فهرست مطالب

جغرافیای اجتماعی شهری - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه جغرافیای اجتماعی شهری
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن حکمت نیا*، سید رضا میرمهدی، رضا مختاری ملک آبادی صفحات 1-23
    مقدمه

    در محیط های شهری به ویژه محلات شهر، عواملی مانند پنجره های شکسته، زباله در خیابان ها، نقاشی بر روی دیوارها، ساختمان های رها شده و عدم روشنایی خیابانی به ویژه در مناطق حاشیه نشین شهر منجر به ایجاد محیطی می شود که جرم و جنایت و بزهکاری را ترویج می کند و در نتیجه احساس امنیت شهروندان به خطر می افتد.

    داده و روش

    نوع پژوهش، کاربردی و جامعه آماری آن ترکیبی از متخصصان شامل مطلعین، متخصصان و خبرگان مرتبط با مدیریت شهری در مناطق حاشیه نشین است. حجم نمونه بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده و جدول مورگان 299 خانوار ساکن در مناطق حاشیه نشین شهر یزد است. به منظور ارتباط بین متغیرها و پاسخ به سوالات پژوهش از آمار استنباطی (ضریب همبستگی، ضریب رگرسیون، تحلیل واریانس چند متغیره) استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از مدل تحلیل شبکه نیز نشان می دهد، شاخص های کالبدی شامل عرض کم معابر، قدمت ابنیه، وجود مخروبه ها، مساحت قطعات تفکیکی، سازگاری کاربری ها، تامین فضای باز مورد نیاز  با مقدار 0/196 بیشترین نقش را در افزایش تهدید در مولفه های روان شناسی محیطی مشتمل بر عدم تامین خلوت گزینی، عدم امنیت و ایمنی و عدم دسترسی به فضاهای عمومی و فضاهای بازی کودکان  دارد.

    نتیجه گیری: 

    برای کاهش آسیب پذیری روانی ناشی از مسایل و مشکلات سکونتگاه های غیررسمی اقدام به تدوین مدل توانمندسازی سکونتگاه ها شده است. در این مدل در گام اول مسایل و مشکلات بافت در ابعاد مرتبط با روان شناسی مورد بررسی قرار گرفت، در گام دوم بایستی اقدام به ظرفیت سنجی و برنامه ریزی گردید، در گام سوم اقدام به اجرای برنامه جهت ساماندهی و کاهش مسایل روانی محیط و در گام چهارم اقدام به بررسی بازخورد مسایل گردید.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیطی، پایداری، فضاهای شهری، سکونتگاه های غیررسمی، شهر یزد
  • اردلان حسینی*، محسن معروفی، ایوب معروفی، کیومرث حبیبی، علیرضا شریفی صفحات 25-46
    مقدمه

    خلازیر جنوبی یکی از محدوده های مسیله دار کلان شهر تهران است. این محدوده به دلیل تجمع مشاغل مزاحم شهری مشکلات زیادی را برای نواحی پیرامون و حتی کلان شهر تهران ایجاد کرده است. به دلیل پیچیدگی مسیله، ساماندهی این محدوده نیازمند مشارکت همه ذینفعان است.  هدف پژوهش حاضر شناسایی ذی نفعان اصلی، تحلیل تمایل و قدرت ذی نفعان، شناسایی نیاز و خواسته های ذی نفعان و تحلیل شبکه اجتماعی ذی نفعان در خصوص مسیله خلازیر جنوبی است.

    داده و روش

    روش تحقیق در این پژوهش، ترکیبی (کیفی و کمی) با تاکید بر روش کیفی و ترکیب داده های کمی در خلال تحلیل  است. داده های پژوهش از طریق مصاحبه با ذی نفعان مربوطه جمع آوری شده است. تحلیل داده ها با کمک ماتریس تمایل-قدرت و نرم افزار NodeXL انجام گرفته است.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد که مسیله خلازیر جنوبی دارای 16 ذی نفع اصلی است که دارای خواسته و نیازهای مختلفی هستند. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن است که شهرداری منطقه 19، موقوفه مدرسه مروی، کسبه خلازیر و شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران بیشترین قدرت را دارند. نتایج دیگر نشان می دهد که سازمان نوسازی شهر تهران، معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 19 تهران، معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران، معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران بیشترین قدرت در شبکه اجتماعی ذینفعان دارند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد همه ذی نفعان جهت ساماندهی و حل مسیله خلازیر جنوبی تمایل به حل مساله دارند؛ اما از نظر قدرت، میزان قدرت همه ذی نفعان یکسان نیست و سه ذی نفع موقوفه مدرسه مروی، شهرداری منطقه 19 ، شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران و کسبه خلازیر بیشترین قدرت را دارند و هرگونه اقدامات بایستی از طریق این ذی نفعان شروع شود. همچنین نتایج نشان می دهد که معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران با نمره مرکزیت بینیت 1.20 و معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه 19 با مرکزیت بردار 0.096 بیشترین نقش را در روابط بین ذی نفعان بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: تحلیل ذی نفعان، خلازیر جنوبی، ساماندهی، شهر تهران
  • مجید گودرزی*، هوشنگ مرادی صفحات 47-64
    مقدمه

    فقر و پیامدهای منفی آن توسعه انسانی را محدود می کند، به طوری که فقرا اغلب در سطح نهایی آسیب پذیری در برابر نابسامانی های بهداشتی و اقتصادی و بلایای طبیعی قرار دارند. اکنون متفکران، سیاست گذاران و مدیران و برنامه ریزان شهری کاملا آگاه هستند که ریشه اکثر مسایل اجتماعی- فرهنگی در شهرها تمرکز فقر است. علیرغم تلاش های دولت ها و نهادهای حاکمیتی برای بهبود زندگی ساکنان شهری خود، فقر همچنان پایدارترین معضل اجتماعی- اقتصادی در کلان شهرهای ایران است که سهم فقر جهانی در آن ها در حال افزایش است. در این میان داشتن مطالعه ای جامع در خصوص فقر که در بردارنده تحلیل دقیقی از عوامل ایجابی آن باشد لازم به نظر می رسد. به همین منظور پژوهش حاضر باهدف بررسی و سنجش عوامل موثر بر پیدایش پدیده فقر شهری در کلان شهر اهواز تدوین شده است.داد

    داده و روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی- نظری و به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، فقر شهری در قالب پنج بعد اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، مدیریتی، کالبدی- زیرساختی و محیطی- جغرافیایی در قالب 36 شاخص بررسی شده است. برای سنجش، تحلیل و ارزیابی عوامل موثر بر پدیده فقر شهری در منطقه موردبررسی، از آزمون فریدمن و آزمون های آماری T مستقل در نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش بیانگر این بوده است، در بعد اقتصادی بیش ترین تاثیر را نداشتن شغل و درآمد پایدار با میانگین 4/09، بوده است و در بعد اجتماعی- فرهنگی بیش ترین تاثیر را عدم مشارکت زنان در تصمیم گیری ها، با میانگین 3/08، داشته است و همچنین در بعد مدیریتی- نهادی بیشترین تاثیرپذیری فقر شهری در کلان شهر اهواز از عامل تحریم ها، با میانگین 3، تاثیر مثبت و معناداری داشته است. پدیده فقر شهری از دیدگاه شاخص های کالبدی و زیرساختی بیشترین تاثیرپذیری را از عامل عدم زیرساخت فعالیت های فرهنگی، حاشیه نشینی به ترتیب با میانگین 3/07 و 3 داشته است. آخرین مولفه از عوامل تاثیرگذار بر الگوی فقر شهری که در این تحقیق به آن پرداخته شده عوامل محیطی - جغرافیایی است که گویه های موقعیت جنگ تحمیلی و موقعیت خاص منطقه به ترتیب با میانگین 4/05 و 3، بیشترین اثرگذاری را بر وجود پدیده فقر شهری را در کلان شهر اهواز داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل پرسشنامه نشان می دهد، بخش عمده ای از ساکنین شهر اهواز را اقشاری با وضعیت نامناسب اقتصادی تشکیل می دهند. همچنین معضل بیکاری و حاشیه نشینی در این شهر به عنوان یکی از عوامل اصلی ایجاد و گسترش فقر بشمار می آید.

    کلیدواژگان: شهرنشینی، فقر شهری، برنامه ریزی شهری، کلانشهر اهواز
  • سعید ملکی*، سعید امانپور، سجاد ملایی قلعه محمد صفحات 65-84
    مقدمه

    نیاز به طرح و بررسی مسایل شهری به صورت سیستماتیک و در پیوند با حوزه های اجتماعی-اقتصادی، یکی از وظایف اصلی برنامه ریزی شهری به شمار می آید. یکی از حوزه هایی که به شدت نیازمند این گونه از تحلیل است، حوزه ناکارآمدی و زوال شهری است، که عمدتا به صورت بافت های ناکارآمد و منزوی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. عدم توجه به چنین کارکردهایی، طرح های توسعه شهری را به سمت ناکارآمد متمایل می نماید. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل و نتایج زوال شهری در ایران، نیز شناسایی روندهای پیش روی زوال شهری بوده است.

    داده و روش

    جهت انجام پژوهش حاضر از روش کمی استفاده شده است. نمونه آماری مورد استفاده 10 کارشناس حوزه مطالعات شهری بوده است. دو مدل MicMac  وScenarioWizard  مورد استفاده قرار گرفته است. مدل نخست جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر و مدل دوم جهت پیش بینی روندهای پیش روی شاخصه های تبیین کننده زوال شهری در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    45 شاخص مرتبط با زوال شهری مورد مقایسه قرار گرفت. تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین موارد شناسایی گردید. در نهایت مشخص گردید که فساد مالی گسترده، توزیع رانتی درآمدهای نفتی (یارانه ای)، مدیریت غیریکپارچه شهری، توزیع رانتی مشاغل و پست های حکومتی، نفوذ نهادهای دولتی-حکومتی در ایجاد و پیوستن نواحی جدید به شهرها تاثیرگذارترین عوامل زوال شهری بوده اند. در ادامه مشخص گردید، 8 سناریو به سرعت بیشتر رو به زوال پیش می روند و 14 سناریو با سرعت کنونی رو به زوال خواهند بود.

    نتیجه گیری: 

    توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، برای تصمیم سازان برنامه ریزی کلان و برنامه ریزی شهری در سطوح ملی و منطقه ای کارآمد خواهد بود.

    کلیدواژگان: زوال شهری، برنامه ریزی شهری، شهرهای ایران
  • زهره پیرزاده، روح الله اسدی*، براتعلی خاکپور صفحات 85-102
    مقدمه

    شهر شیروان مانند بسیاری از شهرهای کشور با مسایلی مواجه است که امنیت اجتماعی شهروندان و به ویژه زنان را با مشکل مواجه ساخته است. برای حل این مسایل، لازم است ابعاد مختلف امنیت از منظر زنان به طور ویژه شناسایی و برای اصلاح آن برنامه ریزی شود. لذا هدف این پژوهش شناخت وضعیت شهر شیروان از نظر شاخص های امنیت زنان،شناسایی مهم ترین عوامل کاهش امنیت زنان در این شهر و ارایه راهکارهای مناسب می باشد.

    داده و روش

    مقاله از نظر روش توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. داده ها با توزیع پرسشنامه میان 384 نفر از زنان شهر شیروان به دست آمده است. نتایج با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تعقیبی بونفرونی در محیط SPSS تحلیل شده است.

    یافته ها: 

    میانگین هفت بعد پایین تر از 3 است. بررسی ضریب همبستگی اسپیرمن نشان می دهد رابطه ابعاد کیفیت زندگی و دسترسی، بعد رفتاری و فرهنگی - اجتماعی، بعد مدیریت شهری و مبلمان شهری، بعد فضایی و کالبدی دارای همبستگی در سطح متوسط و مثبت و این رابطه ها معنادار می باشد. در تحلیل عامل اکتشافی نیز 15 عامل که زیربنای 59 متغیر پژوهش هستند شناسایی گردید. 15 عامل استخراج شده نهایی توانسته اند 65/82 درصد از واریانس همه متغیرهای پژوهش را تبیین نمایند.

    نتیجه گیری:

     در مجموع وضعیت شاخص های امنیت زنان در شهر شیروان مطلوب نمی باشد. همچنین عوامل کالبدی و مبلمان شهری مهمترین عوامل کاهش امنیت زنان در فضاهای شهری شیروان می باشد و نیاز است که در راستای ارتقای امنیت زنان در فضاهای شهری مورد توجه ویژه مدیران شهری قرار گیرد. فضاهای ناامن زیادی در شهر شیروان وجود دارد که اکثریت جامعه زنان این شهر از آن آگاه هستند و مترصد توجهی ویژه از سوی مسیولان شهری به این فضاها می باشند.

    کلیدواژگان: امنیت زنان، ناامنی زنان، فضاهای شهری، شهر شیروان
  • علی اسماعیل زاده کواکی، کتایون علیزاده*، حمید جعفری صفحات 103-127

    امروزه شناخت تمایلات رفتاری گردشگران و تبیین عوامل موثر بر رفتار آن ها یکی از موضوعات مهم گردشگری بوده که هدف پژوهش حاضر نیز، ارزیابی عوامل موثر بر رفتار گردشگران داخلی و خارجی مشهد با تاکید بر جغرافیای رفتاری می باشد.

    داده و روش

     این پژوهش از نوع پیمایشی و با رویکردی توصیفی- تحلیلی با هدف توسعه ای تنظیم و اطلاعات به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته به دست آمده است. جامعه آماری، گردشگران داخلی و خارجی هستند که بر اساس آمار اخذ شده، تعداد گردشگران داخلی ورودی به شهر مشهد در سال 1398، 22.025.167 نفر و تعداد گردشگران خارجی 1.239.926 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه آماری برای گردشگران ایرانی و 384 نفر نیز به عنوان نمونه آماری گردشگران خارجی بدست آمده است و از روش نمونه گیری تصادفی در بین جامعه آماری توزیع شدند.

    یافته ها

    با توجه به یافته های حاصل از پرسشنامه ها مشخص شد الگوی رفتاری گردشگران نشان می دهد که گردشگران خارجی مسافت بیشتری را از حرم مطهر رضوی (65 کیلومتر) برای عناصر گردشگری موجود در پیرامون شهر مشهد طی می نمایند بنابراین الگوی رفتاری آنان پراکنده می باشد. این درحالی است که گردشگران داخلی بیشتر در پیرامون حرم مطهر و تا شعاع 30 کیلومتری از حرم رضوی قرار دارند و الگوی رفتاری آنان تجمعی و خوشه ای (پیرامون حرم امام رضا (ع) می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از تحلیل پرسشنامه ها مشخص شد؛ عامل اقتصادی با میانگین 3.7  بیشترین تاثیر را بر الگوهای رفتاری گردشگران داشته و عامل محیطی با میانگین 2.7 کمترین مقدار را به خود اختصاص داده و در میان عوامل موثر بر الگوهای رفتار فضایی گردشگران خارجی، بیشترین میانگین مربوط به عامل اجتماعی - فرهنگی با 3.3 و کمترین میانگین با2.09 درصد مربوط به عامل کالبدی - زیرساختی بوده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای رفتاری، الگوهای رفتاری، تصویر ذهنی گردشگران، گردشگری مذهبی، شهر مشهد
  • مریم آزادبخت*، سعید امانپور، مصطفی محمدی ده چشمه، مجتبی جهانی فر صفحات 129-147
    مقدمه

    احساس جدایی مادی و معنوی فرد از فضای یک شهر، بیگانگی او را از فضای شهری رقم می زند. احساس بیگانگی در فضای شهری می تواند، معلول دلبستگی مکانی، سرزندگی شهری و حتی امنیت و زیست پذیری شهر باشد.

    داده و روش

    در این پژوهش کمی، ساختار علی احساس بیگانگی در فضای شهری و تفاوت این احساس در جنسیت زن و مرد، به کمک نمونه 480 نفری  که از شهر اهواز گردآوری شد بررسی گردید. از مدل یابی معادلات ساختاری و مدل یابی تفاوت های گروهی برای تحلیل داده ها بهره گرفته شده است.

    یافته ها:

     نشان دهنده آن است که سرزندگی شهری، امنیت و زیست پذیر شهری مهم ترین عواملی هستند که هم به طور مستقیم و هم غیر مستقیم بر احساس بیگانگی در فضای شهری تاثیر می گذارند، البته این علیت را دلبستگی مکانی تعدیل کرده است. مدل ساختاری علی احساس بیگانگی در فضای شهری بین زنان و مردان متفاوت عمل می کند.

    نتیجه گیری: 

    تاثیرپذیری احساس بیگانگی زنان در فضای شهری از هرسه عامل زیست پذیری، امنیت و سرزندگی شهر بیشتر از مردان می باشد. ساختار فیزییولوژیک زنان، احساسات و توانایی آنان، سیاستگذاری های مردانه شهر، عدم تناسب فضاهای شهری با جنسیت زنان، فضاهای رها شده و اضطراب آور در شدید تر شدن این ارتباط نقش مهمی ایفا کرده است. همچنین از دیدگاه شهروندان اهوازی فضاهایی که بیشترین احساس بیگانگی را القاء می کنند در محدوده های مرکز، غرب و جنوب غربی و کمترین در محدوده شمال شهر اهواز یعنی محلاتی است که کمترین خدمات شهرداری در آن ها وجود دارد می باشند. به همین خاطر توجه بیشتر طراحان شهری به فضاها، عملکرد فضا، توانایی و محدودیت افراد، و از همه مهم تر جنسیت آن ها می تواند موجب کاهش احساس بیگانگی شهروندان در فضای شهری شود.

    کلیدواژگان: احساس بیگانگی، فضای شهر، دلبستگی فضایی، تفاوت جنسیتی
  • اصغر حیدری، حسین حاتمی نژاد*، سعید زنگنه شهرکی، احمد پوراحمد، علی حسینی صفحات 149-170
    مقدمه

    پیچیدگی و چندبعدی بودن مشکلات و مسایل شهری همراه با رشد سریع فناوری و جهانی شدن الگوهای تولید، فزونی یافته و عدم ثبات شرایط و احتمال وقوع آینده های گوناگون سبب دشواری تصمیم گیری و برنامه ریزی در خصوص مسایل شهری شده است. در چنین شرایطی بازآفرینی شهری پایدار با رویکرد آینده پژوهی می تواند راهکاری برای مشکلات بافت های ناکارآمد شهری و به طور خاص بافت های تاریخی باشد.

    داده و روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، از نظر ماهیت بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. داده های تحقیق با استفاده از روش پیمایشی و ماتریس تاثیرات متقاطع جمع آوری شده است. تحلیل اکتشافی ماتریس تاثیرات متقاطع با استفاده از نرم افزار Micmac انجام گرفته است.

    یافته ها:

     بر اساس نمودار و پراکندگی متغیرها بر روی نقشه متغیرهای تحقیق حاضر به پنج  دسته متغیرهای تاثیرگذار ورودی، متغیرهای دووجهی ریسک و هدف و متغیرهای وابسته و متغیرهای مستقل تقسیم می شوند. بر اساس شدت تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم متغیرها درنهایت 9 پیشران کلیدی و به عنوان عوامل اصلی بازآفرینی بافت تاریخی شهر کرمان شناسایی شدند که همان متغیرهای دووجهی و تاثیرگذار محسوب می شوند.

    نتیجه گیری: 

    پیشران های کلیدی بازآفرینی بافت تاریخی شهر کرمان عبارت ند از: حفظ اصالت طرح و اثر، ایجاد مدیریت یکپارچه بافت تاریخی، استفاده مجدد از ابنیه و معاصرسازی کاربری ها، تنوع عملکردی و ایجاد سرزندگی، ایجاد ابزارهای حقوقی و قانونی، مشارکت مردم و بخش خصوصی در فرآیند بازآفرینی، پرداخت یارانه و تسهیلات بانکی و ایجاد معافیت های مالیاتی، الگوی جامع برنامه ریز و مدیریت و نقش فرهنگ و صنایع فرهنگی در بازآفرینی.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت های ناکارآمد، آینده پژوهی، پیشران های کلیدی، بافت تاریخی شهر کرمان
  • مرضیه موغلی*، محسن شهسوار، مصطفی خبازی صفحات 171-194
    مقدمه

    استفاده بیش ازحد و نادرست از منابع طبیعی موجود، نیازمند افزایش ارزیابی اجزا منابع و بررسی تغییراتی است که درگذشته اتفاق افتاده است. بنابراین آشکارسازی، پیش بینی تغییرات لازمه مراقبت از یک اکوسیستم به ویژه در مناطقی با تغییرات سریع و اغلب بدون برنامه ریزی در کشور های درحال توسعه می باشد.

    داده و روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی- تحلیلی است. و با استفاده از تکنیک های بصری و ترسیمی از تصاویر سنجنده های TM لندست 5 در سال های 1998،1992،1986، ETM+ لندست 7 در سال های 2010،2004 و سنجنده OLI لندست 8 در سال2016 بهره گرفته است. به علاوه از نقشه های رقومی منطقه برای بررسی تصحیح هندسی تصاویر و همچنین به عنوان داده های کمکی در تفسیر تصاویر و پیش بینی تغییرات، استفاده گردید. پس از تایید کیفیت هندسی و رادیومتری تصاویر با توجه به ویژگی های منطقه، کاربری های موجود، با روش تفسیر تلفیقی تصاویر هر شش مقطع زمانی به چهار کلاس مناطق شهری، باغات پسته، اراضی بایر و نمکزار با الگوریتم حداکثر احتمال طبقه بندی  شد و پس از اعتبار سنجی میانگین دقت کاپا 83 درصد و میانگین دقت کلی 89 درصد برای شش نقشه کاربری اراضی تولیدشده بدست آمد.

    یافته ها: 

    نقشه های کاربری اراضی تولید شده از کلاس بندی و پیش بینی شده از مدل ها در سال های 2016،2010،2004،1998 مقایسه و صحت آن با استفاده از شاخص کاپا ارزیابی شد. نتایج نشان داد میانگین دقت کاپا برای مدل شبکه عصبی76 درصد بود.

    نتیجه گیری:

     نشان دهنده هماهنگی بین مقدار و مکان تغییرات واقعی و پیش بینی شده و درنتیجه عملکرد نسبتا خوب برنامه LCM در پیش بینی تغییرات کاربری اراضی است.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، شبکه عصبی، تصاویر ماهواره ای، رفسنجان
  • فاطمه خواجه حسنی، مهدیه معینی*، آژنگ بقایی، رضا افهمی صفحات 195-217
    مقدمه

    یکی از مشکلات اجتماعی انسان در روزگار معاصر، «فقدان هویت» بخصوص در مواجه با معماری مدرن است که نتیجه تعامل انسان با این نوع معماری است. در مقابل معماری مدرن، معماری سنتی شهرها، «حس بودن» را در مخاطب ایجاد می کند. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه فضای چندگانه حسی بازار سنتی کرمان به عنوان یک نمونه از معماری سنتی- در شکل گیری هویت در فرآیند ادراک مخاطب است.

    داده و روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، ابتدا شاخص های قابل سنجش با پرسشنامه سنجیده می شوند و سپس داده ها در نرم افزار SPSS و GIS بررسی می شوند. از روش درون یابی معکوس فاصله برای تحلیل داده های مکانی و از روش استدلال منطقی برای استنباط از خروجی های نرم افزارGIS  وSPSS  استفاده می شود که به ترتیب به شکل نقشه های پهنه بندی، جداول و نمودار های آماری نشان داده می شود.

    یافته ها:

     از مقایسه فضاهای چندگانه حسی بازار سنتی کرمان از طریق نقشه های خروجی GIS، که پهنه بندی پراکنش شدت مناظر حسی در بازار سنتی را نشان می دهد فهمیده می شود که وزن و شدت مناظر حسی (مولفه های محیطی-ادراکی) از دیدگاه مخاطبان متفاوت است و منظر بویایی-چشایی بیشترین شدت و منظر بینایی در کنار منظر بساوایی کمترین شدت را دارند؛ از طرفی، از مقایسه فضاهای چندکارکردی بازار از منظر مولفه های محیطی-ادراکی این نتیجه به دست می آید که شدت این مولفه ها در این فضاها به ترتیب از زیاد به کم، متعلق به 1- قدمگاه، 2- چهارسوق، 3- بازار گنجعلی خان، 4- بازار اختیاری، 5- بازار حاج آقا علی، 6- قیصریه ابراهیم خان، 7- میدان گنجعلی خان، 8- بازار وکیل، 9- بازار مظفری و 10-  بازار نقارخانه و سراجی است.

    نتیجه گیری: 

    فضای چندگانه حسی و فضای چندکارکردی بازار سنتی کرمان با هم افزایی حسی در راستای تشدید میزان مولفه های محیطی- ادراکی در روند ادراک چندحسی، سبب هویت مندی بازار سنتی در ذهن مخاطب می شوند و از طرفی، هویت اجتماعی فرد را نیز، در این نوع معماری افزایش می دهند. این امر به دلیل ویژگی های خاص کالبدی-کارکردی-اجتماعی بازار سنتی کرمان و نیز، ساختار سیستماتیک این بازار است؛ همچنین در فرآیند شکل گیری ادراک چندحسی، علاوه بر اینکه تک تک فضاها برای مخاطب هویت مند می شوند، برآیند هویت مندی کل فضاهای بازار سنتی نیز اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: فضای چندگانه حسی، هویت اجتماعی، بازار سنتی، شهر کرمان
  • محسن کشاورز*، مجید حاجی زاده، ساجده افضلی صفحات 219-235
    مقدمه

    بافت محلات تاریخی در میانه ساختار شهرهای امروزی، نمادی از کلیت شهر و هویت آن می باشند. حفاظت از این نواحی می تواند در ارتقای تنوع فرهنگی و مبارزه با فقر موثر باشد و هویت فرهنگی و کیفیت زندگی را برای ساکنان شهر به ارمغان بیاورد. حفاظت از ساختمان های قدیمی را نمی توان از جمعیت محلی که به آن مناطق تاریخی معنا می بخشد جدا کرد. ساکنان بافت های تاریخی باید از کیفیت شرایط زندگی خود آگاه شوند و آنها را برای انتقال هویت ارزشمند خود به نسل های آینده تشویق کرد. کارکردهای جدید شهرها و شهرهای معاصر باید با کارکردهای قدیمی سازگار باشد. لذا این عدم هماهنگی میان کالبد بافت محلات قدیمی و نوع ساختار اجتماعی از مهمترین مسایل شهری در مواجهه با بافت های تاریخی می باشد. وجود معضلات اجتماعی که خاستگاه آنها نوع برخورد مدیران با بافت های تاریخی است؛ موضوع اصلی این پژوهش می باشد. هدف از این پژوهش، پرداختن به آسیب های اجتماعی این بخش از بافت تاریخی شهر کرمان با عنایت به پیوستگی آن به بافت زنده شهری معاصر است.

    داده و روش

    تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی است و به روش استنادی به اجرا درآمده است. با توجه به اطلاعات گردآوری شده  میدانی در حوزه کالبدی و نظام اجتماعی به دسته بندی معضلات و تحلیل آن ها در بافت مجموعه بازارهای اطراف میدان ارگ کرمان به عنوان هسته مرکزی بافت تاریخی پرداخته شده است.

    یافته ها:

     بافت محله قلعه محمود واقع در بخش جنوبی میدان ارگ دارای سکنه غیر بومی و مهاجر بوده که متاسفانه به دلیل غفلت مسیولین و البته عدم آگاهی کافی مردم متروکه شده و به یکی از مکان های تجمع معتادین و مهاجران افغان تبدیل گشته است. همچنین راسته بازاری که تقریبا غیرفعال می باشد و متاثر از این بافت اجتماعی است.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت بیان گردید که معضلات کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برهم تاثیر داشته و جدای از هم نمی توان آن ها را دید. بخصوص در بافت این محله که بخشی از محله فقط در طول روز فعال بوده و این باعث عدم هماهنگی ساختار کالبد با نظام اجتماعی در این گردیده است.

    کلیدواژگان: محله قلعه محمود، آسیب شناسی اجتماعی، بافت تاریخی، نظام اجتماعی، کالبد شهری
  • حافظ مهدنژاد*، احمد زنگانه، فریاد پرهیز صفحات 237-255
    مقدمه

    فرصت ها و موانع مکانی- فضایی، اجتماعی و اقتصادی به عنوان عوامل تشویق کننده یا بازدارنده در مقابل وقوع جرایم عمل می کنند. براساس آمار رسمی، میزان جرایم ارتکابی منطقه 12، بیش از سایر مناطق شهر تهران است. منطقه 12 دارای 17/3 درصد کل جمعیت و 7/2 درصد  کل مساحت شهر تهران است، اما 32/9  درصد جرایم شهر تهران در آن رخ داده است. هدف پژوهش حاضر تبیین علل شکل گیری کانون های جرم خیز در منطقه 12 کلانشهر تهران بر اساس مولفه های نظریه مکان انحرافی (مشتمل بر فقر، فرسودگی، تراکم، کاربری اراضی و سیالی جمعیت) است.

    داده و روش

    پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل محدوده قانونی منطقه 12 در سال 1395 است. حجم نمونه شامل 70 نفر از خبرگان، کارشناسان، مدیران، انجمن های مدیریت و مشارکت شهری شهروندی و منطقه شهرداری 12 است که به صورت گلوله برفی انتخاب شده اند. همینطور جرایم به وقوع پیوسته در سال 1395، مبنای تحلیل های آماری قرار گرفته اند. از روش های آماری گرافیک مبنا در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی و آماره T استفاده شده است. از نرم افزارهای Arc GIS و SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها: 

    بر اساس یافته های پژوهش، تمرکز جرم در پهنه های ارگ پامنار، فردوسی-لاله زار، بهارستان سعدی، مختاری تختی، ژاله آبسردار قیام، کوثر، دروازه غار شوش و سیروس است. بیشترین درصد جرایم در بلوک های  60 -40، 80-60، 100-80 درصد بی دوام رخ داده است. به ترتیب بیشترین جرم در کاربری های تجاری (55 درصد کل جرایم)، مسکونی (07/21 درصد)، خدماتی (82/9 درصد)، صنعتی و کارگاهی (96/6 درصد)، حمل و نقل و انبارداری (46/4 درصد) و فضای سبز (78/1 درصد) اتفاق افتاده است. سیال بودن جمیعت شب (240 هزار نفر) و روز(2 میلیون نفر)  موجب پدیده  شب مردگی و جرایم شهری در این منطقه شده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس آزمون t تک نمونه ‎ای، مقدار معناداری مولفه های نظریه مکان انحرافی کمتر از 05/0 است، بنابراین بین آن ها و شکل گیری کانون های جرم خیز در منطقه 12 رابطه معنادرای وجود دارد. عدم مطلوبیت مولفه های فقر، فرسودگی، تراکم، کاربری اراضی و سیالی جمعیت (کمتر از 3)، به علت منفی بودن آماره های t، حدهای بالا و پایین و پایین بودن میانگین در منطقه 12 تایید شده است.

    کلیدواژگان: کانون های جرم خیز، بافت فرسوده، نظریه مکان انحرافی، منطقه 12 شهر تهران
  • حسین حاتمی نژاد*، ابوالفضل منصوری اطمینان، ابراهیم فرهادی صفحات 257-274
    مقدمه

    اقتصاد سبز یکی از مهم ترین جلوه های ادغام ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی است و بدون آن توسعه پایدار محقق نخواهد شد. هدف این مقاله شناسایی مولفه ها و شاخص های سازنده اقتصاد سبز در هم پیوند با کاهش فقر شهری در شهر مشهد است.

     داده و روش

    این پژوهش، از حیث روش جز پژوهش های کمی- کیفی، به لحاظ هدف جز پژوهش های کاربردی و به لحاظ ماهیت در زمره پژوهش های توصیفی و تحلیلی است. در گام اول با استفاده از اطلاعات بلوک های آماری مرکز آمار برای شهر مشهد در سال 1395، اقدام به شناسایی پهنه های فقر شهری با استفاده از تحلیل های فضایی در محیط نرم افزار GIS شده است. سپس پهنه های فقر شناسایی شده، اقدام به بررسی تاثیر شاخص های سازنده اقتصاد سبز بر کاهش فقر شهری شده است و با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون شاخص ها مورد تجزیه و تحلیل واقع شدند.

    یافته ها:

     یافته های این تحلیل نشان می دهد که مولفه های دربرگیرنده  اقتصاد سبز شامل دسترسی به منابع، سرمایه انسانی، ساختار اقتصادی، مدیریت سبز، سرمایه گذاری سبز، مشاغل سبز و حمل و نقل سبز به طور معنی داری فقر شهری مشهد را تبیین می کند که مقدار آن برابر با 3/87 درصد است. به عبارتی دیگر، مولفه های سازنده  اقتصاد سبز 3/87 درصد از تغییرات متغیر فقر شهری شهر مشهد را تبیین می کند که مقدار قابل توجهی است.

    نتیجه گیری: 

     با توجه به اینکه مولفه های سازنده اقتصاد سبز به طور معنی داری فقر شهری مشهد را تبیین می کنند باید برنامه ریزی لازم در این مورد انجام شود که در این پژوهش راهکارهایی را با محوریت اقتصاد سبز در راستای کاهش فقر در پهنه های فقیرنشین شهر مشهد آورده شده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سبز، توسعه پایدار، فقر شهری، شهر مشهد
  • ابوذر موسی پور عسکری، غلامحسین بلندیان*، سید علی مرتضویان صفحات 275-295
    مقدمه

    در مجموعه ترانزیت مواد مخدر، آسیب شناسی با رویکرد شهری (منطقه ای) بالاترین اهمیت را دارد. قاعدتا ازاین روست که از منظر جامعه شناسان آسیب های حمل ،مصرف و ترانزیت مواد مخدر در کانون فرآیند توسعه و پول شویی  و ارتقای سطح فرهنگ و اجتماعی جامعه تاثیر بسزایی دارد. لذا برای سنجش و ارزیابی  آسیب ها راه های مقابله با ترانزیت مواد مخدر و ارزیابی میزان موفقیت یا عدم موفقیت در کاهش آسیب های مواد مخدر در جامه شهری و روستایی نیازمند نگاهی واقع بینانه هست .

    داده و روش

    تحقیق حاضر ازلحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ روش کمی _کیفی است. در بخش کیفی اطلاعات به روش مصاحبه با 30 نفر از کارشناسان اداره مبارزه با مواد مخدر در استان کرمان جمع آوری شد. پس از مشخص شدن شاخص های اصلی  پرسشنامه تنظیم گردید. جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه 690 نفر کارشناسان ادارات مربوطه با حوزه مبارزه با مواد مخدر استان کرمان بود. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 274 نفر تعیین گردیده؛ سپس داده ها با روش میانگین تحلیل شد.آزمون داده ها به وسیله نرم افزار  spss ورژن 25 انجام شد.

    یافته ها:

     نشان دهنده آن است که میان ترانزیت و آسیب های اجتماعی -  شهری (منطقه ای) رابطه معنی داری وجود دارد و ترانزیت مواد مخدر بیشترین تاثیرگذاری را به ترتیب بر افزایش سرقت مسلحانه با ضریب بتا 0/701 ، افزایش کشفیات مواد مخدر با ضریب  بتا 0/652، افزایش آسیب های اجتماعی با ضریب بتا 0/510، افزایش اعتیاد با ضریب بتا  0/434، از بین رفتن نیروی انسانی (شهدا و جانبازان) با ضریب بتا 0/482،  افزایش انواع جرم ها (آدم ربایی، قتل، سرقت مسلحانه) 0/444  و  افزایش آمار زندانیان استان با ضریب بتا  0/401 داشته است.

    نتیجه گیری: 

    شهرهای قرارگرفته در مسیر ترانزیت مواد مخدر استان کرمان بیشترین آسیب را دچار هستند. از میان شهرستان های استان کرمان شهرستان های جنوبی شامل کهنوج ، رودبار، قلعه گنج، منوجان، جیرفت، عنبرآباد، فاریاب و شهرستان شرقی بم، فهرج، ریگان، نرماشیر بیشترین آسیب را که شامل افزایش مقدار کشفیات مواد مخدر، افزایش انواع جرم ها (قتل، آدم ربایی)، افزایش سرقت مسلحانه،از بین رفتن نیروی انسانی (شهدا و جانبازان)، افزایش اعتیاد در حوزه شهری را دچارند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی مواد مخدر، ترانزیت مواد مخدر، سرقت مسلحانه، جرم، قتل
|
  • Hassan Hekmatnia *, SEYED REZA MIRMEHDI, Reza Mokhtari Pages 1-23
    Introduction

    In urban environments, especially in city neighborhoods, factors such as broken windows, garbage on the streets, paintings on walls, abandoned buildings, and lack of street lighting, especially in the suburbs of the city, lead to the creation of an environment that promotes crime and delinquency and as a result the sense of security of the citizens is endangered.

    Data and Method

    The type of research is applied and its statistical population is a combination of experts including informants, specialists and experts related to urban management in marginalized areas. The sample size was considered based on simple random sampling and Morgan's table of 299 households living in the marginal areas of Yazd city. Inferential statistics (correlation coefficient, regression coefficient, multivariate analysis of variance) have been used in order to connect variables and answer the research questions.

    Results

    The results of the network analysis model also show that the physical indicators including the narrow width of the passages, the age of the building, the presence of ruins, the area of ​​separate parts, the compatibility of uses, the provision of the required open space with a value of 0.196 have the greatest role in increasing the threat. In the psychological components of the environment including the lack of seclusion, lack of security and safety, and lack of access to public spaces and children's play spaces.

    Conclusion

    In order to reduce the psychological vulnerability caused by the issues and problems of informal settlements, a settlement empowerment model has been formulated. In this model, in the first step, the issues and problems of the context related to psychology were investigated, in the second step, capacity measurement and planning were carried out, in the third step, the program was implemented to organize and reduce the psychological problems of the environment and In the fourth step, the feedback of the issues was investigated.

    Keywords: Environmental Psychology, Sustainability, urban spaces, Informal Settlements, Yazd City
  • Ardalan Hosseini *, Mohsen Maroofi, Aiub Maroofi, Kumars Habibi, Alireza Sharifi Pages 25-46
    Introduction

    Khalazir Jonuobi is one of the problematic areas of Tehran metropolis. This area has created many problems for the surrounding areas and even the metropolis of Tehran due to the accumulation of disturbing urban jobs. The purpose of this study is to identify the main stakeholders, analyze the desire and power of stakeholders, identify the needs and desires of stakeholders and analyze the social network of stakeholders.

    Data and Method

    The research method in this research is a combination (qualitative and quantitative) with emphasis on qualitative method and a combination of quantitative data. Research data were collected through interviews with relevant stakeholders. Data analysis was performed using the power-matrix matrix and NodeXL software.

    Results

    The findings show that the : Khalazir issue has 16 main stakeholders who have different wants and needs. The research results also indicate that the municipality of District 19, the endowment of Marvi school, local people and Tehran Industries and Jobs Organization Company have the most power. Other results show that Tehran City Renovation Organization, Deputy of Urban Services and Environment of Tehran District 19 Municipality, Deputy of Urban Planning and Architecture of Tehran Municipality, Deputy of Urban Services and Environment of Tehran Municipality have the most power in the social network of stakeholders.

    Conclusion

    In general, The results show that all stakeholders have a desire to solve the problem. But in terms of power, the amount of power of all the stakeholders is not the same. Any actions should be started through these stakeholders.

    Keywords: Stakeholder Analysis, Khalazir Jonoubi, Reorganization, Tehran City
  • Majid Goodarzi *, Hoshang Moradi Pages 47-64
    Introduction

    The issue of poverty is not only one of the most important issues in the world, but also one of the most important internal issues and problems of all societies, both rich and poor. Urban poverty is a multidimensional phenomenon and urban dwellers suffer due to many deprivations, including lack of access to employment opportunities, lack of adequate housing and infrastructure, lack of social security, and lack of access to health, education, and personal security. In the meantime, it seems necessary to have a comprehensive study on poverty that includes a detailed analysis of its positive factors. For this purpose, the present study has been compiled with the aim of investigating and measuring the factors affecting the emergence of the phenomenon of urban poverty in the metropolis of Ahvaz.

    Data and Method

    This research is applied-theoretical in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. In this study, urban poverty in the form of five dimensions of economic, socio-cultural, managerial, physical infrastructure and environmental-geographical in the form of 36 indicators have been studied.

    Results

    The results of this study indicate this, In the economic dimension, the biggest impact was the lack of jobs and stable income with an average of 4/09, In the socio-cultural dimension, the lack of women''''s participation in decision-making, with an average of 3/08, had the greatest impact, Also, in the managerial-institutional dimension, the most affected urban poverty in the metropolis of Ahvaz from the factor of sanctions, with an average of 3, had a positive and significant effect. The phenomenon of urban poverty from the point of view of physical and infrastructural indicators has been most affected by the lack of infrastructure of cultural activities, marginalization with an average of 3.07 and 3, respectively. The last component of the factors affecting the urban poverty pattern that is addressed in this study is environmental-geographical factors The components of the imposed war situation and the special situation of the region with an average of 4.5, and 3, respectively, had the greatest impact on the existence of urban poverty in the metropolis of Ahvaz.

    Conclusion

    The results of the analysis of the questionnaire show that the majority of residents of Ahvaz are in poor economic condition. As well as the problem of unemployment and marginalization in this city, it is considered as one of the main causes of poverty and poverty development.

    Keywords: Urbanization, Urban Poverty, Urban Planning, Ahvaz Metropolis
  • Saeed Maleki *, Said Amanpour, Sajad Molai Ghale Mohammad Pages 65-84
    Introduction

    The need to investigate urban issues in a systematic way, connected to socio-economic fields, is one of the main tasks of urban planning. One of the fields that needs this type of analysis is the field of inefficiency and urban decay, which has been studied and investigated mainly in the form of inefficient and isolated urban textures. In this regard, the lack of recognition of the process of urban decay has made urban plans ineffective in many cases. Therefore, the aim of this paper is to identify the factors and results of urban decay in Iran, and to identify the trends of urban decay.

    Data and Method

    A quantitative method has been used for this research. The statistical sample equals 10 experts in the field of urban studies. Two models MicMac and ScenarioWizard have been used. The first model is used to identify the influential factors and the second model is used to predict the future trends of the explanatory indicators of urban decay in Iran.

    Results

    45 indicators related to urban decay were compared. The causal cases were identified. Finally, it was found that widespread financial corruption, distribution of rents from oil (subsidized) revenues, non-integrated urban management, distribution of rents for jobs and government positions, influence of state-government institutions in the creation and joining of new areas to cities are the most causal factors of urban decay. Based on future trend analysis 8 scenarios imply on urban decay with higher rate and 14 scenarios urban decay will continue with current rate.

    Conclusion

    Paying attention to the results obtained in this research will be efficient for decision makers of macro planning and urban planning at the national and regional levels.

    Keywords: Urban decay, Urban Planning, Iranian cities
  • Zohreh Pirzadeh, Rouhollah Asadi *, Barat Ali Khakpour Pages 85-102
    Introduction

    Like many cities in the country, the city of Shirvan is facing issues that have made the social security of citizens and especially women a problem. In order to solve these issues, it is necessary to specifically identify the different aspects of security from the perspective of women and plan for its correction. Therefore, the purpose of this research is to know the situation of Shirvan city in terms of women's security indicators, to identify the most important factors that reduce women's security in this city and to provide suitable solutions.

    Data and Method

    The article is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. The data was obtained by distributing a questionnaire among 384 women in Shirvan city. The results were analyzed using Spearman's correlation coefficient, exploratory factor analysis and Bonferroni's post hoc test in SPSS environment.

    Results

    The average of seven dimensions is lower than 3. Examining the Spearman correlation coefficient shows that the relationship between quality of life and accessibility, behavioral and cultural-social dimension, urban management and urban furniture dimension, spatial and physical dimension has a medium and positive correlation and these relationships are significant. In the exploratory factor analysis, 15 factors were identified which are the basis of 59 research variables. The final 15 extracted factors were able to explain 65.82% of the variance of all research variables.

    Conclusion

    In general, the situation of women's security indicators in Shirvan city is not favorable. Also, physical factors and urban furniture are the most important factors in reducing women's security in the urban spaces of Shirvan, and it is necessary to pay special attention to urban managers in order to improve women's security in urban spaces. There are many unsafe spaces in the city of Shirvan, which the majority of the women in this city are aware of, and they pay special attention to these spaces from the city officials.

    Keywords: Women's safety, Insecurity of women, urban spaces, Shirvan city
  • ALI ESMAEILZADEH KAVAKI, Katayoon Alizadeh *, Hamid Jafari Pages 103-127
    Introduction

    Identifying the behavior of tourists and explaining the behavior of the researchers has been one of the important topics of tourism, and the current goal is to evaluate the factors on the behavior of domestic and foreign tourists of Mashhad with the geographical region.

    Data and method

    This research is a descriptive-analytical survey with the aim of developing the regulation and information in the field and using a researcher-made questionnaire. Statistically, there are domestic and foreign tourists, and based on the recorded statistics, the number of incoming tourists in 2018 was 22,025,167 and the number of foreign tourists was 1,239,926. According to Cochran's formula, there were 384 Iranians people as a statistical sample for tourists and 384 people were obtained as a sample of foreign tourists’ statistics and were distributed among the statistical population through random sampling method.

    Results

    According to the findings of the questionnaires, it was found that the behavior pattern of tourists shows that foreign tourists travel a greater distance from Razavi Holy Shrine (65 km) for tourism elements available around Mashhad city. Therefore, their behavioral pattern is scattered. This is while domestic tourists are mostly located around the Holy Shrine and up to a radius of 30 kilometers from the Razavi Shrine, and their behavioral pattern is clustered around the Shrine of Imam Reza (A.S.).

    Conclusion

    The results obtained from the analysis of the questionnaires were determined; the economic factor with an average of 3.7 has the greatest impact on the behavior patterns of tourists, and the environmental factor with an average of 2.7 has the lowest value, and among the factors affecting the spatial behavior patterns of foreign tourists, the highest average is related to the socio-cultural factor with 3.3 and the lowest is related to the physical-infrastructural factor with 2.09.

    Keywords: Behavioral geography, Behavioral patterns, Tourists' mental image, Religious Tourism, Mashhad city
  • Maryam Azadbakht *, Saeed Amanpour, Mostafa Mohammadi, Mojtaba Jahanifar Pages 129-147
    Introduction

    The feeling of material and spiritual separation of a person from the space of a city determines his alienation from the urban space. The feeling of alienation in the urban space can be a result of place attachment, urban vitality and even the safety and livability of the city.

     Data and method

    In this quantitative research, the causal structure of the feeling of alienation in the urban space and the difference of this feeling in the gender of men and women were investigated with a sample of 480 people collected from Ahvaz. Structural equation modeling and multi-group differences modeling have been used for data analysis.

    Results

    urban vibrancy, urban security and livability are the most important factors that directly and indirectly affect the feeling of alienation in the urban space, although this causality is moderated by place attachment. The causal structural model of the feeling of alienation in the urban space works differently between men and women.

    Conclusion

    The effectiveness of women's feeling of alienation in urban space is more than men's from all three factors of livability, security and vitality of the city. Physiological structure of women, their feelings and abilities, male policies of the city, lack of fit of urban spaces with women's gender, abandoned and anxiety-provoking spaces have played an important role in intensifying this relationship. Also, from the point of view of the Ahvaz citizens, the spaces that induce the greatest alienation feeling are located in the center, west and southwest areas and the least in the north area of Ahvaz.  For this reason, urban designers' attention to spaces, the space function, the ability and limitations of people, and most importantly their gender, can reduce the alienation feeling in the urban space.

    Keywords: feeling of alienation, city space, spatial attachment, gender difference
  • Asghar Heydari, Hossien Hataminejad *, Saeid Zanganeh Shahraki, Ahmad Pourahmad, Ali Hosseini Pages 149-170
    Introduction

    The complexity and multidimensionality of urban problems and issues, along with the rapid growth of technology and the globalization of production patterns, have increased, and the instability of conditions and the possibility of various futures have made it difficult to make decisions and plan regarding urban issues. In such a situation, sustainable urban regeneration with a forward-looking approach can be a solution to the problems of inefficient urban tissues and especially historical tissues.

    Data and Method

    In terms of practical purpose, the current research is based on the new methods of future research, analytical and exploratory science, which was carried out by applying a combination of quantitative and qualitative models. Research data has been collected using the survey method and cross-effects matrix. The exploratory analysis of the matrix of cross effects has been done using Micmac software.

    Results

    Based on the diagram and dispersion of the variables on the map, the variables of this research are divided into five categories of influential input variables, two-way variables of risk and goal, and dependent variables and independent variables. Based on the intensity of influence and direct and indirect influence of the variables, finally, 9 key drivers were identified as the main factors of re-creating the historical context of Kerman city, which are the two-faceted and influential variables.

    Conclusion

    The key drivers of re-creating the historical context of Kerman city are: preserving the originality of the design and effect, creating an integrated management of the historical context, reusing the building and modernizing the uses, functional diversity and creating vitality, creating legal and legal instruments, people's participation. and the private sector in the process of regeneration, paying subsidies and bank facilities and creating tax exemptions, a comprehensive model of planning and management and the role of culture and cultural industries in regeneration.

    Keywords: Urban Regeneration, Old urban texture, Future Study, Key factors, Historical texture of Kerman city
  • Marzieh Mogholi *, Mohsen Shaheswar, Mostafa Khabazi Pages 171-194
    Introduction

    The excessive and incorrect use of existing natural resources requires increasing the evaluation of the components of the resources and examining the changes that have happened in the past. Therefore, detecting and predicting changes is necessary to take care of an ecosystem, especially in areas with rapid and often unplanned changes in developing countries.

    Data and Method

    The present research method is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. And using visual and drawing techniques, the images of TM Landsat 5 sensors in 1998, 1992, 1986, ETM+ Landsat 7 in 2010, 2004 and OLI Landsat 8 sensor in 2016 have been used. In addition, the digital maps of the region were used to check the geometric correction of the images and also as auxiliary data in the interpretation of the images and prediction of changes. After confirming the geometric and radiometric quality of the images according to the characteristics of the region, the existing land uses were classified by the method of integrated interpretation of the images of all six time periods into four classes of urban areas, pistachio orchards, barren lands and salt fields using the maximum probability method, And after validation, the average accuracy of Kappa was 83% and the average overall accuracy was 89% for the six land use maps produced.

    Results

    The land use maps produced from the classification and predicted from the models in 2016, 2010, 2004, 1998 were compared and their accuracy was evaluated using the Kappa index. The results showed that the average kappa accuracy for the neural network model was 76%.

    Conclusion

    It shows the coordination between the amount and location of actual and predicted changes, and as a result, the relatively good performance of the LCM program in predicting land use changes.

    Keywords: neural network, Urban Development, Satellite Images, Rafsanjan
  • Fatemeh Khajeh Hasani, Mahdiyeh Moeini *, Azhang Baghaei, Reza Afhami Pages 195-217
    Introduction

    one of the human social problems in modern times is the lack of identity especially facing modern architecture. Contrary to modern architecture, the cities' traditional architecture creates a sense of "being" in the viewers. This study aims to investigate the role of the multisensory space of the Kerman traditional market as a sample of the traditional architecture in forming the identity in the process of the viewer's perception.

    Data and Method

     The present study is applied and descriptive-analytical. At first, the assessable indicators are obtained by the text content analysis, and then examined in GIS software with the IDW method. The logical reasoning method is used to infer the outputs of GIS and SPSS.

    Results

    By comparing the multisensory spaces of the Kerman traditional market through the GIS map layouts, which show the zoning of the intensity distribution of the sensory landscapes in the traditional market, it is figured out that the weight and intensity of the sensory landscapes (environmental-perceptional components) are different from the viewers’ point of view and taste-smell landscape has the greatest intensity and vision landscape along with tactile landscape have the lowest intensity.

    Conclusion

    Multisensory space and multifunctional space of the Kerman traditional market results in the formation of the identity of the traditional market through sensory synergy for intensification of the environmental-perceptional components in the process of multisensory perception and on the other hand, increases the individual’s social identity in this type of architecture. This is due to the special physical-functional-social features of the Kerman traditional market and the systematic structure of this market.

    Keywords: multisensory space, social identity, traditional market, Kerman City
  • Mohsen Keshavarz *, Majid Haji Zadeh, Sajede Afzali Pages 219-235
    Introduction

    The fabric of historical neighborhoods in the middle of the structure of today's cities is a symbol of the city as a whole and its identity. Protecting these areas can be effective in promoting cultural diversity and fighting poverty, and bring cultural identity and quality of life to city residents. The preservation of old buildings cannot be separated from the local population that gives meaning to those historic areas. The inhabitants of historical contexts should be aware of the quality of their living conditions and encourage them to transfer their valuable identity to future generations. The new functions of contemporary cities and towns must be compatible with the old functions. Therefore, this lack of harmony between the texture of old neighborhoods and the type of social structure is one of the most important urban issues in dealing with historical textures. the existence of social problems whose origin is the way managers deal with historical contexts; It is the main subject of this research. The purpose of this research is to deal with the social damages of this part of the historical context of Kerman city, considering its connection to the living contemporary urban context.

    Data and Method

    The research is of a descriptive-analytical type and has been implemented using the citation method. According to the field information collected in the field of physical and social system, the problems have been categorized and analyzed in the context of the market complex around Kerman Citadel Square as the central core of the historical context.

    Results

    The context of Qala Mahmoud neighborhood, located in the southern part of Arg square, had non-native and immigrant inhabitants, which, unfortunately, has been abandoned due to the negligence of the authorities and of course the lack of awareness of the people, and has become one of the gathering places for drug addicts and Afghan immigrants. Also, the order of the market, which is almost inactive, is affected by this social context.

    Conclusion

    Finally, it was stated that physical, economic, social and cultural problems have an effect on each other and cannot be seen separately. Especially in the context of this neighborhood, where part of the neighborhood is active only during the day, and this has caused the lack of harmony between the body structure and the social system.

    Keywords: Qala mahmoud neighborhood, social pathology, historical context, social system, urban body
  • Hafez Mahdnejad *, Ahmad Zanganeh, Faryad Parhiz Pages 237-255
    Introduction

    The 12 District population is equivalent to 17.5 percent of the Tehran population total and covers 2.7 percent of the Tehran area total; However, 32.9 percent of Tehran's crimes was committed in 12 District. The purpose of the present research is causes explanation of Hot-spot crimes formation in Tehran Metropolitan 12 District based on location deviation theory components (poverty, worn texture, density, and land use and population fluidity).

    Data and Method

    This article is an applied and descriptive-analytic one. Graphical statistical models have been used to spatial patterns identification of crime distribution in the city. For the data analysis, has used graphic-based statistical methods in GIS and T-statistics and Arc / GIS and SPSS software.

    Results

    Crime concentration has happened in the Arg Pamenar, Ferdowsi-Laleh Zar, Baharestani Saadi, Mokhtari Takhty, Jaleh Absardar Qayyam, Kowsar, Gushesh Shoosh and Siruszones. The crimes percentage highest occurred in worn out blocks of 60-40 percent, 80-60 percent, 100-80 percent. The crime rates highest were in commercial use (55 percent of total crimes), residential (21.07 percent), services (9.22 percent), industrial and workshop (6.96 percent). The population fluidity of the night (240 thousand people) and the day (2 million people) has caused the phenomenon of night-life and urban crime.

    Conclusion

    Based on the one-sample t-test, the significance value of the research components is less than 0.05. The inadequacy of the components of poverty, burnout, density, land use and population fluidity (less than 3) has been confirmed due to the negative t-statistics, high and low limits and low average in region 12.

    Keywords: Mass-prone foci, worn tissue, Deviant Place Theory, Area 12 of Tehran
  • Hossien Hataminejad *, Abolfazl Mansourietminan, Ebrahim Farhadi Pages 257-274
    Introduction

    The green economy is one of the most important manifestations of the integration of economic, social, and environmental dimensions, and without it, sustainable development will not be achieved. The purpose of this article is to identify the components and constructive indicators of the green economy in conjunction with the reduction of urban poverty in Mashhad.

    Data and Method

    This research, in terms of method, is apart from quantitative-qualitative research, in terms of purpose, it is apart from applied research, and in terms of nature, it is among descriptive and analytical research. In the first step, by using the information of the statistical blocks of the Statistics Center for the city of Mashhad in 2016, it has been done to identify urban poverty areas using spatial analysis in the GIS software environment. Then, in the identified poverty areas, the effect of green economy indicators on reducing urban poverty was investigated and analyzed using Pearson's correlation tests and regression of the indicators.

    Results

    The findings of this analysis show that the components of the green economy including access to resources, human capital, economic structure, green management, green investment, green jobs, and green transportation significantly explain the urban poverty of Mashhad, which amount It is equal to 87.3 percent.

    Conclusion

    Considering that the components of the green economy significantly explain the urban poverty of Mashhad, necessary planning should be done in this case.In this research, solutions based on the green economy have been presented in order to reduce poverty in the poor areas of Mashhad city.

    Keywords: Green economy, Sustainable Development, Urban Poverty, Mashhad city
  • Abozar Mosapooraskari, Gholamhossein Blandian *, Seyed Ali Mortazavian Pages 275-295
    Introduction

    In the collection of drug transit, pathology with an urban (regional) approach has the highest importance. This is probably the reason why, from the point of view of sociologists, the harms of carrying, consuming and transiting drugs have a significant impact on the development and money laundering process and the improvement of the social and cultural level of the society. Therefore, in order to measure and evaluate the harms, the ways to deal with drug transit and to evaluate the success or failure rate in reducing the harms of drugs in urban and rural areas, a realistic view is needed.

    Data and Method:

    The current research is practical in terms of purpose and quantitative-qualitative in terms of method. In the qualitative part, information was collected by interviewing 30 experts of the anti-narcotics department in Kerman province. After determining the main indicators, the questionnaire was prepared. The statistical population of the quantitative part included all 690 experts from departments related to the fight against narcotics in Kerman province. The sample size was determined by using Morgan's table to be 274 people. Then the data was analyzed with the average method. The data test was done by spss version 25 software.

    Results

    It shows that there is a significant relationship between transit and socio-urban (regional) harms, and drug transit has the greatest impact, in order of increasing armed robbery with a beta coefficient of 0/701, increasing drug detections with a beta coefficient of 0/652, Increase in social damage with a beta coefficient of 0/510, increase in addiction with a beta coefficient, loss of human resources (martyrs and veterans) with a beta coefficient of 0/482, increase in addiction with a beta coefficient of 0/434, increase in all types of crimes (kidnapping, murder, armed robbery) (0/444) and increased the number of prisoners in the province with a beta coefficient of 0/401.

    Conclusion

    The cities located on the drug transit route of Kerman province are the most damaged. Among the cities of Kerman province, the southern cities include Kohnouj, Rudbar, Qaleganj, Manujan, Jiroft, Anbarabad, Faryab, and the eastern cities of Bam, Fahraj, Regan, and Narmashir. , the loss of manpower (martyrs and veterans), the increase of addiction in the urban area.

    Keywords: Drug Pathology, drug transit, Stick-up, mass, murder