فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد بخش عمومی - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات اقتصاد بخش عمومی
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیومرث سهیلی، مریم حیدریان، سارا مرادی، معصومه دورباش صفحات 125-140

    یکی از ابعاد مهم برنامه های اصلاح درآمدهای عمومی، در کشورهای گوناگون، اصلاح دستگاه وصول درآمدهای عمومی و به تبع آن مکانیزاسیون فرایندهای مالیاتی و غیرمالیاتی است. در این مطالعه تلاش بر آن است که با بهره گیری از روش گراندد تیوری، آسیب های موجود در فرایند وصول درآمدهای عمومی در استان کرمانشاه شفاف شود. در این روش از مصاحبه های عمیق کارشناسی با مدیران و مسیولان سازمان ها و نهاد های مرتبط با وصول درآمدهای عمومی، کدگذاری و تحلیل دقیق آن ها استفاده شده است. همچنین با استفاده از مدل پارادایمی مستخرج از تحلیل ها، راهکارهایی برای مرتفع کردن این آسیب ها ارایه شده است. نتایج در سه حوزه اصلی فرایند وصول درآمدهای عمومی، یعنی قانون گذاری، دستگاه اجرایی و مودیان یا پرداخت کننده ها تقسیم بندی شد. از جمله آسیب های موجود در فرایند وصول درآمدهای عمومی در استان کرمانشاه می توان به این موارد اشاره کرد: نبود سیستم یکپارچه برای اتخاذ تصمیمات و سیاست گذاری ها، عدم تعریف پایه های جدید مالیاتی، عدم به روزرسانی سیستم های وصول درآمدهای عمومی، عدم شفاف سازی مصارف درآمدهای عمومی در جامعه، عدم وجود بسترهای لازم در استان برای جذب سرمایه گذاری، بدبینی مردم به پرداخت مالیات، نبود آگاهی کافی درباره حقوق شهروندی و مطالبات اجتماعی، فرهنگی و خدمات عمومی.

    کلیدواژگان: درآمدهای عمومی، درآمدهای مالیاتی، مدل پارادایم، روش گرانددتئوری، استان کرمانشاه
  • شهریار زروکی، علی توسلی نیا، سحر نصرنژاد نشلی، زهرا خلیلی صفحات 141-162

    افزایش رفاه بشری به عنوان یکی از اولویت های توسعه اقتصادی مستلزم شناسایی درآمدهای بالقوه دولت است. با توجه به چنین ضرورتی، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اقتصاد زیرزمینی بر رفاه اقتصادی در ایران در بازه زمانی 1355 تا 1400 است. بدین منظور، حجم اقتصاد زیرزمینی با روش میمیک و الگوی پژوهش با روش خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی برآورد شد. برآورد حجم اقتصاد زیرزمینی نشان می دهد که طی 46 سال موردبررسی، میانگین اندازه نسبی حجم اقتصاد زیرزمینی برابر با 7/15 درصد است. همچنین از شاخص ترکیبی رفاه در این پژوهش استفاده شده که دارای میانگین 9/ 125 در دوره زمانی پژوهش است. یافته های حاصل از برآورد الگو حاکی از آن است که در بلندمدت اقتصاد زیرزمینی، تورم و رشد نرخ ارز (دلار) بازار آزاد تاثیری معکوس بر رفاه اقتصادی دارند. اندازه دولت نیز به طور U </sup>شکل معکوس بر رفاه اقتصادی اثرگذر است؛ به نحوی که اندازه بهینه دولت در اثرگذاری بر رفاه اقتصادی 8/14 درصد است و بالاتر از آن به کاهش رفاه اقتصادی منجر می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، رفاه، روش میمیک، ایران
  • محمدسعید ذبیحی دان، وحید کفیلی صفحات 163-180

    امروزه مهاجرت از مهم ترین پدیده های در حال رشد در جهان است که بر روابط و مناسبات بین انسان ها، جوامع و دولت ها در مناطق مبدا و مقصد تاثیرات چشمگیری می گذارد. با توجه به بالا بودن سهم دولت از اقتصاد ایران، دولت نقش بسیار مهمی بر مهاجرت افراد دارد. در کنار این پدیده مهم، مفهوم دیگری به نام توسعه اقتصادی وجود دارد که آن را می توان از مهم ترین اهداف دولت در سطوح مختلف سیاسی و حتی بین المللی دانست. با توجه به اینکه اهداف اصلی توسعه اقتصادی افزایش رفاه اجتماعی، کاهش فقر، ایجاد عدالت اجتماعی، ایجاد اشتغال، توزیع مناسب درآمد و... است، می توان انتظار داشت این عوامل انگیزه ای برای مهاجرت افراد از مناطقی با توسعه اقتصادی کمتر به مناطقی با توسعه اقتصادی بیشتر باشد. بنابراین، با توجه به اهمیت موضوع مطرح شده، در این پژوهش سعی شده تا به بررسی تاثیر عوامل اقتصادی و محیطی بر مهاجرت و همچنین عوامل موثر بر توسعه اقتصادی در استان های ایران پرداخته شود. برای این منظور از داده های مقطعی در سال 1395 استفاده شده است. با توجه به ارتباط مهم بین مهاجرت و توسعه اقتصادی، مدلی با دو معادله خالص مهاجرت و شاخص توسعه اقتصادی، به صورت سیستم معادلات هم زمان طراحی و با روش 3SLS برآورد شده است. نتایج نشان می دهد مناطق با توسعه اقتصادی بیشتر و سرمایه انسانی خلاق عاملی برای جذب مهاجران به شمار می آید. در حالی که آلودگی محیط زیست دارای اثر منفی بر میزان خالص مهاجرت است. همچنین نتایج نشان می دهد استان هایی که به سمت صنعتی شدن حرکت کرده اند و نرخ باسوادی در آن ها بیشتر است، توسعه یافته تر هستند.

    کلیدواژگان: دولت، مهاجرت، شاخص توسعه اقتصادی، CO2، ایران
  • زهره سلمانی، محمدصادق قاضی زاده، حسن مردانی، مهرداد ستایش نظر صفحات 181-198

    پیل های سوختی تجهیزات الکتروشیمیایی اند که با ترکیب هیدروژن و اکسیژن از طریق ایجاد بار الکتریکی در راستای یک غشا، برق تولید می کنند. پیل های سوختی، به عنوان بخشی از فناوری های پیشرفته امروزی، نقش بسیار مهمی در تامین انرژی پاک و به ویژه برای توسعه حمل ونقل مبتنی بر هیدروژن خواهند داشت. از این رو، توسعه بازار پیل سوختی مستلزم کاهش قیمت آن است و این کاهش قیمت نیازمند افزایش تیراژ تولید است. در مطالعه مالی و اقتصادی تولید پیل سوختی با ظرفیت اسمی یک میلیون واحد در سال در ایران، بر اساس مفروضاتی که مطابق با استانداردهای یونیدو برای مدل سازی مالی و اقتصادی با نرم افزار کامفار است، مدل سازی انجام شده است. بر اساس مهم ترین شاخص ارزیابی مالی و اقتصادی طرح های صنعتی، میزان نرخ بازده داخلی به مراتب بیشتر از نرخ تنزیل تعریف شده است. همچنین شاخص دوره بازگشت سرمایه در دو حالت عادی و متحرک بین 4 تا 5 سال است که بعد از این دوره زمانی، میزان جریانات نقدی غیرمنفی می شود. علاوه بر این، نسبت های مالی گویای این مطلب است که پروژه تولید پیل سوختی فاقد هرگونه بدهی است. تحلیل حساسیت پروژه تولید پیل سوختی در شش حالت نیز از دیدگاه نرخ بازده داخلی و همچنین نقطه سربه سر توجیه پذیری مالی و اقتصادی پروژه را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: پیل سوختی، نرم افزار کامفار، شاخص های مالی و اقتصادی، نرخ بازده داخلی، دوره بازگشت سرمایه
  • حسن دلیری صفحات 199-216

    کنش های اجتماعی از دیرباز نقشی موثر در شکل گیری رفتارهای اقتصادی داشته اند. سرمایه اجتماعی نیز به عنوان متغیری که ارتباط بسیار نزدیکی با رفتارهای جمعی و کنش های مبتنی بر ارتباطات بین فردی در جامعه دارد، می تواند عاملی موثر در فساد به عنوان رفتاری اقتصادی در جامعه باشد. مبانی نظری نشان از آن دارد که سرمایه اجتماعی در جوامع مختلف می تواند آثار متفاوتی بر فساد داشته باشد. به عبارت دیگر، با توجه به ویژگی های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جوامع، سرمایه اجتماعی می تواند اثرات متفاوتی چه از نظر اندازه و چه از نظر جهت بر فساد داشته باشد. در این مطالعه، به منظور آزمون این فرضیه که آیا سرمایه اجتماعی در کشورهای مختلف اثر متفاوتی بر فساد دارد، از داده های دوره 2012 تا 2020 مربوط به 136 کشور دنیا در دسته های متفاوت درآمدی استفاده شده است. این فرضیه با روش داده های تابلویی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که شاخص سرمایه اجتماعی می تواند اثر کاهنده ای بر فساد در کشورهای موردبررسی داشته باشد. علاوه بر این، اندازه تاثیر سرمایه اجتماعی بر فساد در دسته های متفاوت درآمدی در کشورهای دنیا متفاوت بود؛ به گونه ای که سرمایه اجتماعی در کشورهای کم درآمد اثر کمتر و در کشورهای پردرآمد اثر قوی تری بر کاهش فساد داشته است. این نتیجه می تواند به دلیل ساختار متفاوت سرمایه اجتماعی در سطوح درآمدی متفاوت کشورها و همچنین وجود ترتیبات نهادی متفاوت در کشورها باشد. هرچه بسترهای مناسب تری در جوامع وجود داشته باشد، سرمایه اجتماعی ایجادشده می تواند آثار مطلوب تری بر کارکرد حکمرانی و کاهش فساد داشته باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فساد اقتصادی، داده های تابلویی، گروه های درآمدی
  • علیرضا مرادی، نعیم شکری صفحات 217-232

    نگهداشت استعداد یکی از موثرترین راهکار هایی است که در فرایند استخدام و نگهداشت سرمایه های انسانی به کار گرفته می شود و امکان هدف قرار دادن متقاضیانی با پتانسیل بالا را به میدان استخدام می دهد. از طرفی، یکی از چالش های اساسی مدیران منابع انسانی مدیریت استعدادهای سازمانی است تا اطمینان حاصل شود که افرادی مناسب در زمان مناسب و برای شغلی مناسب در خدمت سازمان خواهند بود. در همین راستا، با توجه به ماهیت متمایز استعدادها و کارکنان با پتانسیل بالا به خصوص در حوزه تامین مالی و سرمایه گذاری و نیاز آن ها به سیستم جبران خدمت و پاداش دهی شایسته، مدل های اقتصادی و مالی با نیاز و ماهیت کار آن ها مطابق نبوده و اثربخشی قابل قبولی در نگهداشت این طیف از کارکنان نداشته است. بر همین اساس، هدف از این پژوهش ارایه مدل جبران خدمت با رویکرد نگهداشت استعداد در صندوق های جسورانه و خطرپذیر است. پژوهش حاضر برحسب هدف از نوع تحقیقات اکتشافی-کاربردی و روش شناسی تحقیق از نوع کیفی است و با روش نظریه پردازی داده بنیاد اجرا شده است. 17 خبره و مدیر جذب استعداد در این پژوهش تا مرحله دستیابی به اشباع نظری مشارکت کردند که بر اساس نمونه گیری نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش داده بنیاد استراوس و کوربین و طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شده است. به منظور اعتبارسنجی پژوهش، از معیارهای انتقال پذیری، قابلیت اطمینان، تاییدپذیری، عمومیت، راستی، تطابق و فهم پذیری استفاده شد و در نهایت، مدل جبران خدمت با رویکرد نگهداشت استعداد تدوین شد.

    کلیدواژگان: نگهداشت استعدادها، صندوق های جسورانه و خطرپذیر، جبران خدمت
|
  • Kiomars Sohaili, Maryam Heidarian, Sara Moradi, Masoume Dourbash Pages 125-140

    One of the important dimensions of public revenue reform programs in various countries is the reform of the public revenue collection system and, accordingly, the mechanization of tax and non-tax processes. In this research, we try to do that, by using the grounded theory method, which is done through in-depth expert interviews with managers and officials of organizations and bodies related to the collection of public revenues, their coding and detailed analysis. The existing damages in the process of collecting public revenues in Kermanshah province should be clarified. Also, by using the paradigm model derived from the analysis, solutions have been proposed to eliminate these damages. The results of the findings in the three main areas of the public revenue collection process, namely; Legislation, executive branch and taxpayers were divided. Among the damages in the process of collecting public revenues in Kermanshah province, we can mention the following; Lack of an integrated system for making decisions and policies, lack of definition of new tax bases, lack of updating of public revenue collection systems, lack of transparency in the use of public revenue in the society, lack of necessary platforms in the province to attract capital. Taxation, pessimism of people towards paying taxes, lack of sufficient knowledge about citizenship rights, knowledge of tax principles and social, cultural and public service demands.

    Keywords: Public Revenues, Tax Revenues, Paradigm Model, Grand Theory Method, Kermanshah Province
  • Shahryar Zaroki, Ali Tavassoli-Nia, Sahar Nasrnejad Nesheli, Zahra Khalili Pages 141-162

    Increasing human well-being as one of the priorities of economic development requires the identification of potential government revenues. Therefore, according to this necessity, the aim of the present research is to investigate the role of the underground economy on the economic well-being in Iran for the period of 1976-2021. For this purpose, the volume of the underground economy was estimated by the MIMIC method and the research model was estimated by the ARDL approach. The estimation of the size of the underground economy shows that during the 46 years under investigation, the average relative size of the size of the underground economy is equal to 15.7%. Also, the combined index of well-being has been used in this research. Which has an average of 125.9 in the research period. The findings from the estimation of the model indicate that in the long run of the underground economy, inflation and the growth of the exchange rate (dollar) of the free market have an adverse effect on economic well-being. The size of the government also has an inverted U-shaped effect on economic well-being. In such a way that the optimal size of the government in influencing the economic welfare is 14.8% and above that, it leads to a decrease in the economic welfare.

    Keywords: Underground Economy, Welfare, MIMIC, Iran
  • Mohammadsaeed Zabihidan, Vahid Kafili Pages 163-180

    Today, migration is one of the most important growing phenomena in the world, which has a significant impact on the relationships between people, societies and governments in the regions of origin and destination. Along with this important phenomenon, there is another concept called economic development. Economic development can be considered as one of the most important goals of the government at different political and even international levels. Due to the high share of the government in Iran's economy, the government plays a very important role in the migration of people. Considering that the main goals of economic development are to increasing social welfare, reduce poverty, establishing social justice, create employment, appropriate income distribution and other it can be expected that these factors will motivate people to migrate from areas with less economic development to areas with more economic development. In this research, an attempt has been made to investigate the effect of economic and environmental factors on migration, as well as factors affecting economic development in the provinces of Iran. For this purpose, cross-sectional data was used in 2016. Considering the very important relationship between migration and economic development, a model with two equations has been designed as a Simultaneous equations model and estimated by 3SLS method. The results show that regions with more economic development and creative human capital are factors for attracting immigrants. While environmental pollution has a negative effect on net migration. Also, the results show that the provinces that have moved towards industrialization, and the literacy rate is higher in them, are more developed.

    Keywords: Government, Immigration, Economic Development Index, CO2, Iran
  • Zohreh Salmani Khankahdani, Mohammadsadegh Ghazizadeh, Hasan Mardani, mehrdad setayeshnazar Pages 181-198

    The fuel cells are electrochemical equipment that produces electricity by compounding hydrogen and oxygen in a specific membrane. Fuel cells, as a cutting-edge technology and a maintenance free energy conversion equipment, have the potential to play a significant role in generation of clean electricity, especially for home size CHP and clean transportation based on hydrogen fueled vehicles, can provide new opportunities in the world’s economy. In a study for the financial evaluation of the establishment of a fuel cell production facility in Iran, with a capacity of one million units per year, the economic modeling has been done by COMFAR software based on the UNIDO’s Instructions. According to the results of this evaluation, IRR was well beyond the discount rate and the normal payback period as well as the dynamic payback period were in the range of 4-5 years. All of the financial ratios and risk analysis in the six stages justified the bill of investing.

    Keywords: Fuel Cells, COMFAR Software, Financial Analysis, Financial Justifiability
  • Hasan Daliri Pages 199-216

    Social capital is very closely related to collective behaviors and behaviors based on interpersonal relationships. Social capital can be an effective factor in corruption. Theoretical foundations show that social capital in different societies can have different effects on corruption. In this study, in order to test this hypothesis, data from countries (136 countries) in different income categories and in the period 2012-2020 were used. In addition, the panel data estimation method was used. The results of the study show that social capital can have a reducing effect on corruption in the studied countries. In addition, the impact of social capital on corruption will vary in different income categories around the world. In low-income countries, social capital has less effect and in high-income countries, social capital has a stronger effect on reducing corruption. This result can be attributed to the different structure of social capital at different income levels of countries and also the existence of different institutional arrangements in countries. The more appropriate contexts exist in societies, the more social capital created, the more favorable the effects on governance and the reduction of corruption.

    Keywords: Social Capital, Corruption, Panel Data, Income Groups
  • Alireza Moradi, Naeim Shokri Pages 217-232

    Talent retention is one of the most effective strategies used in the process of recruiting and retaining human resources, and it allows for targeting high-potential applicants to the recruitment field. On the other hand, one of the basic challenges of the human resources field is the management of organizational talents to ensure that the right people will serve the organization at the right time and for the right job. In this regard, considering the distinctive nature of talents and employees with high potential, especially in the field of financing and investment, and their need for a decent compensation and reward system, the economic and financial models are not in accordance with their needs and the nature of their work, and the effect It has not had an acceptable part in maintaining this range of employees. Based on this, the aim of this research is to provide a service compensation model with the approach of hunting and attracting talent in venture capital funds. According to the purpose, the current research is of the exploratory-applied research type and the research methodology is of a qualitative type and was implemented with the foundation's data theorizing method. 21 experts and talent recruitment managers have participated in this research up to the stage of reaching theoretical saturation, which was selected based on theoretical sampling. The data has been analyzed using the data method of the Corbin and Strauss Foundation and through 3 stages of open, central, and selective coding. In order to validate the research, the criteria of transferability, reliability, verifiability, generality, truthfulness, compatibility, and comprehensibility were used, and finally, the service compensation model with the talent retention approach was formulated.

    Keywords: Talent Retention, Venture Capital Funds, Compensation