فهرست مطالب

فصلنامه تغذیه آبزیان
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طیب ویسی، نصراله احمدی فرد*، بهروز آتشبار، امیر تکمه چی صفحات 1-15
    هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات پروبیوتیک هایLactobacillus acidophilus  و Candida utilis بر ایمنی موکوس، شاخص های رشد و آنزیم های کبدی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. این پژوهش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 3 تکرار  شامل: 1- جیره تجاری (control)، 2- جیره تجاری + باکتری (23/1 گرم در کیلوگرم غذا (control + bacteria)، 3- جیره پایه + مخمر (67/0 گرم در کیلوگرم غذا) (control + yeast) و 4- جیره پایه + باکتری (625/0 گرم) و مخمر (333/0 گرم) در کیلوگرم غذا (control + bacteria + yeast) در مدت زمان 60 روز انجام شد. تعداد 300 ماهی با میانگین وزن  33/0 ± 12 گرم به طور تصادفی در 12 مخزن 300 لیتری با تراکم 25 عدد ماهی در هر مخزن توزیع شدند. بر اساس نتایج، به لحاظ شاخص های رشد بین تیمارها بجز نسبت کارایی پروتیین تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). به لحاظ شاخص های ایمنی موکوس، فعالیت لیزوزیم، ایمونوگلوبولین کل و پروتیین کل بین تیمارها تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0>p). آنزیم های کبدی شاملAST  و  ALPبین تیمارها تفاوت معنی داری نشان دادند (05/0>p). بر اساس نتایج کلی مطالعه حاضر، استفاده از پروبیوتیک های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و کاندیدا اوتیلیس بیشترین اثر را بر دستگاه ایمنی ماهی داشته و سبب تقویت و بهبود دستگاه ایمنی ماهی مورد نظر می شود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ایمنی موکوسی، آنزیم های کبدی، رشد، کپور معمولی
  • جاوید ایمان پور نمین*، گونای گوک صفحات 17-27
    میزان لایزین مورد نیاز در جیره بچه فیل ماهیان با متوسط وزن اولیه 45/2 گرم بر اساس پاسخ رشد، در 12 اکواریوم مجهز به هواده در چهار تیمار و سه تکرار برای هر تیمار در مدت 40 روز بررسی شد. چهار جیره بر پایه آرد ماهی با پروتیین (32/39%)، چربی (78/15%) و کربوهیدرات (19/21%) یکسان با سطوح مختلف لایزین (صفر، 75/0، 5/1 و 25/2 % وزن خشک) تهیه شد که جیره فاقد لایزین به عنوان جیره شاهد در نظر گرفته شد. هر جیره به نسبت 4 % وزن بدن، در سه وعده مساوی، به گروه های سه تایی با 10 ماهی در هر تکرار داده شد. متوسط دمای آب، اکسیژن محلول و pH در طی دوره آزمایش 8/23 درجه سانتی گراد، 27/6 میلی گرم در لیتر و 32/7 بود. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در روند رشد بین تیمارها وجود دارد. بیشینه وزن به دست آمده (84/0 ± 95/31) و سرعت رشد ویژه (09/0 ± 01/7 درصد/روز) در تیمار دارای 25/2% لایزین مشاهده شد. به غیر از کاهش رشد در ماهیانی که از جیره فاقد لایزین تغذیه کردند، در دیگر ماهیان علایم کمبود رشد مشاهده نشد. ضریب چاقی (فاکتور وضعیت)، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتیین و میزان بقا در بین تیمارها اختلاف معنی دار نداشت. در نهایت میزان بهینه لایزین برای این وزن از بچه فیل ماهیان 25/2 گرم در 100 گرم از وزن خشک جیره برآورد شد.
    کلیدواژگان: بچه فیل ماهی، لایزین، Huso huso، جیره غذایی
  • مریم مبرایی، صدیقه بابایی*، محمود ناصری، مرضیه موسوی نسب صفحات 29-42
    در این تحقیق، استخراج ژلاتین از فرآورده های جانبی ماهی شیر بندر انجام شد و بعد از ارزیابی خصوصیات آن، فیلم زیست تخریب پذیر از آن تهیه شد. نتایج نشان داد که بازده استخراج ژلاتین از فرآورده های جانبی ماهی شیر بندر حدود 12%،  pHحدود 5، درجه سختی ژل 100 گرم، دما و زمان بسته و باز شدن ژل به ترتیب 18 درجه سانتی گراد در 175 ثانیه و 25 درجه سانتی گراد در 161 ثانیه بود. ارزیابی خصوصیات مکانیکی فیلم خوراکی حاصل از ژلاتین ماهی نشان داد که استحکام کششی و ازدیاد طول در نقطه شکست به ترتیب 6/3 مگاپاسکال و 2/27% بود. خصوصیات فیزیکی ضخامت، رطوبت، حلالیت و نفوذپذیری به ترتیب، 08/0 میلی متر، 2/5%، 3/21% و g mm/h mm2kpa×10-6 8/5 به دست آمد. تصاویر حاصل از SEM در فیلم، ساختاری صاف و بدون ترک خوردگی نشان داد. هم چنین فیلم ژلاتین ماهی خواص ضد باکتریایی علیه باکتری های اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سابتیلیس و باسیلوس سریوس نشان نداد. با توجه به خصوصیات حاصل از ژلاتین ماهی شیر بندر و ارزیابی خصوصیات فیلم حاصل از آن می توان آن را گزینه مناسبی در تهیه فیلم های ترکیبی با بیوپلیمرهای دیگر معرفی کرد، هم چنین، افزودن ترکیبات ضدباکتریایی طبیعی و مصنوعی ممکن است سبب ارتقای این فیلم شود.
    کلیدواژگان: ماهی شیر بندر، ژلاتین ماهی، فیلم زیست تخریب پذیر، فیلم آنتی باکتریال
  • علی حاجی بگلو*، محمد سوداگر، محمد مازندرانی، معصومه ماچانلو صفحات 43-51
    از جمله محدودیت ها در تکثیر ماهیان طول مدت زمان تحرک اسپرم است. یکی از فرضیات در این زمینه امکان زنده ماندن اسپرم به مدت نسبتا طولانی تر در بدن جنس ماده است. از این جهت در این تحقیق امکان تکثیر ماهی کوی از طریق تزریق مستقیم اسپرم به داخل تخمدان ماهی ماده مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق، سه گروه آزمایشی شامل گروه شاهد که لقاح مطابق روش مرسوم انجام شد، گروه دوم 12 ساعت قبل از تخم کشی و در گروه سوم 2 ساعت قبل از تخم کشی تزریق مستقیم اسپرم به داخل تخمدان انجام شد. در هر یک از گروه ها  2 ماهی نر و 3 ماهی ماده استفاده شد. لقاح به روش لقاح خشک انجام شد و برای از بین رفتن چسبندگی از مخلوط شیر گاو و آب (10:1) استفاده شد. نتایج نشان داد در گروه های 2 و 3 که به ترتیب 2 و 12 ساعت قبل از تخم کشی تزریق مستقیم اسپرم به داخل تخمدان صورت گرفته بود، درصد لقاح اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (05/0<p) اما درصد لقاح در گروه شاهد به طور معنی داری (05/0>p) بیشتر از گروه 2 و 3 گزارش شد. همچنین، درصد تفریخ و درصد بازماندگی اختلاف معنی داری بین گروه شاهد و گروه های 2 و 3 نشان ندادند (05/0<p). نتایج نشان داد که مایع تخمدانی در ماهی کوی نمی تواند سبب فعال کردن اسپرم برای تحرک شود. در مجموع می توان بیان داشت که اسپرم ماهی کوی می تواند حداقل به مدت 12 ساعت قابلیت لقاح خود را در داخل تخمدان ماهی ماده حفظ کند.
    کلیدواژگان: لقاح، تخمدان، تزریق، اسپرم، ماهی کوی
  • محمود محسنی*، ذبیح الله پژند، میرحامد سید حسنی، ایوب یوسفی، علی حلاجیان، رضا قربانی واقعی، تورج سهرابی، هوشنگ یگانه، سجاد قاسمیان صفحات 55-66

    بررسی حاضر به منظور ارزیابی اثرات جایگزینی نسبی سطوح مختلف کنجاله سویای روغن کشی شده به جای آرد ماهی بر عملکرد رشد تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) پرورشی طراحی و اجرا شد. در این راستا تعداد 80 عدد تاسماهی ایرانی پرورشی 4 ساله با میانگین وزنی 3850 گرم با 8 جیره ایزونیتروژنتیک و ایزولیپیدیک به مدت 52 هفته تغذیه شدند. جیره های آزمایشی حاوی درصدهای مختلف کنجاله سویای روغن کشی  شده شامل صفر، 10، 15، 20% بدون آمینو اسید، 15 و 20% جایگزینی با اسید آمینه های لایزین و متیونین و  15 و 20% جایگزینی با اسید آمینه های لایزین و متیونین و مکمل ال-کارنیتین بودند. بعد از 52 هفته هیچ اختلاف معنی داری بین WG، SGR، LX و PV ماهیان تیمارهای مختلف مشاهده نشد. نسبت بازده پروتیین و FE ماهیان تغذیه شده با جیرهDHSM0  به طور معنی دار بالاتر از ماهیان تغذیه شده با جیره DHSM20+AA و DHSM15+AA بود. شاخص هپاتوسوماتیک ماهیان تغذیه شده DHSM0، DHSM10، DHSM15 وDHSM20 + AA+L.car. DHSM30 + AA+L.car. به طور معنی دار نسبت به ماهیان تغذیه شده با تیمار DHSM30 + AA بزرگ تر بود. شاخص رشد غدد جنسی تحت تاثیر جیره غذایی دارای تغییراتی بودند. در این مطالعه، مشخص شد که اثر جیره های غذایی حاوی کنجاله سویای روغن کشی شده دارای مکمل ال-کارنیتین بر دستگاه تولید مثل ماهیان ماده معنی دار و مثبت بود. نتایج مبین این مهم است که رشد سوماتیک در تاسماهیان ماده از جنس نر بیش تر، ولی رشد غدد جنسی و مراحل رسیدگی جنسی آن نسبت به جنس نر به میزان قابل توجهی کمتر بوده است. بیش ترین شاخص رسیدگی جنسی ماهیان نر در ماهیان تغذیه شده با جیره DHSM15 + AA+L.car.  ملاحظه شد، به طوری که در پایان دوره پرورش نشان داد که 75% آن ها در مرحله چهار و 25% بقیه در مرحله III-IV رسیدگی جنسی قرار داشتند. افزودن مکمل ال کارنیتین و مکمل اسیدهای آمینه ضروری مانند لایزین و میتونین به جیره غذایی حاوی کنجاله سویا تاثیر مثبت بر شاخص های رشد و تولید مثلی در جیره کاربردی تاسماهی ایرانی داشت و احتمالا ممکن است به نحو قابل ملاحظه ای تولید بچه ماهیان را نیز بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تاسماهی ایرانی، (Acipenser persicus)، کنجاله سویای بدون روغن، رشد، ترکیب شیمیایی لاشه
  • احمد محمدی یلسوئی*، عبدالمجید حاجی مرادلو، حامد پاک نژاد، سید علی اکبر هدایتی، رسول قربانی صفحات 67-83

    غلظت اکسیژن به عنوان یکی از فراسنجه های فیزیکوشیمیایی آب همواره یکی از عوامل محدود کننده در تولیدات آبزی پروری بوده است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی تاثیر استفاده از ویتامین E و روی (Zn) بر نرخ سوخت و ساز و برخی از شاخص های رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با کمبود مزمن اکسیژن بود. برای این منظور، 495 قطعه ماهی انگشت قد با میانگین وزنی 23/1 ± 38/15 گرم به روش کاملا تصادفی انتخاب، و در دو گروه مستقل تقسیم شدند و با جیره های حاوی مقادیر مختلف ویتامین E و Zn به مدت 8 هفته تغذیه شدند. غلظت ویتامین E و Zn (E:Zn) برابر 0:0، 60:0، 0:20، 60:20 mg/kg برای گروه شاهد (C1-C4) و 0:0، 60:0، 0:20، 60:20، 0:40، 120:0 و 120:40 mg/kg جیره برای گروه تیمار (T1-T7) بود. تمام شاخص های فیزیکوشیمیایی آب بجز اکسیژن برای هر دو گروه شاهد و تیمار یکسان بود. غلظت اکسیژن برای گروه شاهد و تیمار به ترتیب 43/0 ± 7/8 و 38/ 0 ± 1/4 میلی گرم در لیتر بود. نرخ سوخت و ساز و فراسنجه های رشد در پایان دوره ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که کمبود مزمن اکسیژن منجر به کاهش معنی دار شاخص های رشد از قبیل وزن نهایی و درازای بدن شد (05/0>p). هم چنین، سطح نرخ سوخت و ساز پایه ماهی و بیشینه نرخ سوخت و ساز ماهی، دامنه یا افق سوخت و ساز هوازی ماهی در شرایط کمبود اکسیژن به شکل معنی دار کمتر از گروه شاهد بود (05/0>p). با وجود این، استفاده از مکمل های خوراکی مورد اشاره در رژیم غذایی ماهی منجر به بهبود معنی دار شاخص های مورد مطالعه در گروه تیمار شد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از مکمل های خوراکی علاوه بر بهبود نرخ سوخت و ساز ماهی در شرایط کمبود مزمن اکسیژن، منجر به افزایش کارایی تغذیه و رشد ماهی در این شرایط می شود که ارتباط مستقیم با بازده تولید تاسیسات آبزی پروری دارد.

    کلیدواژگان: مکمل های خوراکی، ماهیان آب شیرین، استرس اکسیداتیو، نرخ متابولیسم، بازده تولید
|
  • Tayeb Weisi, Nasrollah Ahmadifard *, Behrooz Atashbar Kangarloei, Amir Tukmechi Pages 1-15
    The purpose of this study was to evaluate the effects of Lactobacillus acidophilus and Candida utilis probiotics on mucus immunity, growth indices and liver enzymes of common carp (Cyprinus carpio). This study was in the form of a completely randomized design with 4 treatments and 3 repetitions including: 1- basic diet, 2- basic diet + bacteria (1.23 g), 3- basic diet + yeast (0.67 g) and 4- basic ration + bacteria (0.625 g) and yeast (0.333 g) per kg of diet in 60 days. A number of 300 fish with an average weight of 12 ± 0.33 g were randomly distributed in 12 tanks (300 L) with a density of 25 fish in each tank. Based on the results, no significant difference was observed in terms of growth indices between the treatments except for the protein efficiency ratio (p>0.05). However, significant differences were found between the treatments (p<0.05) in terms of mucus immune parameters, lysozyme activity, total immunoglobulin and total protein. It was also true for AST and ALP which exhibited significant differences between the treatments (p<0.05). Based on the general results of this study, using Lactobacillus acidophilus and Candida utilis as probiotics displayed the highest enhancement on the fish immune system.
    Keywords: probiotics, mucus immunity, Liver Enzymes, Growth, Common carp
  • Javid Imanpour Namin *, Gunay Goug Pages 17-27
    The amount of lysine required in the diet of juvenile Beluga Huso huso with an average initial weight of 2.45 g was evaluated based on growth response in 12 aerated aquariums in four treatments each with three replications for 40 days. Four diets were prepared based on fish meal with the same protein (39.32%), fat (15.78%) and carbohydrate (21.19%) with different levels of lysine (0, 0.75, 1.5 and 2.25% of dry weight). The diet without lysine was considered as the control diet. Each ration was given in proportion to 4% of body weight, in three equal portions, to groups of three with 10 fish in each replicate. The mean water temperature, dissolved oxygen and pH during the test period were 23.8 ºC, 6.27 mg/L and 7.32, respectively. The results showed a significant difference in the growth performance between the treatments. The maximum weight obtained (31.95 ± 0.84 g) and specific growth rate (7.01 ± 0.09%/day) were observed in the treatment with 2.25% lysine. Apart from the decreased growth in the fish fed the lysine-deficient diet, no signs of growth deficiency were observed in the other fish. Codition factor, food conversion ratio, protein efficiency ratio and survival rate were not significantly different among treatments. Finally, the optimal amount of lysine for this weight group of juvenile Beluga was estimated to be 2.25 g per 100 g of the dry weight of the diet.
    Keywords: sturgeon juvenile, Lysine, Huso huso, Diet
  • Maryam Mobaraei, Sedigheh Babaei *, Mahmood Naseri, Marzieh Moosavi-Nasab Pages 29-42
    In this study, gelatin was extracted from the by-product of Scomberoides commersonnianus, and after evaluating its characteristics, a biodegradable film was prepared from the gelatin. The results showed that the yield of extracting gelatin, pH and hardness were 12%, 5, and 100 grams, respectively. The gelation time and temperature were 18°C in 175 seconds. Evaluation of the mechanical properties of the edible film based on fish gelatin showed that the tensile strength and elongation at the break point were 3.6 MPa and 27.2%, respectively. The physical properties of thickness, humidity, solubility, and water vapor permeability were reported as 0.08 mm, 5.2%, 21.3%, and 5.8 g mm/h mm2kpa × 10-6, respectively. SEM images showed a smooth structure without pores. Moreover, gelatin film did not show antibacterial properties against E. coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, and Bacillus cereus. However, based on the results of the fish gelatin film can be introduced as a suitable candidate for the preparation of composite films with other biopolymers, and the addition of antibacterial compounds can improve their antibacterial property.
    Keywords: Talang queenfish, Fish gelatin, Biodegradable film, Antibacterial film
  • Ali Hajibeglou *, Mohammad Sudagar, Mohammad Mazandarani, Masoumeh Machanlou Pages 43-51
    One of the limitations in fish reproduction is the duration of sperm motility. One of the hypotheses related is the possibility that sperm survive relatively long in the female body. Therefore, in this study, the reproductive ability of koi carp (Cyprinus carpio var. Koi fish) was investigated by direct injection of sperm into the female ovaries. Three experimental groups were investigated in this study. In the control group, fertilization was performed by the conventional method. In the second group, sperm was injected directly into the ovaries 12 hours before ovulation, and in the third group, sperm were injected 2 hours before ovulation. In each group, 2 males and 3 females were used. Fertilization was performed by the dry fertilization method, using a mixture of cow's milk and water in a 1:10 ratio to eliminate adhesion. The results showed that in groups 2 and 3, which were injected directly into the ovary 2 and 12 hours before ovulation, respectively, the percentage of fertilization did not show a significant difference (p<0.05), but the percentage of fertilization in the control group was significantly (p<0.05) higher than groups 2 and 3. The percentage of hatching and survival showed no significant difference between control group and groups 2 and 3 (p<0.05). The results showed that ovarian fluid in carp could not activate sperm for motility. In general, it can be said koi carp sperm can maintain their fertilization ability in the ovaries of female for at least 12 hours.
    Keywords: Fertilization, Ovary, injection, Sperm, koi carp
  • Mahmoud Mohseni *, Zabihallah Pazhand, Mirhamed Seyed Hosni, Ayoub Yousefi, Ali Halajian, Reza Ghorbani Vaghei, Toraj Sohrabi, Houshang Yeganeh, Sajjad Ghasemian Pages 55-66

    The present study was designed and implemented to evaluate the effects of relative replacement of different levels of dehulled soybean meal (DHSM) instead of fish meal on growth performance of adult Persian sturgeon (Acipenser persicus). In this study, a total of eighty 4-year-old Persian sturgeons (Acipenser persicus), with an average weight of 3850 g were fed with 8 isonitrogenetic and isolipidic diets for 52 weeks. Experimental diets include different percentages of dehulled soybean meal include 0, 10, 15, 20% without amino acid, 15 and 20% replacement with lysine and methionine, and 15 and 20% replacement with lysine and methionine and L-carnitine supplement (DHSM0, DHSM10, DHSM15, DHSM20, DHSM20+AA, DHSM15+AA, DHSM20+AA+L.car. DHSM15+ AA+L.car.). After 52 weeks, no significant difference was observed between weight gain (WG), specific growth rate (SGR), LX and PV in different treatments. The protein efficiency ratio and feed efficiency (FE) in DHSM0 was significantly higher than that of DHSM20+AA and DHSM15+AA. Hepatosotic index of fish in DHSM0, DHSM10, DHSM15, DHSM20 + AA+L.car. DHSM30 + AA+L.car. was significantly higher than that in DHSM30 + AA. Gonadosomatic index exhibited alterations under the influence of the diet.  Effect of diets containing dehulled soybean meal with L-carnitine supplement on the reproductive system of female fish was significant and positive. The somatic growth in female Persian sturgeon was higher than that of males. However, their gonadic growth and stages of sexual maturity were significantly lower than that in males. The highest sexual maturity index of male fish was observed in DHSM15 + AA+L.car diet, so that at the end of the rearing period, 75% of fish were in stage IV of sexual maturity and 25% in stage III-IV. Addition of L-carnitine and essential amino acid supplement such as lysine and methionine to the diet containing soybean meal displayed a positive effect on the growth and reproductive indicators in the functional diet of Persian sturgeon and probably can improve significantly the production of Persian sturgeon fry.

    Keywords: Persian sturgeon (Acipenser persicus), Dehulled soybean meal, Growth, Body chemical composition
  • Ahmad Mohamadi Yalsuyi *, Abdolmajid Hajimoradlou, Hamed Paknejad, Seyed Aliakbar Hedayati, Rasoul Ghorbani Pages 67-83

    Oxygen concentration is known as one of the limiting factors in aquaculture production. The present study aimed to evaluate the effects of vitamin E and zinc (Zn) on the metabolic rate and some growth indices in common carp Cyprinus carpio exposed to chronic low oxygen levels. So, 495 fingerling fish with an average weight of 15.38 ± 1.23 g were randomly selected and divided into two independent groups and fed with diets containing different amounts of vitamin E and Zn for 8 weeks. The vitamin E and Zn (E:Zn) concentrations were 0:0, 60:0, 0:20, 60:20 mg/kg for the control groups (C1-C4) and 0:0, 60:0, 0:20, 60:20, 0:40, 120:0 and 120:40 mg/kg for the treatment groups (T1-T4), respectively. All the physicochemical parameters of water except oxygen were the same for both control and treatment groups. Oxygen concentration for the control and the treatment groups were 8.7 ± 0.43 and 4.1 ± 0.38 mg/L, respectively. Chronic hypoxia led to a significant decrease in growth indices such as final weight and body length (p<0.05). In addition, the level of fish basic metabolic rate and maximum fish metabolic rate, aerobic metabolism scope in chronic hypoxia conditions were significantly lower than the control group (p<0.05). Nevertheless, using dietary supplements in the fish diet led to a significant improvement in the examined parameters in the treatment groups (p<0.05). The results of the present study showed that using food supplements, in addition to improving the metabolic rate of fish under chronic hypoxia condition, lead to an elevated efficiency of feeding and growth, which is directly related to the production efficiency of aquaculture systems.

    Keywords: dietary supplements, freshwater fish, Oxidative stress, metabolic rate, Production efficiency