فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد نمازی*، حسن اسماعیل پور صفحات 1-32
    هدف

    اخیرا علوم عصب شناسی در رشته های روان شناسی، اقتصاد و مالی بکار گرفته شده و سودمندی آن نیز نشان داده شده است. هدف اصلی این مطالعه، گسترش ادبیات علوم عصب شناسی به حسابداری است. در راستای این هدف، برای اولین بار، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هم زمان سیستم فعال سازی رفتاری (BAS) و سیستم بازداری رفتاری (BIS) بعنوان متغیرهای مستقل و عملکرد نیم کره های مغزی، بعنوان متغیر تعدیلی، بر فعالیت های استراتژیک تصمیم گیری حسابداران مدیریت بعنوان زیرمجموعه ای از حسابداری، می پردازد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع نظرسنجی است. جامعه آماری کلیه حسابداران مدیریت شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در سال 1398 بود. میزان تاثیر متغیرهای فوق، با طرح سناریوهای مختلف و استفاده از پرسش نامه در مقیاس طیف پنج گزینه ای لیکرت بررسی شد. به منظور بررسی تاثیر متغیرها از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و برای تحلیل الگوها از رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که BAS اثر مستقیم و BIS اثر غیرمستقیم بر فعالیت های بازاریابی، عملیاتی، منابع انسانی، حسابداری و بودجه ای حسابداران مدیریت می گذارند. هر کدام از نیم کره های چپ و راست مغز بعنوان متغیر تعدیلی، کارکرد تخصصی و متفاوتی بر فعالیت های حسابداران مدیریت دارند. نقش تعاملی«BAS و نیم کره چپ» و نقش تعاملی «BIS و نیم کره راست» بر فعالیت های حسابداران مثبت و معنادار است. در مقابل، نقش تعاملی «BAS و نیم کره راست» و هم چنین تعامل «BIS و نیم کره چپ» تاثیر معناداری بر فعالیت های حسابداران مدیریت ندارند.

    نتیجه گیری: 

    علوم عصب شناسی، دانش حسابداری و حسابداری مدیریت را در زمینه های گوناگون، بویژه در قلمرو فعالیت های استراتژیک و موارد رفتاری، بشدت گسترش می دهد. این دانش می تواند فرآیند تصمیم گیری حسابداران و حسابرسان را نیز کامل تر توضیح داده و زوایای تاریک موارد رفتاری عصبی آنان را در خصوص انتخاب یک تصمیم روشن تر سازد. افزون بر این، مدیران، حسابداران، تحلیل گران و دانشگاهیان می توانند از یافته های این پژوهش، به گونه حرفه ای و نظری، در خصوص عملکرد مغز و رفتار، بهره مند شوند.

    دانش افزایی:

     مدل ارایه شده در این پژوهش ادبیات «حسابداری عصبی» را گسترش می دهد. یافته های تجربی تا حد زیادی دلایل تفاوت در تصمیم گیری استراتژیک حسابداران مدیریت در عمل و اثرات آن ها را توضیح می دهد. این مدل می تواند توسط سایر حسابداران، مدیران و دانشگاهیان نیز اعمال و گسترش یابد.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی-رفتاری، حسابداری مدیریت، حسابداری عصبی، عملکرد نیم کره های مغزی
  • علی رحمانی*، ندا رسولی صفحات 33-72
    هدف

    با توجه به اهمیت شرکت های بیمه در صنعت خدمات مالی در ساختار کل اقتصاد، بکارگیری موثر استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره17 امری ضروری است. اثر استاندارد جدید بر صورتهای مالی و شاخص های عملکرد کلیدی شرکت های بیمه بااهمیت خواهد بود و لذا این پژوهش با هدف شناسایی چالش هایی که شرکت های بیمه در بکارگیری مدل های اندازه گیری در استاندارد جدید با آن روبرو خواهند شد، در ایران انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی از طریق گروه کانونی شامل افراد با تجربه مربوطه در صنعت بیمه و دارای دانش قبلی از استاندارد بین المللی گزارشگری مالی (ابگم) شماره17 استفاده شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش چالش های بکارگیری مدل های اندازه گیری ابگم شماره17 در گروه بندی هایی شامل اهداف و دامنه بکارگیری، واحد حساب و سطح تجمیع و تفکیک قراردادها، آزمون قرارداد زیان بار، تفکیک اجزای قرارداد بیمه، رویکرد حق الزحمه متغیر، رویکرد تخصیص حق بیمه و رویکرد سازه بلوکی شناسایی و تحت زیرگروه هایی ارایه شده اند.

    نتیجه گیری و دانش افزایی:

     نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مدل های اندازه گیری در ابگم شماره17 بسیار بر قضاوت، تکنیک های مدلسازی اکچویری و همچنین کیفیت اطلاعات پایه بستگی دارند و اجرایی نمودن ابگم شماره17 در شرکت های بیمه با چالش های متعددی روبرو است که طی پژوهش حاضر شناسایی و طبقه بندی شدند تا به خوبی درک و فهمیده شوند. یافته های این پژوهش ضمن دانش افزایی در حوزه صنعت بیمه، بینشی را برای مرجع ناظر بر شرکت های بیمه، مرجع استانداردگذار حسابداری و سازمان بورس و اوراق بهادار فراهم می کند تا بتوانند با درنظر گرفتن چالش های پیش رو، در مسیر تحقق هدف بکارگیری ابگم 17 گام های موثرتری بردارند.

    کلیدواژگان: استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره17، قرارداد بیمه، مدل اندازه گیری، رویکرد سازه بلوکی، رویکرد تخصیص حق بیمه، رویکرد حق الزحمه متغیر
  • حمید حقیقت*، کریم رضوانی راز، محمدرمضان احمدی، قاسم رکابدار صفحات 73-94
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم افشای اختیاری اطلاعات بر هزینه سرمایه با نقش واسطه ای هزینه های نمایندگی با درنظر گرفتن سطوح مختلف کیفیت سود است.

    روش

    نمونه آماری از جامعه شرکت های عضو بورس تهران به تعداد 173 شرکت طی دوره 1398-1393 انتخاب و برای برآورد مدل پژوهش برمبنای مدل سازی معادلات ساختاری از روش تحلیل عاملی استفاده شده است که امکان بررسی روابط مستقیم و غیرمستقیم بین متغیرها را فراهم می سازد. در پژوهش حاضر ابتدا شرکت ها برمبنای سطوح کیفیت سود براساس فاکتور مشترک به دوگروه شرکت های با کیفیت سود بالا و پایین تقسیم شدند. پس از آن اثرگذاری مستقیم افشای اختیاری و اثرغیرمستقیم آن به واسطه هزینه نمایندگی بر هزینه سرمایه در هر دوگروه شرکتهای نمونه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که در شرکت های با کیفیت سود بالا، افشای اختیاری به طور مستقیم و غیر مستقیم بر هزینه سرمایه  تاثیر منفی و معنادار دارد. در حالیکه در شرکت های با کیفیت سود پایین تاثیرافشای اختیاری بر هزینه سرمایه معنادار نیست، اما به واسطه هزینه نمایندگی بر هزینه سرمایه تاثیر منفی دارد. اثر کل افشای اختیاری که از مجموع اثرمستقیم و غیرمستقیم به دست می آید، برهزینه سرمایه منفی و معنادار است.

    نتیجه گیری

    کیفیت سود در تعدیل رابطه بین افشا و هزینه سرمایه نفش موثری ایفا می کند. همچنین هرچه صحت پیش بینی بالا باشد، اطلاعات اختیاری در سطح بالایی افشاء می شوند. بنابراین افزایش در افشای اختیاری اطلاعات موجب کاهش هزینه های نمایندگی و هزینه سرمایه می گردد.

    دانش افزایی: 

    برای حفظ یک رابطه هماهنگ بین مدیران و سرمایه گذاران در عرصه تصمیم گیری منطقی سرمایه گذاری، نظارت براقدامات مدیریتی سیاست افشای اختیاری اطلاعات تحت تاثیر سطوح کیفیت سود که می تواند بر بازده مورد انتطار موثر واقع شود، حایز اهمیت است. بنابراین گروه بندی شرکت های مورد بررسی براساس سطوح کیفیت سود و درنظر گرفتن هزینه های نمایندگی به عنوان متغیر واسطه ای و همچنین اندازه گیری متغیرها با استفاده از معیارهای چندگانه و ارزیابی اعتبار آن بر مبنای مدل یابی معادلات ساختاری به عنوان نوآوری پژوهش تلقی می شود.

    کلیدواژگان: افشای اختیاری اطلاعات، کیفیت سود، هزینه های نمایندگی، هزینه سرمایه، مدل سازی معادلات ساختاری
  • حمیده اثنی عشری*، اشکان غلامی فتیده، عباس هوشمند صفحات 95-121
    هدف

    با توجه به اینکه وجود یک حسابرسی با کیفیت همواره از دغدعه های نهادهای ناظر و استانداردگذارن بوده است، هدف از مطالعه حاضر مروری بر پژوهش های شکاف آموزشی و بررسی رابطه آن با کیفیت حسابرسی است.

    روش

    این پژوهش از نوع کمی و در دسته مطالعات توصیفی قرار می گیرد. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه این پژوهش، حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی و اساتید دانشگاه بود و  365 آزمودنی به روش تصادفی و بر مبنای نامعین بودن حجم جامعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود و سوالات با کاربست طیف پنج نقطه ای لیکرت اندازه گیری شدند. فرضیه های پژوهش با آزمون یومن ویتنی برای دو گروه مستقل و تی تک نمونه ای برای دو نوع پاسخ یک گروه نمونه و تحلیل واریانس آزمون شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که شکاف انتظارات، عملکرد، محدودیت و انتظارات-عملکرد در آموزش حسابداری وجود داشته و شکاف انتظارات-عملکرد بر کیفیت حسابرسی رابطه منفی معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر می تواند به مدرسین و متخصصان حسابداری در راستای پرورش فارغ التحصیلان دارای مهارت های حسابداری لازم و با توانایی برآورده کردن نیازهای متغیر کمک کند تا بتوانند از فشارهای وارده از جانب سازمان های دولتی و خصوصی مبنی بر کمبود نیروی انسانی با شایستگی لازم بکاهند و اطلاعات لازم جهت خط مشی استخدام، آموزش و جبران خدمت پرسنل موسسات حسابرسی را فراهم می آورد.

    دانش افزایی:

     نتایج پژوهش حاضر علاوه بر پوشش خلاء پژوهش های موجود در این حوزه، راهنمایی برای دانشگاه ها در رابطه با ایجاد شایستگی های لازم دانشجویان جهت آمادگی آن ها در حرفه حسابرسی و در نتیجه حفظ و ارتقای کیفیت حسابرسی فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: شکاف آموزش، محدودیت آموزش، کیفیت حسابرسی
  • بنفشه جعفری*، رضیه علی خانی، مهدی مران جوری، محمدرضا پورعلی صفحات 123-149
    هدف

    هدف این تحقیق بررسی نقش تعدیل کنندگی خودشیفتگی مدیران در تبیین رابطه بین صلاحیت حسابرس داخلی و احتمال افشای ضعف کنترل داخلی، است.

    روش

    جامعه تحقیق حاضر، شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی، به لحاظ روش استنتاج، توصیفی- تحلیلی و به لحاظ طرح کلی تحقیق، پس رویدادی/ گذشته نگر است. در تحقیق حاضر، داده های گردآوری شده 144 شرکت طی سال های 1391 الی 1397 از طریق رگرسیون لاجیت و نرم افزار استاتا مورد تحلیل قرارگرفته اند.

    یافته ها

    شایستگی حرفه ای، تجربه و سطح تحصیلات حسابرس داخلی، از ویژگی های صلاحیت حسابرس داخلی است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند. هم‎چنین، اهرم مالی، بازده دارایی، رشد فروش، اندازه هییت مدیره، دوگانگی وظایف مدیرعامل، شرکت حسابرسی مهم و بزرگ، عمر فعالیتهای شرکت، اندازه شرکت، شاخص سود و زیان، جریان نقدی عملیاتی و نسبت موجودی، به عنوان متغیرهای کنترلی وارد الگوی پژوهش شده اند.

    نتیجه گیری

    پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه‎گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با استفاده از روش رگرسیون پانل لاجیت با اثرات تصادفی، بیانگر این است که خودشیفتگی مدیران رابطه بین شایستگی حرفه ای حسابرسان داخلی و احتمال افشای ضعف کنترل داخلی، تجربه کاری حسابرسان داخلی و احتمال افشای ضعف کنترل داخلی را به صورت مثبت تعدیل می کند اما تاثیری بر رابطه بین سطح تحصیلات حسابرسان داخلی و احتمال افشای ضعف کنترل داخلی ندارد.

    دانش افزایی:

     حیطه ای تقریبا کشف نشده از تحقیق که مربوط به ناکارآمدی های کنترل داخلی است، را مورد بررسی قرار می دهد و به پر شدن خلایی در تیوری حسابداری با کشف اثرات صفات و ویژگی های حسابرسی داخلی بر دستیابی شرکت به اهداف مرتبط با تاثیر خودشیفتگی مدیران کمک می کند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، حسابرس داخلی، کنترل داخلی، رگرسیون لاجیت
  • وحید منتی*، حسین محمدی صفحات 151-186
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در انتخاب رشته دانشجویان جدیدالورود حسابداری در ایران می باشد.

    روش

    به منظور بررسی فرضیه های پژوهش، از روش معادلات ساختاری و برای اولویت بندی عوامل از آزمون فریدمن و ضرایب مسیر مولفه ها استفاده شد. با مرور ادبیات موضوعی و پرسشنامه اولیه از تعدادی از دانشجویان جدیدالورود رشته، مفاهیم و عوامل موثر در انتخاب رشته حسابداری استخراج و پرسشنامه پژوهش طراحی گردید. سپس به وسیله پرسشنامه طراحی شده، از 239 نفر دانشجویان پذیرفته شده جدیدالورود سال 1399 در دانشگاه های سراسری کشور از میان کل 635 دانشجو طبق دفترچه انتخاب رشته سال 1399 سازمان سنجش، نظرخواهی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که به ترتیب عامل ویژگی های رشته، ویژگی های فردی، عوامل راهنما، عوامل محیطی، ویژگی های تحصیلی و ویژگی های دانشگاه بر انتخاب رشته دانشجویان جدیدالورود حسابداری تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.

    نتیجه گیری: 

    آبرومندی، امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر، استقلال، شهرت دانشگاه، عضویت حرفه ای، آرمان گرا بودن، پیشرفت شغلی آتی، دانش قبلی حسابداری، اعتبار و موقعیت اجتماعی و چشم انداز خوب و فرصت های شغلی به عنوان 10 شاخص برتر انتخاب رشته حسابداری از نگاه شرکت کنندگان در این پژوهش انتخاب شده است.

    دانش افزایی: 

    این پژوهش در ایران به طور گسترده دانشجویان جدیدالورود را مورد پیمایش قرار داده و عوامل موثر در انتخاب رشته را رتبه بندی کرده است.

    کلیدواژگان: انتخاب رشته، رشته حسابداری، آموزش حسابداری، ایران
  • سعید نصیری، الله کرم صالحی، احمد شکیبامهر* صفحات 187-218
    هدف

    با توجه به اهمیت و نقش تحول آفرین بلاک چین1 در آینده حسابداری، این پژوهش به بررسی نقش این فناوری  در تحقیقات حسابداری با استفاده از روش تحلیل محتوا می پردازد تا با بررسی و شناسایی روندهای فعلی مقالات حسابداری، افق هایی از آینده تحقیقات حسابداری و حسابرسی و موضوعات نوظهور را ارایه دهد.

    روش

     این پژوهش از طریق بررسی 125 مقاله از 48 مجله معتبر حسابداری نمایه شده در فهرست های رتبه بندی ABS، ABDC و SJR در بازه زمانی 2008 تا 2021 به تجزیه و تحلیل ابعاد مختلف تحقیقات منتشره می پردازد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل مقالات منتشره حاکی از رشد صعودی انتشار مقالات و تاثیرگذاری و ورود بلاک چین به حوزه های حسابرسی، حسابداری، رمزارزها، گزارشگری مالی، مالیات، بازار سهام، قرادادهای هوشمند و حاکمیت شرکتی است. همچنین اهمیت تاثیری که این فناوری بر آینده تحقیقات حسابداری و آموزش به دانشجویان حسابداری می گذارد، مورد تاکید قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان دهنده نوپا بودن این حوزه از تحقیقات حسابداری و روند رو به رشد انتشار مقالات حسابداری با موضوع بلاک چین در سال های اخیر، به ویژه در حوزه حسابرسی است. همچنین نتایج این پژوهش حاکی از فراهم آمدن فرصت های تحقیقاتی مناسبی با محوریت بلاک چین در زمینه های مختلف دانش حسابداری است.

    دانش افزایی: 

    یافته های این پژوهش می تواند به پژوهشگران در شناخت کاربردهای بلاک چین در حسابداری و حسابرسی کمک کند و حوزه های پژوهشی مهمی را برای توسعه مسیرهای تحقیقاتی آینده شناسایی کند.

    کلیدواژگان: بلاک چین، تحقیقات حسابداری، تحلیل محتوا، حسابرسی
  • امیر عباسپور ثانی، زهره حاجیها*، رضوان حجازی، علی نجفی مقدم صفحات 219-250
    هدف

    هدف از این پژوهش واکاوی تاثیر مدل افشای موارد کلیدی گزارش حسابرسی بر عدم موفقیت کسب و کار شرکت های بازار سرمایه بود تا براساس آن بررسی گردد تاچه میزان افشای موارد کلیدی در گزارش حسابرسی قادر خواهد بود تا عاملی برای کاهش عدم موفقیت کسب و کار شرکت ها باشد و سرمایه گذاران با اتکا به افشای چنین اطلاعاتی اقدام به تصمیم گیری نسبت به سرمایه گذاری در شرکت های بازار سرمایه نمایند.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر روش شناختی ، تحقیق پیمایشی ، از نظر ماهیت توصیفی - کاربردی و از منظر نتیجه جزو پژوهش های توسعه ای و از منظر روش شناسی ترکیبی (کیفی-کمی) می باشد . دوره زمانی پژوهش یکسال و جامعه هدف در بخش کیفی 13 نفر از متخصصان دانشگاهی و شرکای حسابرسی بودند که چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ تجربی، خبره تلقی می شدند. فرآیند انتخاب افراد شیوه ی نمونه گیری نظری براساس دانش تجربی در حرفه حسابرسی بود. اما جامعه هدف در بخش کمی 378 نفر از مدیران شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بودند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش در بخش کیفی از وجود 3 مقوله، 6 مولفه و 31  کد مفهومی حکایت دارد. همچنین نتایج در بخش کمی نشان داد، افشای موارد کلیدی گزارش حسابرسی بر عدم موفقیت کسب و کار شرکت های بورس اوراق بهادار تهران تاثیر منفی و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    افشای موارد کلیدی حسابرسی الزاما برای افزایش قدرت تصمیم گیری های ذینفعان بیرونی نمی تواند تلقی گردد، چراکه با بررسی و ارزیابی حسابرس نسبت به عملکردهای شرکت می تواند با ذکر نکات مختلف به هییت مدیره و مدیران شرکت ها، سطح آگاهی های آنان نسبت به همسویی بیشتر کارکردهای خود با استانداردهای حسابداری و حسابرسی را تقویت نمایند. بدین جهت براساس این نتیجه مشخص گردید، افشای موارد کلیدی در گزارش حسابرسی طبق استانداردهای موجود می تواند سطح عدم موفقیت کسب و کارهای شرکت های بازار سرمایه را کاهش دهد.

    دانش افزایی:

     این پژوهش علاوه بر توسعه ادبیات افشای موارد کلیدی گزارش حسابرسی منجر به تصمیم گیری صحیح ذینفعان و سرمایه گذاران می شود تا با اتکا به افشای چنین اطلاعاتی اقدام به تصمیم گیری بهتر نسبت به سرمایه گذاری در شرکت های بازار سرمایه نمایند.

    کلیدواژگان: افشای موارد کلیدی در گزارش حسابرس، عدم موفقیت کسب و کار، بازار سرمایه
|
  • Mohammad Namazi *, Hassan Esmaeilpour Pages 1-32
    Purpose

    Recently, neuroscience has been used in the fields of psychology, economics, and finance, and its usefulness has been demonstrated. The main purpose of this study is to expand the literature of neuroscience to accounting. In attaining this goal, and for the first time, this research stimuntaniosly studied behavioral activation system (BAS) and behavioral inhibition system (BIS) as the main independent variables and brain spheres performance, as a moderating variable, on the management accountant's strategic decisions activity, as the sub category of accounting.

    Method

    The research method is descriptive-survey. The statistical population was consisted of all management accountants of Tehran Stock Exchange companies in 2019. The effect of the preceding variables was assessed by designing different scenarios and exerting a questionnaire on a Likert scale of five options. Structural equation modeling (SEM) was used to investigate the effect of variables and the partial least squares (PLS) approach was adopted to analyze the patterns.

    Results

    The results showed that BAS posits a direct effect and BIS has an indirect effect on the marketing, operational, human resources, accounting and budgeting activities of management accountants. The specialized function of each left and right hemisphere of the brain as a moderating variable on the activities of management accountants is different. The interactive role of "BAS and the left hemisphere" and the interactive role of "BIS and the right hemisphere" on the activities of accountants are positive and significant. In contrast, the interactive role of "BAS and the right hemisphere" as well as the interaction of "BIS and the left hemisphere" do not maintain a significant effect on the activities of management accountants.

    Conclusion

    Neuroscience greatly expands the knowledge of accounting and management accounting in various fields, especially in the field of strategic activities and behavioral domains. This knowledge can explain the accountants and auditors' decision-making process more fully and eliminate the dark corners of their neural behaviors in making a decision. In addition, managers, accountants, analysts, and academics can benefit from the findings of this study, both professionally and theoretically, regarding brain function and neuroscience behavior.

    Contribution: 

    The model presented in this article is original and proliferates the literature of “Neuro Accounting”. Empirical findings largely explicate the reasons for the differences in strategic decision-making of management accountants in practice and their effects. This model can be exerted and extended by other accountants, managers, and academics as well.

    Keywords: Brain-Behavioral Systems, Brain Hemisphere Function, Management Accounting, Neuro Accounting
  • Ali Rahmani *, Neda Rasouli Pages 33-72
    Purpose

    Given the importance of insurance companies in the financial services industry in the overall structure of the economy, the effective application of International Financial Reporting Standard No. 17 is essential. The effect of the new standard on the financial statements and key performance indicators of insurance companies will be significant and therefore this study aims to identify the challenges that insurance companies will face in applying measurement models in the new standard. It has been done in Iran.

    Method

    In this research, the method of qualitative content analysis through a focus group including people with relevant experience in the insurance industry and with prior knowledge of International Financial Reporting Standard No. 17 has been used.

    Results

    In this study, the challenges of using the measurement models of International Financial Reporting Standard No. 17 in groupings including objectives and scope of use, unit of account and level of aggregation and separation of contracts, Onerous contract test, separation of insurance contract components, fee approach Variables, premium allocation approach and building block approach were identified and presented under subgroups.

    Conclusion

    The results show that the measurement models in International Financial Reporting Standard No. 17 are highly dependent on judgment, actuarial modeling techniques as well as the quality of basic information. Insurance companies face several challenges that were identified and classified during the present study to be well understood. The findings of this study, while increasing knowledge in the field of insurance industry, provide insight for the supervisory authority of insurance companies, standardized accounting authority and the Exchange and Securities Organization to be able to take into account the challenges ahead, to achieve the goal.

    Keywords: IFRS17, Insurance Contract, Measurment Model, Building Block Approach, Variable Fee Approach, Premium Allocation Approach
  • Hamid Haghighat *, Karim Rezvaniraz, MohamadRamazan Ahmadi, Ghasem Rekabdar Pages 73-94
    Purpose

    The prpose of this research is to investigate the direct and indirect effects of voluntary information disclosure on the cost of capital with the mediating role of agency costs in different levels of profit quality.

    Method

    In this research, a statistical sample of 173  member companies of the Tehran Stock Exchange was selected during the period under review in 2013-2018. To estimate the research model based on structural equation modeling, the method of factor analysis and principal components has been used, which provides the possibility of examining direct and indirect relationships between variables. In the present study, companies were divided into two groups of companies with high and low earnings quality based on the level of earnings quality based on the common factor.

    Results

    The findings show that there is a positive and significant relationship between agency cost and capital cost. In companies with high earnings quality, voluntary disclosure directly and indirectly has a negative and significant impact on the cost of capital. While in companies with low earnings quality, the effect of voluntary disclosure on the cost of capital is not significant, but it has a negative effect on the cost of capital indirectly due to agency cost. The total effect of voluntary disclosure, which is obtained from the sum of the direct and indirect effect, is negative and significant on the cost of capital.

    Conclusion

    Earnings quality plays an effective role in moderating the relationship between exposure and cost of capital. Also, the higher the perdiction accuracy, the higher the voluntary information is disclosed. Therefore, the increase in voluntary disclosure of information reduces agency costs and cost of capital.

    Contribution:

    In addition to developing the theoretical foundations of previous reseach provide a new platform for future research and can play an effective role in the field of rational investment decision making by managers and investors.

    Keywords: Earnings quality, Voluntary disclosure, agency costs, Cost of capital, Structural Equation Modeling
  • Hamideh Asnaashari *, Ashkan Gholami Fatideh, Abbas Hooshmand Pages 95-121
    Purpose

    The purpose of this study is to review the researches on the educational gap and examine its relationship on audit quality, Considering that the existence of a high quality audit has always been one of the concerns of supervisory and standard setters.

    Method

    This research is of a quantitative type and is included in the category of descriptive studies. A questionnaire is used to collect research data. The population of this research was auditors working in audit institutes and university professors, and 365 subjects were randomly selected based on the size of the population. The data collection tool was a questionnaire and the questions were measured using a five-point Likert scale. Research hypotheses were tested with Umann-Whitney test for two independent groups and one-sample t-test for two types of responses of one sample group and analysis of variance.

    Results

    The research indicated that there is a gap of expectations, performance, limitation, and expectations-action in accounting education, and the gap of expectations-performance has a significant relationship with audit quality.

    Conclusion

    The results of this study can help accounting educators in the direction of training graduates with the necessary accounting skills, so that they can overcome the pressures from public and private organizations due to the lack of competent human resources. It is necessary to reduce and provides the necessary information for the policy of recruitment, training and compensation of employees of auditing institutions.

    Contribution:

    The results of the current research, in addition to covering the gap in existing research in this field, provide guidance for universities in relation to creating the necessary competencies of students for their preparation in the auditing profession and as a result, maintaining and improving the quality of auditing.

    Keywords: Education Gaps, Limitations in Accounting Education, audit quality
  • Banafsheh Jafari *, Razieh Alikhani, Mehdi Maranjori, MohammadReza Pourali Pages 123-149
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the moderating role of managers' narcissism in explaining the relationship between internal auditor competence and the possibility of exposing the weakness of internal control.

    Method

    The current research is applicable in terms of purpose, descriptive- analytical in terms of inference method and in terms of the overall research plan is events/retrospective. In the present study, the collected data of 144 companies during the years 2012 to 2018 have been analyzed through logit regression and stata software.

    Results

    The professional competence, experience and the level of education of the internal auditor are the features of the internal auditor’s competence that have been studied in this research. Furthermore, the financial leverage, asset returns, sales growth, board size, duality of duties of the CEO, major auditing firm, the company’s activities life, company size, profit and loss index, operating cash flow and inventory ratio, as control variables have entered the research model.

    Conclusion

    After ensuring the acceptable fit of the measurement and structural patterns of the research, the results of the hypothesis test using Logit panel regression method with random effects indicates that managers’ narcissism positively moderates the relationship between internal auditors’ professional competence and the possibility of disclosure of the weakness of internal control, the work experience of internal auditors and the possibility of the disclosure of internal control weakness, but it has no effect on the relationship between the level of education of internal auditors and the possibility of the disclosure of the internal control weakness.

    Contribution: 

    The almost uncovered area of research, which is related to internal control inefficiencies, examines and the filling of vacuum in the theory of accounting helps to discover the effects of traits and internal audit characteristics on access to related goals with the impact of narcissism.

    Keywords: Narcissism, Internal Auditor, Internal Control, Logit Regression
  • Vahid Mennati *, Hossein Mohammadi Pages 151-186
    Purpose

    The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting first-year Students’ Choice of accounting major in Iranian universities.

    Method

    In order to test the research hypotheses, the method of structural equations and Friedman test and component path coefficients were used to prioritize the factors. By studying the literature and surveying new students, the factors affecting the choice of accounting were extracted and a research questionnaire was designed. Then, 239 first-year students of State universities of the country in 2020 from 635 of total student accourding to the Sanjesh Organization's Field selection booklet, were surveyed.

    Results

    The research results showed that the characteristics of the field, individual characteristics, guiding factors, environmental factors, academic characteristics and university characteristics had a positive and significant effect on the choice of new students, respectively.

    Conclusion

    Top 10 indicators for choosing a field from the point of view of first-year students, are including prestige, possibility of continuing education at higher levels, independence, university reputation, professional membership, idealism, future career advancement, previous knowledge of accounting, social status, good job prospects and opportunities.

    Contribution: 

    This study has surveyed first-year students in Iranian university and ranked the factors influencing their decision to choose accounting major.

    Keywords: Major Choice, Accounting Major, Accouning Education, Iran
  • Saeed Nasiri, Allah Karam Salehi, Ahmad Shakibamehr * Pages 187-218
    Purpose

    Considering the importance and Disruptive role of blockchain in the future of accounting, this study examines the role of blockchain technology in accounting research using content analysis method to examine and identify current trends in accounting articles, and Provide insights into the future of accounting and auditing research and emerging topics.

    Method

    This study analyzes different dimensions of published research by reviewing 125 articles from 48 top accounting journals indexed in ABS, ABDC and SJR ranking lists in the period 2008 to 2021.

    Results

    An analysis of published articles indicates the impact and blockchain entry into the areas of auditing, accounting, cryptography, financial reporting, taxation, stock market, smart contracts, and corporate governance. Besides, the importance of the impact of this technology on the future of accounting research and education of accounting students has been emphasized.

    Conclusion

    The results of this study indicate the infancy of this field of accounting research and the growing trend of publishing accounting articles on the subject of blockchain in recent years, especially in the field of auditing. The results of this study also indicate the provision of appropriate research opportunities in various fields of accounting knowledge with a focus on blockchain.

    Contribution:

     The findings of this study can help researchers to understand the applications of blockchain in accounting and auditing and identify important research areas for the development of future research paths.

    Keywords: Blockchain, Accounting Research, content analysis, auditing
  • Amir Abbaspour Sani, Zohre Hajiha *, Rezvan Hejazi, Ali Najafi Moghadam Pages 219-250
    Purpose

    Considering the importance of disclosing key items in the audit report, the purpose of this study was to investigate the effect of the audit report disclosing key items model on companies' business failure to examine the extent to which disclosing key items in the audit report will be able to reduce The failure of corporate business and investors relying on the disclosure of such information to make decisions in capital market companies.

    Methods

    in this research, the combined research method (qualitative-quantitative) based on Gillers approach is used in data analysis of the foundation (contextual theorizing). For this purpose, a survey of 13 experts and specialists in the auditing profession examined the impact of disclosure of key items in the audit report. The work of companies listed on the Tehran Stock Exchange was presented.

    Results

    The results led to the formation and presentation of a model that in this model in the qualitative part indicates the existence of 3 categories, 6 components and 31 concept codes. But the target population in a small part was 202 managers and brokers of Tehran Stock Exchange companies. The results in the quantitative part showed that the disclosure of the key items of the audit report has a negative and significant effect on the business failure of the Tehran Stock Exchange companies.

    Conclusion

    Disclosure of key audit items can not necessarily be considered to increase the decision-making power of external stakeholders, because by auditing and evaluating the company's performance, the auditor can mention various points to the board and directors of companies, their level of knowledge to better align their functions with accounting standards and Strengthen the audit. Therefore, based on this result, it was found that disclosing key items in the audit report according to existing standards can reduce the level of failure of capital market companies' businesses.

    Contribution:

     The Knowledge In addition to developing the literature on disclosure of key items in the audit report, this study leads to the right decision of stakeholders and investors to rely on the disclosure of such information to make decisions in capital market companies.

    Keywords: Disclosure of Key Audit Matters, Enterprise Failure, capital market