فهرست مطالب
نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 61 (بهار و تابستان 1398)
- تاریخ انتشار: 1398/04/10
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 5-20
دف از انجام این تحقیق شناسایی میزان تاثیر آموزش کارکنان بر توانمند سازی پرسنل بانک کشاورزی می باشد. در این تحقیق از روش توصیفی - پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری ،کلیه کارکنان شرکت کننده در دوره های آموزشی بانک کشاورزی غرب شهر تهران و نیز مدیران آنها می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 124 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روش آماری مورد استفاده شامل: T تک نمونه ای ، تحلیل واریانس چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون می باشد. نتایج بدست آمده نشان داد که از نظر مدیران و کارکنان ،آموزش توانسته است بر مولفه های روشنی هدف ها ، رفتار عادلانه ، پیشبرد کارهای تیمی، برقراری ارتباطات سازنده و ارتقا روحیه کارکنان موثر باشد اما در ارتباط با مولفه های روحیه مشارکت جویی و ایجاد محیط کاری سالم نقشی نداشته است. همچنین نتایج نشان داد که بین تعداد دوره های حضور در کلاس های آموزش ضمن خدمت و توانمند سازی کارکنان رابطه وجود دارد ، اما بین ساعات حضور در کلاس ها و توانمند سازی کارکنان رابطه معناداری از لحاظ آماری مشاهده نگردید.
کلیدواژگان: توانمند سازی، آموزش، روحیه مشارکت جویی، محیط کاری سالم -
صفحات 21-35
پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک های تفکرو هیجان طلبی در دانشجویان کارشناسی رشته های هنر و ریاضی انجام شده است . جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان مرد رشته هنر و ریاضی ، دانشکده هنر و معماری و تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی است که در نیمسال دوم تحصیلی 88-87 به تحصیل اشتغال داشتند. نمونه پژوهش با 266 نفر از دانشجویان مرد ریاضی و هنر انجام گرفت که به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند . برای سنجش سبک های تفکردانشجویان از پرسشنامه سبک های تفکراسترنبرگ و نیز برای اندازه گیری هیجان طلبی از آزمون هیجان طلبی آرنت استفاده شد که هر دو آزمون فوق برای دانشجویان در دانشگاه هایشان اجرا گردید . پس از جمع آوری داده ها ، فرضیه های تحقیق از طریق آزمون آماری میانگین دو گروه مستقل در سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شدند و نتایج زیر را در مردان به دست دادند : سبک های تفکرقانون گذار ، اجرایی ، قضاوتگر ، فرد سالار ، پایورسالار ، جرگه سالار ، کلی نگر ، جزیی نگر ، درون نگر ، ناسالار، بیرون نگر و آزاد اندیش دانشجویان رشته ریاضی و رشته هنر در یک سطح بوده و تفاوتی با یکدیگر ندارد و سبک تفکر محافظه کار دانشجویان رشته ریاضی بیشتر از دانشجویان رشته هنر است . همچنین با 99 درصد اطمینان هیجان طلبی دانشجویان هنر بیشتر از دانشجویان ریاضی است .
کلیدواژگان: سبک های تفکر، هیجان طلبی، دانشجویان ریاضی و هنر، مردان _ -
صفحات 37-50
پرورش قوه فهم همواره یکی از غایات تعلیم و تربیت و همچنین یکی از مشکل ترین و مبهم ترین مباحث آموزش بوده است. با آن که مطالعات بسیاری بر روی پرورش قوه فهم صورت گرفته است ، اما سوالات بسیاری در این حوزه مطرح است. پژوهش حاضر سعی می کند با استفاده از چارچوب پروژه« تدریس برای فهمیدن» که توسط پژوهشگران پروژه صفر دانشگاه هارواد تعیین شده است، تاثیر تدریس با هدف فهمیدن را با شیوه غیرفعال برعملکرد تحصیلی دانش آموزان دختر هنرستانی معین کند. این چارچوب عبارت است از :اهداف فهمیدن ،مباحث مولد عملکردهای فهمیدن ارزشیابی تکوینی .نتایج نشان داد که بین دو گروه آزمایش و شاهد در آزمون سنجش دانش تفاوت معنی داری وجود ندارد، اما دانش آموزان گروه آزمایش در آزمون تحلیل و همچنین ماندگاری ذهنی عملکرد بهتری از خود نشان دادند.
کلیدواژگان: اهداف فهمیدن، مباحث مولد، عملکردهای فهمیدن، ارزشیابی تکوینی _ -
صفحات 51-70
جهت گیری های هدفی و خود-ادراکی ها از مهم ترین ویژگی های انگیزشی دانش آموزان هستند که بر رفتارهای یادگیری آنان تاثیر می گذارند. مقیاس رویکردهای یادگیری ابزاری است که توسط میلر، دی بیکر و گرین (1999) برای اندازه گیری این ویژگی ها توسعه داده شده است. مطالعه حاضر با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل تاییدی ساختار عاملی این مقیاس را در بین دانش آموزان ایرانی بررسی کرد. شرکت کنندگان متشکل از 1371 دانش آموز پایه ی سوم دبیرستان مدارس دولتی شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به 32 سوال مقیاس رویکردهای یادگیری پاسخ دادند. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که این مقیاس می تواند توسط چهار عامل اشباع شود. شاخص های مناسب برازش در تحلیل عاملی تاییدی وجود چهار عامل اهداف یادگیری، اهداف عملکردی، اهداف آینده و ادراک از توانایی را تایید کرد. یافته ها فرهنگ وابسته بودن اهداف پیشرفت و لزوم رواسازی ابزارهایی که در جوامع دیگر برای سنجش این اهداف ساخته شده اند را نشان داد.
کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، ادراک از توانایی، مقیاس رویکردهای یادگیری، روایی -
صفحات 71-90
- میان ابعاد کمال گرایی خویشتن مدار و دیگر مدار با ترس از موفقیت رابطه معناداری وجود ندارد اما کمال گرایی جامعه مدار با ترس از موفقیت دارای رابطه مثبت و معنادارمی باشد. 2- میان هر سه بعد کمال گرایی خویشتن مدار، دیگر مدار و جامعه مدار با انگیزش پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. 3- میان ترس از موفقیت با انگیزش پیشرفت تحصیلی رابطه معنادار ولی منفی وجود دارد. 4- در دو بعد کمال گرایی خویشتن مدار و دیگر مدار میان دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود ندارد اما در کمال گرایی جامعه مدار میان آنها تفاوت وجود دارد بدین صورت که کمال گرایی جامعه مدار پسران بیشتر از دختران است. 5- بین میزان ترس از موفقیت دانشجویان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود ندارد.
کلیدواژگان: کمال گرایی خویشتن مدار، کمال گرایی دیگر مدار، کمال گرایی جامعه مدار، ترس از موفقیت، انگیزش پیشرفت تحصیلی -
صفحات 91-124
رتباط کوششی برای ایجاد اشتراک در احساس، اندیشه، رفتار، و عمل است. بدین ترتیب ارتباط با ظرفیت و وسعت یا مضیقه کنشوری روان شناختی ،کنشگری اجتماعی و تفاهم پذیری کنشگران سر و کار می یابد. کنشگران چه تجارب زیست شده ای دارند ، از منظر کدام شبکه معانی ونه لزومانظام معانی (عقل وایمان،یا هنر یامصلحتی)، خود، جهان و دیگران را می بینند؟ محتوا، صورت ها و مجرا های ارتباطی نزد ذی نفعان: بانیان ، آمران، عاملان، حاملان، مخالفان، رقیبان و تمام کسانی که در معرض هر گونه کنش قرار می گیرند از چه مناظر و مرایایی مورد بازنمایی، درک، تفسیر، بازسازی، نفی، انکار، ویا تغافل قرارمی گیرد. کارکرد های ارتباط به این ترتیب ممکن است معنابخشی ، انسجام و یگانگی عاطفی ، یگانگی اجتماعی ، فرایند های نمادین تمایز وتفاوت ومخالفت ، معنا بخشیدن ،تنوع زایی معرفت آمیزیا عاطفی در شرایط و شاکله اجتماعی و در یک کلمه کنش و اندر کنش های های ا جتماعی دیگر باشد. ارتباط به مثابه سرمایه اجتماعی مطلوب می تواند سبب شود خودمحوری اخلاقی به حس اجتماعی متعالی ارتقاء یابد. یا به عکس گونه نا مطلوب آن می تواند تمایلات خود محورانه،فردی یا گروهی را به طرز خطرناکی شعله ورسازد. رابطه تبادلی و مفاهمه ای، به معنی فهم مشترک و فهم متقابل انسان ها از هم و از مسایل و موقعیت های یکدیگر است به آن شیوه ای که : هر کدام خود آن گونه فهم می کنند. در این گونه ارتباط علاوه بر شیفتگی،احترام،ویا تحمل شباهت های طرف های ارتباط علاقه مند به «تفاوت های با معنا» بین آن ها هم هستیم. تفاوت هایی که خود شور زندگی را در جان آدمی و جامعه ها می دمند. این چنین برداشت کنش تفاهمی از امور مبتنی بر این پیش فرض است که استمرار و کلیت امور مورد مطالعه ، از دست نرود یعنی پیوندهای گسستگی درارزش ها وباورها یعنی اختلال در شبکه معانی ونه لزومانظام معانی (بین ایمان که آشنای کنش تفاهمی است با هنر با عقل را)دریابیم . ارتباط کلامی سه وجه از پدیده نطق است که باهم همپوشی دارند ؛ تکلم وهنر، شکفتن و شکافتن افکار از دل افکار دیگر که در منطق مطرح می شود، بیان حقایق و واقعیات (که در علوم مطرح می شود).
کلیدواژگان: ارتباط، حس اجتماعی، خود محوری، مذاکره و مفاهمه