فهرست مطالب

مجله علوم سیاسی
پیاپی 58 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن خداوردی*، عیسی کاملی صفحات 1-20

    تعدد و تنوع چالش ها ، بحران ها و مناقشات میان بازیگران دولتی و غیردولتی باعث شده است تا شکل های گوناگونی از دیپلماسی به فراخور ماهیت روابط طرفین مناقشات بروز و ظهور کند. به علت دشواری های کارکردی دیپلماسی مسیر رسمی موسوم به مسیر 1، خصوصا برای طرفین مناقشه که فاقد روابط رسمی هستند، کاربرد دیپلماسی یا تکنیک مسیر 2 یک انتخاب آگاهانه و هوشمند است. این تکنیک در انجام ماموریت های خود در مواجهه با چالش ها و محدودیت های پیش بینی نشده، نیازمند حمایت و تایید اطراف مناقشه است. تحقیق حاضر درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی است که میان کاربرد این دیپلماسی (یا تکنیک) با کاهش منازعات چگونه ارتباط و همبستگی وجود دارد. انتخاب این موضوع از آن جهت مهم است که در تحقیقات انجام شده تاکنون به ندرت به پدیده نقش دیپلماسی مسیر 2 در منازعات ایران و امریکا پرداخته شده است. تحقیق حاضر به دنبال تبیین این فرضیه است که دیپلماسی مسیر 2 متناسب با ظرفیت خود در کاهش منازعات نقش دارد و در مقاطعی نظیر نیل به توافق هسته ای (برجام) توانسته به-شکل محدود و موردی موفق عمل کند و فضای جدیدی در مناسبات طرفین مناقشه ایجاد کند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی نوین، دیپلماسی مسیر 2، بحران هسته ای، منازعه، ایران، آمریکا
  • محمد بیدگلی*، اصغر رجبی ده برزوئی صفحات 21-40

    هر چند که پیشینه مناسبات ایران و آلمان به دوران قاجار باز می گردد،اما در دوره پهلوی اول با وقوع جنگ جهانی دوم و نیاز متقابل اقتصادی دو کشور به یکدیگر،آنان را بیش از پیش به هم نزدیک کرد و در دوره پهلوی دوم وجود تفاهم سیاسی و اقتصادی بین دو دولت در بسیاری از مسایل منطقه ای و جهانی توسعه یافت.بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران،با اشغال سفارت آمریکا در تهران و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مناسبات سیاسی دو کشور را تحت تاثیر قرار داد،اگر چه بر مناسبات اقتصادی طرفین تاثیر چندانی برجای نگذاشت. یافتن پاسخ به این پرسش که مناسبات ایران و آلمان از دوره پهلوی اول تا پایان جنگ تحمیلی با تکیه بر نظریه موازنه تهدید استفان والت هدف اصلی مقاله را شکل می دهد. فرضیه این مقاله با استفاده از روش اسنادی با اتکا به منابع مکتوب کتابخانه ای و با الهام گرفتن از نظریه موازنه تهدید استفان والت بر این پایه استوار است که در دوره سلسله پهلوی روابط نسبتا رو به رشدی را شاهد هستیم، اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی یک رشته موضوعات اختلاف انگیز مانند نقش آلمان در دستیابی عراق به سلاح شیمیایی ،حقوق بشر ،وجود اختلافات بر سر روند صلح خاورمیانه ،برنامه هسته ای ایران،حمایت از بعضی از گروه های تروریستی و نقش منفی آمریکا در مجموع منجر به عدم برقراری روابطی با ثبات میان طرفین گردید.

    کلیدواژگان: آلمان، استفان والت، ایران، پهلوی، سلاح شیمیایی
  • فروزان کیوان فر، محمدحسین پوریانی*، حسن خیری صفحات 41-60

    با مطالعه مشارکت زنان درطول تاریخ جوامع به این مهم میرسیم که زنان دراکثرکشوره ها درسطوح وصورمختلف مشارکت حضور عمده‏ای نداشته اند و مشارکت آنان معمولا در سطوح پایین و میانی فعالیت‏های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی واقتصادی بوده است، ازاین رو بررسی رابطه حضورومشارکت آنان درعرصه‏ های مختلف جامعه وتاثیر مستقیم آن بر توسعه سیاسی ضروری است. بدون درنظرگرفتن شرایط مشارکت زنان دستیابی به توسعه برای هر جامعه‏ای غیر ممکن است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیرمشارکت زنان وتوسعه سیاسی دراستان مرکزی طی دوره 1395-1385می باشد. پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است و با روش نمونه گیری خوشه‏ای، جامعه آماری به تعداد 448226 نفرجمعیت بالغ زنان بالای 18سال، حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 383 نفرتعیین گردیده است. درنتیجه بررسی و آزمون فرضیه‏های این پژوهش به کمک اسناد ومدارک معتبرو نتایج حاصل از آزمون فرضیه‏ها بین متغیرهای وابسته ی مشارکت سیاسی، فرهنگی، اجتماعی زنان و توسعه سیاسی رابطه معنادار ومستقیمی وجود دارد. هرگاه زنان دارای آگاهی، امنیت، اعتماد، سرمایه اجتماعی، عدالت جنسیتی درخانواده و جامعه بوده اند، مشارکت جدی وفعال درتمام زمینه‏های یادشده داشته اند، بدنبال آن رشد جامعه مدنی و گذر از موانع توسعه سیاسی مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: زنان، مشارکت اجتماعی، مشارکت فرهنگی، مشارکت سیاسی، توسعه سیاسی
  • حمیدرضا تبشیری*، محمد پورقربان صفحات 72-93

    خروج یک جانبه آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دوری از فشارها و تحریم های یک جانبه بر دولت و ملت ایران تحمیل گردید. ترامپ رییس جمهور سابق آمریکا با مذموم شمردن توافق هسته ای، استراتژی فشار حداکثری را برای نیل به اهدافش در قبال ایران به کار بست. تحریم های فلج کننده برای اختناق اقتصادی و فراهم نمودن زمینه های آشوب داخلی و تهدید به استفاده از قوه قهریه و جنگ نظامی به عنوان دو رویکرد عمده برای تسلیم کردن و امتیازگیری از ایران در دستور کار قرار گرفت. هدف از این تحلیل و پژوهش امکان سنجی ورود و حمله نظامی آمریکا به ایران تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری 2024 در این کشور است. سوال اصلی که مطرح می شود این است که: احتمال عملی شدن حمله نظامی امریکا به ایران تا قبل انتخابات ریاست جمهوری این کشور وجود دارد؟ فرضیه ای که در پاسخ مطرح می شود با طرح ریزی دو سناریو، فاکتور های سوق دهنده جنگ و فاکتورهای بازدارنده جنگ و از سویی دیگر با رجوع به آرا و نظرات متخصصین حوزه روابط بین الملل، بر اولویت، ارجحیت و قدرت تاثیرگذاری عوامل بازدارنده جنگ به عنوان سد و مانعی در مقابل احتمال جنگ نظامی علیه ایران تاکید دارد. در این تحقیق از روش تحلیلی و کیفی با استفاده از آمار و ارقام و مصاحبه مستقیم با صاحب نظران حوزه روابط بین الملل بهره گرفته ایم.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، سیاست فشارحداکثری، تحریم، اقدام نظامی
  • علی بالی* صفحات 94-113
    زمینه و هدف

    در ایران، از نیمه دوم قرن نوزده به این سو، در حالی که روشنفکران تجددخواه آشنا با فرهنگ غرب، عمدتا به مدرنیزاسیون با دیده تعامل و رواداری می نگریستند و حتی از دستاوردهای علمی و تکنولوژیک آن مسامحتا جانبداری می کردند؛ در دگرسو اما، روشنفکران سنتی و بومی گرا با پشتوانه های نسبتا اعتقادی، نسبت به پدیداری و کارکرد مدرنیته و طلیعه تجدد، با دیده تخطیه و تقابل نگریسته و آن را مصداق غربزدگی می انگاشتند. این جستار می کوشد تا ضمن پاسخ به این پرسش که «کیفیت دو سوی رویارویی فکری دگراندیشان ایرانی نسبت به شرق شناسی و ورود مظاهر مدرنیسم در امتداد سده بیستم چگونه بوده است؟»، دلایل نظری و تیوریک این دو دیدگاه را در نگاهی به شرق شناسی، بررسی نماید.

    روش شناسی: 

    رویکرد روش شناسانه این پژوهش تطبیقی و تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای است.

    یافته ها و نتایج

    مدرنیته در سرشت خود گزاره های فردیت، آزادی مدنی و اهمیت قانون را ترویج می کرد. به نظر می رسد رویکرد روشنفکران ایرانی به شرق شناسی دوگانه بوده است؛ چنان که به موازات شیفتگی برخی از ترقی-خواهان نسبت به غرب و مظاهر مدرنیته که از فرق سر تا نوک پا غربی شدن را لازمه توسعه و پیشرفت جامعه می-دانستند؛ همزمان روشنفکران سنت گرای ایران، دیدگاه گروه نخست را دگربودگی، غربزدگی و توطیه استعمار پنداشته و هرگونه تعامل و تسامح با غرب را نفی می کردند. مآلا چنین می نماید که در مقطع سال های منتهی به انقلاب اسلامی، گفتمان گروه متاخر، موثرتر افتاد و تا سال ها گفتمان غالب جامعه ایران باقی ماند.

    کلیدواژگان: شرق شناسی، مدرنیته، غربزدگی، فردید، آل احمد
  • کریم عباسی، صمد قائم پناه*، حسن شمسینی غیاثوند، اسدالله اطهری صفحات 114-137

    کشورهای مختلف به منظور تاثیر گذاری در عرصه بین المللی، از اهرم های مختلف نظامی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی استفاده می کنند. در این عرصه جمهوری اسلامی ایران با توجه به ویژگی های انقلاب سال 1357 ، با استفاده از اهرم فرهنگی با حمایت از جذب و سازماندهی گروه های اسلامی شرایط اعمال نفوذ در کشورهای منطقه ای همچون لبنان، سوریه، عراق و... را در چارچوب منافع مردم، منطقه و جهان اسلام مهیا ساخته است.این مقاله با هدف بررسی قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در گروه های اسلامی منطقه ای بویژه حشد الشعبی تدوین شده است. در این پژوهش به این سوال پاسخ داده خواهد شد؛ تاثیر قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در گرو های اسلامی منطقه خاورمیانه با مطالعه موردی حشد الشعبی چیست؟ فرضیه پژوهش بر این مبنا قرار گرفته است که مولفه های قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران همچون فرهنگ، عقاید مذهبی و سیاست های داخلی و خارجی در ایجاد و تقویت گروه های اسلامی منطقه تاثیر گذار بوده است. نتایج به دست آمده از تحقیق اشاره شده نشان می دهد جمهوری اسلامی ایران از گروه های محور مقاومت در منطقه بویژه حشد الشعبی باعث شده گروه های فوق از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل گردند و در تامین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بویژه در مبارزه با تررویسم، قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و... کمک نمایند. روشی که در این مقاله انتخاب شده توصیفی، تحلیلی بوده و روش گرد آوری مطالب نیز از طریق کتابخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، گروه های اسلامی، محور مقاومت، حشدالشعبی، قدرت منطقه ای
|
  • Hassan Khodaverdi *, Eisa Kameli Pages 1-20

    Multiplicity and diversity of challenges, crises, and conflicts among non-state and state actors have given rise to different shapes of diplomacy due to the nature of relationships among the parties. While the efficiency of formal diplomacy is under question particularly for those parties who face a lack of communications and formal relations, a two-track diplomacy will be a suitable alternative. Such technique requires the approval and sufficient support of all parties involved in order to overcome its challenges and unavoidable limitations and achieve the desirable results. The current research intends to answer the following question: what is the correlation between the use of two-track diplomacy and decrease in conflicts? The reason for selecting this issue is to analyze the role of two-track diplomacy in the context of the U.S.-Iran conflict seeing as there has been a scarcity of focus on this issue in past scholarships.The current research intends to articulate the hypothesis that two-track diplomacy has played a key role in decreasing conflicts within its capacity. This form of diplomacy has proven successful, on occasions, namely in bringing about the Iran nuclear deal and contributed to the change in atmosphere of bilateral conflicts.

    Keywords: New diplomacy, two track diplomacy, Nuclear Crisis, Conflict, Iran, USA
  • Mohammad Bidgoli *, Asghar Rajabi Dehborzoei Pages 21-40

    Although the history of relations between Iran and Germany goes back to the Qajar era, but during the first Pahlavi period, it brought them closer together, and in the second Pahlavi period, there was an understanding Political and economic relations between the two governments developed in many regional and global issues. After the victory of the Iranian Islamic Revolution, with the occupation of the American embassy in Tehran and Iraq's imposed war against Iran, it affected the political relations of the two countries, although on the relations The economy of the parties did not leave much impact. Finding an answer to the question that the relationship between Iran and Germany from the first Pahlavi period to the end of the imposed war based on Stephen Walt's balance of threat theory forms the main goal of the article. The hypothesis of this article is based on the documentary method, relying on written library sources and inspired by Stephen Walt's balance of threat theory, based on the fact that during the Pahlavi dynasty, we see relatively growing relations, but after the victory of the revolution. Islam is a series of controversial issues such as Germany's role in Iraq's acquisition of chemical weapons, human rights, the existence of disputes over the Middle East peace process, Iran's nuclear program, support for some terrorist groups, and the negative role of the United States, in general, leading to a lack of relations It was stable between the parties.

    Keywords: Germany, Stephen Walt, Iran, Pahlavi, chemical weapons
  • Forozan Keyvanfar, MohammadHossein Pouriani *, Hassan Khairi Pages 41-60

    By studying the participation of women in the history of societies, we find that women in most countries in different levels of participation، They did not have a major participation and their participation was usually at a low and middle level of political, social, cultural and economic activities, so it is necessary to examine the relationship between their presence and participation in different areas of society and its direct impact on political development. It is impossible for any society to achieve development without considering the conditions for women's participation. The purpose of this study is to investigate the effect of women's participation and political development in Markazi province during the period of 2006-2017. The research was conducted by survey and the cluster sampling method from the statistical population of 448226 adult women For 18 years, the sample size has been determined based on Cochran's formula of 383 people. As a result of examining and testing the hypotheses of this research with the help of valid documents and the results of testing the hypotheses, there is a significant and direct relationship between the dependent variables of women's political, cultural, social participation and political development. Whenever women have awareness, security, trust, social capital, gender justice in the family and society, they have had a serious and active participation in all the mentioned fields, following the growth of civil society and overcoming obstacles. Political development has been observed according to the available documents, women's participation in Markazi province in the mentioned decade,

    Keywords: women's, political participation, Social Participation, Cultural Participation, political development
  • Hamidreza Tabshiri *, LOHAMAD PORGORBAN Pages 72-93

    The unilateral withdrawal of the US Joint Action Plan (Brajam) was imposed on the Iranian government and nation away from unilateral pressure and sanctions. Former US President Trump, by complaining about the nuclear deal, applied a maximum pressure strategy to achieve his goals towards Iran. Credit sanctions on economic oppression and the provision of internal chaos and threatening to use coercive and military warfare as two major approaches to surrender and concession from Iran were on the agenda. The purpose of this analysis is to accommodate US military entry and attack on Iran before the 2024 presidential election. The main question is: Is there a possibility of a US military attack on Iran before the presidential election? The hypotheses that are answered by planning two scenarios, warfare factors and war deterrent factors, and on the other hand, referring to the opinions and opinions of international relations experts, on the priority, preference and power of influencing agents. The deterrent of the war as a barrier and an obstacle to the possibility of a military war against Iran. In this study, we use the analytical and qualitative method using statistics and direct interviews with international relations experts.

    Keywords: the United States, Iran, a major pressure policy, Sanctions, military action
  • Ali Bali * Pages 94-113
    Background and purpose

    In Iran, from the second half of the nineteenth century onwards, while the modernist intellectuals who are familiar with the western culture, mainly look at modernization with the view of interaction and tolerance, and even tolerate its scientific and technological achievements, looked at the phenomenon and function of modernity and the vanguard of renewal with a view of error and opposition and considered it as an example of westernization. This essay tries to answer the question, "What was the quality of the intellectual confrontation of Iranian dissidents with regard to Orientalism and the arrival of modernism in the course of the 20th century?"

    Methodology

    The methodological approach of this research is comparative and analytical and based on library sources.

    Findings and results

    Modernity in its nature promoted the propositions of individuality, civil freedom and the importance of law. It seems that the approach of Iranian intellectuals to Orientalism was twofold; parallel to the fascination of some progressives towards the West and the manifestations of modernity, who considered westernization from head to toe as a necessity for the development and progress of society; At the same time, Iran's traditionalist intellectuals considered the first group's point of view to be xenophobia, westernization, and a colonial conspiracy and denied any interaction and tolerance with the West. It seems that during the years leading to the Islamic Revolution, the discourse of the later group became more influential and remained the dominant discourse of Iranian society for many years.

    Keywords: Orientalism, modernity, Westernization, Fardid, Al-Ahmad
  • Karim Abbasi, Samad Ghaempanah *, Hasan Shamsinighyasvand, Asadollah Athari Pages 114-137

    Different countries use different military, political, cultural and economic levers to influence the international arena. In this field, the Islamic Republic of Iran, according to the characteristics of the revolution of 1357, by using the cultural lever by supporting the attraction and organization of Islamic groups, the conditions for exerting influence in regional countries such as Lebanon, Syria, Iraq, etc., within the framework of interests The people, the region and the Islamic world have prepared.This article is compiled with the aim of examining the soft power of the Islamic Republic of Iran in regional Islamic groups, especially Hashd al-Shaabi.In this research, this question will be answered; What is the effect of the soft power of the Islamic Republic of Iran on the Islamic factions of the Middle East region with a case study of Hashd al-Shaabi?research hypothesis; The soft power components of the Islamic Republic of Iran, such as culture, religious beliefs, and internal and external policies, have been effective in creating and strengthening Islamic groups in the region. The results obtained from the mentioned research show that the Islamic Republic of Iran has caused the resistance groups in the region, especially Hashd al-Shaabi, to change from a potential state to an actual one, and in ensuring the national security of the Islamic Republic of Iran, especially in the fight against terrorism, Help with drug trafficking, human trafficking, etc.The method chosen in this article is descriptive and analytical, and the method of collecting materials is through a library.

    Keywords: Soft power, Islamic group, s Axis of Resistance, Hashd al-Shaabi, Regional power