فهرست مطالب
فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال یازدهم شماره 41 (بهار 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/03/11
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-41
با توجه به دیدگاه های متفاوت درباره مسیولیت اجتماعی و گسترش مفهوم مسیولیت اجتماعی شرکت ها، هدف این پژوهش نیز بررسی رابطه کارایی سرمایه گذاری و مسیولیت اجتماعی شرکت با توجه به تاثیرپذیری از رفتار مدیران با تاکید بر رویکرد سلسله مراتبی است. داده های 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1390 تا 1399 با رهیافت داده های تابلویی پویا و روش GMM (گشتاورهای تعمیم یافته) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که افزایش مسیولیت اجتماعی شرکت ها سبب بهبود کارایی سرمایه گذاری نمی گردد، ولی افزایش بیش اعتمادی مدیران باعث بهبود کارایی سرمایه گذاری می گردد، اما مدیران تمایل ندارند تا از طریق تامین مالی داخلی کارایی سرمایه گذاری را بهبود ببخشند. همچنین شرکت های با مسیولیت اجتماعی بالا تمایل دارند با تامین مالی داخلی، کارایی سرمایه گذاری را افزایش دهند.
کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت ها، کارایی سرمایه گذاری، بیش اعتمادی مدیران، رویکرد تئوری سلسله مراتبی -
صفحات 43-79
هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر احساسات سرمایه گذاران بر بازده، جریان نقدی، نرخ تنزیل و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش پژوهش مورد استفاده در این مطالعه، روش شبه تجربی با طرح پسرویدادی است، جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که از ابتدای سال 1393 لغایت پایان سال 1399 در بورس فعال بوده اند که از این تعداد 115 شرکت به روش نمونه گیری هدفمند (روش حذف سیستماتیک) با توجه به محدودیت های موجود به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت آزمون فرضیه از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیات نشان میدهد که احساسات سرمایه گذاران با شیوه های مختلف سنجش بر بازده کل، بازده های مقطعی، جریان نقدی آزاد، نرخ تنزیل و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است.
کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، بازده، جریان نقدی، نرخ تنزیل، عملکرد شرکت -
صفحات 81-122
در پژوهش حاضر تاثیر اهرم بانکی و برخی از نسبت های ساختار سرمایه بر ریسک سیستماتیک بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، نمونه ای متشکل از 10 بانک از بین بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1389 تا 1398 (به صورت شش ماهه) انتخاب گردید. همچنین این مطالعه دارای یک هدف اصلی و یک هدف فرعی که به ترتیب عبارتند از بررسی تاثیر اهرم بر ریسک سیستماتیک در بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و بررسی نقش کیفیت دارایی های بانک ها بر ارتباط بین ریسک سیستماتیک و اهرم بانک ها است و برای بررسی سوالات پژوهش از روش های اقتصادسنجی (روش داده های تجمیعی و روش حداقل مربعات تعمیم یافته) استفاده شد. تحقیق از جنبه هدف، از نوع تحقیقات کاربردی به شمار می رود، زیرا نتایج حاصل از آن می تواند در تصمیمات مدیران، سرمایه گذاران و تحلیلگران مورد استفاده قرار گیرد. به منظور برآورد مدل تحقیق از روش داده های پانلی استفاده می شود. همچنین نحوه گردآوری اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه به صورت کتابخانه ای و مطالعات اسنادی است. در این راستا با استفاده از صورت های مالی بانک ها منتشره در سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران (کدال) به استخراج شاخص های آماری پرداخته می شود. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که اهرم بانکی بر ریسک سیستماتیک بانک های مذکور تاثیر می گذارد و همچنین بررسی نتایج سوالات پژوهش نشان داد که با تعدیل اهرم ها به وسیله کیفیت دارایی نقشی در جهت افزایش رابطه مثبت اهرم بانکی و ریسک سیستماتیک این بانک ها ندارد.
کلیدواژگان: ریسک، ریسک سیستماتیک، اهرم بانکی، کیفیت دارایی -
صفحات 123-163
در دو دهه گذشته، کشورهای در حال توسعه، گام های بلندی در جهت دستیابی به آموزش پایه برداشته اند. با این حال، فرصت های آموزشی تا حدی به دلیل تخصیص ناهنجار منابع آموزشی، نابرابر باقی می ماند. علاوه بر این، استفاده ناکارآمد از بودجه عمومی برای آموزش، اثربخشی برنامه ها برای گسترش دسترسی و بهبود نتایج یادگیری را به خطر می اندازد. لذا این مقاله از رویکرد خودرگرسیون با وقفه توزیعی برای بررسی تاثیر مخارج آموزشی بر عملکرد آموزش ابتدایی در استان های ایران، استفاده می کند. نتایج برآورد بلندمدت برای سال های 1398-1385 نشان می دهد که همه متغیرها تاثیر معنی داری بر میزان تکمیل ابتدایی و با نشانه های مورد انتظار در استان های ایران دارند. ضرایب برآورد شده مدل تصحیح خطای کوتاه مدت برای تمامی متغیرهای توضیحی منفی، معنادار و با سرعت تعدیل (23/0-) است که نشان دهنده سرعت اصلاح هرگونه عدم تعادل در کوتاه مدت است. با توجه به نتایج تحقیق، دولت ایران باید به شدت به ترویج سیاست بهبود کیفیت آموزش در مدارس ابتدایی و همچنین ترویج عدالت و انصاف در توزیع بودجه آموزش و پرورش و سایر منابع آموزشی بپردازد. بهبود و افزایش سطح مخارج دولت بر آموزش یک برنامه کلیدی در افزایش نرخ تکمیل ابتدایی، کاهش نرخ ترک تحصیل و افزایش کیفیت آموزش است. همچنین یک برنامه کاهش فقر و درآمدزایی دولتی می تواند به طور قابل توجهی والدین را به ثبت نام فرزندان خود در مدارس تشویق کند.
کلیدواژگان: مخارج عمومی بر آموزش، عملکرد آموزش، خودرگرسیون با وقفه توزیعی، داده های پانلی -
صفحات 165-195
یکی از مهم ترین عوامل موثر بر خلق نقدینگی در شبکه بانکی ایران نسبت کفایت سرمایه است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی نقش الزامات کفایت سرمایه مبتنی بر کمیته بال 3 و همچنین متغیرهای تورم، نرخ ارز، مطالبات غیرجاری و سودآوری شبکه بانکی بر خلق پول بانکی در ایران در دوره 1399:04-1388:04 با تواتر فصلی در قالب الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری است. نتایج نشان داد که شوک مثبت به تورم، نرخ ارز و سودآوری بانک ها موجب افزایش خلق پول بانکی می شود. اما شوک مثبت به نسبت کفایت سرمایه و مطالبات غیر جاری اثر معناداری بر خلق پول بانکی بر جای نگذاشته است. این یافته بیانگر آن است که سیستم بانکی به دلیل عدم وجود ضمانت اجرایی نسبت به اعمال الزامات کفایت سرمایه، عملا نسبت به تغییرات در کفایت سرمایه واکنش نشان نداده است و در نتیجه الزامات کفایت سرمایه نتوانسته است نقش کلیدی خود را در اعمال محدودیت در خلق پول بانکی ایفا نماید. همچنین نتایج نشان داد که خلق پول بانکی در ایران عمدتا تحت تاثیر متغیرهای سطح کلان بوده و تورم و نرخ ارز به ترتیب بیشترین نقش را در توضیح تغییرات خلق پول بانکی داشته است.
کلیدواژگان: خلق پول بانکی، نسبت کفایت سرمایه، نرخ ارز، تورم، الگوی SVAR -
صفحات 197-242
هدف این تحقیق، ارایه مدل نظارت مبتنی بر ریسک توسط نهاد ناظر بر بانک ها و موسسات اعتباری است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه متخصصان و صاحب نظران حوزه بانکداری بوده و نمونه گیری در این تحقیق نیز از نوع نمونه گیری نظری و هدفمند (گلوله برفی) است. برای این منظور با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد از طریق مصاحبه حضوری، ده نفر از خبرگان، صاحب نظران و مدیران ارشد حوزه بانکی (بانک مرکزی و شبکه بانکی) و اساتید دانشگاه انتخاب و با ایشان مصاحبه شد، بر اساس نظریه کیفی داده بنیاد پس از گردآوری سازمان یافته داده ها و تحلیل استقرایی مفاهیم استخراج شده حاصل از مصاحبه ها، از طریق کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مقوله ها و گزاره ها معرفی و روابط مفهومی پدیده ها که مدل را تشکیل می دهند ارایه شده است. نتایج حاصل از تحقیق معرف 35 بعد در قالب پنج مقوله به شرح ارایه شده در متن پژوهش است بر اساس نتایج تحقیق، فقدان تعریف مشخص از مفهوم نظارت و اهداف آن باعث شده است ذینفعان و کنشگران حوزه بانکداری، انتظارات متفاوتی از مفهوم و حدود عملکرد و به تبع آن خروجی سیستم نظارتی داشته باشند. این موضوع باعث ناهماهنگی فی مابین سازمان نظارت شونده، نهاد ناظر و مراجع تصمیم گیری می شود. همچنین عدم کفایت وضعیت فعلی نظارت، به واسطه گذشته نگر بودن چارچوب نظارت موجود، رضایت از خروجی چارچوب فعلی نظارت را در سطح پایین قرار داده است؛ اتکا صرف به رویکرد نظارت تطبیقی و عدم توجه به مخاطرات آتی و پیش بینی آینده و نیز فقدان فرآیند و ساختار مناسب در اعمال نظارت، ضرورت نظارت مبتنی بر ریسک را ایجاب می کند. علاوه بر این کمبود و تخصیص نامناسب منابع بانکی و نیز تغییرات گسترده و پیچیدگی های محیط کسب وکار در صنعت بانکداری ضرورت استقرار مدل نظارت مبتنی بر ریسک را توجیه می کند.
کلیدواژگان: نهاد ناظر، نظارت مبتنی بر ریسک، کدگذاری باز، کدگذاری محوری، کدگذاری انتخابی
-
Pages 7-41Purpose
Considering the different views on social responsibility and the expansion of the corporate social responsibility concept, the purpose of this research is to investigate the relationship between investment efficiency and corporate social responsibility with regard to the effectiveness of managers' behavior with emphasis on the hierarchical approach.
MethodThe data of 102 companies admitted to the Tehran Stock Exchange in the period from 2011 to 2020 have been analyzed using the dynamic panel data approach and the GMM method.
FindingsThe findings of the research showed that although increasing the social responsibility of companies does not improve the efficiency of investment, increasing the overconfidence of managers improves the efficiency of investment. Despite of managers who are not willing to increase the efficiency of investment through internal financing, companies with high social responsibility tend to increase investment efficiency by internal financing.
Keywords: corporate social responsibility, investment efficiency, managers' overconfidence, Hierarchical approach -
Pages 43-79
The purpose of this research is to investigate the impact of investors' sentiments on returns, cash flow, discount rates and performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research method used in this study is a quasi-experimental method with a retrospective design. The statistical population includes all the active companies listed on the Tehran Stock Exchange from the beginning of 2013 to the end of 2019, of which 115 companies are selected as a sample by purposeful sampling method (systematic elimination method) according to the existing limitations. In order to test the hypothesis, the method of generalized moments (GMM) is used. The results of data analysis and hypothesis testing show that investors' sentiments, with different measurement methods, affect total return, cross-sectional returns, free cash flow, discount rate and performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
Keywords: investors' sentiment, return, cash flow, discount rate, company performance -
Pages 81-122
In this study, the effect of bank size, bank leverage and some capital structure ratios on systematic risk of banks listed on the Tehran Stock Exchange has been investigated. In this study, a sample of 10 companies is selected from the banks listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2010 to 2019. This study has a main and a secondary objective, which are, respectively, "investigating the effect of leverage on systematic risk in banks listed on the Tehran Stock Exchange" and "investigating the role of bank asset quality on the relationship between systematic risk and banks' leverage". Econometric methods (pooled data method and estimated generalized least squares method) are used to examine the research questions. This research is an applied research, as its results can be used in the decision makings of managers, investors and analysts. The panel data method and library and documentary studies are used respectively to estimate the mode and gathering the needed information. In this regard, statistical indicators are derived using the financial statements of banks published in the Comprehensive Information System (Kodal). The results show that bank leverage affects the systematic risk of banks. Also, the findings show that adjusting the leverage doesn’t have any role in increasing the positive relationship between bank leverage and systematic risk of these banks by asset quality.
Keywords: risk, systematic risk, banks leverage, asset quality -
The Impact of Public Education Expenditures on Primary Education Performance: An ARDL Panel ApproachPages 123-163
In the last two decades, developing countries have moved towards achieving basic education. However, educational opportunities remain unequal in part due to the uneven allocation of educational resources. Furthermore, inefficient use of public budget for education jeopardizes the effectiveness of programs to expand access and improve learning outcomes. Therefore, this article uses the autoregression approach with a distribution interval to investigate the effect of educational expenditures on the performance of primary education in the provinces of Iran. The results of the long-term estimation for the years 2015-2018 show that all variables have a significant effect on the level of primary completion and with the expected signs in the provinces of Iran. The estimated coefficients of the short-term error correction model for all explanatory variables are negative, significant and have an adjustment speed of (-0.23), which indicates the correction speed of any imbalance in the short term. According to the results of the research, the government in Iran should strongly promote the policy of improving the quality of education in primary schools, as well as promoting justice and fairness in distribution of education budget and other educational funds. Improving and increasing the level of government expenditures on education is a key program in increasing the primary completion rate, reducing the dropout rate and increasing the quality of education. Also, government poverty alleviation and income policies can significantly encourage parents to enroll their children in schools.
Keywords: public spending on education, education performance, autoregression with distributed lag, panel data -
Pages 165-195
One of the most important factors affecting the creation of liquidity in Iran's banking network is the capital adequacy ratio. Based on this, the present study aims to investigate the role of capital adequacy requirements on money creation in the banking system based on Bal III committee as well as the effects of other variables such as inflation, exchange rate, non-performing loans, and profitability of the banking network in Iran in the period of 2010:1-2021:1 with seasonal frequency using structural vector autoregression model. The results show that a positive shock to inflation, exchange rate, and profitability of banks increase money creation. But, a positive shock to capital adequacy ratio and non-performing loans has not had a significant effect on money creation. This finding indicates that the banking system has practically not reacted to changes in capital adequacy due to the lack of executive guarantee in applying the capital adequacy requirements. And as a result, capital adequacy requirements have not been able to play their role in restricting money creation. Also, the results show that the creation of bank money in Iran is mainly influenced by macro-level variables so that inflation and exchange rate respectively played the most important role in explaining the changes in the creation of bank money.
Keywords: Money Creation, Capital Adequacy ratio, Exchange rate, Inflation, SVAR model -
Presenting the risk-based supervision model on banks and credit institution by using grounded theoryPages 197-242
The aim of this research is to present a risk- based supervision model by the bank and credit institution supervisor. The statistical population includes all experts in the banking industry and our sampling method is a theoretical and targeted one(snow ball).For this purpose ten experts- experts and senior managers of the banking sector (central bank and banking network) and university professors- are selected and interviewed. Propositions and conceptual relationships of the phenomena that makeup the model are introduced, based on the grounded theory, after collection of organized data and inductive analysis of concepts derived from interviews, through open cooling, axial coding and selective coding of categories. In addition, after reviewing the theoretical foundations and experiences of other countries, some effective components are included in the model. The results of the research represent 35 dimensions. Findings show that the lack of a clear definition of the supervision concept and its goals has caused stakeholders and actors to face different expectations of the concept of performance and the outcome of regulatory system. This issue leads to an inconsistency between the supervised organization, supervisory institution and decision-making authorities Also, the inadequacy of the monitoring in current situation, due to the retrospective nature of the existing monitoring framework, has placed satisfaction with the output of the current monitoring framework at a low level. Relying solely on the approach of comparative supervision and not paying attention to future risks and future forecasting, as well as the lack of a proper process and structure in applying supervision show the necessity of the risk-based supervision.
Keywords: Supervisory institution, Risk Based supervision, Open coding, Axial coding, Selective coding