فهرست مطالب
نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 89 (پاییز 1401)
- تاریخ انتشار: 1402/02/09
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 9-29مقدمه
«حکمرانی فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)» از اواخر دهه 90 میلادی در کشورهای توسعه یافته مطرح و جایگزین مدیریت فاوا شد. این رویکرد به دانشگاه ها این امکان را می داد که علاوه بر تفکیک مسیولیت های فاوا میان واحدها و سطوح مختلف، با توزیع حقوق تصمیم گیری بین ذینفعان، مکانیزم هایی را برای پایش تصمیمات فاوا در ارتباط تنگاتنگ با چشم انداز، ماموریت و اهداف دانشگاه توسعه دهند. این مطالعه باهدف بررسی چالش های مدیریت فاوا و تبیین ضرورت اتخاذ حکمرانی فاوا در دانشگاه موردمطالعه انجام شده است.
روش هاپژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش کیفی-توصیفی به صورت مطالعه موردی (آبان تا دی ماه 1400) در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران طی مراحل آماده سازی، شناسایی، تحلیل و تجویز به اجرا درآمد. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختارمند مبتنی بر نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند قضاوتی و بحث گروهی متمرکز و برای تحلیل داده ها از تحلیل محتوای کیفی در نرم افزارATLAS-ti استفاده شد.
یافته هااز نظر ساختاری، شورای فاوا تنها مرجع سیاست گذاری کلان است که کارآمدی لازم در تعیین جهت گیری های کلی، استانداردها و مسیر حرکت دانشگاه را ندارد. شورای فاوا به لحاظ فرایندی فاقد ماموریت و افق برنامه ای بوده و در ایجاد یکپارچگی میان تصمیمات دانشگاه و تصمیمات فاوا و نیز پایش تصمیمات این حوزه در ارتباط با اهداف و ماموریت های دانشگاه عملکرد موفقی نداشته است. در بعد تعاملی نیز، نتوانسته با ایجاد زبان مشترک میان فاوا و صاحبان فرایندهای اصلی، در اجرای سیاست های فاوا وحدت رویه ایجاد کند.
نتیجه گیری:
دانشگاه موردمطالعه برای برون رفت از وضعیت فعلی، نیازمند تغییرات جدی در ساختار فاوا و رویکرد کاربران دانشگاه به فاوا است. لازمه این تغییرات، اتخاذ مدل حکمرانی فاوای بومی و متناسب سازی شده با مشکلات و نیازهای حال و آینده دانشگاه، به سمت یکپارچگی کامل است.
کلیدواژگان: چالش، مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات، توصیه های سیاستی، حکمرانی فناوری اطلاعات و ارتباطات، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی -
صفحات 30-49مقدمه
امروزه یکی از راه های ارایه مراقبت های بهداشتی و درمانی کارا و اثربخش و دستیابی به اهداف نهایی نظام های سلامت، مشارکت سازمان های مردم نهاد در بخش سلامت می باشد. هدف این مطالعه ارایه الگوی مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت کشور ایران بود.
روش هامطالعه حاضر از نوع کاربردی بود که با روش کیفی در سه مرحله متوالی، بین سال های 1400-1397 انجام شد. در مرحله اول، در دو گام مرور متون و اسناد و مصاحبه با 32 نفر از افراد شاغل در وزارت بهداشت، وزارت کشور، دانشگاه های علوم پزشکی تهران و ایران، انجمن های علمی پزشکی و سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه سلامت، وضعیت موجود مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت ایران بررسی شد. در مرحله دوم، الگوی اولیه مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت ایران با برگزاری هم اندیشی خبرگان پیشنهاد شد. در مرحله سوم، پس از اجرای دو دور دلفی و رسیدن به توافق جمعی 75 درصد و بیشتر، الگوی نهایی تایید شد.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که الگوی نهایی مشارکت سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت کشور ایران دارای شش بعد اصلی سیاست گذاری و برنامه ریزی، ظرفیت سازی و تقویت سازمان های مردم نهاد ، تامین منابع و امکانات، سازماندهی و هماهنگی، مشارکت (اجرا)، کنترل و ارزیابی است.
نتیجه گیری:
انتظار میرود ابعاد اصلی و مولفه های فرعی الگوی ارایه شده در این مطالعه، بتوانند به توسعه و تقویت نقش آفرینی کاراتر و موثرتر سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت کشور ایران کمک نمایند. مشارکت بیشتر سازمان های مردم نهاد در بخش سلامت علاوه بر تسهیل مسیر دستیابی به اهداف نهایی نظام سلامت، در تقویت و بهبود وضعیت سلامت آحاد مختلف مردم جامعه موثر می باشد.
کلیدواژگان: نظام سلامت، سازمان مردم نهاد، مشارکت دولتی-خصوصی، سیاستگذاری سلامت -
صفحات 50-72مقدمه
مدیران جهت برنامه ریزی، سازماندهی و بهبود عملکرد سازمان خود، نیازمند اندازه گیری و ارزیابی عملکرد زیرمجموعه های خود هستند. در این مطالعه عملکرد و کارایی نظام مراقبت های اولیه سلامت شهرستان ها در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، ایران با استفاده از مدل تحلیل پوششی داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش ها:
در این مطالعه کارایی 9 شهرستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1399 مورد تحلیل قرار گرفت. جهت ارزیابی عملکرد نظام مراقبت اولیه شهرستان ها از روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها استفاده شد. از متغیرهای نیروی انسانی، تسهیلات فیزیکی و وسایل نقلیه به عنوان نهاده ها و تعداد افراد گیرنده خدمت و تعداد خدمات به عنوان ستانده ها برای سنجش کارایی استفاده شد. جمع آوری داده ها به طور میدانی و با استفاده از چک لیست انجام شد. با استفاده از نرم افزار DEAP 2.1 داده ها آنالیز و عملکرد و کارایی با رویکرد حداکثرسازی ستانده ها و با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس به صورت برنامه ریزی خطی در 9 سناریو محاسبه شد.
یافته ها:
متوسط کارایی فنی شهرستان های مورد مطالعه با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس (BCC)، 68/0 بود، که نشان دهنده ی وجود حداقل 32 درصد ظرفیت افزایش کارایی در نظام مراقبت های اولیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان بدون هیچ گونه افزایش در نهاده ها می باشد. بر اساس مقادیر میانگین شهرستان کرمان کارا و 8 شهرستان دیگر (89%) ناکارا بودند. شهرستان های شهربابک، بافت و ارزوییه کمترین میزان کارایی را داشتند.
نتیجه گیری:
نتایج بیانگر وجود ناکارآمدی در اکثر نظام های مراقبت اولیه مورد مطالعه بود، که نشان دهنده ی آن است مدیران مراقبت های اولیه می توانند با مدیریت صحیح منابع موجود خدمات بهداشتی بیشتری به جامعه ارایه نمایند. شهرستان های ناکارا می توانند به مقایسه ی خود با شهرستان های موفق و مرجع پرداخته و نسبت به رفع نقایص و بهبود عملکرد خود بپردازند.
کلیدواژگان: مراقبت های اولیه سلامت، عملکرد، ارزیابی، کارایی، تحلیل پوششی داده ها -
صفحات 73-86مقدمه
بیمارستان ها در حال حاضر با چالش نحوه استفاده از فناوری اطلاعات سلامت برای ارتقای خدمات و افزایش سریع اطلاعات پزشکی مواجه هستند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نگرش کارکنان بیمارستان آموزشی بغداد به منظور سنجش آمادگی آن ها برای پذیرش فناوری اطلاعات سلامت انجام شد.
روش هااین مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی به صورت مقطعی در نیمه دوم سال 1400 با استفاده از از پرسشنامه محقق ساخته در مورد تاثیر فناوری اطلاعات بر فعالیت های درمانی، آموزشی، پژوهشی و اداری انجام شد. دیدگاه های 461 نفر از کارکنان بیمارستان آموزشی بغداد در رابطه با اثرات فناوری اطلاعات در سیستم مراقبت های سلامت بررسی شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از نظرات کارشناسان مختلف پزشکی استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از رویکرد دو نیمه بررسی شد که دارای ضریب همبستگی 98 درصد بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS 23.0 تحلیل شد.
یافته هایافته های این مطالعه نشان داد که با میانگین نمره 89/3، ارزیابی کارکنان از نحوه تسریع فناوری اطلاعات در تشخیص و درمان به طورکلی مثبت بوده است. علاوه بر این، از دید جامعه پژوهش میانگین اثر فناوری اطلاعات بر افزایش بهره وری (77/3) و تحقیقات پزشکی (39/3) رضایت بخش تلقی شد.
نتیجه گیری:
نگرش مثبت کارکنان بیمارستان آموزشی بغداد نسبت به تاثیر فناوری اطلاعات سلامت نشان دهنده وجود بستر فرهنگی مناسب برای توسعه فناوری اطلاعات در این بیمارستان بود. ازاین رو، شناسایی گسترده اثرات و معایب بالقوه فناوری اطلاعات در بخش خدمات سلامت امری مهم است و نیاز به برنامه ریزی کلان و استراتژیک در جامعه دارد.
کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعات بیمارستانی، مراقبت های سلامت -
صفحات 87-107هدف
سامانه یکپارچه بهداشت (سیب) از جمله پرونده های الکترونیک سلامت رایج در سراسر ایران است که به طور گسترده در مراکز بهداشتی-درمانی استفاده می شود. هدف از این مطالعه تعیین کاربردپذیری سامانه سیب در میان برخی از کاربران مراقب سلامت بود.
روش ها:
مطالعه حاضر یک پژوهش کاربردی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1400 با مشارکت 196 نفر از مراقبین سلامت انجام شد. ارزیابی کاربردپذیری سامانه از طریق پرسشنامه مقیاس کاربردپذیری سیستم (SUS) و پرسشنامه استاندارد ایزومتریک انجام گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
یافته ها:
یافته ها نشان داد که کاربردپذیری سامانه سیب با استناد به پرسشنامه SUS در حد مرزی و از طریق پرسشنامه ایزومتریک نسبتا مطلوب بود. ابعاد هفت گانه پرسشنامه ایزومتریک نیز همگی با نمره میانگین 1/3 الی 2/3 در محدوده نسبتا مطلوب قرار داشتند. سامانه سیب برای 6/30 درصد کاربران غیرقابل قبول، برای 4/45 درصد کاربران مرزی و برای 9/23 درصد کاربران قابل قبول بود. کاربردپذیری با میانگین ساعات کار با سامانه سیب در طول روز دارای ارتباط معنادار و معکوس بوده (039/0 =p) و زنان در مقایسه با مردان این سامانه را کاربردپذیرتر برآورد کردند (007/0 =p).
نتیجه گیری:
مطالعه حاضر ضرورت بازطراحی سامانه سیب را با هدف بهبود کاربردپذیری و انتقال مناسب پیام نشان داد. اهم اقدامات موثر در این زمینه عبارتند از ساده سازی مراحل اجرایی، هماهنگ سازی و تجانس، حافظه-محور نبودن، قابلیت شخصی سازی، خطاپذیری و کاربر-محوری.
کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، کاربردپذیری، ارگونومی، طراحی انسان محور -
صفحات 108-124مقدمه
نسخه نویسی الکترونیکی در بسیاری از کشورهای دنیا اجراشده و اولین استفاده از آن در مراقبت های سرپایی بوده است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین دیدگاه کاربران در مورد نسخه نویسی الکترونیکی سرپایی در استان گیلان انجام شد.
روش هااین پژوهش در سال 1400 انجام شد. ابزار گردآوری داده پرسشنامه بود. روایی پرسشنامه توسط متخصصین بررسی شد. پایایی محورها (31 گویه و نه محور) بررسی و آلفای کرونباخ محاسبه گردید. پرسشنامه نهایی به صورت الکترونیکی از طریق وب سایت نظام پزشکی استان گیلان توزیع گردید. 268 پزشک و 137 داروساز وارد مطالعه شدند. تحلیل داده با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
یافته هامیانگین نمرات در محورهای مورد بررسی از دیدگاه کاربران از بیشترین به کمترین شامل استفاده (3/41)، تاثیرات اجتماعی (3/09)، قصد استفاده (3/05)، تلاش مورد انتظار (2/96)، عادت (2/93)، اعتماد (2/91)، عملکرد مورد انتظار (2/81)، شرایط تسهیلگر (2/62) و ارزش قیمت (2/55) بود. استفاده از این فناوری بین پزشکان و داروسازان استان گیلان در حد متوسط بود. نمره ارزش قیمت نشان می دهد هزینه اجرا و سود حاصل از استفاده از سیستم متوازن نیست. شرایط تسهیلگر با میانگین 2/62 نشان می دهد پشتیبانی فنی، سازمانی، مالی و آموزشی جهت اجرای نسخه نویسی الکترونیکی سرپایی کافی نبوده است.
نتیجه گیری:
سیستم نسخه نویسی سرپایی براساس دیدگاه پزشکان و داروسازان چندان مناسب نبوده است. ازاین رو، موانع موجود و شرایط ارتقا همکاری توسعه دهندگان نرم افزار برای بهبود سیستم و حمایت های حقوقی و قانونی دولت باید توجه شود تا راه حلی برای غلبه بر موانع پذیرش و ارتقاء سیستم نسخه نویسی ایجاد گردد.
کلیدواژگان: نسخه نویسی الکترونیکی، مراقبت سرپایی، پذیرش فناوری -
صفحات 125-149مقدمه
وارفارین یکی از پرکاربردترین داروی ضد انعقاد است و از مهم ترین روش های درمانی برای پیشگیری از عارضه تشکیل لخته و متعاقب آن سکته مغزی تجویز می شود. مرز باریک بین محدوده درمانی و سطح عارضه ساز وارفارین موجب می شود پیش بینی نتایج حاصل از تجویز آن برای پزشکان دشوار باشد. هدف این پژوهش ایجاد سیستم تصمیم یار بالینی بر اساس راهنمای تفسیر شده کامپیوتری برای تخمین دوز داروی وارفارین بوده است.
روش هاپژوهش حاضر از نوع توسعه ای-کاربردی است که در دو مرحله انجام شد. مرحله اول، راهنمای تفسیر شده کامپیوتری براساس گردش کار مدیریت درمان با وارفارین از راهنماهای بالینی «مدیریت مبتنی بر شواهد برای درمان ضد انعقادی» و «درمان ضد انعقادی خوراکی» استخراج و با روش هم اندیشی خبرگان ارزیابی شد. در مرحله دوم نمونه اولیه سیستم تصمیم یار بالینی با زبان برنامه نویسی پی اچ پی و پایگاه داده اس کیو ال طراحی و در نهایت کاربردپذیری آن با روش مکاشفه ای با استفاده از چک لیست نیلسون ارزیابی شد.
یافته هایافته های مرحله اول در قالب دو گردش کار اصلی «درمان و تعیین زمان مراجعه بعدی» و دو گردش کار فرعی «محدوده درمانی هدف برای تخمین و تنظیم دوز داروی وارفارین» نشان داده شد. نتایج نشان داد که کاربردپذیری کلی سیستم تصمیم یار بالینی در سطح «قابل قبول» و درصد امتیاز آن 92/09 است.
نتیجه گیری:
انتظار می رود نتایج پژوهش حاضر بتواند باعث افزایش قابلیت درک راهنماها برای پزشکان و نیز طراحان سیستم های کامپیوتری شود. پیاده سازی سیستم تصمیم یار بالینی تخمین دوز داروی وارفارین می تواند منجر به بهبود کیفیت تنظیم دوز دارو و کاهش عوارض دارویی شود.
کلیدواژگان: سیستم های تصمیم یار بالینی، وارفارین، راهنمای تفسیرشده کامپیوتری -
صفحات 150-170مقدمه
کدگذاری بالینی فرایندی پیچیده بوده و مستعد خطاست. بنابراین، کدگذاری بالینی صحیح مستلزم مستندسازی باکیفیت پرونده پزشکی است. این مطالعه با هدف شناسایی کیفیت مستندسازی پرونده های پزشکی و صحت کدگذاری ICD-10 و ICD-11 انجام شد.
روش هاپژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی- مقطعی در سال 1401 انجام شد. 500 پرونده از مجموع 11638 پرونده بیماران پذیرش شده در سال 1399 با تشخیص انواع مصدومیت ها، مسمومیت ها و سایر پیامدهای علل خارجی در بیمارستان آموزشی شهید محمدی شهر بندرعباس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده چک لیست بود که بررسی صحت کدگذاری و نقایص مستندسازی پرونده ها در دو مرحله انجام شد و داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
یافته هاتعداد کدهای تخصیص داده شده به پرونده های موردبررسی بر اساس سیستم های طبقه بندی ICD-10 و ICD-11 به ترتیب 1673 و 1468 بود. اکثر پرونده ها (98 درصد) دارای حداقل یکی از انواع خطاهای بزرگ یا کوچک، 23 درصد فقط خطای بزرگ، 46 درصد فقط خطای کوچک و 31 درصد دارای هر دو نوع خطای کدگذاری با ICD-10 بود. علاوه بر این، در ICD-10 و ICD-11 به ترتیب 81 و 26 درصد پرونده ها حاوی اطلاعات کافی برای توصیف کامل یا نسبتا کامل کد بود.
نتیجه گیری:
نقایص مستندسازی پرونده های پزشکی جهت کدگذاری با ICD-11 نسبت به ICD-10 بیشتر بود. تدوین دستورالعمل های مدون مستندسازی متناسب با ICD-11، استفاده از قالب های آماده و یادآورها و ارایه بازخورد نتایج مستندسازی به ارایه دهندگان مراقبت سلامت جهت بهبود کیفیت مستندسازی و استفاده از ابزارهای حمایتی کدگذاری خودکار، ممیزی کدگذاری و آموزش مستمر به کدگذاران پیشنهاد می گردد.
کلیدواژگان: کدگذاری بالینی، مستندسازی، صحت، خطای بزرگ، خطای کوچک، ICD-10، ICD-11
-
Pages 9-29Introduction
“Information and Communication Technology (ICT) governance” was introduced in developed countries in the late 1990s and replaced ICT management. In addition to the separation of the ICT responsibilities between different units/levels, ICT governance allowed universities to develop mechanisms for monitoring ICT decisions in line with the University's vision, mission, and strategic goals through the distribution of the decision-making rights to various stakeholders. This study aimed to investigate the ICT management challenges in the university under study and explore the need for ICT governance.
MethodsThis is a qualitative-descriptive case study conducted in the three stages of preparation, identification, and analysis and prescription in one of the universities of medical sciences in Tehran (from November to December 2021). Semi-structured interviews based on judgmental purposeful sampling and FGDs were used for data collection, and qualitative content analysis in ATLAS-ti software was used for data analysis.
ResultsStructurally, the only macro-policymaking body in the ICT field is the ICT council, which is inefficient in providing general direction and standards. In terms of processes, it lacks a mission and a long-term plan, and it has failed to integrate the university and ICT decisions, as well as steering decisions toward the university's goals. In terms of relational mechanisms, it hasn't been able to create a unified procedure in the implementation of ICT policies by creating a common language between ICT and the owners of the main processes in the university.
ConclusionTo get out of the current situation, the university needs serious changes in the ICT structure and the university users’ approach to ICT. These changes require the adoption of an indigenous ICT governance model tailored to the current and future problems and needs of the university toward full integration.
Keywords: Challenge, ICT Management, Policy Recommendations, ICT Governance, University of Medical Sciences -
Pages 30-49Introduction
Today, one of the ways to provide healthcare services and achieve the goals of health systems is the participation of nongovernmental organizations (NGOs) in the health sector. The purpose of this study is to develop a model for the partnership of NGOs in Iran’s health system.
MethodsThis qualitative study was conducted in three consecutive stages, between 2018-2021. In the first phase, by reviewing documents, literature, and interviews with 32 key informants from the Ministry of Health, Ministry of Interior, universities of medical sciences, medical scientific associations, and health-related NGOs, using content analysis, the current status of the partnership of NGOs in Iran’s health system was examined. In the second stage, the initial model for NGOs partnership in Iran’s health system was extracted and surveyed by an expert panel consensus. In the third stage, after two rounds of the Delphi technique with a consensus of more than 75%, the final model was approved.
ResultsPolicy-making and planning, capacity building, provision of resources and facilities, organization and coordination, participation, and control and evaluation, are the six main dimensions of the model of NGOs’ partnership in Iran's health system.
ConclusionIt is expected that the main dimensions and sub-components of this model can help to develop and strengthen the role of NGOs in the Iranian health system. More participation of the NGOs in the health system facilitating the achievement of the goals of the health system and is effective to strengthen and improve public health.
Keywords: Health system, Nongovernmental Organization, Partnership, Public-Private Partnership, Health policy -
Pages 50-72Introduction
Managers need to evaluate the performance of their subordinates in order to plan, organize, and improve the performance of their organizations. In this study, the performance and efficiency of the district's primary health care (PHC) system in the southeast of Iran were evaluated using the data envelopment analysis (DEA) model.
MethodsIn this study, the efficiency of 9 cities affiliated to Kerman University of Medical Sciences was analyzed in 2019. The quantitative non-parametric DEA was used to evaluate the performance of the PHC system in the districts. Human forces, physical facilities, and vehicles were the variables used as the inputs, and the number of services and service recipients was considered as the outputs to measure efficiency. Data collection was done in the field using a checklist. The data were analyzed using the DEAP 2.1 software, efficiency was calculated with the output maximization approach and the assumption of variable returns to scale. It was carried out as linear programming with nine scenarios for nine districts in 2018.
ResultsThe mean efficiency of the studied districts with the assumption of variable returns to scale was 0.68, indicating at least 32% capacity to increase efficiency in the studied PHC systems without any increase in production factors. According to the mean values, Kerman was efficient while the other 8 districts were inefficient. The most inefficient PHC systems were those of Shahr-e Babak, Baft, and Orzooieh.
ConclusionInefficiency in most PHC systems of the studied districts, indicating that PHC managers can provide more health services to the community through proper management of available resources. Inefficient districts can compare themselves with successful and reference districts to eliminate their shortcomings and improve their performance.
Keywords: Primary Health Care, Performance, Evaluate, Efficiency, Data Envelopment Analysis -
Pages 73-86Introduction
Hospitals now face the critical challenge of figuring out how to use healthcare information technology (IT) to raise the caliber of healthcare services as a result of the recent, rapid increase of medical information. Therefore, the current study was carried out with the intention of evaluating the attitude of the staff of the Baghdad teaching hospital, who are the most significant users of IT systems in the field of healthcare, in order to assess their readiness to embrace such systems.
MethodsUsing a researcher-made questionnaire that included inquiries about the impact of IT on therapeutic, educational, research, and administrative activities, this descriptive-cross-sectional study was carried out in the first half of 2022 and examined the perspectives of 461 employees (using stratified sampling) of the Baghdad teaching hospital regarding the effects of IT in the healthcare system. The questionnaire's reliability was assessed using the split-half approach, and the correlation coefficient was 96%. The comments of various medical experts were also used to assess the validity of the questionnaire. The data was then examined using descriptive and analytical statistics with the aid of the SPSS 23.0.
ResultsIn regards to the impact of IT on enhancing health, the research community as a whole—of which 39.7 percent of women and 60.3 percent of men in both clinical and administrative groups—had a positive attitude, scoring an average of 411.6.
ConclusionThe optimistic outlook of the research community demonstrates that the investigated hospital is appropriate for the introduction and advancement of IT.
Keywords: Information Technology, Hospital Information Systems, Delivery of Health Care -
Pages 87-107Introduction
Integrated health system (SIB) is a common electronic health records, widely used in Iranian healthcare centers. The present study aimed to investigate the usability of this system among selected users.
MethodsA descriptive-analytical study was designed and conducted in 2021 with participation of 196 healthcare workers. Usability of the system was tested by means of the System Usability Scale (SUS) and the IsoMetric Standard Questionnaire. Data analysis was applied using SPSS version 26 software.
ResultsSUS showed a marginal usability for the system. All the 7 dimensions of the isometric questionnaire were found to be within the relatively favorable range with an average score of 3.1 to 3.2. SIB system was unacceptable for 30.6% of users, marginaly acceptable for 45.4%, and acceptable for 23.9% of users. Results showed a significant but inverse relationship between usability of the system with the average time past on it during a working day (p<0.039). Women estimated this system as more usable compared to men (p = 0.007).
ConclusionThe present study emphasized that SIB system needs specific considerations to become more usabile, and compatible with ergonomic dialogue principles. The most effective modifications would be included eliminating complicated steps, harmonizing relevant process, reducing memory-based process, individualization, error tolerancy, and user-centered design.
Keywords: Electronic health records, Usability, Ergonomics, User-centered design -
Pages 108-124Introduction
Electronic prescription has been implemented in many countries and the first use of this technology was in outpatient care. In this study, perspective of physicians and pharmacists working in private and public sector (social security organization affiliated clinics) in Guilan province were studied.
MethodsThis study was performed in 2021. The questionnaire was developed using a literature review and evaluated in terms of reliability and validity. The final questionnaire (9 dimensions and 31 questions) was distributed electronically among all private and public physicians and pharmacists (social security organization affiliated clinics) in Guilan province. 405 people (268 physicians and 137 pharmacists) answered the questions. The data were analyzed via descriptive analysis using SPSS version 26.
ResultsMean of dimensions included actual use (3.41), social influence (3.09), behavioral intention (3.05), expected effort (2.96), habit (2.93), trust (2.91), expected performance (2.81), facilitating conditions (2.62) and price value (2.55). The score of price value indicted that participants believed that the cost and benefits of the system is not balanced. The score of facilitating conditions showed that users did not have adequate financial, human, educational and supportive resources.
ConclusionAccording to results, electronic prescription system was not considered a useful technology based on the participants’ perspectives. Barriers, vendors’ cooperation to improve the system, government’s legal and regulatory support should be considered to remove adoption barriers and improve electronic prescription system in ambulatory settings.
Keywords: Electronic Prescrition, Outpatient service, Ambulatory services, Technology adoption -
Pages 125-149Introduction
Anticoagulation therapy is one of the most important strategies for preventing clot formation and subsequent stroke, with warfarin representing the most widely used oral anticoagulant. However, predicting the outcomes of warfarin administration poses a major challenge for physicians because of the narrow boundary between the therapeutic and toxic levels of warfarin. Clinical decision support systems (CDSSs) can be used as a tool to improve both adherence to clinical guidelines and transfer of evidence-based knowledge to daily clinical practice for dose adjustment, thereby helping reduce medical errors. The aim of this study was to develop a prototype CDSS for predicting warfarin doses according to computerized clinical guidelines.
MethodsThis applied developmental study involving a qualitative design was conducted in two major steps.First, computer-interpretable guidelines were extracted from existing clinical guidelines as a workflow diagram for warfarin therapy and were subsequently evaluated by an expert panel. Second, a prototype CDSS was designed with PHP programming language and SQL database, and Nielson’s heuristic evaluation checklist was used for usability testing.
ResultsIn the first step, the findings were presented in two main workflows and two sub-workflows. In the second step, a prototype CDSS was designed. The overall usability of the prototype was found to be at a "relatively acceptable" level, with a rating percentage of 92.09.
ConclusionThe usability evaluation results suggest that CDSSs similar to the one presented herein could serve as valuable clinical decision support tools for estimating warfarin dosage. These promising results call for further research aimed at exploring the feasibility of implementing such systems in clinical settings.
Keywords: Warfarin, Clinical Decision Support Systems, Computer Interpreted Guidelines -
Pages 150-170Introduction
Clinical coding is a complex and error-prone process. Correct clinical coding requires high-quality documentation of medical records. This study aimed to identify the quality of medical records documentation and the accuracy of coding with ICD-10 compared to ICD-11.
MethodsThis cross-sectional descriptive study was conducted in 2022. The samples were chosen from 11638 medical records of patients admitted at the Shahid Mohammadi teaching hospital with the diagnosis of injury, poisoning, and certain other consequences of external causes. Using Cochran's formula, 500 medical records were evaluated. The research was conducted in two stages to check the accuracy of coding and the defects in the documentation of medical records for coding. The research data collection tools were separate checklists for each stage. Data were analyzed using descriptive statistics in SPSS software.
ResultsThe number of codes allocated to the studied medical records was 1673 and 1468 codes based on ICD-10 and ICD-11 classification systems, respectively. The majority of records (98%) had at least one type of major or minor error, 23% had only major errors, 46% had only minor errors, and 31% had both types of ICD-10 coding errors. Moreover, 81% and 26% of the medical records contained adequate information to fully or relatively fully describe the codes using ICD-10 and ICD-11 classification systems, respectively.
ConclusionCompared to ICD-10, there were more defects in the documentation of medical records for coding with ICD-11. Development written documentation guidelines by ICD-11, using templates and reminders, and providing feedback to healthcare providers. Using automated coding support tools, coding audits, and continuous training of coders are essential for coding quality improvement.
Keywords: Clinical coding, Documentation, Accuracy, Major errors, Minor errors, ICD-10, ICD-11