فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دوازدهم شماره 46 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/08
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه رضایی، جواد ایزدیار، میرعلی اصغر مختاری، حسین کوهستانی* صفحات 589-616

    مجموعه سنگی موجود در منطقه قره داش واحدهای دگرگونی به سن پالیوزوییک است. کانه زایی سرب- روی به صورت رگه- رگچه های کوارتز- سولفیدی و دانه پراکنده درون هاله اسکارنوییدی موجود در میان لایه های مرمری رخ داده و طولی حدود 200 متر و پهنایی تا 15 متر دارد. هاله اسکارنوییدی شامل زیرپهنه های گارنت هورنفلس، گارنت پیروکسن هورنفلس، پیروکسن هورنفلس، اپیدوت گارنت پیروکسن هورنفلس، اپیدوت هورنفلس و مرمر می باشد. پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت و هماتیت کانه های معدنی و گارنت، کلینوپیروکسن، کلسیت، کوارتز، اپیدوت، کلریت و اکتینولیت کانی های باطله در رخداد معدنی قره داش هستند. گوتیت، مالاکیت و آزوریت در اثر فرایندهای برونزاد تشکیل شده اند. ساخت و بافت کانسنگ از نوع دانه پراکنده، رگه- رگچه ای، برشی، جانشینی، بازماندی و پرکننده فضاهای خالی است. فرایند اسکارن زایی در دو مرحله اصلی متاسوماتیک پیشرونده و دگرسانی پسرونده رخ داده است که کانه زایی سرب- روی در مرحله پسرونده تشکیل شده است. شواهد بافتی و کانی شناسی سنگ های زیرپهنه گارنت پیروکسن هورنفلس بیانگر تشکیل همزمان گارنت و کلینوپیروکسن می باشد. با توجه به نمودار درجه حرارت- فوگاسیته اکسیژن، این کانی ها در محدوده دمایی 550-430 درجه سانتی گراد و 26-10- 23-10 =ƒO2 تشکیل شده اند. با توجه به مجموعه کانی شناسی مرحله پسرونده پیشین (پیریت، کوارتز و کلسیت)، سیال متاسوماتیسم کننده در این مرحله احتمالا حداکثر دارای 6/5 -10= ƒS2 بوده است. با توجه به شواهد صحرایی، مجموعه کانی شناسی زیرپهنه های اسکارنوییدی، سنگ میزبان مرمری، ساخت و بافت و توالی پاراژنزی، کانه زایی سرب و روی در رخداد معدنی قره داش از نوع کانسارهای اسکارن کلسیمی سرب- روی است.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، مراحل اسکارن زایی، کانه زایی سرب- روی، قره داش، زنجان
  • علی فقیه*، مرضیه دهقان، سیده سعیده سبحانی صفحات 617-634

    مجموعه دگرگونی گلمنده در خردقاره شرق ایران مرکزی قرار دارد. در این پژوهش، مطالعات ریزساختاری و ساختاری به منظور تعیین ماهیت دگرشکلی در مجموعه دگرگونی گلمنده انجام شده است. حضور ریزساختارهایی مانند پورفیروکلاست های چرخیده، ساختار S/C و میکافیش وجود جهت برش Top-to-the- NE را نشان می دهد. براساس مطالعات بازبلورش دینامیکی، دمای دگرشکلی در مجموعه دگرگونی گلمنده بین 500 تا 650 درجه سانتی گراد تخمین زده شد. این شرایط مطابق با رخساره دگرگونی آمفیبولیت است. با استفاده از روش شبکه دانه صلب، میزان میانگین عدد تاوایی جنبش شناختی 75/0 برآورد گردید. بر اساس نتایج مطالعات جنبش شناختی، نوع رژیم دگرشکلی در مجموعه دگرگونی گلمنده، برش کلی با میزان 55% برش ساده و 45%برش محض تعیین شد.

    کلیدواژگان: مجموعه دگرگونی گلمنده، بازبلورش دینامیکی، عدد تاوایی جنبش شناختی، رژیم دگرشکلی، ایران
  • محمود شرفی*، ئارام بایت گل، رحیم باقری، محمدعلی کاووسی، مهراب رشیدی، منوچهر دریابنده، زیبا زمانی صفحات 635-662

    بررسی رخساره ای سازند گرو در زیر پهنه لرستان، پهنه چین خورده-رانده و زاگرس مرتفع منجر به شناسایی سه مجموعه رخساره ای کف حوضه، مخروط زیردریایی و بخش خارجی رمپ در یک سامانه رمپ کربناته با انتهای پرشیب گردیده است . نهشته های کف حوضه در بخش مرکزی حوضه لرستان حاصل ته نشینی رسوبات پلاژیک و همی پلاژیک و رخساره های توربیدایت در بخش جنوبی حوضه لرستان گسترش دارند. بررسی محیط رسوبی و رخساره های سازند گرو نشان دهنده تاریخچه رسوب گذاری در طی سه مرحله است: 1) رسوب گذاری در بخش رمپ خارجی نشان دهنده مغروق شدگی رمپ با گسترش نهشته های کف حوضه در یک شرایط احیایی تا نیمه احیایی و کم انرژی با میزان تولید بالای مواد آلی است. 2) افزایش فعالیت های توربیدایتی در بخش های کف حوضه. توالی های احیایی بخش قاعده ای مرحله دو منطبق بر فراوانی Leupoldina و حادثه بی هوازی دریایی (OAE1a) است. بخش میانی سازند گرو در نتیجه وجود شواهدی از لایه های با شکل مسطح، قاعده فرسایشی، سطح بالایی تدریجی، توالی بوما و ترکیب، بعنوان نهشته های توربیدایتی در بخش های کف حوضه تفسیر می شود که در تناوب با نهشته های پلاژیک و همی پلاژیک است. پایین آمدن سطح آب دریا عامل مهمی در ایجاد جریان های توربیدایتی در حوضه گرو در بخش میانی بوده است. 3) مرحله سوم منطبق با احیای مجدد کارخانه کربنات و گسترش سیستم رسوبی کربناته همراه با افزایش روزن داران پلانکتونیک است. گسترش نهشته های مرحله سوم در نتیجه بالا آمدن سطح آب دریا موجب از بین رفتن سیستم های توربیدایتی و منشا آنها همراه با مغروق شدن کلسی توربیدایت های گسترش یافته در مرحله دوم می شود.

    کلیدواژگان: زاگرس، سازند گرو، رخساره، محیط رسوبی، شرایط دیرینه بوم شناختی
  • میثم رستگاری مهر*، امیرحسین روشنک منش، عطا شاکری، علیرضا خالقی صفحات 663-681
    هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) گروه بزرگی از آلاینده های آلی هستند که از دو یا چند حلقه بنزنی تشکیل شده اند. این ترکیبات به دلیل خاصیت سرطانزایی و جهش زایی بالا در انسان توجه گسترده ای را به خود جلب کرده اند. در این مطالعه به منظور ارزیابی آلودگی و تعیین منشاهای احتمالی این ترکیبات، 21 نمونه غبار از کاربری اراضی مختلف در سطح کلانشهر کرمانشاه برداشت شد. نمونه ها پس از آماده سازی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین به منظور شناسایی دقیق تر منابع آلاینده از نسبت های ایزومری متنوع استفاده شد. نتایج نشان داد تمام 16 ترکیب PAH که از سوی آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (USEPA) به عنوان ترکیبات خطرناک سرطانزا معرفی شده اند در غبار خیابانی کلانشهر کرمانشاه وجود دارند. مقدار کل PAHها از 22.8 تا 2820.98 میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک، با میانگین غلظت 1140.79 میکروگرم بر کیلوگرم متفاوت است. علاوه براین محدوده TEQ در نمونه های غبار خیابانی کلانشهر کرمانشاه از 18.54 میکروگرم بر کیلوگرم تا 196.64 میکروگرم بر کیلوگرم است که تفاوت غلظت و سمیت این ترکیبات در نقاط مختلف شهر را نشان می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد پتانسیل خطر سرطان زایی در بزرگسالان و کودکان از مسیر تماس پوستی بیشتر از بلع مستقیم و تنفس است. به طور کلی با توجه به نسبتهای ایزومری و تحلیل مولفه اصلی، احتراق سوخت های فسیلی و محصولات نفتی و انتشار از وسایل نقلیه و ترافیک مهمترین منبع PAHs در کلانشهر کرمانشاه است.
    کلیدواژگان: PAHs، کرمانشاه، آلودگی، غبار خیابان، خطر سلامت
  • قدرت برزگری*، لیلا فلاحی، عطاالله ندیری صفحات 682-708

    با توسعه روزافزون شهرنشینی، تولید عظیم نخاله های ناشی از ساخت و تخریب به تهدیدی جدی برای توسعه پایدار شهرها تبدیل شده است. اگرچه تلاش هایی در جهت استفاده مجدد و بازیافت نخاله های ساختمانی انجام شده است اما همچنان دفن پسماندها به عنوان متداول ترین روش برای دفع زایدات ساختمانی محسوب می گردد. از این رو، مکان یابی و یافتن مکان بهینه جهت دفن نخاله های ساختمانی یکی از مهمترین جنبه-های مدیریت این پسماندها می باشد. با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی نخالگاه، انتخاب محل دفن باید با دقت مضاعف و طی یک فرایند علمی انجام گیرد. در این تحقیق با منظور نمودن معیارهای زمین شناسی (گسل، سنگ شناسی، ریخت شناسی و شیب)، زیست محیطی (منابع آب سطحی، منابع آب زیرزمینی، سطح آب زیرزمینی و مناطق حفاظت شده) و اقتصادی- اجتماعی (مناطق مسکونی، فرودگاه، مناطق صنعتی، خطوط ارتباطی، معادن، خطوط انتقال نیرو و کاربری اراضی) از طریق قابلیت های نرم افزارGIS و با استفاده از تلفیق روش های فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی باکلی و گزینه ایده آل، محلهای مناسب برای دفع نخاله های سالم و ناسالم شهر تبریز تعیین شده است. بر اساس نتایج بدست آمده مکانهای مشخصی به تفکیک برای دفع نخاله های ساختمانی ناسالم و سالم در شمال، جنوب و شرق شهر تبریز انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: نخاله های ساختمانی، مکانیابی، تحلیل سلسله مراتبی فازی باکلی، TOPSIS، تبریز
  • ارمغان فروزش، زهرا بنیادی* صفحات 709-731
    کانسار روی و سرب انگوران در غرب استان زنجان واقع شده است. طبق بازدید صحرایی، واحد های زمین شناسی این معدن متشکل از فرادیواره کربناته عمدتا به صورت مرمر و فرودیواره شیست است. هدف از انجام این پژوهش، تفکیک و بارزسازی طیف کانی های شاخص دگرسانی موجود در کانسار روی- سرب انگوران با استفاده از داده های سنجندهASTER است که با استفاده از روش های ترکیب رنگی کاذب، نسبت باندی، آنالیز مولفه های اصلی جهت یافته موضوعی و نقشه بردار زاویه طیفی انجام شد. بر اساس این مطالعات، طیف کانی های دولومیت، سریسیت (موسکویت) و کلریت بارزسازی گردید که با روند کانی ها در بازدید صحرایی مطابقت دارد. بهترین روش از میان پردازش های انجام شده، روش های نسبت باندی و آنالیز مولفه های اصلی جهت یافته موضوعی است که محدوده گسترش دگرسانی ها را به درستی بارزسازی کردند. در روش نقشه بردار زاویه طیفی محدوده های دارای کلریت، سریسیت و دولومیت به ترتیب با دقت های 67/96%، 75/93% و 89/88% طبقه بندی شدند. دقت کلی طبقه بندی 75/93% با ضریب کاپای 9016/0 برآورد شد که رضایت بخش به نظر می رسد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که کلریت به صورت رگچه های باریک در واحد فرودیواره شیست انگوران حضور دارد و محدود به شیست های فرودیواره است. موسکویت (سریسیت) بیشتر در واحدهای آتشفشانی نیوژن بارزسازی شد، در حالی که دولومیت در واحد مرمر انگوران و تا حدودی در سنگ آهک سازند قم به سن نیوژن یافت شده و مرتبط با کانه زایی سرب و روی است. درستی نتایج این مطالعه با بازدید صحرایی و آنالیز XRD بر روی نمونه های برداشت شده از کانسار روی و سرب انگوران مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: انگوران، دگرسانی، نسبت باندی، آنالیز مولفه های اصلی جهت یافته انتخابی، نقشه بردار زاویه طیفی
  • کتایون رضایی پرتو*، حسن باقری صفحات 732-746
    رخساره های ژیوشیمیایی توالی هایی از سنگ منشا بوده که از نظر تجمع مواد آلی و پتانسیل تولید هیدروکربور با لایه های بالا و پایین خود متفاوت هستند. در مطالعه حاضر از دو روش متفاوت برای تعیین میزان کل کربن آلی (TOC) سازند کژدمی در یکی از میادین جنوب غرب کشور استفاده شد. در روش اول با استفاده از معادلات تجربی و استفاده از روش ΔlogR میزان کل کربن آلی محاسبه گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی (Artificial Neural Network, ANN) در نرم افزار متلب و استفاده از اطلاعات TOC اندازه گیری شده در آزمایشگاه و قرایت تعدادی از نمودارهای چاه پیمایی به عنوان ورودی مدل که بیشترین میزان ضریب همبستگی با اطلاعات TOC دارند، لاگ TOC در کل توالی سازند کژدمی تخمین زده شد. ضریب همبستگی دو نمودار TOC تخمین زده شده به روش ΔlogR و ANNبا داده های TOC آزمایشگاهی به ترتیب 75/0 و 97/0 بدست آمد که دقت بهتر روش ANN نسبت به روش ΔlogR را نشان می دهد. سپس با استفاده از روش خوشه بندی MRGC (Multi-Resolution Graph-Based Clustering) و استفاده از لاگ های TOC به دست آمده از دو روش ΔlogR و ANN به عنوان ناظر، رخساره های ژیوشیمیایی توالی مورد بررسی با دقت مناسبی شناسایی شدند و مدل بدست آمده در تعدادی از چاه های نزدیک به هم در میدان مورد مطالعه تعمیم یافت. در نتیجه مشخص شد که ضخامت رخساره های مناسب ژیوشیمیایی از نظر تجمع مواد آلی، بیشتر در فواصل ابتدایی سازند مورد بررسی دیده می شوند.
    کلیدواژگان: کل کربن آلی (TOC)، ΔlogR، شبکه عصبی مصنوعی، نرم افزار متلب، رخساره های ژئوشیمیایی
  • مصطفی کابلی زاده*، سجاد زارعی، محمد عباسی صفحات 747-767

    تغییرات کیفیت منابع زیرزمینی به دلایل متعدد خصوصا استفاده نامتعارف از این منابع می تواند تاثیرات مخربی بر محیط زیست داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی الگوهای خودهمبستگی مکانی و تغییرات زمانی پارامترهای کیفی آب های زیرزمینی در استان همدان می باشد. در راستای این تحقیق پارامترهای کیفیت آب های زیرزمینی شامل هدایت الکتریکی، کل مواد جامد محلول، اسیدیته، نسبت جذب سدیم، سختی، بی کربنات، کلراید، سولفات، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و مجموع آنیون ها و کاتیون ها استفاده شده است. در این تحقیق از داده های کیفیت آب های زیرزمینی مربوط به چاه های آب پیزومتری وابسته به شرکت آب منطقه ای استان همدان برای بازه های چهارساله در سال های 1388، 1392، 1396 و 1399 در دشت های استان همدان استفاده شده است. نتایج حاصل از روش موران و ضریب گری نشان می دهد که الگوی توزیع مکانی همه پارامترهای کیفیت آب در سال های 1388 و 1399 بصورت تصادفی و برای پارامترهای هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم در سال1392 و 1396 به ترتیب با سطح اطمینان بالای 95 و 90 درصد دارای توزیع مکانی با الگوی توزیع خوشه ای با مقادیر بالا بوده است. برای بررسی تغییرات مکانی هدایت الکتریکی با استفاده از روش کریجینگ، نقشه های کیفیت منابع آب از نظر پارامتر هدایت الکتریکی برای سال های 1388، 1392، 1396 و 1399 تهیه شده است. نقشه تغییرات هدایت الکتریکی تهیه شده در بازه زمانی سال های 1388 تا 1399 نشان می دهد که مقدار هدایت الکتریکی در شهرستان همدان (قهاوند) و دشت رزن و کبودرآهنگ تغییرات افزایشی بیشتری داشته است که نشان دهنده افت کیفیت آب های زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: الگوی توزیع مکانی، تغییرات مکانی، سیستم اطلاعات مکانی، کیفیت آب، همبستگی مکانی
  • فرشته جعفری، مریم آق آتابای*، علی بیگلری فدافن، مجید نعمتی صفحات 768-786
    گسل های راندگی پنهان در سطح زمین قابل مشاهده نیستند اما در طی حوادث لرزه ای قادر به رشد و انتقال تنش به سمت سطح و نواحی پیرامون می باشند. توالی پوشاننده گسل های پنهان ممکن است از واحدهای رسوبی مختلفی تشکیل شده باشند که می تواند در نحوه رشد گسیختگی و توزیع تنش ناشی از جنبش این گسل ها تاثیرگذار باشد. در این پژوهش، چگونگی اثر ناهمگنی چینه ای بر توزیع تنش، با استفاده از روش عددی (روش اجزای محدود) مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج شبیه‏ سازی نشان می دهد که تمرکز تنش در لایه نمک و توالی رویی آن نسبت به مدل همگن کاهش محسوسی پیدا کرده است. در حالی که در لایه های زیرین نمک نسبت به وضعیت همگن، افزایش تنش بیشتر در محدوده بزرگتری اتفاق افتاده است. علاوه براین، مقایسه نمودارهای توزیع جابجایی قایم در دو مدل همگن و ناهمگن نشان می دهند که با وجود الگوی توزیع مشابه، میزان جابجایی در مدل ناهمگن بیشتر از مدل همگن می باشد. بنابراین، می توان اظهار داشت که حضور لایه های شکل پذیر مشابه نمک، از یک سو موجب افزایش احتمال رشد گسیختگی (به دلیل تمرکز تنش) در لایه های زیرین و کاهش یا توقف رشد گسیختگی به سمت لایه های رویی و سطح زمین (به سبب کاهش شدید تنش در لایه شکل پذیر) شود. از طرف دیگر، به دلیل بالاتر بودن میزان دگرشکلی (جابجایی) در لایه های رویی تشکیل ساختارهای جدید چین و گسل را تسهیل می کنند.
    کلیدواژگان: گسل راندگی پنهان، ناهمگنی، تنش، جابجایی قائم، شبیه سازی عددی
  • پرویز آرمانی*، نادر جلالی صفحات 787-808
    در این پژوهش کوشش شد تا با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای و پارامترهای تاثیرگذار محیطی، مناطق امید به وجود منابع آب کارستی کم ژرفا در استان قزوین شناسایی شوند. فرض بر این است که منابع آب کارستی به دو حالت انتقال گرمایی و تبخیر از راه درزه ها و فروچاله ها، توده سنگ های در برگیرنده و سطح آنها را در محل درزه ها، بخش های خردشده و فروریخته، زیر تاثیر قرار می دهند و این تاثیر با دورسنجی گرمایی قابل شناسایی است. داده های مورد نیاز مانند نقشه های سنگ شناسی، مدل رقومی ارتفاع و مشتقات آن، شاخص گیاهی و تصاویر ماهواره ای ETM+ برای طول روز و فصل تابستان تهیه شدند و با آزمون ها، معیارها و قانونمندی های مورد نیاز برای مدل سازی به دست آورده شد. با بهره گیری از معیارهای به دست آمده از بررسی های میدانی و آزمون ها و مدل سازی رابطه ای ، مناطقی از سازندهای کربناته که امید به وجود منابع آب کارستی در آنها می رود مورد شناسایی قرار گرفتند. ارزیابی یافته ها بر پایه جایگاه چشمه های کارستی، همچنین فشردگی آبراهه ها، نشان می دهد رابطه منطقی میان مناطق امید به وجود منابع آب کارستی کم ژرفا و این عوامل وجود دارد. همواره، چشمه های کارستی در کنار مناطق امید و در ارتفاع پایین تر از آنها قرار گرفته است. بیش از 75% مناطق امید شناسایی شده، در ناحیه با فشردگی کم آبراهه قرار دارد. فراوانی مساحت این مناطق با افزایش فشردگی شبکه آبراهه به کمتر از 5% کاهش می یابد. یافته های این پژوهش، تاییدی بر روش به کار رفته در مناطق همانند در کرمانشاه و آذرشهر برای شناسایی پتانسیل منابع آب در سازندهای کربناته است.
    کلیدواژگان: آب کم ژرفا، کارست، فروسرخ
  • سید سجاد صالح، علی فرضی پورصایین* صفحات 809-822
    به منظور روشن نمودن اهمیت شکستگی ها در اکتشاف و استخراج ذخایر هیدروکربوری، تاقدیس انجیر با توجه به رخنمون مناسب گروه بنگستان، در جنوب باختری حوضه‏ لرستان از کمربند چین‏خورده- رانده زاگرس انتخاب شده است. در این پژوهش با استفاده از مطالعات دورسنجی به چهار روش شامل تشخیص بصری خطواره ‏ها، استخراج اتوماتیک خطواره‏ ها، نقشه خطوط هم‏پایه و الگوی تغییرات پیچ و خم رودخانه ‏ها، به شناسایی شکستگی ‏های محدوده‏ تاقدیس انجیر پرداخته شده است. تفسیر شکستگی‏ های به دست آمده از این چهار روش و مطالعات صحرایی انجام شده جهت شناسایی و صحت سنجی این شکستگی‏ ها نشان می ‏دهد هر چهار روش در بارزسازی شکستگی ‏ها در این محدوده کارایی مناسبی دارند. مطالعه‏ طول و فاصله‏ی شکستگی ‏ها به طور کلی نشان ‏دهنده درجه بلوغ ساختاری زیاد بخش شمال غربی نسبت به بخش جنوب شرقی این تاقدیس می ‏باشد. پارامترهای تراکم، تجمع و بعد فراکتال شکستگی‏ ها در بخش غربی تاقدیس بیشترین مقدار را برخوردارند که به نظر می رسد سیستم های گسلی با روند شمال باختری - جنوب خاوری واقع در بخش غربی تاقدیس بیشترین نقش را در اعمال تنش و ایجاد شکستگی ‏ها، به خصوص در گروه بنگستان محدوده‏ تاقدیس انجیر داشته است. با توجه به انطباق بالای تراکم شکستگی‏ ها و درجه بلوغ ساختاری بخش غربی تاقدیس انجیر با محدوده ‏های مستعد از نظر هیدروکربوری، نتایج این مطالعه کلید قابل اطمینانی برای پی‏جویی مناطق مستعد هیدروکربوری با هدف گروه بنگستان در سایر مناطق و در اعماق، ارایه داده است.
    کلیدواژگان: تحلیل شکستگی، خطواره‏های ساختاری، سنجش از دور، تاقدیس انجیر، کمربند چین خورده - رانده زاگرس
  • مجید قاسمی سیانی* صفحات 823-843
    این تحقیق بر روی ضریب توزیع زیرکن/سنگ کل عناصر نادر خاکی در سنگ های اسیدی منطقه درگز، واقع در بخش میانی مجموعه افیولیتی کهنوج، به منظور تعیین فوگاسیته اکسیژن و دمای تشکیل زیرکن طراحی شده است. ضریب توزیع زیرکن/سنگ کل در سه نوع تیپ سنگ اسیدی شامل توده های پلاژیوگرانیتی، دایک های پلاژیوگرانیتی و دایک های گرانیتی (دو نمونه از هر نوع سنگ) در منطقه درگز تعیین شده است. نتایج ضریب توزیع زیرکن/سنگ کل عناصر نادر خاکی بدست آمده بر اساس ترکیب شیمی سنگ کل و شیمی بلورهای زیرکن نشان داد که الگوهای عناصر فرعی در بلورهای زیرکن توسط سیال در زمان تبلور کنترل شده و از نوع ماگمایی هستند. ضریب توزیع زیرکن/سنگ کل نشان داد که از عناصر نادر خاکی تهی شده و غنی شدگی در عناصر نادر خاکی سنگین دارند که مطابق با سنگ میزبان و زیرکن های ماگمایی است. دمای بدست آمده بر اساس محتوی تیتانیوم در زیرکن در محدوده 707 تا 1046 درجه سانتیگراد بدست آمده است. دمای تبلور زیرکن، فوگاسیته اکسیژن و نسبت های Ce4+/Ce3+ از توده های پلاژیوگرانیتی به سمت دایک های پلاژیوگرانیتی کاهش یافته که نشان می دهد توده های پلاژیوگرانیتی از ذوب بخشی آبدار تجمعات گابرو بدست آمده و در ادامه آن دایک های پلاژیوگرانیتی به وسیله تفریق بیشتر مذاب فلسیک تولید شده توسط ذوب بخشی حاصل شده است. در پایان دایک های گرانیتی از تفریق مذاب اسیدی احتمالا حاصل شده از ذوب بخشی رسوبات تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: شیمی زیرکن، ضریب توزیع، فوگاسیته اکسیژن، دمای تبلور زیرکن، منطقه درگز
  • محی الدین احراری رودی* صفحات 844-865
    آگاهی از دانه بندی رسوبات ساحلی نقش مهمی در انجام مطالعات مربوط به ساماندهی و تحلیل رفتار آبهای ساحلی ایفا می کند.  هدف از انجام این تحقیق شناسایی ویژگی های رسوبی و تعیین منشاء و شناسایی عوامل غنی سازی عناصر شیمیایی موجود در رسوبات کم عمق سواحل چابهار است. روش پژوهش در این مطالعه شامل مطالعات کتابخانه ای، عملیات میدانی، آزمایشگاهی، پردازشی و نتیجه گیری بوده است. آنالیزهای عنصری به روش ICP- OMS  و  ICP-OES  انجام شد. به منظور دستیابی به برآورد دقیق از توزیع اندازه ذرات، مراحل دانه سنجی، محاسبات آماری و ترسیم نمودارها با نرم افزار رسوب شناسی Sediment Size انجام شد. برای دسته بندی عناصر، محاسبات مربوط به ضریب همبستگی، نمودار خوشه ای و آزمون فاکتوری، از نرم افزار SPSS23 استفاده گردید. در این تحقیق 12 رخساره های رسوبی شامل دو گروه رخساره های ماسه ای و رخساره های گلی شناسایی شد. نتایج نشان می دهند که در منطقه مورد مطالعه، یک رژیم دو گانه رسوبگذاری حاکم می باشد به این معنی که در زمان بالا آمدن سطح آب دریا، رسوبگذاری کربنات ها رخ داده و رسوبگذاری تخریبی متوقف می شود و در زمان پایین رفتن سطح آب دریا و ورود ذرات تخریبی به حوضه رسوبی، رسوبگذاری کربناته متوقف شده و رسوبگذاری تخریبی صورت می گیرد. هم چنین ترتیب افزایش غلظت فلزات سنگین در رسوبات منطقه مورد مطالعه به صورتCd <Cu<Pb<Zn<Ni<Cr  می باشد. کروم، نیکل و سرب با میانگین غلظت های 9/96، 3/55 و 2/11  دارای بیشترین غلظت در رسوبات بودند. غنی سازی عناصر در رسوبات منطقه مورد مطالعه به چهار منشاء ژیوژنیکی (زمینی)، بیوشیمیایی، آنتروپوژنیک (زیست محیطی) و شیمیایی (نوع تبخیری) مربوط می باشند.
    کلیدواژگان: رسوبات کم عمق، دانه سنجی، غنی سازی عناصر، چابهار، جنوب شرقی ایران
  • محمد یوسفی، نعمت الله رشیدنژاد عمران*، نیما نظافتی، پیمان افضل صفحات 866-887
    محدوده معدنی طلای حصار در زون البرز- آذربایجان واقع شده است. لیتولوژی غالب در محدوده معدنی، سنگ های آتشفشانی، نیمه آتشفشانی و رسوبی مربوط به دوران سنوزوییک هستند که شامل سنگ های آتشفشانی و پیروکلاستیکی، واحدهای آندزیت- تراکی آندزیت، بازالت، ایگنمبریت و توف با سن ایوسن و مربوط به فاز کوهزایی لارامید است که تحت تاثیر یک فاز انبساطی از گدازه های آتشفشانی و نیمه آتشفشانی با سن الیگوسن که از گسل ها و شکستگی ها، بصورت دایک های دولریتی و سیل ها و استوک های عمدتا داسیتی، ریوداسیتی برونزد دارند و دگرسانی های سیلیسی، هیدروکسیدی و کایولنی وابسته به این توده ها بوجود آمده اند. کانی زایی عمده، در محدوده مورد مطالعه، طلا در همراهی با پیریت، آرسنوپیریت، گوتیت و مگنتیت، است که در دو فاز کانی زایی و عمدتا بصورت پراکنده است. کانی زایی طلا حاصل تجزیه پیریت و آرسنوپیریت های طلادار است که بصورت آزاد در زمینه سنگ دیده شده است، این کانی زایی مربوط به فاز دوم برونزدهای آتشفشانی و نیمه آتشفشانی با سن الیگوسن تا میوسن است. نتایج به دست آمده از مطالعات ریزدماسنجی میانبارهای سیال در کانی کوارتز بیانگر آن است که دمای همگن شدگی در دامنه 140 تا 260 درجه سانتیگراد تغییر می کند و همچنین دمای ذوب آخرین بلور یخ 0/1- تا  9- درجه سانتی گراد است و درجه شوری بین 0/18  تا 14 درصد وزنی معادل نمک طعام با محدوده فراوانی 2 تا 6 درصد وزنی معادل نمک طعام محاسبه گردیده است. با توجه به مقادیرδ34S  (5.77- در هزار و بیشترین مقدار، 1- در هزار) در پیریت، بیانگر منشاء ماگمایی گوگرد و در نتیجه کانه های پیریت، آرسنو-پیریت و طلا در این محدوده معدنی است. سیال در حال تعادل با کوارتز در دمای 200 درجه سانتیگراد دارای مقادیر δ18O بین 1/8- تا 3/7- در هزار بوده به طوری که مقادیر δ18O این سیال عمدتا در محدوده آب های جوی و سنگهای گرانیتی نیمه آتشفشانی واقع می شود. با توجه به اطلاعات به دست آمده از محدوده مطالعاتی حصار، کانی زایی در این محدوده از نوع اپی ترمال است.
    کلیدواژگان: سیالات درگیر، ایزوتوپ پایدار، طلا، حصار، میانه
  • سیده اکرم جویباری، پیمان رضائی*، مجید مهدی پور صفحات 888-909
    سازند سروک یکی از مخازن مهم نفتی حوضه زاگرس است. در این پژوهش برای شناسایی ریزرخساره و شرایط ته نشینی و فرآیندهای دیاژنزی تعداد 150 مقطع نازک میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفت. از داده های تخلخل و تراویی برای تعیین واحدهای جریانی و تحلیل وضعیت مخزنی با روش پتروفیزیکی لوسیا استفاده شد. مطالعه پتروگرافی منجر به شناسایی 10 ریزرخساره متعلق به کمربندهای رخساره ای لاگون، پشته کربناته، رمپ میانی و رمپ خارجی گردید که در محیط رمپ کربناته تک شیب نهشته شده اند. مهمترین فرآیندهای دیاژنزی شناسایی شده مخزن سروک شامل سیمان شدگی، انحلال، دولومیت زایی، شکستگی و استیلولیت زایی هستند. حلیل داده های تخلخل- تراوایی با استفاده از شاخص FZI نیز منجر به شناسایی 3 واحد هیدرولیکی گردید. واحد HFU1 با ضعیف ترین وضعیت مخزنی به طور عمده با رخساره های لاگون و رمپ خارجی مشخص می شود و واحد مخزنی HFU2 و HFU3 دارای وضعیت مخزنی بهتری است و عمدتا دارای رخساره های کمربند رخساره ای لاگون، پشته کربناته و رمپ میانی هستند. بررسی وضعیت مخزنی بر مبنای تخلخل، تراوایی، شاخص کیفیت مخزن، شاخص زون جریان و توان مخزنی نشان داد وضعیت مخزنی سازند سروک در کلاس خوب تا خیلی خوب واقع می شود. همچنین برای هر کمربند رخساره ای نیز می توان بیان نمود که رخساره های لاگون و پشته کربناته دارای شاخص های مخزنی بهتری می باشند. وضعیت مخزنی متفاوت کمربندهای رخساره ای سازند سروک نشان از عملکرد توام فرآیندهای رسوبی و دیاژنزی و تاثیر پیچیده بر روی توالی مخزن و پارامترهای مخزنی آن در منطقه مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: ریزرخساره، واحد جریانی، توان مخزنی، سازند سروک، استان خوزستان
  • محمد شه مرادی فهرجی، مسیح افقه، مرضیه نطقی مقدم*، کورس یزدجردی، بیتا مصطفوی صفحات 910-924

    در پژوهش حاضر جهت انجام مطالعات زیست چینه نگاری بر مبنای نانوپلانکتون های آهکی، نهشته های دریایی منسوب به الیگوسن برش بوجان در منطقه سیرجان (ایران مرکزی) نمونه برداری شده است. نهشته های مطالعه شده با ضخامت 392 متر مشتمل بر مارن، سنگ آهک و سنگ آهک های شیلی می باشد. در این مطالعه تعداد 27 گونه متعلق به 10 جنس نانوفسیلی با حفظ شدگی خوب شناسایی شد. با توجه به گونه-های شاخص شناسایی شده و مجموعه فسیل های همراه، زیست زون های نانوفسیلی Helicosphaera reticulata Zone (NP22/ CNO2/ CP16c)، Sphenolithus predistentus Zone (NP23/ CNO3-CNO4/ CP17-CP18)، Sphenolithus distentus Zone (NP24/ upper part of CNO4- lower part of CNO5/ CP19a) و Sphenolithus ciperoensis Zone (NP25/ upper part of CNO5-CNO6/ CP19b- CN1b) برای نهشته های مورد مطالعه تعیین گردید. براساس موقعیت چینه شناسی، گونه های شناسایی شده و زیست زون های تعیین شده، سن الیگوسن پیشین تا الیگوسن پسین (روپلین تا شاتین) برای نهشته های بررسی شده پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، نانوفسیل های آهکی، بوجان، کرمان، ایران مرکزی
  • زهرا صلواتی، الهام اسدی مهماندوستی*، سید علی معلمی صفحات 925-944
    با توجه به اهمیت سازند سروک و نقش مهم تعیین گونه های سنگی در کیفیت مخزنی، در این مقاله به تعیین گونه های سنگی سازند سروک با استفاده از روش های واحدهای جریانی، آنالیز خوشه ای گرافیکی و خوشه بندی میان مرکز فازی در کنار مطالعات پتروفیزیکی به روش احتمالی، در یکی از میدان های نفتی واقع در فروافتادگی دزفول شمالی پرداخته می شود. ابتدا با بهره گیری از روش شاخص زون جریان، 4 گونه سنگی به دست آمد که به ترتیب کیفیت مخزنی گونه سنگی 4 خیلی خوب و گونه سنگی 1 ضعیف در نظر گرفته شد. در روش آنالیز خوشه ای گرافیکی، 6 رخساره الکتریکی توصیف شد که رخساره های الکتریکی شماره 6، 5 و 4 دارای پتانسیل مخزنی خوب بوده که وجود آنها در بخش هایی از سازند حاکی از یک بخش مخزنی در سازند سروک است. روش خوشه بندی میان مرکز فازی 7 گونه سنگی مشخص که کیفیت مخزنی گونه های سنگی 7، 6 و 5 با توجه به مقادیر بالای تخلخل و تراوایی خیلی خوب می باشد. تطابق داده های به دست آمده در نهایت منجر به شناسایی 7 زون مخزنی برای سازند سروک شده است. زون های 3 و 7 دارای بهترین کیفیت مخزنی هستند که عمدتا در بخش میانی و پایینی سازند مورد مطالعه قرار دارند. تطابق داده ای به دست آمده با منحنی های فشار مویینه نیز بیان گر همبستگی با گونه های سنگی تعیین شده و خصوصیات مخزنی است. نتایج این مطالعه نشان دهنده کارایی بالای روش های واحدهای جریانی، آنالیز خوشه ای گرافیکی و خوشه بندی میان مرکز فازی برای تعیین گونه های سنگی در فواصل فاقد مغزه در سازند سروک در میدان نفتی مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: گونه سنگی، واحدهای جریانی هیدرولیکی، آنالیز خوشه ای گرافیکی، خوشه بندی میان مرکز فازی، سازند سروک
  • طاهر فرهادی نژاد*، فرزانه میر، سید وحید شاهرخی صفحات 945-963

    دل سازی فراکتال یک روش مفید برای طبقه بندی پدیده های مختلف طبیعی است. روش های فرکتالی روابط بین همه پارامترها مانند داده های ژیوشیمیایی و توزیع فضایی آنها را بدون هیچگونه بهنجارسازی داده ها ارزیابی می کند به همین دلیل مدلی دقیقتر است. در این مقاله 1292 نمونه رسوبات آبراهه ای ورقه زمین شناسی 1:100000 ورچه در جنوب اراک، جهت اکتشافات ژیوشیمایی برداشت شده و به روش ICP-MS برای 15 عنصر تجزیه شده اند. بررسی پارامترهای آماری عناصر Zn، Pb، Cu و Ba و ترسیم هیستوگرام این عناصر نشان می دهد که دارای چولکی به راست هستند، که در این حالت روش فرکتالی یکی از بهترین روش های جدا سازی آنومالی از زمینه می باشد. داده های عناصر با استفاده از روش فرکتال غلظت- تعداد (C-N) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و با پهنه های دگرسانی و گسل های ترسیم شده با استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجنده استر جهت اکتشاف مواد معدنی مطابقت داده شدند. نمودار فرکتال عیار- تعداد برای عناصر Zn، Pb، Cu و Ba ترسیم شده که شدید ترین محدوده ناهنجاری این عناصر بترتیب دارای عیار بیشتر از ppm 8/524 ، 3/794 ، 9/223 ، 1/944 می باشند. تلفیق نقشه های ناهنجاری عناصر Zn، Pb، Cu و Ba با آلتراسیون های اکسید آهن، پروپلیتیک، آرژیلیک و سیلیسی و نقشه گسل ها و شکستگی های منطقه با نقشه موقعیت معادن و اندیس-های معدنی منطقه نشان می دهد که معادن فلزی عمدتا در مناطق با تراکم گسل ها رخ داده اند. آنومالی های تفکیک شده سرب و روی همخوانی بسیار خوبی با هم داشته و ارتباط بالایی با دگرسانی سیلیسی منطقه دارند.

    کلیدواژگان: فراکتال، غلظت- تعداد، دگرسانی، استر، ورچه، اراک
  • کبری میربیک سبزواری*، مصطفی صداقت نیا، احمد عبیات صفحات 964-980
    سازند گرو (آپتین - سنومانین) یکی از سازندهای مولد هیدروکربور در حوضه ی رسوبی زاگرس به شمار می رود. لیتولوژی سازند گرو در منطقه موردمطالعه تناوبی از سنگ آهک رسی و شیل بوده که رخساره شیلی آن غالب می باشد. این پژوهش در راستای مطالعات ژیوشیمیایی آلی سازند گرو به عنوان سنگ منشا شیل های گازی انتخاب گردیده و تعداد 26 نمونه سنگ به صورت سالم و غیر هوازده از مسیر تونل انتقال آب حفاری شده از میان این سازند، در غرب کرمانشاه برداشت گردید. نمونه ها توسط دستگاه راک- ایول 6 مورد آنالیز و بررسی قرار گرفتند. بر پایه مطالعات انجام شده، کروژن غالب سازند گرو تیپ III تشخیص داده شد.. از لحاظ پتانسیل ژنتیکی این سازند یک سنگ منشا ضعیف تا نسبتا خوب بوده ولی از لحاظ توان هیدروکربن-زایی در رتبه ضعیف قرار می گیرد. انعکاس ویترینیت اکثر نمونه های سازند گرو بیشتر از 3/1 درصد بوده و بیانگر وجود سنگ منشایی در مرحله تولید گاز می باشد که با Tmax بیش از 440 درجه سانتی گراد تایید می شود. همچنین، مدل تاریخچه حرارتی سازند گرو در منطقه مورد مطالعه بیانگر ورود این سازند به محدوده کاتاژنز از زمان پالیوژن است و در اواخر نیوژن به بلوغ دمایی بالایی رسیده است. متان و دی اکسید کربن وارد شده به داخل تونل با غلظت بیش از ppm1800 را می توان به زایش هیدروکربن های گازی با توجه به نتایج حاصل از مدل سازی حرارتی نسبت داد که این حجم از گاز خروجی در ارتباط با شیل های سازند گرو می باشد.
    کلیدواژگان: سازند گرو، شیل گازی، هیدروکربور، مدل سازی حرارتی، کرمانشاه
  • منیر مجرد* صفحات 981-1000
    گدازه های سیاه جوانی به سن کمتر از یک میلیون سال، با منشاء گرفتن از آتشفشان آرارات، دشت وسیع بین ماکو تا پلدشت را در آذربایجان غربی با دبی دیاکلازی، آآ و پاهوهو پوشانیده اند. ترکیب این واحد با کانی های پلاژیوکلاز، الیوین های شکل دار تا نیمه شکل دار و کمی کلینوپیروکسن، از نوع بازالتی تا آندزی بازالتی بوده و ماهیت کالکوآلکالن دارند. این سنگ ها از نوع بازالت های درون صفحه ای می باشند. فاکتور ∆Nb بیانگر تعلق این بازالت ها به انواع طغیانی درون صفحه قاره ای است. بررسی منحنی توزیع اندازه بلورهای الیوین موجود در این بازالت ها نشان داد که نرخ هسته بندی به رشد برای الیوین ها 4 تا 5 برابر بوده است شیب خط که با نسبت -1/Gt معادل است برای الیوین های بازالت های ماکو از 3- تا 5- بوده که با در نظر داشتن سرعت رشد بلور در شرایط استاندارد، بیانگر توقف 60 تا 90 ساله برای ماگما در لانه زیرین جهت رشد بلورهای الیوین می باشد. با توجه به الگوی BSD برای حفرات بازالت های ماکو معلوم شد که نرخ هسته بندی به رشد حباب ها اغلب معادل بوده یا در برخی موارد نرخ رشد بر وقوع هسته ها تفوق داشته است. نکته مهم اینکه در واحد زمان رشد حباب های گاز 3 تا 5 برابر رشد بلور الیوین بوده است که با ترکیب بازیک گدازه های ماکو چنین حجم گاززدایی قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: پترولوژی، بازالت، توزیع اندازه بلور الیوین، توزیع اندازه حباب، ماکو
|
  • Fatemeh Rezaei, Javad Izadyar, MirAliAsghar Mokhtari, Hossein Kouhestani * Pages 589-616

    The geological units exposed in the Qaradash area are Paleozoic metamorphic rocks. Microscopic studies reveal that the skarnoid aureole in Qaradash is composed of garnet hornfels, garnet-pyroxene hornfels, pyroxene hornfels, epidote-garnet-pyroxene hornfels, epidote hornfels and marble subzones. Pb–Zn mineralization at Qaradash occurred as quartz-sulfide vein-veinlets within skarnoid aureole.The ore zone can be traced 200 m along strike and up to 15 m in width. The hydrothermal alteration includes of decarbonatization, actinolization-epidotization, carbonatization, and silicification. The ore minerals at Qaradash are pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite, and hematite. The gangue minerals include garnet, clinopyroxene, calcite, quartz, epidote, chlorite, and actinolite. Ore minerals display disseminated, vein-veinlet, brecciated, replacement, and relict textures. Similar Chondrite–normalized rare elements and REE patterns (McDonough and Sun, 1995) of ore and skarnoid aureole sub-zones samples indicate that they are genetically related. Based on mineralogical and textural studies, skarnification processes in the Qaradash occurrence can be divided into 2 stages including: (1) prograde metasomatic stage and (2) retrograde metasomatic stage. Pb–Zn mineralization occurred during retrograde metasomatic stage. Based on mineralogical and textural evidence, prograde metasomatic stage was formed simultaneously in 430–550 °C and ƒO2 was equal to 10-23 to 10-26 (e.g., Einaudi, 1982). According to mineralogical complex of the early retrograde stage, it seems that metasomatic fluids had ƒS2 ≈ 10-6.5 (e.g., Einaudi, 1982). Based on field evidences as well as ore geology, skarnoid aureole sub-zones, marble host rock, structure and texture and paragenetic sequences, we conclude that the Qaradash occurrence is a calcic Pb–Zn skarn mineralization.

    Keywords: Geochemistry, skarnification processes, Pb–Zn mineralization, Qaradash, Zanjan
  • Ali Faghih *, Marzieh Dehghan, Seyedeh Saeedeh Sobhani Pages 617-634

    The Golmandeh Metamorphic Complex is located in the Central East Iranian Microcontinent. In this research, structural and microstructural studies have been performed to determine the nature of the deformation in the Golmandeh metamorphic complex. The presence of microstructures such as mica fish, rotating porphyroclasts, and the S/C structure all indicate the top-to-northeast sense of shear. Based on the dynamic recrystallization studies, the deformation temperature in the Golmandeh Metamorphic Complex is estimated between 500 and 650° C. This condition correspond to amphibolite metamorphic facies. Using the Rigid Grain Net (RGN) method, the mean kinematic vorticity number was estimated to be 0.75. Based on the results of kinematic studies, the deformation regime in the Golmandeh Metamorphic Complex was determined as a general shear with contribution of 55% simple shear and 45% pure shear component.

    Keywords: Gelmandeh metamorphic complex, dynamic recrystallization, Kinematic vorticity number, deformation regime
  • Mahmoud Sharafi *, Aram Bayet-Goll, Rahim Bagheri, MohamadAli Kavoosi, Mehrab Rashidi, Manouchehr Daryabandeh, Ziba Zamani Pages 635-662

    Facies analysis of Garau Formation exposed in Lurestan Basin, High Zagros, folded belt Zagros led to indentification of three facies associations, representing basin plain, turbidite floor fan to outer ramp of a distally steepened ramp system. Basin plain deposits in central Lorestan Basin include plagic and hemi-plagic and turbidity deposits were developed in southern part of the Lorestan area. Analysis of depositional environment and facies of the Garau Formation reflect a three stage evolution model: 1) Early stage is represented by ramp drowning and basin plain expansion in an anoxic to dysoxic, low energy conditions with high productivity; 2) The activation of turbidity currents in the basin floor. These intervals are coincided with Leupoldina bloom and Oceanic Anoxic Event 1a (OAE1a). The middle part of the Garau Fm. is interpreted as fine-grained pelagic turbidites on base of their flat shape, sharp base, transitional top, Buma sequence and composition, which are composed mainly of intercalation of gravity flows and pelagic/hemipelagic deposits. The relative influence of sea level falls may result in an increase in sharp activation of turbidity currents and deposition of floor fans. 3) Stage 3 is represented by the recovery in the effectiveness of carbonate factory, favoured by the progressive shallowing of the depositional system and an increase in the abundance of pelagic foraminifers. These deposits reflect the shutdown of the turbidity and subordinate mass flows of the feeder system in the mainland and drowning of calciturbidites stage 2, likely as the result of a relative sea-level rise.

    Keywords: Zagros, Garau, Facies analysis, Depositional environment, palaecological condition
  • Meisam Rastegari Mehr *, Amirhossein Roshanak Manesh, Ata Shakeri, Alireza Khaleghi Pages 663-681
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are a large group of organic pollutants composed of two or more benzene rings. These compounds have attracted widespread attention due to their high carcinogenicity and mutagenicity in humans. In this study, 21 street dust samples were collected from various land uses in Kermanshah to investigate pollution and potential sources of PAHs. The samples were analyzed using gas chromatography-mass spectrometer (ICP-MS) after preparation. Also, in order to accurate identification of pollution sources, isomeric ratios were used. The results showed that all 16 PAH compounds identified by the United States Environmental Protection Agency (USEPA) as dangerous carcinogenic compounds are present in the street dust of Kermanshah metropolis. The concentration of total PAHs varies from 22.8 to 2820.98 μg / kg dry weight, with an average concentration of 1140.79 μg / kg. In addition, the toxic equivalency quotient (TEQ) in street dust samples of Kermanshah metropolis ranges from 18.54 μg / kg to 196.64 μg / kg, indicating the difference in concentration and toxicity of these compounds in different parts of the city. The results also show that the potential risk of carcinogenicity in adults and children through dermal contact is greater than direct ingestion and respiration pathways. In general, considering the isomeric ratios and principal component analysis, the combustion of fossil fuels, oil products and emissions from vehicles and traffic are the most important sources of PAHs in Kermanshah metropolis.
    Keywords: PAHs, Kermanshah, Pollution, Street dust, health risk
  • Ghodrat Barzegari *, Leyla Fallahi, AtaAllh Nadiri Pages 682-708

    With the fast development of metropolitans, the huge production of construction and demolish waste has become a challenge for sustainable development of the cities. Although some efforts have been made to promote re-use and recycling of construction wastes. However, landfilling of waste, remained the most common method for the mentioned disposal. Therefore, site selection and finding a suitable place, is one of the most important steps in the management of the wastes. Due to the destructive environmental effects of the landfill, the selection of the suitable site should be done with accuracy and through a scientific process. In this study, considering geological criteria (fault, lithology, morphology and slope), environmental criteria (hydrology, geohydrology, groundwater depth and protected areas) and socio-economic criteria (residential areas, airports, industrial areas, communication lines, mines, transmission lines and land use) through the capabilities of GIS software and using a combination of Buckley fuzzy hierarchical analysis process methods and the ideal option, suitable locations has been selected for disposal of healthy and unhealthy construction waste in Tabriz city. Based on the obtained results, three places in the north, south and east of the Tabriz city have been selected separately for the disposal of healthy and unhealthy construction waste and demolish.

    Keywords: Construction wastes, Demolition, Landfill selection, Buckley fuzzy hierarchical analysis, TOPSIS, Tabriz
  • Armaghan Forouzesh, Zahra Bonyadi * Pages 709-731
    Angouran zinc-lead deposit is located in the west of Zanjan province. According to the field observation, the lithological units at this mine consist of carbonate hanging wall mainly in the form of marble and footwall schist. The purpose of this study is to detect and identify the alteration index minerals in Angouran zinc-lead deposit using ASTER sensor data using False Color Combination (FCC), Band Ratio (BR), Feature Oriented Principal Components Selection ( FPCS), and Spectral Angle Mapper (SAM). Based on these studies, the dolomite, sericite (muscovite), and chlorite alterations were detected, which corresponds to the trend of these minerals in the field visit. The best methods among the performed processes are Band Ratio (BR) and Feature Oriented Principal Components Selection (FPCS) methods, which correctly detected the area of alteration spread. The results of this study show that chlorite alteration in the form of narrow veinlets is present in the Angouran footwall schist and is limited to schists. Muscovite (sericite) was mostly found in Neogene volcanic units, while dolomite is found in Angouran marble, and to some extent in Qom Formation limestone of Neogene age. The accuracy of the results was confirmed by field observations, petrography, and XRD analysis of samples collected from the zinc and lead deposits of Angouran.
    Keywords: Angouran, Alteration, Band Ratio, Feature Oriented Principal Components Selection, Spectral Angle Mapper
  • Katayoon Rezaeeparto *, Hasan Bagheri Pages 732-746
    Geochemical facies are intervals of source rock which have difference from upper and lower layers in terms of accumulation and production of organic matter. In this study two methods have been used for TOC determination of Kazhdumi Formation one of the fields of southwest of Iran. In the first method, TOC calculation has been done using experimental equation and ΔlogR method. In the next step, using the Artificial Neural Network (ANN) method in MATLAB software and using TOC information measured in the laboratory and well logging data as model input that have the highest correlation coefficient with TOC information, TOC log was estimated in the whole sequence of Kazhdumi Formation. The correlation coefficient of two TOC log estimated by ΔlogR and ANN methods with laboratory TOC data was 0.75 and 0.97, that shows more accuracy of ANN than ΔlogR method. Then, using MRGC (Multi-Resolution Graph-Based Clustering) method and using TOC logs obtained from ΔlogR and ANN methods as observers, the geochemical facies of the studied sequence were identified and the obtained model was generalized in several wells close to each other in the study field. As a result, the thickness of suitable geochemical facies in terms of accumulation of organic matter are mostly seen in the initial intervals of the studied formation.
    Keywords: Total Organic Carbon, ΔlogR method, ANN method, MRGC method, Geochemical Facies
  • Mostafa Kabolizadeh *, Sajad Zareie, Mohammad Abbasi Pages 747-767

    Changes in the quality of underground resources for various reasons, especially the unconventional use of these resources can have devastating effects on the environment.In this research, groundwater quality parameters including electrical conductivity, total soluble solids, acidity, sodium adsorption ratio, hardness, bicarbonate, chloride, sulfate, calcium, magnesium, sodium, potassium, and the sum of anions and cations were used. in this research, groundwater quality data related to piezometric water wells affiliated to the Hamadan Regional Water Company for four-year periods in 2009, 2013, 2017, and 2020 in the plains of Hamadan province have been used. The results of Moran and coefficient of gery show that the spatial distribution pattern of all water quality parameters in 2009 and 2020 is random and for the parameters of electrical conductivity and sodium adsorption ratio in 1992 and 1996, respectively, with a high level of confidence of 95% and 90%, respectively, it had a spatial distribution with a cluster pattern with high values. To investigate the spatial variations of electrical conductivity using the Kriging method, water quality maps in terms of electrical conductivity parameters for the years 2009, 2013, 2017, and 2020 have been prepared. The map of electrical conductivity changes prepared from 2009 to 2020 years shows that the amount of electrical conductivity in the city of Hamedan (Qahvand) and Razan and Kaboudar Ahang plains has more increasing changes, which indicates a decrease in groundwater quality in the case study area. Therefore, planning is necessary to correct the decline in groundwater quality.

    Keywords: GIS, Groundwater quality, Spatial Correlation, Spatial Distribution Pattern, Spatial variation
  • Fereshteh Jaafari, Maryam Agh-Atabai *, Ali Biglari Fadafan, Majid Nemati Pages 768-786
    Blind thrust faults are not visible on the ground, but they are able to grow and transfer stress to the surface and surrounding areas during earthquakes. The sequence covering the blind faults, which may be composed of different sedimentary units, can affect the growth of rupture and the distribution of stresses due to the movement of these faults. In this study, the effect of stratigraphic heterogeneity on stress distribution has been evaluated using numerical technique (Finite Element method). The simulation results show that the stress concentration in the salt layer and its overlying sequence is significantly reduced compared to the homogeneous model. While in the underlying layers of salt compared to the homogeneous state, more stress has accumulated in a larger area. Furthermore, comparison of the diagrams of vertical displacement show that despite the similar distribution pattern, the displacement values in the heterogeneous model is larger than the homogeneous one. Therefore, it can be concluded that the presence of ductile layers such as salt in the sedimentary sequence, increases the probability of rupture growth (due to stress concentration) in its underlying layers and reduces or stops the rupture growth towards the overlying layers and the ground surface (due to the sharp reduction of stress in the ductile layer). On the other hand, due to the higher degree of deformation (displacement) in the top layers, they facilitate the formation of new fold and fault structures.
    Keywords: Blind thrust faults, Heterogeneous, stress, Vertical displacement, Numerical simulation
  • Parviz Armani *, Nader Jalali Pages 787-808
    Karst water resources influence rock masses and their surfaces via heat transfer and evaporation from joints and sinkholes, by thermal remote ending. Therefore, the required data such as maps, satellite images, indices and field data for Qazvin region ware provided and analyzed for rule bases development needed for relational modeling. By making use of these rule bases and relational modeling, the areas of hope for having shallow depth karst water resources were identified. Accuracy assessment was performed by logical analysis of drainage densities and spatial relation of springs and the areas of hope for shallow karst water resources in the study area. The karstic springs were appeared beside the areas of hope and at lower altitudes. More than 75% of areas of hope are coincide with low drainage density zones and frequency of these areas is reduced to 5% by increasing of drainage densities. Conclusion was drawn that logical integration of thermal infrared images, geological and other environmental data in a GIS domain as applied before in Kermanshah and Azarshahr can provide useful information on allocating areas of hope for new water resources potentials in carbonate formations.
    Keywords: shallow water, Karst, infrared
  • Seyed Sajad Saleh, ALI Farzipour Saein * Pages 809-822
    Based on the role of fractures in accumulating hydrocarbon reserves in calcareous reservoirs and expanding these reservoirs in Iran’s oil fields, e.g. Bangestan group, geometric- kinematic analysis and accurate estimation of the areas with high fracture density are very important for calculating reserves volume. For clarifying the importance of this issue, Anjir anticline in the southwest of Lorestan basin (having proper outcrop of Bangestan group) in the Zagros folded-thrust belt is selected for this case. In this research, using different remote sensing methods and algorithms, fracture analysis throughout the Anjir anticline was done. Field studies showed all these methods are useful for clarifying fractures in this area. A study of length and distance between fractures showed a high level of structural maturity for the western parts of this anticline compared to the other parts. Density, intensity, and fractal dimension parameters are the highest in the north-western parts of the anticline which seems fault systems with NW-SE trend have the most important role in creating fractures, especially within the Bangestan group. Due to the high adaptability of fracture density and structural maturity of the northwestern part of the Anjir anticline with areas prone to hydrocarbons, the results of this study provide a reliable key for prospecting hydrocarbon reservoirs in other regions targeting the Bangestan group in deeper parts.
    Keywords: Structural Analysis, Structural Lineament, Remote Sensing, Anjir anticline, Zagros folded-thrust belt
  • Majid Ghasemi Siani * Pages 823-843
    This research focused on zircon/rock partition coefficients of REEs in the acidic rocks of the Dar Gaz district, located in the southeast of the Kerman Province, in order to determination of oxygen fugacities and zircon crystallization temperatures. Zircon/rock partition coefficients were determined in three different types of acidic rocks including plagiogranite intrusions, plagiogranitic dikes and granitic dikes (two samples from each rock type) in the Dar Gaz district. Partition coefficient results determined based on the composition of the host granitoids and the zircon grain composition indicate that the patterns of the trace elements in zircon grains are controlled by the liquid composition at the moment of crystallization and are magmatic type. Zircon/rock partition coefficients indicate LREE depletion and HREE enrichments consistent with host rocks and magmatic zircons. Ti-in-zircon temperatures range from 707 to 1046 ºC. Zircon crystallization temperature, oxygen fugacity and Ce4+/Ce3+ ratios decrease from plagiogranite intrusions toward plagiogranitic dikes indicate that plagiogranite intrusions formed by hydrous partial melting of gabbro cumulates. The plagiogranite dikes formed by more fractionation of this felsic melt. Finally granitic dikes are probably formed by fractionation of a felsic melt produced by partial melting of sedimentary material.
    Keywords: Zircon chemistry, Partition coefficient, Oxygen fugacity, Zircon crystallization temperature, Dar Gaz district
  • Mohyeddin Ahrari-Roudi * Pages 844-865
    Information of coastal sediment granulation plays an important role in conducting studies related to the organization and analysis of coastal water behavior. The purpose of this research is to identify sedimentary properties and determine the origin and identify the factors of enrichment of chemical elements in shallow sediments of Chabahar coasts. The research methods were included library studies, field operations, laboratory, processing and conclusions. Elemental analyzes were performed by ICP-OMS and ICP OES methods. In order to obtain accurate estimates of particle size distribution, granulometry steps, statistical calculations and plotting were performed with Sediment Size sedimentology software. SPSS23 software was used to classify the elements, calculations related to correlation coefficient, cluster diagram and factor test. In this research, 12 sedimentary facies including two groups of sandy facies and mud facies were identified. The results show that a dual sedimentation regime prevails, which means that when the sea level rises, carbonate deposition occurs and destructive deposition stops, and when the sea level drops and destructive particles enter Sedimentary basin, carbonate deposition is stopped and destructive deposition takes place. Also, the order of increasing the concentration of heavy metals in the sediments of the study area is Cd <Cu <Pb <Zn <Ni <Cr. Chromium, nickel and lead with average concentrations of 96.9, 55.3 and 11.2 have the highest concentrations in Moddy sediments. Elemental enrichment in the sediments of the study area is related to four sources: geogenic (Terrestrial), biochemical, anthropogenic (Environmental) and chemical (Evaporative).
    Keywords: Shallow sediments, Granulometry, Element enrichment, Chabahar, SE of Iran
  • Mohammad Yousefi, Nematollah Rashidnejad Omran *, Nima Nezafati, Peyman Afzal Pages 866-887
    Hesar gold mining area is located in Iran Alborz-Azerbaijan zone. The predominant lithology in the mineral range is volcanic, subvolcanic, and sedimentary rocks of the Cenozoic period, which include volcanic and pyroclastic rocks, andesite-trachyandesite, basalt, eicombrite, and tuffs of the Eocene age and related to the Laramid orogenic phase under the influence of Laramide. Expansion phase of volcanic lava that erupts from several fissures and emerges in the form of delirious dykes and floods and stocks, mainly dacite, rhyodacity with Oligocene age, and alterations related to these masses such as silicification, pyritization and caudal formation Major mineralization in the study area includes pyrite, goethite, magnetite and gold, which is mineralized in two phases and is mainly selective and dispersed. Gold mineralization is the result of the decomposition of pyrite and arsenic pyrite, which is free in the field. The rock has been found to be related to the second phase of volcanic and semi-volcanic outcrops of the Oligomocene age. The results obtained from microscopy studies of fluid shortcuts in quartz mineral indicate that the homogenization temperature varies in the range of 140 to 260 ° C and also the melting temperature of the last ice crystal changes from -0.1 to -9. ° C and salinity is between 0.18 to 14% by weight equivalent of NaCl with a frequency range of 2 to 6% by weight equivalent of NaCl.
    Keywords: Fluid inclusions, Oxygen isotope, Sulfur isotope, gold, Mianeh
  • Seyedeh Akram Jooybari, Payman Rezaee *, Majid Mehdipour Pages 888-909
    Sarvak Formation is one of the important oil reservoirs in the Zagros Basin. In this study, 150 thin sections were evaluated to identify microfacies and sedimentation conditions and diagenetic processes. Porosity and permeability data were used to determine the flow units and to analyze the Reservoir quality by Lucia petrophysical method. Petrographic study led to the identification of 10 microfacies belonging to lagoon facies belts, Barier , middle ramps and outer ramps that were deposited in the environment of homoclinal carbonate ramps. The most important diagenetic processes identified in the Sarvak reservoir include cementation, dissolution, dolomitization, fracture and stylolitization. Analysis of porosity-permeability data using FZI index also led to the identification of 3 hydraulic units. The HFU1 unit with the weakest reservoir status is mainly characterized by lagoon microfacies and outer ramps, and the HFU2 and HFU3 reservoir units have a better reservoir status and mainly have lagoon facies belt, carbonate bar and middle ramps. Porosity, permeability, reservoir quality index, flow zone index and reservoir potential showed that the reservoir status of Sarvak Formation in the study area is in good to very good class. It can also be said that for each facies belt, lagoon facies and carbonate bar have better reservoir indices. The different reservoir status of the facies belts of Sarvak Formation shows the combined performance of sedimentary and diagenetic processes and has a complex effect on the reservoir sequence and its reservoir parameters in Southwest of Iran.
    Keywords: Microfacies, Flow unit, Reservoir potential, Sarvak Formation, Khuzestan Province
  • Mohammad Shahmoradi Fahreji, Massih Afghah, Marziyeh Notghi Moghaddam *, Koros Yazdjerdi, Bita Mostafavi Pages 910-924

    In the present study, for biostratigraphic studies based on calcareous nanoplankton, marine deposits attributed to the Oligocene of Boujan section in the Sirjan region (Central Iran) have been sampled. The studied deposits consist of marl, limestone and shaly limestone with 392 meters in thickness. In this study, 27 well- preserved species belonging to 10 nannofossil genera were identified. According to the identified index species and nannofossil assemblages, nannofossil biozones Helicosphaera reticulata Zone (NP22/ CNO2/ CP16c), Sphenolithus predistentus Zone (NP23/ CNO3-CNO4/ CP17-CP18), Sphenolithus distentus Zone (NP24/ upper part of CNO4- lower part of CNO5/ CP19a), and Sphenolithus ciperoensis Zone (NP25/ upper part of CNO5-CNO6/ CP19b- CN1b) were determined for the studied deposits. Based on the stratigraphic position of investigated taxa and determined biozones, early Oligocene to late Oligocene (Rupelian to Chattian) was suggested for the investigated deposits. Based on the stratigraphic position of investigated taxa and determined biozones, early Oligocene to late Oligocene (Rupelian to Chattian) was suggested for the investigated deposits.

    Keywords: Calcareous nannofossils, Central Iran, Boujan, Rupelian, Chattian
  • Zahra Salavati, Elham Asadi Mehmandosti *, Seyed Ali Moallemi Pages 925-944
    Considering the importance of the Sarvak Formation and the significant role of rock typing in reservoir quality, the purpose of this paper is to determine rock types of the Sarvak Formation by using Hydraulic Flow Units (HFUs), Multi-Resolution Graph-based Clustering (MRGC), and Fuzzy C-mean clustering (FCM) methods inside petrophysical studies with multimin method in one oilfield of north Dezful Embayment. First, using the flow zone indicator (FZI) method, 4 rock types were obtained that accordingly reservoir quality of RT4 was very good and RT1 was weak. By using MRGC, 6 electrofacies (EF) were described that reservoir quality for EF6, EF5, and EF4 was good, and their presence in parts of the formation indicates a reservoir part in the Sarvak Formation. By using the FCM method, 7 RTs were determined that according to high porosity and permeability, the reservoir quality of RT7, RT6, and RT5 are very good. The correlation of obtained data finally led to the identification of 7 reservoir zones for the Sarvak Formation. Zones 3 and 7 have the best reservoir quality, mainly studied in the middle and lower part of the formation. The correlation of the obtained data with capillary pressure curves also correlates with the identified rock types and reservoir characteristics. This study shows the high efficiency of HFUs, MRGC, and FCM methods for determining rock types at intervals non-cored in the Sarvak Formation in the studied oilfield.
    Keywords: Rock type, Hydraulic Flow Units, Multi-resolution graph-based clustering, Fuzzy C-Mean clustering, Sarvak Formation
  • Taher Farhadinejad *, Farzane Mir, Seyedvahid Shahrokhi Pages 945-963

    Fractal modeling is a useful tool for classifying various natural phenomena. Fractal methods evaluate relationships between all parameters, such as geochemical data and spatial distribution, without any data normalization. For this reason, fractal models are more exact and closer to reality. In this study, 1292 samples of Stream sediments on the 1:100000 geological sheet of Varcheh in the south of Arak were surveyed for geochemical exploration and analyzed by the ICP-MS method to detect 15 elements. The statistical parameters of Zn, Pb, Cu, and Ba, and histograms for these 15 elements showed a right-skewed distribution. In this case, the fractal method is among the best techniques for separating anomalies from the background. The element data were analyzed by the concentration-number (C-N) fractal method and then matched to alteration zones and faults plotted by ASTER multispectral imagery to detect minerals. The C-N fractal diagram was plotted for Zn, Pb, Cu, and Ba, and the most intensive anomalies for these elements have a grade greater than 524.8, 794.3, 223.9, and 944.1, respectively. Integrating the anomaly maps for Zn, Pb, Cu, and Ba with iron oxide, proplytic, argillic, and silicic alterations, fault maps, and the maps of mines and Varcheh mineral indices showed that the metal mines have mainly occurred in regions with a high fault density. The separated Pb and Zn anomalies are consistent and related to high fault and fracture density regions. They are also highly correlated with the silicic alteration plotted in the region.

    Keywords: Fractal, concentration-number, Alteration, ASTER, Arak
  • Kobra Mirbeik Sabzevari *, Mostafa Sedaghatnia, Ahmad Abyat Pages 964-980
    The Garou Formation (Aptian – Cenomanian) is one of the hydrocarbon-generating formations in the Zagros Basin. The lithology of the Garou Formation in the study area has been alternative to clay-limestone and shale which is dominated by shale facies. This study has been selected as the source rock of gas shale for organic geochemistry studies of Garou Formation and 26 intact and non-aerated rock samples were taken through the water transfer tunnel of this formation, NW Kermanshah. The samples were analyzed by Rock-Eval 6 pyrolysis method. Based on studies, the dominant kerogen type III is the Garau Formation was recognized. In terms of genetic potential, the Garu Formation is poor to relatively good source rock, but its hydrocarbon potential ranks poor. The reflection of vitrinite in most of the Garau Formation specimens is more than 1.3 percentage and indicating a source rock in the gas production stage, which is confirmed by Tmax more than 440 C°. Furthermore, the thermal history model of the Garau Formation in the study area suggests that this formation entered to catagenetic range in Paleogene and reached high thermal maturity in the late Neogene. The existing methane and carbon dioxide in the tunnel with a concentration of more than 1800 ppm can be attributed to the generation of gaseous hydrocarbons according to the results of thermal history modeling that this volume of exhaust gas is related to the shales of the Garau Formation.
    Keywords: Garu Formation, Gas shales, Hydrocarbon, Thermal modeling, Kermanshah
  • Monir Modjarrad * Pages 981-1000
    Dark young lavas from Ararat Volcano, in less than 1Ma ages, with diaclasic, aa and pahoho debies, are covered the Maku to Poldasht vast region. The unit rock type is basaltic to andesi-basaltic with idio-hype idiomorph plagioclase, clinopyroxene and olivine and has calc-alkaline affinities. These rocks are generated at within plate environment . ∆Nb factor in the rocks is similar to continental within plate flood basalts. The study on the CSD of olivine shows that nucleation rate was 4 to 5 times more rapid than growth rate. Also the slope of the curve that equals with -1/Gt, was -3 to -5, considering to standard growth speed for crystals, show the residence time of 60 to 90 years for such growth. The BSD on vesicles indicate that nucleation and growth rates were equal at the Maku basalts or growth was quicker than nucleation in some cases. The important point is that at the time unit the bubbles growth rate was 3 to 5 times more fast than olivine crystal growth which considering the basic composition of the Maku lavas it is predictable.
    Keywords: basalt, olivine, Crystal Size Distribution (CSD), bubble size distribution (BSD), Maku-Poldasht