فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال شانزدهم شماره 5 (آذر و دی 1401)

مجله پیاورد سلامت
سال شانزدهم شماره 5 (آذر و دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی ملکی، مریوان نوری، رضوان زمردی، فخرالدین صبا* صفحات 373-380
    زمینه و هدف

    شناسایی ژنوتیپ گروه های خونی در جوامع مختلف، این فرصت را به تصمیم گیرندگان نظام سلامت خواهد داد که در پیشگیری و شناسایی عوارض ناخواسته ی انتقال خون از جمله تولید آلوآنتی بادی ها اقدام نمایند. گروه خونی دافی به دلیل انواعی از ژنوتیپ با شیوع متفاوت، احتمال تولید آلوآنتی بادی را در بیماران بتاتالاسمی ماژور که به طور منظم نیازمند انتقال خون هستند، افزایش داده است. با این حال تاکنون مطالعه ای در ارتباط با فراوانی توزیع گروه خونی دافی در بیماران بتاتالاسمی وابسته به انتقال خون در نژاد کرد انجام نشده است.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 100 بیمار مبتلا به بتاتالاسمی ماژور، به عنوان گروه مورد و 50 فرد سالم، به عنوان گروه شاهد در کلینیک بوستان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، انجام شد. پس از جمع آوری نمونه خون محیطی از افراد شرکت کننده در مطالعه، DNA از سلولهای مونونوکلویرها خون محیطی استخراج شد. سپس با استفاده از روش PCR-RFLP و الکتروفورز ژنوتیپ های دافی شامل FYB/B ،FYA/A و FYA/B شناسایی شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون کای دو نشان داد در گروه بیمار، بین دو جنس از نظر فراوانی توزیع ژنوتیپ های دافی اختلاف آماری معنی داری وجود ندارد(588/P=0). از سوی دیگر در گروه سالم نیز، بین دو جنس از نظر فراوانی توزیع ژنوتیپ های دافی اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد(707/P=0). طبق نتایج رگرسیون اسمی، با اینکه نسبت شانس(فاصله اطمینان 95%) رخداد ژنوتیپ FYA/FYA و ژنوتیپ FYB/FYB نسبت به ژنوتیپ FYA/FYB (رده مرجع) در گروه بیمار نسبت به افراد سالم به ترتیب 2/42(0/70 تا 8/34) و 0/76(0/36 تا 1/64) بود؛ اما بین گروه مورد و شاهد از نظر فراوانی توزیع این ژنوتیپ ها تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت(P<0/05).

    نتیجه گیری

    نحوه ی توزیع فراوانی ژنوتیپ های دافی در بیماران کرد بتاتالاسمی ماژور مشابه افراد سالم است و بین نحوه توزیع ژنوتیپ های دافی و بیماری بتاتالاسمی، ارتباطی وجود ندارد. ژنوتیپ FYB در هر دو گروه مورد و شاهد، دارای بیشترین فراوانی می باشد.

    کلیدواژگان: تالاسمی، سیستم گروه خونی دافی، ژنوتیپ
  • رقیه گندم کار، عظیم میرزازاده، امین حسینی شاوون* صفحات 381-392
    زمینه و هدف

    ارزیابی محیط‫ های بیمارستانی با ابزارهای معتبر و قابل اعتماد پیش نیاز فرایند بهبود مستمر محیط‫ یادگیری بیمارستانی محسوب می‫ شود. مطالعه ی حاضر با هدف ترجمه و روان سنجی نسخه کوتاه پرسش نامه ارزیابی محیط آموزشی The short-version of postgraduate hospital educational environment measure (PHEEM) در دستیاران دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر از نوع روان سنجی ابزار است. پس از ترجمه و بازترجمه، پرسش نامه در اختیار 18 نفر از متخصصان قرار گرفت و روایی محتوایی با استفاده از ضرایب نسبت روایی محتوا Content Validity Ratio (CVR) و شاخص روایی محتوا Content Validity Index (CVI) و روایی صوری به صورت کیفی بررسی شد. سپس، پرسش نامه ی اصلاح شده بین 20 نفر از دستیاران توزیع شد و روایی صوری به روش کیفی و مصاحبه شناختی برای بررسی آیتم های پرسش نامه از نظر سطح دشواری، میزان تناسب و ابهام ارزیابی شد. پایایی اولیه به روش آزمون-بازآزمون با توزیع مجدد پرسش نامه با فاصله ی دو هفته بین دستیاران بررسی شد. به منظور تعیین روایی سازه، پرسش نامه اصلاح شده در بین 548 نفر دستیار پزشکی از 24 رشته تخصصی توزیع شد. انتخاب نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. سپس داده ها با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی تحلیل گردید. همسانی درونی با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد.

    یافته ها

    نسبت و شاخص روایی محتوای پرسش نامه به ترتیب 0/93 و 0/88 به دست آمد. بر اساس نتایج روایی صوری، تغییرات جزیی در واژگان اغلب گویه ها و تغییرات اساسی در گویه ی 12 اعمال شد. ضریب ICC در تمام ابعاد بیشتر از 0/90 بود. در تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی  Principal Component Analysis (PCA)مقدار کایزر-مایر-الکین 0/83 بود. آزمون کرویت بارتلت به لحاظ آماری معنی دار بود(001/P<0)، که عاملی شدن ماتریس همبستگی را تایید می‫کند. ضریب آلفای کرونباخ پرسش نامه 0/83 به دست آمد که نشان دهنده ی همسانی درونی آیتم های پرسش نامه است. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه ی حاضر، پرسش نامه ی short-version PHEEM از پایایی و روایی(صوری، محتوا و سازه) مناسبی در دستیاران تخصصی پزشکی برخوردار است. بنابراین از این ابزار می‫توان جهت سنجش ادراک دستیاران نسبت به کیفیت محیط آموزشی بیمارستان‫ ها استفاده کرد. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

    کلیدواژگان: پرسش نامه، تحلیل عاملی، روان سنجی، روایی، پایایی‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
  • محمد حسینی کسنویه، مهسا محمودی نژاد، محمد ویسی، پویا هدایتی شهیدانی، علی طهماسبی* صفحات 393-401
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثر حضور پزشک در خطای ثبت کدهای جراحی توسط دستیاران جراحی و اثرات مالی ناشی از آن در بیمارستان رسول اکرم انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و آینده نگر بوده و در بازه زمانی سه ماهه ی زمستان 1400 و از طریق جمع آوری داده ها در بیمارستان انجام شد. به جهت مقایسه ی کسورات با توجه به حضور یا عدم حضور پزشک، کارشناسی در اتاق عمل مستقر شد که اطلاعات را در فرم های مخصوص وارد کند و بدین صورت انواع کسورات برای هریک از وضعیت های مذکور مشخص شد. از آزمونT-Test  برای تجزیه و تحلیل بین دو گروه(حضور و عدم حضور پزشک) استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    تعداد 301 پرونده در زمان حضور پزشک جراح و 300 پرونده در زمان عدم حضور پزشک جراح بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران بررسی گردید. تفاوت درصد کسورات پنهان در زمان حضور و عدم حضور پزشک جراح معنادار نبوده است(0/078P-value=). با وجود این، تفاوت درصد کسورات آشکار در زمان حضور و عدم حضور پزشک جراح معنادار بوده است(0/024P-value=). همچنین تفاوت هزینه ی کسورات آشکار در گروه های جراحی معنادار بوده است(0/001P-value<) اما تفاوت هزینه   های کسور پنهان در صورت وجود یا نبود پزشک، معنادار نبوده است(0/435P-value=).

    نتیجه گیری

    حضور یا عدم حضور پزشک جراح در میزان خطا در ثبت کدهای جراحی توسط کمک جراح و در نتیجه در درصد و هزینه های کسورات اعمال جراحی و خصوصا در کسورات آشکار حق العمل جراح اثر دارد. ازاین رو برنامه ریزی برای حضور پزشک در مواقعی که خطای ثبت کدها توسط کمک جراح منجر به کسورات آشکار می شود، می تواند به مستندسازی دقیق تر و در نتیجه کسورات کمتر ناشی از خطای ثبت کدها کمک کند.

    کلیدواژگان: کسورات بیمه ای، کسورات آشکار، کسورات پنهان، خطای ثبت کدهای جراحی
  • سعید ناطقی، علی گنجعلی خان حاکمی، سهیلا دمیری، سمیرا رئوفی، الهام حق شناس، سارا اخوان رضایت، شمسی اختیار، سارا صالحی، مریم رادین منش* صفحات 402-411
    زمینه و هدف

    پایش و ارزشیابی اثربخش نیروی انسانی در کشورها مستلزم یک مجموعه ی موردتوافق از نشانگرها و ابزار اندازه گیری آن هاست و باتوجه به وجود ساز و کارهای مختلف پرداخت، این مطالعه با هدف شناسایی شاخص های ارزشیابی عملکرد در بیمارستان های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. 

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت کیفی پدیدارشناختی در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، نمونه گیری هدفمند و مشارکت 23 نفر از تیم ریاست، مدیریت و درآمد بیمارستان های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی تهران، جمع آوری و به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار 10-MAXQDA تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    در این پژوهش 23 نفر از متخصصان شرکت کردند که 78/2 درصد مرد و 21/7 درصد زن بودند و در مجموع 526 کدنهایی شناسایی شده و طبق ابزار مدیریتی کارت امتیازی متوازن در 4 مضمون اصلی مالی، مشتریان، فرایندهای داخلی و رشد و توسعه و 8 مضمون فرعی بهره وری منابع با 86 درصد، گردشگری پزشکی با 52 درصد، اخلاق حرفه ای با 65 درصد، رضایت مندی با 78 درصد، اعتباربخشی با 48 درصد، تشخیص و درمان با 78 درصد، آموزش با 56 درصد و پژوهش با 78 درصد دسته بندی شدند. 

    نتیجه گیری

    ارایه خدمات درمانی مطلوب مستلزم آگاهی مدیران از عملکرد پرسنل زیرمجموعه می باشد که انتخاب معیار های مناسب این امر را امکان پذیر می سازد، فراهم سازی زمینه های لازم برای تدوین سامانه های ارزیابی عملکرد و انجام ارزشیابی صحیح، اطلاع رسانی به پزشکان در خصوص شاخص های در نظر گرفته شده جهت ارزشیابی دقیق تر از جمله پیشنهادهایی است که می توانند در راستای مشکلات موجود راه گشا باشند. از دیگر نکات حایز اهمیت با توجه به محدودیت منابع موجود، نقش پزشکان در حوزه ی گردشگری سلامت است که توجه به آن منجر به افزایش منابع مالی خواهد شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پزشکان، بیمارستان، مطالعه پدیدارشناسی
  • فردین امیری*، آرش خواجه وند، صدیقه حنانی، نمامعلی آزادی صفحات 412-421
    زمینه و هدف

    عفونت محل جراحی از شایعترین عفونت های مرتبط با مراقبت درمانی است. یکی از راه های کاهش آن، استفاده از آنتی سپتیک مناسب جهت آماده سازی پوست محل جراحی(پرپ پوست) می باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر آماده سازی پوست با آنتی سپتیک های پوویدون آیوداین و کلرهگزیدین گلوکونات بر میزان عفونت محل عمل جراحی بیماران جراحی شکم انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی بر روی 70 نفر از بیماران جراحی شکمی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی فیروزگر تهران در بازه زمانی اردیبهشت ماه تا شهریورماه سال 1400 انجام شد. بیماران به روش تصادفی ساده به دو گروه آماده سازی پوست با آنتی سپتیک های پوویدون آیوداین(بتادین) و آنتی سپتیک کلرهگزیدین گلوکونات تقسیم شدند. پرپ پوست بیماران در هر گروه به روش دو مرحله ای و با روش استاندارد چرخشی، با استفاده از آنتی سپتیک های مذکور توسط پژوهشگر انجام شد. بررسی عفونت محل جراحی با کمک چک لیست محقق ساخته و همچنین پیگیری وضعیت بیماران با معاینه های حضوری توسط پزشک مربوط صورت گرفت. آنالیز داده ها توسط آزمونهای Fischer’s Exact و t-test و Chi-Square و Cochrane’s Q صورت گرفت.

    یافته ها

    عفونت محل جراحی در پنج بیمار(14/29 درصد) از گروه بتادین و یک بیمار(2/86 درصد) از گروه کلرهگزیدین رخ داد. میزان بروز عفونت محل جراحی در گروه بتادین نسبت به گروه کلرهگزیدین، 5/54 برابر بیشتر بود ولی از لحاظ آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد(0/198=P). مقایسه ی عفونت محل جراحی در مدت 24 ساعت پس از جراحی(0 درصد) و مدت 30 روز پس از جراحی(8/57 درصد) نشان داد که هر دو آنتی سپتیک در کاهش بروز عفونت محل جراحی موثر بودند(0/001>P). همچنین بروز عفونت محل جراحی با مدت زمان بستری بیماران به مدت 2 روز، مرتبط بود(0/001=P).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان بروز عفونت محل جراحی در گروه بتادین 5/54 برابر بیشتر از گروه کلرهگزیدین بوده، اما باوجود این از نظر آماری اختلاف معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. بنابراین می توان هرکدام از این دو آنتی سپتیک را جهت آماده سازی پوست محل عمل جراحی شکم به کار برد.

    کلیدواژگان: آنتی سپتیک، پوویدون آیوداین، کلرهگزیدین گلوکونات، عفونت محل عمل جراحی
  • سید مرتضی مجتبائیان، فاطمه منفرد* صفحات 422-434
    زمینه و هدف

    مشارکت پزشکان و رهبری بالینی در استراتژی های سازمانی برای بهبود عملکرد کیفی، یک پیش شرط ضروری برای ارایه مراقبت های ایمن و باکیفیت بالاست و ازآنجاکه بهبود کیفیت خدمات بهداشتی درمانی و افزایش مشارکت پزشکان در اعتباربخشی بسیار ضروری می باشد، مطالعه ی حاضر باهدف تبیین موانع مشارکت پزشکان در برنامه های اعتباربخشی بیمارستان های ایران با رویکرد کیفی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه با استفاده از روش نمونه  گیری گلوله برفی با 11 مدیر و 9 پزشک و 8 نفر از مسیولان و کارشناسان حوزه ی مدیریت کیفیت(در کل با 28 نفر) در زمینه ی اعتباربخشی بیمارستان مصاحبه انجام شد. مصاحبه شوندگان از طریق نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، مصاحبه های عمیق بدون ساختار و نیمه ساختاریافته انجام شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش چارچوب مفهومی در ATLAS.ti تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش سه موضوع اصلی شامل عوامل فرهنگی، سازمانی و رفتاری را استخراج کرد. همچنین، این پژوهش 12 موضوع فرعی و 57 گویه را شناسایی کرد. موضوعات فرعی در حوزه  ی فرهنگی انگیزه، تقاضای بیمار، اعتماد متقابل و سیستم ارزیابی بود. حوزه ی سازمانی با هفت موضوع فرعی شامل حجم کار بالا، درک نقش واحد مدیریت کیفیت، اعتباربخشی غیرواقعی، ماهیت اعتباربخشی، توانمندسازی پزشکان در زمینه کیفیت، ارتباط اثربخش، محدودیت منابع بود. موضوعات فرعی در بعد رفتاری ابهام در نقش و عدم اطمینان در مورد نحوه مشارکت در برنامه اعتباربخشی بود. پرتکرارترین چالش در مصاحبه ها، در حوزه ی ارتباط اثربخش و کمترین آن در حوزه ی ابهام در نقش، بودند.

    نتیجه گیری

    مشارکت پزشکان در برنامه های اعتباربخشی را می توان از طریق فرهنگ سازی و آموزش صحیح فعالیت های اعتباربخشی در جامعه پزشکی افزایش داد. با بازنگری در دسته بندی فعالیت های انجام شده در بیمارستان از سوی پزشکان و گنجاندن زمانی مشخص برای انجام فعالیت های مرتبط با بهبود کیفیت و اعتباربخشی و ایجاد تعادل بین کمیت و کیفیت خدمات ارایه شده در بیمارستان، می توان مشارکت پزشکان در برنامه اعتباربخشی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: مشارکت پزشکان، اعتباربخشی، رویکرد کیفی
  • محمد جلالی، احسان زارعی*، علی ماهر، سهیلا خداکریم صفحات 435-445
    زمینه و هدف

    بروز پاندمی کووید 19 بر عملکرد بیمارستان ها تاثیر گذاشت و تغییراتی در استفاده از خدمات بیمارستانی ایجاد شد. تجزیه وتحلیل داده های عملکرد بیمارستان ها در پاندمی کووید 19 می تواند بینش هایی را در مورد الگوهای بهره مندی از خدمات و پیامدهای مراقبت برای مدیران و سیاست گذاران ارایه دهد. این مطالعه باهدف بررسی تاثیر پاندمی کووید 19 بر شاخص های پیامدی منتخب در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش، توصیفی-تحلیلی و از نوع تحلیل های سری زمانی بود. داده های مربوط به شش شاخص پیامد شامل میزان بستری، ضریب اشغال تخت، متوسط طول اقامت، تعداد مراجعان اورژانس، تعداد تست های آزمایشگاهی و تعداد درخواست های تصویربرداری از 12 بیمارستان وابسته در فاصله سال های 95 تا 98(قبل از پاندمی) و 99(بعد از پاندمی) از سامانه مدیریت هوشمند بیمارستانی گرفته شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل سری زمانی منقطع در نرم افزار R تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر اساس یافته های این مطالعه، شاخص های میزان بستری(p=0/015)، ضریب اشغال تخت(p=0/04) و میزان تست های آزمایشگاهی(p=0/003) بلافاصله پس از بروز پاندمی با افزایش معنی دار همراه بوده، درحالی که شاخص تعداد مراجعان اورژانس(p=0/034) با کاهش معنی دار مواجه شده است. شاخص های ضریب اشغال تخت و تعداد درخواست تصویربرداری تغییر معنی داری را نشان ندادند. کاهش در تعداد مراجعان اورژانس طی یک سال بعد از شیوع پاندمی معنی دار بوده اما تغییرات در سایر شاخص های پیامد معنی دار نبود(P>0/05).

    نتیجه گیری

    درک تغییرات و تاثیر بروز یک رخداد بزرگ بر شاخص های پیامدی بیمارستان ها برای تصمیم گیرندگان لازم است تا بتوانند به طور موثر برای تخصیص منابع و یک پاسخ موثر به پاندمی برنامه ریزی کنند. شیوع کووید 19 با تاثیر بر عرضه و تقاضای خدمات، باعث تغییر در عملکرد و پیامدهای بیمارستان ها شده است. در یک سال بعد از آغاز پاندمی، به جز شاخص مراجعان اورژانس، بقیه شاخص ها تغییر معنی داری را تجربه نکرده اند. حفظ خدمات ضروری مثل ویزیت های اورژانس در استراتژی واکنش سریع به شیوع یک اپیدمی و پویش های عمومی برای ترغیب مردم به جستجوی مراقبت های پزشکی در صورت نیاز در موج های آینده پاندمی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، پیامدهای بیمارستانی، عملکرد بیمارستان، بیمارستان دولتی، تحلیل سری زمانی منقطع
  • امید زادی آخوله*، عباس داداش زاده، آیسان جودی صفحات 446-457
    زمینه و هدف

    دود جراحی که در اثر استفاده از دستگاه هایی با حرارت بالا مانند الکتروکوتر و اسکالپل اولتراسونیک که جهت برش و انعقاد بافت در حین جراحی استفاده می شوند، ایجاد می گردد، به عنوان تهدید جدی برای سلامتی پرسنل اتاق عمل به حساب می آید. مطالعات مختلف جو ایمنی محیط کار را به عنوان یکی از اصلی ترین علل بروز یا پیشگیری از خطرات شغلی معرفی کرده است. این مطالعه با هدف بررسی جو ایمنی درک شده در اتاق های عمل و ارتباط آن با آگاهی کارکنان اتاق عمل از خطرات دود جراحی انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه ی توصیفی-مقطعی از فروردین 1400 تا تیرماه 1401 و در اتاق های عمل 26 بیمارستان دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز در استان آذربایجان شرقی انجام شد. در این پژوهش 396 تکنولوژیست اتاق عمل و هوشبری با نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی جمعیت شناختی، پرسش نامه ی جو ایمنی و پرسش نامه ی آگاهی از خطرات دود جراحی بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها

    دانش کارکنان اتاق عمل در خصوص خطرات دود جراحی با میانگین و انحراف معیار 4/3282±/9(دامنه 0 تا 21) در سطح متوسط برآورد گردید. میانگین نمره آگاهی از خطرات دود جراحی در تکنولوژیست های اتاق عمل(4/56±11/1) به صورت معنی داری بیشتر از تکنولوژیست های هوشبری(4/1±8/75) بود(0/02=P). وضعیت جو ایمنی درک شده در اتاق های عمل با میانگین و انحراف معیار 11/1±62/15(دامنه 19 تا 95)، در سطح متوسط ارزیابی شد. نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان می دهد که تاثیر جو ایمنی درک شده در اتاق های عمل در افزایش آگاهی کارکنان اتاق عمل از خطرات دود جراحی معنی دار است(0/001=P). به طوری که با افزایش یک نمره به نمره کل جو ایمنی درک شده، نمره آگاهی به اندازه 0/201 افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    جو ایمنی اتاق عمل می تواند پیش بینی کننده ی آگاهی از خطرات دود جراحی در بین کارکنان اتاق عمل باشد، بنابراین توصیه می شود راهکارهایی از قبیل آموزش پرسنل در خصوص خطرات دود جراحی و نحوه ی پیشگیری از آن، ایجاد محیط حمایتی مناسب برای پرسنل و در اختیار قرار دادن امکانات حفاظتی مناسب جهت جلوگیری از قرار گرفتن اعضای تیم جراحی و بیهوشی در معرض دود جراحی، صورت گیرد.

    کلیدواژگان: محیط ایمن، دود جراحی، اتاق عمل، خطرات شغلی
|
  • Ali Maleki, Marivan Noori, Rezvan Zomorodi, Fakhredin Saba* Pages 373-380

    Background and Ami: 

    Identifying the genotype of blood groups in different communities will give the decision makers of the health system to take the necessary measures to prevent and identify the possible side effects of blood transfusion, including the production of alloantibodies. Duffy blood group has increased the possibility of alloantibody production in beta-thalassemia major patients who regularly need blood transfusion due to different types of genotype with different prevalence. However, no study has been conducted regarding the frequency of Duffy blood group distribution in beta-thalassemia Kurd patients dependent on blood transfusion.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 100 patients with beta thalassemia major, as case group and 50 healthy individuals, as control group, in Bostan Clinic, Kermanshah University of Medical Sciences. After collecting peripheral blood samples from people participating in the study, DNA was extracted from peripheral blood mononuclear cells. Then, using PCR-RFLP and electrophoresis, Duffy genotypes including FYA/A, FYB/B and FYA/B were identified.

    Results

    The results of Chi-square test showed that in the patient group, there is no statistically significant difference between the two genders in terms of the frequency of distribution of Duffy genotypes (P=0.588). On the other hand, in the healthy group too, there was no statistically significant difference between the two sexes in terms of the frequency of distribution of Duffy genotypes (P=0.707). According to nominal regression results, although the distribution ratio rate (95% confidence interval) of FYA/FYA and FYB/FYB genotypes as compared to FYA/FYB genotype (reference category) in the patient group as compared to healthy people was 2.42 (0.7 to 8.34) and 0.76 (0.36 to 1.64) respectively, but there was no statistically significant difference between the case and control groups in terms of the distribution frequency of these genotypes (P<0.05).

    Conclusion

    The frequency distribution of Duffy genotypes in beta-thalassemia major patients is similar to that of healthy people, and there is no relationship between the distribution of Duffy genotypes and beta-thalassemia disease. FYB genotype has the highest frequency in both case and control groups

    Keywords: Thalassemia, Duffy Blood Group System, Genotype
  • Roghayeh Gandomkar, Azim Mirzazadeh, Amin Hoseini Shavoun* Pages 381-392
    Background and Aim

    Evaluation of hospital environments with reliable and valid tools is considered to be one of the essential prerequisites for continuous improvement of the hospital learning environment. The present study aimed to translate and evaluate psychometric properties of the short version of the PHEEM questionnaire among the residents of Tehran University of Medical Sciences residents. 

    Materials and Methods

    This was a psychometric evaluation study. After translation and back translation, the questionnaire was provided to 18 experts. The content validity was qualitatively checked using the coefficients of content validity ratio (CVR), content validity index (CVI), and face validity. Then, the revised questionnaire was distributed among 20 residents. Face validity was evaluated by qualitative method and cognitive interview to check the questionnaire items in terms of difficulty level, appropriateness, and ambiguity. The test-retest method checked initial reliability by redistributing the questionnaire to the same residents with an interval of two weeks. In order to determine construct validity, the modified questionnaire was distributed among 548 medical residents from 24 specialized fields. The sample was selected using the convenience sampling method. Then the data were analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis. Internal consistency was calculated using Cronbach’s alpha.

    Results

    The questionnaire’s content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were 0.93 and 0.88, respectively. Based on the results of face validity, some minor changes were made to the vocabulary of most items, and item 12 was wholly changed. The ICC coefficient was more than 0.90 in all dimensions. In the exploratory factor analysis using the principal component method (PCA), the Kaiser-Meyer-Elkin value was 0.83. Bartlett’s test of sphericity was statistically significant (P<0.001), which confirms the functionality of the correlation matrix. The Cronbach’s alpha coefficient of the questionnaire was 0.83, which indicates the internal consistency of the questionnaire items. 

    Conclusions

    According to the results, the PHEEM short-version questionnaire has good reliability and validity (face, content, and structure) among medical residents. Therefore, this measure can be used to evaluate residents’ perceptions regarding the quality of the educational environment of hospitals.

    Keywords: Questionnaire, Factor Analysis, Psychometrics, Validity, Reliability
  • Mohamad Hoseini Kasnavieh, Mahsa Mahmoudinejad, Mohammad Veisy, Pouya Hedayati Shahidani, Ali Tahmasebi* Pages 393-401
    Background and Aim

    this study aims investigating the effect of the physician's presence on the error of recording surgical codes by surgical assistants and the resulting financial effects in Rasoul Akram hospital.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive-analytical and prospective study that was performed by collecting data in the hospital and reviewing the documents from Jun to March 2022. Therefore, in order to compare the deductions according to the presence or absence of the doctor, an expert was stationed in the operating room to enter the information in special forms, and thus the types of deductions for each of the mentioned situations were identified. T-test was used for analysis between the two groups (presence and absence of physician) and data were analyzed using Excel and SPSS software.

    Results

    Three hundred and one records were reviewed during the presence of the physician and 300 cases during the absence of the physician based on Cochran sampling formula. The percent difference between hidden deductions in the presence and absence of the physician was not significant (P-value=0.078). However, the difference between the obvious deductions in the presence and absence of the physicians was significant (P-value=0.024). The difference in obvious deduction costs was significant in the presence or absence of a physician (P-value<0.001). But, the difference in hidden fraction costs in the presence or absence of physicians, was not significant (P-value=0.435).

    Conclusion

    The presence or absence of a surgeon has an effect on the amount of errors in the registration of surgical codes by the surgeon’s assistant and, as a result, this matter affects the percentage and costs of surgical deductions, especially in the obvious deductions. Therefore, planning for the presence of the surgeon in cases where the error of registering the codes by the surgeon’s assistant leads to obvious deductions, can help to more accurate documentation and, as a result, fewer deductions are accrued.

    Keywords: Insurance Deduction, Obvious Deductions, Hidden Deductions, Surgical Code Registration Error
  • Saeed Nateghi, Ali Ganjali Khan Hakemi, Soheila Damiri, Samira Raoofi, Elham Haghshenas, Sara Akhavan Rezayat, Shamsi Ekhtiyar, Maryam Radin Manesh* Pages 402-411
    Background and Aim

    Effective monitoring and evaluation of human resources in countries require an agreed set of indicators and measurement tools. Due to the existence of different payment mechanisms, this study aimed to identify performance evaluation indicators in hospitals affiliated with the Tehran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    A qualitative phenomenological study was conducted in 2022. Data were collected using semi-structured interviews, purposive sampling, and participation of 23 members of the Senior executives and financial team of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences and analyzed by content analysis method using MAXQDA-10 software.

    Results

    Twenty-three experts participated in this research, 78.2% were men and 21.7% were women, and a total of 526 final codes were identified and according to the balanced scorecard management tool in 4 main themes of finance, customers, internal processes, and growth and Development. Also 8 sub-themes of resource efficiency with 86%, medical tourism with 52%, professional ethics with 65%, satisfaction with 78%, accreditation with 48%, diagnosis and treatment with 78%, education with 56% and The research was categorized with 78%.

    Conclusion

    The provision of optimal medical services requires managers to be aware of the performance of subordinate personnel, which makes it possible to choose the appropriate criteria, develop performance evaluation systems and conduct correct evaluation, informing Doctors regarding the indicators considered for more accurate evaluation are among the suggestions that can be a solution to the existing problems. Another important point considering the limited available resources is the role of doctors in the field of health tourism to which attention will lead to an increase in financial resources.

    Keywords: Performance Evaluation, Physicians, Hospital, Phenomenological Study
  • Fardin Amiri*, Arash Khajehvand, Sedigheh Hannani, Nemamali Azadi Pages 412-421
    Background and Aim

    Surgical site infection (SSI) is one of the most common health-care associated infections. Using proper antiseptic solutions for preoperative surgical site skin preparation (skin prep) is one of the methods to reduce SSIs. The purpose of this study was to compare the effect of preoperative surgical site skin preparation with povidone-iodine and chlorhexidine-gluconate on the rate of SSI in laparotomy patients.

    Materials and Methods

    A total of 70 Laparotomy surgery patients who referred to Firoozgar hospital in Tehran from May to September of 2021 were included in this clinical trial. Patients were randomly allocated into two groups which were treated with povidone-iodine(PVI) or chlorhexidine-gluconate (CHG) for surgical site skin prep. Skin prep was done with standard rotational method in two steps by the researcher for each group by using of PVI and CHG. SSI incidence was assessed by a researcher-made check list and also over post-surgical follow up visits by the surgeon. We used Fischer’s exact test, t-test, Chi-square and Cochrane’s Q-test to analyze the collected data.

    Results

    SSI was seen in five patients (14.29%) of PVI group and one patient (2.86%) of CHG group. Although the SSI incidence in PVI group was 5.54 times more than CHG group, still the difference wasn’t statistically significant (P=0.198). Comparing the incidence of SSI’s in 24 hours after surgery (0%) and 30 days after surgery (8.57%) in both groups revealed that using these antiseptics for skin prep was effective in preventing SSI (P<0.001). SSI incidence was also associated with two days of patient’s hospital admission time (P=0.001).

    Conclusion

    The result of this study revealed that the occurrence of SSI in PVI group was 5.54 times more than CHG group. However, the difference was not statistically significant. So both of these antiseptics can be used for surgical site skin prep.

    Keywords: Antiseptic, Povidone-Iodine, Chlorhexidine-Gluconate, Surgical Site Infection
  • Seyyed Morteza Mojtabaeian, Fatemeh Monfared* Pages 422-434
    Background and Aim

    The participation of doctors and clinical leadership in organizational strategies to improve quality performance is a necessary precondition for providing safe and high-quality care, and since improving the quality of health care services and increasing the participation of doctors in accreditation is very necessary, the present study was conducted with the aim of explaining the obstacles of doctors' participation in the accreditation programs of Iranian hospitals with a qualitative approach.

    Materials and Methods

    In this study, using the snowball sampling method, interviews were conducted with 11 managers, 9 doctors and 8 officials and experts in the field of quality management (a total of 28 people) in the field of hospital accreditation. Interviewees were selected through purposive snowball sampling. To collect data, unstructured and semi-structured in-depth interviews were conducted. The obtained data were analyzed using the conceptual framework method in ATLAS.ti.

    Results

    The results of this research extracted 3 main issues including cultural, organizational and behavioral factors. Also, this research found 12 sub-themes and 57 items. Subtopics in the cultural area were motivation, patient demand, mutual trust, and evaluation system. The organizational field included seven sub-topics, including high workload, understanding the role of the quality management unit, unrealistic accreditation, the nature of accreditation, empowering doctors in the field of quality, effective communication, and limited resources. Subthemes in the behavioural dimension were role ambiguity and uncertainty about how to participate in the accreditation program. The most repeated challenges in the interviews were expressed in the field of effective communication and the least in the field of role ambiguity.

    Conclusion

    Physicians' participation in accreditation programs can be increased through culture building and proper training in accreditation activities in the medical community. By revising the categories of activities performed in the hospital by doctors and including a specific time to perform activities to improve quality and accreditation and create a balance between the quantity and quality of services provided in the hospital, it is possible to increase the participation of doctors in the accreditation program.

    Keywords: Physicians' Participation, Accreditation, Qualitative Approach
  • Mohammad Jalali, Ehsan Zarei*, Ali Maher, Soheila Khodakarim Pages 435-445
    Background and Aim

      With the outbreak of the COVID-19 pandemic, the performance of hospitals were affected, and changes were made in the utilization of hospital services. Analyzing hospital performance data during the COVID-19 pandemic can provide insights into service utilization patterns and care outcomes for managers and policymakers. This study was conducted to investigate the impact of COVID-19 on selected outcome indicators in the hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran.

    Materials and Methods

     This research was descriptive-analytical and of the time series analysis type. Six outcome indicators were considered: hospitalization rate, bed occupancy rate, the average length of stay, emergency visits, laboratory tests, and imaging requests. Related data from 12 affiliated hospitals from 2017-2019 (pre-COVID) and 2020 (post-COVID) were obtained from the hospital's intelligent management system. The data were analyzed using R software's interrupted time series analysis method.

    Results

     The hospitalization rate (P=0.015), bed occupancy rate (P=0.04), and the number of laboratory tests (P=0.003) significantly increased immediately after the outbreak of the pandemic. In contrast, emergency visits (P=0.034) have significantly decreased. The bed occupancy rate and the number of imaging requests showed no significant change. The decrease in emergency room visits within one year after the pandemic was significant, but the changes in other outcome indicators were non-significant (P>0.05).

    Conclusion

     Understanding the changes and impact of a major event on hospital outcome indicators is necessary for decision-makers to effectively plan for resource allocation and effective pandemic response. The outbreak of COVID-19 has caused a change in performance and hospital outcomes by affecting the supply and demand of services. In a year after the pandemic's beginning, except for emergency visits, the other indicators have not experienced significant changes. Preservation of essential services such as emergency room visits is recommended in the strategy of rapid response to an epidemic outbreak and public campaigns to encourage people to seek medical care if needed in future waves of the pandemic.

    Keywords: Covid 19, Hospital Outcome, Hospital Performance, Public Hospital, Interrupted Time Series Analysis
  • Omid Zadi Akhuleh*, Abbas Dadashzadeh, Aysan Judi Pages 446-457
    Background and Aim

    Surgical smoke (SS), is caused by the use of high temperature devices such as electrocautery, laser and ultrasonic scalpel, which are used for cutting and coagulation of tissue during surgery, is considered as a serious threat to the health of operating room (OR) personnel. Various studies have identified the workplace safety climate as one of the main causes of the occurrence or prevention of occupational hazards. This study was conducted with the aim of Perceived Safety Climate (PSC) in ORs and its relationship with the awareness of the OR staff about the SS hazards.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted from April 2021 to July 2022 in the ORs of 26 public hospitals affiliated to Tabriz University of Medical Sciences. In this research, 396 surgical and anesthesia technologists were included in the study by stratified random sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, PSC questionnaire and awareness about the hazards of SS questionnaire and analyzed using SPSS software

    Results

    The knowledge of the OR staff regarding the hazards of surgical smoke was evaluated at a moderate level with a mean and standard deviation of 9.82±4.32 (range 0 to 21). The average knowledge score of surgical technologists (11.1±4.56) regarding the hazards of surgical smoke was significantly higher than the average score of anesthesia technologists (8.75±4.1)(P=0.02). The PSC in the OR was evaluated at moderate level with a mean and standard deviation of 62.15±11.1 (range 19 to 95). The results of linear regression analysis showed that the effect of PSC in increasing the awareness of OR staff about the hazards of SS was significant (P=0.001). By increasing one score to the total score of the PSC, the awareness score increases by 0.201.

    Conclusion

    The safety climate of the OR can predict the awareness of the hazards of SS among OR staff. It is recommended to adopt strategies such as educating personnel about the hazards of SS and how to prevent it, creating a suitable supportive environment for personnel, and providing suitable protective facilities to prevent OR staff from being exposed to SS.

    Keywords: Safe Workplace, Surgical Smoke, Operating Room, Occupational Hazards