فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر رجب نژاد، محمد اخباری*، علی بیژنی صفحات 1-19
    سازمان های صهیونیستی با نگاه پدافندی و تامین امنیت رژیم اسراییل ، اقدام به تاسیس شهرک ها در کرانه باختری نمودند. در طی نیم قرن گذشته قدرت های مافیایی صهیونیستی با رانت های  مادی و معنوی که از طرف افراد بانفوذ و همراهی کابینه عبری اسراییل اقدام به توسعه جغرافیای شهرک ها در کرانه باختری در راستای منافع خود نمودند. با قدرتمند شدن شهرک ها، آنها اقدام به دخالت مستقیم در انتخابات، تصویب قوانین، تعیین بودجه و اعتبار، تعیین نخست وزیر و کابینه رژیم اسراییل کردند که استمرار این روند موجب ناکارآمدی شکلی و محتوایی دموکراسی در اسراییل شد و از طرفی در طی دو دهه اخیر ماهیت وجودی شهرک ها به عنوان معضلی امنیتی برای این رژیم در آمده بطوریکه جامعه داخل اسراییل مجبورند هزینه های تامین امنیت شهرک ها را به صورت مادی و معنوی بپردازند. لذا این سوال مطرح می شود که پیامدهای امنیتی شهرک سازی در کرانه باختری چیست و چگونه صورت بندی می شود؟ در پاسخ به این پرسش می توان گفت که اهداف اولیه تاسیس شهرک ها طی دروه 20 سال گذشته تغییر کرده و محیط داخل رژیم اسراییل را تحت تاثیر منفی قرار داده و موجب تضعیف امنیت ملی این رژیم در ابعاد مختلف شده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت کاربردی و مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و از طریق گردآوری اطلاعات و بررسی کتابحانه ای و اسنادی و منابع اینترنتی می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت، رژیم اسرائیل، کرانه باختری، شهرک سازی، پیامد
  • تانیا سانیار، ناصر سلطانی*، حسن حیدری صفحات 20-37
    یکی از مهم ترین عوامل تحرک جمعیت در نواحی مرزی عامل اقتصادی است. هدف این پژوهش، بررسی میزان اثرگذاری تجارت مرزی بر شاخص های جمعیتی سکونتگاه های بازارچه مرزی تمرچین پیرانشهر می باشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و به شیوه میدانی و در قالب پرسشنامه، به بررسی این موضوع پرداخته است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای برای 5 بعد اصلی تحقیق نشان دهنده بازتاب بیشتر ابعاد سیاسی بر تحولات جمعیتی در منطقه مورد مطالعه با امتیاز 3.43 بوده است. در رده های بعدی بازتاب های اقتصادی با امتیاز 3.29، جمعیتی با امتیاز 2.86، اجتماعی 2.57، کالبدی 2.25 به ترتیب امتیاز از اهمیت بیشتری برخوردار بوده اند. با توجه به نتایج مورد اشاره در بخش یافته ها، توسعه تجارت مرزی در سکونتگاه های روستایی مورد مطالعه، تاثیر مثبتی بر تثبیت و رشد جمعیتی این سکونتگاه ها نداشته است و از جمله دلایل این امر، فقدان زمینه های تثبیت جمعیت در این سکونتگاه ها از جمله زمینه های زیرساختی، خدماتی و رفاهی می باشد. اما بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون های پژوهش، تجارت مرزی بر روی مولفه های اجتماعی و سیاسی تاثیر مثبتی داشته و بر بهبود کیفیت و تحرک زندگی سکونتگاه های روستایی در اثر تجارت مرزی موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: شاخص های جمعیتی، تجارت مرزی، تمرچین، پیرانشهر
  • هادی ویسی* صفحات 38-56
    جهان اسلام که سابقه تاریخی تمدن درخشان در چارچوب دولت یکپارچه اسلامی دارد، در دوره معاصر با فروپاشی نظام خلافت و در مواجه با مدرنیته و نظام دولت ملت، دچار تجزیه و ملی‏گرایی شد. در سده اخیر، برخی مصلحان و فعالان سیاسی اسلامی متاثر از آموزه «امت واحده»، اتحاد جهان اسلام را برای بازساخت و نوزایی تمدن اسلامی و مقابله با قدرت های سلطه گر غربی مطرح کردند. علیرغم برخی اقدامات انجام شده تاکنون هیچ گونه دستاورد مهمی از اتحاد و همگرایی کشورهای مسلمان مشاهده نشده است. هدف این پژوهش، بررسی ریشه ها و زمینه های اصلی واگرایی کشورهای مسلمان و پاسخ به چرایی ناکامی اندیشه وحدت اسلامی است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و استفاده از داده های کتابخانه ای انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ابهام مفهومی جهان اسلام، عدم هم تکمیلی اقتصادی کشورهای اسلامی، وابستگی به جهان خارج از اسلام، رقابت و تضادهای ایدیولوژیکی درون جهان اسلام و دخالت قدرت های فرامنطقه‏ای و جهانی، باعث غلبه قاطع نیروهای واگرا بر نیروهای همگرا شده است.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، کشورهای اسلامی، همگرایی، واگرایی، امت واحده
  • محسن عابدی درچه* صفحات 57-84
    جغرافیای سیاسی یکی از شاخه های دانش جغرافیا است. علم جغرافیای سیاسی به عنوان معرفت درجه اول و فلسفه علم جفرافیای سیاسی به عنوان معرفت درجه دوم شناخته می شود. در این پژوهش به بررسی فلسفه جغرافیای سیاسی از رهیافت اسلام پرداخته شده است. بنابراین با مفروض قرار دادن این که اولا اسلام در تمامی زمینه های سیاسی و اجتماعی از مبانی نظری قابل دفاعی برخوردار بوده و ثانیا، به دلیل خلا موجود در حوزه فلسفه جغرافیای سیاسی از منظر تفکر اسلامی، چنین تحقیقی انجام شده است. بر این اساس، ضمن مراجعه به متون و منابع اسلامی از جمله قرآن کریم، منابع روایی، متون فقه سیاسی، تاریخی و نیز آثار اندیشمندان مسلمان در این رابطه، صورتبندی لازم با محتوایی مستدل از جغرافیای سیاسی اسلامی تدوین گردیده است. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به ویژه تحلیل محتوا انجام گرفته و نتایج حاصله نشان می دهد که اندیشه اسلامی در حوزه علوم اجتماعی و به طور خاص در رشته جغرافیای سیاسی، مبتنی بر رهیافتی موسوم به رهیافت عقلانیت وحیانی است.
    کلیدواژگان: فلسفه، جغرافیای سیاسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی
  • نجات محمدی فر*، علی مرادی صفحات 85-105
    هدف این پژوهش مولفه های فرهنگی مرزنشینان و نقش آن در امنیت پایدار مناطق مرزی کرمانشاه است که در قالب فرضیه؛ بین مولفه های فرهنگی مرزنشینان و امنیت پایدار مناطق مرزی رابطه معنادار وجود دارد، مورد بررسی و آزمون قرار گرفته است. پژوهش حاضر با روش ترکیبی (کمی و کیفی) انجام شد؛ به نحوی که برای بعد کمی از پیمایش و برای بعد کیفی آن از روش گرند تیوری استفاده به عمل آمد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل صاحب نظران و متخصصین آگاه به موضوع پژوهش بودند. روش نمونه گیری در بخش کیفی به‏صورت هدفمند از نوع گلوله برفی بود، که با تعداد 30 نخبه و صاحب نظر به اجماع نظری رسید. در بخش کمی جامعه آماری شامل شهروندان مناطق مرزی استان کرمانشاه بودند. که تعداد این افراد بر اساس برآوردهای اولیه 540 نفر بودند. ابزار گردآوری اطلاعات؛ مصاحبه های نیمه‏ساختاریافته و پرسشنامه های محقق ساخته بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها بعد از انجام مصاحبه ها از روش تحلیل کدگذاری برای شناسایی و اولویت بندی مولفه های فرهنگی و امنیت پایدار مرزی استفاده شد. همچنین در قسمت کمی مطالعه از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج حاصل نشان می دهد که امنیت پایدار مرزی از دیدگاه پاسخگویان دارای 19 واحد معنایی می باشد که در شش مقوله مشترک «امنیت اقتصادی»، «امنیت اجتماعی»، «امنیت سیاسی»، «امنیت زیست محیطی»، «امنیت نظامی» و «امنیت فرهنگی» قرار گرفتند. از طرفی ابعاد فرهنگی مرزنشینان مشتمل بر شش بعد «مشارکت و تعاون»، «انسجام فرهنگی»، «تعامل دوطرفه»، «بصیرت و آگاهی»، «ایدیولوژی» و «غیرت و جوانمردی» قرار گرفتند. ماتریس همبستگی بین مقوله های فرهنگی و امنیت پایدار مرزی نشان می دهند که ارتباط معنادار و مستقیمی بین هر یک از مولفه های این ماتریس وجود دارد. می توان گفت دو مقوله هسته ای امنیت پایدار مرزی و مولفه های فرهنگی شش گانه مرزنشینان در یک رابطه متقابل با هم قرار دارند؛ به نحوی که در تعامل دوطرفه این مولفه ها، سامان اجتماعی در مرزها شکل می گیرد و مرزنشینان شاهد نوعی امنیت پایدار می باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، توسعه، امنیت، مرزنشینان، کرمانشاه
  • ملیحه اخباری، سید هادی زرقانی*، مسعود مینائی صفحات 106-127

    امنیت مرزی به معنای جلوگیری از هرگونه اعمال خلاف قانون در طول مرزهای یک کشور و قانونی کردن تردد اشخاص و حمل ونقل کالا و حیوانات اهلی با رعایت ضوابط قانونی و از طریق دروازه های مجاز مرزی است. تلاش همه حکومت‏ها این است تاحد امکان مرزهای آن‏ها جز در برخی گذرگاه‏های توافق شده و مجاز غیرقابل نفوذ باشد. عوامل متعددی بر امنیت مرزهای یک کشور تاثیر می‏گذارند، از مهم ترین عوامل موثر بر کارکرد امنیتی مرزها، طرح‏ها و سیاست‏هایی است که کشورها در مورد کنترل مطلوب و موثر مرزهای خود به کار می‏برند. دراین بین، مکان گزینی دقیق پاسگاه ها و مراکز انتظامی مرزی یکی از مهم ترین عوامل موثر در کنترل و مدیریت مطلوب مرز و استقرار امنیت در مرز و مناطق مرزی می‏باشد. این پژوهش درصدد بررسی و تحلیل عوامل موثر بر مکان گزینی پاسگاه های مرزی با استفاده از نرم افزارهای سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی می‏باشد. جهت استخراج، بررسی و تحلیل اطلاعات موردنیاز از تصاویر ماهواره لندست، سنجنده OLI در سال2018، نرم افزار ENVI5.3 و فنون سنجش ازدور و همچنین نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سیستم استنتاج فازی و ahp استفاده شده است. درنهایت نقشه خروجی در سه کلاس کاربری های مناسب، متوسط و نامناسب طبقه بندی گردیده است. شایان ذکر است برای انجام تحلیل‏ها از 13 معیار؛ کاربری اراضی، شیب، حریم خط مرزی، حریم پاسگاه های موجود، حریم مناطق حفاظت شده، دسترسی به جاده‏ها، حریم شهر، حریم روستا، خطوط انتقال نیرو، پهنه‏های آبی، آبراهه ها، خط آهن و گسل استفاده گردیده است.

    کلیدواژگان: امنیت مرزی، پاسگاه، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Nasser Rajabnejad, Mohammad Akhbari *, Ali Bijani Pages 1-19
  • Taniya Saniyar, Naser Soltani *, Hasan Heidari Pages 20-37
    The purpose of this study is to investigate the impact of cross-border trade on population indicators in Tamerchin border settlements in Piranshahr. The research method is descriptive-analytical and the research tool is a questionnaire. The results of one-sample t-test for the 5 main dimensions of the research showed a greater reflection of political dimensions on demographic changes in the study area with a score of 3.43. In the next categories, economic reflections with a score of 3.29, population with a score of 2.86, social with a score of 2.57, and physical with a score of 2.25 were more important, respectively. According to the results mentioned in the findings section, the development of cross-border trade in the rural settlements studied has not had a positive impact on the stabilization and population growth of these settlements and one of the reasons for this is the lack of population stabilization in these settlements, including infrastructure. , Services and welfare. But according to the results of research tests, cross-border trade has had a positive impact on the social and political components and improving the quality and mobility of life in rural areas.
    Keywords: Demographic Indices, Border Trade, Tamerchin, Piranshahr
  • Hadi Veicy * Pages 38-56
    In the first Islamic centuries experienced a glorious civilization in a convergent and synergistic manner within the framework of a unified Islamic government. In the contemporary period, the Islamic world, after the decline and collapse of the Islamic caliphate order and in the face of modernity and the political system of the nation-state of Western civilization and nationalism has been fragmentation. Accordingly, it is divided into many small and medium-sized nation states. In the last century, some reformers and Islamic political activists, influenced by the early history of Islam and the Qur'an teaching of the “United Ummah” or "Islamic Ummah", have proposed the unity and solidarity of the Islamic world to rebuild and revitalize Islamic civilization and confront the dominating Western powers. In the new era, although many efforts have been made, but so far no tangible achievements of unity and convergence have been observed in the Islamic world. Therefore, the main question is what are the main problem and root causes of lack of convergence and domination of divergent forces over convergent elements in the Islamic world and why the idea of Islamic unity has failed. In this research, has attempted to explain the roots and fundamental causes of divergence in the Islamic world. The results show that the conceptual ambiguity of the Islamic world, economic non-complementarity of Islamic countries, dependence on the world outside Islam and competition and ideological contradictions of regional powers in the Islamic world have caused divergent Islamic countries.
    Keywords: Islamic world, Islamic Countries, Convergence, Divergence, Islamic Ummah
  • Mohsen Abedidorche * Pages 57-84
    Political geography is one of the branches of geography. The science of political geography is known as first degree knowledge and the philosophy of political geography is known as second degree knowledge. In this research, the philosophy of political geography from the approach of Islam has been studied. Therefore, assuming that, first, Islam has a defensible theoretical basis in all political and social fields, and secondly, such a research has been done due to the gap in the field of philosophy of political geography from the perspective of Islamic thought. Accordingly, while referring to Islamic texts and sources, including the Holy Quran, narrative sources, texts of political and historical jurisprudence, as well as the works of Muslim thinkers in this regard, the necessary formulation with reasoned content of Islamic political geography has been compiled. The present study is a descriptive-analytical method, especially content analysis, and the results show that Islamic thought in the field of social sciences, and especially in the field of political geography, is based on an approach called the approach of revelatory rationality.
    Keywords: Philosophy, Political geography, Ontology, Epistemology, Methodology
  • Nejat Mohammadifar *, Ali Moradi Pages 85-105
    The purpose of this study is the cultural components of border residents and its role in the development and sustainable security of Kermanshah border areas. The present study was conducted by a combined method consisting of two parts, quantitative and qualitative. The statistical population in the qualitative section included experts and specialists aware of the subject of research. The sampling method in the qualitative section was purposefully snowball, which reached a theoretical consensus with 30 elites and experts. A small part of the statistical population included citizens of border areas of Kermanshah province. The number of these people was 540 according to initial estimates. Data collection tools; Semi-structured interviews and researcher-made questionnaires. In a small part of the study, SPSS software was used. The results show that sustainable border security from the respondents' point of view has 19 semantic units in six common categories: "economic security", "social security", "political security", "environmental security", "military security" and "cultural security". Were located. On the other hand, the cultural dimensions of the frontiersmen included six dimensions of "participation and cooperation", "cultural cohesion", "two-way interaction", "insight and awareness", "ideology" and "zeal and chivalry". Correlation matrices between cultural categories and sustainable border security show that there is a significant and direct relationship between each of the components of this matrix. It can be said that the two categories of the core of sustainable border security and the six cultural components of border guards are in a dialectical relationship; In a way that in the bilateral interaction of these components, social order is formed at the borders and the border residents witness a kind of lasting security.
    Keywords: Culture, development, Security, border residents, Kermanshah
  • Malihe Akhbari, Seyed Hadi Zarghani *, Masoud Minaei Pages 106-127
    Introduction

    Border security refers to prevention of any act against the law along official borderlines of a particular state and regulation of the trans-border passage of individuals, goods, and domestic animals through legally allowed border crossings while carefully observing legal rules and obligations. Every nation tries its best to keep the borders totally blocked except for particular border crossings where trans-border passage has been allowed upon previous agreements. Many factors affect border security of a country. The plans and policies adopted by countries to appropriately and effectively control their borders are among the most important factors contributing to security performance along the borders. In this respect, careful location of police stations and border outposts impose large contributions to efficient control and management of borders and establishment of security along the borderlines and within the border area.

    Aim and research methodology

    The present study aims at investigating and analyzing the factors affecting border outpost location with the help of remote sensing and geographical information system (GIS) software tools. In order to extract, examine and analyze the required information, images taken by the OLI sensor on Landsat satellite in 2018 were loaded to ENVI 5.3 software where remote sensing and GIS techniques as well as fuzzy inference system and analytic hierarchical process (AHP) were utilized.

    Conclusion

    Finally, output map was classified into three classes, namely suitable, moderate, and unsuitable land uses. It should be noted that the analyses were performed using 13 criteria, namely land use, slope, border right-of-way, territory of existing outposts, right-of-way of protected zones, road access, territories of cities and villages, power transmission lines, watersheds, water channels, railways, and faults.

    Keywords: border security, outpost, locationوRS & GIS, Send comment about this article