فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیستم شماره 10 (پیاپی 159، دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم بقایی، حمید ثریا، وحید علینژاد، آیسان تراب زاده* صفحات 777-785
    پیش زمینه و هدف

     

    تداخلات دارویی می توانند باعث وقوع پاسخ های نامطلوب، از عدم کارایی درمان تا عوارض درمانی جدی، در بیمار گردند. به دلیل پیچیدگی دارودرمانی و استفاده همزمان از چند دارو و گروه های مختلف دارویی بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه در معرض تداخلات دارویی بیشتری هستند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی تداخلات دارویی دربیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه پرونده 300 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بررسی شد. تداخلات دارویی با استفاده از نرم افزار Lexi-comp و کتاب Book Drug Iteration Facts تعیین شدند. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل گردید.

    یافته ها

     از 300 پرونده بررسی شده 138 نفر (3/46 %) مرد و 160 نفر(7/53 %) زن بودند. 231 بیمار (77درصد) دارای تداخل متوسط، 94 بیمار (3/31 %) دارای تداخل خفیف و67 بیمار (3/22 درصد) دارای تداخل شدید بودند. 186 بیمار دارای تداخل فارماکوکینتیک و 201 بیمار دارای تداخل فارماکودینامیک بودند. بیشترین تداخل بین دو داروی هپارین + آسپرین با 58 مورد گزارش شد.

    نتیجه گیری

     با آگاهی دادن پرسنل درمانی از عوارض بالقوه تداخلات دارویی و نیز از علم تداخل، و همچنین جایگزین کردن داروهای تداخل کننده با داروهای دیگر در حد ممکن، توجه به داروهایی که مکررا باعث تداخل با داروهای دیگر می شوند، و استفاده ازنرم افزارهای تداخل یاب، می توان به شکل موثری از بروز تداخلات دارویی و عوارض آن در بخش مراقبت های ویژه جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: تداخل دارویی، بخش مراقبت ویژه، ایمنی بیمار
  • مدینه جاسمی، متین دوان*، بهنام عسکری، وحید علی نژاد صفحات 786-793
    زمینه و هدف

    جراحی به عنوان یکی از روش های متداول درمان بیماری های قلبی می تواند با مشکلات متعددی همراه باشد. اضطراب یکی از این مشکلات است که با تاثیر بر وضعیت همودینامیک بیمار می تواند برای بیمار قبل از جراحی خطرآفرین باشد. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر آموزش و آشناسازی به روش تور مجازی قبل از عمل توسط پرستار، بر میزان اضطراب بیماران انجام شد.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی به روش پیش آزمون پس آزمون است که در آن 60 بیمار از بخش جراحی قلب انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در روز پذیرش تمام بیماران دو پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و اضطراب آشکار و پنهان اشپیلبرگر را تکمیل کردند. سپس بیماران گروه مداخله روز قبل از عمل ویدیویی 9 دقیقه ای در مورد مراقبت ها، اتصالات و وضعیت بیماران در بخش ویژه بعد از عمل مشاهده کرده و به سوالاتشان پاسخ داده شد. گروه کنترل فقط آموزش های معمول بخش را دریافت کردند. پس از انجام مداخلات آموزشی و پاسخ به سوالات، دوباره پرسشنامه ها توسط بیماران تکمیل شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش و آشناسازی به روش تور مجازی در میزان اضطراب گروه مداخله موثر بوده و موجب کاهش معنادار در میزان اضطراب آشکار (005/0P =)، پنهان (006/0 P =) و اضطراب کل (002/0 P =) بیماران شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     آشناسازی به روش تور مجازی می تواند منجر به کاهش اضطراب بیماران قبل از عمل قلب باز شود. پیشنهاد می شود از این روش با در نظر گرفتن فضایی جداگانه و آرام برای انجام مداخلات آموزشی در بخش های جراحی قلب استفاده شود و مطالعات بیشتری روی تاثیر این روش بر وضعیت همودینامیک بیماران انجام شود.

    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، آشناسازی، اضطراب، جراحی قلب
  • صدیقه خنجری، حجت درخشان فر، شیما حقانی، ندا یادگاری* صفحات 794-805
    زمینه و هدف

    آموزش پرستاران و ضرورت به روز شدن روند عملیات احیای قلبی-ریوی بخصوص در کودکان از اهمیت بالایی برخورداراست. بر این اساس این مطالعه باهدف تعیین اثربخشی آموزش احیای قلبی- ریوی کودکان به دو روش اپلیکیشن کاربردی گوشی هوشمند و شبیه سازی بر مهارت پرستاران صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود که بر روی 90 نفر از پرستاران شاغل در دو بیمارستان وابسته به سازمان تامین اجتماعی تهران در سال 1399 انجام گرفته است. پرستاران به صورت تصادفی در گروه شبیه سازی شده و اپلیکیشن کاربردی گوشی هوشمند قرار گرفتند. در این مطالعه یک اپلیکیشن کاربردی توسط تیم تحقیق طراحی شد تا محتوای آموزشی بر روی گوشی شرکت کنندگان در مطالعه نصب شود و اجرای مطالعه به دو روش انجام گیرد. از چک لیست احیای قلبی-ریوی انجمن قلب آمریکا سال 2015 برای تعیین مهارت پرستاران قبل از مداخله و چهار هفته بعد از مداخله استفاده گردید. سپس با استفاده از نسخه SPSS18 آزمون های کای دو، تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

     قبل از مداخله بین دو گروه ازنظر میانگین نمره مهارت احیای قلبی-ریوی اختلاف معناداری وجود نداشت، اما چهار هفته بعد از آموزش این اختلاف معنی دار بود (014/0=(P. افزایش نمره مهارت احیای قلبی-ریوی کودکان به صورت درون گروهی نیز در پرستاران گروه اپلیکیشن کاربردی گوشی هوشمند به صورت معنی داری از گروه شبیه سازی بیشتر بود (008/0=P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان دهنده موثرتر بودن اجرای اپلیکیشن کاربردی گوشی هوشمند بر مهارت پرستاران در اجرای احیای قلبی-ریوی کودکان است. لذا، این روش به عنوان راهکاری کم هزینه تر و قابل دسترس تر برای ارتقای عملکرد پرستاران در رابطه با احیای قلبی-ریوی کودکان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: احیای قلبی-ریوی، کودکان، شبیه سازی، اپلیکیشن کاربردی گوشی هوشمند
  • شیما کیا، حمیده محدثی*، حمیدرضا خلخالی صفحات 806-818
    زمینه و هدف

    مادران در دوران بارداری دستخوش تغییرات جسمی و روانی قابل توجهی می شوند که باعث تجربیات خوشایند و ناخوشایندی می شود به خصوص اگر اولین تجربه بارداری آنان باشد. لذا، مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر مشاوره گروهی بر تجربه بارداری زنان شکم اول مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ارومیه در سال 98- 1397 انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بود. هشتاد مادر نخست باردار که دارای معیارهای ورود و خروج مطالعه بودند، به صورت در دسترس از مراکز بهداشتی_ درمانی ارومیه به صورت تصادفی در سه سطح اجتماعی برخوردار، کم برخوردار و حاشیه نشین شهر انتخاب شده و در دو گروه کنترل (40 نفر) و مداخله (40 نفر) قرار گرفتند. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه های دموگرافیک-طبی، سلامت عمومی)28-GHQ)، تجربه بارداری (PES) توسط شرکت کنندگان تکمیل گردید. هر دو گروه مراقبت های روتین مرکز بهداشت را دریافت کردند. به گروه مداخله علاوه بر مراقبت های روتین، 6 جلسه مشاوره گروهی دوساعته طی شش هفته ارایه شد. درنهایت پس از گذشت دو هفته از اتمام مداخله، پس آزمون تکمیل گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار 21- SPSS و آزمون های شاپیروویلکس برای بررسی نرمال بودن داده ها، تی مستقل، تی زوجی، کای دو و آنالیز کوواریانس با سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     دو گروه به لحاظ متغیرهای زمینه ای همسان بودند. بر اساس یافته‏های توصیفی میانگین نمره تجربه کل بارداری، قبل از مداخله در گروه مداخله 83/15 و در گروه کنترل 28/17 می‏بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشت (05/0 P >). بااین حال، بعد از مداخله در گروه مداخله 8/41 و در گروه کنترل 95/17 می‏بود که تفاوت معنی داری داشتند (05/0 P <). میانگین نمره تجربه خوشایند بارداری قبل از مداخله در گروه مداخله 73/27 و گروه کنترل 47/31، که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشت (05/0 P >) ولی بعد از مداخله در گروه مداخله 95/41 و در گروه کنترل 92/32 بود که تفاوت معنی داری داشتند (05/0P <). میانگین نمره تجربه ناخوشایند بارداری در قبل از مداخله در گروه مداخله 90/11 و در گروه کنترل 2/14 بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشتند
    (05/0 P >)، ولی بعد از مداخله در گروه مداخله 16/0 و در گروه کنترل 98/14 ‏بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی داری داشتند (05/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

     مشاوره گروهی باعث کاهش ناراحتی ها و افزایش تجربیات خوشایند دوران بارداری می شود. بنابراین پیشنهاد می شود در مراکز بهداشتی_درمانی، مشاوره گروهی برای خوشایند سازی دوران بارداری توسط مشاورین مامایی همراه با مراقبت های روتین انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، تجربه بارداری، مادران نخست باردار
  • سامره اقتدار، شلیر رستم زاده*، ناصر پریزاد، جمال احمدزاده صفحات 819-829
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل پیشرفت های حاصله در تشخیص زودرس و درمان بدخیمی ها شمار بازماندگان سرطان معده در حال افزایش است، که این بازماندگان تغییرات عمده ای را در زندگی تجربه می کنند. سازگاری با این تغییرات نیازمند مداخلات مناسبی است که کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشد، لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی از راه دور از طریق اپلکیشن واتساپ بر کیفیت زندگی بازماندگان سرطان معده در ارومیه سال 1400-1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی 54 نفر از بازماندگان سرطان معده به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران سرطان معده (QLQ-STO22) قبل و بعد از مداخله جمع آوری شدند. در گروه آزمون آموزش برنامه خودمراقبتی از راه دور و با استفاده از اپلیکیشن واتساپ طی 8 جلسه داده شد. بیماران گروه کنترل فقط آموزش های روتین را دریافت کردند. داده ها با روش های آماری توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 تجزیه وتحلیل شدند. برای کلیه ی آزمون های آماری سطح معنی داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     دو گروه مطالعه به لحاظ متغیرهای دموگرافیک همگن بودند و تفاوت معنی داری در مورد آن نداشتند (05/0 <p). همچنین نتایج نشان داد که برخلاف مرحله قبل از مداخله، میانگین نمره ی کلی کیفیت زندگی و ابعاد آن بعد از مداخله بین دو گروه کنترل و آزمون اختلاف آماری معنی داری داشت، به طوری که بعد از آموزش خودمراقبتی کیفیت زندگی در گروه آزمون به طور معنی داری بهبود پیدا کرد (05/0 >p).

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های مطالعه ی کنونی نشان داد که آموزش خودمراقبتی از راه دور از طریق اپلکیشن واتساپ باعث ارتقاء کیفیت زندگی بازماندگان سرطان خواهد شد، بنابراین با توجه به دسترسی راحت به روش آموزش از طریق شبکه های اجتماعی بدون محدودیت مکانی و زمانی، به کارگیری این روش آموزشی توسط مراقبین بهداشتی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، بازماندگان سرطان معده، کیفیت زندگی، خودمراقبتی، واتساپ
  • هایده فیضی پور، رسول گلی*، ناصر قره باغی، آرزو کیانی صفحات 830-841
    زمینه و هدف

    در شرایط بحرانی مانند پاندمی کووید 19، احتمال بروز اختلالات روان پزشکی مانند افسردگی، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه در افراد پرخطر، به ویژه در کادر درمانی خط مقدم افزایش می‏‏یابد که باعث اختلال در سلامت روان و عملکرد آن‏ها می‏گردد. بنابراین این مطالعه باهدف مقایسه سلامت روان بین کادر بهداشتی درمانی در ارتباط مستقیم و بدون ارتباط مستقیم با کووید-19 در بخش های بیمارستانی شهرستان ارومیه در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی- تحلیلی است که در آن تعداد 126 نفر از کادر درمانی شاغل در بیمارستان طالقانی با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه اندازه گیری نشانه های متقاطع سطح 1 خود رتبه بندی DSM-5 ویژه بزرگ سالان (بالاتر از 18 سال) بود. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های ANOVA، تی تست و آزمون همبستگی پیرسون توسط نرم افزار آماری SPSS 25 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان دادند که بیشترین نمره مربوط به مقیاس‏های افسردگی (19/2 ± 69/22) و اختلال خواب (78/1±06/22) و کمترین نمره مربوط به مقیاس های حافظه (03/0± 40/1) و افکار خودکشی (01/0± 31/2) بود. در بین متغیرهای دموگرافیک بر اساس آنالیز همبستگی پیرسون، بین مقیاس افسردگی با جنسیت ارتباط آماری معنی‏داری وجود داشت (04/0P=). همچنین بین مقیاس‏های افسردگی، پرخاشگری، اضطراب، روان تنی، کیفیت خواب، وسواس، خودکشی و حافظه ارتباط معنی داری با گروه کادر بهداشتی درمانی مستقیم و غیرمستقیم درگیر با کووید 19 وجود داشت (05/0P<).

    بحث و نتیجه گیری

     سلامت روان در کادر درمانی در همه گیری بیماری کووید-19 در سطح نامطلوبی قرار داشت. پیشنهاد می‏شود برای ارتقاء سلامت روانی کادر درمانی خصوصا پرستاران که به طور مستقیم در کیفیت مراقبت و بهبود سطح سلامت جامعه موثر هستند، برنامه ریزی های مناسب از قبیل مشاوره‏های روان درمانی، برگزاری برنامه‏های مفرح و روحیه بخش، اعطای موارد انگیزشی در زمینه های مختلف انجام شود.

    کلیدواژگان: COVID-19، کارکنان بهداشت، سلامت روان
  • فاطمه رجنی، نسرین شریفی، نعیمه طیبی، مرضیه اکبرزاده* صفحات 842-852
    زمینه و هدف

    شیوع اختلال استرسی پس از زایمان در زنان دو برابر بیشتر از مردان است که ممکن است تحت تاثیر تجربیات زایمان، اختلالات هورمونی، رویدادهای استرس زای زندگی باشند. این مطالعه باهدف مقایسه ی همبستگی اختلال استرسی پس از زایمان در زایمان واژینال و سزارین با حمایت اجتماعی و خصوصیات باروری مادران انجام شده است.

    مواد و روش ها

     مطالعه از نوع مقطعی بود که مجموعا تعداد 720 زن نخست زا و چند زا در سال 1399 که 8-6 هفته از زایمان آن ها سپری شده بود، به روش تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های اطلاعات فردی و باروری، مقیاس علایم اختلال استرس پس از ترومای زایمان و سطح حمایت اجتماعی مادران که از طریق مصاحبه ساختارمند حضوری تکمیل گردیدند.

    یافته ها

     مادران در هردو گروه از حمایت اجتماعی بالای 80% برخوردار بودند. در هر دو گروه بین اختلال استرسی پس از زایمان و حمایت اجتماعی ارتباط منفی و معنی داری دیده شد (P<0.0001). در گروه با زایمان طبیعی بین استرس با سابقه بستری در بیمارستان (P<0.01) و وضعیت بارداری ازنظر همسر (P=0.012) ارتباط معنی دار دیده شد.

    نتیجه گیری

     اگرچه اکثر مادران دو گروه از حمایت اجتماعی مناسبی برخوردار بودند، اما در هر دو گروه بین اختلال استرسی پس از زایمان و حمایت اجتماعی ارتباط منفی و معنی داری دیده شد، هرچند که ارتباط استرس با حمایت اجتماعی در گروه با زایمان طبیعی نسبت به گروه سزارینی قویتر بود. این مطالعه زمینه درک بهتری از اختلال استرسی پس از زایمان جهت تشخیص و مداخله ی زودهنگام را می دهد.

    کلیدواژگان: سزارین، خصوصیات باروری، زایمان طبیعی، اختلال استرس پس از زایمان، حمایت اجتماعی
  • مرضیه اسلام دوست، جمیله امیرزاده ایرانق، صابر قلی زاده، براتعلی رضاپور* صفحات 853-863
    زمینه و هدف

    آلودگی به شپش به عنوان یک انگ اجتماعی ازجمله معضلات بهداشتی در دانش آموزان بوده است. لذا این پژوهش باهدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده از شپش سر در دانش آموزان دختر ابتدایی در سال 1400-1399 انجام شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی بود. جامعه موردبررسی 140 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی پایه پنجم شهرری (70 نفر در هر یک از دو گروه مداخله و کنترل) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی و پایایی آن توسط مشکی و همکاران تایید شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های آمار استنباطی کولموگروف اسمیرنوف و آزمون های آماری توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج تجزیه وتحلیل نشان دادند که قبل از مداخله بین متغیرهای جمعیتی و زمینه ای در بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت ((p>0/05. دو ماه بعد از مداخله، در میانگین نمرات متغیر آگاهی و سازه های حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی، و رفتار در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معنادار مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر، تاثیر الگوی اعتقاد بهداشتی را در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده در خصوص شپش سر را آشکار کرد. نتایج این تحقیق می تواند برای آموزشگران حوزه سلامت که در طراحی برنامه های آموزشی مرتبط با بیماری ها تلاش می کنند، مفید و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: شپش سر، مدل اعتقاد بهداشتی، ارتقاء رفتارهای پیشگیری کننده، دانش آموزان
|
  • Rahim Baghaei, Hamid sorayya, Vahid Alinejad, Aysan Torabzadeh * Pages 777-785
    Background & Aim

     

    Drug interactions can cause adverse reactions in the patient, from treatment inefficiency to serious treatment complications. Due to the complexity of drug therapy and the use of several drugs and different drug groups, patients hospitalized in special care units are exposed to more drug interactions. Therefore, the present study was conducted to investigate the frequency of drug interactions in patients admitted to the intensive care unit.

    Materials & Methods

    This study investigated the medical records of 300 patients admitted to intensive care units of Urmia teaching hospitals. Drug interactions were determined using the Lexi-comp application and Drug Interaction Facts textbook. Statistical analysis was performed using SPSS software v. 16.0.

    Result

    Of the 300 cases, 138 (%43.3) were male and 160 (%53.7) were female. Two hundred and thirty- one patients (77%) had moderate interaction, 94 patients (%31.3) had mild interaction, and 67 patients (%22.3) had severe interaction. One hundred eighty-six patients had pharmacokinetic interactions, and 201 patients had pharmacokinetic interactions. The most common interaction was for drugs Heparin + Aspirin, with 58 cases.

    Conclusion

    By making medical personnel aware of the potential side effects of drug interactions and the science of interference, as well as replacing interfering drugs with other drugs as much as possible, paying attention to drugs that frequently cause interference with other drugs, and using interference detection softwares, it is possible to effectively prevent drug interactions and complications in the intensive care unit.

  • Madineh Jasemi, Matin Davan*, Behnam Askari, Vahid Alinejad Pages 786-793
    Background & Aims

     

    Many complications could follow the operation as one of many treatments for cardiac problems. Anxiety is one of these complications, which could be perilous for patients affecting their hemodynamics before surgery. This research aimed to determine the effect of virtual tour training and orientation by nurses on patients' anxiety levels.

    Materials & Methods

    This study is a pre-test post-test quasi-experimental research in which 60 patients from the cardiac unit were chosen and randomly divided into two groups of intervention and control. All patients completed two questionnaires on the day of admission, including demographic and Spielberger’s state-trait anxiety inventory questionnaire. The day before surgery, the intervention group watched a 9-minute-long video about nursing care, connections, and the patient’s overall condition after surgery in the intensive care unit, and the researcher answered all their questions. The control group only received the cardiac unit’s usual preoperative education. Then patients completed the questionnaires again. Data were analyzed by SPSS 22 software with a confidence level of 5 percent.

    Results

    The results showed that virtual education and orientation are effective on the intervention group's anxiety and caused a reduction in state, trait, and total anxiety of patients.

    Conclusion

    Virtual education and orientation could reduce patients' anxiety before open-heart surgery. It is recommended that this method be used by considering a relaxing and calm space for instructional interventions in cardiac units.

    Keywords: Patient education, Orientation, Anxiety, Heart surgery
  • Sedigheh Khanjari, Hojjat Derakhshanfar, Shima Haghani, Neda Yadegari* Pages 794-805
    Background & Aim

    Training nurses and updating the cardiopulmonary resuscitation process, especially in children, is critical. This study was conducted to determine the effectiveness of cardiopulmonary resuscitation training for children using a smartphone application and a method of simulation of nurses' skills.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was conducted on 90 nurses working in two hospitals affiliated with Tehran Social Security Organization in 2020. The nurses were randomly assigned to the simulated and smartphone application groups. In this study, the research team designed a practical application so that the educational content be installed on the participants' phone and conduct the survey in two ways. The cardiopulmonary resuscitation checklist of the American Heart Association in 2015 was used to determine the skills of nurses before and four weeks after the intervention. Then, chi-square, independent t, and paired t test as well as covariance analysis were done using SPSS 18 version.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference between the two groups regarding the mean cardiopulmonary resuscitation skill score, but this difference was significant four weeks after the training (P = 0.014). The increase in children's cardiopulmonary resuscitation skill scores in the smartphone application group was significantly more than them in the simulation group (P=0.008).

    Conclusion

    The results show that the implementation of the smartphone application is more effective on the nurses' skills in cardiopulmonary resuscitation of children. Therefore, this method is recommended as a less expensive but more accessible solution to improve the performance of nurses concerning cardiopulmonary resuscitation of children.

    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation, Children, Simulation, Smart Phone Application
  • Shima Kia, Hamideh Mohaddesi*, Hamidreza Khalkhali Pages 806-818
    Background & Aim

    Pregnancy has significant physical and psychological effects on mothers, leading to pleasant or unpleasant experiences, especially if it is their first labor. Therefore, this study was conducted to determine the effect of group counseling on the experience of primigravida women referred to to health centers in Urmia city, Iran in 2019-2020.

    Materials & Methods

    This study was a clinical trial one. Eighty primigravida women who met the inclusion and exclusion criteria of the study were randomly selected by inconvenient sampling method from the Urmia Health Centers in three social levels of wealthy, less wealthy, and on marginals of the city, and were divided into two groups of control (40 people) and intervention (40 people). In the pre-test stage, the questionnaires of demographic-medical, general health (GHQ-28), pregnancy experience (PES) were completed by the participants. Both groups received routine care of the health center. In addition to routine care, the intervention group took six sessions (each for two hours) of group counseling for six weeks. Finally, the post-test was completed two weeks after the first intervention. Results were analyzed by SPSS-22 software using Shapirovilks test for data normality as well as independent t-test, paired t-test, chi-square, and analysis of covariance with a significance level of less than 0.05.

    Results

    The two groups were consistent regarding demographic variables. According to the descriptive findings, the average score of the total pregnancy experience before the intervention was 15.83 in the intervention group and 17.28 in the control group, which was not statistically significant (P>0.05). However, after the intervention, it was 41.8 in the intervention group and 17.95 in the control group, which were significantly different (P<0.05). The average score of pleasant pregnancy experience before the intervention in the intervention group was 27.73 and the control group was 31.47, which was not statistically significant (P>0.05), but after the intervention it was 41.95 in the intervention group and 41.95 in the control group. The control was 32.92, which had a significant difference (P<0.05). The mean score of unpleasant pregnancy experience before the intervention was 11.90 in the intervention group and 14.2 in the control group, which were not statistically significant (P>0.05), but after the intervention it was 0.16 in the intervention group and 14.98 in the control group, which had a statistically significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    Group counseling reduces unpleasant experiences and increases pleasant experiences during pregnancy. Therefore, it is suggested that midwives should be performed group counseling along with routine care in health care centers.

    Keywords: Group Counseling, Pregnancy Experience, Primigravida Mothers
  • Samereh Eghtedar, Sheler Rostamzadeh*, Nasser Parizad, Jamal Ahmadzadeh Pages 819-829
    Background & Aims

    Today, due to the advances in early diagnosis and treatment of malignancies, the number of stomach cancer survivors is increasing, and these survivors experience significant changes in their lives. Adapting to these changes requires appropriate interventions to improve their quality of life. So this study was conducted to determine the effect of remote self-care training through the WhatsApp application on the quality of life of stomach cancer survivors in Urmia in 2020-2021.

    Materials & Methods

    In this semi-experimental study, 54 gastric cancer survivors were selected with convenience sampling method and randomly divided into two experimental and control groups. A demographic information questionnaire and a standard questionnaire on the quality of life of gastric cancer patients (QLQ-STO22) were used to collect data. In the intervention group, the self-care program was educated remotely using the WhatsApp application in 8 sessions. Patients of the control group only received routine trainings. Data were analyzed with descriptive and inferential statistical methods (independent t-test, paired t-test and, chi-square) using SPSS version 16 software. A significance level of less than 0.5 was considered for all statistical tests.

    Results

    The study results showed that the two groups were homogeneous regarding demographic variables and had no significant difference in them (p<0.05). Also, the results showed that, unlike the stage before the intervention, the mean score of the quality of life and its dimensions after the intervention had a statistically significant difference between the control and intervention groups; as after the self-care training, the quality of life in the intervention group improved significantly (p < 0.05).

    Conclusion

    Remote self-care training through the WhatsApp application would improve the quality of life of cancer survivors. Therefore, considering the ease of access to the training method through social networks without space and time limitations, using this training method by healthcare workers is recommended.

    Keywords: Education, Gastric Cancer Survivors, Quality of Life, Self-Care, WhatsApp
  • Haedeh Feizipour, Rasoul Goli*, Naser Gharebaghi, Arezou Kiani Pages 830-841
    Background & Aims

    In crises such as the COVID-19 pandemic, the possibility of psychiatric disorders such as depression, anxiety, and post-traumatic stress disorders increases in high-risk people, especially in the frontline medical staff, causing disruption of their mental health and performance. Therefore, this study was conducted to compare mental health between healthcare staff with and without direct contact with COVID-19 in hospital wards of Urmia City, Iran in 2020.

    Materials & Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-analytical study in which 126 medical staff working in Taleghani Hospital were included using a convenience sampling method. The data collection tool was the DSM-5 Self-Rating Cross-Symptoms Level 1 Questionnaire for adults (over 18 years old people). The collected data were analyzed using ANOVA, t-test, and Pearson's correlation test by SPSS 25 statistical software.

    Results

    The results showed that the highest scores were related to depression scales (22.69 ± 2.19) and sleep disorder (22.06 ± 1.78), and the lowest scores were related to memory scales (1.40 ± 0.03) and suicidal thoughts (2.31±0.01). Among the demographic variables and based on Pearson correlation analysis, there was a statistically significant relationship between depression and gender (P=0.04). Also, there was a significant relationship between depression, aggression, anxiety, psychosomatic, sleep quality, obsession, suicide, and memory in the group of direct and indirect healthcare staff involved with COVID-19 (p<0.05).

    Conclusion

    Mental health status was unfavorable among the health staff during the pandemic of COVID-19 disease. It is suggested to improve the mental health status of the health staff, especially nurses, who are directly effective in the quality of care and improving the health level of the society, by appropriate planning such as psychotherapy consultations, holding fun and encouraging programs, giving motivational things should be done in different.

    Keywords: COVID-19, Health Staff, Mental Health
  • Fatemeh Rajani, Nasrin Sharifi, Naeimeh Tayebi, Marzieh Akbarzadeh* Pages 842-852
    Background & Aims

    The prevalence of postpartum stress disorder in women is twice as high as in men, which may be influenced by childbirth experiences, hormonal disorders, and stressful life events. The aim is to comparing the correlation of postpartum stress disorder in vaginal and cesarean delivery with social support and mother's fertility characteristic of mothers in 2018.

    Materials and Methods

    The study was a cross-sectional study in which a total of 720 primiparous and multiparous women who were 6-8 weeks past their delivery were selected by simple random method and included in this study. The data collection tools were personal and fertility information questionnaires, PTSD symptoms scale after birth trauma, and the level of social support of mothers, which were completed through face to face structured.

    Results

    Mothers in both groups had more than 80% social support. In both groups, there was a negative and significant relationship between stress and social support (P<0.0001). In the group with normal delivery, there was a significant relationship between stress and history of hospitalization (P<0.01) and with pregnancy status from the wife's point of view (P=0.012).

    Conclusion

    Although most of the mothers in the two groups had adequate social support, a negative and significant relationship was seen between postpartum stress and social support in both groups, although the relationship between stress and social support was stronger in the natural delivery group than in the cesarean group. This study provides a better understanding of postpartum stress disorder for early diagnosis and intervention.

    Keywords: Cesarean Section, Fertility Characteristics, Natural Delivery, Postpartum Stress Disorder, Social Support
  • Marzieh Islamdoust, Jamile Amirzadeh Iranagh, Saber Gholi Zadeh, Baratali Rezapour* Pages 853-863
    Background & Aim

    Lice infestation as a social stigma has been one of the health problems among students.
    Therefore, this research was conducted with the aim of investigating the effect of an educational intervention based on the health belief model on the promotion of head lice prevention behaviors in elementary school girls in 2020-2021.

    Materials & Methods

    The present study was a semi-experimental interventional study. The studied population was 140 students of the fifth grade in Shahr-e rey (70 in each of two intervention and control groups) who were selected by two-stage cluster sampling method. The research data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability have been confirmed by Meshki et al. Collected data was analyzed using SPSS software version 20 using Kolmogorov Smirnov inferential statistics tests, descriptive statistical tests, and univariate analysis of covariance test.

    Results

    The results of the analysis showed that before the intervention, there was no significant difference between the demographic and contextual variables between the two groups (p>0.05).
    Two months after the intervention, a significant difference was observed in the average scores of the variables of awareness and constructs of perceived sensitivity, perceived intensity, perceived benefits, perceived obstacles, self-efficacy, and behavior in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

    The results of the present study revealed the influence of the health belief model in promoting preventive behaviors regarding head lice. The results of this research can be useful and beneficial for health educators who are trying to design educational programs related to diseases.

    Keywords: Head Lice, Health Belief Model, Promotion of Preventive Behaviors, Students