فهرست مطالب

Journal of Fundamentals of Mental Health
Volume:25 Issue: 2, Mar-Apr 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحات 69-80
    مقدمه

    هدف روانشناسی مثبت گرا شناسایی عوامل افزایش دهنده سلامت و بهزیستی روان است. آموزش مثبت گرا از روانشناسی مثبت برای ارتقای سلامت، رفاه، شادی و شکوفایی فراگیران استفاده می کند. شناسایی اهداف آموزشی مثبت و ادغام آنها با یادگیری مبتنی بر مغز و استفاده از آنها در مراکز آموزشی و توانبخشی موجب افزایش سلامت، رفاه و رشد فراگیران می شود.

    روش کار

    این پژوهش کیفی با روش اسنادی و مروری نظام مند انجام و با تکنیک تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جامعه پژوهشی شامل منابع منتشر شده و دیجیتالی مرتبط با آموزش مثبت، روانشناسی مثبت گرا و یادگیری مبتنی بر مغز است. یافته ها از طریق نمونه گیری هدفمند با استفاده از ابزارهای یادداشت برداری با کلیدواژه روان شناسی مثبت، آموزش مثبت و یادگیری مبتنی بر مغز با استفاده از کتاب ها و سایت های علمی معتبر مانند Elsevier، PubMed، Google Scholar و Science Direct از سال 2000 تا 2021 جمع آوری شد. داده ها با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و روایی آن با استفاده از نسبت روایی محتوا محاسبه شد.

    یافته ها

    اهداف به دست آمده شامل پنج دسته اصلی هدفمندی، اخلاق، هویت، افزایش مهارت ها و عواطف و شانزده زیرمجموعه بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از این اهداف با توجه به تاثیر آموزش مثبت در پیشگیری و درمان مشکلات عاطفی، افزایش سلامت روان، کاهش افسردگی و خودکشی، دستیابی به پیشرفت تحصیلی و یادگیری، افزایش مقابله با استرس، خودکارآمدی و امید. ، بهزیستی را بهبود می بخشد و مشکلات روانی را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت گرا، برنامه درسی، روانشناسی مثبت گرا، یادگیری مبتنی بر مغز
  • صفحات 81-85
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای اختلالات اضطرابی و اهمیت تنظیم هیجانی در این اختلالات، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و درمان فرا تشخیصی بارلو بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه را کلیه بیماران با علایم بالینی اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز مشاوره مشهد در سال 1399 تشکیل می دهند. از بین آنها 45 بیمار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (درمان فراشناختی و درمان فرا تشخیصی بارلو و گروه شاهد) قرار گرفتند. گروه های آزمایشی در 8 جلسه نود دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. ابزار تحقیق شامل مقیاس مختصر ارزیابی اختلال اضطراب فراگیر (GAD-7) و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کولموگروف اسمیرنوف، کرویت ماچلی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که هر دو مداخله دشواری در تنظیم هیجانی را به طور معنی داری کاهش می دهند، اما درمان فراتشخیصی اندازه تاثیر بیشتری نسبت به درمان فراشناختی داشت (449/0 در مقابل 141/0).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که هر دو رویکرد درمانی فراشناخت درمانی و درمان فراتشخیصی می توانند به طور قابل توجهی دشواری در تنظیم هیجان را در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر کاهش دهند، اگرچه درمان فراشناختی اثربخشی بیشتری نسبت به درمان فراشناختی دارد.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، تنظیم هیجانی، درمان فراشناختی، درمان فرا تشخیصی
  • صفحات 87-93
    مقدمه

    اگرچه رابطه نزدیکی بین پسوریازیس و مسایل روانی از جمله سرشت عاطفی وجود دارد، اما مطالعات کمی به این ارتباط پرداخته اند. این مطالعه با هدف بررسی پروفایل سرشت عاطفی در بیماران مبتلا به پسوریازیس پلاکی مزمن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 98-1397 در کلینیک سرپایی پوست بیمارستان امام رضا (ع) مشهد انجام شد. در مطالعه حاضر، 40 بیمار پسوریازیس و 40 داوطلب سالم همسان از نظر جنس و سن شرکت کردند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه  ممفیس، پیزا، پاریس و سن دیگو  (TEMPS-A)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI) و پرسشنامه افسردگی بک II (BDI-II)  بود. برای مقایسه متغیرهای اسمی و طبقه ای از آزمون های تی، من-ویتنی و مجذور خی استفاده شد. برای ارزیابی همبستگی ها از آزمون های اسپیرمن و پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع، 36 نفر از 80 بیمار (45%) مرد بودند. خلق و خوی افسرده، سیکلوتایمیک و مضطرب در گروه پسوریازیس به طور معنی داری برجسته تر بود (001/0 P<)، در حالی که نمره هیپرتایمیک در گروه شاهد به طور قابل توجهی بالاتر بود (023/0=P). بین شدت بیماری (نمره PASI) و سرشت عاطفی مختلف ارتباط معنی داری وجود نداشت. مدت درگیری پسوریازیس با تمام سرشت های عاطفی همبستگی منفی متوسطی داشت (05/0 P<) به جز سرشت هیپرتایمیک. شیوع اضطراب (80 درصد در مقابل 30 درصد، 40=n؛ 001/0 P<) و افسردگی (60 درصد در مقابل 5/32 درصد، 40=n؛ 009/0= P) در بیماران پسوریازیس به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد سرشت سیکلوتایمیک، افسرده و مضطرب و همچنین اضطراب و افسردگی در بیماران پسوریازیس به طور قابل توجهی شیوع بیشتری داشته باشد. با این حال، این ها با شدت بیماری همبستگی نداشتند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، پسوریازیس، سرشت، روان تنی
  • صفحات 95-103
    مقدمه

    اختلال وسواس جبری چهارمین اختلال روانپزشکی است که سبب کاهش کیفیت زندگی می شود. بنابراین بررسی علل شکل گیری و تداوم این علایم، مهم است. هدف اصلی این پژوهش پیش بینی علایم وسواس فکری- اجباری بر اساس سبک های دلبستگی از طریق نقش میانجی اضطراب سلامت است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل بزرگسالان ایرانی است که از این تعداد 370 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها به صورت آنلاین با استفاده از مقیاس وسواسی ییل-براون (Y-BOCS)، سبک های دلبستگی کالینز و رید (RAAS) و مقیاس اضطراب سلامت (HAI-18) جمع آوری شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    بین سبک های دلبستگی ایمن (10/0-=r)، دلبستگی اضطرابی (28/0=r)، دلبستگی اجتنابی (20/0-=r) و اضطراب سلامت (42/0=r) همبستگی معنی داری (01/0p<) مشاهده شد.) با شدت علایم وسواس همبستگی معنی داری مشاهده شد. همچنین نتایج بوت استروپ نشان می دهد که نقش واسطه ای اضطراب سلامت در رابطه بین سبک های دلبستگی ناایمن اضطرابی و اجتنابی با شدت علایم وسواس معنادار است (001/0=P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، سبک های دلبستگی اضطراب ناایمن و اجتناب ناایمن می توانند نه تنها با تعامل با اضطراب سلامت، شدت علایم وسواس را پیش بینی کنند، بلکه بر آن نیز تاثیر بگذارند.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، سبک های دلبستگی، علائم وسواس فکری اجباری
  • صفحات 105-112
    مقدمه

    اختلال نقص توجه/بیش فعالی (ADHD) یکی از شایع ترین اختلالات رفتاری در کودکان است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه فرزندپروری مثبت بر استرس والدین و تحمل اختلال عاطفی در مادران دارای فرزند ADHD انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه حاضر، از بین تمامی مادران دارای کودکان بیش فعالی-بیش فعالی شهر مشهد در سال 1400-1401، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمون طی هشت جلسه هفتگی برنامه فرزندپروری مثبت را دریافت کردند و گروه شاهد در لیست انتظار قرار گرفتند. مادران شاخص استرس والدینی ابیدین (PSI) و تحمل آشفتگی هیجانی سیمونز و گاهر (DTS) را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندگانه (MANCOVA) در نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه فرزندپروری مثبت نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری استرس والدین را کاهش داده و تحمل آشفتگی هیجانی را افزایش می دهد (001/0 P<).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برنامه فرزندپروری مثبت موجب بهبود استرس والدین و تحمل آشفتگی هیجانی در مادران دارای فرزند بیش فعال می شود.

    کلیدواژگان: آشفتگی هیجانی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، استرس والدین، فرزندپروری مثبت
  • صفحات 113-123
    مقدمه

    پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه رفتارهای مثبت کلامی و غیرکلامی با شریک عاطفی در سه دوره نامزدی، نامزدی رسمی و پس از ازدواج پرداخته است.

    روش کار

    جامعه آماری این مطالعه مقطعی شامل کلیه دختران و پسران شهر همدان بود که در سال 1390 در دوران نامزدی، نامزدی رسمی و یا پس از ازدواج بوده اند. یکصد و پنجاه نفر (50 مورد در هر دوره) از طریق روش نمونه گیری طبقه ای مناسب انتخاب شدند. آنها به مقیاس رفتارهای کلامی و غیرکلامی محقق ساخته پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون t، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی LSD و نرم افزار SPSS25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد که رفتارهای کلامی مثبت (045/128 F=، 001/0 >P) و غیرکلامی (416/46 F=، 001/0 >P)  در هر سه دوره تغییر معنی داری داشته است. نتایج همچنین تغییرات معناداری را در رفتارهای مثبت کلامی و غیرکلامی در پسران (کلامی: 39/66F=، 001/0> P، غیر کلامی: 106/20F=، 001/0>P) و دختران (کلامی: 88/59 F=، 001/0> P، غیر کلامی: 48/31 F=، 001/0>P) در طول دوره ها نشان داد. همچنین رفتارهای مثبت کلامی و غیرکلامی در هر دو جنس با حرکت رابطه از نامزدی به ازدواج روند نزولی را تجربه می کند. نتایج نشان داد که بین دختران و پسران از نظر رفتارهای کلامی و غیرکلامی تفاوت معناداری وجود ندارد (کلامی: 231t= ، 001/0<P، غیر کلامی:  184-t= ، 001/0P>).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به نظر می رسد رفتارهای کلامی و غیرکلامی در دوران نامزدی مثبت تر است و با پیش رفتن رابطه به سمت ازدواج کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: ازدواج، رابطه، رفتار کلامی، رفتار غیرکلامی، زوجین
  • صفحات 123-131
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر طرحواره درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عزت نفس جنسی و فرسودگی زناشویی زنان تحت دیالیز انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان متاهل دیالیزی مراجعه کننده به انجمن حمایت از بیماران دیالیزی خراسان رضوی در سال 1401-1400 تشکیل دادند. نمونه آماری شامل 30 زن متاهل تحت دیالیز در شهر مشهد بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون (15 نفر) و شاهد (15 نفر) جایگزین شدند. داده ها از طریق شاخص عزت نفس جنسی برای زنان-فرم کوتاه  (SSEI-W-SF) و اندازه گیری فرسودگی زناشویی زوجین (CBM)  به دست آمد. گروه آزمون به مدت 10 جلسه 120 دقیقه ای در طرحواره درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند در حالی که گروه شاهد هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر فاکتوریل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که بین دو گروه آزمون و شاهد در متغیرهای عزت نفس جنسی و فرسودگی زناشویی در پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد طرحواره درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث افزایش عزت نفس جنسی و کاهش فرسودگی زناشویی در زنان تحت دیالیز می شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، دیالیز، عزت نفس جنسی، فرسودگی زناشویی، طرحواره درمانی
  • صفحات 133-139
    مقدمه

    داشتن فرزند مبتلا به سرطان خون یک چالش بزرگ برای مادر است که می تواند زندگی شخصی و زناشویی او را تحت تاثیر قرار دهد. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و سازگاری زناشویی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان خون انجام شد.

    روش کار

    جامعه مورد مطالعه را مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان خون در بخش انکولوژی بیمارستان آیت الله مدنی خرم آباد در سال 1399 تشکیل دادند. از بین 50 داوطلب، 20 نفری که کمترین نمره را در مقیاس های تاب آوری کانر ریچاردسون و سازگاری زناشویی اسپینر دریافت کردند به طور تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون مانکووا و نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تاب آوری و سازگاری زناشویی آزمودنی های گروه آزمایش تاثیر مثبت و معناداری داشت (05/0>P) و 9/79 درصد از تغییرات توسط درمان تبیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد درمانی، درمانگران می توانند از این مدل درمانی برای کاهش آسیب های ناشی از بیماری کودک استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سازگاری زناشویی، سرطان خون، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، مادران
|
  • Maryam Baratali, Ali Zare Zardeini * Pages 69-80
    Introduction

    Positive psychology aims to identify factors that increase mental health and well-being. Positive education uses positive psychology to enhance learners' health, well-being, happiness, and flourishing. Identifying positive education goals and integrating them with brain-based learning and using them in educational and rehabilitation centers will increase learners' health, well-being, and growing.

    Materials and Methods

    This qualitative research is done by documentary method and systematic review and analyzed by content analysis technique. The research community includes published and digital resources associated with positive education, positive psychology, and brain-based learning. The findings were collected through purposive sampling using note-taking tools, with the keyword of Positive Psychology, Positive Education, and Brain-based learning by using books and valid scientific sites like Elsevier, PubMed, Google Scholar, and Science Direct from 2000 to 2021. The data were analyzed using inductive content analysis and its validity was calculated by the Content Validity Ratio. 

    Results

    The obtained goals included five main categories of purposefulness, morality, identity, increasing skills and emotions, and sixteen subcategories.

    Conclusion

    The results showed that the use of these goals, considering the effect of positive education in preventing and treating emotional problems, increasing mental health, reducing depression and suicide, achieving academic progress and learning, increasing coping with stress, self-efficacy and hope, improves well-being and reduces mental difficulties.

    Keywords: Curriculum, Positive education, Brain-based learning, Positive psychology
  • Hossein Sherafati, Elham Taheri *, Mahdi Amiri Pages 81-85
    Introduction

    Regarding to high prevalence of anxiety disorders and importance of emotional regulation in these disorders, the present study aimed to comparing the effectiveness of metacognitive therapy and Barlow transdiagnostic treatment on cognitive emotion regulation in patients with generalized anxiety disorder.

    Materials and Methods

    The statistical community of this study consisted of all patients with clinical symptoms of generalized anxiety disorder referred to consultancy centers of Mashhad-Iran in 2020-2021. Among them, 45 patients were selected by the convenient sampling method and divided into three groups randomly (metacognitive therapy, and Barlow transdiagnostic treatment, and the control group). The experimental groups received treatment in 8 ninety-minute sessions. The research instruments included the Brief Measure for Assessing Generalized Anxiety Disorder (GAD-7) and Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS). The data were analyzed through the descriptive statistics, Kolmogrov-Smirnov test, Mauchely sphericity test, and covariance analysis.     

    Results

    The findings revealed that both interventions reduced difficulty in emotional regulation significantly, but the transdiagnostic treatment had higher effect size than metacognitive treatment (0.449 vs 0.141).

    Conclusion

    The present study showed that both treatment approaches of metacognitive therapy and transdiagnostic treatment can significantly reduce difficulty in emotional regulation in patients with generalized anxiety disorder, although transdiagnostic treatment has more effectiveness than metacognitive therapy.

    Keywords: Emotional regulation, Generalized anxiety disorder, Metacognitive therapy, Transdiagnostic treatment
  • Mahsa Nahidi, Fatemeh Javaheri, Amir Rezaei Ardani, Maliheh Ziaee, Yalda Nahidi * Pages 87-93
    Introduction

    Although there is a close relationship between psoriasis and psychological issues, including affective temperaments, few studies have addressed this association. This study aimed to assess the affective temperament profile in chronic plaque psoriasis patients.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted at the dermatology outpatient clinic of Imam Reza Hospital, Mashhad, during 2018-2019. In the present study, 40 psoriasis patients and 40 healthy sex- and age-matched volunteers were participated. The research instruments included Psoriasis Area and Severity Index (PASI), Temperament Evaluation of the Memphis, Pisa, Paris, and San Diego-Auto questionnaire (TEMPS-A), Beck Anxiety Inventory (BAI), and Beck Depression Inventory-II (BDI-II). The t-test, Mann-Whitney, and Chi-square tests were used to compare nominal and categorical variables. Spearman's and Pearson's tests were used to evaluate correlations.

    Results

    Overall, 36 out of 80 (45%) were male. Depressive, cyclothymic, and anxious temperaments were significantly more prominent in the psoriasis group (P< 0.001), while the hyperthymic score was notably higher in the control group (P= 0.023). There was no significant correlation between disease severity (PASI score) and different affective temperaments. The duration of psoriasis involvement had moderate negative correlations with all affective temperaments (P< 0.05) except for hyperthymic temperament. The prevalence of anxiety (80% vs. 30%; P< 0.001) and depression (60% vs. 32.5%; P= 0.009) were significantly higher in psoriasis patients compared with the controls.

    Conclusion

    It seems that cyclothymic, depressive, anxious temperaments, as well as anxiety, and depression were more prevalent in psoriasis patients. However, these were not correlated with the disease severity.

    Keywords: Anxiety, Depression, Psoriasis, Psychosomatic, Temperament
  • Mostafa Rostami, Ali Naeemi Nezam Abad, Milad Shirkhani, Amirhosein Sadeghi * Pages 95-103
    Introduction

     Obsessive-compulsive disorder is the fourth psychiatric disorder that reduces the quality of life. Therefore, it is important to investigate the causes of the formation and persistence of these symptoms. The main goal of this study is to predict obsessive-compulsive symptoms based on attachment styles through the mediating role of health anxiety.

    Materials and Methods

    The present study used descriptive-correlational and path analysis. The statistical population of this study includes Iranian adults, of which 370 people were selected as the research sample by the convenient sampling method. Data were collected online using the Yale-Brown Obsessive Scale (Y-BOCS), Collins and Reed Attachment Styles (RAAS), and Health Anxiety Scale (HAI-18). Pearson correlation, multiple regression, and path analysis using SPSS software version 26 and AMOS version 24 were used in analyzing data.

    Results

    A significant correlation has been observed (P< 0.01) between the styles of secure attachment (r= -0.10), anxiety attachment (r= 0.28), avoidant attachment (r= -0.20), and health anxiety (r= 0.42) with the severity of obsessive-compulsive symptoms. In addition, the results of Bootstrap indicate that the mediating role of health anxiety in the relationship between anxiety insecurity and avoidance insecure attachment styles with the severity of obsessive-compulsive symptoms is significant (P= 0.001). 

    Conclusion

     Based on the findings, insecure anxiety, and insecure avoidance attachment styles are able to not only predict the severity of obsessive-compulsive symptoms by interacting with health anxiety but also, they do affect it.

    Keywords: Attachment Styles, Health anxiety, Obsessive-Compulsive Symptoms
  • Hossein Shareh, Mina Yazdanian Pages 105-112
    Introduction

    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common behavioral disorders in children. This research aimed to assess the effectiveness of the positive parenting program on parenting stress and tolerance of emotional disturbance in mothers with ADHD children.

    Materials and Methods

    In the present study, among all the mothers with ADHD children who referred to two psychological clinics in Mashhad city-Iran in 2021-2022, 30 cases were selected by the convenient sampling method and randomly divided into equal experimental group and control group. The experimental group received a positive parenting program during eight weekly sessions, while the controls were assigned to a waiting list. The mothers completed Abidin's Parenting Stress Index (PSI) and Simons and Gaher's Emotional Disturbance Tolerance (DTS) in the pre-test and post-test. Data were analyzed using multiple covariance analysis (MANCOVA) in SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that the positive parenting program reduced parenting stress and increased emotional disturbance tolerance significantly compared to the controls (P< 0.001). 

    Conclusion

    It seems that positive parenting program improves parenting stress and emotional disturbance tolerance in mothers with ADHD children.

    Keywords: Attention-deficit, hyperactivity disorder, Emotional disturbance, Parenting stress, Positive parenting
  • Arezou Delfan Beiranvand *, Khosro Rashid, Maryam Najafi Moghadam Pages 113-123
    Introduction

    The present study investigated and compared positive verbal and non-verbal behaviors with emotional partner during three periods of engagement, official engagement, and post-marriage.

    Materials and Methods

    The population of this cross-sectional study comprised all girls and boys in Hamadan city-Iran, who were within their period of engagement, official engagement, or post-marriage in 2021. One-hundred fifty individuals (50 cases in each period) were selected through a convenient stratified sampling method. They responded to the researcher-made scale of verbal and non-verbal behaviors. Data analyzed by t-test, one-way analysis of variance, LSD post hoc test, and SPSS software version 25. 

    Results

    The results of the one-way variance analysis indicated that positive verbal (P< 0.001, F= 128.045) and non-verbal (P< 0.001, F= 46.416) behaviors changed significantly in all three periods. The results also demonstrated significant changes in the positive verbal and non-verbal behaviors of both boys (verbal: P< 0.001, F= 66.39, non-verbal: P< 0.001, F= 20.106) and girls (verbal: P< 0.001, F= 59.88, non-verbal: P< 0.001, F= 31.48) during the periods. Also, the positive verbal and non-verbal behaviors experience a downward trend in both sexes as the relationship moves from engagement to marriage. The results showed that there seems to be no significant difference between boys and girls in verbal and non-verbal behaviors (verbal: P> 0.001, t= 231, non-verbal: P> 0.001, t= -184).

    Conclusion

    According to the results, it seems that verbal and non-verbal behaviors are more positive during the engagement period, and they decrease as the relationship moves toward marriage.

    Keywords: Couples, Marriage, Non-verbal behavior, Relationship, Verbal behavior
  • Monireh Pourfarahani, Hossein Shareh *, Fatemeh Hajiarbabi Pages 123-131
    Introduction

    The present study aimed to investigate the effect of group schema therapy based on acceptance and commitment on sexual self-esteem and marital burnout of women undergoing dialysis.

    Materials and Methods

    The research statistical population consisted of all married dialysis women who referred to Khorasan Razavi Dialysis Patients Support Association in 2021-2022. The statistical sample comprised 30 married women undergoing dialysis in Mashhad, who were selected through convenience sampling and randomly assigned to two experimental (n=15) and control (n=15) groups. The data were obtained through the Sexual Self-Esteem ‎Index for Woman-Short Form (SSEI-W-SF) and Couple Burnout Measure (CBM). The experimental group participated in group schema therapy based on acceptance and commitment for 10 sessions of 120 minutes while the control group did not receive any type of intervention. Factorial repeated measures analysis of variance was used for data analysis.

    Results

    The results of repeated measures analysis of variance demonstrated that there is a significant difference between the two experimental and control groups in the variables of sexual self-esteem and marital burnout in the posttest and follow-up (P< 0.05).

    Conclusion

    It seems that group schema therapy based on acceptance and commitment increases sexual self-esteem and reduces marital burnout in women undergoing dialysis.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, dialysis, Marital burnout, Schema therapy, Sexual self-esteem
  • Fatemeh Kianfar, Esmail Asadpour *, Kianoush Zahrakar Pages 133-139
    Introduction

    Having a child with leukemia is a major challenge for the mother, which can affect her personal and marital life. For this reason, the present study aimed to determine the effectiveness of group counseling based on acceptance and commitment therapy on resilience and marital adjustment of mothers with children who have leukemia.

    Materials and Methods

    The study population consisted of mothers with children who have leukemia in the oncology ward of Ayatollah Madani Hospital in Khorramabad-Iran in 2020-21. Of the 50 volunteers, 20 who received the lowest scores in the scales (Connor Richardson Resilience and Spinner Marital Adjustment) were randomly assigned into two experimental and control groups. Data analyzed using the MANCOVA test and SPSS-25 software.

    Results

    The results of covariance analysis revealed that group counseling based on acceptance and commitment therapy had a positive and significant effect on the resilience and marital adjustment of the subjects in the experimental group (P< 0.05), with 79.9% of the changes being explained by the treatment.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of group counseling based on acceptance and commitment therapy, therapists can use this treatment model to reduce the harm caused by the child's disease.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Leukemia, Marital adjustment, mothers, Resilience