فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران
سال سی و هشتم شماره 1 (پیاپی 82، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا عربی، آژنگ تاج دینی*، شادمان پورموسی، محمدنقی ایمانی، امیر لشگری صفحات 1-20

    به منظور دستیابی به مزیت رقابتی بالاتر، شناسایی و اولویت بندی ابعاد گوناگون مدیریت زنجیره تامین پایدار و ارتباط آن با عملکرد شرکت های تولیدکننده مبلمان منزل و اداری، این پژوهش انجام شد. جامعه آماری پژوهش در دو بخش کمی و کیفی شامل خبرگان، متخصصان در زمینه های مدیریت زنجیره تامین و عملکرد شرکت، مدیران و مهندسان عملیاتی شرکت های تولیدکننده مبلمان در استان تهران بودند. در بخش کیفی برای شناسایی شاخص های موثر از روش مصاحبه و تحلیل محتوا و در بخش کمی برای گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه محقق ساخته بر مبنای طیف لیکرت و برای درک روابط علی بین متغیرهای تحقیق و اولویت بندی آنها از آزمون های همبستگی پیرسون و فریدمن استفاده شد. روایی و پایایی ابزارهای تحقیق در هر دو بخش با استفاده از روش های مختلفی مورد آزمون قرار گرفته و تایید شد. نتایج این تحقیق نشان داد که عملیات مدیریت زنجیره تامین اثری مستقیم و مثبت بر سطح عملکرد شرکت های مبلمان چوبی دارد، همچنین در بعد زنجیره تامین پایدار، ابعاد زمان تاخیر، هزینه محصول و طراحی و سازگاری با محیط در اولویت اول تا سوم قرار گرفتند. در بعد عملکرد، ابعاد پاسخگویی سریع به تغییرهای پیشنهادی مشتریان در حجم محصول، بازده سرمایه گذاری و ترجیح مشتریان بر خرید از نمادهای برتر در اولویت اول تا سوم بودند.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، صنعت مبلمان چوبی، عملکرد، مدیریت زنجیره تامین پایدار
  • سینا محمدی نعمت آباد، شادمان پورموسی*، آژنگ تاج دینی، احمد جهان لتیباری، امیر لشگری صفحات 21-36
    واحدهای مختلف کارتن سازی در گستره وسیعی از کارگاه های کوچک تا واحدهای صنعتی بزرگ در کشور فعالیت می کنند که با داشتن شرایط لازم در رشد اقتصادی، اشتغال زایی و توسعه بازارهای صادراتی نقش موثری ایفا می کنند. معرفی مولفه ها و زیر مولفه های موثر بر پایداری تولید در این صنعت می تواند نقشه راه فعالیت های تجاری علاقه مندان به این نوع از کسب وکارها باشد. هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی  مولفه ها و زیر مولفه های پایداری تولید در صنایع کارتن سازی، تعیین جایگاه فعلی آنها با نگرش ارزیابی فعالیت های مختلف مدیریت عملیات و نظارت بر عملکرد تولید پایدار برای دستیابی به سطوح مطلوب پایداری تولید واحدهای صنایع کارتن سازی می باشد. با مطالعه و بررسی منابع در دسترس تعداد هفت مولفه اصلی تاثیرگذار بر پایداری تولید در صنعت کارتن سازی به نام های قوانین و مقررات، اقتصادی، زیست محیطی، تکنولوژیکی، اجتماعی، انسانی، مواد و محصول و 43 زیر مولفه شناسایی شدند با تنظیم پرسشنامه ای محقق ساخت و توزیع آن در بین مدیران و کارشناسان صنعت کارتن سازی باهدف تاثیرگذاری هر مولفه و زیر مولفه بر پایداری تولید و نیز وضعیت فعلی آنها بررسی و نتایج حاصله با آزمون های مربوطه تحلیل گردید. بر اساس یافته های تحقیق ، کلیه مولفه های موثر بر پایداری تولید بر اساس ضرایب استاندارد و معناداری معادله های ساختاری و نیز معیار پیش بین تایید و کیفیت داده های ارایه شده با شاخص افزونگی با روایی متقاطع از اعتبار لازم جهت پیش بینی برخوردار هستند. اولویت بندی مولفه ها بر اساس میانگین رتبه ای و فاصله تا پایداری  مولفه های اقتصادی، مواد و محصول و تکنولوزیکی کمترین فاصله و مولفه های زیست محیطی، قوانین و مقررات بیشترین فاصله را برای نیل به پایداری در صنعت کارتن سازی داشتند بنابراین برای نیل به پایداری تولید در صنعت کارتن سازی مولفه های زیست محیطی، قوانین و مقررات باید بیش ازپیش مورد توجه قرار گیرند. شرکت های صنایع کارتن سازی می توانند با بهره گیری از نتایج این تحقیق در راستای  نیل به تولید پایدار جهت گیری نمایند. بنابراین  با بررسی  و تحلیل وضعیت موجود خود، موقعیت سازمان خود را از نظر مولفه ها و زیر مولفه های پایداری تولید تعیین نموده و سپس برای نیل به جایگاه بهتر، با تعیین و اجرای پروژه هایی، کمبودها و مشکلات مرتبط را برطرف نمایند.
    کلیدواژگان: تولید پایدار، مولفه ها، اولویت بندی، کارتن سازی
  • نورالدین نظرنژاد*، مهین اورند، حسین رسالتی صفحات 37-47
    یکی از مشکلات استفاده از کاغذ و مقوا در صنایع بسته بندی، مقاومت ضعیف در برابر نفوذ آب، گاز و روغن می باشد. امروزه جهت برطرف کردن این مشکل پژوهش های زیادی در زمینه استفاده از فیلم ها و پوشش های زیست تخریب پذیر بر پایه پلی ساکاریدها انجام شده است. یکی از این پلی ساکاریدها که می توان به عنوان پوشش زیست تخریب پذیر در کاغذهای بسته بندی استفاده کرد کیتوزان می باشد. در این تحقیق، تاثیر کیتوزان بر ویژگی های مقاومتی و ممانعتی کاغذ لاینر پوشش داده شده مورد بررسی قرار گرفت. کیتوزان در سه سطح 10، 15 و20 گرم بر لیتر اسید استیک (یک درصد) و با دو نسبت نرم کننده (گلیسرول) 5/0 و 1 بر پایه وزن خشک کیتوزان برای پوشش دهی کاغذ استفاده شد. ویژگی های مقاومتی شامل مقاومت کششی، ترکیدن و پارگی مقوا و ویژگی های ممانعتی شامل ممانعت در برابر جذب آب، هوا و روغن در نمونه های پوشش داده شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل آماری نشان داد که خواص ممانعتی به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرد. همچنین تاثیر افزایش غلظت نرم کننده در محلول پوشش بر روی خواص ممانعت به عبور هوا و روغن مثبت ولی برای جذب آب منفی بود. وزن پایه نمونه ها با افزایش وزن پوشش بیشتر و مقاومت به ترکیدن و پارگی در نمونه های پوشش داده شده افزایش داشته است. اما مقاومت به کشش کاهش پیدا کرد. همچنین افزایش غلظت نرم کننده در محلول پوشش تاثیر منفی در ویژگی های نمونه ها نشان داد. نتایج حاصل از تصاویر میکروسکوپ الکترونی رویشی تشکیل فیلم کیتوزان و افزایش یکنواختی سطوح کاغذ لاینر را بخصوص در مقادیر مصرف بیشتر نشان می داد.
    کلیدواژگان: پوشش زیست تخریب پذیر، خواص مقاومتی و ممانعتی، کاغذ لاینر، کیتوزان
  • علی اکبر یزدی میمند، علی خاکی، محمد غفرانی* صفحات 48-58
    پانل های ساندویچی یکی از انواع سازه های کامپوزیتی هستند که در مقیاس وسیعی مصرف دارند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سه نوع چسب اوره فرمالدهید (UF)، ملامین فرمالدهید (MF) و ترکیب اوره فرمالدهید + ملامین فرمالدهید (UF+MF) و دو دانسیته لایه مغزی (400 و 500 کیلوگرم بر مترمکعب) بر روی خواص فیزیکی و مکانیکی پانل های ساندویچی ساخته شده از برگ نخل انجام شده است. دما، فشار و زمان پرس برای تمامی پانل های ساخته شده به ترتیب 175 درجه سانتی گراد، 35 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و 9 دقیقه بود. ضخامت نهایی تمامی پانل ها یکسان و برابر 25 میلی متر بود. بررسی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی شامل؛ جذب آب، واکشیدگی ضخامت، مقاومت خمشی، مدول الاستیسیته خمشی، مقاومت به ضربه و چسبندگی داخلی روی نمونه ها انجام گردید. نتایج نشان داد که بین مقادیر تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار وجود دارد. خواص فیزیکی (بجز واکشیدگی ضخامت) و خواص مکانیکی در دانسیته 500 کیلوگرم بر مترمکعب، بهبود یافت. استفاده از چسب MF و UF+MF به طور قابل ملاحظه ای خواص فیزیکی و مکانیکی پانل های ساندویجی را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: اوره فرمالدهید، برگ نخل، پانل های ساندویچی، خواص مکانیکی، ملامین فرمالدهید
  • محمد فارسی*، اصغر تابعی، فاطمه معاشی ثانی، مسعود عبادی صفحات 59-74
    هدف این پژوهش بررسی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی نانوچندسازه چوب-پلاستیک حاصل از نانولوله کربنی خام و عامل دار می باشد. بدین منظور، آردچوب به مقدار ثابت 50 درصد، نانولوله های کربنی خام در 3 سطح 0، 1 و 2 درصد و جفت کننده مالییکی در دو سطح 0 و 3 درصد در زمینه پلی اتیلن سنگین مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از نانولوله کربنی عامل دار جهت تقویت کارایی نانوچندسازه در دو سطح 1 و 2 درصد به صورت جداگانه استفاده شد. مواد در مخلوط کن داخلی(Haake) با هم آمیخته شده و سپس نمونه ها توسط دستگاه پرس گرم ساخته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار نانولوله کربنی از 0 به 2 درصد وزنی، استحکام و مدول الاستیسته کششی نمونه ها به ترتیب 8/58 و 6/12 درصد افزایش و جذب آب و واکشیدگی ضخامتی به میزان 5/54 و 4/19 کاهش یافت. چندسازه های حاوی 2 درصد وزنی نانولوله کربنی در مقایسه با چندسازه شاهد، مقاومت به ضربه بالاتری از خود نشان دادند. عامل جفت کننده مالییکی اثر مثبتی بر کارایی نانوچندسازه ها داشت. خواص فیزیکی و مکانیکی نمونه ها با افزودن جفت کننده و نانولوله کربنی عامل دار بهبود محسوسی یافت. نتایج توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جفت کننده مالئیکی، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی، نانولوله کربنی خام و عامل دار
  • رضا جزایری*، رضا حاجی حسنی، صدیقه نظری صفحات 75-86

    هدف اصلی این مطالعه ارزیابی اثر تیمار آب گرمایی به همراه اسیدبوریک بر برخی ویژگی های فیزیکی و مکانیکی و مقاومت به آتش چوب دو گونه صنوبر (Populus nigra) و کاج رادیاتا (Pinus radiata) بود. در این مطالعه برای تیمار آب گرمایی از دو زمان 60 و 90 دقیقه با دو درجه حرارت ○C150 و ○C180 و برای تیمار اشباع از اسید بوریک با غلظت های 1, 3 و 5 درصد محلول در آب استفاده گردید. اندازه گیری ویژگی های مورد بررسی شامل مقاومت خمشی، مقاومت به ضربه، واکشیدگی ضخامت و مقاومت به آتش (کاهش وزن بر اثر آتش) بترتیب توسط استانداردهای ASTM-D143 ، ASTM-D256 ، ASTM 4446-2002 و ISO 11925 صورت پذیرفت. در خصوص مقاومت به آتش تیمار 5 درصد اسید بوریک کمترین کاهش وزن را بر اثر سوختگی، در چوب دو گونه نشان داد. این در حالی بود که بر اثر تیمار آب گرمایی به تنهایی مقاومت به آتش حتی کمتر از شاهد گردید. در این ارتباط تلفیق تیمار آب گرمایی با تیمار اسید بوریک باعث نتایج نزدیک به با تیمار اشباع با اسید بوریک شد. در خصوص تاثیر مثبت تیمار آب گرمایی بر بهبود ثبات ابعادی که از نتایج مطالعه حاضر به شمار می رود، دمای ○C180 با زمان 90 دقیقه واکشیدگی 24 ساعت چوب دوگونه صنوبر و کاج رادیاتا را به ترتیب حدود 8/36 و 42 درصد کاهش داد. در رابطه با مقاومت به ضربه اثر تیمار آب گرمایی بر چوب هر دو گونه و تاثیر تیمار اسیدبوریک بر چوب کاج رادیاتا منفی بود. تیمار ○C180 با زمان 90 دقیقه باعث کاهش مقاومت به ضربه در حدود 2/28 درصد در چوب هر دو گونه شد و تیمار 5 درصد اسید بوریک کاهش 3/13 درصد این ویژگی را در چوب کاج رادیاتا سبب شد.

    کلیدواژگان: تیمار حرارتی، اسید بوریک، واکشیدگی ضخامت، مقاومت به ضربه، مقاومت به آتش
|
  • Ahmadreza Arabi, Ajang Tajdini *, Shademan Pourmousa, MohammadNaghi Imani, Amir Lashgari Pages 1-20

    In order to achieve the higher competitive advantage, identifying and prioritizing the various factors of sustainable supply chain management and its relationship with the performance of the companies producing home and office furniture, have been selected as the main purpose of this study. The statistical population in both the qualitative and quanitative parts consisted of experts, and specialists in the field of sustainable supply chain management and the company performance, including managers and operational engineers of furniture manufacturing companies in Tehran province. In the qualitative part, the interview method and content analysis were used to identify effective factors and in the quantitative part, a reseracher – made questionnaire based on Likert- scale was used to collect data and Pearson correlation and Friedman tests were used to understand the causal relationships between research variables and prioritize them. The validity and reliability of research tools in both parts were tested and confirmed using different methods. The results showed that supply chain management practices have a direct and positive effect on the home and office wooden furniture firms. Also in the sustainable supply chain management, the dimensions of delay time, product cost and design and adaptation to the environment were given first to third priority. Also in terms of performance, the dimensions of rapid response and the proposed changes of customers in the responsible volume, investment returns and customers' preference to buy from top names were given first to third priority.

    Keywords: Competitiveness Advantage, Wooden Furniture Industry, performance, Sustainable Supply Chain Management
  • Sina Mohamadi Nematabad, Shademan Pourmousa *, Ajang Tajdini, Ahmad Jahan Latibari, Amir Lashgari Pages 21-36
    Various corrugated board making units operate in a wide range from small workshops to large industrial units in the country. These units possess the necessary conditions to play an effective role in economic growth, job creation and development of export markets. Introducing the components and sub-components that affect the sustainability of production in this industry can be a roadmap for the business activities of those interested in this type of business. The purpose of this research is to identify and prioritize the components and sub-components of production sustainability in corrugated board making industries, to determine their current position by evaluating the different operations management activities and monitoring sustainable production performance in order to achieve the desired levels of production sustainability of carton manufacturing units. By studying and reviewing the available literature and sources, seven main components affecting the sustainability of production in the corrugated board making industry, namely regulations, economic, environmental, technological, social, human, material and product, and 43 sub-components were identified by setting up a researcher made questionnaire. The questionnaire construction and distribution among the managers and experts of the industry with the aim of influencing each component and sub-component on production stability and their current status were investigated and the results were analyzed with the relevant tests. Based on the findings of the research, all the components affecting the sustainability of production based on the standard coefficients and significance of the structural equations as well as the predictive criterion of verification and quality of the data presented with the redundancy index with cross-validity have the necessary validity for prediction. The prioritization of components based on the rank average and the distance to the sustainability of the economic, material, product and technological components showed the lowest distance and the environmental components, rules and regulations showed the greatest distance to achieve sustainability in the carton industry. Therefore, in order to achieve the sustainability of production in the industry of environmental components, laws and regulations should be paid more attention. Corrugated board making companies can take advantage of the results of this research in order to achieve sustainable production. Therefore, by examining and analyzing their current situation, they determine the position of their organization in terms of the components and sub-components of production sustainability, and then to achieve a better position, they fix the deficiencies and related problems by determining and implementing projects.
    Keywords: sustainable production, components, Prioritization, corrugated board making
  • Noraldin Nazarnezhad *, Mahin Avrand, Hosin Resalati Pages 37-47
    One of the problems of papers and cardboards in the packaging industry is the poor resistance to water, gas, and oil penetration. Nowadays, much research have been done on the use of biodegradable films and coatings based on polysaccharides to solve this problem. Chitosan is one of these polysaccharides that can be used as a biodegradable coating in packaging papers. In this study, the effect of chitosan on the strength and barrier properties of coated liner paper was investigated. Chitosan was used in three levels 10, 15, and 20 g/L acetic acids (1%) and with two softener ratios (glycerol) of 0.5 and 1 (based on dry weight of chitosan) for papers coating. Strength properties including tensile, burst and tear index and barrier properties including water absorption, air resistance, and oil absorption in the coated samples were investigated. The Statistical analysis of results showed that the barrier properties increased significantly. Also, the effect of increasing the concentration of softener in the coating solution on the properties of air resistance and oil absorption was positive but negative for water absorption. The basis weight, burst and tear index of the coated samples increased with increasing coating weight, on the other hand the tensile strength decreased. Moreover, increasing the concentration of softener in the coating solution showed a negative effect on the properties of the samples. The results of the scanning electron microscope images showed that formation of chitosan film and the increase in the uniformity of the liner paper surfaces, especially in higher consumption amounts.
    Keywords: Biodegradable coating, strength, barrier properties, liner paper, chitosan
  • Aliakbar Yazdi Meymand, Ali Khaki, Mohammad Ghofrani * Pages 48-58
    Sandwich panels are one of the most advanced forms of composite structures that are widely used. The objective of this study was to investigate the effect of three types of resin: urea formaldehyde (UF), melamine formaldehyde (MF) and the combination of urea formaldehyde + melamine formaldehyde (UF + MF) two core layer densities (400 and 500 kg/m3) on physical and mechanical properties of sandwich panels made of palm leaves waste. Pressure temperature, pressure and time for all panels were 175 °C, 35 kg /cm2 and 9 minutes, respectively. The final thickness of all panels was the same and equal to 25 mm. Physical and mechanical properties include; Water absorption (WA), thickness swelling (TS), modulus of rupture (MOR), modulus of elasticity (MOE), impact bending strength (IBS) and internal bonding (IB) were performed on the samples. The results showed that there was a significant (p<0.05) difference between the values of different treatments at the level of 95%. Physical properties (except thickness swelling) and mechanical properties with a density of 500 kg/m3 improved. The use of MF and UF + MF resins significantly improved the physical and mechanical properties of sandwich panels due to its high adhesive quality.
    Keywords: UREA FORMALDEHYDE, palm leaves, sandwich panels, MECHANICAL PROPERTIES, Melamine Formaldehyde
  • Mohammad Farsi *, Asghar Tabei, Fatemeh Maashi Sani, Masoud Ebadi Pages 59-74
    The purpose of this research is to investigate the physical and mechanical properties of the wood-plastic nanocomposite obtained from Raw and Functionalized carbon nanotubes (CNTs). For this purpose, wood flour at a fixed amount of 50%, Raw CNTs at three levels of 0, 1 and 2% and coupling agent at two levels of 0 and 3% were used in HDPE matrix. Also, Functionalized CNTS were used to strengthen the efficiency of nanocomposites at 1 and 2% levels separately. The materials were mixed together in an internal mixer (Haake) and then the samples were made by a hot press machine. The results showed that by increasing the amount of CNTs from 0 to 2% wt, the tensile strength and modulus of the samples increased by 58.8% and 12.6% respectively, and water absorption and thickness shrinkage decreased by 54.5% and 19.4% respectively. Composites containing 2% wt of CNTs showed higher impact resistance compared to control samples. The coupling agent had a positive effect on the performance of nanocomposites. The physical and mechanical properties of the samples were significantly improved by adding the coupling agent and Functionalized CNTs. The results were also confirmed by scanning electron microscopy.
    Keywords: Coupling agent, PHYSICAL, MECHANICAL PROPERTIES, Raw, Functionalized CNTs
  • Reza Jazayeri *, Reza Hajihassani, Sedighe Nazari Pages 75-86

    The main purpose of this study was to evaluate the effect of hydrothermal treatment with boric acid impregnation on some physical and mechanical characteristics and fire resistance of poplar (Populus nigra) and radiata pine (Pinus radiata) wood. In this study, two times of 60 and 90 minutes with two temperatures of 150○C and 180○C were used for the hydrothermal treatment, and boric acid with concentrations of 1, 3 and 5% dissolved in water used for the impregnation treatment. The measurement of the characteristics, including bending strength, impact resistance, volumetric swilling and fire resistance (weight loss due to fire) were done by ASTM-D143, ASTM-D256, ASTM 4446-2002 and ISO 11925 standards, respectively. About fire resistance, 5% boric acid treatment showed the least weight loss due to burning in the wood of two species. As a result of the hydrothermal treatment alone, the fire resistance was even lower than the control. In this regard, the combination of hydrothermal treatment with boric acid treatment resulted in results close to those of hydrothermal with boric acid treatment. Positive effect of hydrothermal treatment on the improvement of dimensional stability, is considered as one of the results of the present study. The temperature of 180○C with a time of 90 minutes reduced the swelling of poplar and radiata pine by about 36.8 and 42%, respectively. Regarding impact resistance, the effect of hydrothermal treatment on the wood of both species and the effect of boric acid treatment on radiata pine wood were negative. Hydrothermal treatment at a temperature of 180○C and with a time of 90 minutes decreased the impact resistance by 28.2% in the wood of both species, and 5% boric acid treatment caused a 13.3% decrease in this property in radiata pine wood.

    Keywords: Thermal treatment, Boric acid, Dimensional stability, fire resistance