فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 51 (بهار 1402)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 51 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین عظیمی*، عطریه حسین پور صفحات 3-14

    دستیابی به عملکرد بالاتر هدفی است که سازمان ها برای رسیدن به آن، به اقدامات مختلفی روی می آورند. یادگیری سازمانی و بازارگرایی به عنوان ابزاری سودمند برای سازمان ها معرفی شده تا به عملکرد مطلوب برسند. هدف این پژوهش تعیین تاثیر بازارگرایی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی یادگیری گرایی است. پژوهش کاربردی حاضر از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت های پگاه، مخابرات، پارس سوییچ بودند. با توجه به نمونه گیری اولیه و تعیین انحراف واریانس، با استفاده از فرمول کوکران، تعداد حجم نمونه آماری این پژوهش شامل 131 نفر از کارکنان به دست آمد که به روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس به پرسش ها پاسخ دادند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر سه متغیر بازارگرایی، یادگیری گرایی و عملکرد سازمانی بود که پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ تمامی متغیرها بیشتر از حداقل مقدار استاندارد (0/7) و روایی آن از طریق (AVE) بیش از 0/4 تایید شد. در این پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی جهت آزمون فرضیات و برازش مدل استفاده شد. طبق یافته ها مقدار t-value تاثیر متغیرهای بازارگرایی و یادگیری گرایی بر عملکرد سازمانی به ترتیب با 7/802 و 9/521 و تاثیر بازارگرایی بر یادگیری گرایی با 6/107 تایید شد. نتایج نشان داد، بازارگرایی بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی یادگیری گرایی تاثیر دارند. بنابراین سازمان های بازارگرا از طریق یادگیری سازمانی و افزایش سطح دانش و آگاهی و مهارت کارکنان می توانند عملکرد سازمانی خود را در بازار رقابتی ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: عملکرد سازمانی، بازارگرایی، یادگیری گرایی
  • مریم محمدی*، محمد نقی زاده، سروش قاضی نوری، منوچهر منطقی صفحات 15-32

    علیرغم وجود قوانین و دستورالعمل های متعدد مرتبط با فناوری در بخش بالادستی صنعت نفت ایران، این تلاش ها بطور یکپارچه انجام نشده و نتایج تاثیر آنها بر ارتقاء سطوح توانمندی فناورانه مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش، ضمن بررسی مفاهیم توانمندی فناورانه و تنظیم‎گری، ابعاد و ساز و کار تاثیر قوانین و مقررات در سطوح کلان (ملی)، میانی (صنعت) و خرد (بنگاه) بر توانمندی‎های فناورانه بخش بالادستی صنعت نفت ایران در قالب چارچوب منسجم تنظیم‎گری احصاء گردیده است. این پژوهش با توجه به هدف یک مطالعه کیفی اکتشافی، توصیفی و کاربردی است که با مصاحبه‎های نیمه ساختار یافته کیفی با 14 نفر از خبرگان صنعتی و علمی تا مرحله اشباع نظری صورت گرفته و به روش پدیدار شناسی در نظریه داده بنیاد تحلیل شده است. نتایج نشان دادند قانون مناقصات به عنوان بستری شفاف برای رقابت بر سطح توانمندی اکتساب فناوری موثر بوده و قانون استفاده از حداکثر توان داخل که بواسطه دستورالعمل وندورلیست صنعت نفت در سطح صنعت پشتیبانی شده در سطح بهره‎برداری و انطباق فناوری موثر می باشد. قانون حمایت از شرکت‎های دانش‎بنیان با پارادایمی نوظهور در سطح نواوری فناورانه موثر می باشد که تصویب نظام نامه فناوری وزارت نفت نیز در راستای اجرای این قانون بوده که هنوز بطور کامل جاری نگشته است.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، یادگیری فناورانه، توانمندی فناورانه، چارچوب تنظیم‏گری، بخش بالادستی نفت
  • محمد سمالی، صابر ملاعلیزاده زواردهی*، علی محمودی راد، سعید قانع صفحات 33-54

    به دنبال پیامدهای نامطلوب توسعه صنعتی و بهره برداری گسترده از منابع طبیعی و تخریب فزاینده محیط زیست در طی دهه های اخیر، بسیاری از متخصصان بر لزوم بکارگیری قابلیت به عنوان مکانیزمی پویا در هدایت راهبردهای توسعه پایدار تاکید دارند، چراکه وجود قابلیت های راهبردی در توسعه پایدار از طریق تطبیق منابع داخلی با ظرفیت های خارجی، بنگاه ها را قادر می سازد تا ابتدا ریسک و عدم قطعیت ها را به عنوان علل ایجادکننده ی اختلال شناسایی نمایند و سپس برمبنای وجود ریسک ها اقدام به انتخاب بهترین قابلیت راهبردی جهت توسعه پایدار نمایند. هدف این پژوهش ارزیابی نقش مضامین زیرساخت های حیاتی صنعت در تقویت قابلیت های راهبردهای توسعه پایدار در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون می باشد. این پژوهش از نظر روش شناسی توسعه ای است و از نظر نوع جمع آوری داده های پژوهش ترکیبی است. در این پژوهش در بخش کیفی براساس فرآیندهای تحلیل فراترکیب تلاش شد تا ابتدا پژوهش های مرتبط با حوزه ی پژوهش تعیین و سپس مولفه ها و مضامین پژوهش تعیین شوند. همچنین در ادامه بخش کیفی از تحلیل دلفی برای تعیین حد اجماع نظری استفاده شد. در بخش کمی نیز باهدف شناسایی تاثیرگذارترین عوامل شناسایی شده، از تحلیل فازی شهودی بهره برده شد. نتایج در بخش کیفی از وجود 5 مضمون زیرساخت های حیاتی صنعت و 3 مولفه قابلیت های راهبردهای توسعه پایدار حکایت دارد. نتایج در بخش کمی نیز براساس فرآیند تحلیل ویکور فازی نشان داد، عامل فنی به عنوان تاثیرگذارترین مضمون زیرساخت های حیاتی صنعت انتخاب شد که عاملی برای تقویت قابلیت های راهبردهای توسعه پایدار صنعت نفت و گاز محسوب می شود. همچنین مشخص شد، راهبرد توسعه پایدار اقتصادی مهمترین رویکردی است که شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون می بایست تحت وجود عامل فنی مورد توجه قرار دهد.

    کلیدواژگان: قابلیت های راهبردهای توسعه پایدار، زیر ساخت های حیاتی صنعت نفت و گاز، تحلیل فازی شهودی
  • محسن شفیعی نیک آبادی، حمزه آقابابایی، سامان بابائی کفاکی، محمد رحمانی منش صفحات 55-68

    اکنون جهان دچار بحران بهداشت عمومی ناشی از ویروس کووید19 شده است که تقریبا در تمام جنبه های زندگی روزمره افراد را تحت تاثیر و اقتصاد جهان را در وضعیت نامشخصی قرار داده است. همچنین، همه گیری این ویروس در صنعت پرداخت و زنجیره های تامین، تحولات بسیاری را ایجاد کرده است از این رو پژوهش حاضر با رویکردی تفسیرگرایانه متغیر های پایداری زنجیره تامین پرداخت الکترونیک را از نگاه فعالان حوزه بلاکچین و اساتید دانشگاه شناسایی کرده است. رویکرد پژوهشی به کاربرد شده از نوع روش شناسی کیفی می باشد و از روش داده بنیاد برای انجام عملیات پژوهش استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته جمع آوری شده اند. روش نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش از نوع نمونه گیری هدفمند است و با استفاده از شاخص اشباع نظری تعداد 10 نفر از اساتید دانشگاهی صاحب نظر و فعالان حوزه بلاکچین به عنوان نمونه پژوهش مورد مصاحبه قرار گرفتند. نگرش و دیدگاه آنها در خصوص موضوع پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش جریان ارتباط با کاربران،جریان ارایه خدمات، جریان اطلاعات، جریان مالی، جریان زیست محیطی را موثر بر پده محوری شناسایی و مدیریت تامین کنندگان، مدیریت تقاضا، مدیریت فناوری و اطلاعات، مدیریت زیست محیطی را به عنوان شرایط علی و محیط فناورانه، محیط اجتماعی، محیط اقتصادی، محیط قانونی به عنوان شرایط زمینه ای و عوامل سیاسی، عوامل بازار بین الملل را بعنوان شرایط مداخله گر از دید خبرگان تعیین نهایتا سیاست گذاری و برنامه ریزی، زیر ساخت ها، آگاهی و آموزش راهکار های مناسب تعیین شد که منجر به بهبود کیفیت کالا و خدمات، بهبود عملکرد، بهبود فضای اجتماعی، بهبود روند های مالی، بهبود زیست محیطی خواهد شد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، پرداخت الکترونیک، فناوری دفترکل توزیع شده، پایداری
  • محسن سلطانی، سید رسول حسینی*، اسد حجازی صفحات 69-84

    هدف پژوهش طراحی مدل یادگیری کارآفرینانه مبتنی بر تجارب شکست کارآفرینان برتر ایران می باشد. روش پژوهش آمیخته با طرح اکتشافی- متوالی، روش پدیدارشناختی و هدف کاربردی- توسعه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل نخبگان و صاحب نظران دانشگاهی مدیریت کارآفرینی بودند. در این پژوهش با بهره گیری از روش با نمونه گیری نظری هدفمند، تعداد 24 مصاحبه نیمه ساختاریافته با کارآفرینان و اساتید دانشگاهی حوزه مدیریت کارآفرینی صورت پذیرفت. در بخش کمی نیز با نمونه گیری به حد کفایت نرم افزار تعداد صد کارآفرین و دانشجوی فعال در کارآفرینی به پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از بخش کیفی پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده های کیفی تا رسیدن به اشباع و اجماع نظری جهت کدگذاری های باز، محوری و انتخابی مقوله های پژوهش در هفت سازه پژوهش و تحلیل کمی آن با نرم افزار آماریSmartpls انجام شد. بر اساس نتایج، الگوی یادگیری کارآفرینانه مبتنی بر تجارب شکست کارآفرینان برتر ایران شامل هفت سازه تجربه های کارآفرینان، زمینه اثرگذار، موانع، انگیزاننده ها، توانمندسازها، جذابیت ها و پیامدها بود. در نتایج کمی وجود رابطه بین مقوله ها و سازه های مدل و کیفیت اندازه اثر مقوله های هر سازه، بالاتر از متوسط و قوی ارزیابی شد. برازش مدل پژوهش، مناسب و قوی (653.0=GOF) بود. رابطه بین سازه های مدل پژوهش مثبت و معنا دار (58.2 ≤ T) در سطح اطمینان 99 درصد تایید شد. در نهایت، به مدیران و کارآفرینان نوپای ایران پیشنهاد می گردد که با پیاده سازی برنامه های عملیاتی مناسب، جهت بکارگیری مدل این پژوهش، با اصلاح برخی فرآیندهای بازدارنده، سعی در افزایش هر چه بهتر و بیشتر پیامدهای مذکور استفاده از تجارب شکست کارآفرینان برتر ایران در یادگیری کارآفرینانه کوشا باشند.

    کلیدواژگان: تجارب شکست، کارآفرینان نوپا، کارآفرینی، یادگیری کارآفرینی
  • عباس سرافرازی* صفحات 85-100
    انتخاب فناوری مناسب، مسیله مهمی است که بنگاه های تولیدی و صنعتی با آن مواجه هستند. این درحالی است که، دسترسی به فناوری های جدید، مجموعه انتخاب را وسیع کرده است بطوریکه حل مسیله انتخاب فناوری با وجود معیارهای تصمیم متعدد، بیش از پیش مشکل و پیچیده شده است. از طرفی فناوری مناسب می تواند مزایای رقابتی قابل توجه ای را برای یک شرکت در یک محیط پیچیده کسب و کار ایجاد نماید. تاکنون روش های مختلفی جهت حل مسیله انتخاب فناوری ارایه گردیده است که هر یک دارای مزایا و معایبی هستند ولی هیج یک از روش های پیشنهادی به طور واحد کلیه قابلیت های لازم را ندارند. در این مقاله با بکارگیری روش تحلیل مولف های اصلی، روش ترکیبی خوشه بندی و تحلیل مولف های اصلی به همراه تیوری فازی، الگوریتم ترکیبی KMPCA در حل مسیله انتخاب فناوری توسعه داده شده است. تعداد متغیرهای انتخاب فناوری از 6 به 14 متغیر با پوشش کامل تری از ابعاد تصمیم ارتقاء یافت و داده ها از 49 فناوری رایج صنعت سنگ ایران جمع آوری و در مدل آزمون گردید. نتایج این تحقیق ضمن بهبود حل، کاهش ابعاد مسیله و کاهش روابط چند همخطی میان داده ها را در فرآیند انتخاب فناوری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خوشه بندی، K-Means، تحلیل مولفه های اصلی، PCA، KMPCA، انتخاب فناوری
|
  • Hossein Azimi *, Etriyeh Hosseinpoor Pages 3-14

    Achieving higher performance is a goal that organizations take various steps to achieve. Organizational learning and market orientation have been introduced as a useful tool for organizations to achieve the desired performance. The purpose of this study is to determine the effect of market orientation on organizational performance with the mediating role of learning orientation. The present applied research is descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of this study was the employees of Pegah, Telecommunication and Parsoswitch companies. According to the initial sampling and determination of variance deviation, using Cochran's formula, the statistical sample size of this study including 131 employees was obtained who answered the questions by non-probability sampling method. Data collection tool was a questionnaire consisting of three variables of market orientation, learning orientation and organizational performance. Its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of all variables more than the minimum standard value (0.7) and its validity through (AVE) more than 0.4. In this research, structural equation modeling and partial least squares method were used to test the hypotheses and fit the model. According to the findings, the t-value of the effect of market orientation and learning-orientation variables on organizational performance was confirmed with 7.802 and 9.521, respectively, and the effect of market orientation on learning-oriented with 6.107. The results showed that market orientation has an effect on organizational performance with the mediating role of learning orientation. Therefore, market-oriented organizations can improve their organizational performance in a competitive market through organizational learning and increasing the level of knowledge, awareness and skills of employees.

    Keywords: Organizational Performance, Market orientation, learning orientation
  • Maryam Mohammadi *, MOHAMMAD NAGHIZADEH, Soroush Ghazinoori, MANUCHEHR MANTEGHI Pages 15-32

    Despite numerous regulations related to science and technology in the upstream part of Iran's oil industry, but these efforts have not been identified in a coherent manner, and the results of their impact on improving the levels of technological capability have not been studied. In this study, while examining the concepts of technological capability and regulation, the framework of regulating laws and regulations at the macro (national), medium (industry) and micro (enterprise) levels on the technological capabilities of the upstream part of the Iranian oil industry was demonstrated. According to the purpose of this study, it is an exploratory, descriptive and applied qualitative study that was conducted by semi-structured qualitative interviews with 14industrial and scientific experts up to the theoretical saturation stage and was analyzed by phenomenological method in the Grounded theory methodology. The results showed that the law of tenders, as a transparent platform for competition, is effective on the level of technology acquisition capability, and the law of maximum internal power, which is supported by the oil industry vendor list instructions at the industry level, on technology exploitation and compliance.The Law on Support of Knowledge-Based Companies with an Emerging Paradigm is effective at the level of technological innovation.

    Keywords: technology transfer, technological learning, Technological Capability, Regulatory Framework, Upstream Oil Industry
  • Mohammad Somali, Saber Molaalizadeh Zavardehi *, Ali Mahmoodirad, Sayeed Ghane Pages 33-54

    Many experts emphasize the necessity of using capabilities as a dynamic mechanism in guiding sustainable development strategies in order to control the adverse consequences of industrial development caused by the extensive exploitation of natural resources and the increasing destruction of the environment. These capabilities are through matching internal resources with capabilities. Foreign enables companies to choose the best strategic capability for sustainable development by identifying risk and uncertainties as the causes of disruption. This research is a hybrid in terms of developmental methodology and in terms of data collection. In the qualitative part, the components and themes of the research were determined based on meta-composite analysis processes, and Delphi analysis was also used to determine the limit of theoretical consensus. Also, with the aim of identifying the most influential factors identified in the quantitative section, intuitive fuzzy analysis was used. The results of the qualitative part indicate the existence of 5 themes of vital infrastructure of the industry and 3 components of the capabilities of sustainable development strategies. The results in the quantitative part also showed based on the process of fuzzy Vicor analysis, the technical factor is the most influential factor of the vital infrastructure of the industry, a factor for strengthening the capabilities of the sustainable development strategies of the oil and gas industry. And the strategy of sustainable economic development, the most important approach of the studied company, should be considered under the existence of the technical factor.

  • Mohsen Shafiei Nikabadi, Hamzeh Aghababayi, Saman Babaie Kafaki, Mohammad Rahmanimanesh Pages 55-68

    The world is now in the throes of a public health crisis caused by the Covid virus, which has affected people in almost every aspect of daily life and left the world economy in a state of uncertainty. Also, the epidemic of the virus in the payment industry and supply chains has caused many changes, so the present study with an interpretive approach has identified the variables of electronic supply chain stability from the perspective of blockchain activists and university professors. The research approach to the applied method is qualitative methodology and the data method of the foundation has been used to conduct research operations. The data of this study were collected using semi-structured interviews. The sampling method used in this study is purposeful sampling and using the theoretical saturation index, 10 prominent university professors and activists in the field of blockchain were interviewed as a research sample. Their attitudes and views on the research topic were examined. Research findings User relationship flow, service flow, information flow, financial flow, environmental flow affecting the core platform of identifying and managing suppliers, demand management, technology and information management, environmental management as causal and environmental conditions Technological, social environment, economic environment, legal environment as background conditions and political factors, determining international market factors as intervening conditions from the perspective of experts. Finally, policy and planning, infrastructure, awareness and training of appropriate solutions. Which will lead to improved quality of goods and services, improved performance, improved social space, improved financial processes, improved environment.

    Keywords: Supply chain, electronic payment, distributed ledger technology, sustainability
  • Mohsen Soltanni, Seyd Rasul Hoseini *, Asad Hejazi Pages 69-84

    The purpose of this research is to design an Entrepreneurial learning pattern based on the Failure experiences of Iran's Superior entrepreneurs. The research method was mixed with exploratory-sequential design, phenomenological method and applied-developmental goal. The statistical population of the study included elites and academic experts in entrepreneurship management. In this study, using semi-structured purposive sampling method, 24 semi-structured interviews conducted with entrepreneurs and university professors in the field of entrepreneurship management. In the quantitative section, by sampling the software sufficiently, one hundred entrepreneurs and students active in entrepreneurship answered the researcher-made questionnaire extracted from the qualitative section. Qualitative data analysis to achieve saturation and theoretical consensus for open, axial and selective coding of research categories in seven research constructs and its quantitative analysis performed with Smart pls statistical software. Based on the results, the entrepreneurial learning model based on the failure experiences of Iran's top entrepreneurs included seven constructs of entrepreneurial experiences, influential context, barriers, motivators, enablers, attractions and consequences. In the quantitative results, the relationship between the categories and structures of the model and the quality of the effect size of the categories of each structure evaluated as above average and strong. The fit of the research model was appropriate and robust (GOF = 653.0). The relationship between positive and significant research model constructs (T 58 58.2) confirmed at 99% confidence level. Finally, managers and young entrepreneurs in Iran are advised to implement appropriate operational plans to apply the model of this research, by modifying some deterrent processes, to try to increase the above-mentioned consequences and use the failure experiences of Iran's top entrepreneurs in Be diligent in entrepreneurial learning.

    Keywords: Failure experiences, Nascent entrepreneurs, Entrepreneurship, Learning entrepreneurship
  • Abbas Sarafrazi * Pages 85-100
    Choosing the right technology is an important issue faced by manufacturing and industrial companies. This is while the access to new technologies has widened the selection set so that solving the problem of technology selection has become more difficult and complicated despite multiple decision criteria. On the other hand, appropriate technology can create significant competitive advantages for a company in a complex business environment. So far, various methods have been presented to solve the problem of technology selection, each of which has advantages and disadvantages, but none of the proposed methods have all the necessary capabilities. In this article, by using the method of principal components analysis, the combined method of clustering and analysis of principal components along with fuzzy theory, the combined KMPCA algorithm has been developed in solving the technology selection problem. The number of technology selection variables was increased from 6 to 14 variables with a more complete coverage of decision dimensions, and data from 49 currently technologies of Iran's stone industry were collected and tested in the model. The results of this research, while improving the solution, show the reduction of the dimensions of the problem and the reduction of multi-collinear relationships between the data in the technology selection process.
    Keywords: technology selection, clustering, K-Means, principal component analysis, PCA, KMPCA