فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین منصورقناعی صفحات 1-10

    افزایش مقاومت و مقابله سازه ها در برابر نیروهای وارده ناشی از حوادث گوناگون، همواره مورد توجه مهندسین طراح بوده است. در دهه های اخیر، ایجاد شرایط پدافندی در سازه های با اهمیت زیاد و خیلی زیاد در برابر بارهای ضربه ای جزء لاینفک در طراحی های سازه ای است. در این پژوهش آزمایشگاهی یک طرح اختلاط از بتن معمولی حاوی سیمان پرتلند نوع 2 با عیار500 کیلوگرم بر متر مکعب ساخته شد. آزمون مقاومت ضربه ای از نوع وزنه افتان در بتن در سن عمل آوری90 روزه تحت دمای 21، 300 و 600 درجه سلسیوس بر روی نمونه های بتنی انجام گرفت. در ادامه به منظور بررسی بیشتر و صحت سنجی نتایج حاصله، آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) در سن عمل آوری 90 روزه، بر روی نمونه های بتنی انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمون های این تحقیق ضمن ارزیابی با یکدیگر، با نتایج حاصل از تحقیقات سایرین، مورد مقایسه قرار گرفت. اعمال حرارت در نمونه های بتنی تاثیر قابل توجهی بر روی نتایج حاصله داشت، در این راستا در آزمون وزنه افتان، انرژی جذب شده از 7214/269 (در دمای21 درجه سلسیوس) به 4956/41 (در دمای600 درجه سلسیوس) ژول رسید و افت 92/76 درصدی را دارا شد و شاخص انعطاف پذیری از 3/2 (در دمای21 درجه سلسیوس) به 5/2 (در دمای600 درجه سلسیوس) ژول رسید و بهبود 69/8 درصدی را به خود اختصاص داد. در پایان این تحقیق، نتایج حاصل از آزمون های SEM و XRD در دمای 21 درجه سلسیوس و تحت حرارت بالا، ضمن هماهنگی با یکدیگر، در همپوشانی با نتایج حاصل از سایر آزمون های این مقاله قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بتن حاوی سیمان پرتلند معمولی، مقاومت ضربه ای، آزمون وزنه افتان، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD)
  • مهدی مدیری، ابوالفضل اسلانی کتولی، یونس موسائی اسکوئی، بهنام صالحی صفحات 11-24

    هر ساله حوادث غیرقابل جبران بسیار زیادی در سیستم های فرآیندی نظیر نفت، گاز و پتروشیمی بخاطر شرایط حاد عملیاتی و حجم بسیار زیاد مواد قابل اشتعال و انفجاری که دارند اتفاق می افتد. صنایع فرآیندی اغلب با مواد شیمیایی خطرزا و واحدهای عملیاتی تحت شرایط دما و فشار بالا نظیر خطوط انتقال، تاسیسات میعانی و راکتورها سروکار دارند. یکی از مهم ترین واحدهای این صنایع، مخازن ذخیره هستند که در تمامی مراحل صنایع فرآیندی قرار دارند. طبق بررسی ها و مطالعات انجام گرفته در این زمینه، راهکارهای متعددی برای حریم مخازن وجود دارد اما از منظر پدافند غیرعامل بررسی نشده اند. از این رو لازم دانستیم که مطالعه ای ویژه در خصوص ایجاد حریمی نسبتا امن برای این مخازن ذخیره اتخاذ گردد. هدف از انجام این مطالعه بررسی مویلفه های پدافند غیرعاملی در طراحی حریم مخازن ذخیره صنایع شیمیایی خطرزا است. روش انجام این پژوهش به لحاظ نوع، توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی- پیمایشی می باشد که در آن، از طریق پرسش، مصاحبه و جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل عاملی (PCA) به پاسخ می رسد، از لحاظ نحوه جمع آوری داده ها، روش میدانی بوده که شامل جمع آوری داده های اولیه به روش هایی مثل مشاهده، پرسشنامه، مصاحبه و بررسی اسناد پروژه های ساخته شده می باشد. تجزیه و تحلیل عاملی با SPSS با میزان قطعیت بالا روشی برای کاهش ابعاد یک مسیله با متغیرهای زیاد در مدل سازی آماری است، به این ترتیب 4 حوزه  از 40 مویلفه اصلی، که بیشترین میزان تغییرپذیری را در مدل (بدون استفاده از متغیرهای اصلی) نشان می دهند، تعیین شد. که با نظر خبرگان این چهار حوزه  به نام های "حوزه پدافند غیرعامل" و "حوزه مدیریت بحران" و "حوزه فرآیندی" و حوزه بهداشت، ایمنی و امنیت محیطی" نام گذاری شدند. این عوامل را به عنوان متغیرهای پنهان می توان معرفی کرد که جنبه ای از ویژگی های غیرقابل اندازه گیری را مشخص می کنند. در گام بعدی برای شناسایی و رتبه بندی عوامل کلیدی موفقیت (CSF)، اقدام به رتبه بندی متغیرها در هر حوزه گردید. در پایان نیز به منظور کاربردی نمودن پژوهش به ارایه ملاحظات و راهکارهای پدافند غیرعاملی در حریم مخازن ذخیره صنایع شیمیایی خطرزا پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: صنایع شیمیایی خطرزا، صنایع پتروشیمی، حریم مخازن، مخازن ذخیره، تحلیل عاملی، نسبتا امن
  • رضا فاطمی مفرد، ناصر جنگی صفحات 25-36

    در این مقاله، سیستم موقعیت یابی DSMAC موشک کروز بر پایه همبستگی شبیه سازی شده است. سپس به منظور ایجاد اخلال و تحلیل میزان اثرات هر اخلال در عملکرد این سیستم موقعیت یابی، از مواردی همچون تغییر قدرت تفکیک تصاویر، روشنایی، پوشش محیطی، زاویه دید و متغیرهای تصادفی دیگر مانند تغییرات مصنوعی (دود) بهره گرفته شد. جهت مشخص شدن منطقه اجرای عملیات پدافند علیه این سیستم، با درنظرگرفتن خطای سیستم ناوبری اینرسی موشک و احتمال خطای دایره ای (CEP)، اثبات شده است که محل انجام DSMAC به شعاع سه تا پنج کیلومتری از هدف می باشد. با تحلیل نتایج به دست آمده، نشان داده شده است که نواحی با تعداد پیکسل های مشکی بیشتر مانند مناطق جنگلی، مناطق نامطلوب برای انجام DSMAC می باشد. علاوه بر این، با استفاده از جمینگ در سیستم ارتفاع سنج موشک کروز، می توان دقت فرآیند ارتفاع سنجی موشک را پایین آورد تا سیستم موقعیت یابی تصویری به کلی دچار اختلال شود. همچنین هر چه اندازه و مساحت کل تغییرات مصنوعی (دود) بزرگ تر باشد و رنگ تغییرات، متناسب با پس زمینه تصویر باشد، ایجاد اختلال و پدافند در مقابل سیستم DSMAC امکان پذیر خواهد بود. در نهایت، با ارایه سناریوهای عملیاتی، پدافند در برابر سیستم موقعیت یابی DSMAC موشک کروز تحقق بخشیده شده است.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، تطبیق تصویر، سیستم موقعیت یابی DSMAC، موشک کروز
  • سید احسان ابطحی، رضا کلهر، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی صفحات 37-53

    برنامه ریزی برای زیرساخت های حمل و نقل مناطق مرزی، یکی از عرصه های نوین در برنامه ریزی و سیاست گذاری برای توسعه کشور است. شبکه حمل و نقل کشور علاوه بر جابجایی میلیون ها مسافر، محصولات کارخانجات، فرآورده های کشاورزی، سوخت، مواد شیمیایی و... را جابجا می کند و ایجاد وقفه ای هرچند کوتاه در خدمات رسانی آن در شرایط بحرانی که کشور با کمبودهایی مواجه می باشد، می تواند آثار جبران ناپذیری را به فعالیت های مختلف کشور وارد کند. تجربیات حاصل از جنگ های نیم قرن اخیر نشان می دهد، زیرساخت های مناطق مرزی همواره مورد تهدیدات مختلف بوده است. بنابراین، مصون سازی زیرساخت های حمل و نقل به دلیل نقش مهمی که در زندگی بشر دارند، از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف اصلی در این پژوهش، شناخت نقاط ضعف این زیرساخت ها در مناطق مرزی و ارایه راهکارهایی برای کاهش این آسیب پذیری ها است. در این مقاله با استفاده از روش ارزیابی ریسک فما (FEMA)، ابتدا دارایی های حوزه حمل و نقل استان های مرزی شناسایی و غربالگری شده، سپس بر اساس تهدیدات مبنا احصاء شده به شناسایی و ارزیابی آسیب پذیری ها پرداخته و ریسک هریک از دارایی ها، محاسبه و در پایان راهکار هایی برای کاهش خطر در زیرساخت های حمل و نقل استان های مرزی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: روش ارزیابی ریسک فما (FEMA)، ارزیابی تهدید، ارزیابی آسیب پذیری، دارایی های حمل و نقل
  • علی گودرزی املشی، محمد رضوانی، مهدی رادمهر، علیرضا غفوری صفحات 55-62

    جوامع امروزی خطرات امنیتی برای منابع انرژی الکتریسیته در کشتی ها، افزایش قیمت سوخت، تشدید قوانین بین المللی در مورد آلودگی، کمبود فضا و سوخت در کشتی، باعث نگرانی در مباحث بین الملل شده است. امروزه با پیشرفت فناوری و وقوع جنگ های مدرن دریایی، منابع تولید انرژی شناورها، به عنوان یکی از اهداف استراتژیک مطرح شده اند. همین موضوع سبب شده است که شناسایی تهدیدات در حوزه تولید انرژی الکتریسیته در شناورها، از اهمیت بسزایی برخوردار باشد. هدف این مقاله، بررسی و محاسبه میزان دسترس پذیری و قابلیت اطمینان انواع سامانه های تولید انرژی در شناورها است؛ و در همین راستا با توجه به نوع سیستم تولید انرژی در شناورها و مزایا و معایب آن ها، مدل مارکوف جهت محاسبه قابلیت اطمینان با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار ترسیم شده و میزان قابلیت اطمینان و دسترس پذیری شناورها محاسبه و مقایسه می شود. نتایج نشان می دهد که استفاده از انرژی خورشیدی در کنار دیزل ژنراتور، دارای قابلیت اطمینان بالاتر نسبت به دیگر منابع تولید (996/0) و دارای میزان دسترس پذیری بالاتر (998/0)، است و می تواند انرژی خورشیدی علاوه بر تامین بخشی توان مصرفی شناور، باعث کاهش نگهداری و تعمیرات، کاهش هزینه ها، افزایش طول عمر ژنراتورها و افزایش طول مدت دریانوردی شده و تضمین کننده تداوم انرژی و باعث بهبود پدافند غیرعامل در حوزه انرژی الکتریسیته شناورهای دریایی باشد.

    کلیدواژگان: سیستم برق کشتی، دسترس پذیری، قابلیت اطمینان، سلول خورشیدی
  • سپیده دهبانی، حسین رضایی صفحات 63-77

    نظر به تاثیرات مخرب ناشی از انقلاب صنعتی و پیشرفت های تکنولوژی در دهه های اخیر، حفظ سرمایه ها و منابع طبیعی و همچنین کاهش پیامدهای نامطلوب ماشینی شدن در تمام ابعاد آن در سراسر جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته و جامعه بشری را به سمت مفهوم مهم "پایداری" در کلیه زمینه ها بویژه سه حوزه کلان زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی سوق داده است. اما باید اذعان داشت که مفهوم پایداری، علاوه بر سه حوزه مذکور که عمدتا در شرایط معمول، مورد توجه و بررسی قرار می گیرد در شرایط بحران نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. به عبارتی چون بشر از ابتدای خلقت تا کنون در میان تهدیدها زندگی کرده ضرورت پرداختن به این مهم، زمینه ساز توجه به مفهوم "پدافند غیرعامل" جهت حفظ پایداری در شرایط غیرمعمول بویژه در برخی از زمینه های مشخص از جمله معماری است. در واقع با توجه به اینکه خلق فضای معماری باید در جهت پاسخگویی مناسب عملکردی و ایجاد کیفیت های مطلوب فضایی در شرایط زمانی و مکانی مختلف باشد لذا می توان تمهیداتی فراهم آورد که به عنوان یک واسطه به تقویت قدرت دفاعی نیز کمک کند. با این توضیح، مهم ترین دغدغه پژوهش حاضر، دستیابی به الگویی مبتنی بر سازمان دهی فضایی در فرآیند طراحی معماری است که با هدف تقویت وجوه اشتراک و تعدیل وجوه افتراق راهبردهای </em>پایداری در شرایط امن و بحران با قابلیت اطمینان قابل قبولی به منظور بهینه سازی طرح پیگیری شود. لازم به ذکر است که این تحقیق از منظر هدف از نوع کاربردی و از منظر روش به صورت توصیفی - تحلیلی و به عبارتی یک تحلیل محتوای کیفی می باشد که از طریق مطالعات اسنادی و جمع آوری داده های کیفی مستند از ادبیات پژوهش و بهره گیری از روش کدگذاری توصیفی متعاقب نظرسنجی از خبرگان به واسطه تکنیک دلفی به استنباط مولفه های شکل دهنده متغیرهای اصلی مسیله منجر شده و متعاقبا تجزیه و تحلیل داده ها از مجرای استدلال منطقی به سرانجام رسیده است. بر مبنای مطالعات انجام شده چنین استنتاج می شود که برخی عوامل تامین کننده پایداری در شرایط امن و بحران، یکدیگر را تقویت کرده و برخی عوامل، در صدد تضعیف یکدیگر هستند. لذا با توجه به نوع کاربری ساختمان ها و سایر شرایط زمینه ای باید به نحو مقتضی، تصمیم گیری نمود و مواضعی اتخاذ کرد که سازمان دهی فضایی به تقویت عوامل همسو و تعدیل تقابل عوامل ناهمسو منجر گردد.

    کلیدواژگان: پایداری، شرایط امن و بحران، معماری پایدار، پدافند غیرعامل، سازمان دهی فضایی
  • عماد معینی، سید محمدرضا حسنی، محمدرضا انگشت باف، مسعود محمودآبادی صفحات 79-93

    امروزه پدافند غیرعامل در کنار پدافند عامل یکی از سامانه های تامین امنیت سکونتگاه ها می باشد که مورد توجه دست اندرکاران شهری قرار گرفته است. پناهگاه های زیرزمینی به عنوان یکی از مصادیق عمده ی پدافند غیرعامل از جمله ی آن هاست. پناهگاه های زیرزمینی زمانی اهمیت خود را بیشتر نشان می دهند که ساختارهای زیرسطحی چون خطوط مترو و فضاهایی چون زیر زمین فروشگاه ها و مراکز خرید به عنوان عناصر موجود شهری در ساختار فضایی شهر تعریف شده باشند. هدف اصلی در تحقیق حاضر که با استفاده از مطالعات اسنادی و تحقیقات کتابخانه ای، بازدیدهای میدانی و تجربیات پروژه های مشابه صورت گرفته است،  بررسی و شناسایی شاخص های تاثیرگذار در مکان یابی ایستگاه های مترو قم و سپس دسته بندی آن ها بوده است. همچنین الزامات پدافندی بطور کامل در اجرای قسمت های مختلف لیست گردیده و امتیازبندی شده است. با بررسی های انجام شده، تهدیدات تروریستی با نمره 49 تهدید اول در ایستگاه A09 محسوب می گردد. در خط A مترو قم و ایستگاه A09 محل و تعداد ورودی ها به درستی انتخاب شده و اقدامات لازم جهت پدافندی بودن ایستگاه با توجه به امتیازات داده شده مثبت می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مکان یابی ایستگاه تعیین شده بر اساس ملاحظات پدافند غیرعامل با مکان های تعیین شده از نظر فنی و معیارهای شهری منطبق بوده و معیارهای ورودی های ایستگاه، تونل و الزامات مربوط به خروجی اضطراری مطابق موارد پدافندی بطور کامل رعایت گردیده است.

    کلیدواژگان: الزامات پدافند غیرعامل، ایستگاه مترو، خط A متروی قم، ریسک هوشمند، ایستگاه A09
  • رسول افسری، محمدسینا شهسواری صفحات 95-114

    ملاحظات پدافند غیرعامل در برنامه ریزی و طراحی شهری ممکن است به کاهش خسارت شهرها و از بین رفتن جان و مال کمک کند و درعین حال آستانه مقاومت شهروندان در موقعیت های حمله و تسهیل در مدیریت بحران شهر را افزایش دهد. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش کمی است. در این پژوهش برای دستیابی به هدف تعیین میزان وابستگی پهنه های شهری از چهار معیار اندرکنش فیزیکی، سایبری، جغرافیایی و منطقی استفاده شده و امتیاز هر دارایی با توجه به میزان وابستگی آن به سایر دارایی ها محاسبه شده و در قالب امتیازی برای دارایی تعریف شده است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دارایی های شهر سبزوار می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان تاثیر دارایی های شهر سبزوار بر یکدیگر و نمایش فضایی میزان ریسک این شهر است. نتایج نشان داد در اندرکنش فیزیکی و جغرافیایی، دارایی های مربوط به زیرساخت بهداشت و درمان در دسته اول قرار می گیرند. در زمینه اندرکنش سایبری دارایی های شرکت ارتباطات زیرساخت و نیروگاه سیکل ترکیبی دارای بیشترین وابستگی به جریان اطلاعاتی مربوطه بودند. همچنین در زمینه اندرکنش منطقی دارایی های مربوط به زیرساخت سیاسی - انتظامی و بهداشت و درمان شهر سبزوار با میزان اندرکنش 6 بیشترین میزان اندرکنش منطقی بودند.

    کلیدواژگان: تحلیل شبکه ای - فضایی، دارایی، پدافند غیر عامل، شهر سبزوار
  • صفا پیمان، مصطفی عظیمی، مجتبی ضیاء شمامی صفحات 115-128

    بتن یکی از مصالح رایج در سازه های استراتژیک است و به ضعم آن بتن پارچه ای (CC) که بتن مسلح به پارچه (TCR) نیز نامیده می شود یکی از فناوری های نوین و تکنولوژی روز دنیا به حساب می آید. باتوجه به کاربردهای عمومی بتن پارچه ای، نیاز بررسی و ارزیابی آن در زمینه نظامی و دفاعی روشن می شود که به همین منظور در پژوهش حاضر اهداف بتن پارچه ای با ابعاد 120 میلی متر در 120 میلی متر و ضخامت 10 میلی متر تحت نفوذ پرتابه های فولادی با دماغه های تخت، نیم کروی و مخروطی آزمایش شده اند و میزان سرعت حد بالستیک نمونه بتن پارچه ای مشخص و میزان بیشنه قطر تخریب سطوح جلو و پشت نمونه اندازه گیری شده است. مکانیزم شکست نمونه های بتن پارچه ای به شکل شکست شکننده و از نوع تکه تکه شدگی پدید آمده است که عملکرد نسبتا مناسبی را در برابر نفوذ پرتابه ها نشان داده اند به طوری که میزان مساحت و قطر تخریب در سطح جلوی نمونه ها بسیار ناچیز و بعضا به اندازه قطر پرتابه بوده است، همچنین در سطح پشتی نمونه ها نیز میزان تخریب قابل قبول بوده و با افزایش سرعت برخود، میزان تخریب نیز به صورت خطی افزایش یافته است و میزان سرعت حد بالستیک برای پرتابه های فولادی با دماغه های تخت، نیم کروی و مخروط به ترتیب مقدار 124، 110 و 100 متربرثانیه بدست آمده که نشان دهنده نفوذ آسان پرتابه با دماغه مخروطی و نفوذ دشوار پرتابه با دماغه تخت می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل تجربی، سرعت حد بالستیک، نفوذ، ضربه، بتن پارچه ای
  • میرنجف موسوی، کاظم ذوقی بارانی، جواد جهانگیرزاده، سجاد امیدوارفر، نیما بایرام زاده صفحات 129-138

    کاربری های بهداشتی- درمانی از جمله کاربری هایی می باشند که در مواقع وقوع حوادث برای سلامتی انسان ها از اهمیت بالایی برخوردار می باشند، به طوری که در مواقع بحرانی احتمال اختلال در کارکرد آن ها وجود دارد زیرا آسیب پذیری این کاربری در برابر حوادث بسیار بالاست، در همین راستا مکان یابی بهینه با استفاده از رویکرد پدافند غیرعامل از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف اصلی این پژوهش مکان یابی کاربری بیمارستان با استفاده از رویکرد پدافند غیرعامل در شهر ارومیه می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی می باشد و از نظر هدف کاربردی می باشد. اطلاعات این پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. شاخص های مورداستفاده در این پژوهش شامل شاخص های فاصله از مراکز آموزشی، مراکز مسکونی، مراکز تجاری، فضاهای سبز، مراکز مذهبی، بیمارستان های موجود، دسترسی ها، زمین های باز و عمومی، مراکز اداری، ایستگاه های آتش نشانی، مراکز کارگاهی و صنعتی و مراکز ورزشی می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق وزن دهی، سازگاری کاربری ها و روش منطق فازی صورت گرفته است. محدوده موردمطالعه در این پژوهش شهر ارومیه، واقع در استان آذربایجان غربی می باشد. نتایج این پژوهش نشانگر این است که قسمت قابل توجهی از شهر ارومیه خارج از شعاع پوشش دهی بیمارستان های موجود می باشد بنابراین نیاز به مکان یابی اصولی بیمارستان های جدید است همچنین منطقه 1 بیشترین و مناسب ترین و منطقه 4 کمترین پهنه را جهت احداث کاربری بیمارستان را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی بیمارستان، روش فازی، پدافند غیرعامل، ارومیه
  • محمد امامی کورنده، بهرام عسکری صفحات 139-148

    بادبندهای کمانش ناپذیر قابلیت مستهلک شدن و جذب انرژی مناسبی را دارا می باشند. هدف از انجام این تحقیق به دست آوردن نتایج حاصل از رفتار دینامیکی سازه های فلزی و سیستم لرزه ای با مهاربندهای CBF و مقایسه آن ها با نتایج سازه های فلزی مجهز به مهاربند BRB با دو سطح مقطع مختلف تحت اثر زلزله حوزه نزدیک و کنترل بهتر ساختمان ها در برابر زلزله می باشد، با توجه به اینکه کشور ما در منطقه زلزله خیز قرارگرفته است در نظر گرفتن ملاحظات مربوط به زلزله های نزدیک به گسل در طراحی طیف استاندارد زلزله اجتناب ناپذیر است. در این مقاله دو سازه فولادی 5 و 10 طبقه در نرم افزار Etabs مورد مدلسازی قرار گرفته است. این نرم افزار جهت طراحی اولیه عناصر سازه ای انتخاب شده است و سپس با استفاده از نرم افزار Perform-3D رفتار لرزه ای آنها در زلزله های حوزه نزدیک با دو مهاربند BRB و CBF ارزیابی شده است. نتیجه ی این تحقیق نشان می دهد که سازه های با بادبند های کمانش ناپذیر، دارای مستهلک شدن و جذب بالای انرژی بوده و رفتاری یکسان در فشار و کشش داشته که همین امر باعث حداکثر و بیشتر شدن برش پایه و همچنین عملکرد بهتری نسبت به سازه های با مهاربند CBF شده است. همچنین جابجایی ساختمان را به علت سختی بالا کنترل می نمایند، در نهایت چنانچه سطح مقطع فلزی هسته مهاربند های BRB بیشتر باشد، عملکرد سازه و تغییر مکان ها بهتر کنترل می گردد. در آخر مستهلک کردن انرژی توسط این بادبند همانطور که در بالا اشاره شد در کشش و فشار مساوی و مانند دمپر جواب می دهد.

    کلیدواژگان: ساختمان فولادی، مهاربند همگرا، مهاربند کمانش ناپذیر، حوزه نزدیک، تحلیل لرزه ای
|
  • Mohammadhossein Mansourghanaei Pages 1-10

    Increasing the resistance and resistance of structures against the forces caused by various accidents, has always been considered by design engineers. In recent decades, the creation of defensive conditions in structures of great importance and very high impact against loads is an integral part of structural designs. In this laboratory research, a mixing plan was made of ordinary concrete containing Portland cement type 2 with a grade of 500 kg/m3</sup>. Impact strength test of falling weight in concrete was performed on concrete samples at 90-day curing age at 21, 300 and 600 °C. In order to further evaluate and validate the results, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD) spectroscopy tests were performed on concrete samples at 90 days of processing age. The results of the tests of this research were evaluated and compared with the results of the research of others. Heat application in concrete samples had a significant effect on the results. In this regard, in the drop weight test, the absorbed energy increased from 269.7214 (at 21 °C) to 41.5956 (at 600 °C) and decreased It had 76.92 percent and the flexibility index increased from 2.3 (at 21 degrees Celsius) to 2.5 (at 600 °C) and improved by 69.8 percent. At the end of this study, the results of SEM and XRD analysis at 21 °C and high temperature, while coordinating with each other, overlapped with the results of other tests in this article.

    Keywords: Ordinary Portland Cement Concrete (OPCC), Impact Resistance, Drop Weight Test, Scanning Electron Microscopy (SEM), X-Ray Diffraction (XRD)
  • Mahdi Modiri, abolfazl aslani katouli, yones Mosaei Oskooi, behnam salehi Pages 11-24

    Every year, many irreparable accidents occur in process systems such as oil, gas and petrochemicals due to their acute operating conditions and the large volume of flammable and explosive materials they contain. Process industries often deal with hazardous chemicals and operating units under high temperature and pressure conditions such as transmission lines, condensing facilities and reactors. One of the most important units of these industries are storage tanks, which are located in all stages of process industries. According to studies and studies in this field, there are several solutions for the privacy of tanks, but they have not been studied from the perspective of passive defense. Therefore, we considered it necessary to conduct a special study on creating a relatively safe space for these storage tanks. The purpose of this study is to investigate the components of passive defense in the design of storage tanks for hazardous chemical industries. The method of this research is developmental-applied in terms of type and descriptive-analytical-survey in terms of research method, in which it answers through questions, interviews and data collection and factor analysis (PCA). In terms of how to collect data, it is a field method that includes collecting initial data by methods such as observation, questionnaire, interview and review of documents of constructed projects. Factor analysis with SPSS with high degree of certainty is a way to reduce the dimensions of a problem with many variables in statistical modeling, thus 4 areas of 40 main components, which show the highest variability in the model (without using the main variables) Give, was determined. According to experts, these four areas were named "passive defense area", "crisis management area", "process area" and "health, safety and environmental safety area". These factors can be introduced as hidden variables. In the next step to identify and rank the key factors of success (CSF), variables were ranked in each area. Dangerous chemical industries have been stored in storage tanks.

    Keywords: Hazardous Chemical Industries, Ppetrochemical Industries, Reservoirs, Storage Tanks, Factor Analysis, Relatively Safe
  • Reza Fatemi mofrad, Naser Jangi Pages 25-36

    In this paper, the cruise missile’s DSMAC positioning system is simulated based on correlation. Then, in order to create a disturbance and analyze the effects of each disturbance in the performance of this positioning system, items such as changing image resolution, brightness, ambient coverage, viewing angle and other random variables such as artificial changes (smoke) were used. In order to determine the area of defense operation against this system, considering the missile inertial navigation system error and the possibility of circular error (CEP), it has been proved that the DSMAC location is within a radius of three to five kilometers from the target. By analyzing the obtained results, it has been shown that the areas with more black pixels, such as forest areas, are undesirable areas for DSMAC. In addition, by using jamming in the cruise missile altimeter system, the accuracy of the missile altimeter process can be reduced so that the image positioning system is completely disrupted. Also, the larger the size and area of the total artificial changes (smoke) and the color of the changes, in proportion to the background of the image, the disruption and defense against the DSMAC system will be possible. Finally, by providing operational scenarios, the defense against the cruise missile DSMAC positioning system has been realized.

    Keywords: Passive Defense, Image Matching, DSMAC Positioning System, Cruise Missile
  • Seyed Ehsan Abtahi, reza kalhor, mahnaz mirzaebrahimtehrani Pages 37-53

    Planning for the transportation infrastructure of border areas is one of the new fields in planning and policy making for the development of the country. In addition to moving millions of passengers, The Country's transportation network also moves factory products, agricultural products, fuel, chemicals, etc and creating a short interruption in its services in a critical situation where The country is facing shortages, can bring irreparable effects to the various activities of The country. Experiences from The wars of the last half century show that the Infrastructures of the border areas have always been under various threats. therefore, the protection of transportation infrastructure is very important because of the important role they play in human life. The Main goal of this research is to identify the weak points of these infrastructures in the border areas and provide solutions to reduce these vulnerabilities. In this article, using FEMA's risk assessment method, first the assets of the border provinces' transportation area are identified and screened, then the vulnerabilities are identified and evaluated based on the threats based on the statistics, and The risk of each asset is calculated and at the end, solutions are provided to reduce the risk in the transportation infrastructure of the border provinces.

    Keywords: Fema Risk Assessment Method, Threat assessment, Vulnerability Assessment, Transportation Infrastructure
  • ali goudarzi amlashi, Mohammad Rezvani, mehdi radmehr, Alireza Ghafouri Pages 55-62

    This paper examines the security risks and challenges associated with energy sources for ships, including increasing fuel prices, tightening international pollution laws, and limited space and fuel on board. With the rise of modern naval warfare and technological advances, energy production for vessels has become a strategic priority. This study focuses on identifying threats in electricity generation for ships and investigates the reliability and availability of various energy production systems. Using a Markov model, the study compares different energy production systems by considering their advantages and disadvantages, influential factors, and level of reliability and availability. Results show that the use of solar energy in combination with diesel generators has the highest reliability (0.988) and availability (0.997) compared to other production sources. The study demonstrates that solar energy can be used to meet a portion of the ship's power consumption needs, reduce maintenance and repair costs, extend the life of generators, increase the duration of navigation, ensure continuity of energy supply, and improve passive defense in the field of electrical energy for marine vessels.

    Keywords: Ship Power System, Availability, Reliability, Solar Cell
  • Sepideh Dehbani, Hossein Rezaei Pages 63-77

    Due to the devastating effects of the Industrial Revolution and technological advances in recent decades, the preservation of capital and natural resources, as well as the reduction of adverse effects of mechanization in all its dimensions, have received worldwide attention and led human society to the significant concept of "sustainability" in all areas, especially ecological, social, and economic macro aspects. However, the term sustainability is not limited to the three mentioned areas only in normal conditions. As human beings have lived in threat since the beginning of creation, maintaining this sustainability in times of crisis is also of particular importance. For this goal, the concept of passive defense is considered, mainly in special fields such as architecture. Because the architectural space should be to respond to function appropriately and create desirable spatial qualities in different time and location situations, it can also help strengthen the defense as an intermediary means. With this explanation, the main purpose of the present research is to achieve a pattern based on the spatial organization in the architectural design process that aims to strengthen the commonalities and moderate the divergences of sustainability strategies, with acceptable reliability, in both secure and crisis conditions to optimize the design. It should be noted that the research is of the applied kind in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In other words, it is a qualitative content analysis that collects qualitative data from the research literature through a documentary study and infers significant components forming the main variables of the problem using descriptive coding followed by a survey of experts through the Delphi technique. Finally, analyses have been concluded through logical reasoning. Based on the results, it should be acknowledged that some factors by having influences on sustainability in secure and crisis conditions, strengthen each other and some factors weaken. Therefore, according to the type of usage of buildings and other significant contextual conditions, decisions should be made appropriately and solutions should be adopted in the spatial organization that leads to strengthening the convergence of agreed factors and moderating the confrontation of divergent factors.

    Keywords: Sustainability, Secure, Crisis Conditions, Sustainable Architecture, Passive Defense, Spatial Organization
  • emad moeini, Seyed MohammadReza Hasani, mohammadreza Angoshtbaf, masoud mahmoudabadi Pages 79-93

    The main purpose of this paper is to develop a design guide for locating underground urban shelters based on the criteria that are used in the passive defense. Today, the passive defense alongside the defense is one of the security systems for residential settlements of interest to urban planners; underground shelters are one of the main examples of the passive defense among them. Underground shelters once more emphasize that sub-surface structures such as subway lines and spaces such as underground shops and shopping centers are defined as urban elements in the urban spatial structure.The multiple uses of metro stations, both in times of peace and in times of crisis, have increased their functional importance. Metro stations will be used as shelters in war, but in terrorist attacks, they will be considered as a place to kill people. In order to preserve human capital and reduce the vulnerability of people and places as much as possible, it is necessary to examine these cases and consider the effective role of passive defense in showing the subway station as a safe haven in crisis situations and creating a safe place. Therefore, by applying non-active defense in the metro station, the crisis can be better controlled to some extent and the metro station can be considered as a strategic and busy place to establish security.

    Keywords: Passive Defense Requirements, Metro Station, Qom Metro Line A, Smart Risk, Station A09
  • Rasul Afsari, MohammadSina Shahsavari Pages 95-114

    considerations of passive defense in urban planning and design may help to reduce the damage of cities and the loss of life and property, and at the same time increase the resistance threshold of citizens in attack situations and facilitate the management of city crisis. This is an applied research by quantitative method. In this study, to achieve the goal of determining the degree of dependence of urban areas, four criteria of physical, cyber, geographical and logical interaction have been used and the score of each asset according to its degree of dependence on other assets has been calculated and defined as a score for the asset. The statistical population of the study includes all strategic centers of sabzevar. The purpose of this study is to investigate the impact of strategic centers in sabzevar on each other and show the spatial distribution of level of risk in this city. In the field of cyber interaction, the assets of telecommunication infrastructure company and combined cycle power plant were the most dependent on the relevant information flow. Also, in the field of logical interaction, the assets related to the political and health and treatment infrastructure of Sabzevar city had the highest logical interaction rate with an interaction rate of 6. </strong>

    Keywords: Network-Spatial Analysis, Asset, Passive Defense, Sabzevar City
  • Safa Peyman, Mostafa Azimi, M. Ziashamami Pages 115-128

    Concrete is one of the common materials in strategic structures, and because of it, fabric concrete (CC), which is also called fabric reinforced concrete (TCR), is considered one of the latest technologies in the world. According to the general applications of fabric concrete, the need to investigate and evaluate it in the field of military and defense becomes clear, and for this purpose, in this research, fabric concrete targets with dimensions of 120 mm x 120 mm and thickness of 10 mm are subjected to the penetration of steel projectiles with flat, hemispherical and conical noses. have been tested and the velocity of the ballistic limit of a specific fabric concrete sample and the maximum diameter of destruction of the front and back surfaces of the sample have been measured. The failure mechanism of fabric concrete samples has emerged in the form of brittle and fragmentation type failure, which have shown a relatively good performance against the penetration of projectiles, so that the area and diameter of destruction on the front surface of the samples was very small and sometimes as much as the diameter of the projectile. On the back surface of the samples, the amount of destruction is also acceptable and with the increase of the impact speed, the amount of destruction has also increased linearly, and the ballistic limit speed for steel projectiles with flat, hemispherical and cone noses is 124, 110 and 100 m/s, respectively. It is stated that it indicates the easy penetration of projectiles with a conical nose and the difficult penetration of projectiles with a flat nose. </em>

    Keywords: Experimental Analysis, Ballistic Limit Speed, Penetration, Impact, Cloth Concrete
  • mirnajaf mousavi, K. Zoghi Barani, Javad Jahangirzadeh, Sajjad Omidvarfar, Nima Bayramzadeh Pages 129-138

    Health-medical land uses are among the uses that are of great importance for human health in the event of an accident, so in critical situations, there is a possibility of their dysfunction because the vulnerability of this use to accidents is very high, in this regard, optimal location with optimal use The passive defense approach is of great importance. The main purpose of this study is to locate the hospital using the passive defense approach in Urmia. The present study is descriptive-analytical in nature and applied in terms of purpose. The basic information and maps of this article have been collected in the form of libraries and fields from reliable scientific and official sources. Indicators used in this study include indicators of distance from educational centers, residential centers, commercial centers, green spaces, religious centers, existing hospitals, accesses, open and public areas, administrative centers, fire stations, workshop and industrial centers, and sports centers. Data analysis was performed through weighting, application compatibility, and fuzzy logic method. The study area in this study is the city of Urmia, located in the province of West Azerbaijan. The results of this study indicate that a significant part of the city of Urmia is outside the coverage radius of existing hospitals, so there is a need for a principled location of new hospitals. Also, Region 1 has the most and most appropriate, and Region 4 has the least area for hospital use.

    Keywords: Hospital Location Selection, Fuzzy Method, Passive Defense, Urmia
  • Mohammad EmamiKorandeh, Bahram Askari Pages 139-148

    Buckling Restrained Brace (BRB) has the ability to wear and absorb energy well. The aim of this study was to obtain the results of dynamic behavior of metal structures and seismic system with CBF braces and compare them with the results of steel structures equipped with BRB bracing with two different cross sections due to near field earthquake and better building control. Considering that our country is located in an earthquake-prone region, it is inevitable to take into account the considerations related to near-fault earthquakes in the design of the standard earthquake spectrum. In this paper, two 5 and 10 level steel structures are modeled in Etabs software. This software was selected for the initial design of structural elements and then using Perform-3D software, their seismic behavior in near field earthquakes was evaluated with two braces BRB and CBF. The result of this study shows that structures with non-buckling braces have high energy absorption and absorption and have the same behavior in pressure and tension, which causes maximum and more base shear as well as better performance than Structures with CBF bracing. They also control the movement of the building due to its high stiffness. Finally, if the metal cross-sectional area of the BRB braces is higher, the performance of the structure and displacement will be better controlled. Finally, energy consumption by this brace, as mentioned above, responds to equal traction and pressure, like a damper.

    Keywords: BRB, CBF, Seismic Behavior, Steel Structures, Near Field Earthquakes