فهرست مطالب

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 110، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/16
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسین موسوی صفحات 1-3

    در چند ماه اخیر، منطقه غرب آسیا شاهد تحولات ژرفی بود که همه تحلیلگران را غافلگیر کرد. در سی سال اخیر، معادلات منطقه در رویارویی بین دو محور، یعنی محور ایالات متحده آمریکا و همپیمانانش از یک سو و محور مقاومت یعنی جمهوری اسلامی ایران و همپیمانانش از سوی دیگر، خلاصه می شد و این رویارویی بویژه در فلسطین، لبنان، سوریه، عراق و یمن شکل عملیات خشن نظامی و سپس شکل تحریم های وسیع در چهارچوب جنگ نرم و جنگ معرفتی به خود گرفته بود، اما ناگهان با ورود چین به صحنه سیاسی منطقه، ظرف مدت کوتاهی موجی از تماس های دیپلماتیک بین کشورها، بویژه بین حلقه های محور مقاومت و کشورهای نفت خیز عرب در خلیج فارس، برای پایان دادن به روابط خصمانه و آغاز مرحله جدیدی از دوستی و همکاری آغاز شد... در پی تحولات اخیر پرسش های زیادی در محافل سیاسی از سوی تحلیلگران مطرح شده و مورد بحث قرار گرفته است. از جمله اینکه چه عامل یا عواملی باعث بروز این تغییرات ژرف در معادلات منطقه ای شده است؟

    کلیدواژگان: آمریکا، چین، تقابل، تفاهم، خاورمیانه
  • مجتبی شهریاری* صفحه 2

    دولت سنتی ایران در اواخر دوره قاجاریه دچار زوال و انحطاط گردید و امکان استمرار آن وجود نداشت. پس از آن نهاد دولت طی ادوار تاریخی مختلف تحول نمود و این فرایند تا دوره جمهوری اسلامی تداوم یافت. پرسش اصلی در مقاله حاضر این است که بنیان های نهادی دولت در جمهوری اسلامی کدام است؟ فرضیه ما بر مبنای رویکرد نهادگرایی تاریخی این است که بنیان های نهادی دولت در ایران امروز متاثر از میراث نهادی دولت سنتی، تحول نهادی دولت در مقطع سرنوشت ساز انقلاب مشروطه، وابستگی به مسیر نفت از دوره پهلوی و تحول نهادی دولت در مقطع سرنوشت ساز انقلاب 1357 است. از این رو دولت در ایران پس از انقلاب اجزای مختلفی از دولت سنتی، دولت مشروطه و دولت اسلامی را در خود ترکیب نموده است. این عناصر که در ترکیبی ناسازگار با یکدیگر قرار گرفته اند دارای بنیان های معرفتی و ریشه های تاریخی متفاوتی بوده و به همین دلیل ساخت درونی دولت را دچار تعارض نموده اند. در این پژوهش جهت تبیین ماهیت منحصربه فرد دولت در جمهوری اسلامی به صورتبندی تیوریک جدید با عنوان «دولت مانتیکوری» پرداخته ایم. بر این مبنا فهم منطق درونی دولت، چگونگی شکل گیری و استمرار سیاست های کلان در حوزه های مختلف و در نتیجه آسیب شناسی حکمرانی در جمهوری اسلامی، مستلزم فهم ماهیت مانتیکوری دولت، میراث نهادی و ریشه های تاریخی آن می باشد.

    کلیدواژگان: دولت مانتیکوری، ایران، نهادگرایی تاریخی، مقاطع سرنوشت ساز
  • حسین ابراهیم نیا* صفحات 4-14
    مجموعه ای رخدادها از سال 2011 جهان بینالملل را دستخوش تغییراتی نمود که منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را بیش از پیش تحت تاثیر خود قرار داد؛ از سوریه، تا یمن و امروز که بحران در سودان فراگیر شده است، این کشور با ترکیب جمعیت پیچیده هرچند که در شکل کلی به عرب تبار و آفریقایی تبار تقسیم می شود، ولی لایه های اجتماعی جمعیتی متنوع تر بوده و بر هرج-مرج داخلی این کشور افزوده و زمینه ساز دخالت های خارجی شده است. اکنون پرسش مطرح آن هست که به چه دلایلی ریشه های این آشفتگی داخلی زمینه ساز دخالت های خارجی شده است؟ به نظر می رسد دلیل کلان این مسیله ساخت سیاسی و عدم وجود مرجع اقتدار در این کشور بوده که همچنان در یک نظام ملوک الطوایفی ماقبل مدرنیته باقی مانده است؛ هرچند که نهادهای مدرن مانند مجلس، ارتش و... مشاهده می شود اما کودتاهای فراوان در این کشور بر شدت این نابردباری و عدم شکل گیری نهاد بر پایه کارکرد سیاسی افزوده و مانع ساخت یک نظام دیوانسالار عقلانی و ظهور کارگزاران سیاسی بردبار شده است. در همین راستا پژوهش حاضر با گردآوری داده های لازم از طریق داده های کتابخانه ای و اینترنتی و با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی، تجزیه و تحلیل می پردازد و در ابتدا مروری بر گذشته سودان و مشکلات داخلی (اقتصادی، سیاسی و...) داشته و سپس به رویدادهای حال حاضر پرداخته و مجموعه عوامل تاثیرگذار و دخالت های انجام شده را بحث و تفسیر می نماید؛ مجموع این مباحث نشان خواهد داد چرا از آشفتگی های داخلی-دخالت های خارجی این کشور سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: سودان، آشفتگی داخلی، دخالت های خارجی، دولت شکننده، فقر، شکاف های اجتماعی
  • بهزاد احمدی* صفحات 16-28
    امروزه دنیا در حال تجربه تحولی تاریخی و بنیادین است و یکی از مهم ترین پیشران های این تحول، فناوری اطلاعات و ارتباطات و پیدایش زیست بوم سایبری است. تحول دیجیتال یک روند گذرا نیست بلکه انقلابی است با سرعت فزاینده و در حال شدن. در این مقاله تلاش شده تا نشان داده شود چگونه با فرصت شناسی و درک درست تحول فوق، می توان در ژیوپلیتیک بی ثبات و منازعه آفرین خلیج فارس، به یک ژیوپلیتیک سایبری همکاری محور شکل داد. در این راستا، ضمن تبیین دلایل پیدایش و تثبیت ژیوپلیتیک سایبری در سطح جهانی و منطقه ای، بر اساس رویکرد نظری نوکارکردگرایی، به تحول فوق در خلیج فارس نه از منظر تهدید بلکه از منظر فرصت پرداخته و راهکارهایی عملی برای محقق شدن آن ارایه شده است. نقطه عطف این مقاله در ارایه فهمی جدید، سازنده، همگراساز و فرصت آفرین از موضوع سایبر است که در پیوند با ژیوپلیتیک اغلب به شکل تهدید عنوان و با تمرکز بر ابعاد سلبی، اغلب تحولی با پیامدهای منفی بازنمایی شده است. ایده شکل گرفته برای این نوع همکاری و حتی همگرایی، آنقدر وزن دارد تا در پیشنهاد رسمی دولت ایران به کشورهای منطقه همانند طرح پیشنهادی صلح هرمز قرار گیرد و برای تحقق آن تلاش شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک سایبری، خلیج فارس، نوکارکردگرایی
  • احمد بستانی* صفحات 29-36
    جوامع خاورمیانه از لحاظ تنوع قومی، زبانی و مذهبی دارای پیچیدگی قابل توجهی هستند. این پیچیدگی ها از عوامل مهم شکل گیری بحران های سیاسی و اجتماعی و به تاخیر افتادن یا دشوار شدن فرایندهای دولت سازی و ملت سازی در این کشورها محسوب می شود. پژوهش های گوناگونی از منظر علم سیاست و جامعه شناسی سیاسی درباره مسیله اقوام در خاورمیانه و به طور خاص کشورهایی با ترکیب قومی مرکب، انجام شده و راه حل هایی نیز برای حل این مسایل از سوی پژوهشگران، صاحب نظران و استراتژیست ها پیشنهاد شده است. یکی از این تحلیل ها و راه حل ها که در دو دهه اخیر بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است پیشنهاد الگویی چندفرهنگی گرا برای خاورمیانه است. این الگوی لیبرال در پی آن است که به قومیت ها رسمیت دهد و آن ها را در چارچوب هویت، فرهنگ، زبان و اقلیمی متمایز از قومیت های دیگر مورد شناسایی قرار داده و تمایز میان آن ها را مبنای سیاست گذاری قرار دهد. در نوشته حاضر می کوشم نشان دهم این الگو برای جوامع خاورمیانه مناسب نیست و نه تنها مسیله قومیت را حل نمی کند بلکه به دلایل مختلف به شکاف و انشقاق و تعمیق بحران ها کمک می کند که دامنه آن از مسیله قومیت فراتر رفته و کلیت کارآمدی و امنیت کشورها را به خطر انداخته و فرایند ملت سازی را با تاخیر جدی مواجه می کند.
    کلیدواژگان: چندفرهنگیگرایی، قومگرایی، سیاست هویت
  • امین پرتو* صفحات 37-48

    پهپادها در درگیری‏ های نظامی خاورمیانه بیش از هر جای دیگری از جهان عرض اندام کرده‏اند. ویژگی‏های خاص کاربرد پهپادها در صحنه نبرد یعنی سادگی، ارزانی، دشواری در سرنگونی و احتمال ایجاد صدمات سنگین سبب شده تا احساس خطر جدی نسبت به برهم خوردن موازنه نظامی در خاورمیانه شکل بگیرد. اساس این موازنه نظامی در بیشتر از پنج دهه گذشته، تثبیت جایگاه اسراییل به مثابه قدرت اول نظامی منطقه بر پایه جایگاه بدون رقیب نیروی هوایی آن، اعمال محدودیت و کنترل در دستیابی کشورهای منطقه به امکانات جنگ هوایی و تسلیحات موشکی بالستیک و کروز، کنترل به روزرسانی و تامین قطعات و مهمات جنگنده ‏ها به عنوان ضمانت بر رفتار کشورهای متحد و کوشش برای تدافعی ساختن استراتژی کشورها از طریق حفظ موازنه نظامی در محیط جنگ هوایی بوده است که از سوی ایالات متحده با دقت در خاورمیانه دنبال می‏شد. اما انقلاب پهپادی در خاورمیانه که در آن بازیگران جدید از ترکیه و ایران و هر دولت دیگر تا گروه‏ های شبه‏ نظامی غیردولتی ایجاد کرده‏اند، سبب وارد شدن خدشه بر این روندهای گذشته و شکل دادن به مسایل و روندهای استراتژیک جدیدی در خاورمیانه شده است. این روند جدید را می‏توان در فقراتی همچون خدشه بر جایگاه نظامی اسراییل در هوا، کاهش کنترل آمریکا بر روندهای نظامی منطقه، کاهش دشواری در تامین تسلیحات هوایی و تضعیف برنامه ‏ریزی ‏های صورت گرفته در توسعه سیستم ‏های ضدموشکی و ضدهوایی خلاصه کرد. متن حاضر، تاثیر این رخداد بر ترتیبات آتی امنیت در منطقه را وارسی می کند.

    کلیدواژگان: انقلاب پهپادی، جنگ چریکی-فرسایشی هوایی، موازنه نظامی
  • محمد خواجوئی* صفحات 49-55
    لبنان بعد از یک دوره کوتاه ثبات نسبی در فاصله سال های 2016 تا 2019، طی حدود سه سال و نیم اخیر دوره ای بحرانی را تجربه می کند. از یک سو اقتصاد این کشور شاهد بحران هایی چون کاهش بی سابقه ارزش پول ملی، تورم سه رقمی، گسترش فقر و بیکاری است و از سوی دیگر این کشور فاقد رییس جمهوری و دولت قانونی و دارای اختیارات کامل است. در سایه چنین وضعیتی لبنان در سال 1402 با دو مسیله اساسی و فوری روبه رو است: نخست، بازسازی قوه مجریه (انتخاب رییس جمهوری و تشکیل دولت) و دوم، بازسازی اقتصاد. هرچند که لبنان افزون بر مسایل مورد اشاره در کوتاه مدت، با ابربحران ها و چالش های بنیادینی همچون طایفه گرایی و ضعف نهاد دولت و نبود توافق ملی بر سر مسایل بنیادین سیاسی روبه رو است که ادامه این مشکلات، مانع جدی در مسیر توسعه و ثبات پایدار در این کشور است. مقاله حاضر در صدد تحلیل آخرین وضعیت لبنان و چشم انداز پیش روی حل بحران سیاسی و اقتصادی در این کشور در سال 1402 است.
    کلیدواژگان: لبنان، حزب الله، بحران سیاسی، بحران اقتصادی، طایفه گرایی، فرانسه، ایران، عربستان سعودی
  • محمدعلی دستمالی* صفحات 56-64

    انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه در ماه می سال 2023 میلادی یکی از حساس ترین رقابت های سیاسی بین احزاب این کشور در دهه های اخیر است. حزب عدالت و توسعه یا آکپارتی که از سال 2002 میلادی قدرت را در اختیار داشته، در حالی به مصاف رقبا می رود که بحران اقتصادی، شرایط را برای زیست ده ها میلیون نفر از مردم ترکیه دشوار کرده است. همچنین، انتقاداتی همچون نادیده گرفتن آزادی بیان بالا گرفته و علاوه بر این، سیاست خارجی تیم اردوغان منجر به توقف عملی مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا شده است. لذا انتظار می رود که نارضایتی از ناکارآمدی سیاست های اقتصادی دولت و انتقاد از شیوه حکمرانی اردوغان، بر نتایج انتخابات اثر مستقیم بگذارد. شش حزب مهم ترکیه که دارای ترکیب گفتمانی متکثری از سکولار و کمالیست گرفته تا اسلام گرا و لیبرال هستند، با تشکیل یک گروه هم پیمان به نام «ایتلاف ملت» در صدد رسیدن به قدرت هستند و می خواهند اردوغان و دولت باغچلی، دو رهبر «ایتلاف جمهور» را از صحنه قدرت کنار بزنند. ایتلاف ملت، در یک سال گذشته به طور جدی در حال سازماندهی و فعالیت تبلیغاتی بوده و پیروزی این جریان می تواند سیاست و حکمرانی در ترکیه را متحول کند. در همین حال، در گستره سیاست خارجی، انتظار تغییرات جدی وجود دارد. این پژوهش به دنبال بررسی مهم ترین سناریوهای محتمل در مورد تغییرات عمده در سیاست داخلی و خارجی ترکیه در مقطع پس از انتخابات است.

    کلیدواژگان: ترکیه، انتخابات، آکپارتی، اردوغان، حزب جمهوری خلق، کلیچدار اوغلو
  • شهاب دلیلی* صفحات 65-76
    میان دولت های ضعیف (مانند ایران)، شکننده (مانند عراق)، درمانده (لبنان) و فروپاشیده (افغانستان و یمن) تفاوت هایی وجود دارد. این دولت ها به درجات متفاوت ظرفیت و کارآمدی لازم برای کنترل و نفوذ در جامعه، تنظیم روابط اجتماعی، استخراج منابع انسانی، مادی و نمادین را ندارد و در نتیجه در برقراری نظم و اعمال اقتدار در جامعه ناتوان و روند پاسخگویی در آن ها مختل می باشد و دچار درماندگی روزافزونی شده اند. این دولت های درمانده وعده اصلاح می دهند و انجام نمی شود و تنها سرخوردگی ملت ها فزونی می یابد. مطالعات نشان می دهد که ملت ها در نتیجه سرخوردگی گوشه گیر شده، از شرکت در امر سیاسی پرهیز می کنند و در نهایت خشم فردی آن ها به پرخاشگری جمعی تبدیل می شود و به خیابان می آیند. آمار نهادهای بین المللی تایید می کند که جوامع خاورمیانه در سال های اخیر به درجات مختلف این وضعیت را تجربه کرده اند. این پژوهش به دنبال پاسخ به یک سوال اصلی است، «چه نسبتی میان درماندگی دولت ها و سرخوردگی ملت ها در خاورمیانه وجود دارد؟»؛ آیا اعتراض به دولت های درمانده به شکل سرخوردگی ملت ها نمایان شده است؟ ویژگی های این سرخوردگی کدام است؟ نتایج مطالعات نظری نشان دهنده آن است که این سرخوردگی برآمده از «بی اعتمادی» به نخبگان سیاسی، «محرومیت» و افزایش نابرابری های اقتصادی، «تخریب فرهنگ ها و باورها» و در نهایت «عدم تعلق خاطر به مباحث جریان های سیاسی موجود» است. نتایج مطالعات موردی اسنادی نیز نشان می دهد که اغلب دولت های این منطقه به مرور زمان از یک دولت ضعیف و شکننده به سوی یک دولت درمانده و فروپاشیده در حال حرکت هستند چرا که در بدنه جامعه نزاع های قومی مذهبی تشدید شده، در بدنه حاکمیت فساد گسترش و تعمیق یافته، به مرور زمان رویه های دموکراتیک از جمله مقام های انتخابی زوال پیدا کرده و در نهایت اصلاحات وعده داده شده محقق نشده اند. به این ترتیب هر روز از سوی دولت پیامی به جامعه ارسال می شود مبنی بر اینکه کارآمدی و پاسخگویی به شکل چشم گیری مختل می باشد.
    کلیدواژگان: دولت درمانده، سرخوردگی اجتماعی، فساد، محرومیت اقتصادی، بی اعتمادی سیاسی
  • مسعود رضایی* صفحات 66-77

    در حالی که بیشتر مباحث و مناظره های اخیر پیرامون بلندپروازی های نظامی ترکیه، بر قابلیت های پهپادی و نحوه اعمال آن در بحران های مختلف امنیتی متمرکز شده است، تا کنون توجه چندانی نسبت به برنامه موشکی، محرک ها و دستاوردهای آن در محافل سیاسی و دانشگاهی صورت نگرفته است. این در حالی است که آزمایش های متعدد موشک های بالستیک و کروز ترکیه، یادآور این نکته است که آنکارا زرادخانه قابل توجهی از این نوع موشک ها را در اختیار دارد و هدف آن، گسترش و ارتقای چنین زرادخانه ای است. به همین جهت، افزایش تدریجی قدرت نظامی ترکیه و شتاب فناوری این کشور در حوزه موشکی، فارغ از اینکه چه اهداف، ادراک و ویژگی هایی را برجسته می سازد، پرسش های جدیدی در مورد میزان پیشرفت های صورت گرفته در این عرصه را مطرح می کند. بر این اساس، درک پویایی برنامه موشکی ترکیه و چگونگی ارتباط این سطح از توانمندی با رقابت های تسلیحاتی در خاورمیانه، به همراه درس هایی که نخبگان این کشور در جریان بحران هایی نظیر جنگ اوکراین و ماهیت نبرد های نوین آموخته اند، هدفی است که مقاله حاضر، ابعاد و دلایل آن را در جهت توسعه یک چارچوب تحلیلی جدید، مطمح نظر قرارخواهد داد.

    کلیدواژگان: ترکیه، موشک، خاورمیانه، رقابت تسلیحاتی، جنگ اوکراین
  • مهدی زیبائی* صفحات 78-87
    با آنکه کشور امارات متحده عربی به واسطه جمعیت و وسعت سرزمینی در زمره دولت های ذره ای در روابط بین الملل محسوب می گردد اما سیاست های آن در دو حوزه خارجی و داخلی طی دو دهه گذشته زمینه ارتقاء جایگاه این بازیگر را در زیر نظام منطقه ای خلیج فارس و همچنین محیط بین الملل فراهم آورده است. به طور دقیق تصمیم دولتمردان این کشور برای حرکت در مسیر تبدیل شدن به یک بازیگر منطقه ای به دوره پس از مرگ شیخ زاید آل نهیان اولین رهبر امارات در دوره پس از استقلال (1971) باز می گردد. با آنکه الگوی حکمرانی امارات از زمان حمله نیروهای ایتلافی تحت رهبری امریکا به کویت با هدف بیرون نمودن عراق از این کشور در سال 1991 رقم خورد اما این روند تا زمان مرگ شیخ زاید (2004) بسیار محافظه کارانه و کم سرعت بود. در این میان، همکاری های فناورانه و اقتصادی بین امارات و اسراییل در سال 2006 و بهره برداری از این واقعه در شکل شفاعت اسراییل برای امارات در نزد امریکا با هدف چشم پوشی از گناه حضور و فعالیت افراد دارای ملیت اماراتی در تیم تروریستی 11 سپتامبر، پایه ای برای همکاری های اقتصادی بین ایالات متحده و امارات شد. با این حال، آنچه به طور کامل مسبب تغییر رویه داخلی و بین المللی این کشور گردید، موج ناآرامی های عربی بود که از اواخر سال 2010 از شمال افریقا آغاز و اکثریت غریب به اتفاق کشورهای منطقه خاورمیانه را در بر گرفت.
    کلیدواژگان: امارات متحده عربی، ناآرامی های عربی، عملگرایی
  • محمد سلطانی نژاد* صفحات 88-97
    تمام تلاش هایی که تا کنون برای پایان دادن به بحران لیبی صورت پذیرفته است ناکام مانده اند و این کشور همچنان صحنه منازعه میان جنگ سالاران است. این مقاله با هدف تبیین فرآیند منازعه در لیبی و ترسیم چشم اندازهای گذار به صلح بر مبنای تحلیل روندهای موجود نگاشته شده است. بحث اصلی این است که بافت قبیله ای جامعه لیبی، سیاست های حکومت پیشین در مدیریت قبایل بر اساس حفظ و تعمیق اختلافات میان آن ها همزمان با ایجاد ایتلافی از قبایل وابسته به راس نظام سیاسی (معمر قذافی) در کنار منافع دولت های خارجی عوامل اصلی ادامه یافتن منازعه در این کشور هستند. هرچند کاهش شدت رقابت قدرت های منطقه ای و حرکت تدریجی دولت های اروپایی درگیر در نزاع به سمت ابتکارهای جمعی بخشی از موانع پیش روی مصالحه پایدار در لبیبی را کمرنگ می کند اما ضعف نهادهای ملی و ادامه هویت یابی جمعی بر محوریت وابستگی های قبیله ای نشان از آن دارد که بحران همچنان به قوت خود باقی خواهد بود و چشم اندازهای گذار به صلح در آینده نزدیک ضعیف است.
    کلیدواژگان: بحران لیبی، قبیله گرایی، مداخله خارجی، صلح سازی
  • نوذر شفیعی* صفحات 98-110
    مقاله حاضر قصد دارد به این پرسش پاسخ دهد که در سال پیش رو یعنی سال 1402، مهم ترین مسایل یا چالش های افغانستان کدامند؟ چگونه شکل گرفته اند؟ چه روندی را طی کرده اند؟ و برای سال 1402 چه وضعیتی خواهند داشت؟ موضوع مورد بحث به گونه ای است که فرضیه یا فرضیاتی را که در پژوهش های تبیینی مطرح می شوند نخواهد داشت. با این حال جنگ قدرت در افغانستان، مسیله شناسایی یا عدم شناسایی طالبان، مسیله زنان در افغانستان، و در نهایت مسایل اقتصادی افغانستان به عنوان چهار مسیله مهمی در نظر گرفته شده که حیات سیاسی طالبان به شدت به آن ها وابسته اند. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای نگارش شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که در سال پیش رو چالش های افغانستان در حوزه های چهارگانه یادشده ادامه خواهد یافت مگر اینکه یا طالبان سیاست تندروانه خود را تعدیل نمایند و یا جامعه بین المللی مجبور شود برای تشویق طالبان به رعایت حقوق بشر، تشکیل دولت فراگیر، بهبود اوضاع اقتصادی و همکاری در مبارزه با تروریسم حکومت این گروه را به رسمیت شناسد.
    کلیدواژگان: دولت فراگیر، تروریسم، شناسایی، جبهه مقاومت ملی
  • کامران کرمی* صفحات 111-122
    در این مقاله با استفاده از روش SWTO بایسته ها و مسایل استراتژیک عربستان سعودی در سال 2023 مورد تبیین قرار گرفته است. شناسایی این بایسته ها مبتنی بر چهار مولفه نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدات و فرصت ها بوده که در سال 2019 منجر به بازطراحی استراتژی سه وجهی عربستان برای پیشبرد اصلاحات اجتماعی و اقتصادی در سطح داخلی، تنش زدایی فراگیر در سطح منطقه ای و مدیریت رقابت قدرت های بزرگ در سطح بین المللی گردیده است. یافته های مقاله این است که نقش و جایگاه عربستان در آینده ژیوپلیتیک انرژی و برآمدن نظم جدید در رهگذر برهم خوردن نظم کنونی نفت محور، پادشاهی عربستان را به سمت متنوع سازی درآمدهای دولت و گسترده کردن سبد شرکای منطقه ای و بین المللی ناگریز کرده است. قرارگیری در چنین مسیری است که عربستان سعودی را به سمت صراحت بیشتر در تصمیم گیری سیاست خارجی و انتخاب های استراتژیک متمایل ساخته است.
    کلیدواژگان: عربستان، بایسته های استراتژیک، SWTO، سطوح داخلی، منطقه ای و بین المللی
  • ولی گل محمدی* صفحات 123-136
    نوشتار حاضر با نگاهی به پویایی های داخلی و بین المللی به دنبال ترسیم چشم انداز کلیدی ترین مسایل و روندهای سیاست خارجی ترکیه است. ترکیه اردوغان چه برآوردی از نقش ملی و موقعیت بین المللی خود دارد و در صورت تغییر حکومت، چه دورنمایی در سیاست خارجی ترکیه پسااردوغان متصور است؟ تحلیل مهم ترین روندها و متغیرهای تاثیرگذار در شکل دهی به چشم انداز سیاست خارجی ترکیه چند گزاره کلیدی پیش روی ما می گذارد؛ نخست، فرهنگ راهبردی نوین ترکیه مرزبندی مشخصی بین دوست و دشمن ندارد و بر اساس پویش های محیطی و مناظرات سیاست داخلی الگوی اتحاد و دوستی و دشمنی آن دایم در حال تغییر است. در دهه گذشته، تحول کلیدی تمرکز وافر بر امنیت ملی و تثبیت جایگاه ترکیه به عنوان یک قدرت منطقه ای و مستقل از غرب بوده است که با لحنی قاطع در دیپلماسی و ابزارهای امنیتی-نظامی پیگیری شده است. دوم، جنگ در اکراین به طور فزاینده ای سیاست موازنه گری ترکیه را با چالش مواجه ساخته است؛ وضعیتی که ناگزیر عاملیت غرب ستیزی در روابط ترکیه-روسیه را با ابهامات کلیدی روبه رو کرده و دورنمای روابط آنکارا با روسیه و غرب را بازتنظیم می کند. سوم، روند عادی سازی روابط با کشورهای منطقه بیش از آنکه نمود یک چرخش در سیاست منطقه ای ترکیه باشد، ناظر بر بازتنظیم سیاست خارجی با پویایی های داخلی ترکیه و واقعیت های ژیوپلیتیکی مناطق پیرامونی است. در صورت به قدرت رسیدن احزاب مخالف، رهبران جدید از قلمرو نفوذ و منافع ترکیه در مناطق پیرامونی عقب نشینی نخواهند کرد، اما سیاست هایی که متاثر از ترجیحات شخصی و حزبی دولت اردوغان بوده متحول خواهد شد که احیای روابط با متحدان سنتی غربی در اولویت آن قرار دارد.
    کلیدواژگان: انتخابات ژوئن 2023، تغییر حکومت، سیاست موازنه گری، منطقه گرایی فعال، سیاست خارجی ترکیه
  • سید عبدالامیر نبوی* صفحات 137-149
    با وقوع بهار عربی در سال 2011، امید زیادی در خاورمیانه و شمال آفریقا برای بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی پدید آمد، اما آنچه امروز مشاهده می شود نگرانی و هراس فزاینده از بدترشدن شرایط است. مصر ازجمله کشورهایی است که با سقوط حسنی مبارک انتظار می رفت تغییرات سیاسی عمیقی را تجربه کند و به ویژه نقطه پایانی بر دهه ها اقتدارگرایی و ناکارآمدی گذاشته شود. با این حال، سیر حوادث به گونه ای پیش رفت که بحران ها و مشکلات پیشین تداوم یافت و امروزه با این پرسش روبرو است که چالش های داخلی و خارجی این کشور چگونه مدیریت شود؟ به نظر می آید مدیران و کارگزاران مصری تلاش دارند مشکلات داخلی و خارجی را از مسیر یک دیپلماسی فعال پوشش دهند و با اجرای طرح های بلندپروازانه در داخل غرور و هویت ملی را تقویت نمایند. مقاله حاضر می کوشد با گردآوری داده ها و شواهد لازم از طریق کتابخانه ای و اینترنتی و با رویکرد توصیفی - تحلیلی به بررسی، تجزیه و تحلیل موضوع بپردازد. براین اساس، ابتدا مروری بر مشکلات داخلی (اقتصادی و سیاسی) مصر انجام می شود و سپس درباره مسایل و رویدادهای مرزهای جنوبی و غربی آن کشور توضیحاتی می آید. مجموع این مباحث نشان خواهد داد چرا از منگنه بحران ها درباره وضعیت امروزین مصر سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: مصر، خاورمیانه عربی، اقتدارگرایی، بحران، امنیت ملی، سد النهضه
  • آریابرزن محمدی قلعه تکی* صفحات 138-150

    منطقه غرب آسیا را می توان یک سیستم منطقه ای نامید. الگوهای روابط درون منطقه ای و بین الملل در این منطقه با سایر مناطق جهان تفاوت ماهوی دارد. این سیستم دارای یکسری هنجارها، الگوهای رفتاری و عرصه های کنش است که بر اثر تطور در شرایط خاص سیاسی، تاریخی (میراثی) و اقتصادی به تدریج به صورت تاریخی نهادینه گشته اند. امتناع ایجاد دولت-ملت مدرن یا به اصطلاح وستفالی در بسیاری از کشورهای زیرمجموعه این سیستم، حضور دولت های شناور/سیال، نقش پررنگ بازیگران غیردولتی و وجود سپهرهای موازی، موقعیت منحصربه فرد ژیوپلیتیکی و وجود منابع عظیم انرژی و دلارهای نفتی و گازی از جمله وجوه ممیزه این سیستم نسبت به مناطق دیگر جهان است. این مقاله به روش تحلیلی-توصیفی و گردآوری کتابخانه ای با نقد رویکردهای شرق شناسانه در پی بررسی ویژگی های غرب آسیا به مثابه یک سیستم منطقه ای است که کنشگری بازیگران بومی منطقه از لحاظ تاریخی، در شکل گیری آن نقش اساسی دارد. این پژوهش از تعریف براومولر از سیستم بهره می جوید؛ سیستم به مثابه مجموعه ای از بخش های مرتبط با هم، به طوری که عملکرد یک بخش بر عملکرد بقیه تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: سیستم منطقه ای غرب آسیا، دولت های سیال، دولت-ملت
  • قدیر نصری* صفحات 150-161
    اینک در اوان سال 1402 شمسی (2023 میلادی) کمتر نقطه ای در جهان می توان یافت که به اندازه ممالک خاورمیانه اسیر بی اطمینانی و بیقراری و ناامنی باشد. از حدود سی کشور واقع در خاورمیانه و دو منطقه پیوسته به آن یعنی قفقاز جنوبی، آسیاس مرکزی و شما آفریقا، تحقیقا 19 کشور در گیر جنگ و بحران داخلی و یا با همسایه هستند. این در حالی است که روند رشد و توسعه در باقی مناطق دنیا، شتاب گرفته است و به رغم برخی بحران های سراسری (ناشی از کرونا یا تغییرات اقلیمی و یا فن آوریهای نگران کننده)، میزان تغییرات مثبت، چشمگیر است. اما از این موارد کلان که بگذریم پرسش معینی که در این مقاله در صدد پاسخ به آن هستیم این است که اصلی و فعال ترین دشواره یا ابربحران ملل خاورمیانه در سال 1402 شمسی چیست و راه رهایی از آن یا تقلیل آن چیست؟
    کلیدواژگان: کین توزی، خشونت، تروریسم، انتقام، جهل مقدس، سرمایه داری رفاقتی، حامی پروری، اشغال
  • فرزانه نقدی* صفحات 162-172
    انسان موجودی است اجتماعی که برای حفظ بقا و امنیت خود ناگزیر از توسعه است. توسعه اقتصادی، در عمیق ترین لایه های پژوهشی خود دو مبحث تعمق در روابط انسانی و مدیریت توزیع و تولید منابع سرزمینی در کشور را در مفهوم اقتصاد سیاسی مورد مطالعه قرار می دهد. در برخی کشورها و مناطق جهان، در مسیر گذار به جامعه توسعه یافته، اهمیت فهم روابط اجتماعی و درک سیاسی و فرهنگی از جامعه برای تولید و توزیع ثروت مورد مطالعه قرار گرفته و دانش اقتصاد سیاسی در مسیر رشد و توسعه کشور/ منطقه به بالندگی رسیده و در نهایت توسعه را به همراه داشته است. در چنین جوامعی با اراده و مشارکت شهروندان، ساختارهای سیاست گذاری پایه ریزی شده و نقش افراد و نهادها در مسیر توسعه مشخص و مدون است. در برخی مناطق توسعه نیافته یا در حال توسعه نظیر خاورمیانه، دولت منابع ثروت و قدرت را در اختیار دارد اما به دلایل متعدد از جمله نبود یا کارکرد ضعیف نهادهای مردمی، تعامل صحیحی میان دولت و ملت شکل نمی گیرد. در چنین جوامعی اقتصاد سیاسی به دلیل مواجهه با مجموعه ای پایان ناپذیر از عواملی مانند تشتت مذاهب، تعدد اقوام، بحران های سیاسی، ترور، جنگ های داخلی، مناقشات سرزمینی با همسایگان، پیامدهای وابستگی و استعمار، سیاست خارجی دیپلماسی گریز، تحریم و... همچنان در شرایط گذار است. در این نوشتار، بر مهم ترین مسایل خاورمیانه و مسیر پیش روی آن برای نقش پذیری در جامعه جهانی به اجمال مروری خواهد شد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، اقتصاد سیاسی، حکمروایی مطلوب
  • ویدا یاقوتی* صفحات 173-180
    رخدادهای جاری در افغانستان که دهه ها به شکل چرخه های متناوب بحران سر بر می آورد، بیانگر «مشکلی» است که تا کنون به صورت «مسیله» مورد نظر قرار نگرفته است. چرخه ای که در آن مشکل ابتدا به دغدغه، که بیشتر به صورت یک احساس مبهم یا تصویری ذهنی از یک پدیده است، تبدیل شده و سپس به صورت مسیله ای مشخص صورتبندی شود. چنانکه در دو دهه گذشته به طور متناوب شاهد بروز مشکلات، بحران ها و شورش هایی در این کشور بوده ایم. اغلب این بحران ها در نتیجه، فقدان نگرش راهبردی در فرایندهای تصمیم گیری، سیاستگذاری دولت ها، دخالت خارجی، جنگ داخلی بوده است که موجب شده مشکلات موجود لاینحل و به صورت متداخل برهم بار شوند و تبدیل به معضل شوند. در میانه بحران دایمی و بازگشت مستمر چرخه خشونت موجب می شود که ثبات سیاسی، اجتماعی، برنامه ریزی هدفمند و امکان پیش بینی پذیری آینده سیاسی افغانستان امری غیرممکن به نظر برسد. با روی کار آمدن طالبان و گذشت بیش از یک سال تسلط بر افغانستان، ساختار سیاسی این کشور همچنان با مجموعه ای از درگیری ها، تضعیف ثبات سیاسی، رکود اقتصادی و مشکلات امنیتی مواجه است. افغانستان اکنون برای داشتن ثبات، حکومتداری مسالمت آمیز و پایدار و رشد اقتصادی بیش از هر زمان دیگری نیاز به اصلاح و بازسازی نهادهای سیاسی دارد. در این پژوهش رویکردهای چهارگانه ای را در نظر گرفته ایم که ممکن است این پتانسیل را داشته باشد که افغانستان را در مسیر باثبات تر و پایدارتر قرار دهد و در عین حال چشم انداز آینده این کشور را بهبود بخشد. در پژوهش حاضر تلاش خواهد شد مباحث علمی با نوعی نگرش زنجیره ای و مرتبط باهم در قالب پنج گزاره مورد نظر قرار گیرد به نحوی که بتوان بر اساس نگرشی علمی-تجویزی ماهیت تحولات کنونی و آتی در یک دهه آینده افغانستان را در حوزه ساختار سیاسی و تحولات ناشی از آن درک کرد. بنابراین، خوانش دقیق و گام به گام این پنج گزاره برای فهم دقیق ابعاد و جوانب تحلیلی بحث حاضر لازم و گریزناپذیر است.
    کلیدواژگان: افغانستان، صلح، امنیت، چشم انداز، روندها
|
  • Mojtaba Shahriary * Page 2

    The traditional Iranian state experienced decline and decay during the late Qajar period, and its continuity was not possible. After that, the institution of state underwent transformations throughout various historical periods, and this process continued until the Islamic Republic era. The main question in this article is what are the institutional foundations of the state in the Islamic Republic of Iran? Our hypothesis, based on the historical institutionalism approach, is that the institutional foundations of the state in Iran today are influenced by the institutional heritage of the traditional state ment, the institutional transformation of the state in the critical juncture of the constitutional revolution, the dependence on the oil path in the Pahlavi period, and the institutional transformation of the state in the critical juncture of the 1979 revolution. As a result, the state in Iran after the revolution has combined various elements of the traditional state, the constitutional state, and the Islamic state. The elements that have been combined in an incompatible mixture have different epistemological foundations and historical roots, and therefore, have caused internal conflicts within the state structure. In the present study, a novel theoretical configuration called the “Monticore State” was introduced to explain the unique nature of the state in the Islamic Revolution. On this basis, understanding the internal logic of the state, the formation and perpetuation of macro-scale policies in various areas, and, consequently, the pathology of governance in the Islamic Republic requires understanding the Monticore nature of the state, its institutional legacy, and its historical roots.

    Keywords: Monticore state, Iran, historical institutionalism, Oil
  • Hossein Ebrahimnia * Pages 4-14
    A series of events since 2011 made the international world undergo changes that affected the Middle East and North Africa region more than before; From Syria, to Yemen, and today, when the crisis has spread in Sudan, this country with a complex population composition, although it is generally divided into Arab and African descent, but the social layers of the population are more diverse and add to the internal chaos of this country and the background It has become a source of foreign interference. So this question is important that why and how the roots of this internal turmoil become the basis for foreign interference? It seems that the main reason for this problem is the political structure and the lack of authority in this country, which still remains in a pre-modern tribal-monarchy system; Although modern institutions such as parliament, army, etc. can be seen, many coups in this country have increased the severity of this intolerance and the lack of formation of institutions based on political function and prevented the construction of a rational bureaucratic system and the emergence of tolerant political agents. In this regard, this research investigates and analyzes by collecting the necessary data through library and internet data and using a descriptive-analytical method, and at first it has an overview of Sudan's past and internal problems (economic, political, etc.) and then deals with current events and discusses and interprets the set of influential factors and interventions; This discussions will show why the internal disturbances and foreign interventions of this country have been talked about.
    Keywords: Sudan, Internal disturbances, External intervention, Failed State, Poverty, Social gaps
  • Behzad Ahmadi * Pages 16-28
    Today, the world is experiencing a historical and fundamental change, and one of the most important drivers of this change is information and communication technology and the emergence of the cyber ecosystem. Digital transformation is not a passing process, but a revolution with increasing speed. In this article, an attempt has been made to show how, a cooperation-oriented cyber geopolitics can be formed in the unstable and conflict-causing geopolitics of the Persian Gulf. In this regard, while explaining the reasons for the emergence and stabilization of cyber geopolitics at the global and regional level, based on the theoretical approach of neo-functionalism, he addressed the above development in the Persian Gulf not from the perspective of threat but from the perspective of opportunity and presented practical solutions for its realization. The turning point of this article is in presenting a new, constructive, converging and opportunistic understanding of the cyber issue, which in connection with geopolitics is often represented as a threat to the title and focusing on negative dimensions, often a development with negative consequences. The idea formed for this type of cooperation and even convergence has so much weight that it should be included in the official proposal of the Iranian government to the countries of the region, like the proposed peace plan of Hormuz, and efforts should be made to realize it.
    Keywords: cyber geopolitics, Persian Gulf, Neo-Functionalism, Convergence
  • Ahmad Bostani * Pages 29-36
    Middle East societies have significant complexity in terms of ethnic, linguistic and religious diversity. These complications are considered to be important factors in the formation of political and social crises and the delay or difficulty of the state-building and nation-building processes in these countries. Various researches have been conducted from the perspective of political science and political sociology about the issue of ethnic groups in the Middle East, and specifically countries with a mixed ethnic composition, and solutions to solve these issues have been proposed by researchers, experts and strategists. One of these analyzes and solutions that has received more attention in the last two decades is the proposal of a multicultural model for the Middle East. This liberal model seeks to give formality to ethnicities and identify them in the framework of identity, culture, language, and climate different from other ethnicities and make the distinction between them the basis of policy making. In this article, I am trying to show that this model is not suitable for Middle Eastern societies and not only does not solve the issue of ethnicity, but for various reasons it helps to divide and deepen crises. Therefore, the application of such a model may endanger the security of these countries and seriously delay the nation-building process.
    Keywords: Multiculturalism, Ethnic Groups, Identity politics
  • Amin Parto * Pages 37-48

    Drones have been visible in the Middle East military conflicts more than any other region of the world. Particular characteristics of drones in the battlefields including simplicity, affordability, difficulty in downing them and the possibility of inflicting heavy damages have led to the rise of a peril that the military balance in the Middle East might be disrupted. The basis of this military balance within the last five decades involved the consolidation of Israel’s place as the superior regional military power thanks to its unrivaled air force, restricting and controlling other regional countries’ search for air warfare resources and ballistic and cruise missiles, controlling the updating and supplying parts and ammunitions for fighters as a guarantee on the behavior of allies and making efforts at turning the allies’ strategy a defensive one through maintaining military balance in the air warfare sphere, which was precisely pursued by the United States in the Middle East. Nonetheless, the drone revolution in the Middle East formed by new actors from Turkiye and Iran and any other state to non-state paramilitary groups have resulted in the formation of new strategic issues and trends in the region. This includes challenges posed to Israel’s military position in air, diminished U.S. control over regional military trends, and weakened planning in the development of anti-missile and air defense systems.

    Keywords: Drone Revolution, Guerrilla Warfare, Military Balance, Middle East, strategy
  • Mohammad Khajouei * Pages 49-55
    After experiencing a brief period of relative stability between 2016 and 2019, Lebanon has been faced with a critical situation during the past three and a half years. On the one hand, the country’s economy is witnessing such crises as unprecedented depreciation of the national currency, a three-digit inflation, and expanding poverty and unemployment, and on the other the country lacks a constitutionally elected president and government possessing full powers. As a result of such a situation, Lebanon faces two essential and immediate questions in 2023: First, reconstruction of the executive branch (election of a president and formation of the government), and second, economic reconstruction. Regardless of the aforementioned questions in the short term, Lebanon encounters mega-crises and fundamental challenges including sectarianism, weakness of the state institutions and lack of national consensus over fundamental political issues. Continuation of these problems poses a serious obstacle to the country’s path to sustainable development and lasting stability. This paper seeks to analyze latest conditions in Lebanon and the prospects for the resolution of political and economic crises in the country in 2023.
    Keywords: Lebanon, Hezbollah, political crisis, Economic crisis, sectarianism, France, Iran, Saudi Arabia
  • MohammadAli Dastmali * Pages 56-64

    The parliamentary and presidential elections of Turkiye on May 14, 2023 are one of the most sensitive political contests between the parties of this country in recent decades. The Justice and Development Party or AK Party, which has been in power since 2002, is facing rivals while the economic crisis has made the living conditions difficult for tens of millions of Turkish people. Also, criticisms such as ignoring freedom of speech have been raised, and in addition, the foreign policy of Erdogan's team has led to the practical stoppage of Turkiye's membership negotiations in the European Union. Therefore, it is expected that dissatisfaction with the inefficiency of the government's economic policies and criticism of Erdogan's governance style will have a direct effect on the election results. The six important parties of Turkiye, which have a diverse mix of discourses from secular and Kemalist to Islamist and liberal, are trying to gain power by forming an alliance group called "Etalafa Mellat" and they want remove Erdogan and Baghçeli's government. The coalition of the nation has been seriously organizing and campaigning for the past year, and the victory of this trend can transform politics and governance in Turkiye. Meanwhile, in the field of foreign policy, serious changes are expected. This research seeks to examine the most important possible scenarios regarding major changes in Turkiye's domestic and foreign policy in the post-election period.

    Keywords: Turkiye, elections, Akparty, Erdogan, People's Republic Party, Klichdaroglu
  • Shahab Dalili * Pages 65-76
    There are differences between weak, fragile, helpless and collapsed governments; To varying degrees, these governments do not have the necessary efficiency to control and influence the society, and as a result, they are unable to establish order in the society and the process of accountability is disturbed in them, and they are increasingly helpless. These governments promise reform and it is not done, and only the frustration of the nations increases. Studies show that people avoid participating in political affairs as a result of isolated frustration, and eventually their individual anger turns into collective aggression and they come to the streets. Statistics confirm that Middle East societies have experienced this situation to varying degrees in recent years. This research seeks to answer a main question. "What is the relationship between the helplessness of governments and the frustration of nations in the Middle East?"; Is the protest against helpless governments manifested in the form of people's frustration?The results of theoretical studies show that this frustration is caused by "distrust" in political elites, "deprivation" and increasing economic inequalities, "destruction of cultures and beliefs" and finally "lack of interest in the current political currents". . As a result of this situation, most of the governments in the region are moving from a weak and fragile government to a helpless and collapsed government.
    Keywords: failed, State, frustration
  • Masoud Rezaei * Pages 66-77

    Despite the fact that most of the recent debates about Türkiye’s military ambitions have focused on the capabilities of drones and how to use them in various security crises, its missile program, and its drivers and achievements have not been discussed in political and academic circles. By the same token, numerous test-firing of ballistic and cruise missiles is a reminder that Ankara possesses a remarkable arsenal of such missiles. It also indicates that it aims to expand and enhance that arsenal. Therefore, the gradual increase of Türkiye’s military power and technological advancement in the field of ballistic and cruise missiles, no matter what goals, perceptions and characteristics it highlights, raise new questions about the progress made in this field. On this basis, understanding the dynamics of Türkiye’s missile program and how this level of capability is related to the arms race in the Middle East, along with the lessons Ankara's elites have learned during crises such as the Ukraine war and the nature of modern battles, is a goal that this article will consider. It particularly focuses on its dimensions and reasons for the development of a new analytical framework.

    Keywords: Türkiye, Missile Program, Middle East, Arms Race, Ukraine war
  • Mehdi Zibaei * Pages 78-87
    Although the United Arab Emirates, because of its population and territory, is one of the small states in international relations, but its policies in both foreign and domestic spheres during the past two decades have contributed to the promotion of this actor in the Persian Gulf sub-region as well as in the international system. Precisely, the decision made by the country’s statesmen to move towards becoming a regional actor goes back to the period after the death of Sheikh Zayed Al Nahyan, the first leader of the UAE in the post-independence period (1971). Although UAE’s pattern of governance took shape after the operations of the US-led coalition forces in Kuwait intended to expel Iraq from the country in 1991, this process was very conservative and slow until the death of Sheikh Zayed (2004). In the meantime, technological and economic cooperation between the UAE and Israel in 2006 and its exploitation in the form of Israel interceding for the UAE before the United States asking it to ignore the participation of Emirati nationals in the terrorist team responsible for 9/11 attacks became a basis for economic cooperation between the United States and the UAE. However, what completely changed the country's domestic and international practices was the wave of Arab unrest that began in North Africa in 2010 and affected the majority of the Arab states.
    Keywords: the United Arab Emirates, Arab Uprisings, Pragmatism
  • Mohammad Soltaninejad * Pages 88-97
    All the efforts made to put an end to the Libyan crisis have failed and the country is still a scene for conflict among the warlords. This paper is written with the aim to explain the process of conflict in Libya and to depict the outlooks of transition to peace based on the existing trends. The main argument is that the tribal structure of the Libyan society, the policies of the previous government of Muammar Gaddafi in managing the tribes through a divide and rule mechanism together with building a coalition of the tribes loyal to the head of the state as well as the interests of the foreign countries involved in the conflict are the main reasons for continuation of the conflict in Libya. Although diminishing of the rivalries between the regional powers and the European countries readiness to accept collective initiates have weakened some of the barriers to transition to peace, the shattered national institutions and continuation of popular identification based on tribal loyalties point towards continuation of the crisis and demonstrate that the outlooks for peace in the near future are all but gloomy.
    Keywords: The Libya crisis, Tribalism, Foreign Intervention
  • Nozar Shafiee * Pages 98-110
    This article aims to answer the question, what are the most important issues or challenges in Afghanistan? How are they formed? What process have they gone through? And what will be their situation for the year 1402? The subject under discussion is usually such that it does not have the hypothesis or hypotheses that are proposed in explanatory research. However, the power struggle in Afghanistan, the issue of recognizing or not recognizing the Taliban, the issue of women in Afghanistan, and finally the economic issues of Afghanistan are considered as four important issues that the political life of the Taliban is highly dependent on. This article is written in a descriptive-analytical way using library resources. The findings of the article showed that Afghanistan's challenges will continue in the four areas mentioned in the coming year unless either the Taliban adjust their extremist policy or the international community is forced to encourage the Taliban to respect human rights, form an inclusive government, the improvement of the economic situation, and cooperation in the fight against terrorism, recognize the government of this group.
    Keywords: Inclusive government, terrorism, recognition, National resistance front
  • Kamran Karami * Pages 111-122
    Drawing upon the Strengths, Weaknesses, Threats and Opportunities (SWOT) analysis method, this paper seeks to examine Saudi Arabia’s strategic issues and essentials in 2023. Such essentials have been identified based on four parameters including strengths, weaknesses, threats and opportunities. In 2019, these parameters resulted in redesigning a three-pronged strategy for Saudi Arabia for the furtherance of social and economic reforms at the domestic level, extensive détente at the regional level and managing rivalry among the great powers at the international level. The findings of the paper indicate that the place and role of Saudi Arabia in the future energy geopolitics and the advent of a new order in light of disruption of the existing oil-based order have left the Kingdom with no choice but to diversify the state’s revenues and expanding the basket of regional and international partners. To move in this direction has made Saudi Arabia more assertive in its foreign policy decision-making and its strategic choices.
    Keywords: Saudi Arabia, Strategic Essentials, SWOT, domestic, Regional, International Levels
  • Vali Golmohammadi * Pages 123-136
    This writing seeks to outline key questions and trends in Turkish foreign policy, considering its domestic and international dynamisms. What is the appraisal of Erdogan’s Turkiye of its national role and international status and in case of a change in government, what will be the outlook of Turkish foreign policy in the post-Erdogan period? There are some key statements concerning Turkish foreign policy-making: First, Turkiye’s new strategic culture does not recognize a clear boundary between the friend and foe, as it constantly changes according to environmental dynamisms and domestic political debates. Second, war in Ukraine has made Turkiye’s balancing policy face a serious challenge as it has raised ambiguity in anti-Westernism in Turkiye-Russia relations. Third, instead of being a reflection of a turn in Turkish regional policy, the process of normalization of relations with regional countries largely represents a resetting of foreign policy with Turkiye’s domestic dynamisms and surrounding areas’ geopolitical realities. If the opposition parties come to power, the new leaders will not retreat from Turkiye’s spheres of influence in surrounding areas, but policies arising from Erdogan’s personal and partisan preferences will undergo change among which reviving relations with the traditional Western allies will be given priority.
    Keywords: June 2023 Elections, Change in Government, Balancing Policy, Active Regionalism, Turkish Foreign Policy
  • Nabavi Seyed Abdolamir * Pages 137-149
    After the Arab Spring in 2011, there was a lot of hope in the Middle East and North Africa to improve the political and economic situation; But what can be seen today is the growing concern and fear of worsening conditions. Egypt is one of the countries that were expected to experience profound political changes after the fall of Hosni Mubarak, and especially to put an end to decades of authoritarianism and inefficiency. However, the course of events progressed in such a way that the previous crises and problems continued, and today we are faced with the question of how to manage the internal and external challenges of this country. It seems that Egyptian managers and policymakers are trying to cover internal and external problems through an active diplomacy and strengthen national pride and identity by implementing ambitious plans. This paper tries to investigate and analyze the subject by collecting the necessary data and evidence through the library and the Internet and with a descriptive-analytical approach. Based on this, first, a review of the internal (economic and political) problems of Egypt is done, and then there are explanations about the issues and events of the southern and western borders of that country. The sum of these discussions will show why the staple of crises has been talked about today's situation in Egypt.
    Keywords: Egypt, Arab World, Authoritarianism
  • Ariabarzan Mohammadighalehtaki * Pages 138-150

    The West Asian region can be named a regional system; The patterns of intra-regional and international relations in this region are fundamentally different from other regions of the world; This system has a series of norms, patterns of behaviour and fields of action that have been gradually and historically institutionalized due to the development of specific political, historical (legacy) and economic conditions; The unworkability of modern or so-called Westphalian nation-state in many countries under this system, the presence of floating/flux states, the decisive role of non-state actors and the existence of parallel spheres, the unique geopolitical position and the existence of enormous energy resources and oil and gas revenues, are among the characteristics of this system compared to other regions of the world. Using a descriptive and analytical method and taking a critical stance vis-a-vis Orientalist approaches, this paper seeks to examine the characteristics of West Asia as a regional system in which, historically, the activism of the native actors of the region plays an essential role in its formation.

    Keywords: West Asia Regional System, Flux States, nation-state
  • Ghadir Nasri * Pages 150-161
    In the year 1402 (2023 AD), there is hardly any place in the world that is as captive to uncertainty and insecurity as the countries of the Middle East. Out of about thirty countries located in the Middle East and two adjacent regions, namely the South Caucasus, Central Asia, and South Africa, according to research, 19 countries are involved in internal or neighboring wars and crises. Meanwhile, the process of growth and development in the rest of the world has accelerated, and despite some national crises (caused by Corona or climate changes or expensive technologies), the amount of positive changes is impressive.But leaving these big issues aside, the specific question that we are trying to answer in this article is what is the main and most active problem or super crisis of the nations of the Middle East in the year 1402 and what is the way to get rid of it or reduce it? In order to explain and understand this issue, by interpreting the analysis and findings, this hypothesis is tested that an important variable named Kin Tuzi (according to Hegel, Max Schellery) has caused insecurity and restlessness, and this causes a wave of anger and terror.
    Keywords: Ressentiment, Violence, terrorism, revenge, Holy Ignorance, crony capitalism, Clientelism, Occupation
  • Farzaneh Naghdi * Pages 162-172
    Human is a social being who needs to develop in order to survive and feel secure. In its layers of research, economic development focuses on human relations and management of distribution and production of resources in a country within the concept of political economy. In some countries and regions of the world, throughout the transition to a developed society, importance of social relations and political as well as cultural aspects of society for the production and distribution of wealth has been studied, and concept of political economy developed in the path of growth and development of the country/region which has led to the development of the region at the end. In such societies, policy-making structures as well as the role of individuals and institutions are transparently established in the path of development. In some underdeveloped or developing regions, such as the Middle East, the government manages the sources of wealth and power, but for several reasons, including the absence/inefficiency of public organizations, applicable interaction between the government and people does not take shape. In these societies, political economy will remain in transitional condition due to numerous problems including religious conflicts, multiplicity of ethnic groups, political crises, terror, civil wars, territorial disputes with neighbors, consequences of dependence and colonialism, weak foreign policy, sanctions, etc. In this article, the most serious challenges faced by the Middle East in its path to power projection in the world community will be briefly examined.
    Keywords: Middle East, Political Economy, Good Governance, Development, World politics
  • Vida Yaghooti * Pages 173-180
    Current events in Afghanistan that have evolved over decades as consecutive cycles of crises represent a problem, which has not been considered as a question. Within the last two decades we have persistently seen problems, crises and riots in the country. Most of these crises result from a lack of strategic outlook on decision-making processes, policy-making by governments, foreign intervention and civil war, which all have contributed to the rise of overlapping dilemmas. With the Taliban’s rise to power in 2021, the country’s political structure is faced with a complex of hostilities, worsening political instability, economic stagnation and security dilemmas. Afghanistan needs to reform and reconstruct its political institutions if it wishes to enjoy stability, peaceful governance and sustainable economic development. In this research, four approaches have been considered that might have the potential to make Afghanistan move in a more stable and sustainable path, while improving the future vision of the country. This paper adopts a scientific-prescriptive method in order to precisely analyze Afghanistan’s current developments and to recommend suggestions in the sphere of political structure.
    Keywords: Afghanistan, Peace, Security, Prospects, Taliban, Civil War