فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 162، فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعادت نقشبندی، رقیه بایرامی*، سیما مسعودی، فاطمه عفتی دریانی صفحات 1-11
    پیش زمینه و هدف

    یکی از برنامه های نظام سلامت در ایران، ارایه خدمات مرتبط با بارداری است که در سه حیطه مراقبت های پیش از بارداری، بارداری و پس از زایمان ارایه می شود. ارزیابی کیفیت و کمیت، چگونگی اجرای برنامه های بهداشتی و درمانی را نشان می دهد و نارسایی های برنامه ها را نیز مشخص می کند تا بتوان نسبت به حل ریشه ای مشکلات اقدام کرد. پژوهش حاضر باهدف تعیین کیفیت و کفایت مراقبت های پیش از بارداری از دیدگاه مراجعین به بیمارستان های شهر ارومیه انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی-تحلیلی بر روی 765 نفر زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان های شهر ارومیه با روش نمونه گیری سهمیه ای انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل اطلاعات دموگرافیک و مامایی، پرسشنامه پژوهشگر ساخته کیفیت و کفایت مراقبت پیش بارداری بود. تکمیل پرسشنامه ها حدود 3-2 ساعت قبل از ترخیص مادر از بخش زایمان انجام می گرفت. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن زنان شرکت کننده در مطالعه 9/4±0/27 سال بود. از کل زنان شرکت کننده در مطالعه 159 زن (78/20 درصد) مراقبت های پیش بارداری را دریافت کرده بودند. میانگین و انحراف معیار تعداد مراقبت های پیش بارداری دریافت شده توسط زنان شرکت کننده در مطالعه 7/3 ± 8/15 مراقبت بود. حداقل و حداکثر مراقبت های دریافت شده به ترتیب 8 و 23 و میانه تعداد مراقبت های دریافت شده 15 مراقبت بود. نمره کل کیفیت خدمت پیش بارداری 20/11 ± 60/66 بود. میانگین نمرات مراجعه کنندگان به مراکز خصوصی برای ابعاد انتخاب، ارتباط و تعامل و نمره کل کیفیت خدمت به طور معنی داری بیشتر از میانگین نمرات مراجعه کنندگان به مراکز دولتی بود (05/0>p). میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت مشتری پیش از بارداری 98/11±31/59 بود. نتایج نشان داد که ابعاد کیفیت مشتری بین زنان مراجعه کننده به مراکز دولتی و خصوصی مشابه بوده و تفاوت معنی داری بین آن ها وجود نداشت (859/0=p).

    نتیجه گیری

    علیرغم پوشش کم مراقبت پیش بارداری، کفایت مراقبت های پیش از بارداری در حد مطلوب بوده و تفاوتی بین مراکز ارایه دهنده خدمت خصوصی و دولتی وجود نداشت. با توجه به پایین بودن کیفیت برخی ابعاد خدمات مراقبت پیش بارداری در مراکز دولتی نسبت به مراکز خصوصی، نیاز به برنامه ریزی و مداخله جهت بهبود کیفیت ارایه خدمت بخصوص در مراکز دولتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مراقبت پیش از بارداری، کیفیت خدمات، کمیت خدمات
  • لیدا امامی مهر، اکرم قهرمانیان*، امیررضا نبی قدیم، آزاد رحمانی، علیرضا حاجی اسکندر صفحات 12-24
    پیش زمینه و هدف

    مدت زمان تاخیر از آغاز علایم انفارکتوس حاد میوکارد تا جستجوی کمک پزشکی می تواند عواقب تهدیدکننده حیاتی داشته باشد. این مطالعه به منظور تعیین عوامل پیش بیمارستانی و درون بیمارستانی موثر در تاخیر در درمان بیماران با AMI بستری در بیمارستان بناب انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی مقطعی بود که در محدوده زمانی اسفند 1398 تا شهریور 1399 انجام شد از بین 265 بیمار با تشخیص AMI مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی در شهر بناب، 247 بیمار حایز شرایط ورود به مطالعه شدند. داده ها توسط پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات فردی-اجتماعی، تاریخچه طبی بیمار و علل تاخیر درمانی در ابعاد پیش بیمارستانی و داخل بیمارستانی جمع آوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با روایی محتوا و ضریب همبستگی درون طبقه ای بررسی شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 در سطح معنی داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اکثریت بیماران (5/74درصد)، علایم انفارکتوس حاد را به مشکلات گوارشی و تنفسی نسبت دادند. متوسط زمان برای تصمیم گیری 99/2±31/2 ساعت بود. بعلاوه، تنها تعداد اندکی از بیماران (5/6درصد) پس از شروع علایم با اورژانس تماس گرفتند. متوسط زمان انتقال بیماران به بخش مراقبت های قلبی (CCU) 81/3 ساعت بود. از بیماران 34/62 درصد درمان ترومبولیتیک دریافت نکردند. همچنین متوسط زمان مصرف اولین دوز آسپیرین از زمان شروع علایم 99/2±75/3 بود. ارتباط معناداری بین مدت زمان لازم برای تصمیم گیری و جنسیت (p= 0.03)، سکونت در روستا (p= 0.04) و شغل بیماران (p=0.001) وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    تاخیر طولانی وابسته به تاخیر در تصمیم گیری بیماران برای اطلاع دادن به اورژانس و همچنین ارجاع بیمار از خدمات مراقبتی اولیه به بخش CCU بود. مداخلاتی در رابطه با تشخیص عوامل شناختی و رفتاری تاثیرگذار در تصمیم گیری باید انجام گیرد. راهکارهای جدیدی جهت تسهیل دسترسی سریع به مراقبت حاد برای AMI و افزایش دانش مردم درباره علایم و نشانه های AMI باید ایجاد شود.

    کلیدواژگان: انفارکتوس میوکارد حاد، تصمیم گیری، مراقبت اورژانس، داخل بیمارستانی، پیش بیمارستانی، تاخیر درمانی
  • فائزه رحیمی، سهیلا ربیعی پور*، وحید علی نژاد صفحات 25-36
    پیش زمینه و هدف

    زنان در طول فرآیند زایمان تجارب مهمی به دست می آورند که در طول زندگی همواره با آن ها باقی می ماند. ترس از زایمان هم در دوران بارداری و هم پس از زایمان منجر به تجربیات منفی زایمان می شود. از طرفی قومیت می تواند در افزایش یا کاهش پیامدها و تجربیات بارداری نقش داشته باشد. این مطالعه باهدف تعیین و مقایسه تجارب زایمانی و ترس از زایمان در زنان دو قومیت کرد و ترک در شهر نقده انجام گردید.

    مواد و روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی بر روی 630 زن باردار با قومیت های کرد و ترک مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر نقده در سال 1400 انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه ترس از زایمان ویجما نسخه های A و B، و پرسشنامه تجربه زایمان (CEQ) بود. جهت انجام مطالعه، در هر مرکز لیست زنان باردار از طریق سامانه سیب استخراج و سپس پرسشنامه ها به صورت مصاحبه تلفنی تکمیل گردیدند. تکمیل پرسشنامه ها به صورت دومرحله ای بود. در مرحله اول، پرسشنامه ترس از زایمان ویجما نسخه A از هفته 32-36 بارداری در هر دو گروه تکمیل گردید. در مرحله دوم که یک ماه پس از زایمان انجام گرفت، پرسشنامه تجربه زایمان و ترس از زایمان ویجما نسخه B تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21، و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی، من ویتنی، تی زوجی، تی مستقل و ضریب همبستگی تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    اختلاف میانگین نمره ترس از زایمان قبل و بعد از انجام زایمان بین دو گروه زنان باردار ترک و کرد ازنظر آماری در سطح 05/0 درصد معنی دار بود، به طورکلی میانگین نمره ترس از زایمان در زنان کرد کمتر از زنان ترک بوده است. میانگین نمره تجربه زایمانی در گروه زنان کرد (26/4 ± 87/67) به مراتب بیشتر از گروه زنان ترک (88/5 ± 69/55) بود. میانگین نمره تجربه زایمانی با ترس از زایمان قبل و بعد از انجام زایمان همبستگی معکوس داشت که در سطح خطای 05/0 این ارتباط معنی دار بود. هرچقدر ترس بعد و قبل زایمان بیشتر، تجربه زایمان منفی تر بود.

    نتیجه گیری

    بین میزان شدت ترس از زایمان و تجربه کسب شده از فرآیند زایمان در زنان نخست زا همبستگی معکوس و معنی داری وجود دارد. از طرفی نتایج نشان داد، میانگین تجربه و ترس زایمانی بین دو قومیت زنان باردار کرد و ترک متفاوت بوده است. به نظر می رسد تجربه و ترس زایمانی در زنان تحت تاثیر فاکتورهای متعددی چون تاثیرات قومیتی، فرهنگی، اجتماعی و محیطی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تجربه زایمانی، فرهنگ، قومیت، ترس از زایمان، درد زایمانی
  • خدیجه محمدی*، مجید غفاری صفحات 37-46
    پیش زمینه و هدف

    با شروع بحران کرونا، پرستاران دچار مشکلات روان شناختی متعددی شدند که این مشکلات نیاز به مداخلاتی داشتند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر نشخوار فکری و نگرانی پرستاران در زمان همه گیری بحران کرونا بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران بیمارستان های شهید بهشتی و شهید یحیی نژاد شهر بابل در سال 1400 بوده که حجم نمونه آماری 30 نفر تعیین و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی و با روش قرعه کشی در دو گروه مداخله و کنترل گمارده شدند. درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای در 10 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه مداخله اجرا شد درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های نشخوار فکری نالن-هوکسما و مارو و پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیل کوواریانس تک متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 در سطح آماری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای بر نشخوار فکری و نگرانی پرستاران تاثیر داشت (001/0 <p). میزان این تاثیر بر اساس ضریب اتا بر نشخوار فکری 48/0 و بر نگرانی 53/0 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می شود مشاوران و برنامه ریزان در حیطه سلامت، مداخلات مبتنی بر درمان شناختی رفتاری واحد پردازه ای را گسترش دهند تا از این طریق آگاهی پرستاران نسبت به نگرانی های شغلی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، بحران کرونا، پرستاران، واحد پردازه ای، نشخوار فکری، نگرانی
  • سهیلا حافظی حقانی، جابر ذبیحی راد، محمدقاسم بندی*، سجاد فرخی صفحات 47-57
    پیش زمینه و هدف

    سرطان مهاجم دهانه رحم دومین سرطان شایع در بین زنان سراسر جهان است. روش های بسیاری بر مبنای هوش مصنوعی برای تشخیص دقیق نرمال بودن یا سرطانی بودن سلول ها و کمک به فرد متخصص در تشخیص هر چه بهتر و سریع تر سرطان ارایه شده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه یک روش جدید و کارآمد در تشخیص سلول های طبیعی از غیرطبیعی بود.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه توصیفی بود. برای ایجاد پایگاه داده، 2600 تصویر از 150 لام سیتولوژی تهیه گردید. تصاویر توسط متخصصین مورد ارزیابی، شناسایی و طبقه بندی قرار گرفتند. جهت ارزیابی روش پیشنهادی در پایگاه داده تهیه شده، از مجموع 2600 تصویر تهیه شده 1300 تصویر برای آموزش سیستم و 1300 تصویر برای آزمون در نظر گرفته شد. در این پژوهش جهت ارزیابی روش پیشنهادی و مقایسه با سایر روش ها، از نرم افزار MATLAB نسخه R2014b استفاده شده است.

    یافته ها

    جهت استخراج ویژگی های سلول ها در هر سه مرحله از استخراج گرهای مورفولوژیکی و برای طبقه بندی به ترتیب از ماشین بردار پشتیبان، رگرسیون لجستیک و طبقه بندی 5/4C استفاده شد. دقت روش پیشنهادی در تشخیص سلول ها دهانه رحم در دو گروه نرمال و غیرنرمال 23/98 درصد بود که نسبت به سایر روش ها بیشتر بوده و همچنین نسبت مثبت کاذب با عدد 92/0 درصد و منفی کاذب 85/0 درصد نسبت به سایر روش ها کمتر است.

    بحث و نتیجه گیری

    روش پیشنهادی می تواند با تشخیص زودهنگام سرطان با دقت و حساسیت بالا و نتایج کاذب کمتر، کمک چشمگیری به تشخیص در حیطه پزشکی نماید و در بسیاری از موارد در درمان به موقع بیماران و جلوگیری از مرگ و میر آن ها تاثیر بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: سرطان دهانه رحم، الگوی دودویی محلی توسعه یافته، ماشین بردار پشتیبان
  • رضا قانعی قشلاق*، ناصر پریزاد، احسن ابراهیمی، وجیهه باغی صفحات 58-65
    پیش زمینه و هدف

    عفونت محل عمل جراحی عارضه ای شایع در عمل های جراحی است که علاوه بر اینکه هزینه زیادی را به بیمار و سیستم های بهداشتی تحمیل می کند، شانس مرگ بیماران را نیز افزایش می دهد. بسیاری از این عفونت ها قابل پیشگیری هستند و پرستاران به عنوان یک گروه درمانی که بیشتر از همه با بیماران درگیر هستند در این زمینه نقش حیاتی دارند. دانش بالای پرستاران در خصوص پیشگیری از عفونت جراحی نقش حیاتی در شناسایی افراد در معرض خطر و کنترل این وضعیت دارد. این مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز باهدف بررسی دانش پرستاران در مورد پیشگیری از زخم انجام شد.

    مواد و روش کار

    برای دسترسی به مقالات مرتبط، پایگاه های اسکوپوس، پابمد و آی اس ای بدون محدودیت زمانی با کلیدواژه های عفونت زخم جراحی، عفونت محل جراحی، عفونت زخم بعد از عمل، دانش، معرفت شناسی، آگاهی، پرستار و ترکیب آن ها جستجو شد. مطالعات مشاهده ای منتشرشده به زبان انگلیسی که دانش پرستاران در مورد پیشگیری از عفونت محل عمل جراحی را گزارش کرده بودند وارد تحلیل شدند. برای بررسی ناهمگونی میان مطالعات منتخب از Cochrane's Q test و I2 index استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک مدل اثرات تصادفی و توسط نرم افزار STATA نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 204 مقاله یافت شد که 12 مورد واجد شرایط بوده و وارد تحلیل شدند. در 6 مطالعه نمره استاندارد دانش پرستاران در مورد پیشگیری از عفونت محل عمل جراحی گزارش شده بود که برابر 55درصد (با فاصله اطمینان 95%: 70-40) بود. یافته های متارگرسیون نشان داد که در طول زمان نمره دانش پرستاران روند صعودی (190/0=p) داشت، اما با افزایش حجم نمونه مطالعات نمره دانش به طور معنی داری کاهش یافته بود (01/0=p). سوگیری انتشار در این مطالعه معنی دار بود (01/0=p). در 6 مطالعه دیگر هم سطح دانش پرستاران رتبه بندی شده بود که سطح دانش در 51 درصد پرستاران خوب و متوسط و در 49 درصد پرستاران پایین بود.

    بحث و نتیجه گیری

    پرستاران در خصوص پیشگیری از عفونت جراحی دانش ناکافی دارند و ارایه آموزش های لازم در خصوص استفاده از دستورالعمل های به روز جهت ارتقای دانش آن ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دانش، عفونت محل عمل جراحی، پرستار
  • رقیه بایرامی، بهلول رحیمی، سیما مسعودی، سایه ابراهیمی* صفحات 66-77
    پیش زمینه و هدف

    اضافه وزن و چاقی در خانم های سنین باروری علاوه بر ایجاد بیماری های مزمن، بارداری های پرخطر و تاثیر روی جنین، مشکلات روحی را نیز برای آنان در پی دارد. ازجمله رفتارهای نامناسب موثر بر چاقی، مصرف غذاهای آماده و رشد روزافزون سبک زندگی بی تحرک است. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی و مشاوره ای از طریق اپلکیشن گوشی هوشمند بر آگاهی رفتارهای مرتبط با بی تحرکی و مصرف غذاهای آماده و وزن در زنان با شاخص توده بدنی بالا است.

    مواد و روش ها :

    در این مطالعه تجربی، 106 نفر از زنان واقع در سنین باروری تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. ابزار مورداستفاده، پرسشنامه محقق ساخته بود که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه آگاهی در مورد رفتارهای بی تحرکی و غذاهای آماده بود. مداخله آموزشی در گروه مداخله با اپلیکشن طراحی شده انجام گردید. گروه کنترل آموزش های روتین را از مراکز خدمات جامع سلامت دریافت کردند. سه ماه پس از مداخله، پرسشنامه ها در هر دو گروه تکمیل شد آنالیز اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معنی داری 05/0>P انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که بین میانگین نمرات آگاهی مصرف غذاهای آماده (001/0> P) و رفتارهای بی تحرکی (001/0> P) قبل و سه ماه بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد. بااین حال، وزن زنان در دو گروه قبل و سه ماه بعد از مداخله اختلاف معنی داری وجود نداشت. (05/0>p)

    بحث و نتیجه گیری

    از برنامه های آموزشی و مشاوره ای با اپلیکیشتن می توان برای ارتقای آگاهی در مورد رفتارهای مرتبط با بی تحرکی و مصرف غذاهای آماده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مشاوره، آموزش، غذاهای آماده، شاخص توده بدنی بالا، رفتار بی تحرکی، تلفن هوشمند
  • سیما نظرپور، معصومه سیمبر* صفحات 78-88
    پیش زمینه و هدف

    زنان باردار از گروه های در معرض خطر هستند که در اپیدمی کووید-19 به توجه ویژه نیاز داشتند. اکثر مطالعات انجام شده در این رابطه شامل گزارش های موردی و مطالعات با حجم جمعیت کوچک و نتایج متناقض در پیامدهای بارداری هستند تیم پژوهش یک بررسی سیستماتیک انجام داد و مطالعاتی را که پیامدهای نامطلوب بارداری را در زنان باردار مبتلا به عفونت کووید-19 گزارش کردند، خلاصه کرد.

    روش کار

    یک جستجوی جامع در PubMed و Scopus بدون محدودیت زمانی تا سپتامبر 2022 برای بازیابی مقالات اصلی منتشرشده در ارزیابی ارتباط بین عفونت کووید-19 و پیامدهای نامطلوب بارداری توسط کلیدواژه های مناسب انجام شد. از 1790 مقاله به دست آمده در جستجوی اولیه، 141 مطالعه واجد شرایط شامل 1،843،278 زن باردار موردبررسی قرار گرفتند. ارزیابی کیفیت مطالعات واردشده بر اساس چک لیست ارزیابی انتقادی نشان داد که 65 درصد دارای کیفیت بالا، 34 درصد متوسط و 1 درصد دارای کیفیت پایین هستند.

    یافته ها

    زنان باردار در معرض خطر بالقوه بیشتری برای پیامدهای نامطلوب بارداری هستند. شایع ترین پیامدهای نامطلوب بارداری گزارش شده، زایمان زودرس (9 مطالعه)، پارگی زودرس کیسه آب (4 مطالعه)، دیابت بارداری (1 مطالعه)، اختلالات افزایش فشارخون (4 مطالعه)، دیسترس جنین (2 مطالعه)، مرگ داخل رحمی جنین (2 مطالعه)، وزن کم هنگام تولد (3 مطالعه) و بستری شدن نوزادان در NICU (3 مطالعه) بود. در اکثر مطالعات، شواهدی مبنی بر انتقال عمودی کووید-19 از مادر به جنین وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    عفونت کووید-19 در دوران بارداری ممکن است باعث پیامدهای نامطلوب بارداری شود. انتقال عمودی از مادر به جنین ممکن است اتفاق بیفتد، اما اثرات آنی و بلندمدت آن بر نوزاد ناشناخته است. بنابراین با توجه به احتمال انتقال عمودی این ویروس، تیم درمان باید از امر آگاه بوده و اقدامات و توجه لازم را انجام دهند. همچنین اگر مادر به شدت بیمار باشد، جدایی از نوزاد باید در نظر گرفته شود. مطالعات بیشتر برای روشن کردن رابطه علی بین این پیامدها و عفونت کووید-19 موردنیاز است.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، کووید-19، پیامدهای بارداری، سندرم دیسترس تنفسی حاد، مرور سیستماتیک
|
  • Saadat Naghshbandi, Roghieh Bayrami*, Sima Masoudi, Fatemeh Effati Daryani Pages 1-11
    Background & Aim

    One of the programs of the health system in Iran is providing services related to pregnancy, which is provided in three areas of pre-pregnancy, pregnancy, and postpartum care. Quality and quantity assessment shows how health care programs are implemented and identifies the inadequacies of the programs to solve the main problems. Therefore, the present study was conducted to investigate the quality and adequacy of pre-pregnancy care from the point of view of women referring to Urmia city hospitals.

    Material & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 765 pregnant women referring to hospitals in Urmia city by Quota sampling method. The data collection tool included demographic and midwifery information as well as a researcher-made questionnaire about the quality and adequacy of pre-pregnancy care. The questionnaires were completed about 2-3 hours before the mother was discharged from the maternity ward. Data analysis was done with descriptive and inferential statistics by SPSS software version 16. Statistical significance was considered at p<0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of women participating in the study was 27.0±4.9 years. Of all the participatrd women, 159 (20.78 percent) had received pre-pregnancy care. The mean and standard deviation of the number of pre-pregnancy cares received by all women participating in the study was 15.8 ± 3.7 cares. The minimum and maximum received cares were 8 and 23, respectively, and the mean number of received cares was 15 cares. The total quality score of pre-pregnancy service was 66.60 ± 11.20. The mean scores of those who refer to private centers for the dimensions of selection, communication, interaction, and total score of service quality were significantly higher than the average scores of those who refer to public centers (p<0.05). The mean and standard deviation of the pre-pregnancy customer quality score was 59.31±11.98. The results showed that the customer quality levels were similar between women referring to public and private centers and there was no significant difference between them (p=0.859).

    Conclusion

    Despite the low coverage of pre pregnancy care, the adequacy of pre-pregnancy care was optimal, and there was no difference between private and public service providers. Considering the low quality of some aspects of pre-pregnancy care services in public compared to private centers, there is a need for planning and intervention to improve the quality of service delivery, especially in public centers.

    Keywords: Pre Pregnancy Care, Service Quality, Service Quantity
  • Lida Emamimehr, Akram Ghahramanian*, Amirreza Nabighadim, Azad Rahmani, Alireza Hajieskandar Pages 12-24
    Background & Aims

    The delay from the onset of acute myocardial infarction (AMI) symptoms to seeking medical help can have life-threatening consequences. This study was performed to determine the pre-hospital and in-hospital delay in treating the patients with AMI hospitalized in the hospital of Bonab city, Iran.

    Materials & Methods

    The present study was a descriptive, cross-sectional study performed from February 2020 to August 2020. Among 265 patients diagnosed with AMI referred to Imam Khomeini Hospital in Bonab city, 247 patients were eligible to include in the study. The data was collected by a three-part questionnaire including demographic information, the patient's medical history, and reasons for the delay in pre-hospital and in-hospital treatment. The validity and reliability of the questionnaire were checked by content validity and intra-class correlation coefficient, respectively. The data were analyzed in SPSS version 16 at a significance level of less than 0.05.

    Results

    Most of the patients (%74.5) attributed symptoms of AMI to gastrointestinal and respiratory problems. The mean time for decision-making was 2.31±2.99 hours. Moreover, just a few numbers of them (%6.5) informed the emergency medical services after the onset of symptoms. The mean time of transmission of patients to the Cardiac Care Unit (CCU) was 3.81 hours. From them, %62.34 had not received thrombolytic therapy. Also, the mean time of taking the first dose of aspirin since the onset of symptoms was 3.75±2.99 hours. There was a significant relationship between decision-making time and sex (p= 0.03), rural residence (p= 0.04), and the job of the patients (p=0.001).

    Conclusion

    Prolonged delay was related to delay in patients’ decision-making for informing emergency medical services as well as referral of primary care services to the CCU ward. Interventions should be taken to recognize cognitive and behavioral factors involved in decision-making. New public health strategies should be developed to facilitate rapid access to acute care for AMI and to increase knowledge of people about the signs and symptoms of AMI.

    Keywords: Acute Myocardial Infarction, Decision Making, Emergency Care, In-Hospital, Pre-Hospital, Treatment Delay
  • Faeze Rahimi, Eilasoh Rabiepor*, Vahid Alinejad Pages 25-36
    Background & Aim

    Women gain important experiences during birthing which will remain with them throughout their lives. Fear of childbirth, both during pregnancy and after childbirth, leads to negative experiences of childbirth. On the other hand, ethnicity can play a role in increasing or decreasing pregnancy outcomes and experiences. This study aimed to compare childbirth experiences and fear of childbirth in two ethnicities, Kurdish and Turkish women, in Naqdeh.

    Materials & Methods

    This descriptive and analytical study was conducted on 630 pregnant women with Kurdish and Turkish ethnic groups referred to Comprehensive Health Centers in Naqd in 2021. The data collection tool was a demographic questionnaire, Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (WDEQ) versions A and B, and Childbirth Experience questionnaire. To conduct the study, in each center the list of pregnant women is extracted by the Sib system; and then, the questionnaires were completed through telephone interviews. Completing the questionnaires were done in two stages. In the first stage, the WDEQ versions A was completed from 32-36 weeks of pregnancy in both groups. In the second stage, which was done one month after giving birth, the the WDEQ versions B was completed. Data were analyzed using SPSS version 21 software, and using descriptive statistical tests, Mann-Whitney test, paired t test, independent t test, and correlation coefficient test.

    Results

    The difference in the mean score of fear of childbirth before and after delivery between two groups of Turkish and Kurdish pregnant women was statistically significant at the level of 0.05%, as the average score of fear of childbirth in Kurdish women was lower than that of Turkish women. The average score of childbirth experience in the group of Kurdish women (67.87 ± 4.26) was much higher than the group of Turkish women (55.69 ± 5.88). The average score of childbirth experience had an inverse correlation with the fear of childbirth before and after childbirth, which was significant at the error level of 0.05. The greater the fear before and after delivery, the more negative the delivery experience.

    Conclusion

    There is an inverse and significant correlation between the intensity of fear of childbirth and the experience gained from the childbirth process in primiparous women. The mean experience and fear of childbirth among Kurdish and Turkish pregnant women have differed. It seems that the experience and fear of childbirth in women is influenced by several factors such as ethnic, cultural, social, and environmental influences.

    Keywords: Childbirth Experience, Culture, Ethnicity, Fear of Childbirth, Labor Pain
  • Khadijeh Mohammadi*, Majid Ghaffari Pages 37-46
    Background & Aim

    With the onset of the Corona crisis, nurses suffered from many psychological problems that needed interventions. The present study aimed to determinate the effect of process-based cognitive behavioral therapy on rumination and worry of the nurses during the Corona crisis epidemic.

    Materials & Methods

    The present research method was semi-experimental with pre-test and post-test along with a control group. The statistical population was all the nurses of Shahid Beheshti and Shahid Yahyanejad hospitals in Babol City in 2021. The statistical sample size was 30 people, which were selected by convenience sampling method and randomly assigned by lottery method to two experimental and control groups. The process-based cognitive behavioral therapy was implemented in 10 sessions of 90 minutes for the experimental group, and the control group did not receive any training. Nalen-Hoeksma, Maro's rumination, and Penn state worry questionnaires were used as research tools to collect data. Data analysis was done with descriptive statistics (mean and standard deviation) and univariate covariance analysis using SPSS version 22 software at a statistical level of 0.05.

    Results

    The results showed that process-based cognitive behavioral therapy had an effect on rumination and worry of the studied nurses (P<0.001). The amount of this effect based on the eta coefficient was 0.48 on rumination and 0.53 on worry.

    Conclusion

    According to the results of this research, it is suggested that health-field consultants and planners expand interventions according to process-based cognitive behavioral therapy to increase nurses' awareness of occupational concerns.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Corona Crisis, Nurses, Processing Unit, Rumination, Worry
  • Soheila Hafezi Haghani, Jaber Zabihirad, Mohammad Ghasembandi*, Sajad Farokhi Pages 47-57
    Background & Aims

    Invasive cervical cancer is the second most common cancer among women worldwide. There are many methods based on artificial intelligence to accurately diagnose the normality or cancer of the cells, which help the specialist to diagnose cancer cells better and faster. This study aimed to present a new and efficient method for automatically detecting normal and abnormal cells.

    Material & Method

    This was a descriptive study. In order to create the database, 2600 images were prepared from 150 cytological slides. Images were evaluated, identified, and classified by specialists. In order to evaluate the proposed method in the prepared database, out of 2600 images prepared, 1300 images were considered for system training and 1300 images for testing. This research used MATLAB software version R2014b to evaluate and compare the proposed method with other methods.

    Results

    Morphological extractors were used to extract the characteristics of the cells in all three stages, and support vector machine, logistic regression and C4.5 classifications were used for classification, respectively. The accuracy of the proposed method in detecting cervical cells in both normal and abnormal groups was 98.23%, which is more than other methods, and also the ratio of false positives (0.92%) and false negatives (0.85%) is lower than other methods.

    Conclusion

    The proposed method can help significantly in the field of diagnosis in medicine with the early detection of cancer and, in many cases, can be very effective in timely treatment of the patients and prevention of their mortality.

    Keywords: Cervical Cancer, Locally Developed Binary Pattern, Support Vector Machine
  • Reza Ghanei Gheshlagh*, Naser Parizad, Ahsan Ebrahimi, Vajiheh Baghi Pages 58-65
    Background & Aim

    Surgical Site Infection (SSI) is a common complication following surgery that in addition to imposing a high cost on the patient and the health system, increases the risk of death. However, most of these infections are preventable, and Nurses, as the medical staff most involved with the patients, play a vital role in this field. The high knowledge of nurses regarding the prevention of surgical infection plays a vital role in identifying people at risk and controlling this situation. This systematic review and meta-analysis study was conducted to assess the status of nurses' knowledge about SSI.

    Materials & Methods

    To access related articles, Scopus, PubMed, and Web of Science/ISI databases were searched with these keywords: surgical wound infection, surgical site infection, postoperative wound infection, knowledge, epistemology, awareness, nurse, and their combination without time limit. Observation studies published in English that reported nurses' knowledge of SSI prevention were analyzed. Cochrane's Q test and I2 index were used to evaluate heterogeneity among selected studies. Data analysis was performed with a random effects model using STATA software version 16.

    Results

    In the initial search, 204 articles were found, and 12 qualified and entered the analysis. In 6 studies, the standard score of nurses' knowledge about SSI prevention was reported to be 55% (95% confidence interval [CI]: 40-70). Meta-regression findings showed that over time, nurses' knowledge scores had an upward trend (p = 0.019), but with increasing sample size, knowledge scores decreased significantly (p = 0.01). Publication bias was significant (p = 0.01). In other 6 studies, the level of knowledge of nurses was ranked, and the level of knowledge was good and moderate in 51% and low in 49% of nurses.

    Conclusion

    Nurses have insufficient knowledge about surgical infection prevention, and providing training on using up-to-date guidelines to improve their knowledge seems necessary.

    Keywords: Knowledge, Surgical Site Infection, Nurse
  • Roghayeh Bayrami, Bahlol Rahimi, Sima Masudi, Sayeh Ebrahimi* Pages 66-77
    Background & Aim

    Overweight and obesity in women of reproductive age cause chronic diseases, fertility problems, adverse consequences of pregnancy, and mental diseases. Among the inappropriate behaviors that affect obesity are fast food consumption and growing sedentary lifestyle. This study aimed to determine the effect of educational and counseling intervention through smartphone applications on awareness of behaviors related to lifestyle and fast food consumption in the women of reproductive age with high body mass index.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 106 women of reproductive age covered by comprehensive health service centers were selected by random sampling and assigned into intervention and control groups. The tools used in this research were a researcher-made questionnaire that included demographic information, a questionnaire of awareness about sedentary behaviors, and prepared foods. The educational intervention was carried out in the intervention group using the application. The control group received routine training from comprehensive health service centers. Three months after the intervention, the questionnaires were completed in both groups. Data analysis was done with SPSS ver. 20.0 software at a significance level of P<0.05

    Results

    The study results showed that there was a significant difference between the mean scores of awareness of fast food consumption (P<0.001) and sedentary behaviors (P<0.001) before and three months after the intervention among the two groups. However, there was no significant difference in weight before and three months after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    Educational and counseling programs with applications can be used to improve awareness about the symptoms related to sedentary and consumption of fast foods.

    Keywords: Counseling, Education, Fast Food, High Body Mass Index, Sedentary Behavior, Smart Phone
  • Sima Nazarpour, Masoumeh Simbar* Pages 78-88
    Background & Aim

    Pregnant women were a risk group needing special attention during the Covid-19 epidemic. Most studies conducted in this regard are case reports, studies with small population sizes, and conflicting results in pregnancy outcomes. The research team conducted a systematic review and summarized studies that reported adverse pregnancy outcomes in pregnant women with Covid-19 infection.

    Material & Methods

    A comprehensive literature review was conducted in PubMed and Scopus with no initial time limit until September 2022 to retrieve original articles published evaluating the association between Covid-19 infection and adverse pregnancy outcomes. The appropriate keywords were used in the search process. From 1790 articles obtained in the primary search, 141 eligible studies, including 1,843,278 pregnant women were examined. The evaluation of the quality of the included studies based on the critical evaluation checklist showed that 65% have high quality, 34% have average quality, and 1% have low quality.

    Result

    Pregnant women are at greater potential risk for adverse pregnancy outcomes. The most common adverse pregnancy outcomes reported were preterm birth (9 studies), premature rupture of membrane (4 studies), gestational diabetes (1 study), hypertensive disorders (4 studies), fetal distress (2 studies), intrauterine fetal death (2 studies), low birth weight (3 studies), and NICU admission (3 studies). In most studies, there was no evidence of vertical transmission of Covid-19 from mother to fetus.

    Conclusion

    Covid-19 infection may cause adverse pregnancy outcomes during pregnancy. Vertical transmission from mother to fetus may occur, but the immediate and long-term effects on the infant are unknown. Therefore, considering the possibility of vertical transmission of this virus, the treatment team should be aware of this and take the necessary measures and attention. Also, if the mother is seriously ill, separation from the baby should be considered. Further studies are needed to clarify the causal relationship between these outcomes and covid-19 infection.

    Keywords: Coronavirus, Covid-19, Pregnancy Outcomes, SARS, Systematic Review