فهرست مطالب
نشریه حکمرانی و توسعه
سال دوم شماره 3 (پاییز 1401)
- تاریخ انتشار: 1401/07/07
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 3-33
مدیریت منابع انسانی پایدار، به عنوان یک پارادایم جدید، جزو مهم ترین روندهای مطالعاتی مدیریت منابع انسانی در سال های اخیر بوده است. پایداری منابع انسانی شامل پایداری در سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. بررسی های انجام شده حاکی است مدیریت منابع انسانی پایدار در سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت بورس کالا و بورس انرژی ایران به عنوان سه سازمان بورسی فعال در بازار سرمایه، هنوز به مرحله پیاده سازی و اجرا نرسیده و با موانعی روبه رو است؛ لذا این پژوهش با تمرکز بر بعد اجتماعی، عوامل بازدارنده پیاده سازی این پارادایم را به عنوان یک راهنمای عمل برای رفع موانع و نیل به پایداری منابع انسانی در سازمان های موردمطالعه، مورد شناسایی و تجزیه و تحلیل قرار داده است. این پژوهش، رویکردی کیفی داشته و با روش تحلیل مضمون (تحلیل تم) انجام شده است. داده ها از طریق انجام 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته از خبرگان منابع انسانی و مدیریت مالی در این سازمان ها جمع آوری شده اند.در پایان، از میان 90 مفهوم کلیدی، 5 مضمون اصلی و 20 مضمون فرعی استخراج شده و تجزیه و تحلیل مضامین نیز باتوجه به شرایط و زمینه سازمان های موردمطالعه ارایه شده اند. نتایج این پژوهش نشان داد که نگرش و سبک مدیران در سازمان های مورد مطالعه، نقش بسیار مهمی در بازدارندگی پیاده سازی مدیریت منابع انسانی پایدار ایفا می کند. هم چنین سایر عوامل بازدارنده نهادی، فرهنگی و محیطی اعم از سیاست های حاکمیتی، فرهنگ عمومی و هم چنین فضای بازار سرمایه نیز در این زمینه تاثیرگذار بودند که مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.
کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، مدیریت منابع انسانی پایدار، مدیریت منابع انسانی سبز، موانع پایداری منابع انسانی -
صفحات 35-57
نظام خط مشی گذاری را از منظرهای متفاوتی می توان مورد بررسی و تحلیل قرار داد. یکی از این منظرها، منظر جامعه شناختی است. در همین راستا، هدف این پژوهش، تحلیل نظام خط مشی گذاری جمهوری اسلامی ایران از منظر جامعه شناختی است. برای رسیدن به این هدف از روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی استفاده گردید؛ بدین گونه که پس از گردآوری داده ها با مطالعات کتابخانه ای و تحلیل آن ها، نظام خط مشی گذاری جمهوری اسلامی ایران توصیف و از منظر جامعه شناختی مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل جامعه شناسانه نظام خط مشی گذاری ج.ا.ا. نیز از یکی از پرکاربردترین نوع شناسی های جامعه شناسی یعنی تقسیم بندی جوامع به جوامع سنتی و جوامع مدرن استفاده شد. نتایج تحلیل جامعه شناسانه نظام خط مشی گذاری ج.ا.ا. حاکی از این است که این نظام به صورت همزمان هم ویژگی های ساختارهای سنتی را دارد و هم ویژگی های ساختارهای مدرن و در صورتی چنین ترکیبی می تواند سودمند باشد که پیش برندگی مولفه های به کار رفته از سنت و مدرنیته در نظام خط مشی گذاری کشور در نظر قابل توجیه و در عمل نیز کارامد و اثربخش و قابل سنجش باشد؛ در غیر این صورت، وضعیتی غیرسنتی و کژ مدرن خواهد داشت و موجب تقابل های ناسودمند و کژکارکردهای آسیب زا در میان اجزاء نظام خط مشی گذاری کشور می گردد.
کلیدواژگان: نظام خط مشی گذاری، جمهوری اسلامی ایران، جامعه شناسی، جوامع سنتی، جوامع مدرن -
صفحات 59-87
امروزه دغدغه ی مربوط به مشکلات توسعه ی کارکنان و انتقال آموزش در سازمان ها اهمیت قابل توجهی یافته و تحقق انتقال آموزش برای بسیاری از سازمان ها تلاشی دشوار، چالشی و گاهی ناامید کننده است. ادبیات این حوزه مطالعاتی نیز بر این مهم صحه گذاشته اند که به ندرت پیش می آید در بستر سازمانی، یادگیری حاصل از تجارب آموزشی به پیامدی اثربخش از آن منجر شود. این موضوع و چگونگی بهبود وضعیت انتقال آموزش در سازمان ها نقطه تمرکز اصلی پژوهش حاضر است. در این راستا، محققان با استفاده از یکی از مدل های چندسطحی و میان رشته ای انتقال آموزش با عنوان جعبه سیاه انتقال آموزش، به دنبال ابزاری کاربردی برای بهبود وضعیت انتقال آموزش در سازمان ها بوده اند. در این راستا، محققان با استفاده از روش دلفی فازی و جلب مشارکت 18 نفر از خبرگان این حوزه نظری، به ارایه ی یک نقشه ی راهنمای فرآیندی و کاملا کاربردی برای بهبود انتقال آموزش در سازمان ها پرداخته اند. نتایج پژوهش، ارایه دهنده ی مجموعه الزاماتی است که متخصصان منابع انسانی و آموزش کارکنان می بایست در سه مرحله ی پیش از آموزش، حین آموزش و پساآموزش مورد توجه و بررسی قرار دهند. یافته های مذکور در قالب چک لیستی متشکل از 47 سوال تدوین و ارایه شده است که به صورت کاربردی و گام به گام متخصصان را در بهبود انتقال آموزش در سازمان هدایت می نماید. در انتها نیز پس از بحث و بررسی یافته ها، پیشنهاداتی در خصوص مسیرهای آتی پژوهشی مورد نیاز ارایه شده است.
کلیدواژگان: آموزش کارکنان، توسعه کارکنان، انتقال آموزش، مدیریت منابع انسانی، نقشه ی فرآیندی، دلفی فازی -
صفحات 89-110
هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر انگیزش شغلی و تعلق سازمانی با نقش تعدیل گری رضایتمندی کارکنان بر بهره وری نیروی انسانی است. رویکرد مد نظر این پژوهش، رویکرد ترکیبی است؛ مرحله کمی آن با تحلیل داده های کمی از 260 نفر و تحلیل کیفی بر اساس متن های ارایه شده از 70 نفر از نمونه آماری با تحلیل مضمون صورت پذیرفته است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودند. نتایج تحقیق نشان داد که میانگین متغیر بهره وری در سطح متوسط و میانگین سایر متغیرها بالای متوسط است. نتایج تحلیل رگرسیون همبستگی مثبت و معنی داری بین انگیزش شغلی، تعلق سازمانی و رضایتمندی کارکنان با بهره وری نیروی انسانی نشان داد و فرضیه های تحقیق تایید گردید. بر اساس آزمون کروسکال والیس تفاوت میانگین چهار متغیر در معاونت های وزارتخانه به لحاظ آماری معنی دار نبود ولی در مقایسه میانگین در ادارات کل و دفاتر، در خصوص متغیر انگیزش تفاوت معنی دار بود. بر اساس تحلیل کیفی عوامل بی انگیزگی در 6 مقوله طبقه بندی شدند. ارزش نظری این پژوهش تعیین نحوه ارتباط متغیرهای تحقیق و ارزش کاربردی آن پیشنهاد اقدامات اصلاحی در جهت افزایش رضایتمندی، انگیزش و تعلق سازمانی کارکنان در راستای ارتقاء بهره وری آنان می باشد.
کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، رضایت شغلی، انگیزش شغلی، تعلق سازمانی، تئوری برابری -
صفحات 111-136
حکمرانی متعالی تلاشی برای تبیین مسیر آرمانی حکومت اسلامی، حکومتی عادلانه با معیارهای اخلاقی است. باتوجه به آثار حکمرانی متعالی که از قبیل: رشد اقتصادی، رفتار اخلاقی، توسعه پایدار، اعتماد سیاسی، مشروعیت دولت و کاهش تنش بین مردم و دولت و... است که پرداختن به این تحقیق را مضاعف می کند. پژوهش حاضر از نظر نوع تحقیق توصیفی است و از نظر هدف کاربردی محسوب می گردد و به لحاظ جمع آوری داده ها میدانی است. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هییت علمی و یا افرادی دارای سابقه مدیریت و تدریس در رشته مدیریت در یزد در سال 1400 بودند که از بین آنان 42 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند شرکت نموده اند. پرسش نامه به صورت محقق ساخته و روش کمی بر اساس مدل نظری پورعزت (1398) و پورعزت و همکاران (1394) تهیه شده و برای تحلیل از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده گردید. در اولویت بندی ابعاد حکمرانی تعالی گرا، اولین اولویت، التزام به رعایت قانون است و حساب پس دهی و پاسخگویی، عدالت گرایی فراقانونی، اخلاق گرایی فراقانونی، صمیمیت و پرهیز از سلطه جویی و مسیولیت پذیری و هدف گرایی به ترتیب اولویت های دوم تا ششم را به خود اختصاص داده اند. ضمنا بیشتر پاسخ دهندگان بر این نظر توافق داشته اند که مولفه ها با بعد موردنظر تناسب دارد و از جامعیت برخوردار است. ابعاد، مولفه ها و شاخص ها به درستی، حکمرانی تعالی گرا در راستای ارتقای سلامت نظام اداری را می سنجند و با استفاده از نرم افزار pls، روایی، پایایی و تحلیل عاملی تاییدی شاخص ها تایید شد.
کلیدواژگان: حکمرانی تعالی گرا، عدالت فراقانونی، اخلاق گرایی، فراقانونی، سلامت نظام اداری -
صفحات 137-156نظام نوآوری و فناوری در جریان توسعه نقش بسزایی را ایفاء می کند. از طرفی توسعه محصولات کشاورزی و شناسایی موانع اثر گذار بر آن یک موضوع فراگیر و ملی می باشد. پژوهش حاضر با هدف، برنامه ریزی، شناسایی و تبیین موانع اثرگذار بر توسعه نظام نوآوری فناورانه در منطقه سیستان با استفاده از تکنیک سلسله مراتبی فازی (FAHP) موانع اثرگذار بر توسعه نظام نوآوری روستایی فناورانه شناسایی و رتبه بندی شدند. جامعه آماری شامل 40 نفر از خبرگان و کارشناسان جهاد کشاورزی منطقه سیستان می باشد و پرسشنامه ابزار اصلی جمع آوری داده ها بود، که روایی و محتوایی آن توسط خبرگان جهاد کشاورزی تاییدگردیده شد. نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده اینست که موانع مربوط به برنامه ریزی کارآفرینی و شکل گیری با وزن نهایی (27/0) بیشترین تاثیر را داشته و موانع تحقیقاتی و توسعه ای، موانع قانونی و سیاست گذاری، موانع نوآورانه و فناورانه، موانع نهادی- ساختاری، موانع مالی- اعتباری و موانع ترویجی- آموزشی به ترتیب با وزن های 19/0، 15/0، 14/0، 13/0، 08/0 و 04/0 در اولویت بعدی قرار گرفته اند. در راستای توسعه نظام نوآوری فناورانه روستایی توصیه می شود، سازمان ها و نهادهایی برای تشویق و ترغیب کشاورزان منطقه سیستان به منظور کارآفرینی با توجه امکانات منطقه ایجاد گردد.کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت، نظام نوآوری روستایی، رتبه بندی، تکنیک سلسله مراتبی فازی (FAHP)، منطقه سیستان و بلوچستان
-
Pages 3-33
Sustainable Human Resource Management (SHRM), as a new paradigm, has been one of the most important trends in HRM research in recent years. Human resource sustainability encompasses sustainability in three areas: Economic, Social and Environmental. Some studies show that sustainable HRM has not yet reached the implementation stage in Iran Securities and Exchange Organization, Iran Energy Exchange and Iran Mercantile Exchange as securities and exchange organizations in Iranian capital market; therefore, this study aims to support the application of this paradigm in these organizations by focusing on the social dimension. Methodology This research adopted a qualitative approach and was conducted using the "thematic analysis" research method. Data were collected through 16 semi-structured interviews involving a total of sixteen experts of HR and financial managers in three organizations. Ninety key points were extracted from the text of the interviews. Then, 5 main themes and 20 subthemes were extracted. At the end, the analysis of the themes was presented according to the conditions and context of the studied organizations. The results show that the attitude of the managers in the studied organizations plays a very important role in preventing the implementation of sustainable HRM. Also, other social, welfare and environmental inhibiting factors, such as governance policies, public culture and also the atmosphere in Iranian capital market, were also influential in this field and therefore were analyzed.
Keywords: Sustainability, Sustainable Development, Sustainable HRM, Green HRM, Obstacles to HR Sustainability -
Pages 35-57
The system of policy making can be analyzed from different perspectives. One of these perspectives is the sociological view. In this regard, the aim of this research is to analyze the system of policy making in the Islamic Republic of Iran from a sociological perspective. To achieve this goal, a descriptive-analytical research method was used. After collecting data through library studies and analyzing them, the policy-making system of the Islamic Republic of Iran was described and analyzed from a sociological perspective. One of the most widely used sociological typologies, namely the classification of societies into traditional and modern societies, was also used for the sociological analysis of the policy making system of the Islamic Republic of Iran. The results of the sociological analysis of IRR's political decision-making system show that this system has both the characteristics of traditional structures and the characteristics of modern structures, and such a combination can be beneficial if the further development of the used components of tradition and modernity in the country's policy making system is justified. And in practice, it should be efficient, effective and measurable; otherwise, it will have a non-traditional and mal-modern situation and cause unprofitable confrontations and malfunctions between the components of the country's policy making system.
Keywords: System of Policy Making, Islamic Republic of Iran, Sociology, Traditional Societies, Modern Societies -
Pages 59-87
nowadays, the issue of human resource development and transfer of training in organizations has gained considerable importance, and the implementation of transfer of training is a difficult, challenging, and sometimes frustrating endeavor for many organizations. The literature on this topic also highlights the fact that learning from educational experiences in an organizational context rarely leads to an effective outcome. This issue and how to improve the situation of educational transfer in organizations are the focus of current research. In this regard, the researchers have searched for a practical tool to improve the situation of education transfer in organizations by using one of the multilevel and interdisciplinary models of education transfer, called the black box of education transfer. In this regard, using the fuzzy Delphi method and with the participation of 18 experts in this theoretical field, the researchers have presented a fully functional process guide map for improving education transfer in organizations. The research findings provide a set of requirements that HR and employee training professionals should consider and review in the three phases of pretraining, during training, and post-training. The above findings were compiled and presented in the form of a 47-question checklist that provides practical, step-by-step guidance to experts in improving educational transfer in the organization. At the end, after discussing and reviewing the findings, suggestions are made for future research directions.
Keywords: Employee training, employeedevelopment, training transfer, human resource management, procedural map, fuzzy delphi -
Pages 89-110
The main purpose of this research is to investigate the effect of job motivation and organizational engagement with the moderating role of employee satisfaction on human resource productivity. The approach in this research is a mixed approach; Its quantitative stage was done by analyzing quantitative data from 260 people and qualitative analysis based on the texts provided by 70 people from the statistical sample with theme analysis. The statistical population of this research was the employees of the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare. The results of the research showed that the average of productivity variable is average and the average of other variables is above average. The results of the regression analysis showed a positive and significant correlation between job motivation, organizational belonging and employee satisfaction with human resource productivity, and the research hypotheses were confirmed. According to the Kruskal-Wallis test, the difference in the mean of four variables in the deputy ministries was not statistically significant, but when comparing the mean in the head departments and offices, there was a significant difference in the motivation variable. Based on the qualitative analysis, the factors of lack of motivation were classified into 6 categories. The theoretical value of this research is to determine the relationship between research variables and its practical value is to suggest corrective measures to increase employee satisfaction, job motivation and organizational engagement in order to improve their productivity.
Keywords: human resource productivity, job satisfaction, jobmotivation, organizationalengagement, equity theory -
Pages 111-136
Excellence Governance is an attempt to explain the ideal path of Islamic Government, a fair government with ethical standards. This study is very important because the importance of consequences excellence governance such as economic growth, ethical behavior, sustainable development, political trust, government legitimacy and the reduction of tension between people and government Etc. This study is a descriptive and applicable research and field survey. The statistical population of this study is included faculty members or people who have taught in the field of Management in Yazd in 2022. 42 participated in this study using purposive sampling are selected. The researcher-made questionnaire is based on the theoretical model of Pour Ezzat (2018) and Pour Ezzat et al (2014). In this research, a quantitative method was used and SPSS and Smart PLS software were used to analyse. In prioritizing points, the first priority is to comply with the law and accountability and responsibility, extra-legal justice, extra-legal ethics, intimacy and avoidance of domineering, responsibility, and goal orientation are assigned the second to sixth priorities respectively. In addition, most respondents were agreeing that the components were appropriate and comprehensive. The dimensions, components and indicators correctly measure excellence governance in order to improve the administrative integrity system. With using PLS software, validity, reliability and confirmatory factor analysis of all indicators were confirmed.
Keywords: excellence governance, Extralegal justice, extra-legalethics, the Administrativeintegrity system -
Pages 137-156Agricultural sector given the growing population, the need for supply is very important. For this reason, the development of agricultural products and the identification of barriers affecting it is a comprehensive and national issue. The purpose of this study was to identify and identify the barriers affecting the development of agricultural technological innovation system in Sistan region using FAHP technique. The statistical population consisted of 40 experts and experts of Jihad-e-Agriculture in Sistan region. The main instrument was data collection, its validity and content was verified by experts of Jihad-e-Agriculture. The results of this study indicate that barriers to entrepreneurship and formation with weight (0.27) have the greatest impact, and research and development barriers, legal barriers and policy, innovative and technological barriers, barriers Institutional - structural, financial barriers - credit and educational barriers - with a weight of 0.19, 0.15, 0.14, 0.13, 0.08 and 0.04, respectively, are in the next priority. In order to develop the technological innovation system of agriculture, it is recommended that organizations and institutions be established to encourage and encourage the farmers of the Sistan region for entrepreneurship in accordance with the facilities of the region.Keywords: Rural Innovation System, Ranking, Fuzzy Hierarchy Technique (FAHP), Sistan region