فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 113 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی رزم آهنگ*، حسن سبحانی صفحات 1-15

    اگرچه چارچوب والراسی به‎عنوان مبنای نظریه خرد اقتصاد نیوکلاسیک در تبیین زیربنای «ارزش اقتصادی»، ترجیحات کنشگران اقتصادی (با ماهیت مقوله‎های ذهنی) را وارد محاسبات خود می‎کند، اما چون این ترجیحات را ثابت، رتبه‎بندی‎شده و غیرمرتبط با کنش سایر انسان‎ها در نظر می‎گیرد؛ درنهایت مقادیری از ارزش را به کالاهای مختلف نسبت می‎دهد که این مقادیر را می‎توان ارزش انضمامی و ذاتی کالاها دانست. در این نگاه، پول موجودیتی ثانویه و صرفا شمارنده ارزش ذاتی کالاها برداشت شده که به‎عنوان یک «واسطه خنثی» مبادله کالاهای واجد ارزش‎های ذاتی را تسهیل می‎کند؛ در مقابل در این پژوهش در راستای ارایه تبیینی بدیل از ارزش و پول، رویکردی جامعه‎شناسانه مورد استناد قرار می گیرد. سوال مشخص پژوهش حاضر آن است که آیا هر کالا واجد یک ارزش ذاتی و بنیادین یکتا است؟ در راستای پاسخ به این پرسش و با استفاده از روش کتابخانه‎ای و اسنادی، فهمی جامعه‎شناسانه از انسان اقتصادی ارایه می شود؛ به‎گونه‎ای که چنانچه کنش انسان در بستر جامعه تحلیل شود، نتایجی با ماهیتی متفاوت به دست خواهد آمد. نتیجه پژوهش آن است که ارزش، واقعیت عینی مجزا از مبادله و ویژگی ذاتی کالا به شمار نمی رود بلکه ارزش، انگاره‎ای ذهنی و برخاسته از کنش و قضاوت جمعی است و تنها پول است که می‎تواند ارزش‎گذاری کالاها را تجسم ملموس دهد و از راه ارجاع به مجموعه قیمت‎ها، مبادلات بازاری را میسر کند. ویژگی منحصربه‎فرد پول آن است که به مفهوم ارزش اقتصادی، تجسم فیزیکی می‎دهد و به دنبال آن، بازارها متولد می‎شوند. دلالت اصلی پژوهش آن است که برخلاف چارچوب نظری نیوکلاسیک، این‎گونه نیست که هر کالا واجد یک ارزش ذاتی و بنیادین یکتا باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد نئوکلاسیک، فهم جامعه‎شناسانه از انسان اقتصادی، کنشگر اقتصادی، ارزش، قیمت، پول
  • سمیه حیدری*، سید محمدباقر نجفی صفحات 17-30
    به باور کوهن، علم کلیتی دارای پارادایم و مبتنی بر سه رکن هستی شناسی، معرفت‎شناسی و روش‎شناسی است. پارادایم سادگی پس از دوره رنسانس بر مبنای تفکرات دکارت و نیوتن شکل گرفت. در این پارادایم شیوه فهم مبتنی بر فروکاست هر پدیده به اجزای آن است. از نیمه دوم قرن نوزدهم و با کشف پدیده های نامنظم، تیوری‎های کوانتوم و آشوب، ساده سازی پدیده ها به چالش کشیده شد و رویکرد جدیدی با عنوان «پارادایم پیچیدگی» شکل گرفت. مکتب نیوکلاسیک به‎عنوان نماینده جریان اصلی اقتصاد در تسلط پارادایم سادگی است. اقتصاد نهادی جدید به‎عنوان رویکرد غالب نهادی دارای نگرش اصلاحی (و نه انتقادی) به اقتصاد نیوکلاسیک است. این موضوع در ترکیب با ساختارهای متنوع و پیچیده نهادی در جوامع مختلف، هدف این پژوهش را بررسی مولفه های پیچیدگی در نهادگرایی جدید تعریف می‎کند. اندیشمندان این نحله نهادها را به مثابه ساختار، قواعد تعامل و الگوهای حاکم بر زندگی بشر معرفی می‎کنند. یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد که آنتولوژی نهادگرایی از نوع ریالیسم پیچیده و روش‎شناسی آن، پلورالیستی است. استفاده از نهادها برای کاهش عدم قطعیت در ترکیب با مدل های متباین ذهنی گویای آن است که این نحله هم از عینی‎گرایی و هم از ذهنی‎گرایی بهره می‎جوید. با توجه به نقش نهادها در تعامل، مبرهن است که بیناعینیت دانش و راهبرد مورد تاکید نهادگرایان می باشد. براساس نتایج پژوهش مکتب نهادی جدید از حیث نوع بنیان‎ها و مولفه های پارادایمی متاثر از پارادایم پیچیدگی است.
    کلیدواژگان: پارادایم سادگی، هستی‎شناسی، معرفت‎شناسی، روش‎شناسی، رئالیسم، اتمیسم، پلورالیسم
  • شهریار شیرویه پور*، صفر فضلی صفحات 31-50
    منحصربه فرد بودن معرفت شناسی آینده پژوهی، نوپا بودن و ماهیت میان فرا رشته ای آینده پژوهی و نیز خلا ادبیات موجود در حوزه روش شناسی آن موجب شده است که یکپارچگی مناسبی در این حوزه وجود نداشته باشد؛ از این جهت روش شناسی آینده پژوهی همانند خود این رشته تحولات فراوانی را در دو دهه گذشته پشت سر گذاشته است. به دلیل وجود این ضعف جدی، پژوهش حاضر درصدد بررسی روش شناسی و ساخت طرح پژوهش کارآمد و متناسب با نیازهای روزافزون آینده پژوهی است تا مانع سردرگمی پژوهشگران شود. عمده مطالعات علمی در زمینه روش شناسی آینده پژوهی بر روش های متمایز و اجرای آنها تمرکز دارند؛ در حالی که روش شناسی در آینده پژوهی به خودی خود هدف نبوده، بلکه از آن استفاده می شود تا به رویکردهای مناسب به نگاشت واقعیت، یعنی همان آینده جهت داده شود. در این مقاله با محوریت روش شناسی توصیفی−تحلیلی به بررسی سامانمند برای توسعه روش شناسی پژوهش براساس مدل پیاز پژوهشی پرداخته می شود و ارتباط و انطباق این مدل را برای آینده پژوهی بررسی می کند. مقاله حاضر نه مرحله از توسعه روش شناسی و ساخت طرح پژوهش برای آینده پژوهی را ترسیم و تبیین می کند که با تعریف موضع فلسفی شروع و به تدریج به ساخت طرح پژوهش منتهی می شود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیش نگری، آینده نگاری، روش شناسی، پیاز پژوهش
  • علی رضا پورفرج* صفحات 51-64
    سه جریان فکری در کارآفرینی، تحولات موثری را در اقتصاد پدید آوردند. کارآفرینی نیوکلاسیکی با فروض عقلانیت کامل و بازار در تعادل با عدم پذیرش تاثیر محیطی بهینگی در کسب و کار را نوید می دهد. در نقد این فرایند، کارآفرینی اتریشی با طرح عدم تعادل بازار با هوشیاری کارآفرینانه در اصلاح تخصیص منابع در شکل نهادی را موجب فرصت سود برای کارآفرین می داند. رویکرد نهادگرایی جدید با طرح نهاده ای رسمی و غیررسمی و قراردادهای کارآفرینانه در محیط نهادی توجه را به کارآفرینی مولد و مخرب جلب کرد.

    این مقاله درصدد است در مبانی نهادگرایی جدید با نظریه فعالیت تجاری قومی کارآفرینی در شکل شبکه متحد تجاری با هویت و فرهنگ قومی، توجه به اعتمادسازی بین اقوام برای فرصت سودآوری و کارآفرینی مولد را برای کشورهای توسعه نیافته معرفی کند. نتایج بیانگر مفید بودن این نظریه و کاربرد آن برای کشورهای کمتر توسعه یافته در ایجاد رشد و توسعه پایدار برای محیط کارآفرینی است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اتریشی، کارآفرینی نئوکلاسیکی، کارآفرینی نهادگرایی جدید، کارآفرینی گروه همگن قومی−تجار، جامعه شناسی اقتصادی، کشورهای کمتر توسعه یافته
  • محسن مرادی*، بهرام خیری، آیدا میرالماسی صفحات 65-80

    پژوهش های علمی شامل گام‎های فلسفی،[1] رویه‎ای[2] و اخلاقی[3] است و مطالعاتی با پیش فرض فلسفی پوزیتیویستی که مرورهای فراروش اخیر را نشان می‎دهند، هنوز سهمی بیش از 70 درصد مطالعات رشته‎های علوم انسانی و اجتماعی را شامل می شوند. از نظرگاه قیاس گونه[4] رویکردی کمی را به محققان دیکته می کند. در این رویکرد ورود به حوزه اندازه‎گیری و به دنبال آن بحث شناسایی سنجه ها[5]‎ و پیوند آن با متغیرها و یا در سطحی انتزاعی‎تر سازه‎ها،[6] اگر نگوییم مهم ترین که یکی از برجسته ترین موارد است و ابهام و مکنون[7] بودن مفهومی این سازه‎ها در این علوم، تحقق کامل اعتبار (روایی)[8] و قابلیت اطمینان (پایایی)[9] برای پژوهشگران را هر چه دشوارتر می‎نماید. محقق با مروری علمی و در قالبی روایتی[10] با تمرکز بر وجه پایایی و جنبه تعمیم‎پذیری[11] نتایج، سستی و ناتوانی شاخص‎های ضعیف اما متاسفانه بسیار رایج در پژوهش های ایران را برمی شمارد و با نگاهی ارزیابانه و آسیب شناسانه، رسالت ارایه راهکاری مناسب برای برون‎رفت از این ضعف ساختاری رویه‎ای را با واکاوی و معرفی جایگزینی مناسب و عملیاتی برای آن، یعنی ضریب امگای مک‎دونالد[WU1] [12] پیشنهاد می‎کند. پیش‎بینی می‎شود که نتایج مطالعه حاضر، چشم‎انداز پایدار و موفقی را در تغییر دیدگاه پژوهشگران علوم انسانی پدید آورد.

    کلیدواژگان: روش شناسی کمی علوم انسانی، سنجش پایایی و تعمیم پذیری، سنجش پایایی امگای مک دونالد، ضریب آلفای کرونباخ، محدودیت های ضرایب سنجش پایایی، اشتباهات رایج در پژوهش های کمی
  • محمدامیر احمدزاده*، فرهاد برادرشاد صفحات 81-95

    تاریخ‎نگاری سندمحور، رویکردی خرد و جزءنگر به پدیدارهای تاریخی دارد. این رویکرد، واکنشی به ناامیدی از روایت‎های کلان از تاریخ است که به نادیده انگاشتن سهم عمده‎ای از عناصر تاریخی اقوام در راستای یکسان‎سازی تحلیل‎ها می‎انجامد. پژوهش حاضر پاسخ به پرسشی در زمینه شیوه‎ها، موارد استفاده و جایگاه‎ این دست از اسناد در میان مراجع تاریخی است. بازنمایی اهمیت و اولویت اسناد خاندانی در مطالعات جامعه‎شناختی مورد رجوع این مطالعه می‎باشد که می‎تواند به تردید در برخی پیش‎فرض‎ها یا‎ انگاره‎های مورد پذیرش محققان انجامد. ارایه شواهد و اسناد جدید و تفسیر آنها در این مطالعه پابه‎پای یکدیگر به پیش می‎روند و تفسیری نو از این اسناد بیان خواهد شد. روش مطالعه در این پژوهش توصیفی و تحلیلی بر مبنای منابع کتابخانه‎ای و استخراج داده‎های متنی اسناد خاندانی است که با ارایه رهیافت‎های علمی واکاوی می شود و در توصیف الزامات و چالش‎های پیش‎روی محققان این حوزه می کوشد. تاریخ‎نگاری مبتنی بر اسناد خاندانی به دریافت داده‎های تاریخی و فرهنگی که به ندرت در تواریخ و اسناد حکومتی و رسمی حضور داشته و کمتر در تیررس نقد و شناخت مورخان هستند، کمک خواهد کرد و کاوش در تبارشناسی اسنادی خاندان‎ها و یاری در ایجاد و توصیف اطلس تاریخی قوم‎نگارانه را وجه عمل خود قرار می‎دهد؛ درنهایت این پژوهش در حوزه روش‎شناسی کاربردی قرار می‎گیرد و می‎کوشد شیوه‎های برخورد و استفاده از داده‎های تاریخی و قومی اسناد خاندانی را تمرین کند.

    کلیدواژگان: تاریخ‎نگاری اسنادی، اسناد خاندانی و خانوادگی، تحلیل محتوا، معناکاوی
|
  • Mehdi Razmahang *, Hasan Sobhani Pages 1-15

    Although the Walras's framework, as the basis of the micro theory of neoclassical economics in explaining the basis of "economic value", includes the preferences of economic actors (with the nature of subjective categories) in its calculations, But because it considers these preferences fixed, ranked and unrelated to the actions of other people; inevitably, it assigns some value to different goods, which can be considered as the concrete and inherent value of the goods. In this view, money is taken as a secondary entity and merely a counter of the intrinsic value of goods, which facilitates the exchange of goods with intrinsic values as a "neutral medium". On the contrary, in this research, in order to provide an alternative explanation of value and money, a sociological approach is invoked. The specific question of the current research is whether each product has a unique intrinsic and fundamental value? To answer this question, a sociological understanding of economic man has been presented in such a way that if human action is analyzed in the context of society, inherently different results will be obtained. The result of the research indicated that value is not an objective reality separate from the exchange and an intrinsic property of the commodity, but the value is a mental idea arising from collective action and judgment. It is money that can visualize the valuation of goods and facilitate market exchanges by referring to price sets. The feature of money is that it embodies the concept of economic value and, consequently, markets were born. The main implication: contrary to the neoclassical theoretical framework, The intrinsic and fundamental value of a commodity has no place in alternative theory

    Keywords: Neoclassical Economics, Sociological understanding of economic man, economic actor, Value, Price, Money
  • Somayeh Heidari *, Seyed Mohammad Bagher Najafi Pages 17-30
    According to Kuhn, science in general has a paradigm that comprises three elements, namely, epistemology, ontology, methodology. The simplicity paradigm was formed after the Renaissance based on the ideas of Descartes and Newton. The method of understanding was based on the reduction of each phenomenon to its components. From the second half of the nineteenth century, with the discovery of irregular phenomena, quantum theories, and chaos, simplification was challenged and a new approach called the "complexity paradigm" was formed.
     The neoclassical, as the representative of the economic mainstream, is dominated by simplicity. New Institutional Economics (NIE) as the dominant institutional approach has a corrective (rather than critical) approach to neoclassical. This issue, in combination with the diverse and complex institutional structures in different societies, defines the purpose of this study to examine the components of complexity in NIE. Scholars introduce these institutions as the structure, rules of interaction, and patterns that govern human life. The findings show that institutional ontology is a complex realism and its methodology is pluralistic. The use of institutions to reduce uncertainty in combination with different mental models suggests that this approach benefits from both objectivism and subjectivism. Given the role of institutions in interaction, it is clear that the Inter- Objectivity of knowledge and strategy is emphasized by institutionalists. Consistent with the results, the NIE is influenced by the complexity.
    Keywords: Simplicity Paradigm, ontology, Epistemology, Methodology, realism, Atomism, pluralism
  • Shahriar Shirooyehpour *, Safar Fazli Pages 31-50
    The uniqueness of futures studies epistemology, the nascent nature of transdisciplinary disciplines and the lack of literature in the field of its methodology, has led to a lack of proper integration in this field. For this reason, futures studies methodology, like the field itself, has undergone many changes in the last two decades. Due to this serious weakness, the present study seeks to examine the methodology and construction of a desirable and efficient research design tailored to the growing needs of futures studies to prevent confusion among researchers. Major scientific studies in the field of futures studies methodology focus on distinct methods and their implementation; While methodology in futures studies is not an end in itself, it is used to guide appropriate approaches to mapping reality, that is, the future. In this article, with a focus on descriptive-analytical methodology, a systematic study for the development of research methodology based on the research onion model is conducted and the relationship and adaptation of this model for future research are examined. The present article outlines and explains nine stages of methodological development and construction of a research design for future studies, which begins with the definition of a philosophical position and gradually leads to the construction of a research design.
    Keywords: Futures Studies, forecasting, Foresight, Methodology, Research Onion
  • Alireza Pourfaraj * Pages 51-64
    Three intellectuals in entrepreneurship made effective developments in the economy. Neo-classical entrepreneurship with complete rationality and market in equilibrium promises to accept the environmental impact on business. In the critique of the process, Austrian entrepreneurship, by planning the market in equilibrium with entrepreneurial vigilance, considers the opportunity to profit for the entrepreneur. The new institutionalism approach with the design of official and informal institutions and entrepreneurial contracts in the institutional environment attracted attention to productive and destructive entrepreneurship. This paper seeks to introduce new institutionalism, with the theory of ethnic entrepreneurship activity in the form of a united commercial network with ethnic identity and culture, paying attention to confidence among ethnicities for the opportunity to profit and productive entrepreneurship for underdeveloped countries. The results indicate the usefulness of this theory and its application to less developed countries in creating sustainable growth and development for the entrepreneurial environment.
    Keywords: Austrian Entrepreneurship, Neo−Classical Entrepreneurship, New institutionalism Entrepreneurship, Entrepreneurship of Ethnic−Commercial Homogeneous Group, Economic Sociology, Less Developed Countries
  • Mohsen Moradi *, Bahram Kheiry, Aida Miralmasi Pages 65-80

    Scientific research includes philosophical, procedural, and ethical steps, and studies with a positivist philosophical premise, which show the recent meta-method reviews, still include a share of more than 70% of studies in humanities and social sciences. From a comparative point of view, it dictates a quantitative approach to researchers. In this approach, entering the field of measurement and then discussing the identification of metrics and linking them with variables or at a more abstract level with structures is, if not the most important, one of the most prominent cases. The vagueness and conceptual immanence of these structures in these sciences makes it more and more difficult for researchers to fully realize validity and reliability. With a scientific review and in a narrative format, focusing on the reliability aspect and the generalizability aspect of the results, the researcher enumerates the weak but unfortunately very common indicators in Iran research literature. Then, with an evaluative and pathological point of view, it proposes a suitable solution to overcome this procedural structural weakness by analyzing and introducing a suitable and operational alternative for it, i.e. McDonald's Omega Coefficient. It was estimated that the results of the present study will create a stable and satisfying perspective in changing the viewpoint of researchers in related humanities fields.

    Keywords: Quantitative methodology in the humanities, Measurement of reliability, generalizability, Omega McDonald's reliability test, Cronbach's Alpha coefficient, Limitations of reliability coefficients, Common mistakes in quantitative research
  • MohammadAmir Ahmadzade *, Farhad Baradarshad Pages 81-95

    Document-based historiography has a micro-partial approach to historical phenomena. This approach is a reaction to the dissatisfaction with the grand narratives of history, which leads to ignoring principal share of the historical elements of the nations to unify the analyses. The current research was the answer to a question in the field of methods, uses, and the place of these kinds of documents among historical references. Representing the importance and priority of family documents in sociological studies is the focal point of this study, which can lead to doubts in some presuppositions or ideas accepted by researchers. New pieces of evidence and documents and their interpretations were presented in this study in order, and new interpretations were put on these documents. The research method was descriptive and analytical based on library sources and extraction of textual data of family documents, which was analyzed by presenting scientific approaches and tried to describe the requirements and challenges of researchers in this field. Historiography based on family documents helps to obtain historical and cultural data rarely present in government and official histories and documents and is less relevant to critics and historians. Finally, this research is placed in the field of applied methodology and tries to practice the ways of dealing with and using historical and ethnic data of family documents.

    Keywords: Documentary historiography, Family, family documents, content analysis, Semantic analysis