فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی - پیاپی 5 (فروردین 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای هنر و علوم انسانی
پیاپی 5 (فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا سریری صفحات 11-24

    در بین سال های 1354 تا 1356 کاوه گلستان مجموعه عکسی را به عنوان روسپی ثبت و ارایه کرد. در رابطه با زنان روسپی یا همان کارگران جنسی در بین سال های قبل از انقلاب، فیلم های سینمایی بسیاری با این مضمون ساخته شد؛ فیلم هایی از جریان «فیلم فارسی» که فاقد ارزش های هنری بودند و البته فیلم هایی از جریان «موج نو سینمای ایران» که با نگاهی متفاوت و دارای ارزش های هنری توسط فیلم سازان خلاق با دیدگاه نو و ژرف ساخته می شدند که در این مقاله، مجموعه عکس های روسپی کاوه گلستان، «مستند قلعه» ساخته کامران شیردل و فیلم های سینمایی «طوطی» ساخته ذکریا هاشمی و سینمایی «دشنه» ساخته فریدون گله که هر دو این فیلم های سینمایی حاصل جریان موج نو سینمای ایران می باشد که از ابعاد مختلف مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. با توجه به اینکه مجموعه روسپی گلستان با بیش از 40 سال از ثبت آن هنوز مورد بحث منتقدین و هنرمندان و علاقه مندان است، ضروری دانستم این مجموعه را با آثاری که محصول همان دوره تاریخی با همین مضمون در یک مدیوم متفاوت، مورد نقد و بررسی قرار دهم. کاوه گلستان، کامران شیردل، فریدون گله و ذکریا هاشمی و بسیاری از هنرمندان آن دوره با توجه به چنین معضلات اجتماعی و مصایب آن در وهله اول، برای خود زنان روسپی و در مرحله بعد، برای سایر افراد جامعه از کنار این واقعیت اجتماعی نگذشته اند و آن را نادیده نگرفته اند. پرداختن به این مقوله از جانب هنرمندان موجب شد مسیولین وقت برای این زنان خدمات اجتماعی مثل بیمه، بهداشت و آموزش درنظر بگیرند و این زنان از حمایت های اجتماعی برخوردار شوند و از مورد خشونت و تحقیر قرار گرفتن تا حدودی مصون بمانند.

    کلیدواژگان: کاوه گلستان، روسپی، طوطی، دشنه، قلعه
  • لیلا سالک قلعه حسن صفحات 25-36

    طنز یکی ازگونه های ادبی زبان است که اساس آن بر تضاد و ناهماهنگی با نظام و قراردادهای ذهنی مخاطب بنا شده است. طنزپرداز با نیتی اصلاح گرانه، کاستی ها و معایب جنبه های مختلف زندگی را به شیوه مضحک و مبالغه آمیز به نمایش درمی آورد. روبر دوآنو فرانسوی که در دهه 1930 با استفاده از دوربین عکاسی لایکا در خیابان های پاریس عکاسی می کرد. او یکی از معروفترین و تاثیرگذارترین عکاسان قرن بیستم و به همراه آنری کارتیه-برسون از پیشگامان فوتوژورنالیسم به شمار می آید. او با نگاهی ظریف و گاهی حاکی از طنز و سرخوشی به زندگی روزانه در پاریس و حومه آن به همراه دیگر عکاسان خیابانی وضعیت اجتماعی پاریس را به صورت مستندگرایانه به تصویر می کشیدند.بر اساس مطالبی که بیان شده است، در این پژوهش، به بررسی تعاریفی از طنز و انواع آن در طنز می پردازم. همچنین به تجزیه و تحلیل از آثار عکاسی هنرمند روبر دوآنو پرداخته می شود. عکاسی طنز از دیدگاه نظریه پردازان طنز درک و خلق تصویر هنرمندانه و نقادانه جهانی سراسر متناقض و متضاد، در قالبی نیشخندآمیز است؛ بی آن که عکاسان طنز و طنزپردازان، دمی کهنه گی و فنا را در ذات هر نوآمده فراموش کند. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی و پاسخ به این سوال است که چگونه می توان با واکاوی طنز در عکس های روبر دوآنو، از دیدگاه عبید زاکانی تعریفی بر مبنای طنز ارایه داد؟

    کلیدواژگان: طنز، واکاوی تلخند، روبر دوآنو، عبید زاکانی
  • الهام حسینی صفحات 37-51

    امروزه عکاسی جایگاه ویژه ای در بین عکاسان پیدا کرده است. همواره دغدغه اصلی هنرمند عکاس ثبت قسمتی از زمان بود که تداعی خاطره ای از ذهن شخصی خویش را به مخاطب القا کند، اما اکنون در آستانه قرار گرفتن سبک جدید مستندنگاری عکاس به دنبال شیوه نوین جهت بروز افکار درونی خویش از دل جامعه است. تلاقی دو قسمت از تاریخ در گذشته و حال می تواند یادآور همان حسی باشد که اکنون درصدد ثبت آن است. یعنی عکاس با مراجعه به یک بنای تاریخی ارزشمند با پیشینه ای تابناک از مزار شیخ احمد جامی به سراغ بخش گمشده ای از ادوار آیینی ایران رفته که شاید کمتر در ثبت تاریخی بدان پرداخته شده باشد. محسن بخشنده عکاس نام آشنای حوزه عکاسی خبری و مستند که در کارنامه خود جوایز ملی را به ثبت رسانده اکنون از لنز دوربین خویش لحظاتی را برای ما به ارمغان می آورد که می تواند عقبه ای درخشان از تاریخ و اسلام و آیین ها را پیش روی ما بگذارد. عکاسی بهتر می تواند به عنوان چالشی در برابر رفتارهای متداول اشخاص در این مراسم دارای ساخت و رنگ دیگری شود. بدین منظور هر گونه عملی در جست و خیز مردمان حاضر در مراسم آیینی می تواند نشان دهنده اجداد آنان بر فراز پیکره این بخش از تاریخ باشد. چه بسا مزار شیخ احمد جامی و متولیان اهل تسنن آن می تواند شیفتگی ما را در یادآوری قلمروی آن تسلی بخشد. با این حال، از آن جاکه عکاس مستند ثبت کننده خنثی و منفعل عناصر و صحنه پیش رویش نیست. عکس مستند نیز می تواند کارکردها و کیفیت های مختلفی به خود بگیرد. از این رو، با توجه به اهداف و قابلیت های گوناگون بازنمودی و بیانی عکاسی مستند، در این مقاله، به هدف بررسی و تبیین ویژگی های عکس مستند و مفاهیمی چون توصیف و تفسیر را در رابطه با عکس مستند مورد بررسی قرار داده ایم. هم چنین، پرسش مطرح شده این است که عکس مستند به واسطه بصری بودن آن، چه ویژگی ها و وجه هنری به خود می گیرد و به عکس مستند تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: عکاسی خبری، عکاسی مستند، مراسم آیینی، مزار شیخ احمد جامی، هنر عکاسی
  • سمیه شارعی صفحات 53-72

    فیلم مستند پاتک روز چهارم، دومین قسمت از مجموعه مستند روایت فتح است که در چهارمین روز عملیات والفجر8 در یکی از محورها که دشمن اقدام به پاتک (ضدحمله) می کند توسط مصطفی دالایی به عنوان کارگردان و فیلمبردار و سعید فراقی داریان به عنوان صدابردار و محمد اخوان به عنوان دستیار فیلمبردار گرفته می شود و توسط مرتضی آوینی تدوین و صداگذاری می شود. در این مقاله به صورت مختصر و مفید به تحلیل و بررسی چند عکس منتخب از صحنه های این فیلم با رویکرد زیبایی شناسی پرداخته می شود. روش تحقیق مبتنی بر شیوه توصیفی- تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت ترکیبی از شیوه کتابخانه ای و مصاحبه است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که اولا در تمام جنگ های رخ داده در طول تاریخ، کمتر عکاس و فیلمبرداری دیده شده که در حین عملیات و در محاصره دشمن که هر لحظه امکان کشته شدن یا اسارتشان می رفت، بتواند واقعیت های جنگ و زندگی رزمندگان ایرانی و مقابله با دشمن را به طور مستقیم به تصویر بکشد. دوم اینکه حضور گروه فیلمبرداری در این معرکه سبب شده تصاویر خاص از حالات و روحیات رزمندگان ایرانی در شرایط محاصره ضبط و ثبت شود که بی تردید برگی شفاف برای تاریخ کشور ایران است. سوم اینکه در خلال تهیه چنین عکس و فیلم هایی تعداد زیادی از عکاسان و اکیپ های فیلمبرداری مجروح شدند و یا به شهادت رسیدند و در این مجموعه دو تن از دستیاران فیلمبردار و نیز فیلمبردار دچار مجروحیت شدید شدند. به نظر می رسد ضبط و ثبت شفاف و دقیق این گونه فیلم ها و عکس های مستند بحران (جبهه و جنگ) و حالات خاص رزمندگان، می تواند برای محققانی مثل روان شناسان، جامعه شناسان و... بسیار قابل تامل و کاربردی باشد. با توجه به اتفاقات رخ داده برای فیلم سازان، مجموعه روایت فتح می تواند در راستای ساخت فیلم های جنگی، از این هنرمندان و اتفاقاتی که برایشان رخ داده است، مجموعه ای تلویزیونی یا فیلم سینمایی بسازد، تا هم به نوعی از این هنرمندان یاد شود و هم مردم را با عکاسی و فیلمبرداری بحران و سینمای اشراقی آشنا سازند.

    کلیدواژگان: پاتک روز چهارم، زیباشناسی، مصطفی دالائی، جنگ ایران و عراق، روایت فت
  • زینب ملائکه نیکویی صفحات 73-90

    از اوایل دوره قاجار، سیاحان بسیاری توانستند اطلاعات کم‏نظیری درباره زنان ارایه دهند. زیبایی زنان ایرانی از نکاتی است که نظر سیاحان اروپایی را به خود جلب کرده است. بازتاب این زیبایی را در نقاشی‏های این دوره به وفور می‏بینیم، اما نکته‏ای که جلب توجه می‏کند تفاوت فاحش عکس‏های بازمانده زنان دوره قاجار با سفرنامه‏ها و نقاشی‏های این دوره است. آن چه در این پژوهش مطالعه شده، بررسی صحت سیمای زنان دوره قاجار بر اساس مدارک تصویری زنان در نگارگری و عکاسی و تطبیق آن‏ها با نگاشته‏های سفرنامه‏ها است. گردآوری مطالب در این پژوهش کتابخانه‏ای است و به طریقه تاریخی تحلیلی نگاشته شده است. بر این اساس، پرسش‏های این مقاله بدین ترتیب است: سیمای ظاهری زنان در نقاشی‏های دوره قاجاریه تا چه میزان با سایر مدارک تصویرنگاری از قبیل عکاسی و نوشته‏های سیاحان همخوانی دارد؟ و در صورت تفاوت در سیمای ظاهری زنانی که در مدارک یاد شده، چه عامل یا عواملی سبب این موضوع شده است؟ نتیجه بررسی‏ها نشان می‏دهد که ما شاهد نوعی تفاوت در میان عکس‏های برجای مانده با نقاشی‏های این دوره هستیم. در دوره قاجار، هنرمند نقاش در ترسیم چهره زن به آرمان گرایی و عدم شبیه سازی گرایش داشت. می‏توان گفت زن در تصویرنگاری‏های این دوره، اعم از عکس یا نقاشی، ابزاری در جهت بیان شکوه قدرت و سلطنت است.

    کلیدواژگان: عکس، زنان، سفرنامه، عکاسی، قاجار، نگارگری
  • امید شکری صفحات 91-100

    مدرسه باوهاوس که بین سال های 1919 تا 1933 میلادی در آلمان با هدف برقراری پیوند میان هنر و صنعت شکل گرفت، از تاثیرگذارترین مکاتب طراحی در قرن بیستم و از پایه گذاران بنیان های طراحی مدرن محسوب می شود. این مقاله با بررسی جایگاه موسسین، مدرسین و دانش آموختگان این مدرسه به نقش و تاثیر آن بر ارتقای عکاسی دنیا را تحلیل می نماید. در این راستا، ابتدا مباحث مرتبط با حیطه عکاسی، تاثیر تاسیس مدرسه باوهاوس در ارتقا و تحول عکاسی، نقش موسسین و مدرسین این مدرسه در تاثیر و الهام بخشی آثار عکاسی دنیا مطرح می گردد. سپس به معرفی افراد و بزرگان مدرسه باوهاوس می پردازد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق تاریخی، اطلاعات از منابع معتبر تاریخ هنر و عکاسی در خصوص رویدادهای عکاسی که یک قرن پیش در مدرسه باوهاوس بنیان گذاری شده اند، جمع آوری گردیده و به روش تحلیلی- توصیفی موردبررسی قرارگرفته است. این پژوهش نشان می دهد که مدرسه باوهاوس بی شک تاثیر بسزایی در هنرهای تحت آموزش در آن داشت؛ چنان چه بخش اصلی پژوهش های هنری در عکاسی در این مدرسه اتفاق افتاد؛ به گونه ای که منجر به شکل گیری نگاه نو در عکاسی گردید و نسلی پویا از عکاسان را به دنیا معرفی کرد. سیاست ها و برنامه های کاربردی که در این مدرسه بنا گذاشته شد، باعث ارتقا هنرهای تحت آموزش در باوهاوس بخصوص در عکاسی شد. پروژه محور بودن، اعطای زبان بصری هم راستا با جامعه مدرن روز، پیوند و ایجاد ارتباط بین هنرهای دستی و تکنولوژی با یکدیگر، تربیت هنرمند در راستای سیاست های خاص مدرسه، توجه به آزمایش گری، تجربه گرایی و تزریق شجاعت و اهمیت ساختاری دادن به معماری فضا و پرسپکتیوهای جدید در عکاسی از خصیصه های این مدرسه بود.

    کلیدواژگان: مدرسه باوهاوس، تاریخ عکاسی، ارتقای عکاسی، لازلو موهولی ناگی
|
  • Alireza Sariri Pages 11-24

    Between 1976 and 1978, Kaveh Golestan signed up and presented a collection of pictures as a prostitute. Regarding prostitutes or sex workers in the years before the revolution, many movies were made with this theme; Films from the “Filmfarsi” stream that lacked artistic values and of course films from the “New Wave of Iranian Cinema” stream that were made with a different perspective and with artistic values by creative filmmakers with a new and deep perspective, which in this article, Kaveh’s collection of prostitute photos Golestan, “Fortress” by Kamran Shirdel and the movies “Parrot” by Zikriya Hashemi and the movie “The Dagger” by Fereydon Gole, both of these movies are the result of the new wave of Iranian cinema, which has been criticized from different aspects. Considering that the collection of Golestan prostitutes is still being discussed by critics, artists, and enthusiasts more than 40 years after its registration, I considered it necessary to review this collection with the works produced in the same historical period with the same theme in a different medium. The tenth Kaveh Golestan, Kamran Shirdel, Fereydoun Gole and Zakaria Hashemi, and many artists of that period did not ignore this social reality considering such social problems and their sufferings, firstly for the prostitutes themselves and in the next stage, for other members of the society. They didn’t ignore that. Addressing this issue on the part of the artists made the officials of the time consider social services such as insurance, health, and education for these women, and these women benefit from social support and remain somewhat immune from being subjected to violence and humiliation.

    Keywords: Kaveh Golestan, prostitution, Parrot, The Dagger, Fortress
  • Leyla Salek Ghaleh Hasan Pages 25-36

    Humour is one of the types of literary language that is based on contradiction and incompatibility with the system and mental conventions of the audience. With a reformist intent, the satirist shows the flaws and inconveniences of different aspects of life ridiculously and exaggeratedly. French photographer Robert Doisneau, who used a Leica camera in the street in the 1930s (Robert Doisneau) took pictures in Paris. He is one of the most famous and influential photographers of the twentieth century and is regarded as one of the pioneers of photojournalism with Henri Cartier-Bresson. They painted Paris in documentary form. Based on the content that has been declared, in this research I will review the definitions of humor and its types in humorous photography. In addition, the analysis of the works of satirical photography by the artist Robert Doisneau is done. Satirical photography from the point of view of satirical theorists is the understanding and creation of an artistic and critical image of the world, which is completely contradictory and contradictory, in a humorous format, without which satirical photographers and satirists, To forget the oldness and decay like every newcomer Therefore, the main goal of the current research are to examine and answer the question of whether it is possible to provide a definition based on humor by analyzing the bitterness in Robert Doisneau’s photographs from Ubayd Zakani’s point of view.

    Keywords: humor, analysis of bitterness, Robert Doisneau, Obaid Zakani
  • Elham Hosseini Pages 37-51

    Photography now occupies a prominent position among photographers. The main concern of the photographic artist was always to record a part of the time to evoke a memory from his mind to the audience, but now on the threshold of the new style of documentary photography, the photographer is looking for a new way to express his inner thoughts from the heart of the society. The intersection of two parts of history, the past and the present may be a reminder of the same sentiment that is trying to be recorded today. That is, by referring to a valuable historical monument with a bright history, the tomb of Sheikh Ahmad-e Jami, the photographer has gone to a lost part of Iran’s religious period, which may have been less discussed in the historical record. Mohsen Bakhsandeh, a well-known photographer in the field of news and documentary photography, who has recorded national awards in his career, now brings us moments from his camera lens that can leave a brilliant background of history, Islam, and rituals in front of us. A better photograph may have a different structure and color as a challenge to the common behavior of individuals at this event. To this end, any action of the persons present in the ritual ceremony may represent their ancestors over the body of this part of the story. Perhaps the tomb of Sheikh Ahmad-e Jami and his Sunni guardians can comfort us in the memory of his territory. But because the documentary photographer is not a neutral and passive recorder of the elements and the scene in front of him. Documentary photography may also have various functions and qualities. Therefore, according to the various purposes and capabilities of representation and expression of documentary photography, in this article, we have examined the characteristics of documentary photography and concepts such as description and interpretation about documentary photography. In addition, the issue raised is that documentary photography takes on what features and artistic aspects due to its vitality and becomes a documentary photo. 

    Keywords: news photography, documentary photography, religious ceremonies, Sheikh Ahmad-e Jami’s tomb, the art of photography
  • Somayeh Shareei Pages 53-72

    The documentary film Counterattack on the 4th Day is the second part of the documentary series on Chronicles of Victory, which is on the fourth day of Operation Wal-Fajr 8 in one of the axes where the enemy conducts a Patak (counter-attack) by Mustafa Dalai as the director and cameraman, Saeed Faraghi Darian as the sound operator, and Mohammad Akhwan as the director. The assistant cameraman is filmed and staged and interpreted by Morteza Avini. In this article, a few pictures chosen from the scenes of this film are analyzed and analyzed in a brief and useful way with an aesthetic approach. The research method is based on the descriptive-analytical method and information gathering is a combination of the library and interview method. The results of this research show that, first of all, in all the wars that have occurred throughout history, few photographers and videographers have been seen who could capture the realities of war and the lives of Iranian warriors during operations and under the siege of the enemy, who could be killed or captured at any moment. Attract the enemy direct. Second, the presence of the film crew in this battle caused special images of the moods and modes of Iranian soldiers to be captured and recorded, which is undoubtedly a clear page for the history of Iran. Thirdly, during the preparation of such photos and videos, a large number of photographers and film crews were injured or martyred, and in this series, two of the cameraman’s assistants and the cameraman were seriously injured. It seems that the clear and accurate recording and recording of such documentary films and photos of the crisis (front and war) and the special status of the fighters can be very useful for researchers such as psychologists, sociologists, etc. Considering the events that have happened to the filmmakers, Chronicles of Victory collection can make a television series or a movie about these artists and the events that happened to them, to somehow remember these artists and the people. Familiarise yourself with crisis photography and filming and Ishraghi cinema.

    Keywords: Counterattack on the 4th Day, aesthetics, Mustafa Dalai, Iran-Iraq war, Chronicles of Victory
  • Zeynab Malaekeh Nikouei Pages 73-90

    Since the start of the Qajar period, many travellers have been able to provide rare information about women. The beauty of Iranian women is one of the things that caught the attention of European tourists. One can see the reflection of that beauty in abundance in the paintings of that period. However, the highlight is the striking difference between the surviving photographs of women from the Qajar period and the travel accounts and paintings from that period. What has been studied in this research is the examination of the authenticity of the appearance of women in the Qajar period based on the visual evidence of women in painting and photography and comparing them with the writings of travelogues. The collection of materials within this research is a library and is written historically and analytically. Based on this, the questions of this article are as follows: To what extent does the appearance of women in the paintings of the Qajar era match with other pictorial documents such as photography and travelers’ writings? And if there is a difference in the appearance of the women mentioned in the newspapers, what factors are responsible for this question? The findings of the investigations show that we see some differences between the remaining photos and the paintings from that period. In the Qajar period, painters have a tendency to idealism and non-simulation in the drawing of women’s faces. One can say that women in representations of this period, whether photographs or paintings are a tool to express the glory of power and royalty.

    Keywords: photo, women, travelogue, photography, Qajar, painting
  • Omid Shekari Pages 91-100

    The Bauhaus school, which was formed between 1919 and 1933 in Germany to establish a link between art and industry, was considered one of the most influential design schools in the 20th century and one of the founders of the foundations of modern design. This paper analyses the role and impact of the founders, professors and graduates of this school on the advancement of photography in the world. In this regard, first of all, topics related to the field of photography, the impact of the establishment of the Bauhaus school in the promotion and development of photography, the role of the founders and teachers of this school in the influence and inspiration of the world photography works are discussed. Then he presents the people and alumni of the Bauhaus school. In this research, using the historical research method, information from reliable sources of the history of art and photography regarding the photography events that were founded a century ago in the Bauhaus school was collected and analyzed in an analytical-descriptive way. This research shows that the Bauhaus school undoubtedly had a significant impact on the arts taught in it; As the main part of artistic research in photography happened in this school; in a way that led to the formation of a new look in photography and introduced a dynamic generation of photographers to the world. The policies and programs put in place at the school promote the arts taught at the Bauhaus, in particular photography. Being project-oriented, providing a visual language in line with today’s modern society, linking and creating a connection between manual arts and technology, educating artists in line with the school’s specific policies, paying attention to experimentation, experimentalism, and injecting courage and giving structural importance to the architecture of space and perspectives. Being new in photography was a feature of this school.

    Keywords: Bauhaus school, history of photography, promotion of photography, László Moholy Nagy