فهرست مطالب

اخلاق پژوهی - پیاپی 15 (تابستان 1401)

نشریه اخلاق پژوهی
پیاپی 15 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی اسلامی* صفحات 5-22

    «اخلاق حکایت» در چالشی ترین مفهوم آن، یکی از مدل های بحث، استدلال و توجیه در اخلاق کاربردی به شمار می آید. در این معنا، داستان ها و حکایت های زندگی تک تک افراد انسانی در شناخت ارزش ها و هنجارهای اخلاقی آنان موثر بوده، مبنای تصمیم گیری اخلاقی آنان را می سازند و لازم است در مواجهه با چالش ها و دوراهه های اخلاقی زندگی فردی و حرفه ای جدی گرفته شوند. اهمیت بحث از این معنا، با توجه به مدعیاتی چالشی که در خلال آن مطرح می شود، بر خواننده پوشیده نیست. به  ویژه آنکه جای خالی این بحث در آثار مکتوب به زبان فارسی مشهود است. از این رو، در این مقاله با اتخاذ روشی توصیفی۔تحلیلی، ابتدا توضیحاتی درباره رویکردها و فواید اخلاق حکایت ارایه می شود و آنگاه به تبیین و ارزیابی سه رویکرد از چالشی ترین رویکردهای «اخلاق حکایت» پرداخته خواهد شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد فواید حکایت برای اخلاق کاربردی، قابل انکار نیست. غفلت از حکایت - جدا از اخلال در تامین بسیاری از عناصر بحث اخلاقی - به نقص در شناسایی همه ابعاد پرونده ها و موردهای بحث در اخلاق کاربردی می انجامد، اما تاکید بر این فواید به معنای حذف ضرورت نظریه ها و اصول اخلاقی نیست.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کاربردی، حکایت، روش شناسی، توجیه اخلاقی، عناصر اخلاق
  • محمدسعید عبداللهی*، احمد فاضلی صفحات 23-44

    رابطه میان دین و اخلاق، همواره یکی از موضوعات محوری در فلسفه اخلاق و فلسفه دین بوده است. طه عبدالرحمن - فیلسوف نامدار مراکشی - یکی از جریان ساز ترین اندیشمندان جهان عرب به شمار می آید و آراء و ایده های او در مسایل گوناگون فلسفی، او را به متفکری نظام ساز بدل کرده است. در باب رابطه دین و اخلاق نیز عبدالرحمن با طرح نظریه «اتحاد و یگانگی اخلاق و دین» به دنبال درافکندن طرحی نو است. به اعتقاد او، نگرش های رایج به رابطه اخلاق و دین، برخاسته از تفکری است که دوگانگی را، پیش فرض گرفته است؛ در حالی که اخلاق و دین دو تافته جدا بافته نیستند که دوگانگی میان آن دو معنا داشته باشد. در این مقاله، پس از بررسی نحوه نگرش عبدالرحمن به «اخلاق» و «دین»، به تحلیل و ارزیابی دیدگاه او در باب رابطه دین و اخلاق پرداخته و روشن خواهیم ساخت که او در اثبات اتحاد مفهومی و مصداقی دین و اخلاق ناکام بوده است.

    کلیدواژگان: اخلاق دینی، اخلاق و دین، طه عبدالرحمن، عقلانیت، ایمان، مدرنیته
  • معصومه سادات سالک* صفحات 45-72

    تحلیل کنش اخلاقی افراد، حسب مبانی و چارچوب نظری دیدگاه های مختلف روان شناختی متفاوت بوده و دامنه این تفاوت می تواند تا تمایز جنسیتی نیز گسترده شود. از طرفی، فرضیه تکامل داروین، با نفوذ گسترده و قدرتمند خود در حوزه زیست شناسی و دیگر حوزه ها، تحلیل کنشگری اخلاقی افراد را نیز تحت تاثیر قرار داده و از همین رو، تبیین هایی منطبق با مبانی دیدگاه تکاملی در این حوزه مطرح شده است. در تحقیق حاضر، به مرور اصول تاثیرگذار بر فاعلیت اخلاقی در نظریه تکامل پرداخته شده و ضمن واکاوی برخی امیال و رفتارها که به شکل مستقیم و یا غیر مستقیم از مصادیق خلق یا سطوح فاعلیت اخلاقی به شمار می آیند، نقش جنسیت بر کنشگری اخلاقی افراد تحلیل و بررسی شده است. مرور دیدگاه های اخلاق تکاملی، موید این نکته است که اصول، مبانی و تبیین های منطبق بر دیدگاه تکاملی و لوازم آن، اراده و مسیولیت رفتار افراد را تحت  تاثیر خود قرار می دهد. همچنین وجود تبیین هایی از برخی امور اخلاقی نظیر همدلی، مراقبت، تعهد و پرخاشگری مبتنی بر دیدگاه تکاملی، می تواند بحث جنسیت پذیری اخلاق در این رویکرد را درخور پی گیری سازد.

    کلیدواژگان: روان شناسی اخلاق، اخلاق تکاملی، تکامل و اخلاق، داروینیسم، جنسیت، فاعل اخلاقی
  • محمدامین خوانساری* صفحات 73-94

    «وظیفه گرایی»، به عنوان مشهورترین و مناقشه برانگیزترین نظریه ها در حوزه اخلاق، همواره در تقابل با رهیافت پیامدگرایانه تعریف و تلقی شده و رقیب سنتی فایده گرایی به حساب آمده است. به اعتقاد بسیاری، نظریه وظیفه گرایانه ایمانویل کانت، مشهورترین تقریر وظیفه گرایانه است که البته، از منظرهای مختلف بررسی و نقد شده و نقد آن از منظر مبانی اخلاق اسلامی نیز ضروری و مهم می نماید. در این پژوهش - با روش تحلیلی۔انتقادی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و به ویژه منابع ناظر به اخلاق اسلامی - ضمن واکاوی مولفه ها و زوایای نظریه کانت، در صدد ارزیابی این نظریه بر اساس آموزه ها و مبانی اخلاق اسلامی برآمده ایم. به رغم ظرفیت ها و مزیت های در خور توجه نظریه کانت، رویکرد مطلق گرایانه و همچنین عقل گرایی رادیکال کانت، چالش بر انگیز و آماج اشکالات و نقدها بوده است و برخی پیش فرض ها و دعاوی او و از جمله ادعای ناکامی و ناموجه بودن ابتنای اخلاق بر دین - دست کم از منظر هواداران اخلاق دینی - ناپذیرفتنی و از مهم ترین نقاط ضعف رویکرد و نظریه او به شمار آمده است.

    کلیدواژگان: اخلاق هنجاری، وظیفه گرایی اخلاقی، ایمانوئل کانت، اخلاق اسلامی، ابتنای اخلاق بر دین، امر مطلق
  • محمد نیازی* صفحات 95-116

    مقاله حاضر برای نخستین بار در زبان فارسی به استقبال مفهوم «لکه اخلاقی» رفته و به تشریح و مطالعه انتقادی آن می پردازد. لکه اخلاقی عبارت است از تحقق حالت منفی در شخصیت اخلاقی فرد بی آنکه فرد در تحقق منشا آن دخالتی داشته باشد. اصطلاح «لکه اخلاقی» اصطلاح نوینی است، با این حال، واقعیت این مباحث و مسمای لکه اخلاقی در نوشته های متقدم تر نیز دیده می شود. در مقاله حاضر - برای تبیین بیشتر این اصطلاح - مقایسه ای میان این اصطلاح، با بخت اخلاقی و گناه متافیزیکی برقرار و پیامدهای احتمالی لکه اخلاقی، یعنی شرم، تاسف عامل، مسیولیت اخلاقی و جبران نیز به گفت و گو نهاده شده است. دیدگاه مختار در بحث لکه اخلاقی آن است که این نظریه از انسجام لازم برخودار نیست و تقریر آن با ایرادهای متعددی مواجه است. تامل در زوایای این مفهوم نشان می دهد که لکه اخلاقی، همان رسوایی و بدنامی است که بیش از آن که یک امر اخلاقی باشد، یک امر اجتماعی است. اگر چه انگیزه طراحان ایده لکه اخلاقی مبنی بر فراموش نکردن جنایت ها علیه بشریت و تلاش برای عبرت آموزی از آنها، انگیزه ای قابل دفاع بوده، اما انگیزه صحیح موجب تصحیح ایده نمی گردد.

    کلیدواژگان: لکه اخلاقی، مسئولیت جمعی، گناه متافیزیکی، شرم، جبران، بخت اخلاقی
  • محسن بهلولی فسخودی* صفحات 117-138

    به عقیده مایکل هند، هدف اصلی تربیت اخلاقی پیروی از معیارهای اخلاقی است و «تربیت اخلاقی رهنمودی» نوعی تامل آگاهانه برای ترغیب پیروی از معیارهای اخلاقی موجه است. از این رو، نمی توان در قبال معیارهای اخلاقی موجه موضعی بی طرف اتخاذ کرد و باید بحث را به شکل هدفمند به سوی نتیجه سوق داد. این امر - از نظر هند - شرط لازم برای تداوم حیات اجتماعی است. پرسش اصلی پژوهش این است که آیا توجیه معیارهای اخلاقی از راه استدلال، شیوه مناسبی برای تربیت اخلاقی است؟ پژوهش حاضر، تکیه هند بر استدلال و توجیه عقلانی معیارهای اخلاقی به  عنوان بهترین شیوه تربیت اخلاقی را به چالش کشیده است؛ زیرا استدلال منطقی به تنهایی برای تشویق و اقناع پیروی از اصول اخلاقی کافی نیست. ادعای پژوهش، پیروی ضمنی از معیارهای اخلاقی است. اجماع و توافق در باب معیارهای اخلاقی مبتنی بر نوعی درک ضمنی ناشی از زیستن در یک نوع فرهنگ و هویت خاص است که قابل تدوین در قالب استدلال عقلانی نیست. تربیت اخلاقی، متکی بر خزانه دانش ضمنی منجر به کسب بینش عمیق درباره اخلاق می شود که نقش مهمی در حصول فضایل اخلاقی دارد. پژوهش حاضر از این ویژگی با عنوان پیروی ضمنی از معیارهای اخلاقی دفاع کرده است.

    کلیدواژگان: معیار اخلاقی، تکوین اخلاقی، پژوهش اخلاقی، تربیت اخلاقی رهنمودی، پیروی ضمنی
|
  • MohammadTaghi Eslami* Pages 5-22

    One of the models for discussion, argument, and justification in applied ethics is “narrative ethics” which has a controversial concept. To understand the moral values and norms of each person in this sense, it would be helpful to hear the story of his life which can lay the foundations for moral decisions. Therefore, encountering the moral challenges and dilemmas in people’s individual and professional lives, we should take their stories seriously. In view of challenging claims which are made in this paper, it would be important to discuss this issue especially because there are not any works written so far in Persian. Adopting a descriptive-analytic method, this paper seeks first to explain the benefits of and approaches to narrative ethics, and then to explicate and analyze three challenging approaches to it. The findings of this study show that one cannot deny the benefits of narration for applied ethics. If narration is ignored, then many moral elements will be disordered, and all aspects of the cases of applied ethics will not be fully identified. It is worth noting that to put emphasis on these benefits is not to eliminate the need for moral theories and principles.

    Keywords: Ethics, Applied ethics, narration, Methodology, moral justification, moral element
  • MohammadSaied Abdollahi *, Ahmad Fazeli Pages 23-44

    The relation between religion and morality has been always considered to be a central subject in moral philosophy and philosophy of religion. Ṭāḥā ʻAbd al-Raḥmān, a famous Moroccan philosopher, is regarded as one of the most influential thinkers in the Arab world. He is a systematic theorist who has presented many views for different philosophical problems. The new theory of “unity of morality and religion” is put forward by him concerning the relation between religion and morality. He believes that the prevalent attitudes about this relation are derived from a thought that has taken disunity for granted, whereas it does not make sense to think of morality and religion as two distinct phenomena. After discussing ʻAbd al-Raḥmān’s view concerning morality and religion, we attempt to critically analyze it and to clarify that he failed to prove the unity of religion and morality in terms of their concepts and instances.

    Keywords: Religious morality, morality, religion, Ṭāḥā ʻAbd al-Raḥmān, rationality, faith, modernity
  • Masoomeh Sadat Salek * Pages 45-72

    People’s moral actions can be analyzed differently according to the theoretical principles of distinct psychological views, and the scope of difference among them may be extended to gender discrimination. The analysis of moral agency is influenced by the hypothesis of Darwinian Evolution due to its broad and strong impact on the field of physiology and others. Thus, theorists have advanced explanations appropriate to the foundations of evolutionary trends in these fields. The present study seeks first to consider the principles influential in moral agency according to the theory of evolution, second to explore some desires and actions which directly or indirectly come from dispositions or the moral kind of agency, and third to analyze the role of sexuality in moral agency. It may be supported by the study of views about evolutionary ethics that human will and responsibility are affected by principles, foundations, and explanations based on the theory of evolution and its consequences. The fact that there are evolutionary explanations as to certain moral phenomena such as sympathy, care, commitment, and aggression can make it suitable to follow from this standpoint the debate on whether ethics can be affected by sex or not.

    Keywords: Moral psychology, evolutionary ethics, evolution, ethics, Darwinism, sex, moral agent
  • MohammadAmin Khansari* Pages 73-94

    Deontology is considered to be one of the most challenging well-known theories in the field of ethics. Being a traditional rival to utilitarianism, deontology has constantly been defined as opposed to the consequentialist theories. It has been acknowledged by many theorists that Immanuel Kant - the famous German philosopher – provided the most prominent account of deontology. This account has been explored and criticized from different standpoints, and it seems essential to critically assess it in terms of the foundations of Islamic ethics. Employing a critical analytical method and using library sources, especially transferred ones about Islamic ethics, this study aims to elaborate the different constituents and aspects of Kantian theory, and to weigh it up according to the doctrines and foundations of Islamic ethics. Although Kantian theory demonstrates a variety of significant capabilities and advantages, it pursues an absolutist and radically rationalist approach which has raised serious objections and challenges. It seems implausible at least to the advocates of religious ethics that morality cannot justifiably depend upon religion. This claim is regarded as the most significant drawback of Kant’s moral theory while there are some other presuppositions and assertions in it which are seen as wrong by other thinkers.

    Keywords: Normative ethics, deontology, moral deontology, Immanuel Kant, Islamic ethics, morality’s dependence on religion, categorical imperative
  • Mohammad Niazi * Pages 95-116

    This paper seeks to critically explain and examine the concept of “moral taint” for the first time in Persian. One has moral taint when his moral character forms a negative state without his involvement in its formation. While the term of “moral taint” is recently coined, its referent has been discussed in previous works. To explain this term in more detail, the current paper aims to compare it with moral luck and metaphysical sin. Moreover, it discusses certain potential consequences of moral taint such as shame, regret, moral responsibility, and compensation. It argues for the view that the theory of moral taint is not sufficiently coherent and the account given for it is faced with a number of problems. Reflection on this concept shows that moral taint, which can characterized as a scandal, is more a social fact than an ethical one. Although its proponents justifiably intended to bear in mind crimes against humanity and to learn from these crimes, good intentions do not make the idea right.

    Keywords: moral taint, collective responsibility, metaphysical sin, shame, Compensation, Moral luck
  • Mohsen Bohlooli Faskhoodi * Pages 117-138

    Michael Hand regards compliance with ethical standards as the primary objective of moral education. He believes that directive moral education is a kind of thoughtful reflection which aims to promote compliance with justified ethical standards. Therefore, one cannot remain impartial to justified ethical standards and one needs to purposefully contribute to the debate so as to arrive at a reasonable conclusion. Hand sees this as a necessary condition for the continuity of social life. The main question of this study is whether it is an appropriate way for moral education to justify ethical standards by means of argument. This study seeks to challenge Hand’s commitment to argument and rational justification for ethical standards as the most effective method for moral education. This is because logical reasoning is not by itself sufficient to convince others and to promote compliance with moral principles. The present research claims that there is a sort of implicit compliance with ethical standards. General agreement on ethical standards depends upon some implicit understanding obtained by living in an especial culture with a distinctive identity. This cannot be formulated in rational arguments. Moral education based on this understanding may lead to a deep insight into ethics that plays a crucial role in acquiring moral virtues. The current research defends this quality as implicit compliance with ethical standards.

    Keywords: Ethical standard, Moral development, moral research, directive moral education, implicit compliance