فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 21، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی خیرالهی، گلناز جوزانی کهن، رضا محبیان، علی مرادزاده صفحات 1-15

    تعیین گونه های سنگی، فرآیند اختصاص خواص مخزن به رخساره های زمینشناسی است و یک گونه سنگی تعیین شده دارای خواص زمین شناسی و مخزنی مشابه و حدودا یکسان است. امروزه روش های بسیار مختلفی برای تعیین گونه های سنگی پیشنهاد شده و توسعه یافته است. از آن جمله می توان به روش رخساره حفرات و روش لوسیا اشاره کرد که از ویژگی های سنگ شناسی در کنار تخلخل و تراوایی استفاده می کند. از مهمترین این روش ها، تعیین گونه های سنگی به روش شاخص منطقه جریان می باشد. همچنین، معادلات مختلفی مانند وینلند-پیتمن و تابع جی-لورت در این زمینه وجود دارد که از روش های بسیار معتبر در تعیین گونه های سنگی می باشد. در این مطالعه با طراحی یک مسیر کار جدید و با استفاده از مهم ترین و کاراترین روش های تعیین گونه های سنگی اعم از روش های شاخص منطقه جریان، تفکیک تخلخل، شاخص وینلند-پیتمن، شاخص تغییر یافته منطقه جریان و لگاریتم های شاخص منطقه جریان و شاخص تغییر یافته منطقه جریان و اعمال روش های مذکور بر روی داده های مغزه، نگار چاه و لرزه ای، به تعیین گونه های سنگی در سه بعد و در کل میدان مورد بررسی پرداخته ایم. پس از اعتبار سنجی نهایی، به ترتیب، مقادیر ضرایب همبستگی بیش از 83%، 57%، 70%، 70%، 73% و 78% برای روش های مورد استفاده به دست آمد که بیانگر دقت و کارایی بیشتر روش شاخص منطقه جریان جهت تفکیک گونه های سنگی در این میدان می باشد. همچنین مقایسه جزیی نتایج اعتبارسنجی انجام شده پس از به کار گیری هر روش نیز تاییدکننده بیشترین دقت برای روش مبتنی بر شاخص منطقه جریان است. در نتیجه، با ادغام این روش با نشانگرهای لرزه ای، گونه های سنگی را در کل میدان و در سه بعد تفکیک کرده که چهار گونه سنگی مجزا تعیین گردید.

    کلیدواژگان: تعیین گونه های سنگی، خواص مخزنی، شاخص منطقه جریان، داده های مغزه
  • سیده اکرم جویباری، پیمان رضائی، مجید مهدی پور صفحات 16-32

    سازند ایلام یکی از مخازن نفتی کربناتی مهم حوضه زاگرس و فروبوم دزفول است. به منظور شناسایی ریز رخساره و شرایط ته نشینی و فرآیندهای دیاژنزی تعداد 100 مقطع نازک میکروسکوپی از یک چاه این مخزن در یکی از میادین نفتی فروبوم دزفول مورد ارزیابی قرار گرفت. از داده های تخلخل و تراویی برای بررسی کیفیت مخزنی استفاده شد. مطالعه پتروگرافی منجر به شناسایی 9 ریز رخساره متعلق به کمربندهای رخساره ای لاگون، پشته کربناته، رمپ میانی و رمپ خارجی گردید که در محیط رمپ کربناته تک شیب نهشته شده اند. مهم ترین فرآیندهای دیاژنزی شناسایی شده مخزن ایلام شامل سیمان شدگی، انحلال، شکستگی، میکرایتی شدن، استیلولیت زایی و دولومیتی شدن هستند. بر مبنای طبقه بندی کیفی مخزن و نمودارهای پتروفیزیکی لوسیا رخساره های لاگون و رمپ میانی وضعیت مخزنی متوسط و رخساره های پشته کربناته و رمپ خارجی وضعیت مخزنی ضعیفی دارند. کیفیت مخزنی رخساره های لاگون و رمپ میانی در ارتباط با وجود تخلخل-های بهم مرتبط و کانالی می باشد. رخساره های پشته کربناته نیز به دلیل سیمانی شدن شدید و وجود تخلخل های غیرمرتبط مانند تخلخل قالبی ، دارای تراوایی پایینی است و وضعیت مخزنی ضعیفی دارد. به طور کلی سازند ایلام در میدان مورد مطالعه به لحاظ مخزنی در وضعیت ضعیفی قرار دارد که این مهم می تواند علاوه بر کنترل کننده های رخساره ای در ارتباط با عدم گسترش شکستگی و دولومیتی شدن و گسترش بیش از حد سیمانی شدن در این رخساره ها باشد. از این رو سازند ایلام در در میدان مورد مطالعه علی رغم داشتن توالی کم عمق بیشتر نسبت به عمیق به دلیل فرآیندهای دیاژنتیکی از عملکرد مخزنی ضعیفی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت مخزنی، محیط رسوبی، سازند ایلام، فروبوم دزفول
  • عبیر عیسی، عباس قادری، محمد خانه باد، تیا کولار، جورکاوسک صفحات 33-53

    در این پژوهش، توالی رسوبی سازند سرخ شیل در برش چینه شناسی رباط شور در باختر کفه فروافتاده طبس از دیدگاه زیست چینه نگاری مورد بررسی قرار گرفته است. توالی سازند سرخ شیل در این برش با 48 متر ستبرا، متشکل از شیل، مارن و سنگ آهک های مارنی است که با گذر همشیب بر روی آخرین لایه های سازند جمال قرار گرفته و به طور مشابهی توسط دولومیت های سازند شتری پوشیده شده اند. در نمونه های برداشت شده از توالی یاد شده 9 گونه مختلف متعلق به 4 جنس کنودونتی Ellisonia، Hadrodontina، Parachirognathus و Pachycladina شناسایی شدند که برای نخستین بار از این سازند گزارش می شوند. مجموعه کنودونتی موجود در قالب سه بایوزون Hadrodontina aequabilis، Hadrodontina anceps و Pachycladina obliqua تفکیک شده اند. تاکسای مورد مطالعه با کنودونت هایی که پیش تر از قلمروهای نزدیک به ساحل و کم ژرفای تتیس باختری در جنوب و خاور اروپا در بازه زمانی تریاس پیشین (گریسباخین پسین اسمیتین میانی) گزارش شده بودند، همخوانی خوبی دارند. این بایوزون های کنودونتی برای فهم بهتر پراکندگی و قرابت کنودونت های تریاس پیشین باختر آسیا، جایگاه زیست دیرینه جغرافیایی آنها و کارکردشان در زیست چینه نگاری تریاس پیشین جهت مقایسه با بایوزون های کنودونتی معرفی شده از دیگر نقاط جهان و در نهایت انجام تطابق زیست چینه ای مناسب با نقاط مشابه کاربرد دارند. بررسی ضریب تغییر رنگ کنودونت های سازند سرخ شیل در زمان گریسباخین پسین بیانگر شاخص CAI=5، در اسمیتین بیانگر شاخص CAI=4 و در دینرین بیانگر CAI=6-8 می باشد که در محدوده عقیم برای تولید هیدروکربور قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تریاس پیشین، گریسباخین، اسمیتین، سرخ شیل، کنودونت
  • بهراد ذبحی کمند، محمدعلی صالحی، عزت حیدری، علی بهرامی صفحات 54-77

    سازند جمال به سن پرمین میانی در برش چاه ریسه مورد مطالعه رسوب شناسی و ژیوشیمی رسوبی قرار گرفته است. بر اساس مطالعات صحرایی انجام گرفته در این تحقیق، سازند جمال با ضخامت 251 متر به 8 واحد لیتواستراتیگرافی تفکیک شده است. مرز زیرین این سازند که مصادف با گذر از دوره کربونیفر به پرمین است به صورت ناپیوسته و مرز بالا نیز ناپیوسته با سازند سرخ شیل به سن تریاس زیرین است. با توجه به پتروفاسیس های آواری و ریزرخساره های کربناته شناسایی شده در سازند جمال و بر اساس ارتباطات رخساره ای و همچنین تغییرات تدریجی آنها یک رمپ کربناته کم عمق برای ته نشست نهشته های آواری و کربناته این سازند در نظر گرفته شده است. در برش مورد مطالعه بر اساس مطالعات پتروگرافی صورت گرفته چهار نوع دولومیت شناسایی شده است. مدل دولومیتی شدن برای نهشته های دولومیتی سازند جمال در دولومیت های نوع اول مربوط به پهنه های جزر و مدی و برای سایر دولومیت ها از نوع مدل دولومیتی دفنی می باشد. مطالعات ژیوشیمیایی انجام شده شامل آنالیز عناصر اصلی و فرعی شامل عناصر کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، استرانسیوم (Sr)، منگنز (Mn) و آهن (Fe) بوده است. نسبت های مورد نظر از این عناصر و همچنین با مقابل قرار دادن برخی از عناصر با ایزوتوپ های اکسیژن و کربن در نمودارهای مختلف جهت تعیین و تفکیک کانی شناسی اولیه نهشته های کربناته و همچنین تعیین سیستم دیاژنتیکی تاثیرگذار بر روی سازند جمال مورد استفاده قرار گرفته است. سیستم دیاژنتیکی حاکم بر سازند جمال نیمه بسته بوده و همچنین کانی شناسی اولیه مربوط به آن آراگونیت بوده است. بررسی مقادیر عناصر اصلی و فرعی نمونه های دولومیتی منجر به تفکیک چهار نوع دولومیت گردیده است که در مطالعات پتروگرافی نیز بر اساس مشخصات نظیر اندازه بلور ویژگی های متفاوت دارند. داده های ایزوتوپی اکسیژن و کربن نمونه های دولومیتی نیز شرایط دیاژنتیکی تشکیل انواع آنها را مشخص کرده است.

    کلیدواژگان: ژئوشیمی، عناصر اصلی و فرعی، ایزوتو های اکسیژن و کربن، پرمین، دولومیت، دیاژنز
  • عاطفه چنارانی، میثم شفیعی اردستانی، محمد وحیدی نیا صفحات 78-97

    سازند تیرگان (کرتاسه زیرین) در حوضه رسوبی کپه داغ عمدا تا از سنگ آهک های االیتی- اربیتولین دار و سنگ آهک دولومیتی تشکیل شده که به طور همشیب بر روی سازند سیلیسی آواری شوریجه و در زیر سازند آهکی مارنی سرچشمه قرار گرفته است. در برش جوزک مرز بالایی سازند تیرگان به صورت گسله بوده و سنگ آهک های گل سفیدی سازند آبدراز بر روی آن قرار گرفته است. به منظور مطالعه بایواستراتیگرافی سازند تیرگان در غرب حوضه رسوبی کپه داغ، دو برش اسطرخی وجوزک اندازه گیری و مطالعه شده اند. مطالعات فسیل شناسی منجر به شناسایی دو مجموعه فسیلی از فرامینیفرهای بنتیک و جلبک های آهکی سبز شده است. 21 جنس و 24 گونه از فرامینیفرهای بنتونیک و 16 جنس و 26 گونه از جلبک سبز از خانواده داسی کلاداسه آ در برش اسطرخی، 21 جنس و 26 گونه از فرامینیفرهای بنتونیک و 10 جنس و 10 گونه از جلبک سبز از خانواده داسی کلاداسه آ در برش روستای جوزک واقع در غرب حوضه شناسایی شده است. بر اساس این مطالعات ، سن سازند تیرگان در غرب حوضه بارمین- آپتین پیشین (بدولین) تعیین شده که با سن ارایه شده در مرکز و شرق حوضه مطابقت دارد. همچنین بر اساس مطالعه حوادث زیستی دیرینه مشخص شد FA گونه Dictyoconus pachymarginalis و LA گونه Montseciella arabica در شرق حوضه رسوبی کپه داغ و حوادث زیستی FAs گونه Palorbitolina lenticularis , Salpingoporella muehlbergii قاعده زمانی آپتین در مرکز و غرب حوضه مشخص می گردد.

    کلیدواژگان: حوضه رسوبی کپه داغ، سازند تیرگان، فرامینیفر بنتیک، جلبک سبز، حادثه زیستی دیرینه
  • علیرضا بشری صفحات 98-108

    سازند ایلام در اواخر کرتاسه (سانتونین) در محیط نرتیک / پلازیک در خلیج فارس نهشته شده است. متعاقب رسوبگذاری آن عمیق شدگی در یا سبب رسوب شیل های تیره رنگ متورق سازند گورپی انجام یافته است. سازند ایلام در این ناحیه دارای ضخامت متغیر 75-110 متر میباشد. این ساختمان بسب رشد فعالیت نمک های عمیق سری هرمز ایجاد و شکل گرفته است. سازند ایلام در این میدان بسبب میزان تولید پایین پتانسیل ثانویه محسوب میگردد، و هیچ گونه نفتی از این لایه مخزنی در حال حاظر تولید نمی گردد. این مطالعه بمنظور شناخت بهتر افق مخزنی ایلام، تلفیق اطلاعات لرزه نگاری و پتروفیزیکی و با روش دترمینستک و استوکاستیک (ناقاطع) انجام گردیده تا مدل زمین شناسی ابداع گردد. خواص لرزه ای این سازند بعنوان دومین متغیرها در بهبود بخشیدن شبکه بندی و الگاریتم های شبیه سازی گوسی متوالی در ساخت یک مدل زمین شناسی سازند ایلام میباشد نتایج این مطالعات نشان میدهد که میزان اشباح آب در این سازند، بالا بوده، که نماینگر این حقیقت است که این سازنذ از نظر تجمع هیدروکربور از اهمیت پایینی برخوردار است. از پنج زون تشخیص داده در این مطالعه ، پنجمین ذون دارای پتانسیل بالایی، بویژه در محدوده شرقی و مرکز میدان برخوردار است. کلمات کلیدی:، خلیج فارس، ناحیه سیری، سازند ایلام، لرزه نگاری، پتروفیزیک، مدل زمین شناسی

    کلیدواژگان: خلیج فارس، ناحیه سیری، سازند ایلام، لرزه نگاری، پتروفیزیک، مدل زمین شناسی
|
  • Mahdi Kheirollahi, Golnaz Jozanikohan, Reza Mohebian, Ali Moradzadeh Pages 1-15

    Rock typing is the process of assigning reservoir properties to geological facies, and an identified rock type has similar geological and reservoir properties. Due to the importance of identifying and separating rock types in hydrocarbon reservoirs, various methods have been proposed and developed today for the determination of rock types. One of the simplest methods is the porosity chart against permeability and cut-off determination, and one of the most important and practical of these methods is to determine rock types by flow zone indicator. In this study, we examine one of the most important hydrocarbon fields in the south of Iran where core, well and seismic data are available for the field studied so that by designing a new workflow and with use of the most important and efficient methods of rock typing, including FZI, porosity, Winland-Pitman index, FZI*, and logarithms of FZI and FZI* we have identified rock types in three dimensions and through the whole field. After the final validation, the correlation coefficient values were more than 83%, 57%, 70%, 70%, 73% and 78% for the methods used, indicating greater accuracy and efficiency of the FZI method for the rock types separation in this field. The partial comparison of the validation results after each method employment also confirms the highest accuracy belongs to the FZI method. As a result, by integrating this method with seismic attributes, the rock types have been separated in four different groups throughout the field in three dimensions.

    Keywords: Rock typing, Hydrocarbon reservoirs, Rock typing approaches, Flow units, Reservoir model
  • Seyedeh Akram Jooybari, Peyman Rezaei, Majid Mehdipour Pages 16-32

    The Ilam formation is one of the important carbonate oil reservoirs of the Zagros and Dezful embayment basins. In order to identify the microfacies and depositional conditions and diagenesis processes, 100 microscopic thin sections from one well of this reservoir in one of the Dezful embayment oil fields were evaluated. Porosity and permeability data were used to check reservoir quality. The petrographic study led to the identification of 9 microfacies belonging to the facies belts of lagoon, barier, middle ramp and outer ramp, which were deposited in the homoclinal ramp environment. The most important diagenesis processes identified in Ilam reservoir include cementation, dissolution, fracture, micriteization, stylolitization, and dolomitization. Based on the qualitative classification of the reservoir and Lucia's petrophysical diagrams, the lagoon facies and the middle ramp have an average reservoir status, and the carbonate barier facies and the outer ramp have a weak reservoir status. The reservoir quality of the lagoon and middle ramp facies is related to the existence of interconnected and channel porosities. Due to strong cementation and the presence of unrelated porosity such as mold porosity, the carbonate barier facies has low permeability and has a poor reservoir status. In general, the Ilam Formation in the studied field is in a weak state in terms of reservoir, which can be important in addition to the facies controllers in relation to the lack of expansion of fracture and dolomitization and the excessive expansion of cementation in these facies. Therefore, the Ilam Formation in the studied field has a weak reservoir performance due to diagenetic processes, despite having more shallow sequences than deep ones.

    Keywords: Reservoir quality, Sedimentary environment, Ilam Formation, Dezful embayment
  • Abeer Issa, Abbas Ghaderi, Mohammad Khanehbad, Tea Kolar-Jurkovšek Pages 33-53

    Sorkh Shale Formation in Rabat-e-Shur stratigraphic section, west of the Tabas Depression, has been biostratigraphically investigated in this research. The Sorkh Shale Formation, with 48 meters thickness in this section, consists of shale, marl, and marly limestones, which are underlain by the Permian Jamal Formation and are overlain by the Triassic Shotori Formation dolomites. Nine conodont species belonging to four genera, Ellisonia, Hadrodontina, Parachirognathus, and Pachycladina were identified for the first time from this formation. The mentioned conodont assemblage is divided into three biozones: Hadrodontina aequabilis, Hadrodontina anceps, and Pachycladina obliqua. These taxa are in good agreement with the previously reported euryhaline assemblages from the near-shore and shallow water Western Tethyan realms in the south and east of Europe in the Early Triassic (Late Griesbachian-Middle Smithian). These conodont biozones are used for a better understanding of the distribution and affinities of the Early Triassic conodonts in West Asia, their paleobiogeographical rank, their significant role in the Early Triassic chronostratigraphy and their importance in bio-correlation of different section worldwide. Examination of the conodont alteration index of the obtained taxa from the Sorkh Shale Formation demonstrates CAI=5 during the late Griesbachian, CAI=4 in the Smithian, and CAI=6-8 in the Dienerian substages which is placed in the barren Zone for hydrocarbon production.

    Keywords: Early Triassic, Griesbachian, Smithian, Sorkh Shale, Conodont
  • Behrad Zebhi Kamand, Ezat Heydari, Ali Bahrami Pages 54-77

    The Middle Permian Jamal Formation have been investigated for sedimentological and geochemical aspects in the Chah-Riseh section, northeast Isfahan. According to the field studies the Jamal Formation with 251 m thickness divided into eight lithostratigraphic unit. Lower boundary of this formation with an unconformity is underlained by the Sardar Formation which belongs to the Carboniferous period and upper boundary with an unconformity reaches to the Lower Triassic Sorkh-Shale Formation. Facies and microfacies studies of the Jamal Formation led to the identification of two petrofacies and 14 carbonate microfacies. According to the recognized carbonate allochems, petrofacies and microfacies of the Jamal Formation and some evidence such as transitional microfacies changes, we can consider a depositional environment of a shallow mixed siliciclastic-carbonate ramp platform. Petrographically, four types of dolomites are recognized in the Jamal Formation. The dolomitization model for the type I dolomite is considered forming in tidal flat and burial dolomitization for types II, III and IV. Geochemical studies including major and trace elements analysis comprised of elements such as Ca, Mg, Sr, Mn and Fe. Using ratios of the elements and also by plotting some of these elements cross carbon and oxygen isotopes in various diagrams have been used in determining the original mineralogy of carbonate deposits and efficient diagenetic system on the Jamal Formation. The results indicate that the dominant diagenetic environment effected on the carbonate deposits of Jamal Formation was occurred in a semi-closed system and the original mineralogy was aragonite. Evaluation of major and trace elements contents of the four types dolomites, confirmed different characteristics of theses dolomite resembling crystal sizes in petrographic studies. Carbon and oxygen isotopes data of dolomites also defined their diagenetic situations.

    Keywords: Geochemistry, Major, Trace Elements, Carbon, Oxygen Isotopes, Permian, Dolomite, Diagenesis
  • Atefeh Chenarani, Meysam Shafiee Ardestani, Mohamad Vahidinia Pages 78-97

    Tirgan Formation (Lower Cretaceous) in the Kopeh-Dagh sedimentary basin consists mainly of Oolitic, Orbitolina, dolomitic limestones that conformably overlies the Shurijeh and Sarcheshmeh formations, respectively. Upper contact of Tirgan Formation at Jozak section with Abderaz Formation is faulty and were placed under white chalky limestone of the Abderaz Formation. Two stratigraphic sections at Estarkhi and Jozak were measured and sampled. Biostratigraphicic studies lead to two benthic foraminifera and calcareous green algae fossil assemblages have been identified. Twenty one genera and 24 species of benthic foraminifera and 16 genera and 26 species of calcareous green alge at Estarkhi section, 21 genera and 26 species of benthic foraminifera and 10 genera and 10 species of calcareous green alge at Jozak section in west of Kopeh-Dagh sedimentary basin have been identified. This study has been suggested the Barremian- Early Aptian( Bedulian) stage for the Tirgan Formation at these localities that is corresponded with age of central and east basin. Also based on paleobio-events study were determined base of the Aptian stage in east of the kopeh-Dagh sedimentary basin base of FA(First Appearance) Dictyoconus pachymarginalis and LA(Last Appearance) Montseciella arabica and in center and west of the basin base of the FAs Palorbitolina lenticularis, Salpingoporella muehlbergii.

    Keywords: Kopeh-Dagh sedimentrary basin, Tirgan Formation, Benthic foraminifera, Green calcareous algae, Paleo-bio-event
  • Alireza Bashari Pages 98-108

    Ilam Formation is deposited at the late Cretaceous (Santonian) in a neritic/pelagic environment. Following the Ilam deposition, a general deepening has occurred and the Gurpi formation (shaly layer) was deposited. Ilam has thickness variation between 75-110m and structure has created as a result of upward movement of deep seated salt. Ilam reservoir in this field is regarded as a secondary hydrocarbon potential, and since now, no oil has been produced from this horizon. petrophysical and Seismic interpretation has been done for the Ilam reservoir, the geological models (structural and property models) are generated, with both deterministic and stochastic approaches. The seismic attributes as secondary variables, improved the kriging and Sequential Gaussian Simulation (SGS) algorithm results for modeling of Ilam. This study reveals that Water Saturation is generally high, indicating that Ilam reservoir has low hydrocarbon potential, within the five reservoir potential zones, the zone 5 indicated a good original oil in place potential, especially in the western and central parts of the field.

    Keywords: Persian Gulf, Sirri District, Ilam reservoir, Petrophysics, Seismic interpretation, Geological Model