فهرست مطالب

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 14 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلال الدین سلیمی، هادی ذکا دادگستر، احد رضایان صفحات 1-23

    دست‌یابی به منابع باثبات نفت و گاز از دیرباز به‌عنوان یکی از دغدغه‌های اصلی کشورهای اروپایی بوده است. اروپا عمده واردات انرژی خود را از روسیه انجام می‌دهد اما با توجه به بروز اختلافات متعدد با روسیه ازجمله بر سر مسیله اوکراین تلاش دارد تا از میزان وابستگی خود به روسیه بکاهد. در این زمینه توجه به انتقال منابع انرژی از آذربایجان بسیار موردتوجه قرارگرفته است. حال این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که جایگاه آذربایجان در امنیت انرژی اروپا چیست؟ یافته‌ها نشان می‌دهد علی‌رغم اینکه آذربایجان دارای منابع انرژی قابل‌توجهی است ولی به سبب آنکه ظرفیت انتقال انرژی را به‌اندازه‌ای که بتواند جایگزین روسیه شود را ندارد بنابراین جایگاه این کشور در امنیت انرژی اروپا نمی‌تواند بسیار قابل‌توجه در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: امنیت انرژی، وابستگی، جنگ اوکراین، آذربایجان، روسیه، اروپا
  • محمدحسین الهی منش، فرزاد نقی زاده صفحات 24-41

    این مقاله به بررسی مدل‌های تصمیم‌گیری در سیاست و درک شکست پایداری تصمیم‌ها می‌پردازد. باید گفت مدل‌های متعددی در نحوه تصمیم‌گیری سیاست مداخله می‌کند ولی همچون دلایل شکست‌های سیاست می‌تواند با بررسی طیف وسیعی از عوامل در داخل و هم فراتر از زیرسیستم سیاست درک شود، بنابراین سوال اصلی این است که مدل‌های تصمیم‌گیری در سیاست و دلایل شکست سیاست‌ها چیست؟ یافته‌ها نشان می‌دهد که بستگی به نوع جوامع و ساختار مدل‌های تصمیم‌گیری تفاوت دارد و همین عامل نیز در نوع شکست سیاست‌ها تاثیرگذار است به‌طوری‌که تصمیمات جمعی و تصمیمات فردی و واکنش‌ها به تصمیمات در این مقوله تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، نظریه اجرایی، سیاست گذاری، شکست سیاست
  • حامد آریافر، گارینه کشیشیان سیرکی صفحات 42-61

    پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که در دنیای کنونی چه عاملی از مهم‌ترین عوامل تغییرات اقلیمی موجود در کشورها است؟ و چگونه می‌توان نقش آن را نسبت به تغییرات زیست‌محیطی موجود و در پی آن، تنش‌های آبی در ایران تبیین و تفسیر نمود؟ چارچوب نظری ناظر براین پژوهش، نظریه امنیت است. اطلاعات به‌صورت کتابخانه‌ای گردآوری و از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی استفاده و داده‌ها نیز به‌صورت کیفی تحلیل‌شده‌اند. در ادامه یکی از مهم‌ترین دلایل تغییرات اقلیمی، گازهای گلخانه‌ای است. به‌طوری‌که تغییرات اقلیمی، امنیت زیست‌محیطی- ملی با محوریت منابع آبی، گازهای گلخانه‌ای و آموزش ارتباطی چندجانبه دارند. آینده این روند نیز دو حالت دارد: هم می‌تواند در طی برنامه‌های مدون، مستمر و سریع مدیریت، بی‌اثر و خنثی شود و هم می‌تواند تشدید و به یک بحران منتهی گردد.

    کلیدواژگان: گاز گلخانه ای، تنش آبی، محیط زیست
  • محمود علی پور، محمدعلی توانا صفحات 62-90

    فارابی با بهره از سه منبع الهام بخش اندیشه ایرانشهری، فلسفه سیاسی یونانی و اندیشه های اسلامی آرمانشهری تلفیقی ترسیم کند. این مقاله حول این ایده شکل گرفته است که فارابی با ترکیب این منابع متفاوت، مدینه فاضله را بر مبنای نیاز تاریخی طراحی نموده است. به تعبیر دقیق تر بحران سیاسی-فکری عصر فارابی، او را با واقعیتی مواجه کرده است که اساسا واقعیتی وارونه شده در سیاست جامعه اسلامی است. تخاصم مذاهب اسلامی و تلاش های کلامی برای برتری دادن به یک مذهب، فساد دربار و سوء استفاده از عنوان خلیفه، تفرقه و نبودن تعاون اجتماعی در رسیدن به خیر و... فارابی را وا می دارد تا به سوی ساختن آرمان شهری ایرانی-اسلامی-یونانی حرکت کند. بدین معنا وی می کوشد راه حلی برای منازعات عصر خود بیاید، هرچند که مدینه فاضله وی جای چندانی برای دگراندیشان باقی نمی گذارد. مقاله پیش رو با بهره از جامعه شناسی معرفت رابطه زمینه و اندیشه فارابی را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: فارابی، مدینه فاضله، آرمانشهر، بحران سیاسی و معرفتی، نیاز تاریخی
  • محمد ترابی، زهرا نصری صفحات 91-116

    بدون تردید شکل‌گیری جنبش انصار الله در یمن و رشد و توسعه سریع و تاثیرگذار آن را باید ازجمله پیامدهای انقلاب اسلامی ایران در سطح منطقه غرب آسیا ارزیابی نمود. جنبشی که با الهام از اندیشه‌ها و آرمان‌های انقلاب اسلامی و بهره‌گیری از خط‌مشی و دکترین مقاومت توانست در مدت کوتاهی به یکی از موثرترین حرکت‌های سیاسی در سطح منطقه تبدیل گردد. در چنین شرایطی عربستان سعودی با تشکیل ایتلافی از کشورهای عربی، تهاجم هوایی خود را علیه انصار الله یمن با ادعای حمایت از رییس‌جمهور مستعفی این کشور، آغاز کرد که همچنان این روند ادامه دارد. سوال پژوهش این است که چگونه دکترین مقاومت بر مقاومت انصار الله یمن در روند جنگ ایتلاف سعودی با این کشور تاثیرگذار بوده است؟ فرضیه این پژوهش این است که با توجه به تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر جنبش انصار الله یمن، به نظر می‌رسد دکترین مقاومت بیش از هر چیز از منظر ایدیولوژیکی و فکری و از طریق الگوبرداری درروند جنگ ایتلاف سعودی با این کشور تاثیر داشته است.

    کلیدواژگان: ائتلاف عربستان، حوثی ها، انصار الله یمن، غرب آسیا، دکترین مقاومت
  • فرشاد فروغی نسب، شیوا جلال پور، لنا عبدالخانی، بهرام یوسفی صفحات 117-156

    آمریکا همواره از تحریم در راستای تاثیرگذاری بر توسعه صنعت نفت استفاده نموده است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و استفاده از چارچوب نظری تحریم مارگارت داکسی ، درصدد پاسخگویی به این سوال بوده است که وضعیت تحریم‌های اعمال‌شده علیه توسعه نفت ایران چه ارتباطی با تیوری تحریم تجمیعی مارگارت داکسی داشته و چه تاثیری در توسعه‌یافتگی صنعت نفت ایران است؟ یافته‌های این پژوهش حاکی از آن است که تحریم‌های اعمال‌شده در حوزه نفت علیه ایران منطبق با نظریه تحریم مارگارت داکسی به‌طور اعم و تحریم صنعت نفت ایران به‌طور اخص از منظر اجرایی هدفمند و از نوع تحریم‌های مدرن بوده و با طبقه‌بندی تحریم‌های ارایه‌شده توسط داکسی تناسب داشته و باهدف کنترل رفتار ایران در حوزه نقش‌آفرینی در جامعه بین‌الملل در ابعاد مختلف سیاسی ، اقتصادی ، روانی و ایدیولوژیک اعمال‌شده و علیرغم انتظار تحریم کنندگان در خصوص تاثیرگذاری تحریم‌ها بر شاخص‌های اقتصادی، کاهش درآمد و فعالیت شرکت‌های بین‌المللی حوزه صنعت نفت ، تحریم‌ها به دلایل مشکلات ساختاری کشورهای تحریم کننده از قبیل شکاف سیاسی عمیق بین کشورهای تحریم کننده ، وجود حق وتو و مصون بودن برخی کشورها از پیروی از تحریم‌های اجباری از مشارکت لازم بین‌المللی بهره‌مند نبوده است و همین مهم موجب ناکارآمدی تحریم‌ها از جنبه عملی و اجرایی گردیده است .

    کلیدواژگان: تحریم، توسعه یافتگی، صنعت نفت، موازنه قدرت، مارگارت داگسی
  • سید سیاوش موسوی رکعتی صفحات 118-147

    مقاله ی مطروحه یک پژوهش کمی است که با روش ترکیبی پارادایمی- پیمایشی انجام شده است. در این مقاله کوشیده شد تا بر اساس آزمون فریدمن، اولویت و رتبه ی پارادایم های ساختار فرهنگی، ساختار سیاسی و ساختار حقوقی در میزان توسعه نیافتگی جامعه ی ایران مشخص شود. از طرفی، تلاش شد تا بر اساس آزمون تی مستقل و آزمون من ویتنی، میانگین توسعه نیافتگی بین مردان و زنان و میانگین توسعه نیافتگی بین افراد مجرد و متاهل سنجیده شود. برآیند حاصله، حاکی از آن است که مقایسه ی میانگین رتبه ها نشان می دهد که در بین سه پارادایم ساختار فرهنگی، ساختار سیاسی و ساختار حقوقی، مهم ترین پارادایم توسعه نیافتگی به ترتیب ساختار فرهنگی 00/3، ساختار حقوقی 78/1 و ساختار سیاسی 22/1 می باشد. همچنین رابطه ی بین مردان و زنان و میزان توسعه نیافتگی نشان می دهد؛ چون مقدار سطح معناداری آزمون تی مستقل برابر با 515/0 گزارش شده است و این مقدار بالای 05/0 است، در سطح خطای 5% می توان نتیجه گرفت که میانگین توسعه نیافتگی مردان و زنان یکسان است؛ بنابراین فرضیه پژوهش تایید می شود. از طرفی چون مقدار سطح معناداری آزمون من ویتنی برابر با 297/0 گزارش شده است و این مقدار بالای 05/0 است، در سطح خطای 5% می توان نتیجه گرفت که میزان توسعه نیافتگی افراد مجرد و متاهل یکسان است؛ بنابراین فرضیه پژوهش تایید می شود.

    کلیدواژگان: ایران، توسعه نیافتگی، پارادایم، ساختار فرهنگی، ساختار سیاسی، ساختار حقوقی
|
  • Jalaleddin Salimi, Hadi Zaka Dadgostar, Ahad rezayan Pages 1-23

    Achieving stable sources of oil and gas has long been one of the main concerns of European countries. Europe imports most of its energy from Russia, but due to numerous disputes with Russia, including the Ukraine issue, it is trying to reduce its dependence on Russia. In this context, attention to the transfer of energy resources from Azerbaijan has been paid much attention. Now, this research is looking for an answer to the question, what is the position of Azerbaijan in Europe's energy security, using descriptive-analytical method? The findings show that despite the fact that Azerbaijan has significant energy resources, but due to the fact that it does not have the capacity to transfer energy to the extent that it can replace Russia, the country's position in Europe's energy security cannot be considered very significant.

    Keywords: energy security, dependence, war in Ukraine, Azerbaijan, Russia, Europe
  • MohammadHossein Elahi Manesh, Farzad Naghizadeh Pages 24-41

    This article examines decision-making models in politics and understanding the failure of the sustainability of decisions. It should be said that many models intervene in the way policy decisions are made, but like the reasons for policy failures, they can be understood by examining a wide range of factors within and beyond the policy subsystem, so the main question is what are the decision-making models in politics and the reasons for policy failures? The findings show that it depends on the type of societies and the structure of decision-making models, and this factor is also influential in the type of policy failure, so that collective decisions and individual decisions and reactions to decisions are influential in this category.

    Keywords: decision making, executive theory, policy making, policy failure
  • Hamed Aryafard, Garineh keshishyan Pages 42-61

    The current research seeks to answer this question, what is the most important factor of climate change in countries in today's world? And how can its role be explained and interpreted in relation to the existing environmental changes and the subsequent water crisis and tensions in Iran? The theoretical framework for this research is the theory of security. The information was collected in a library form and the descriptive-analytical research method was used and the data were also analyzed qualitatively. Next, one of the most important causes of climate change is greenhouse gases. Climate change, environmental-national security, centered on water resources, greenhouse gases, and education have a multi-faceted relationship. And also the future of this process can be ineffective and neutral during documented, continuous and fast management programs, and it can intensify and lead to a crisis and disaster.

    Keywords: greenhouse gas, water stress, environment
  • Mahmoud Alipour, MohammadAli Tavana Pages 62-90

    Farabi draws a synthesis of Iranshahri thought, Greek political philosophy and Utopian Islamic thoughts using three sources of inspiration. This article is based on the idea that Farabi designed the utopia based on historical need by combining these different sources. In more precise terms, the political-intellectual crisis of Farabi's era has confronted him with a reality that is basically an inverted reality in the politics of the Islamic society. The conflict between Islamic religions and theological efforts to give superiority to one religion, the corruption of the court and the abuse of the title of caliph, the division and the lack of social cooperation in achieving good, etc. make Farabi to build an Iranian-Islamic urban utopia. - Greek to move. In this sense, he tries to find a solution for the conflicts of his age, although his utopia does not leave much room for dissenters. The following article examines the relationship between context and Farabi's thought using the sociology of knowledge.

    Keywords: Farabi, Utopia, political, epistemological crisis, historical need
  • Mohammad Torabi, Zahra Nasri Pages 91-116

    Without a doubt, the formation of the Ansar Allah movement in Yemen and its rapid and influential growth and development should be evaluated among the consequences of the Iranian Islamic Revolution at the level of the West Asian region. A movement that, inspired by the ideas and ideals of the Islamic Revolution and using the policy and doctrine of resistance, was able to become one of the most effective political movements in the region in a short period of time. In such a situation, Saudi Arabia, by forming a coalition of Arab countries, started its air attack against Yemen's Ansarullah, claiming to support the resigned president of this country, and this process continues. The question of the research is how the doctrine of resistance has influenced the resistance of Yemen's Ansarullah in the process of the Saudi coalition war with this country? The hypothesis of this research is that considering the impact of the Islamic Revolution of Iran on the Yemeni Ansarullah movement, it seems that the doctrine of resistance has had an impact more than anything else from an ideological and intellectual point of view and through role modeling in the Saudi coalition war with this country.

    Keywords: Saudi coalition, Houthis, Yemeni Ansar Allah, West Asia, doctrine of resistance
  • arshad Foroughi Nasab, Shiva Jalalpour, Lena Abdulkhani, Bahram Yousefi Pages 117-156

    The United States has used sanctions to influence the development of the oil industry. The present dissertation, with a descriptive-analytical method and using library resources and the theoretical framework of Margaret Doxy sanctions, has sought to answer the question of what effect the imposition of sanctions has had on the development of Iran's oil industry and this sanction how much is set with Margaret Doxy sanctions theorical framwork? The findings of this study indicate that the sanctions imposed in the field of oil against Iran are consistent with the theory of sanctions of Margaret Doxy in general and sanctions on the Iranian oil industry in particular from a practical point of view and are of the type of modern sanctions and classification of sanctions. Presented by Doxy are appropriate and aimed at controlling Iran's behavior in the field of role-playing in the international community in various political, economic, psychological and ideological dimensions, and despite the expectations of sanctions on the impact of sanctions on economic indicators, reduced revenue. And the activities of international companies in the oil industry, sanctions because of the structural problems of the sanctioning countries, such as the deep political divide between the sanctioning countries, and the existence of veto power and the protection of some countries from compulsory sanctions as well as policies adopted by Sanctioning countries and changing foreign trade orientations have not benefited from the necessary international participation, and this has led to the ineffectiveness of sanctions in practical and executive terms. Also, results of the study have shown that the optimal development model of the oil industry in order to optimally deal with international sanctions is the integrated implementation of the development model based on the exploitation and productivity of fields and reservoirs and the development model based on technology.

    Keywords: Oil Industry, International Sanctions, Development, Balance of Power, Margaret Doxy
  • Siyavash.mousavi Rakati Pages 118-147

    The proposed article is a quantitative research that was conducted with a combined paradigm-survey method. In this article, based on Friedman's test, the priority and rank of paradigms of cultural structure, political structure and legal structure were determined in the degree of underdevelopment of Iranian society. It was also tried to measure the average underdevelopment between men and women and the average underdevelopment between single and married people based on independent t-test and Mann-Whitney test. The result indicates that the comparison of the average ranks shows that among the three paradigms of cultural structure, political structure and legal structure, the most important paradigm of underdevelopment is cultural structure 3.00, legal structure 1.78 and political structure 1.22 respectively It also shows the relationship between men and women and the degree of underdevelopment; Because the value of the significance level of the independent t-test is reported as 515%, and this estimate is above 05%, at the 5% error level, it can be concluded that the average underdevelopment of men of the same weight is the same; Therefore, the research hypothesis is confirmed. On the other hand, since the Man-Whitney test's significance level value is reported as 297%, and this value is above 05% level at the 5% error level, it can be concluded that the level of underdevelopment of single and married people is the same; Therefore, the research hypothesis is confirmed.

    Keywords: Iran, underdevelopment, paradigm, cultural structure, political structure, legal structure