فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و سوم شماره 11 (بهمن 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرعلی جعفرنژاد گرو*، میترا زیوری کبیر صفحات 760-767

    پیش زمینه و هدف:

    زانوی پرانتزی یکی از رایج ترین آسیب های اندام تحتانی است که این عارضه به وسیله ی ایجاد گشتاور داخلی بر روی مچ پا و مفصل پا، بر کنترل وضعیت اثر می گذارد. عارضه زانوی پرانتزی با تغییر بیومکانیک اندام تحتانی در طی راه رفتن و دویدن همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر استفاده از کفش چابکی بر کنیتیک دویدن در افراد با زانوی پرانتزی قبل و بعد از پروتکل خستگی بود.

    مواد و روش کار

    این تحقیق از نوع موردی-شاهد بود. در این مطالعه 14 نفر مرد دارای زانوی پرانتزی و 15 فرد سالم در دامنه سنی 20 تا 30 سال در این پژوهش شرکت نمودند. با استفاده از صفحه نیرو برتک، نیروهای عکس العمل زمین هنگام دویدن قبل و بعد پروتکل خستگی اندازه گیری شد. نرمال بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون شپیروویلک مورد تایید قرار گرفت. از آزمون واریانس دوسویه با اندازه های تکراری جهت مقایسه داده ها و تمام تحلیل ها در سطح معنی داری 05/0 و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     در هر دو گروه، مقادیرfxtoطی پیش آزمون بزرگ تر از پس آزمون بود (000/0p=). همچنین مقادیر fyhc در پیش آزمون بزرگ تر از پس آزمون بود (000/0p=). بعلاوه، مقادیرfypo  در پیش آزمون بزرگ تر از پس آزمون بود (000/0p=).

    بحث و نتیجه گیری:

     به طورکلی، مکانیک دویدن در افراد دارای زانوی پرانتزی در مقایسه با افراد سالم قبل و بعد از پروتکل خستگی هنگام استفاده از کفش چابکی مشابه بود.

    کلیدواژگان: کفش چابکی، پروتکل خستگی، زانوی پرانتزی، کنتیک، دویدن
  • سیده نفیسه طباطبایی، زرین مینوچهر* صفحات 768-785

    پیش زمینه و هدف:

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین بیماری غدد درون ریز زنانه است و اغلب باعث ناباروری زنان در سنین باروری می شود. این سندروم شامل ژن و پروتیین های مختلف، مسیرهای متعدد و فرآیندهای پیچیده ترشح هورمون است. ازاین رو، پاتوژنز PCOS را نمی توان با یک عامل توضیح داد. استفاده از زیست شناسی محاسباتی و اومیکس ها شامل ژنومیکس، ترانسکریپتومیکس، پروتیومیکس و متابولومیکس می توانند روش های سریع و موثرتری برای مطالعه پاتوژنز بیماری های پیچیده مثل PCOS ارایه دهند.

    روش کار

    در این مطالعه جهت یافتن مقالات مرتبط پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Google Scholar و Science direct بدون محدودیت زمانی و با استفاده از کلیدواژه های Polycystic Ovary Syndrome،Computational Biology، Protein-Protein Interaction، Network Biology و Pathways analysis در بازه زمانی 3 ساله مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها:

     تاکنون پایگاه های داده مختلفی برای ذخیره اطلاعات، میانکنش های پروتیینی، شبکه ها و مسیرهای زیستی مربوط به انسان طراحی شده و در اختیار عموم قرار گرفته است. سه پایگاه داده PCOSBase، PCOSKB و PCOSDB مخصوص سندروم تخمدان پلی کیستیک ابداع شده است.

    بحث و نتیجه گیری:

    ازآنجاکه مکانیسم های مولکولی سندروم تخمدان پلی کیستیک هنوز به طور کامل شناخته نشده است برای درک این سندروم نیاز است علاوه بر نتایج آزمایشگاهی با استفاده از پلتفرم های اومیکس، زیست شناسی محاسباتی و ابزارهای بیوانفورماتیک میانکنش بین پروتیین ها و مسیرهای درگیر در آن شناسایی شود.

    کلیدواژگان: زیست شناسی محاسباتی، شبکه های زیستی، آنالیز مسیر، سندروم تخمدان پلی کیستیک، آنالیز میانکنش های پروتئینی-پروتئینی
  • مرتضی زابلی مهدی آبادی، زهرا عباسی دولت آبادی، فاطمه نعمتی دوپلانی، سید علی رضوی نسب، ریحانه ایوان بقا، محمدرضا زیدآبادی نژاد، امیرحسین اورندی، محسن امینی زاده، مصطفی کمالی، چیمن کرمی* صفحات 786-795

    پیش زمینه و هدف:

    رگدانویماب یک آنتی بادی مونوکلونال است که به طور گسترده برای درمان بیماران مبتلا به کووید-19 مورداستفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی بالینی داروی رگدانویماب در بیماران مبتلا به کووید-19 بود.

    مواد و روش کار

    یک مرور نظام مند در مهم ترین پایگاه های داده ای عمده شامل؛ PubMed، Cochrane Library، Scopus و Web of science تا آگوست 2022 انجام گرفت. همچنین یک جستجوی دستی در منابع مطالعات مروری و کلیدی اولیه انجام گرفت. هیچ محدودیتی برای زبان و سال انتشار مطالعات در نظر گرفته نشد. ارزیابی کیفیت مطالعات با چک لیست نیوکاسل انجام گرفت. پیامدهای اثربخشی شامل کاهش مرگ و میر، کاهش مدت بستری در بیمارستان، پیشرفت بیماری و نیاز به اکسیژن درمانی بود. فراتحلیل با استفاده از نرم افزار Comprehensive Meta-Analysis نسخه 3 انجام گرفت.

    یافته ها:

     از 208 مقاله، درنهایت هفت مطالعه معیارهای ورود را داشتند. نتایج فراتحلیل نشان داد که مقدار نسبت خطر (RR) در گروه رگدانویماب برای میزان مرگ و میر برابر با 23/0(CI95% 02/1 - 05/0)، طول مدت بستری در بیمارستان برابر با 15/1- (CI95% 49/0- - 80/1-) و نیاز به اکسیژن درمانی برابر با 43/0 (CI95% 56/0- 34/0) بود. اما تاثیر معناداری بر پیامدهای مرگ و میر، تهویه مکانیکی و بهبود بالینی مشاهده نشد (05/0 < p).

    بحث و نتیجه گیری

    : یافته های نتایج فراتحلیل نشان داد که رگدانویماب باعث کاهش طول مدت بستری در بیماران مبتلا به کووید-19 می شود، اگرچه تاثیری بر کاهش مرگ و میر، نیاز به تهویه مکانیکی و بهبود بالینی در بیماران نداشت.

    کلیدواژگان: اثربخشی بالینی، کووید-19، رگدانویماب
  • سارینا اکبریان، سجاد روشنی* صفحات 796-806

    پیش زمینه و هدف:

    شانه منجمد یا چسبندگی کپسول مفصلی یکی از شایع ترین علت های درد و ناتوانی شانه است که با علامت درد و محدودیت دامنه حرکتی مفصل شانه مشخص می شود. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر تمرینات ثباتی اسکاپولا و موبیلیزیشن شانه بر درد و دامنه حرکتی زنان مبتلا به شانه منجمد بود.

    مواد و روش کار

    در این پژوهش نیمه تجربی، 45 زن مبتلا به شانه منجمد با دامنه سنی 60-40 سال، مراجعه کننده به کلینیک های شهرستان ارومیه انتخاب و به سه گروه تمرینات ثباتی اسکاپولا (سن: 52/2±19/48 سال)، موبیلیزیشن شانه (سن: 85/3±73/51 سال) و کنترل (سن: 49/2±33/49 سال) تقسیم شدند. دامنه حرکتی ابداکشن، فلکشن، اینترنال و اکسترنال روتیشن شانه با استفاده از گونیامتر و درد شانه با استفاده از مقیاس آنالوگ بصری (VAS) قبل و بعد از اعمال مداخله ها اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0 P≤ انجام شد. جهت مقایسه میانگین متغیرها از آزمون آماری آنکوا و آزمون تعقیبی سیداک استفاده شد.

    یافته ها:

     اختلاف معناداری بین دو نوع مداخله درمانی از بابت درد و دامنه حرکتی مشاهده نشد. بااین حال، اختلاف معنی داری بین دو برنامه تمرینات ثباتی اسکاپولا و موبیلیزیشن شانه در جهت کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی ابداکشن، فلکشن، چرخش داخلی و چرخش خارجی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     انجام تمرینات پایدارسازی کتف و موبیلیزیشن شانه به طور معناداری بر کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی مفصل شانه بیماران اثر دارد بنابراین می توان از برنامه های ذکرشده برای کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی شانه بیماران مبتلا به شانه منجمد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شانه منجمد، کپسول مفصلی، درد، دامنه حرکتی
  • سید حامد مولایی نسب، پرویندخت بیات*، فاطمه سیف، مرجان فقیه، حسین کاج صفحات 807-813

    پیش زمینه و هدف:

     تعیین جنسیت اولین و مهم ترین قدم در تعیین مشخصات بیولوژیکی و انسان شناسی فرد است. گاهی اوقات پزشکی قانونی با اجسادی روبه رو می شود که به علت فساد یا شرایط محیطی، دارای چندین قسمت ازدست رفته یا غیرقابل استناد می باشند. لذا جهت تعیین جنسیت و همچنین سایر مشخصات فردی، قسمت هایی از اسکلت بدن مانند جناغ که دارای دوام و مقاومت بیشتری می باشند انتخاب شده و موردبررسی قرار می گیرند. هدف از انجام این مطالعه بررسی و تعیین ارتباط استخوان جناغ و پارامترهای آن با مشخصات افراد ازجمله سن بود.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کاربردی بر روی 61 تصویر CT Scan سه بعدی استخوان جناغ 38 جسد مرد (62٪) و 23 جسد زن (38٪) انجام گرفت. تمامی بافت ها و چربی ها و سایر استخوان ها به جز استخوان جناغ از تصاویر حذف گردید. 8 پارامتر استخوان جناغ با استفاده از کولیس الکترونیکی اندازه گیری و سپس داده ها مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. جهت آنالیز و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSS نسخه 23 و رگرسیون خطی استفاده گردید.

    یافته ها:

     ما در این مطالعه به این موضوع پی بردیم که اندازه عرض تنه جناغ (373R=/) و پس ازآن عرض مانوبریوم بیشترین ارتباط را با سن افراد داشتند (334R=/).

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به بررسی های صورت پذیرفته در این مطالعه می توانیم به ارتباط استخوان جناغ و سایر پارامترهای آن با سن و سایر مشخصات افراد پی ببریم و از یافته های به دست آمده در پزشکی قانونی و آنتروپولوژی استفاده نماییم.

    کلیدواژگان: انسان شناسی، سی تی اسکن، پزشکی قانونی، استخوان جناغ
  • حمیدرضا طهماسبی*، رضا بشارتی، محمد علیشاهی صفحات 814-822

    پیش زمینه و هدف:

     تشخیص به موقع بیماری های کبدی تاثیر قابل توجهی در پیشگیری از عوارض آن ها و همچنین کنترل و درمان بیماری دارد. یادگیری ماشینی یکی از شاخه های هوش مصنوعی است که کاربردهای زیادی در زمینه تشخیص پزشکی دارد. این مطالعه باهدف ارایه ی مدلی با دقت و اعتماد بالاتر برای تشخیص بیماری های کبدی با استفاده از روش های یادگیری ماشینی انجام شد که بتواند به متخصصان پزشکی در تشخیص و کنترل به موقع بیماری های کمک کند.

    مواد و روش کار

    این مطالعه از نوع کاربردی - توسعه ای بوده و از مجموعه داده های 583 بیمار کبدی استفاده شده است. برای تشخیص دقیق تر افراد مبتلا به بیماری های کبدی، نتایج سه روش یادگیری ماشینی پرکاربرد در تشخیص پزشکی شامل ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و شبکه های عصبی مصنوعی با استفاده از نظریه ی ترکیب دمپستر - شافر با هم ترکیب شده است. از نرم افزار داده کاوی Weka و همچنین زبان برنامه نویسی پایتون برای پیاده سازی مدل استفاده شد. برای ارزیابی کارایی، روش ارزیابی متقابل k تکه برابر بکار برده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که دقت، حساسیت و ویژگی در مدل پیشنهادی به ترتیب 47/91 درصد، 52/89 درصد و 03/93 درصد بوده و در مقایسه با مطالعات مشابه، عملکرد بهتری دارد.

    بحث و نتیجه گیری:

    مدل پیشنهادی در جامعه ی آماری موردمطالعه، عملکرد بهتری در تشخیص بیماری های کبدی داشته و می تواند به پزشکان در تشخیص زودهنگام این بیماری ها و انجام درمان مناسب در مراحل اولیه کمک کرده و درنتیجه مانع از پیشرفت بیماری شود.

    کلیدواژگان: طبقه بندی، تشخیص، بیماری های کبدی، یادگیری ماشینی
|
  • Amirali Jafarnezhadgero*, Mitra Zivari Kabir Pages 760-767

    Background & Aim:

    Genu varus is one of the most common injuries of the lower limb, which affects posture control by creating internal torque on the ankle and foot joints. The complication of Genu varus is accompanied by the biomechanical change of the lower limb during walking and running. The aim of the present study was to evaluate the effect of using agility shoes on running kinetics in individuals with genu varus before and after fatigue protocol.

    Methods & Methods:

    This study was a case-control type. In this study, 14 individuals with genu varus and 15 healthy ones as control aged 20-30 years participate. Using the Bertec Force platform, ground reaction forces were recorded during running before and after the fatigue protocol. The normality of data distribution was confirmed using the Shapiro Wilk test. Two way analysis of variance with repeated measures was used for statistical analysis. All the analyzes were performed at a significance level of 0.05 using SPSS 25 software.

    Results

    In both groups, the fxto values during the pre-test was larger than that post-test (p=0.000). Also, the fyhc values in the pretest was larger than the posttest (p=0.000). Moreover, the fypo values in the pretest were larger than the posttest (p=0.000).

    Conclusion

    In general, running kinetics were similar in individuals with genu varus compared with healthy controls before and after fatigue protocol while using agility shoes.

    Keywords: Agility Shoes, Fatigue Protocol, Genu Varus, Kinetics, Running
  • Seyede Nafise Tabatabaei, Zarrin Minuchehr* Pages 768-785

    Background & Aims:

    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common female endocrine disease and often causes infertility in the women of reproductive age. This syndrome includes different genes and proteins, multiple pathways, and complex processes of hormone secretion. Therefore, a single factor cannot explain the pathogenesis of PCOS. Using computational biology and omicses including genomics, transcriptomics, proteomics, and metabolomics, can provide faster and more effective methods for studying the pathogenesis of complex diseases such as PCOS.

    Materials & Methods: 

    In this study, to find the related studies, PubMed, Google Scholar, and Science Direct databases were searched without time constraints for 3 years using the keywords of "Polycystic Ovary Syndrome, Computational Biology, protein-protein interaction, Network Biology, and Pathways analysis".

    Results

    Various databases have been designed and made available to the public to repository data, Protein-Protein interactions, networks, and biological pathways related to humans. Three databases PCOSBase, PCOSKB, and PCOSDB have been explicitly developed for polycystic ovary syndrome.

    Conclusion

    Since the molecular mechanisms of polycystic ovary syndrome are still not completely understood, to realize this syndrome, besides experimental results using omics platforms, computational biology, and bioinformatics tools, it is necessary to identify the interaction between proteins and the pathways involved in it.

    Keywords: Computational Biology, Network Biology, Pathway Analysis, Polycystic Ovarian Syndrome, Protein-Protein Interaction Analysis
  • Morteza Zaboli Mahdiabadi, Zahra Abbasi Dolatabadi, Fatemeh Nemati Dopolani, Seyed Ali Razavinasab, Reyhaneh Ivanbagha, Mohammad Reza Zeid Abadinejad, Amirhossein Orandi, Mohsen Aminizadeh, Mostafa Kamali, Chiman Karami* Pages 786-795

    Background & Aims:

    Regdanumab is a monoclonal antibody that is widely used to treat the patients with COVID-19. The aim of this study was to investigate the clinical effectiveness of Regdanumab in the patients with COVID-19.

    Materials & Methods:

    A systematic review of the most important major databases including; PubMed, Cochrane Library, Scopus and Web of Science were conducted up to August 2022. Also, a manual search was performed in the sources of primary review and key studies. No restrictions were considered for the language and year of publication of the studies. Evaluation of the quality of studies was performed using the Newcastle checklist. Efficacy outcomes included reduction in mortality, length of hospital stay, disease progression, and need for oxygen therapy. Meta-analysis was performed using Comprehensive Meta-Analysis version 3 software.

    Results

    Out of 208 articles, seven studies met the inclusion criteria. The results of the meta-analysis showed that the risk ratio (RR) in the Regdanumab group was 0.23 (CI95% 0.05 - 1.02), for the duration of hospitalization was -1.15 (CI95% -0.49 - 1.80), and the need for oxygen therapy was 0.43 (CI95% 0.34-0.56). However, no significant effect was observed for the outcomes of mortality rate, mechanical ventilation and clinical improvement (P˃0.05).

    Conclusion

    The results of the meta-analysis showed that Regdanumab reduces mortality and length of hospitalization in the patients with COVID-19; although it had no effect on reducing the need for mechanical ventilation and clinical improvement in patients.

    Keywords: Clinical effectiveness, COVID-19, Regdanvimab
  • Sarina Akbarian, Sajad Roshani* Pages 796-806

    Background & Aims:

    Frozen shoulder or adhesive capsulitis is one of the most common causes of shoulder pain and disability, which is characterized by pain and limited range of motion of the glenohumeral joint. The purpose of this study was to compare the effect of scapular stabilization and mobilization techniques on pain and range of motion glenohumeral joint in the women with frozen shoulder.

    Materials & Methods:

    In this semi-experimental research, 45 women suffering from frozen shoulder with an age range of 40-60 years, referred to Urmia city clinics were selected and divided into three groups of scapular stabilization exercises (age: 48.19±2.52 years), shoulder mobilization (age: 51.73±3.85 years), and control (age: 49.33±2.49 years) groups. The range of motion of abduction, flexion, and internal and external rotation of the shoulder were measured using a goniometer. Shoulder pain was measured using a visual analog scale (VAS) before and after the interventions. Data analysis was done using SPSS software at a significant level of P≤0.05. ANCOVA and Sidak post hoc test were used to compare the mean of the variables.

    Results

    There was no significant difference between the two types of therapeutic intervention on pain and range of motion. However, a significant difference was observed between the two scapular stabilization and mobilization programs in order of reduction of pain and improvement of the range of motion of abduction, flexion, internal rotation, and external rotation compared to the control group.

    Conclusion

    Carrying out scapular stabilization and mobilization exercises has a significant effect on reducing pain and improving the range of motion of the shoulder of patients. Therefore, the mentioned programs can be used to reduce pain and increase the range of motion of the shoulder of patients with frozen shoulder.

    Keywords: Frozen Shoulder, Joint Capsule, Pain, Range of Motion
  • Seyed Hamed Molaei Nasab, Parvindokht Bayat*, Fatemeh Seif, Marjan Faghih, Hussain Kaj Pages 807-813

    Background & Aim:

    Determining the sex is the first and most important step in determining biological and anthropological characteristics of everyone. Sometimes, Forensic medicine and cognitive archeology encounter cadavers that have several parts lost or unusable due to environmental conditions or corruption. Therefore, in order to determine the sex and some other characteristics, the parts of the body skeleton like sternum that are more durable and resistant are selected and examined. The purpose of this study was to review and determine the correlation between sternum and its parameters with the characteristics of individuals like age.

    Materials & Methods:

     This applied study was performed on 61 three-dimensional CT-Scan images of the sternum of 38 male (62%) and 23 female (38%) cadavers. All tissues, fats and other bones except the sternum were removed. Eight parameters of sternum were measured with electronic caliper and then the obtained data were analyzed statistically. For data analysis, SPSS version 23 software and linear regression were used for statistical analyses.

    Results

    We found in this study that sternal body width (R =0.373) and manobrium width (R=0.334) had the most correlation with people's age.

    Conclusion

    According to the results of this study, we can find the relationship between the parameters of the sternum with the age of individuals and use these findings in forensic medicine and anthropology.

    Keywords: Anthropology, CT Scan, Forensic Medicine, Sternum
  • Hamidreza Tahmasbi*, Reza Besharati, Mohammad Alishahi Pages 814-822

    Background & Aims:

     Early diagnosis of liver diseases has a significant effect on the prevention of its complications as well as control and treatment of the disease. “Machine learning” is one of the branches of artificial intelligence that has many applications in the field of medical diagnosis. This study aimed to provide a model with high accuracy and reliability for diagnosing liver diseases using machine learning methods that can help physicians in the early diagnosis and control of liver diseases.

    Materials & Methods:

     This applied-developmental study used the dataset of 583 liver patients. In order to more accurately diagnose of the people with liver diseases, the results of the three classifiers including: Random Forest, Support Vector Machine, and Artificial Neural Network were combined using Dempster-Shafer theory. Weka data mining tool and Python programming language were used to implement the model. The k-fold cross-validation method was applied to evaluate efficiency of the model.

    Results

    The results showed that accuracy, sensitivity, and specificity in the proposed model were 91.47%, 89.52%, and 93.03%, respectively, which had a better performance than similar studies.

    Conclusion

    The proposed model in the studied statistical population has a better performance in diagnosing liver diseases, and can help physicians in early diagnosis of the disease and appropriate treatment of it in the early stages of it and thus prevent development of the disease.

    Keywords: Classification, Diagnosis, Liver Diseases, Machine Learning