فهرست مطالب

نشریه اصلاح و به نژادی دام
پیاپی 2 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا محمدآبادی*، مهرداد قاسمی میمندی، مهدیه منتظری صفحات 5-17
    تنوع زیستی یکی از عوامل مهم برای اصلاح گران حیوانات اهلی جهت حفظ این ذخایر ژنتیکی محسوب می شود. استفاده از نشانگرهای مولکولی در سال های اخیر جهت تعیین تنوع ژنتیکی بین جمعیت ها کاربرد گسترده ای یافته است. در این تحقیق به بررسی تنوع ژنتیکی با استفاده از آماره های F در جمعیت شترهای یک کوهانه شمال استان کرمان، با استفاده از 8 جفت نشانگر ریزماهواره ای اتوزومی (YWLL08، VOLP03، VOLP08، YWLL38، CVR01، YWLL44،  VOLP32و VOLP67) پرداخته شد. از سه شهرستان شهربابک، رفسنجان و راور تعداد 81 نمونه خون جمع آوری گردید. کل DNA نمونه ها با استفاده از روش نمکی بهینه شده استخراج و برای تعیین ژنوتیپ به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که جایگاه YWLL08 با 21 آلل و جایگاه VOLP32 با 4 آلل به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد آلل واقعی و نیز این جایگاه ها با 9/14 و 11/3 آلل به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد آلل موثر را نشان دادند. مقادیر شاخص تثبیت (FST) برای نشانگرهای YWLL08، VOLP03، VOLP08،YWLL38 ، CVR01، YWLL44،  VOLP32و VOLP67 به ترتیب 036/0، 088/0، 080/0، 045/0، 054/0، 069/0، 014/0 و 060/0 بدست آمد که نشان دهنده تمایز پایین بین جمعیت ها می باشد. بیشترین تعداد مهاجرت در جمعیت (NM)، بین جمعیت های شهربابک و رفسنجان 2 (83/15) و کمترین آن بین جمعیت های شمشیرآباد و صحرای جهاد (49/6)، می باشد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که جمعیت شترهای یک کوهانه شمال استان کرمان از تنوع ژنتیکی قابل قبولی برخوردار هستند. هم چنین نشانگرهای ریزماهواره مورد مطالعه در این جمعیت ها نیز از چند شکلی نسبتا بالایی برخوردار بوده و از آنها می توان در مطالعات ژنتیکی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تمایز ژنتیکی، نشانگر ریزماهواره، کرمان، شتر یک کوهانه و آماره F
  • نادر پاپی*، ایوب عزیزی، رضا پسندیده، آذر راشدی ده صحرائی، افروز شریفی صفحات 19-29
    هدف از انجام این پژوهش بررسی عملکرد رشد، ابعاد دنبه و اندازه بدن بره های نر نژاد شال حاصل از آمیزش‏ های غیر خویشاوندی در منطقه قزوین بود. تعداد 200 راس بره ماده 18 ماهه از یک گله 1000 راسی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 100 راسی تقسیم شدند. گروه اول (شاهد) با قوچ های موجود در همان گله و گروه دوم (آزمایشی) با قوچ هایی از گله دیگر آمیزش داده شدند. پس از زایش، از هرگروه 10 راس بره نر برای اندازه گیری پارامترهای ابعاد بدن و دنبه به طور تصادفی انتخاب گردید. نتایج نشان داد که میانگین محیط گردن، محیط بالای دنبه و طول وسط دنبه در گروه آزمایشی به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0P<). اثر قوچ بر میانگین وزن تولد، وزن های دو، چهار، شش و هشت ماهگی، افزایش وزن نهایی، ارتفاع جدوگاه، طول بدن، دورسینه، عرض کپل، طول مورب، ابعاد دنبه شامل طول در قسمت راست، چپ و شکاف، عرض در قسمت وسط و بالا، محیط در قسمت بالا، وسط و پایین، ضخامت در قسمت بالا، وسط و پایین و وزن دنبه، از لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0<P). به طور کلی می توان بیان نمود که استفاده از قوچ های گله های دیگر تاثیری بر عملکرد بره های حاصل نداشت.
    کلیدواژگان: گوسفند شال، فنوتیپ قوچ، عملکرد پروار و اندازه دنبه
  • حامد شریفی نژاد*، محمدباقر منتظر تربتی صفحات 31-42

    در این تحقیق به منظور شناسایی چند شکلی های قسمتی از ژن فاکتور موثر بر رشد بتا-3 (TGFβ3) در جوجه های گوشتی سویه راس با استفاده از تکنیک واکنش های زنجیره ای پلیمراز و روش آرایش فرم فضایی رشته های منفرد (PCR-SSCP) انجام شد. به این منظور بطور تصادفی از تعداد 200 قطعه جوجه خون گیری به عمل آمد، و سپس DNA ژنومی آنها استخراج گردید. برای تعیین کیفیت DNA های استخراجی از ژل آگارز 1%  استفاده شد. سپس با استفاده از یک جفت پرایمر اختصاصی طی واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) قطعه ای از ژن به اندازه 294 جفت باز از ناحیه قسمتی از اینترون چهار و کل اگزون پنجم این ژن تکثیر گردید، و در نهایت برای مشخص شدن باندها از ژل آکریلامید و رنگ آمیزی به روش نیترات نقره استفاده شد. تجزیه و تحلیل الگوهای باندی منجر به شناسایی سه الگو باندی AA، AB و BB شد، که فراوانی آنها به ترتیب برابر با 52/0، 42/0 و 06/0 بدست آمد. و دو آلل A و B با فراوانی 73/0 و 27/0 در جمعیت مورد مطالعه شناسایی شد. شاخص شانون و تعداد آلل موثر برای این جایگاه از ژن TGFβ3 به ترتیب 5833/0 و 6507/1 بدست آمد. برای تایید نتایج حاصل از PCR-SSCP برخی نمونه ها از هر ژنوتیپ تعیین توالی مستقیم شدند. مقایسه میانگین حداقل مربعات ژنوتیپ های مختلف نشان داد که چندشکلی ژن TGFβ3  با صفات درصد وزن ران و درصد وزن لاشه ارتباط معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، چند شکلی، ژن TGFβ3، رشد و SSCP
  • الهام بهدانی*، آذر راشدی ده صحرایی صفحات 43-58
    در این پژوهش پارامترهای ژنتیکی و اجزای (کو) واریانس برای صفات وزن تولد، سه، شش، نه ماهگی، میزان اضافه وزن روزانه و نسبت کلیبر از تولد تا سه ماهگی و همچنین از سه ماهگی تا نه ماهگی در جمعیت بز کرکی خراسان جنوبی مربوط به ایستگاه سربیشه در یک دوره 16 ساله تخمین زده شد. در این مطالعه اطلاعات مربوط به 2544 رکورد دام که شامل 149 پدر و 851 مادر بودند، با استفاده از نرم افزار MTGSAM مورد آنالیز قرار گرفت. برای تمامی صفات، شش مدل حیوانی مختلف مورد آزمون قرار گرفت. برای صفات وزن شش، نه ماهگی، میزان اضافه وزن روزانه و نسبت کلی بر از سه ماهگی تا یک سالگی، مدل دوم به عنوان مناسب ترین مدل انتخاب گردید. وراثت پذیری مستقیم برای صفات مورد بررسی در دامنه 01/0 تا 36/0 تخمین زده شد به طوری که صفت وزن تولد دارای بالاترین وراثت پذیری (36/0) و صفات میزان اضافه وزن و نسبت کلی بر از تولد تا سه ماهگی دارای کم ترین وراثت پذیری (01/0) بود. روندهای فنوتیپی و ژنتیکی برای کلیه صفات به صفر برآورد شد و معنی دار نبود. تفاوت در برآورد این روندها در مقایسه با سایر گزارشات را می توان در ارتباط با تفاوت در نژاد، مدل و روش های محاسباتی، اثرات محیطی و اثر متقابل آن با عوامل ژنتیکی، وضعیت تغذیه و آب و هوا جستجو کرد.
    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، روند ژنتیکی و فنوتیپی، صفات رشد، بز کرکی خراسان جنوبی و آنالیز بیزین
  • رحمان حاجی علیزاده*، سید عباس رافت، آرش جوانمرد، ابوالفضل برزگری صفحات 59-72
    هدف از این مطالعه شناسایی پلی مورفیسم های جدید نوکلیوتیدی در اگزون شماره ی 2 ژن MHC-DRB1 است که با ایجاد مقاومت ژنتیکی نسبت به نماتد های دستگاه گوارشی در گوسفندان نژاد بومی قزل ایرانی در ارتباط است. در این تحقیق از 100 بره ی نر 4 تا 6 ماهه نژاد بومی قزل استفاده شده بود که به طور تصادفی از میان 5 گله مردمی در سطح استان آذربایجان شرقی انتخاب شده بودند و با استفاده از تکنیک PCR-RFLP پلی مورفیسم های نوکلیوتیدی مقدماتی و ارتباط آن ها با تعداد تخم انگل شمارش شده در مدفوع، بررسی شد. متعاقبا، 4 نمونه محصول PCR از بره های هر گله (یک نمونه از هرگله) به طور تصادفی انتخاب و توالی یابی شدند. نتایج حاصل از توالی یابی با سایر توالی های نوکلیوتیدی ثبت شده در بانک ژنNCBI  برای نژادهای مختلف از سراسر جهان، مقایسه شدند. در نتایج حاصل از بررسی هم ردیفی ها، 9 پلی مورفیسم جدید (2 جهش حذفی، 5 جهش جایگزینی و 2 جهش اضافه شدن نوکلیوتید) درتوالی های اگزون شماره ی 2 ژن MHC-DRB1 در نژاد قزل شناسایی شد. وجود این پلی مورفیسم های نوکلیوتیدی جدید باعث تغییر توالی های آمینو اسیدی شده و در نتیجه منجر به ایجاد تغییرات در ساختار شکاف اتصال پپتیدهای بیگانه در پروتیین هترودایمریک DR موجود در غشاء سلول های ارایه کننده ی آنتی ژن ها می شود به طور کلی احتمالا وجود پلی مورفیسم های جدید در اگزون شماره ی 2 این ژن باعث تغییر ساختار پروتیین مربوط به آن شده و این موضوع نیز باعث افزایش اعتبار ارتباط بین پلی مورفیسم شناسایی شده و صفت مورد بررسی می شود.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم نوکلئوتیدی جدید، ژن MHC-DRB1، نماتدهای دستگاه گوارش و گوسفند نژاد بومی قزل ایرانی
  • سمیه رحیم نهال*، عباس مسعودی صفحات 73-82
    به منظور مقایسه دو روش شبکه های عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی چندگانه جهت پیش بینی وزن یک سالگی بزهای نژاد رایینی از رکورد 736 راس بز نژاد رایینی استفاده شد. اثرات و متغیرهای مورد بررسی موثر بر صفت افزایش وزن این دام شامل؛ جنس دام، تیپ تولد، گله، فصل تولد، سال تولد و صفات مربوط به وزن تولد، سه ماهگی، شش ماهگی و نه ماهگی بودند. به منظور پردازش داده ها با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، 3 مدل شبکه ی پرسپترون چند لایه هر کدام با تعداد و نوع ورودی متفاوت ایجاد و استفاده شد. مدل سازی داده ها با استفاده از نرم افزار شبکه های عصبیSTATISTICA 10 انجام شد. داده ها در مدل رگرسیونی چندگانه با استفاده از نرم افزار SAS 9.1.3 با روش رگرسیون گام به گام (stepwise) آنالیز شدند و مدل مناسب با توجه به ضریب تبیین، حداقل میانگین مربعات خطا و بایاس انتخاب شد. نتایج این پژوهش نشان داد که شبکه های عصبی مصنوعی دارای دقت و صحت بالاتری نسبت به روش های رگرسیونی برای پیش بینی وزن یک سالگی این دام ها می باشند. بطوری که میزان R2 در شبکه های ساخته شده ی 1 تا 3 به ترتیب برابر با 998/0، 998/0 و 997/0 و میزان RMSE به ترتیب برابر با 96/0، 97/0 و 22/1 بود.
    کلیدواژگان: بز رائینی، مدل های رگرسیونی و شبکه عصبی مصنوعی
|
  • Mohammadreza Mohammadabadi *, Mehrdad Ghasemi Meymandi, Mahdieh Montazeri Pages 5-17
    Genetic variation among the individuals is considered as an important tool for conservation of livestock animals. Application of molecular markers to determine genetic variation between populations has been widely used in recent years. This study conducted to analyze genetic diversity using F statistics in populations of  Camelus dromedaries in north of Kerman using 8 autosomal microsatellite markers (YWLL08, VOLP03, VOLP08, YWLL38, CVR01, YWLL44, VOLP32 and VOLP67). Eighty-one blood samples were collected from Shahr-e Babak, Rafsanjan and Ravar. Total DNAs of the samples using salting out were extracted and applied for genotyping analysis. The result showed that the highest and the lowest allele number and effective alleles are shown in YWLL08 (21 and 14.9) and VOLP32 (4 and 3.11), respectively. Fixation index (FST) values for markers YWLL08, VOLP03, VOLP08, YWLL38, CVR01, YWLL44, VOLP32 and VOLP67 was obtained 0.036, 0.088, 0.080, 0.045, 0.054, 0.0698, 0.014 and 0.060, respectively. This result showed that differentiation is low between populations. The highest gene flow obtained between Shahr-e Babak population and Rafsanjan2 samples (15.83) and the lowest gene flow was observed between the two populations of Ravar (6.49). In general, it can be concluded that Camelus dromedarius in north of Kerman has approximately high genetic diversity and microsatellite markers have approximately high polymorphism and therefore can be used for genetic studies.
    Keywords: Genetic Differentiation, Microsatellite Marker, Kerman, Camelus Dromedarius, F
  • Nader Papi *, Ayuob Azizi, Reza Pasandideh, Azar Rashedi Dehsahraei, Afruoz Sharifi Pages 19-29
    The objective of this study was investigation of growth performance, body and fat-tail measurements of Challmale lambs from outbreeding in Qazvin region. Two hundred 18 month old ewe lamb were divided randomly from a 1000-head flock in two groups. The first group (control) was mated with rams from same flock and the second group (treatment) mated with rams from other flock. After lambing, ten male lambs from each group were selected randomly for recording body dimensions and fat-tail measurements. Results indicated that average circumference of neck, fat-tail length at middle part and fat-tail circumference at upper part in the treatment group was significantly higher than control group (P<0.05). Birth weight, weight at two, four, six and eight months, final weight gain and body height, length body, circumference of heart girth, loin width, diagonal length, and fat-tail measurements including length at right, left and gap part; width at up, middle and down part; circumference at up, middle and down part; depth at up, middle and down part and fat-tail weight were not affected by the experimental groups (P>0.05). In total, using ram from other flocks had no effect on lamb performance.
    Keywords: Chall sheep, Ram's phenotype, growth performance, Fat, tail size
  • Hamed Sharifi *, Mohammad Bgher Montazer Torbati Pages 31-42

    In this research in order to identify the part of the gene polymorphism transforming growth factor beta-3 (TGFβ3) in broiler chickens Ross, polymerase chain reaction technique and single-strand conformation polymorphism (PCR-SSCP) were performed. For this purpose randomly selection was done between 200 chicks and selected chicks were bled, and genomic DNA was extracted. To determine the quality of the DNA extracted 1% agarose gel was used. Then, by using a pair of specific primers through polymerase chain reaction (PCR) gene fragment with the size of 294 bp from parts of fourth introns and entire fifth exons of the gene was amplified, and finally to determine the bands acrylamide gel and stained with silver nitrate were used. The analysis of band patterns lead to identify three band patterns AA, AB and BB, with 0.52, 0.42 and 0.06 frequency, respectively. Two alleles A and B, with a frequency of 0.73 and 0.27 in the study population was also identified. Shannon index and effective number of alleles for the TGFβ3 gene were 0.5833 and 1.6507, respectively. To confirm the results of PCR-SSCP some samples of each genotype were sequenced directly. Compare of least squares mean different genotypes showed that the gene polymorphism TGFβ3 has significant relation with leg weight and carcass traits.

    Keywords: broiler, PCR, Polymorphism, SSCP, TGFβ3 gene
  • Elham Behdani *, Azar Rashedi Dehsahrai Pages 43-58
    In this study, genetic parameters and (co) variance components were estimated for weights at birth, 3, 6, 9 month, daily weight gain and Keliber ratio from birth to 3 month and also form 3 month to 9 month. Records of 2544 kids, the progeny of 149 sires and 851 dams were used to analysis data by MTGSAM program. Six different animal models were fitted for all traits. The most appropriate model for weight at 6, 9 and daily weight gain and Keliber ratio form 3 to 9 month was model 2. Estimated direct heritability varied from 0.01 to 0.36, which was minimum (0.01) for daily weight gain and Keliber ratio from birth to 3 month and maximum (0.36) for birth weight. The genetic and phenotypic trends for all traits were estimated near to zero and non-significant. Generally, differences between estimated genetic trends for these traits and estimated values of other studies, is due to difference in animal breeding standard followed by different program selection, difference between models and calculation method, effects of environment, interaction between genetic and environmental, nutrition and climate conditions.
    Keywords: Genetic parameters, Genetic, phenotypic trends, Growth Traits, South Khorasan cashmere goats, Gibbs sampling
  • Rahman Hajializadeh *, Abbas Raafat, Arash Javanmard, Aboalfazl Barzegari Pages 59-72
    The object of this study was to identify the novel nucleotide polymorphisms in the second exon of MHC-DRB1 gene that has association with genetic resistance to gastrointestinal nematodes in Iranian indigenous Ghezel sheep breed. In this investigation 100 indigenous Ghezel sheep breed male lambs in 4 to 6 months age were used that were randomly chosen from five different flocks in all over the East Azerbaijan province, In these lambs, the preliminarily nucleotide polymorphisms were identified using the PCR-RFLP technique and the relationship between these polymorphisms and fecal egg counts were investigated and also in present study four samples of PCR product randomly selected from each five flock's lambs (one sample from each flock) and were sequenced subsequently. The nucleotide sequencing results of the PCR products were aligned with other registered nucleotide sequence in NCBI (National Center for Biotechnology Information) gene bank for second exon of Ovar-DRB1 gene in various sheep breeds of world. In the results of alignments, nine novel polymorphisms (two deletions, five substitutions and two insertions) were identified in the second exon of MHC-DRB1 gene sequences of Ghezel sheep breeds. Existence of these nucleotide polymorphisms were caused to substitution of all the amino acid sequence and consequently lead to changes in the structure of foreign peptide binding cleft in the DR heterodimeric proteins in the membrane of antigen presenting cells. Existence of novel polymorphisms in the second exon of Ovar MHC-DRB1 gene has led to changes in protein structure and increased the validity of observed association between identified polymorphism and studied trait.
    Keywords: Novel nucleotide polymorphism, Ovar MHC-DRB1 gene, Gastrointestinal nematodes, Iranian indigenous Ghezel shee
  • Somayeh Rahimnahal *, Abbas Masoudi Pages 73-82
    In order to compare the two methods of artificial neural networks (ANN) and multiple linear regression to predict yearling weight used records of 736 Raieni goat. Effects and variables influencing on yearling weight were; animal sex, type of birth, birth year, birth season, herd and characters related to birth weight, three months weight, six months weight and nine months weight. In order to process of data using a neural network model, applied the 3 MLP with a different number of input type. Data modeling were created by neural network software STATISTICA 10. In multiple regression data analyzed using software SAS 9.1.3 Protable with stepwise regression method and suitable model were selected according to R2, RMSE and bias. The results in this research showed a better accuracy of the ANN systems than regression methods (R-square value made by neural networks MLP1 to MLP3 equal to 0.998, 0.998 and 0.997 and RMSE value were estimated 0.96, 0.97 and 1.22, respectively) for predicting yearling weight of these animals.
    Keywords: Raeini goat, Artificial Neural Network, Regression models