فهرست مطالب

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1401)

پژوهشنامه کلام تطبیقی شیعه
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدحسن مومنی* صفحات 9-34

    مساله خلافت و امامت بعد از نبوت از مهم‎ترین مسایل کلامی و تاریخی در جامعه اسلامی است. امامیه با تاکید بر معیار عصمت این مقام را در انحصار امامان معصوم علیهم السلام می‎داند. عامه در تبعیت از سقیفه خلافت خلفای سقیفه و سایر خلفا را پذیرفته‎اند. پذیرش حاکمیت خلفای سقیفه با چالش عقلی تقدیم شخص مفضول بر شخص افضل، (امیرالمومنین علیه السلام)، رو به رو است. از این رو علمای عامه در صدد رفع و حل این چالش عقلی بر آمده‎اند. ابن ابی الحدید معتزلی این مهم را با رویکردی فقهی به انجام رسانده و حلبی تلاش کرده با رویکردی عقلی-سیاسی به انجام برساند. حلبی مبتنی بر مبنای بوعلی سینا در تفکیک بین علم وعقل با ادعای فزونی توانمندی سیاسی مفضول تن به جواز تقدیم وی داده است. با تمام این تلاش‎ها قول به جواز تقدیم مفضول از جهات گوناگون عقلی و قرآنی مخدوش است. در این مقاله با بررسی تطبیقی کلام ابن ابی الحدید و حلبی به ریشه‎های تاریخی این قول پرداخته‎ایم و با روش تحلیلی - توصیفی اشکالات آن را با دقت احصا کرده‎ایم.

    کلیدواژگان: تقدیم مفضول، تقدیم بر افضل، ابن ابی الحدید، حلبی، تفکیک علم و عقل، توانمندی در سیاست
  • سمیه خلیلی آشتیانی* صفحات 35-60
    یکی از مباحث مهم کلامی در میان فرق اسلامی از آغاز شکل گیری علم کلام تا به امروز که محل بحث و مناقشات بسیار بوده است، صفات الهی است؛ در این میان ماتریدیه در قرن چهارم هجری که به نظر می رسد با داعیه اتخاذ روشی میانه از معتزله و اشاعره توسط ابومنصور ماتریدی شکل می گیرد، در مباحث وجود شناختی صفات الهی برخلاف معتزله قایل به صفات زاید بر ذات هستند، و معتزله صفات زاید بر ذات را موجب تعدد قدما می دانند. در این مکتب عقل گرایی بر ظاهرگرایی غالب است و این سبب می شود به معتزله نزدیک باشند و در بحث معناشناختی صفات الهی آنچنانکه از تفسیرش در مورد آیات مربوط به صفات خبری مشخص است از حیث تنزیهی بودن دیدگاهش و تاویل و تفویض آن، با امامیه و معتزله هم نظر است. اما در مسیله رویت خداوند متعال در قیامت، از معتزله فاصله می گیرد و افزون بر دلایل نقلی به دلایل عقلی هم استناد می کند، و با پذیرش مسیله رویت خداوند در واقع دیدگاه تنزیهی اش را خدشه دار کرده و مانند اشاعره ظواهر آیات را اتخاذ می کند و قایل به رویت بدون کیفیت است.
    کلیدواژگان: صفات الهی، ماتریدیه، معتزله، ابومنصور ماتریدی، صفات خبری، رویت خدا
  • فریده حکیمی، مهدی دهباشی* صفحات 61-86

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه غزالی و ابن سینا درباره یکی از بحث برانگیزترین مسایل کلامی در حوزه فلسفه اسلامی یعنی صفات خداوند و نحوه تبیین این دو اندیشمند از صفات الهی می باشد. با توجه به این که ابن سینا ادراک کنه ذات خداوند را محال می داند، لذا شناخت او را تنها از طریق شناخت صفات الهی ممکن می داند.چون ابن سینا، صفات خداوند را عین ذات او می داند پس کسی که بتواند صفاتش را بشناسد گویی به ذات او پی برده است. برخلاف نظر ابن سینا، رویکرد غزالی در خصوص صفات خداوند طی مراحل مختلف زندگی او دچار تغییرات بسیاری شده است. زیرا به نظر او ما فقط می توانیم صفاتی را به خدا نسبت دهیم که خداوند خود را به آن ها وصف کرده است. پس بر این اساس او صفات خداوند را نه همانند او و نه همانند غیر او می داند و معتقد است ما اصلا نمی بایست در این خصوص سوالی بپرسیم. مقاله حاضر با روش کتابخانه ای به واکاوی این مسیله پرداخته و در پی رفع ابهامات مطرح شده در این خصوص برآمده است.

    کلیدواژگان: ذات، صفات، واجب، اسماء الهی، ابن سینا، غزالی
  • یحیی صولتی* صفحات 87-112

    عصمت، به عنوان یکی از مولفه های مهم در باب نبوت به شمار می رود که بدون توجه به آن، مبحث نبوت، منتفی می-گردد. این مقوله، در دو بعد زندگی وحیانی و حیات عادی انبیاء، مورد بررسی قرار می گیرد. در بعد وحیانی، عصمت انبیاء، مورد اتفاق نظر تمامی متکلمان، فلاسفه و دیگر اندیشمندان قرار دارد؛ اما در بعد زندگی عادی، این مسیله، محل اختلاف است. در تاریخ تفکر اسلامی، عصمت، به عنوان یک مسیله ی بسیار مهم کلامی به شمار می رود که مورد اهتمام جدی متکلمان مسلمان قرار گرفته است؛ چنان که متکلمان عدلیه و متکلمان امامیه، عصمت انبیاء، را به عنوان موهبتی الهی پذیرفته و آن را با اختیار معصوم، سازگار می دانند؛ اما متکلمان معتزله، ضمن تاکید بر اختیار معصوم، ملکه ی عصمت را، به دوران پس از بعثت انبیاء، نسبت می دهند. در این جستار، به دنبال اثبات این فرضیه است که ضرورت عصمت انبیاء الهی، را، اثبات نماید. در راستای این فرضیه، علامه طباطبایی ضمن پذیرش دیدگاه متکلمان امامیه، به شیوه ای خاص خود به تفسیر عصمت پرداخته است. این فیلسوف نوصدرایی، بر اساس موازین کلامی و فلسفی خویش، عصمت را مورد بررسی قرار داده و آن را به عنوان ویژگی ذاتی مبحث نبوت به اثبات می رساند.کلیدواژگان: عصمت، نبوت، علامه طباطبایی، لطف الهی، انبیاء الهی، متکلمان اسلامی، اولیاء الهی،.

    کلیدواژگان: عصمت، نبوت، علامه طباطبائی لطف الهی، انبیاء الهی، متکلمان اسلامی، اولیاء الهی
  • اسماعیل اثباتی* صفحات 113-138

    ناصر بن علی قفاری از اساتید سلفی دانشگاه محمد بن سعود در کتاب «اصول مذهب الشیعه الامامیه، عرض و نقد» به نقد آرای شیعیان پرداخته است. فصل نخستین کتاب او دیدگاه شیعیان درباره قرآن را به بوته نقد کشیده است. مساله تحریف قرآن یکی از موضوعات مطرح در این بخش است.از نظر او شیعیان از دیرباز باور به تحریف قرآن داشته اند. او با استفاده از برخی از منابع شیعی مانند کتاب «فصل الخطاب فی تحریف کتاب رب الارباب» میرزا حسین نوری، و با نظر به برخی از روایات کتاب کافی، شیخ کلینی را از باورمندان به تحریف قرآن دانسته است. این نوشته ادعاهای او را بررسی کرده و نشان می دهد که شیخ کلینی هرگز ادعای باور به تحریف قرآن را مطرح نکرده و از روایات کافی نیز چنین انگاره ای استخراج نمی شود از سویی شواهد و قراینی وجود دارد که نشان می دهد شیخ کلینی معتقد به تحریف قرآن نبوده است.

    کلیدواژگان: تحریف قرآن، قفاری، شیخ کلینی، الکافی، اصول مذهب الشیعه الامامیه
  • مصطفی امیری*، حیدرعلی رستمی صفحات 139-172

    ابوجعفر محمد بن حسن طوسی، ملقب به «شیخ الطایفه»، فقیه، محدث، مفسر و متکلم نامدار شیعه در قرن پنجم قمری، به عنوان نماینده مکتب بغداد با تاسیس حوزه نجف، مولف آثار گرانبهای شیعه در حوزه های مختلف دینی میباشد؛ در کلام و حدیث، کتاب «الغیبه» او -که موضوع این نوشتار است، در شمار مهمترین منابع مهدوی شیعه قرار دارد. الغیبه شیخ طوسی، به مثابه جامع مباحث عقلی و نقلی در موضوع غیبت، به دلیل چینش کلامی این کتاب، و نیز روش متفاوت شیخ در گزینش روایات اعتقادی در استفاده از راویات علم آور بر ارزش و اعتبار این کتاب افزوده است، همچنین نگاه برون دینی شیخ در تدوین کتاب الغیبه با توجه به گونه شناسی اندیشه کلامی در قرن پنجم و پاسخ به شبهات فرقه های منحرف مهدویت انشعاب یافته در عصر امامان، طرق تحمل حدیث، روش تلفیقی وی در اثبات غیبت، همگی اثری ممتاز از کتاب وی را به عنوان نماینده مکتب بغداد، به نمایش گذاشته و از اینرو، درخور شایسته بازخوانش نوگرایانه است.

    کلیدواژگان: غیبت پژوهیامامیه، روش کلامی، شیخ طوسی
  • محمدرضا ابراهیم نژاد* صفحات 173-202
    یکی از اموری که مورد اهتمام علامه طباطبایی قرارداشت پاسداری ازمذهب وفرهنگ شیعی بود. علامه به این نتیجه رسیده بود که شناخت غرب از مذهب شیعه شناختی ناقص ومنفی است وبه هدف جبران واصلاح این نقیصه بزرگ ، مجاهدت علمی گسترده ای را آغازنمود. از جمله شاخصه های مهم شیعی که علامه در اثبات وشناساندن آن سنگ تمام گذاشت، روش قرآن مداری و یا «تفسیرقرآن به قرآن بود.» دراین نوشتار سعی شده تا فرایند تلاش علمی ایشان دراین عرصه تحلیل و تقدیم گردد. علامه این مسیر علمی را در دو مرحله سلبی و ایجابی طی نموده است؛ در مرحله نخست روش های تفسیری عمده و متداول - یعنی روش های حدیثی ، کلامی ، فلسفی، صوفیانه ، حس گرایان ودیوانگرایان - رامعرفی وانتقادهای مشترک و خاص هریک را با استدلال بیان نموده است ازجمله اینکه همه این روش ها در واقع تطبیق هستند نه تفسیر؛ در مرحله دوم با بهره گیری از آیا ت قرآن ، روایات وسیره اهل بیت -ع - تفسیرپذیری قرآن از طریق قرآن وبلکه ضرورت آن را همراه باثمرات ارزنده آن ذکر کرده و درنهایت به این هدف رسیده است که روش تفسیر قرآن به قرآن تنها روش اهل بیت علیهم السلام است و بایدیکی از شاخصه های مذهب تشیع تلقی نمود.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، تطبیق، تاویل .متکلمان، فلاسفه، اهل حدیث و دیوان گرایی
  • سید سجاد جعفری، مهدی نعمتی* صفحات 203-228

    یکی از مباحث مهم در رابطه با دین ارتباط آن با عقلانیت است که پیرامون آن دیدگاه های مختلفی مطرح شده است؛ چنانکه امروزه گروهی از عقل گرایی محض به عنوان معیار مستقل تشخیص حق و باطل سخن به میان می آورند، به همین جهت پژوهش حاضر با بررسی تطبیقی معنویت دینی و معنویت عقلانی به دنبال پاسخ به این سوال است که نظریه عقلانیت تا چه اندازه می تواند معیار مناسبی برای پاسخگویی و جایگزینی معنویت دینی باشد؟ روش تحقیق تحلیلی-توصیفی بوده و جمع آوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه صورت گرفته است. بعد از بررسی خاستگاه دین عقلانی شده، مبانی و ویژگی ها موضوع مذکور بیان و در نهایت نواقص دین عقلانی شده مورد بحث قرار گرفته شد . نتایج تحقیق نشان داده است، دین عقلانی شده بر مبانی و ویژگی هایی همچون دنیاگرایی و انسان گرایی... متکی است که بر اساس آن دچار نواقصی از جمله: عدم وضوح تعریف دین عقلانی شده، عدم وصول به اهداف طرح نظریه، تضاد در ماهیت ایمان...شده است که در بسیاری از موارد نه تنها نمی تواند ارمغانی برای انسان مدرن باشد؛ بلکه منجر به درد و رنج نیز شده است.

    کلیدواژگان: دین، معنویت، عقلانیت، ایمان گرایی، تعبدگریزی
  • رقیه حامل* صفحات 229-248
    پژوهش حاضر عهده دار ارزیابی نقدعلامه جوادی در تفسیرتسنیم بر آراء تفسیری علامه طباطبایی در تفسیر المیزان است. این دو تفسیر ، در تراز تفاسیر گرانسگ شیعه است. اهمیت مقاله حاضر از جهت نمایاندن دیدگاه انتقادی تفسیر تسنیم نسبت به المیزان است، تا بعد کسب آگاهی لازم در این زمینه ، بتوان پاسخگوی شبهات پرسشگران بود. از نکات قابل توجه در تفسیر تسنیم نقد دیدگاه های تفسیری است گاهی مفسر تسنیم، در عرصه نظر آزاد اندیشی خود را پنهان نمی دارد حتی به نقد دیدگاه استاد خود می پردازد. پژوهش پیش رو با روش تحلیلی انتقادی به مهم ترین محور نقد ایشان در باب قاعده سیاق در آیات 30 بقره و32 انفال پرداخته است. لذا بر اساس ارزیابی صورت گرفته در هر دو تفسیر با استناد به قواعد و مدارک تفسیری این نتیجه حاصل شد که در آیات موردبحث در برخی موارد دیدگاه علامه طباطبایی و در برخی دیگر ، دیدگاه علامه جوادی از اتقان بیشتری برخوردار است و به واقع نزدیکتر به نظر می رسد .
    کلیدواژگان: نقد دیدگاه، سیاق، خلافت الله، تفسیر المیزان، تفسیرتسنیم
  • سعید سلیمی* صفحات 249-270

    یکی از صفاتی که در آیات قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام در مورد خداوند متعال به کار رفته، صفت «اراده» می باشد. در مرید بودن خدای متعال بین متکلمان و حکیمان اختلافی نیست؛ اما در تفسیر اراده خدا اختلاف وجود دارد. شیخ مفید در آثار متعدد کلامی خود، اراده الهی را صفتی حقیقی، لنفسه و ذاتی برای خداوند متعال ندانسته، بلکه صفتی مجازی، فعلی و خارج از ذات ارزیابی می کند و پرداختن به آن را از باب ورود در لسان شرع می داند؛ همانند صفات غضب، رضایت، حب و بغض که عقل اتصاف آنها برای خداوند متعال را نمی پذیرد. وی مانند متکلمین معتزلی بغداد هم عصر خود، اراده الهی را عبارت از نفس فعل الهی و مغایر با علم و قدرت می داند. نیز اراده را از همراهی با ذات و در مرتبه ذات بودن عزل می کند و همگام با روایات، آن را حادث و غیر ازلی می خواند، در حالی که علم و قدرت از صفات حقیقی و ذاتی خداوند نزد وی هستند. بداء در مرحله اراده تکوینی به صورت فعل اول (قبل از بداء) و فعل ثانی (پس از بداء) می باشد که هر دو، نفس فعل و مرحله ای از تکوین می باشد و از بداء در اراده تشریعی (امر به فعل حسن در تشریع) به نسخ تعبیر می شود. قدر و قضاء از نگاه وی بر اراده(نفس فعل) تقدم دارد. شیخ مفید همگام با معتزله بغداد، بخاطر عدم انتساب قبایح به خداوند، منکر شمول اراده تکوینی خداوند در همه امور بودند.

    کلیدواژگان: شیخ مفید، اراده، علم، قدرت، بداء، قدرو قضاء، اراده تکوینی وتشریعی
  • مهناز مظفری فر* صفحات 271-294
    مسایل مربوط به داستان حضرت آدم در تاریخ اندیشه ادیان ابراهیمی (یهود، مسیحیت و اسلام) مورد تحلیل تفسیرهای گوناگون قرار گرفته است. در قرآن کریم ماجرای خوردن میوه ممنوعه و به دنبال آن اخراج آدم از بهشت و پیش از آن، آفرینش او و نیز رابطه او با فرشتگان و مانند اینها با عبارات موجز بیان گردیده است. از آن میان، مساله «عصمت» و «بهشت» آدم در میان مفسران و متکلمان مسلمان همواره مورد مناقشه بوده است. ملاصدرا و برخی شارحان وی (ملا هادی سبزواری و علامه طباطبایی) کوشیده اند تا با رد پاره ای موارد متناقض نما به تفسیری جامع نگر و قابل دفاع دست یابند. به همین دلیل شبهاتی را که در تفسیر و توجیه این دسته از آیات مطرح شده، جدی انگاشته و در صدد گره گشایی از آنها برآمده اند. هدف این مقاله بازخوانی و بررسی برخی شبهات مربوط به این دو مساله و بازیابی پاسخ آنان است. همچنین در این نوشتار حقیقت خلقت زن از دیدگاه فلاسفه ی مورد بحث مورد کنکاش قرار گرفت و بدست آمد که زن از نظر خلقت مانند مرد و فردی از افراد انسان است.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، عصمت حضرت آدم، بهشت حضرت آدم، امر و نهی مولوی، امر و نهی ارشادی
  • فهیمه مغفرت*، عباسعلی فراهتی صفحات 295-322

    اولین فردی که پس از قرآن کریم و رسول خدا(ص)، در ساحت علم کلام، سخن به میان آورده و مباحث کلامی را مطرح و بیان نموده و کلامش سرچشمه این علم گشته است، امیرالمومنین امام علی(علیه السلام) است. با بررسی دیدگاه های مختلف دانشمندان به ویژه دانشمندان اهل تسنن و بررسی تاریخی شرایط زمانی خلفای سه گانه از اعترافات اهل سنت و معتزله می توان به تایید این مدعا دست یافت. امامان معصوم (علیهم السلام)، از اولین شاگردان علوم الهی و کلامی امیرالمومنین (علیه السلام) به شمار می آیند و پس از آنها شاگردانشان یعنی دانشمندان و متکلمان مسلمان هستند. سوای اندیشمندان شیعه که در اثرپذیری آنها از امام(ع) تردیدی نیست، در این مقاله با بررسی آثار دانشمندان و متکلمان مسلمان از اهل سنت و معتزله و اشعریون، به اثرپذیری مستقیم یا غیرمستقیم آنان از آموزه های وحیانی امیرالمومنین امام علی (علیه-السلام) پرداخته شده است. با بررسی دیدگاه های متکلمان اهل سنت همچون جاحظ بصری، ابوالحسن اشعری، قاضی عبدالجبار، فخر رازی و غزالی این نتیجه حاصل می شود که آنان در دیدگاه های کلامی خود وام دار امیرالمومنین امام علی(علیه السلام) هستند.

    کلیدواژگان: اثرپذیری، کلام اسلامی، امام علی(ع)، دانشمندان مسلمان، نهج البلاغه
|
  • SEYED MOHAMMAD HASSAN MOMENI * Pages 9-34

    The issue of caliphate and imamate after prophethood is one of the most important theological and historical issues in Islamic society. Imamiyyah, by emphasizing the standard of infallibility, considers this position to be exclusive to the infallible imams, peace be upon them. In obedience to Saqifah, AL-Ammah has accepted the caliphate of Saqifah and other caliphs. Accepting the rule of the Saqifah caliphs is facing the intellectual challenge of preference of an inferior person, (the low), to the one who is the best and the superior, (Commander of the Faithful -Amirul Momineen- Ali, peace be upon him). Therefore, Sunni scholars have tried to resolve this intellectual challenge. Ibn Abi al-Hadid Mu'tazili accomplished this task with a jurisprudential approach and Halabi tried to accomplish it with a rational-political approach. Halabi, based on Bo Ali Sina's basis in distinguishing between science and reason, with the increased claim of the political power of the inferior, has given in to his permission. Despite all these efforts, the idea of permissibility prefers the inferior, (the low), and is distorted from various intellectual and Quranic aspects. In this article, we have studied the historical roots of this saying by comparing the sayings of Ibn Abi al-Hadid and Halabi, and we have carefully counted its problems with the analytical-descriptive method

    Keywords: Preference of an Inferior, Preference to the superior person, Ibn Abi al-Hadid, Halabi, separation of science, reason, empowerment in politics
  • Somayeh Khalili Ashtiani * Pages 35-60
    One of the most important discussions of theology among the Islamic sects from the beginning of the formation of theology to the present, which has been controversial, is the divine attributes. In the meantime, Maturidiyya, who in the 4th century AH, by adopting a moderate means of the Mu'tazilites and Ash'arites by Abu-Mansour Maturidiy is formed, in terms of the ontological of the divine attributes, is unanimous with the Ash'arites and Imāmī. In this school, rationalism (intellectualism) predominates on externalism, and in the semantic of divine attributes, as it is clear from its interpretation of the verses related to the Khabriyya attributes (corporeal form), it is consistent with the Imāmī and the Mu'tazilites in terms of God’s incomparability purification of its vision and its esoteric exegesis and liberty. However, in the question of the vision of the Almighty God during the Resurrection, in addition to the scriptural reasons, he also cited rational reasons, and by accepting the question of the vision of God, in fact, he would diminish his vision and, like the Ash'arites, adopts the verses, and believes the vision without quality
    Keywords: Divine attributes, Maturidiyya, Mu'tazila Abu-Mansour Maturidiy, khabri attributes, vision of God
  • Farideh Hakimi, Mahdi Dehbashi * Pages 61-86

    The main purpose of this research is to examine the views of Ghazali and Ibn Sina on one of the most controversial theological issues in the field of Islamic philosophy, namely the attributes of God and how these two thinkers explain the divine attributes. Due to the fact that Ibn Sina considers it impossible to understand the nature of God, therefore, he considers it possible to know him only through the knowledge of divine attributes.Because Ibn Sina considers God's attributes to be the same as His essence, so whoever can know His attributes is as if he has understood His essence. Contrary to Ibn Sina's opinion, Ghazali's approach regarding God's attributes has undergone many changes during different stages of his life. Because according to him, we can only attribute attributes to God that God has described Himself to. So, based on this, he considers God's attributes neither as his nor as other than him, and he believes that we should not ask any questions about this at all. The present article analyzed this issue with a library method and sought to resolve the ambiguities raised in this regard

    Keywords: Attributes, adjectives, necessary, God's name, Avecinna, Ghazali
  • Yahya Solati * Pages 87-112

    Infallibility is considered as one of the important elements in the matter of prophecy, without paying attention to it, the subject of prophecy will be ruled out. Literally, infallibility means "holding back" and "forbidding" and from the idiomatic point of view, it means a soul that prevents prophets and saints from committing sins, errors and mistakes. . The existence of this steadfast queen in the eyes of the prophets is a divine gift given to them according to their merit. Due to the difference in the spiritual position of the prophets, their infallibility is different; In such a way that the first prophets enjoyed more complete infallibility, and among them, Khatam al-Murslin (Prophet of Islam) has the most complete level of infallibility.The issue of infallibility has been the subject of serious attention by Muslim theologians; Just as Adliyyah theologians and Imamiyyah theologians accept the infallibility of the prophets as a divine gift and consider it compatible with the free will of the infallible; However, Mu'tazila theologians, while emphasizing the authority of the infallible, attribute the queen of infallibility to the era after the prophets.Allamah Tabataba'i, while accepting the Imamiyyah view, interpreted infallibility in his own way. This Neo-Sadrai philosopher examines infallibility based on his theological and philosophical standards and considers it as an inherent characteristic of prophecy.Keywords: infallibility, prophecy, Allamah Tabatabaei, God's grace, God's prophets, Islamic theologians, God's saints.

    Keywords: Infallibility, prophethood, Allamah Tabataba'i, God's grace, God's prophets, Islamic theologians, God's saints
  • Esmail Esbati * Pages 113-138

    Nasser bin Ali al-Qefari, one of the Salafist professors of Muhammad bin Saud University, has criticized the views of Shiites in the book» اصول مذهب الشیعه الامامیه، عرض و نقد « "Principles of Religion, Al-Shia al-Amamiya, Review and Critique". In the first chapter of the book, he criticized the Shiite view of the Qur'an. The issue of distorting the Quran is one of the topics raised in this section. According to him, since the past, Shiites have believed in the distortion of the Qur'an. Using some Shiite sources such as the book "Fasl Al-Khattab fi Tahrif Kitab Rab al-Arbab" by Mirza Hossein Nouri, and according to some hadiths in the book "Al-Kafi", he considered Sheikh Kolaini to be one of the believers in the distortion of the Qur'an. This article examines his claims and it shows that Sheikh Kolaini never claimed to distort the Qur'an and such an idea is not extracted from "Al-Kafi" hadiths. On the other hand, there are evidences that show that Sheikh Kolaini did not believe in distorting the Quran.

    Keywords: Distortion of the Qur'an, Qefari, Sheikh Kolaini, Al-Kafi, Osuol Mazhab al-shiah
  • Mostafa Amiri *, Haydarali Rostami Pages 139-172

    Abu Jaafar Muhammad bin Hassan Tusi, nicknamed "Sheikh of Al-Taifa", a famous Shia jurist, commentator, commentator and theologian in the fifth century of the lunar calendar, as a representative of the Baghdad school with the establishment of the Najaf branch, is the author of precious works of Shia in various religious areas; In Kalam and Hadith, his book "Al-Ghaibah", which is the subject of this article, is one of the most important Shia Mahdavi sources. Al-Ghaibah of Sheikh Tusi, as a comprehensive intellectual and narrative discussion on the subject of occultation, due to the theological arrangement of this book, as well as the Sheikh's different method of choosing religious traditions in the use of enlightening narrations, has added to the value and credibility of this book, as well as the extra-religious perspective. Shaykh compiled the book of Al-Ghaibah with regard to the typology of theological thought in the fifth century and the answer to the doubts of the deviant sects of Mahdism that branched off in the era of the Imams, the methods of bearing the hadith, his unified method of proving the occult, all of which are a distinguished work of his book as a representative The school of Baghdad has been exhibited and therefore deserves a modernist re-reading.

    Keywords: Absence of research Imamiya, Verbal method, Sheikh Tusi
  • Mohammadreza Ebrahimnejad * Pages 173-202
    One of the things that Allameh Tabatabai cared about was protecting the Shia religion and culture. Allameh had come to the conclusion that the West's understanding of the Shiite religion is incomplete and negative, and with the aim of compensating and correcting this great deficiency, he started a wide-ranging scientific struggle. Among the important features of Shia that Allameh left no stone unturned in proving and popularizing, was the Qur'an-orbital method or "interpretation of the Qur'an by the Qur'an." In this article, an attempt has been made to analyze and present the process of his scientific efforts in this field. Allameh has traveled this scientific path in two negative and positive stages; In the first stage, the major and common methods of interpretation - that is, the hadith, theological, philosophical, Sufi, sensualist and theological methods - Ramarafi has expressed the common and specific criticisms of each with arguments, including that all these methods are actually adaptations, not interpretations; In the second stage, by using the verses of the Qur'an, the traditions and the traditions of the Ahl al-Bayt (PBUH), he mentioned the acceptability of interpreting the Qur'an through the Qur'an and its necessity along with its valuable results, and finally reached the goal that the method of interpreting the Qur'an to the Qur'an is the only method of the Ahl al-Bayt. peace be upon him and it should be considered one of the characteristics of the Shia religion.
    Keywords: Interpretation of the Qur'an, Interpretation, interpretation. Theologians, philosophers, Hadith scholars, religious scholars
  • Sayyedsajjad Jafari, Mahdi Nemati * Pages 203-228

    One of the important topics related to religion is its connection with rationality, around which various views have been raised; As today, a group of people talk about pure rationalism as an independent criterion for distinguishing between right and wrong, for this reason, the present study seeks to answer the question, to what extent the theory of rationality can be a suitable criterion for answering, with a comparative study of religious spirituality and rational spirituality. And replace religious spirituality? The research method is analytical-descriptive and data collection has been done using library resources. After examining the origin of rationalized religion, the basics and characteristics of the said topic were discussed and finally the shortcomings of rationalized religion were discussed. The results of the research have shown that rationalized religion relies on the foundations and features such as secularism and humanism... based on which it suffers from deficiencies such as: the lack of clarity in the definition of rationalized religion, failure to achieve the goals of the theory, and contradictions in the nature of faith. ...it has happened that in many cases, not only can it not be a gift for modern man; It has also led to pain and suffering.

    Keywords: Religion, Spirituality, Rationality, faith orientation, Idolatry
  • Roghayeh Hamel *, Roghayeh Hamel Pages 229-248
    The current research is responsible for evaluating the criticism of Allameh Javadi in Tafsir Tasnim on the exegetical opinions of Allameh Tabatabai in Tafsir al-Mizan. These two interpretations are at the same level as Shiite interpretations. The importance of this article is to show the critical point of view of Tasnim's interpretation of al-Mizan, so that after gaining the necessary knowledge in this field, one can answer the doubts of the questionersOne of the notable points in Tasnim interpretation is the criticism of interpretive views. Sometimes Tasnim commentators do not hide their free thinking in the field of opinion, even criticizing their teacher's point of view. The upcoming research has dealt with the most important axis of his criticism about the rule of context in verses 30 of Baqarah and 32 of Anfal with a critical analytical method. Therefore, based on the evaluation of both interpretations, citing the rules and documents of interpretation, it was concluded that in some cases, Allameh Tabatabai's point of view and in some other cases, Allameh Javadi's point of view is more sophisticated and closer to reality. arrives .
    Keywords: Criticism of perspective, Context, Caliphate of Allah, Tafsir al-Mizan, Tafsir Tasnim
  • Saeed Salimi * Pages 249-270

    One of the attributes used in the verses of the Holy Qur'an and the traditions of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) about God Almighty is the attribute "will". There is no difference between theologians and sages in being a disciple of Almighty God, but there is a difference in the interpretation of God's will. In his numerous theological works, Sheikh Mofid does not consider the divine will to be a true, soulful, and inherent attribute of God Almighty, but rather a virtual, current, and external attribute, and he considers addressing it as entering into the language of Sharia; like the attributes of anger, satisfaction, love, and hatred, which the intellect does not accept to attribute them to God Almighty. Like the Mu'tazili theologians of Baghdad of his time, he considers divine will to be the essence of divine action and contrary to knowledge and power. He also separates the will from accompanying the essence and being at the level of the essence, and in line with the traditions, calls it accidental and non-eternal, while knowledge and power are among the true and inherent attributes of God. Bada is in the form of the first verb (before bada) and second verb (after bada), both of which are the soul of a verb and a stage of development, and bada is in the legislative will (commanding the good verb) and is interpreted as abrogation. From his point of view, destiny takes precedence over a will. Shaykh Mufid, along with the Mu'tazila of Baghdad, denied the inclusion of God's creative will in all matters due to not attributing Qaba'ah to God.

    Keywords: Sheikh Mufid, Will, Science, Power, Bada, Judgment, FormativeAnd Legislative Will
  • Mahnaz Mozafarifar * Pages 271-294
    AbstractIssues related to the story of Adam (peace be upon him) on the idea of the Abrahamic religions (Judaism, Christianity and Islam) have been analyzed and interpreted variously. In holy Qur’an, the story of eating the forbidden fruit which was followed by the expulsion of Adam from Paradise and its relationship to His creation and His angels and similar stories are expressed concisely. Among them, the problem of Adams' "Infallibility" and "Paradise" has always been disputed in Muslim commentators and theologians. Mullah Sadra and some of his commentators (Mulla Hadi Sabziwari and Tabatabai) have attempted to reach a defensible and comprehensive interpretation by refuting some paradoxical cases. So, they took the doubts which have been raised by the interpretation and explanation of these verses seriously into account and sought to find solutions for them. The purpose of this paper is to review and evaluate some doubts about these two issues and attempt to retrieve their response. The purpose of this article is to review and examine some doubts related to these two issues and retrieve their answers. Also, in this article, the truth of the creation of women was investigated from the point of view of the discussed philosophers, and it was found that women are created like men and a human individual.
    Keywords: : Transcendental Wisdom, Adams' Infallibility, Adams' Paradise, order, perseveration of Mawlavi, advising order, prevention
  • Fahimeh Maghferat *, Abbas Ali Farahati Pages 295-322

    The first person, after the Holy Qur'an and the Messenger of God (PBUH), who spoke in the field of theology and raised and expressed theological topics, and his words became the source of this science, is Amirul Momineen Imam Ali (peace be upon him). By examining the different views of scholars, especially Sunni scholars, and examining the historical circumstances of the three caliphs from the confessions of the Sunnis and Mu'tazila, this claim can be confirmed. The infallible imams (peace be upon them) are among the first students of the theological and theological sciences of Amir al-Mu'minin (peace be upon them), and after them, their students are Muslim scholars and theologians. Except for the Shiite thinkers, who are influenced by Imam (a.s.), in this article, by examining the works of Muslim scholars and theologians from the Sunnis, Mu'tazila, and Ash'arites, their direct or indirect influence on the revealed teachings of the Commander of the Faithful, Imam Ali (a.s.) Assalam) has been investigated. By examining the views of Sunni theologians such as Jahiz Basri, Abul Hasan Ash'ari, Qazi Abdul Jabbar, Fakhr Razi, and Ghazali, the conclusion is reached that they are indebted to Amir al-Mu'minin Imam Ali (peace be upon him) in their theological views.

    Keywords: Effectiveness, Islamic Kalam, Imam Ali (PBUH), MuslimScholars, Nahj al-Balagha