old words contrary to the standard language of the constitutional period and the construction of infinitives and combinations contrary to the rules of Persian grammar can also be seen in the poetry of this period, which is more manifested in the poems of Mirzadeh Eshghi.

    Keywords: Abnormality, conditional poem, Iraj Mirza, Mirzade Eshghi
  • Tayyaba Sheikh Vaisi, Somaye Aghajani Kolkhoran * Pages 133-152
    Since long ago, myths have played a significant role in the conscious and unconscious of nations. Humans have always been in contact with myths in their most basic contact with literature, i.e. children's stories and lullabies. The story of "Mahpishani" is one of the ancient folk tales that has been passed down from one generation to another, orally and in writing, throughout the life of Iranian culture and civilization. This story is full of Iranian myths and beliefs. In the current research, it was done using descriptive and analytical method and using library resources;We refer to the myth of the moon and the cow and their function and interaction in the story of Moonlight and discuss how these two elements advance the story and prepare the main character of the story in his journey to reach the stage of fertility and creation. Considering the representation of the moon and the cow as symbols of femininity and fertility, as well as the narrative base of the story of "Moh Pishani", these two archetypes are completely compatible with the narration of the story. The cow, which is the symbol of the myth of sacrifice, is actually a mother who has become like this. With his guidance, he leads his daughter to a well, which is a symbol of femininity, just as wells and caves have existed throughout history as symbols of femininity.
    Keywords: Forehead, Cow, Moon, myth, Fertility
  • Morteza Abbaspour * Pages 153-176
    The Ghaznavid sultans used to attract the poets of Madih Sarai to the court, in addition to adding to the glory of the court, to make their name last and perform their media role, which is to present an ideal image of the rulers. In addition to praising kings and nobles of the court, these poets also praised his royal appearance for possessing qualities such as: courage, generosity, and justice, which make the identity of an ideal king. This research aims to determine how Mamdohan's face is described in the praises of three famous poets of this period (Farokhi, onsori and Manochehri). For this purpose, all the verses related to the descriptions of the face and appearance of the rulers have been examined, based on which it was determined: the sultans and nobles of the Ghaznavid court have been praised with this attribute in praises, and the purpose of expressing their beauty, in addition to showing a face Being loved by Mamdouh, because people love beauty, is an expression of his enjoyment of God's approvals, which has appeared on the faces of kings. Due to the fact that the praises of these poets were recorded in the Divan of Poems and were read to the people in the streets and gatherings, the beautiful appearance of the kings and courtiers in the great Ghaznavid Empire shows a beautiful and well-groomed face in the minds of the people who had not seen them. It was considered a sign of God's protection.
    Keywords: Being handsome, Ghaznavid kings, praises
  • Mohammad Abdolkhani *, Ahmadvand Shoja Pages 177-204
    Ferdowsi's Shahnameh, according to most commentators, is the narrator of Iran's various and chronic wars with foreign enemies. But if we define the two consequences of writing Shahnameh as "unification" and "awareness" according to Ferdowsi's words, in a new interpretation, Ferdowsi can be seen as a critical narrator who deals with the issue of "internal conflict leading to the collapse of Iran" behind the narratives of the Shahnameh. The purpose of this article is to examine the "internal conflict" in Iran and criticize it in the Shahnameh. Thus, the main issue is how "internal conflict" as an issue of Iran in Ferdowsi's thought is presented in the Shahnameh? Based on the findings of the research and using the theme analysis method and Quentin Skinner's theory of intentional hermeneutics, the Shahnameh, while it is a wide range of ideas, in its entirety provides a critical plan of the Iranian action model focused on conflict. Behind the curtain of the epic battles of the warriors, it raises the issue of identity disintegration as a result of continuous conflicts and violent rivalries of Iranian tribes and families. Therefore, in the framework of Ferdowsi's critical view of the phenomenon of internal conflict in the history of Iran, the result of this study is to reveal the error of historical understanding and give a new interpretation of Ferdowsi's thought to understand the problem in the current situation
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Political Thought, internal conflict, Intentional hermeneutics
  • Minoo Fazlinejad * Pages 205-226

    A leading study was conducted to investigate the role of TANDEM to teaching Farsi as a foreign Language. This research is a survey and applied descriptive study which has been implemented quantitatively and cross-sectionally. The statistical population of this research was the learner of Farsi who were selected randomly and without a sample of 372 members. A standard questionnaire Dialogue base was used to collect data. Its validity and reliability were evaluated and verified. To test the hypothesis of the research, partial least squares and Smart Pialas software were used. The results of structural modeling research show that Alpha method and its components have a significant effect on learning Farsi by TANDEM. Also, there was a significant effect on Alpha method and components: 469 (95٪ = P، 05٪ = α، 96/1 ‹ 766/12 = T-Value، 372=n on learning Farsi. In addition, the results showed that the component of Alpha method did have a significant effect on the learning Farsi Bilinguals had a better performance in the auditory and visual tests including single-syllable words. In the visual test involving two-syllable words, no significant difference was observed in the performance of the two groups. However, bilingual individuals could remember more words, and outperformed the monolingual ones in the auditory test. The general analysis of the auditory and visual tests’ data confirmed the better performance of the bilingual individuals as compared to the monolinguals.

    Keywords: Alpha method, learning Farsi to foreign Learner, Tandem
  • Sara Fallah * Pages 227-248
    Satire is a kind of beautiful literary trick that expresses human ugliness and shortcomings in a sarcastic way with a hidden chuckle for social reform. It is very difficult to discuss and review satire and satirical works of Persian language due to the lack of sources and information, because this important literary style is less studied independently and is more mixed with humor and especially ridicule. Satire is a special way of expressing poetry and prose, which is very effective and attractive by means of which the most important topics are expressed with the most delicate and at the same time the sharpest views and the most winning words. Satire plays an important role in the awareness and awakening of the public because it often expresses the obvious and bitter truths in a simple language that is close to people's understanding and replaces an opinion exactly in their minds. This research, which was carried out with a descriptive analytical method and using library sources, dealt with the role of satire in the Masnavi and the description of its humorous anecdotes, and it is clear that satire is used abundantly in Masnavi and Rumi used these anecdotes to express moral, philosophical, mystical, religious, etc. views and points
    Keywords: satire, Ridicule, allegory, Masnavi, Rumi, second book
  • Kazem Hashemi * Pages 249-270

    Constructivist sociology is one of the basic approaches in contemporary literary criticism. Structuralists such as Lukacs, Goldmann, Macherey, Althusser and Eagleton believe that the structure of literature is affected by the structure of society, so it affects the structure of society in the same proportion or more or less. In their opinion, every literary theory has a political character and is under the control of ideology. Structuralism examines the reflection of ideology and structures in the literary work and then shows the influence of the literary work in social changes. In this article, the structure of the qaside, nimaei and sepid forms is examined based on the opinions of constructivist sociologists. the purpose of this article is to explain the relationship between the structure of the qasideh, nimai and sepid forms with the structure of the society and its ruling ideology, and it has been concluded that the structure of these forms has been influenced by the structure of the society and its ruling ideology. According to the position of the rhyme, it can be said that the structure of the qasideh is consistent with the structure of the autocratic society, and the structure of the Nimai and Sepid formats is also compatible with liberalism.

    Keywords: Structuralism, Ideology, Qasideh format, Nimai format, Sepid format
  • Ying Hui Huang * Pages 271-291
    The novel Women Without Men written by Shahrnoush Parsipour, a famous Iranian writer, is one of the famous novels of contemporary Iranian literature. The story of this novel is based on the life experiences of five Iranian women of different ages and social classes and shows the rights and interests of Iranian women in the patriarchal society. Because the five women in this novel have different personality traits and backgrounds and represent different ages and social classes, their life experiences have been an example of different groups of women in Iranian society. The awareness of women's independence embodied in this book indicates the awakening of feminism's thoughts.For this purpose, in this article, an attempt has been made to explain the female characters based on the analytical-descriptive method and to examine the ideas of feminism embodied in this novel by using the theory of feminism.In this article, an attempt is made to analyze the novel Women Without Men based on feminist criticism based on the descriptive-analytical method. After explaining the female characters in a descriptive-analytical way, in the context of feminist criticism, various dimensions of feminist factors are extracted in this novel and the ideas of embodied feminism are examined using the theory of feminism.
    Keywords: Shahrnoosh Parsipour, women without men, women', s Literature, feminism