فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت توسعه سبز
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پیمان اکبری*، مرضیه دهقانی زاده، محمد کسایی صفحات 1-12

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز بر قصد ترک شغل با تاکید بر نقش میانجی محیط کار بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی همبستگی بود که با یک پیمایش انجام شد. جامعه آماری (300نفر) کارکنان بیمارستان تندیس استان تهران بوده که با روش تصادفی ساده و از طریق فرمول کوکران (169نفر) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ‏ها، پرسشنامه‏ بود که از روایی و پایایی خوبی نیز برخوردار بودند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها توسط نرم‏افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان دهنده شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز بر قصد ترک شغل تاثیر ضعیف، مستقیم منفی و معنی دار و بر محیط کار تاثیر قوی، مستقیم و غیرمستقیم، و مثبت و معنی دار دارد، محیط کار بر قصد ترک شغل تاثیر ضغیف، مستقیم منفی و معنی دار دارد، در نهایت محیط کار می‏تواند نقش میانجی‏گری را در تاثیرگذاری شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز بر قصد ترک شغل ایفا می کند. با توجه به یافته های پژوهش می توان اظهار داشت که مدیران بیمارستان بتواند به منظور کاهش قصد ترک شغل به شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز توجه کنند. بدین منظور نیز می توانند از محیط کار به عنوان نقش میانجی در جهت این کاهش قصد ترک شغل بهره جویند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع، منابع انسانی سبز، قصد ترک شغل، شرایط محیط کار
  • پارسا پاشایی*، مفید شاطری، علی اشرفی صفحات 13-26
    صنایع پالایشگاهی نفت و گاز در جهان امروز یکی از بخش های اصلی انرژی است که کشور برای رسیدن به توسعه و تولیدات بیشتر به آن نیازمند هست. آلودگی زیست محیطی یکی از مهم ترین چالش های جامعه انسانی در قرن حاضر به شمار می رود. در این پژوهش قصد داریم پروژه های محیط زیستی اجرا شده در شرکت پالایشگاه گاز فجر جم را بر اساس مشاهدات میدانی مورد بررسی قرار دهیم. پالایشگاه گاز فجر جم، در 290 کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و در مجاورت دهستان شهر خاص در شهرستان جم قرار گرفته است. پژوهش پیش رو باهدف بررسی اقدامات زیست محیطی پالایشگاه در راستای کاهش آلودگی به منظور حفظ محیط زیست و با روش توصیفی تحلیلی و از منابع مطالعاتی کتابخانه ای و پیمایشی انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اقدامات زیست محیطی پالایشگاه برای حفظ محیط زیست در چهار بخش صورت بندی می شود. در بخش پساب ها اقداماتی از قبیل احداث بستر خشک کننده در محوطه فلر و حذف سرریز حوضچه روغن گیر و در بخش پسماندها: فنس کشی و دسته بندی ضایعات، در بحث کاهش آلودگی هوای منطقه، نصب و راه اندازی آنالیزور آنلاین بروی دودکش های زباله سوزها و بویلرها، همچنین در بحث مدیریت منابع آب مشارکت درساخت سد باغان، نصب کنتور آب بروی لاین های آب می باشد. مجموعه اقدامات صورت گرفته باعث شده پالایشگاه موفق به کسب گواهینامه های متعددی از جمله اهتمام به تعالی در اولین کنفرانس بین المللی مدیریت مشارکت و پیشنهادها، اخذ گواهینامه صنعت برگزیده سبز از سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1381 بشود. تجربیات موفق واحد موردنظر می تواند الگویی برای واحدهای صنعتی مشابه باشد.
    کلیدواژگان: پالایشگاه گاز فجر، شهرستان جم، واحدهای صنعتی، اقدامات محیط زیستی
  • هادی براتی* صفحات 27-36
    با تشدید مشکلات زیست محیطی، انتظار می رود سازمان ها مسیولیت های بیشتری را بر عهده بگیرند و مدیریت سبز اثربخش را در فعالیت های جاری سازمان پیاده سازی نمایند. گرچه استراتژی و سیاست های زیست محیطی سازمان، اهداف را تعیین می کند و بیانگر تعهد به پایداری می باشد ولی در نهایت موفقیت سازمان ها در پایداری محیطی به رفتار فردی کارکنان بستگی دارد. آنچه مشهود می باشد این است که برای سبز کردن یک سازمان تنها اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز کفایت نمی کند و مستلزم ترویج رفتارهای سبز در بین اعضای یک سازمان می باشد. به عبارت دیگر، توسعه و تقویت رفتار کارکنان طرفدار محیط زیست برای توسعه پایدار سازمان امری حیاتی است و رفتار سبز یک مولفه مهم و ضروری برای پایداری محیطی سازمانی محسوب می شود. ازاین رو؛ پژوهش حاضر، به روش مرور نظام مند به منظور توسعه بینش در خصوص مفهوم رفتار سبز در سازمان به عنوان یکی از خرده سیستم های مدیریت سبز انجام شده و تلاش شده با بهره گیری از روش کتابخانه ای و مرور مقالات، معنا و مفهوم رفتار سبز در سازمان ، انواع و مدل ها موردبررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار سبز، سازمان سبز، مدیریت سبز، کارکنان
  • حسین میرکی اناری*، علی اکبر عنابستانی، علی واعظ طبسی صفحات 37-58
    در مقاله حاضر به شناخت و بررسی متغیر های موثر بر بنیانهای کارآفرینی در دهستانهای شهرستان کاشمر پرداخته شده است. ماهیت این تحقیق کاربردی، روش اجرای آن توصیفی و تحلیلی و نوع آن، پیمایشی است. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و مدل فازی ممدانی استفاده گردیده است. بر اساس نتایج مندرج از آزمون تی تک نمونه ای، متغیر سرمایه فیزیکی و محیطی با مقدار میانگین به دست آمده 24/4 رتبه اول، متغیر وضعیت درآمد با مقدار میانگین به دست آمده 17/4 رتبه دوم، متغیر تشکیل شرکت-های جدید با مقدار میانگین 11/4 رتبه سوم، را به خود اختصاص داده اند. در ادامه نیز به بررسی و رتبه بندی دهستان های مورد مطالعه بر اساس متغیر های موثر بر بنیان های کارآفرینی با استفاده از مدل فازی ممدانی پرداخته شده است، که در این بخش پس از تعیین تابع عضویت و نرمال سازی داده ها و طیف اهمیت، به ترتیب دهستانهای بالا ولایت، پایین ولایت، برکوه، بررود و تکاب در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، اکوسیستم کارآفرینی، بنیان کارآفرینی، کارآفرینی روستایی، کاشمر
  • سیروس حجت شمامی، فرهاد جوان* صفحات 59-72
    اکوتوریسم پاسخگوی نیازهای فعلی زیست بوم ها است و به جای صدمه زدن به محیط زیست، به حفظ و بسط فرصت هایی برای تداوم حیات آن ها در آینده کمک می کند. انگیزه اصلی در اکوتوریسم پایدار، سفر به طبیعت و بازدید از جذابیت های طبیعی ناحیه ای خاص ازجمله ویژگی های کالبدی و فرهنگ بومی آن است. هدف پژوهش حاضر واکاوی اثرات اکوتوریسم بر پایداری زیست محیطی نواحی روستایی شهرستان رودبار است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی-تحلیلی است. جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی، کتابخانه ای، پرسشنامه و نظرسنجی از صاحب نظران و مسیولین و مشاهدات میدانی صورت گرفته است. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای ArcGIS و Spss و آزمون ANOVA و روش مدل سنجش پایداری پرسکات آلن استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد میزان درجه سطح پایداری زیست محیطی در روستاهای مورد مطالعه متفاوت است به طوری که روستای شیرکوه با میزان پایداری 723/0 (سطح خوب) در بالاترین سطح پایداری در بین روستاهای مورد مطالعه دارد. روستاهای حلیمه جان با 689/0 و شهربیجار نیز با 687/0 در جایگاه های بعدی قرارگرفته اند. روستای کلشتر با 182/0 بدترین سطح پایداری را داشته و در وضعیت ناپایدار قرار دارد. همچنین نتایج آزمون آنووا در شاخص های زیست محیطی نشان داد که روستاهای شیرکوه، حلیمه جان و شهربیجار، با توجه به بررسی نتایج داده های بدست آمده و نظرات متخصصان رتبه های اول تا سوم قرارگرفته و از میانگین سطح پایداری مطلوبی برخوردار هستند. روستای کلشتر نیز در پایین ترین رتبه قرار دارد. در نهایت می توان گفت اکوتوریسم در محدوده مورد مطالعه قابلیت این را دارد که بنیان توسعه گردشگری سبز در فضاهای روستایی بنا نهد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، پایداری محیط زیست، گردشگری سبز، نواحی روستایی، شهرستان رودبار
  • ابراهیم براتی* صفحات 73-90
    امروزه بحث از پایداری و توسعه پایدار بدون توجه به توانمندی های زیست محیطی شهر بی معنی خواهد بود چرا که عامل اصلی ناپایداری در جهان، شهرها هستند. بنابراین پایداری زندگی بشر در گرو پایداری زیست محیطی شهرها است. رویکرد های مختلفی برای رسیدن به تعادل وپایداری شهری ارایه شده است، یکی از این رویکرد ها شهر اکولوژیک است.رویکرد شهر اکولوژیک، رویکردی است جامع و یکپارچه که تمامی اهداف و ابعاد توسعه شهری را با محور قرار دادن پایداری محیطی، توسعه اقتصادی و عدالت اجتماعی مطرح می سازد. هدف این مقاله مقایسه تطبیقی نظریات متخصصان مطرح حوزه شهراکولوژیک است. پژوهش حاضراز نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و تحلیل محتوا بوده است.نتایج نشان می دهد در حال حاضر تاکید ویژه ای روی توسعه شهرهای اکولوژیک در سطح دنیا می شود و نظریه پردازان مطرح این حوزه روی مولفه های کالبدی، اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و منظر شهری تاکید داشته اند؛ در این بین شاخص های تنوع و اختلاط کاربری، کاهش آلودگی هوا، مشارکت اجتماعی وحمایت از تامین نیازهای اجتماعی به صورت محلی همراه با عدالت اجتماعی، حمل و نقل پیاده، دوچرخه و عمومی، اقتصاد خودکفا محور به صورت محلی همراه با کشاورزی شهری و مشاغل سبز، صرفه جویی در مصرف مواد و انرژی، توجه به فضای سبز شهری، تمرکززدایی مدیرتی، تفکیک و بازیافت زباله و استفاده مجدد از مواد مورد تاکید همگی آنها بوده است.
    کلیدواژگان: شهراکولوژیک، توسعه پایدار، مدیریت سبز
  • سمیه غلامیان حسین آبادی*، احمد غزنوی قصونی، مهناز سادات مصطفوی صفحات 91-104

    قوانین مربوط به حفظ از محیط زیست یکی از موضوعات مهم در زمینه محیط زیست است. در این زمینه قوانین کیفری می توانند نقش بسیار مهم در حفظ، نگهداری، پایداری و توسعه محیط زیست ایفاء نمایند. آنچه که در زمینه قوانین کیفری محیط زیست دارای اهمیت است میزان کارایی آنها و شناخت قوت و ضعف های موجود است. بنابراین در این پژوهش هدف شناخت و تحلیل کارایی قوانین کیفری محیط زیست در ایران بوده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کارشناسان مرتبط و آگاه به موضوع تشکیل داده است که در مجموع 75 نفر به صورت هدفمند پرسشگری شدند. روایی پرسش نامه با استفاده از نخبگان و پایایی نیز با ضریب کرونباخ برابر با 755/0 تایید شد. نتیجه نشان داد که کارایی قوانین محیط زیست در ایران در سطح کمتر از 05/0 متفاوت است که در این زمینه قوانین جلوگیری از آلودگی آب با مقدار 95/7 ، بیشترین تفاوت و کارایی را دارد. قوانین جلوگیری از آلودگی هوا با میانگین 51/6 و سپس قوانین صید و شکار با میانگین 05/6 در رتبه های دوم و سوم شناخته شده اند. آزمون دو جمله ای نشان می دهد که از مجموع 33 قانون مجازات، بیش از 28 مجازات در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده اند. قوانینی شامل مجازات عدم انجام معاینات فنی خودرو با میانگین 34/4؛ مجازات برداشت بی رویه آب (ایجاد چاه) با میانگین 33/4؛ و مجازات ساخت و ساز اراضی پیرامون رودخانه و... با میانگین 29/4 بیشترین کارایی را دارد.

    کلیدواژگان: قوانین کیفری، حقوق سبز، محیط زیست، ایران
  • وحید ریاحی*، معصومه بادنج، حسین زواره صفحات 105-116
    بررسی اثرات زیست محیطی طرح های بزرگ در مجاورت عرصه های طبیعی حساس، حیاتی شمرده می شود و احداث و استقرار پتروشیمی در میانکاله به عنوان یک منطقه حفاظت شده و زیستگاه پرندگان در مقیاس جهانی و نیز یک ناحیه روستایی با اقتصاد کشاورزی و شیلات، موضوع تحقیق در نظر گرفته شده است. انتخاب احداث پتروشیمی در میانکاله، به عنوان یک طرح ملی و مطرح شده در هیات دولت، در سال های 1400 و 1401 صورت گرفته و به تبع آن، برخی اقدامات اجرایی و عملیاتی به صورت پراکنده انجام شده است. هدف تحقیق پیامدهای احداث پتروشیمی در دو محور روستایی و عرصه طبیعی بوده است. روش تحقیق کیفی و جامعه نمونه 40 نفر از متخصصان و نخبگان محلی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد نخست احداث پتروشیمی در شبه جزیره میانکاله، دارای شبهات جدی است و سپس دارای پیامدهای زیر است: دگرگونی ساختاری - کارکردی سکونتگاه های روستایی میانکاله ناشی از شکنندگی روستاها، وابستگی به عرصه های طبیعی، فروش اجباری و اختیاری زمین مورد نیاز برای پتروشیمی و مهاجرت های تبعی آن، تغییر ساختار اقتصاد کشاورزی به اقتصاد خدماتی ناشی از گرایش به تغییر شغل، تغییر اجباری الگوی کشت، کوچک شدن اراضی، تقاضای زمین و از بین رفتن اقتصاد خرد و محلی، تخریب عرصه میامکاله و خلیج گرگان و مرگ حیات گیاهی و جانوری ذخیره زیستکره ناشی از آلودگی پتروشیمی، ایجاد و افزایش پساب صنعتی، آلودگی های آب و خاک، ناپایداری و شکنندگی عرصه های موجود و در نهایت خارج شدن میانکاله از کنوانسیون های بین المللی ناشی از احداث پتروشیمی و از بین فتن ویژگی های محیطی زیست کره جهانی.
    کلیدواژگان: پالایشگاه پتروشیمی، تخریب محیط زیست، ناحیه روستایی، میانکاله، شهرستان بهشهر
  • مسعود صفری علی اکبری*، معصومه احمدوند صفحات 117-128
    رشد و توسعه روستاها، نیازمند برنامه ریزی بوده و یکی از عوامل بسیار مهم در موفقیت برنامه ریزی توسعه، وجود یک نظام برنامه ریزی جامع و کارآمد است. در این راستا و در فرایند برنامه ریزی و توسعه نواحی روستایی، شناخت و تحلیل وضع موجود روستاها و بررسی امکانات و تنگناهای آنها در زمینه های مختلف ضروری بوده و برنامه ریزان را در تعیین اهداف توسعه و مشخص کردن سیاست ها، خط مشی ها و ارایه راهکارهای دستیابی به آنها یاری می رساند. این پژوهش به بررسی میزان توسعه یافتگی دهستان های شهرستان هرسین، با استفاده از دو مدل تحلیل عاملی و خوشه ای، پرداخته است.روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر داده های سازمانی است. نمونه آماری، اطلاعات کسب شده از 4 دهستان، در شهرستان هرسین می باشد که، متشکل از یک ماتریس با 11 ستون شامل نماگرها و 4 سطر شامل دهستان های مورد مطالعه می باشد. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها بیانگر آن است که 4 عامل حدود 68/72 درصد پراش تجمعی را تبیین کرده است. در عین حال نتایج حاصل از مقایسه شاخص ها، بیانگر آن می باشد که، از بین 4 دهستان شهرستان هرسین، 2 دهستان، به لحاظ میزان توسعه یافتگی در جایگاه یکسانی قرار گرفته اند. بنابراین دهستان چمجمال، توسعه یافته-ترین و دهستان حومه، کمتر توسعه یافته در این شهرستان می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، دهستان، تحلیل عاملی، شهرستان هرسین
  • ریحانه ابراهیم آبادی*، علی عسگری، فاطمه طاهرپور صفحات 129-142

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای توانمندسازی روانشناختی دررابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و روحیه کارآفرینی دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان کارشناسی دانشگاه بیرجند به تعداد 8304 نفر که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 380 نفر انتخاب گردید. برای سنجش متغیرحمایت اجتماعی ادراکشده از پرسشنامه زیمت و همکاران  1988 ، توانمندسازی روانشناختی ازپرسشنامه اسپریتزر ومیشرا 1995  و روحیه کارآفرینی از پرسشنامه وطنخواه و رضایی مقدم  1394  استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان تایید شد. ضریب پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. در خصوص الگوی معادلات ساختاری هنگامی که متغیر حمایت اجتماعی ادراک شده، متغیر پیشبین در نظر گرفته شد و روحیه کارآفرینی متغیر ملاک بودنداز برازش خوبی برخوردار بود و روابط بین مولفه های حمایت اجتماعی ادراکشده و روحیه کارآفرینی در سطح 05 / 0 معنادار بود.یافته ها در مورد متغیر میانجی نشان داد که توانمندسازی روان شناختی نقش میانجی ایفا میکند.

    کلیدواژگان: روحیه کارآفرینی، حمایت اجتماعی ادراک شده، توانمندسازی روانشناختی
  • نگین ناصح*، سیده معصومه رحیمی، الهام یوسفی روبیات، سید محمد ریاحی صفحات 143-158
    بیماری کروناویروس (COVID-19) ناشی از ویروس SARS-CoV-2 است، که به دلیل سرعت بالا شیوع، نگرانی جهانی را در زمینه سلامتی برانگیخته است. در طول مبارزه با اپیدمی این بیماری ، GIS و اطلاعات جغرافیایی بیماران نقش مهمی در شناسایی انتقال مکانی این بیماری همه گیر برای کنترل، پیشگیری همچنین تصمیم بر چگونگی تخصیص مکانی منابع دارویی و غیره ایفا کرده اند. هدف از این پژوهش بررسی توزیع مکانی زمانی و عوامل موثر در شیوع بیماری کرونا (ویروس کووید-19) در استان خراسان جنوبی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی می باشد. این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود که برای بررسی ارتباط12 متغیر توصیفی به عنوان متغیر شامل ارتفاع، میانگین بارندگی، میانگین دما، جمعیت، مساحت، نرخ باسوادی، میزان بیمه شده، نرخ بیکاری، تراکم جمعیت، تعداد 65 سال و بیش تر، تعداد بیمارستان ها و تعداد خانه های بهداشت؛ با متغیر وابسته که نرخ ابتلا به کویید- 19 در مرز مطالعه می باشد، از رگرسیون های وزنی جغرافیایی و رگرسیون حداقل مربعات معمولی استفاده شد. به این منظور از آزمون خود همبستگی فضایی موران استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد پنج متغییر دارای ارتباط معنی دار با توزیع کویید 19 در استان بود. سه متغیر تراکم جمعیت، افراد بالای 65 سال و تعداد بیمارستان تاثیر گذاری بیشتری نسبت به سایر متغیر ها داشتند. باتوجه به نتایج بدست آمده این سیستم در مدیریت کنترل اپیدمی کووید19 کاربرد داشته و میتوان در بیماری های همه گیر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کویید 19، استان خراسان جنوبی، GWR، OLS، توزیع جغرافیایی
  • محمد اسکندری ثانی*، سحر سفالگر صفحات 159-172
    ارایه خدمات مختلف شهری برای پاسخگویی به نیازهای شهروندان در حیطه وظایف شهرداری ها است و از آنجا که اداره مطلوب شهرها نیاز به اعتبارات کافی دارد از این رو شهرداری ها جهت انجام وظایف خود بایستی از امکانات مناسب مالی، بخصوص درآمدهای پایدار برخوردار باشد. در این میان افزایش روزافزون شهرنشینی، تضعیف ظرفیت شهرهای آینده برای پایداری زیست محیطی و رشد اقتصادی آن ها را به دنبال دارد. بدین جهت مدل جدیدی از منابع درآمدی پایدار برای شهرداری ها نیاز است که ضمن حفاظت از محیط زیست، توسعه اقتصادی و اجتماعی را نیز به دنبال داشته باشد. بدین منظور برای غلبه بر چالش ها و موانع پیش روی شهرهای آینده، ادغام اقتصاد سبز و چرخشی به عنوان مفاهیم رایج در بحث های پایداری سطح کلان در حوزه های مختلف بسیار کارآمد خواهد بود. این مفاهیم شامل دستورالعمل های مختلفی برای تحقق اهداف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی می باشد و استفاده از هر کدام از این مفاهیم به صورت جداگانه، راه حل جامعی را در راستای رفع مشکلات در بر نمیگیرد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش کیفی با بررسی جامع درآمدهای شهرداری بیرجند طی سال های 1395-1399و با بهره گیری از تکنیک گلوله برفی و تفکر سیستمی ضمن شناسایی پیشران کمبود منابع مالی پایدار به عنوان مهم ترین عامل موثر بر افزایش درآمدهای ناپایدار شهرداری بیرجند در سال های اخیر، به ارایه ی رویکردهای نوین درآمدی بر مبنای ادغام اقصاد سبز و چرخشی در حوزه های کالبدی-فضایی، حمل و نقل، صنعت، زیرساخت و تاسیسات پرداخته است.
    کلیدواژگان: شهر بیرجند، اقتصاد سبز، اقتصاد چرخشی، درآمد پایدار
|
  • Peyman Akbari *, Marziyeh Dehghani Zadeh, Mohammad Kassaie Pages 1-12

    The purpose of this study was to determine the effect of green human resource management practices on turnover intention, emphasizing the mediating role of the work environment. The current research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of nature and method, which was carried out with a survey. The statistical population (300 people) were employees of Tandis Hospital in Tehran province, who were selected by simple random method and through Cochran's formula (169 people). The data collection tool was a questionnaire that had good validity and reliability. The results of hypothesis testing by SMART-PLS software and using t-test statistics and path coefficients (β) show that green human resource management practices have a weak, direct, negative and significant effect on turnover intention and on the work environment, It has a strong, direct and indirect, and positive and significant effect. The work environment has a weak, direct, negative and significant effect on turnover intention. Finally, the work environment can play a mediating role in influencing human resource management practices. Green represents turnover intention. According to the findings of the research, it can be stated that hospital managers can pay attention to green human resource management methods in order to reduce turnover intention. For this purpose, they can use the work environment as a mediator in reducing turnover intention.

    Keywords: resource management, Green Human Resources, Intention to Quit, Work Environment Conditions
  • Parsa Pashaei *, Mufid Shatari, Ali Ashrafi Pages 13-26
    Today, the oil and gas refining industries are one of the main energy sectors in the world that countries need in order to achieve development and increased production. Environmental pollution is one of the most important challenges facing human society in the present century. This study aimed to examine the environmental projects implemented in Fajr Gas Refinery Company based on field observations. Fajr Gas Refinery is located in the southeast of Bushehr port, adjacent to Khas district in Jam city, covering a distance of 290 kilometers. The present study aimed to examine the environmental measures taken by the refinery with the aim of reducing pollution to protect the environment, using a descriptive-analytical method and library and field notes as research data. The results of the study indicated that the environmental measures taken by the refinery could be categorized into four sections. In the wastewater section, measures such as constructing a drying bed in the flare area and eliminating overflow from the oil collection pond were taken. In the waste management section, waste sorting and fencing were implemented. Regarding air pollution reduction, an online analyzer was installed on the chimney stacks for waste incinerators and boilers. In addition, in terms of water resource management, measures were taken to construct Baghan dam and to install water meters on the water lines. The set of measures taken has resulted in the successful acquisition of various certifications by the refinery, including the Excellence Certificate in the first International Conference on Participatory Management and Proposals, and the Green Industry Certificate from the Environmental Protection Organization in 2002. The successful experience of this unit can serve as a model for similar industrial units.
    Keywords: Fajr gas refinery, Jam, industrial units, environmental measures
  • Hadi Barati * Pages 27-36
    With the intensification of environmental problems, organizations are expected to take on greater responsibilities and implement effective green management in their current activities. While the organization's environmental strategies and policies determine goals and express a commitment to sustainability, ultimately the success of organizations in environmental sustainability depends on the behavior of its individual employees. What is evident is that simply managing green human resources is not enough to make an organization green, and promoting green behavior among members of an organization is necessary. In other words, the development and strengthening of environmentally-friendly behavior on the part of individuals is vital for the sustainable development of organizations, and green behavior is an important and essential component for organizational environmental sustainability. Therefore, this study was conducted using a systematic review method to develop insight into the concept of green behavior in organizations as one of the subsystems of green management. By using library and article review methods, the meaning and concept of green behavior in organizations, as well as its types and models, were examined.
    Keywords: green behavior, green organization, Green Management, employees
  • Hossein Miraki Anari *, Aliakbar Anabestani, Ali Vaez Tabasi Pages 37-58
    Entrepreneurship can be a solution to the majority of challenges in rural areas and has a positive impact on various aspects of rural life. Therefore, attention to rural entrepreneurship with an understanding of the effective variables on entrepreneurial foundations in rural areas is of great importance. In this article, the effective variables on entrepreneurial foundations in the districts of Kashmar County were identified and examined. The nature of this research was applied, its method was descriptive-analytical, and its type was survey. SPSS software and Mamdani fuzzy model were used for data analysis. Based on the results of the one-sample t-test, physical and environmental capital variable ranked first with an average score of 4.24, income status variable ranked second with an average score of 4.17, and new company formation variable ranked third with an average score of 4.11. The results indicated that by forming new entrepreneurial companies and increasing rural physical infrastructure, one can set the scene for strengthening the foundations of entrepreneurship in rural areas. Furthermore, the districts studied were ranked based on the effective variables on entrepreneurial foundations using the Mamdani fuzzy model. After determining the membership function, normalizing the data, and identifying the spectrum of importance, the top five districts were Bala-velayat, Payin- velayat, Barkouh, Barroud, and Takab, respectively.
    Keywords: Sustainable development, Entrepreneurship Ecosystem, Entrepreneurial Foundation, Rural Entrepreneurship, Kashmar
  • Sirous Hojjat Shmami, Farhad Javan * Pages 59-72
    Ecotourism is responsive to the current needs of ecosystems and, instead of harming the environment, helps to preserve and expand opportunities for their future survival. The main motivation for sustainable ecotourism is to travel to nature and visit the natural attractions of a particular region including its physical features and indigenous culture. This study aimed to investigate the effects of ecotourism on the environmental sustainability of rural areas in Rudbar. The research method in this study was descriptive-analytical. Data collection was carried out through documents, library data, questionnaire, survey of stakeholders, and field observations. ArcGIS and SPSS software, ANOVA test, and Alan's PERSCOT model were used to analyze the data. The results indicated that the level of environmental sustainability in the villages under investigation varied, with Shirkouh village having the highest level of sustainability at 0.723 (good level) among others. Halimejan and Shahrbijar villages ranked next with 0.689 and 0.687, respectively. Kalashtr village had the worst level of sustainability at 0.182 and was considered to have an unstable state. Also, the results of the ANOVA test in the environmental indicators showed that Shirkouh, Halimehjan, and Shahrbijar villages ranked first to third based on the obtained data and expert opinions and had desirable levels of sustainability. Kalashtar village also ranked the lowest. Finally, it can be concluded that ecotourism has the potential to establish the foundation for green tourism development in rural areas under investigation of this study.
    Keywords: Ecotourism, Environmental sustainability, Green Tourism, rural areas, Rudbar
  • Ebrahim Barati * Pages 73-90
    Today, the discussion of sustainability and sustainable development would be meaningless without considering the environmental capabilities of cities as they are the main factors influencing instability in the world. Therefore, the sustainability of human life is dependent on the environmental sustainability of cities. Various approaches have been proposed to achieve urban balance and sustainability, one of which is ecological urbanism. Ecological urbanism is a comprehensive and integrated approach that addresses all dimensions and goals of urban development by emphasizing environmental sustainability, economic development, and social justice. The aim of this study was to carry out a comparative analysis of the theories of experts in the field of ecological urbanism. This study had practical objectives and was descriptive-analytical in nature. Document-based data collection and content analysis was used to collect and analyze the data. Results showed that there was a special emphasis on the development of ecological cities worldwide, and theorists in this field emphasized the physical, social, environmental, economic, and urban landscape components. Among them, the indicators of diversity and mixed land use, reduction of air pollution, social participation and support for meeting local needs with social justice, pedestrian, bicycle and public transportation, locally self-sufficient economy with urban agriculture and green jobs, saving material and energy consumption, attention to urban green space, managerial decentralization, waste separation and recycling, and reuse of materials were all emphasized.
    Keywords: ecological urbanism, Sustainable development, Green Management
  • Somayeh Gholamian Hosseinabadi *, Ahmad Ghaznavi Ghasuni, Mahnaz Sadat Mostafavi Pages 91-104

    The environment plays a key role in land development and its sustainability for future generations. However, its preservation and sustainability is related to various factors and issues. Laws related to the preservation and exploitation of the environmental resources are one of the important subjects in the field of environmental management. In this regard, criminal laws can play a significant role in preserving, maintaining, exploiting, sustaining and developing the environment. The important point regarding the environmental criminal laws is their effectiveness and recognition of their strengths and weaknesses. Therefore, the aim of this study was to identify and analyze the effectiveness of environmental criminal laws in Iran. The research design was descriptive-analytical and it was based on survey data. The statistical population of the research comprised relevant and knowledgeable experts, from among whom a sample of 75 participants were selected and questioned. The validity of the questionnaire was confirmed using experts’ opinions and its reliability was identified with Cronbach's alpha coefficient which was set at 0.755. Results showed that the effectiveness of the environmental laws was different in levels less than 0.05 in that, the laws related to the prevention of water pollution with a value of 7.95 had the highest difference and effectiveness. Next, the laws related to the prevention of air pollution with an average of 6.51, and the laws related to fishing and hunting with an average of 6.05 were recognized as second and third most effective laws respectively. The two-sentence test showed that more than 28 punishments out of the 33 punishment laws were significant at less than 0.05 levels. Laws including punishment for failure to perform vehicle technical inspections with an average of 4.34; punishment for indiscriminate water withdrawal (digging a well) with an average of 4.33; and punishment for construction of lands around the river with an average of 4.29 had the highest effectiveness. Punishment for improper disposal of non-decomposable waste in nature with an average of 1.36, and punishment for unauthorized tree destruction with an average of 1.97 had the lowest effectiveness.

    Keywords: Criminal Laws, green law, the environment, Iran
  • Vahid Riahi *, Masoumeh Badenj, Hossen Zavareh Pages 105-116
    The analysis of the environmental impact of large projects in the vicinity of sensitive natural areas is considered vital. The establishment and deployment of a petrochemical plant in Miānkāleh, as a protected area, a global bird habitat, and a rural region with agricultural and fishery economies, is the subject of this research. The decision to build the petrochemical plant in Miānkāleh was made as a national project by the government in 2021 and 2022, and as a result, some scattered executive and operational measures were taken. This study aimed to investigate the consequences of the establishment of the petrochemical plant on the rural and natural axis. The research method was qualitative and the population consisted of 40 local experts and elites. Results showed that first, the construction of the petrochemical plant in the Miānkāleh peninsula was the subject of serious doubts. Second, it had the following consequences: structural-functional changes in the residential habitats of Miānkāleh caused by the destruction of villages, dependence on natural areas, compulsory and optional sale of land required for petrochemicals and subsequent migrations, compulsory changes in agricultural patterns, reduction of land areas, land demand, disappearance of small and local economies, destruction of the Miānkāleh area and Gorgan Gulf, and death of plant and animal life due to petrochemical pollution, creation and increase of industrial wastewater, water and soil pollution, instability and fragmentation of existing areas, and ultimately, the removal of Miānkāleh from international conventions due to petrochemical development, and the loss of its environmental characteristics as a global biosphere reserve.
    Keywords: Petrochemical refinery, environmental destruction, rural area, Miānkāleh, Boshahr County
  • Mashood Safari Aliakbari *, Mahsomeh Ahmadvand Pages 117-128
    The growth and development of villages requires planning and one of the most important factors in the success of development planning is the existence of a comprehensive and efficient planning system. In this direction and in the process of planning and development of rural areas, it is necessary to recognize and analyze the current situation of villages and examine their facilities and bottlenecks in different fields and help planners in determining development goals and identifying policies, guidelines and presenting The solutions to achieve them help. This research has investigated the development rate of rural areas of Harsin county, using two factor and cluster analysis models The research method is descriptive-analytical and based on organizational data.. The statistical sample is the information obtained from 4 villages in Harsin county, which consists of a matrix with 11 columns including indexes and 4 rows including the studied villages. The results of the analysis of the findings indicate that 4 factors explained about 72.68% of the cumulative variance. At the same time, the results of the comparison of indicators indicate that, among the 4 districts of Harsin county, 2 districts are in the same place in terms of the level of development. Therefore, Chamjamal district is the most developed and Homeh district is the least developed in this county.
    Keywords: Sustainable rural development, District, Factor analysis, Harsin County
  • Reyhane Ebrahimabadi *, Ali Asgari, Fateme Taherpour Pages 129-142

    The current study aimed to investigate the mediating role of psychological empowerment in the relationship between perceived social support and entrepreneurial spirit of undergraduate students at the University of Birjand. The research method was descriptive-correlational, and the statistical population included 8,304 undergraduate students at the University of Birjand. A simple random sampling method was used to select 380 students. The Zimet et al. (1988) Social Support Questionnaire, Spritzer and Mishra's (1995) Psychological Empowerment Questionnaire, and Vatan-Khah and Rezaeimoghaddam's (2015) Entrepreneurial Spirit Questionnaire were used to measure perceived social support, psychological empowerment, and entrepreneurial spirit, respectively. The content validity of the questionnaires was confirmed by experts, and their reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient. The structural equation modeling showed that when perceived social support was considered as the predictor variable and entrepreneurial spirit was the criterion variable, the model had a good fit and the relationship between the components of perceived social support and entrepreneurial spirit was significant at the level of 0.05. The findings regarding the mediating variable indicated that psychological empowerment played a mediating role.

    Keywords: entrepreneurial spirit, perceived social support, psychological empowerment
  • Negin Nasseh *, Seyyedeh Masoumeh Rahimi, Elham Yousefi Robayat, Seyed Mohammad Riahi Pages 143-158
    COVID-19, caused by SARS-CoV-2 virus, raised global health concerns due to its rapid spread. During the fight against this epidemic, GIS and geographical information have played an important role in identifying the spatial transmission of this pandemic for control, prevention, and decision-making regarding the allocation of medical resources. This study aimed to investigate the spatiotemporal distribution and influential factors in the spread of COVID-19 in South Khorasan province using a geographic information system. This descriptive-analytical study examined the relationship between 12 descriptive variables, including elevation, average precipitation, average temperature, population, area, literacy rate, insurance coverage, unemployment rate, population density, number of people over 65, number of hospitals, and number of health centers, with the dependent variable of COVID-19 incidence at the study boundary, using Geographically Weighted Regression (GWR) and Ordinary Least Squares (OLS) regression. To this end, the Moran's spatial correlation test was used. The results showed that five variables had a significant correlation with the distribution of COVID-19 in the province. Population density, people over 65, and the number of hospitals had a greater impact compared to other variables. Based on the obtained results, this system can be useful in the management and control of the COVID-19 epidemic and can be used in pandemic diseases as well.
    Keywords: COVID-19, South Khorasan province, GWR, OLS, Geographic distribution
  • Mohammad Eskandari Sani *, Sahar Sofalgar Pages 159-172
    Providing various urban services to meet the needs of citizens is one of the responsibilities of municipalities. As desirable management of cities requires sufficient funding, municipalities must access suitable financial resources, and in particular sustainable income, to carry out their duties. However, the increasing urbanization undermines the capacity of future cities for environmental sustainability and economic growth. Therefore, a new model of sustainable income source is required for municipalities that not only protects the environment, but also promotes economic and social development. To overcome the challenges and obstacles faced by future cities, the integration of green and circular economy as common concepts in macro-level discussions on sustainability in various fields will be very effective. These concepts include various guidelines for attaining economic, social, and environmental goals, and using each of them in isolation does not provide a comprehensive solution to address the problems. This applied study comprehensively examines revenues of Birjand municipality during 2016 to 2020, and using a qualitative method, snowball sampling, and systematic thinking seeks to identify the shortage of sustainable financial resources as the most influential factor in the increase of unsustainable revenues of Birjand municipality in recent years. Finally, this paper presents innovative revenue approaches based on the integration of green and circular economy in physical-spatial areas, transportation, industry, infrastructure, and facilities.
    Keywords: Birjand, green economy, circular economy, sustainable income