فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/12/10
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحات 1-10
وقوع میل ها و حادث شدن حیف ها امری متداول در فرآیند کشورداری حکومت هاست. اگرچه ملموس بودن میل ها و توجه رسانه ها به آنها، فساد را در اذهان مردم کشورها برجسته می سازد ولی اثر حیف ها بر حیات و ممات کشورها به مراتب می تواند ویران کننده تر باشد اما چندان مورد توجه قرار نمی گیرد. عوامل ساختاری، فرآیندی، فرهنگی، اجتماعی، ایدیولوژیک متعددی می توانند زمینه ساز فراز و فرود حیف ها باشند ولی سازکاری به نام علم کشورداری (علم حکمرانی، مدیریت و عملیات) می تواند از شدت و حدت حیف ها بکاهد. براین اساس تجهیز دستگاه اداره هر کشوری به چنین علمی ضامن احتراز آنها از حیف ها خواهد بود و نافعی این عبارت متداول دولتمردان یعنی «نمی گذارند کار کنیم» خواهد بود. در این نوشتار مختصر نویسنده مدعی است نوعی فناوری به نام علم کشورداری می تواند حکومت ها را در برابر خطر دچار شدن به حیف ها محفوظ نگه دارد.
-
صفحات 11-27
دانش به عنوان یکی از عوامل موفقیت سیستم بانکی بسیار موردتوجه است. از این رو بانک ها سعی بر مدیریت موثرتر و کارآمدتر دانش موجود در سازمان به منظور بهبود عملکردشان دارند. همچنین بانک ها باتوجه به نقش مهم تحول دیجیتال در پیشرفت سازمان ها تلاش می کنند با تمرکز و توجه بیشتر بر این حوزه و حرکت به سمت بانکداری دیجیتال نه تنها سهم بازار خود را حفظ کرده بلکه از رقبای خود پیشی بگیرند. از همین رو تلاش شده است تا با شناسایی ابعاد موثر مدیریت دانش که بر پذیرش بانکداری دیجیتال تاثیر گذار هستند، به رتبه بندی این عوامل پرداخته شود تا مدیران صنعت بانکداری بتوانند باتوجه به سطح تاثیر این عوامل، در خصوص تقویت میزان استفاده از آنها در افزایش سطح پذیرش بانکداری دیجتیال از سوی مشتریان خود اقدام کنند. در مرحله اول این پژوهش، پرسش نامه طراحی شده ابعاد موثر مدیریت دانش بر پذیرش بانکداری دیجیتال به وسیله خبرگان بانکی که در حوزه مدیریت دانش، فناوری اطلاعات و بانکداری دیجیتال فعال هستند، تکمیل شد. پس از بررسی نظرات خبرگان با استفاده از روش دلفی پرسش نامه مقایسات زوجی طراحی شد و درنهایت با استفاده از روش دیماتل ابعاد موثر مدیریت دانش بر پذیرش بانکداری دیجیتال رتبه بندی شدند. ازآنجایی که هدف روش دیماتل مشخص کردن نحوه نفوذ عناصر بر یکدیگر است، در بررسی شاخص های کل، شاخص فناوری اطلاعات با بیشترین مقدار، به طور قطع یک نفوذ کننده قوی و شاخص ارباب رجوع با کمترین مقدار، تحت نفوذ سایر عوامل قرار دارند.
کلیدواژگان: مدیریت دانش، بانکداری دیجیتال، رتبه بندی -
صفحات 29-48
پژوهش حاضر با هدف واکاوی موانع کنترل سازمانی اثربخش در اداره امور مالیاتی گیلان انجام شد. پژوهش از نظر هدف کاربردی، مبتنی بر روش شناسی کیفی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی بود. جامعه مورد مطالعه شامل تمام کارکنان اداره امور مالیاتی گیلان (رودسر، لاهیجان، چابکسر و کلاچای) بود. برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش انتخاب هدفمند از نوع گلوله برفی استفاده شد و درنهایت 13 نفر از روسای امور مالیاتی، مدیران فناوری و حسابداری چهار شعبه ذکر شده به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه های عمیق با مشارکت کنندگان منتخب بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل مضمون استفاده شد. تحلیل داده ها منجر به شناسایی 38 مضمون فرعی شد که در 6 مضمون اصلی با عنوان موانع قانونی و راهبردی، موانع انگیزشی، موانع اخلاقی، موانع سازمانی، موانع زیرساختی و موانع اجرایی (فرایندی) دسته بندی شدند.
کلیدواژگان: کنترل سازمانی اثربخش، اداره امور مالیاتی، تحلیل مضمون -
صفحات 49-73
امروزه با افزایش شدت رقابت در صنعت، سازمان ها باید ابزارها و روش های مدیریتی غیرسنتی را برای حفظ سود رقابتی به عنوان یک فعالیت پویا اتخاذ کنند. قابلیت پویا تحت تاثیر تعامل هماهنگی فرآیند و فرهنگ یادگیری سازمانی و اثرهای مشترک آنها بر عملکرد رقابتی می باشد. از سویی یکی از سازوکار هایی که سازمان ها از راه آن قابلیت های پویای خود را توسعه داده و در نتیجه عملکردشان را ارتقا می دهند، چابکی سازمانی است. براین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هماهنگی فرایند و فرهنگ یادگیری سازمانی بر عملکرد رقابتی با تاکید بر نقش میانجی قابلیت های پویا، چابکی سرمایه سازی در بازار و چابکی سازگاری عملیاتی است. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری متشکل از مدیران صنعت فناوری-اطلاعات در شهر تهران است که نمونه ای با حجم 290 نفر مبتنی بر فرمول کلاین و به روش دردسترس از این بین انتخاب شده است. به منظور گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه و برای تحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارPLS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد هماهنگی فرایند و فرهنگ یادگیری سازمانی بر قابلیت پویا اثرگذارند. همچنین قابلیت پویا چابکی سرمایه سازی در بازار و چابکی سازگاری عملیاتی را در سازمان تقویت می کند و درنهایت چابکی سازمان بر عملکرد رقابتی سازمان اثر معنادار دارد.
کلیدواژگان: چابکی سازگاری عملیاتی، چابکی سرمایه سازی در بازار، عملکرد رقابتی، فرهنگ یادگیری سازمانی، قابلیت های پویا، هماهنگی فرآیند سازمانی -
صفحات 75-96
داستان سرایی یک راهبرد بازاریابی محتوایی است که هر برند، شرکت، کالا یا خدمت می تواند از آن سود ببرد. افراد داستان ها را به خاطر می آورند. اگر داستانی بتواند احساسات را در مصرف کنندگان برانگیزد، مصرف کنندگان هرگز این تجربه را فراموش نخواهند کرد. از این رو توجه به محتوای اثر گذار در داستان سرایی برای جذب مشتریان بالقوه و ایجاد رابطه قوی با آنها ضرورت دارد.
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرگذاری محتوای داستان ها بر افزایش قصد خرید مشتریان است. به این منظور دو نوع محتوا، محتوای داستان با تم موضوعات شخصی و محتوای داستان تجاری با پنج تم در محتوای داستان های یک برند فرضی در قالب سناریو سازی روایتی قرار داده شد. جامعه آماری، دانشجویان زن دانشگاه های دولتی شهر تهران و ابزار گرد آوری داده ها از طریق پرسشنامه به همراه شش سناریو از 270 دانشجو بوده است. بر اساس نتایج پژوهش و آزمون مقایسه دو جامعه مستقل، تفاوت معناداری میان تاثیرگذاری داستان با محتوای تجاری در قصد خرید و داستان با محتوای شخصی وجود دارد. همچنین در ابعاد مختلف داستان با محتوای تجاری، داستان حاوی مسیولیت اجتماعی در مقایسه با سایر تم های داستانی، تاثیر بیش تری در قصد خرید مصرف کننده دارد.کلیدواژگان: داستان سرایی، داستان سرایی تجاری، داستان سرایی شخصی، قصد خرید، سناریوسازی -
صفحات 97-118هدف
بهرغم سرمایهگذاریهای انبوه در حوزه مدیریت منابع انسانی دیجیتال، نرخ شکست این طرح ها بالا است. یکی از مهم ترین دلایل شکست این طرح ها، وجود نداشتن یک نقشه راه و متدولوژی مناسب برای منابع انسانی دیجیتال می باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارایه نقشه راه تحول دیجیتال در حوزه منابع انسانی است.
روش شناسی:
پژوهش حاضر با استفاده از روش فراترکیب انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات در پژوهش حاضر، اسناد و مدارک گذشته در این زمینه است که به طور کلی شامل 31 مقاله می شود. شیوه تحلیل داده ها براساس کدگذاری سه مرحله ای است.
یافته هانتایج بیانگر این است که نقشه راه تحول دیجیتال در حوزه منابع انسانی شامل سه لایه زیرساخت، فرایندها و اهداف می باشد. لایه زیرساخت دربرگیرنده عوامل فنی و فناوری نوین، عوامل انسانی و فرهنگی، عوامل مدیریتی و عوامل سازمانی؛ لایه فرایندها دربرگیرنده سه بحث اصلی: فعالیت های پشتیبانی، فعالیت های اصلی و فعالیت های ارزیابی و توسعه ای و لایه اهداف دربرگیرنده: کارکنان دیجیتال، محیط کار دیجیتال، یکپارچگی راهبردی، بهبود تجربه کارکنان، بهبود زمان، هزینه و کیفیت خدمات منابع انسانی می باشد.
کلیدواژگان: تحول دیجیتال، مدیریت منابع انسانی دیجیتال، نقشه راه، فراترکیب -
صفحات 119-152
امروزه، سازمان ها برای توسعه نیروهای خود با ریسک ها و ابهام های فراوانی مواجه هستند. سازمان ها هزینه بسیاری دربرابر توسعه نیروهای خود صرف کرده و از بازگشت پذیری سرمایه خود اطمینان کافی ندارند. ازسوی دیگر، اهتمام به توسعه و ارتقای سرمایه انسانی در سازمان ها، امری حیاتی است. هدف این پژوهش ضمن مروری بر الگوهای ریسک و توسعه منابع انسانی، ارایه الگوی ریسک توسعه منابع انسانی در سازمان های دانش بنیان با استفاده از روش پژوهش آمیخته است. پژوهش حاضر از حیث نتیجه در مرحله اول، یک پژوهش توسعه ای و در مرحله دوم یک پژوهش کاربردی است. جمع آوری داده ها در بخش کیفی به وسیله 17 مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و در بخش کمی به وسیله توزیع 100پرسش نامه انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که ابعاد فردی ریسک توسعه منابع انسانی مانند ریسک های دانشی و مهارتی، ریسک های رفتاری و ریسک ادراکی از اهمیت و اولویت بالاتری نسبت به ریسک های سازمانی مانند ریسک های عملیاتی و محیط منابع انسانی برخوردار هستند. مدیران سازمان های دانش بنیان به وسیله مدل ریسک توسعه منابع انسانی قادر خواهند بود که تحلیل جامع تری از ریسک توسعه منابع انسانی در بعد فردی و سازمانی داشته و جهت کاهش ریسک توسعه منابع انسانی بهینه تر عمل کنند.
کلیدواژگان: ریسک، ریسک منابع انسانی، ریسک توسعه منابع انسانی، روش پژوهش آمیخته، سازمان های دانش بنیان -
صفحات 153-184
هدف از پژوهش حاضر، شناسایی شایستگی های اعضای هییت علمی دانشگاه امام صادق (ع) و اولویت بندی نشانگرهای شایستگی های شناسایی شده است. برای انجام این پژوهش، از روش آمیخته متوالی اکتشافی (کیفی←کمی) استفاده شده است. در آغاز برای شناسایی شایستگی ها، با 23 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده های مختلف که در 10 ترم پیاپی جزو 10 عضو هییت علمی برتر هر دانشکده بودند، مصاحبه های نیمه ساختار یافته به عمل آمد و شایستگی ها با استفاده از روش تحلیل مضمون در سه سطح تشکیل شد. سپس نشانگرهای مستخرج از این مصاحبه ها در قالب پرسش نامه در اختیار اعضای هییت علمی دانشگاه قرار گرفت که 23 نفر پاسخ نامه را تکمیل کرده و عودت دادند. با انجام تحلیل اهمیت- عملکرد، اولویت این نشانگرها مشخص شد. با انجام این پژوهش، شایستگی های اعضای هییت علمی دانشگاه امام صادق (ع) در سه سطح تشکیل شد. این شایستگی ها شامل 5 بعد، 16 مولفه و 60 نشانگر است. ابعاد این شایستگی ها شامل بعد پژوهشی، آموزشی، تربیتی، اجرایی و شخصی می باشد. در پایان این شایستگی های شناسایی شده مورد تحلیل عملکرد-اهمیت قرار گرفت و اولویت نشانگرهای شایستگی ها مشخص شد.
کلیدواژگان: شایستگی، شناسایی شایستگی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علوم انسانی اسلامی، دانشگاه امام صادق (ع) -
صفحات 185-217
در سالیان اخیر مفهوم بوم سازگان نوآوری برای درک فرایند خلق ارزش مشترک رایج شده است. از طرفی باتوجه به اینکه نوآوری های ریشه ای در شکل گیری قابلیت های دفاعی یکتا نقش غیر قابل انکاری داشته و همچنین ازآنجایی که این نوآوری ها در شبکه ای از کنشگران مختلف به هم تکاملی می رسند، ضرورت نگاه بوم سازگانی بیشتر احساس می شود. در این پژوهش با رویکردی کیفی و در قالب راهبرد داده بنیاد چندگانه با استفاده از تاکتیک های تحلیل محتوای پنهان و با ابزار مصاحبه های نیمه ساختار یافته چارچوبی برای بوم سازگان نوآوری های ریشه ای در بخش دفاعی ایران معرفی شده است. مصاحبه شوندگان از میان مدیران ارشد حوزه نوآوری دفاعی و به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و پژوهشگر بعد از 28 مصاحبه به اشباع داده ها رسید. یافته ها نشان داد که اجزای بوم سازگان نوآوری های ریشه ای شامل بازیگران، سرمایه، زیرساخت ها، مقررات، دانش، ایده ها، فصل مشترک و کانال های ارتباطی، فرهنگ و اصول ساختاری هستند.
کلیدواژگان: بوم سازگان نوآوری، نوآوری های ریشه ای دفاعی، نظریه داده بنیاد چندگانه
-
Pages 11-27
Knowledge is one of the most important factors in the success of the banking system. Banks try to manage the existing knowledge in the organization more effectively and efficiently to improve their performance. Also, considering the important role of digital transformation in the development of organizations, banks try to not only maintain their market share but also surpass their competitors by focusing more on this area and moving towards digital banking. Therefore, efforts have been made to identify the affective dimensions of knowledge management that affect the acceptance of digital banking to rank these factors so that managers in the banking industry can, given the level of impact of these factors, strengthen their use in increasing The level of acceptance of digital banking by their customers. In the first phase of this research, a questionnaire designed to affect the affective dimensions of knowledge management on the acceptance of digital banking was completed by banking experts who are active in the field of knowledge management, information technology, and digital banking. After reviewing the opinions of experts, a pairwise comparison questionnaire was designed using the Delphi technique, and finally, using the Dimatel technique, the affective dimensions of knowledge management on digital banking acceptance were ranked. Since the purpose of the Dimatel technique is to determine how the elements influence each other, in examining the overall indicators, the IT index with the highest value is a strong penetrator and the client index with the lowest value is influenced by other factors.
Keywords: Knowledge management, digital banking, ranking -
Pages 29-48
The aim of this study was to investigate the barriers to effective organizational control in tax affairs department of Gilan province. The research was based on qualitative methodology in terms of applied purpose and descriptive in terms of data collection method. The studied population included all peoples in the tax affairs of Gilan (Rudsar, Lahijan, Chabaksar and Kalachai). Targeted snowball selecting method was used to select the participants and finally 13 heads of tax affairs, technology and accounting managers of the 4 mentioned branches were selected as the participant. Data collection tools included semi-structured interviews with selected participant. Content analysis was used to analyze the data. Data analysis led to the exploring of 38 sub-themes which were classified into 6 main themes as legal and strategic barriers, motivational barriers, ethical barriers, organizational barriers, infrastructure barriers and implementation (process) barriers.
Keywords: effective organizational control, tax affairs, theme analysis -
Pages 49-73
Today, with the increasing intensity of industry competition, organizations must adopt non-traditional management tools and techniques to maintain competitive advantage as a dynamic as a dynamic activity. Therefore, the nature of the dynamic capability in an integrated framework should be examined in organization in a way that focuses on the dimensions of the measurement and how it is developed to create superior performance. Dynamic capability is affected by process alignment interactions and organizational learning culture and their joint effects on competitive performance. On the one hand, organizational agility is one of the mechanisms by which organizations develop their dynamic capabilities and thus enhance their performance. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of organizational process alignment and learning culture on competitive performance, with emphasis on the intermediate role of dynamic capabilities and organizational agility. The present study is a descriptive-survey method in terms of applied purpose. The statistical population consisted of IT managers in Tehran, a sample of 290 people based on the Klein formula and selected by available method. In order to collect data, a questionnaire was used and for data analysis, structural equation modeling and PLS software were used. The results of the research show that organizational process alignment and learning culture affect dynamic ability positively. Also dynamic capability strengthens competitive performance of the organization and finally organizational agility affects competitive performance of the organization.
Keywords: Competitive performance, Dynamic capabilities, Market capitalizing agility, Operational adjustment agility, Organizational learning culture, Organizational process alignment -
Pages 75-96
Storytelling is a marketing strategy that any brand, company, product, or service Can take advantage of it. People remember stories. If a story can evoke emotions in consumers, they will never forget that experience. Thus, it is necessary to pay attention to the effectiveness of the content in storytelling to attract potential customers and build a strong relationship with them. The purpose of the following study is to investigate the effect of story content on increasing customers' purchase intention. Therefore, two types of content were used in the content of a hypothetical brand's story in the form of narrative scripting. One of the contents had a personal plot, and the five other commercial contents had different plots.
The statistical population was the female students of public universities in Tehran. A questionnaire with six scenarios was used as a statically tool that was filled out by 270 students. There was a significant difference between the impact of the mentioned stories on the intention to buy. Also, the story with the social responsibility content had a greater impact on the consumer's purchasing intention in comparison to the other story themes.Keywords: Storytelling, commercial storytelling, personal storytelling, purchase intention, Scenario creation -
Pages 97-118Objective
Despite massive investments in the field of digital human resource management, the failure rate of these projects is high. One of the main reasons for the failure of these projects is the lack of a proper roadmap and methodology for digital human resources. Therefore, the purpose of this study is to provide a roadmap for digital transformation in the field of human resources.
MethodologyThe present study was conducted using a meta-combined method. The data collection tool in the present study is past documents in this field, which generally includes 31 articles. The data analysis method is based on three-step coding.
FindingsThe results indicate that the roadmap for digital transformation in the field of human resources includes three layers of infrastructure, processes and goals. Infrastructure layer includes: new technical and technological factors, human and cultural factors, managerial factors and organizational factors; The process layer includes three main categories: support activities, core activities and evaluation and development activities, and the objective layer includes: digital staff, digital work environment, strategic integration, improving staff experience, improving time, cost and quality of human resource services.
Keywords: Digital transformation, digital human resource management, roadmap, Meta-synthesis -
Pages 119-152
Today, many organizations meet with many risks to employee development. They are suspicious about return on investment in employee development. Managers expect that developing investments improve employee performance and organizational wellbeing. The organization spent time, cost, and experience on employee development, but the turnover of employees, less of competence, limitation of competence, absence, and leaving the organization cause human resource development risk. The purpose of this research is to review the articles on risks and human resource development. After that, a model of human resource development risk in the knowledge-Based organization was presented. The method of this research is a mixed approach. This mix-method is a developmental and applied study. The model of human resource development risk used was designed based on interviews with 17 experts in this field. To evaluate the model, a fieldwork questionnaire was distributed among 100 experts. The collected data were analyzed via Theme analysis and Structural Equation Modeling. The findings indicate individual dimension is less mentioned in the literature, but it is a high priority for the organizational dimension. perceptual risk, knowledge risk, and behavioral risk are three components of individual risk and human resource environment risk with operational risks are two components of organizational risk. Managers can better analyze via the human resource development risk model in individual and organizational dimensions.
Keywords: risk, human resource risk, human resource development risk, mixed method, knowledge-based organization -
Pages 153-184
The purpose of this research is identifying competencies of Imam Sadiq University (PBUH) faculty members and prioritizing indicators of identified competencies. In order to do this research, the Mixed method (Qualitative → Quantitative) was used. At first, to identify competencies, semi structured interview was conducted with 23 best-performance faculty members of different faculties who were among top ten faculty members in 10 semesters sequentially and competencies were identified by using Thematic Analysis method. Then, extracted indicators from these interviews in the form of questionnaire were given to faculty members that 23 of them completed it. By conducting IPA, the priority of these indicators was revealed. By doing this research, the competencies of Imam Sadiq (PBUH) University faculty members were classified in three levels. These competencies consist of five dimensions, 16 components and 60 indicators. The dimensions of these identified competencies are research, training, educating, operating and personal dimensions. At the end, IPA method was conducted on these identified competencies and priority of competency indicators was identified.
Keywords: Competency, Competency Identification, Faculty Members, Islamic Humanities Universities, Imam Sadiq (PBUH) University -
Pages 185-217
In recent years, the concept of innovation ecosystems has become commonplace for understanding the process of creating shared value. On the other hand, due to the importance of radical innovations in creating a unique defense capability and evolving of these innovations in a network of different actors, the need for an ecosystem view is felt more. In this research, with a qualitative approach and in the form of a multi grounded theory strategy, using latent content analysis tactics and semi structured interviews, a framework for radical innovators in the Iranian defense sector has been introduced. The interviewees were selected from senior managers in the field of defense innovation by snowball sampling method and the researcher saturated the data after 28 interviews. Findings showed that the components of radical innovations ecosystem include actors, capital, infrastructure, regulations, knowledge, ideas, commonalities and communication channels, culture, and structural principles.
Keywords: Innovation Ecosystem, Defense Radical Innovation, Multi grounded theory