فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 122 (بهار 1402)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 122 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیما رضایی*، فتح الله پرتو صفحات 1-32

    این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی که «با چارچوب قرار دادن آموزه های سان تزو و کلازویتس، پهپاد چه نقشی در استراتژی کشورها (ازجمله نظامی جمهوری اسلامی ایران) ایفا می نماید؟» این فرضیه را ارایه می دهد که «مطابق با آموزه های استراتژیک سان تزو، پهپاد ابزاری است که چهار کارکرد استراتژیک دارد: الف)می تواند به تنهایی یا به واسطه تشدید اثربخشی دیگر تسلیحات و تجهیزات نظامی نقاط ضعف دشمن را مورد حمله قرار دهد؛ ب)هم به تنهایی و هم به واسطه تشدید اثربخشی دیگر تسلیحات و تجهیزات نظامی به تحقق هدف «شکستن مقاومت دشمن بدون جنگ» مساعدت شایانی می نماید؛ ج)موجب شناخت دقیق دشمن و کسب اطلاعات حساس از او می شود؛ و د) از آن جا که کل جنگ بر پایه فریب قرار دارد، می تواند با انجام جنگ الکترونیک فریب دشمن را محقق نماید و یا در فریب سامانه های راداری و پدافندی دشمن نقش مهمی ایفا نماید؛ هم چنین مطابق با آموزه های استراتژیک کلازویتس، پهپاد ابزاری است که سه کارکرد استراتژیک دارد: الف) می تواند به تنهایی یا به واسطه تشدید اثربخشی دیگر تسلیحات و تجهیزات نظامی نقاط ثقل و قوت دشمن را مورد حمله قرار دهد؛ ب)هم به تنهایی و هم به واسطه تشدید اثربخشی دیگر تسلیحات و تجهیزات نظامی نقشی اساسی در تحقق هدف «تخریب نیروهای مسلح دشمن» ایفا می نماید؛ و ج) به واسطه کارکرد عالی، تحمیل اراده و خواست سیاسی خودی به دشمن را تسهیل می نماید». مضاف بر پاسخ به سوال اصلی، در این پژوهش نگاه مقامات و استراتژی های نظامی ایالات متحده به پهپادهای ایرانی مورد واکاوی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: پهپاد، جمهوری، اسلامی، ایران
  • قدرت الله بهبودی نژاد* صفحات 33-69
    روابط چین و ایران ریشه در همکاری محدود عملگرایانه دارد اما در سالهای اخیر به مشارکتی تبدیل شده است که بیشتر با نظم بین المللی تحت رهبری ایالات متحده مخالف است. پکن مخالفت تهران با ایالات متحده را سبب افزایش نفوذ جهانی خود می داند. اقدامات ایران در خاورمیانه و نیز تلاش های ایالات متحده برای تغییر تمرکز خود بر ایندو-پاسیفیک موضوع را پیچیده تر می کند. ایران چین را به عنوان عامل حیاتی اقتصادی و حامی دیپلماتیک خود در برابر فشارهای ایالات متحده می داند. از نظر اقتصادی ، چین بزرگترین شریک تجاری ایران، وارد کننده برجسته انرژی و سرمایه گذار برتر میباشد. توافقنامه همکاری 25 ساله که در مارس 2021 امضا شد، آخرین نشان از تمایل دو طرف برای هماهنگی بیشتر است.سوال این است که چه فرصت هایی برای ایران در فضای رقابتی جین و امریکا در آینده ممکن است بوجود بیاید ؟این پژوهش،اهداف دیپلماتیک و سیاسی -اقتصادی پکن درقبال تهران و فضاهای بوجود آمده ناشی از رقابت بین دو ابرقدرت برای ایران و نیز محدودیت های ژیوپلیتیکی قابل توجه در این رابطه را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: : ایران، چین، امریکا، ژئو اکونومیک
  • علیرضا زمانیان*، سعید قربانی، جواد منزوی بزرگی صفحات 71-86
    یکی از مهم ترین ابزارهای قدرت مادی جمهوری اسلامی ایران که به واسطه آن ضریب بازدارندگی و موازنه قدرت (توزیع قدرت) در برابر دشمنان بالقوه و بالفعل را افزایش داده است، برنامه موشکی این کشور است. در همین راستا آمریکا در سال های گذشته به مقابله همه جانبه با توان موشکی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای پرداخته است. راهکارهای آمریکا برای مقابله با برنامه موشکی ایران طیف متعدد و متنوعی از گزینه های مختلف اعم از نظامی، سیاسی و اقتصادی را در بر می گیرد. هدف از انجام پژوهش حاضر تبیین راهکارهای نظامی آمریکا برای مقابله و مهار برنامه موشکی ایران می باشد. سوال اصلی که در این پژوهش بدان پاسخ داده می شود این است که راهکارهای نظامی آمریکا برای مقابله با موشک های بالستیک و کروز ایران چیست؟ روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی - تحلیلی و راهبرد پژوهشی در تحقیق حاضر مبتنی بر رویکرد کیفی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش با بهره گیری از چارچوب تیوریک موازنه سازی منفی نشان می دهد، راهکارهای نظامی آمریکا برای مقابله با برنامه موشکی ایران ترکیبی از دفاع موشکی انفرادی، دفاع موشکی مرکب در محیط راهبردی ایران، راهکارهای نظامی مختص به رزم دریایی و همکاری های راهبردی با متحدان و شرکا در غرب آسیا می باشد.
    کلیدواژگان: موازنه سازی منفی، جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، موشک های بالستیک و کروز، دفاع موشکی.
  • ساسان چمنی* صفحات 87-107
    دفاع به معنای راندن، دور کردن و دفع تجاوز به حریم فرد، گروه یا جامعه با هدف تامین امنیت جسمی و روحی افراد جامعه، یکی از مسایل مهم امروز در گستره فقه و حقوق اسلام و حقوق بین الملل است که در خلال آن فرد یا جامعه به حفظ جان یا شخصیت و آبروی خود یا افراد دیگر در مقابل متجاوز می پردازد. این عملکرد در هر یک از دو منبع مذکور دارای شرایط و ضوابطی از قبیل تناسب و تلازم دفاع با خطر، تجاوز نظامی و مسلحانه، ضرورت و لزوم دفاع در مقابل متجاوز است که با تفاوتها و مشابهت هایی بروز و نمود یافته است. سوال اصلی در این تحقیق این است که بین مفهوم دفاع از نگاه اسلام و حقوق بین الملل چه تفاوت و شباهت هایی وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال به روش تحقیق کتابخانه ای و بررسی میدانی منابع متعددی مورد مطالعه واقع گردید. دین اسلام نه تنها دفاع را نوعی حق بلکه نوعی تکلیف واجب دانسته و افرادی که درراه دفاع از حریم کشته می شوند را شهید معرفی نموده است. این در حالی است که در حقوق بین الملل به جنبه حق بودن آن تاکید شده و در برخی تفاسیر موسع، آن را از محدوده دفاع خارج ساخته و به حالت حملات پیشگیرانه مبدل ساخته که ماهیت دفاع مشروع را تحت الشعاع قرار داده و از حالت عادی خارج می سازد. همگرایی و واگرایی مبانی اسلام با مبانی غرب از این نقطه آغاز می شود که در این پژوهش قابل بحث است.
    کلیدواژگان: دفاع، دفاع مشروع، حقوق بین الملل، مبانی اسلام
  • افشین جعفری*، علی غلامعلی، هدایت الله درخشان صفحات 109-126
    محیط زندگی همواره با تهدیدات متعددی روبرو بوده است که امروزه نیز شکل دیگری از این تهدیدات مشاهده می شود. آنچه دولت ها و نظام های سیاسی در گذشته های دور و نزدیک به کار می بردند، توسل به ابزار زور و یا جنگ علیه کشوری بود که با آنان وارد جنگ و یا مجادله می شدند. اما امروزه شکل تهدیدات دچار تغییر شده است و از فضای سایبر به عنوان محملی برای تهدید دیگران و رسیدن به منافع ملی بهره برده می شود. استفاده تهدیدآمیز از فضای سایبر، مشمول قوانین و مقررات داخلی و بین المللی می گردد. پژوهش حاضر نیز به بررسی قوانین حقوقی در فضای سایبر و دعاوی حقوقی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. سوالی که مطرح است اینکه قوانین حقوقی برای مقابله با تهدیدات و حملات در فضای سایبری از سوی ایران شامل چه مواردی است؟ پاسخی که ارایه می شود این است که هرچند در داخل نیز رویکردهای حقوقی متعددی برای بررسی تهدیدات سایبری وجود دارد، اما با توجه به محدود بودن به فضای داخلی از اثرگذاری چندانی برخوردار نیستند. اما از جهت توسل به آموزه های حقوق بین الملل، استناد به تهدید صلح و امنیت نظیر آنچه شورای امنیت و منشور ملل متحد می گویند؛ توسل به اعلامیه ها و منشورهای منطقه ای و بین المللی، توسل به دیوان بین المللی دادگستری برای شناسایی و مجازات متجاوز و در نهایت استناد به اصل دفاع مشروع بخش های مختلفی از قوانین حقوقی مقابله با تهدیدات فضای سایبری شناخته می شوند. در پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی بهره برده شد.
    کلیدواژگان: قوانین، فضای سایبر، دعاوی حقوقی، جمهوری اسلامی ایران
  • حجت الله جهانی راد* صفحات 137-146

    منطقه جنوب غرب آسیا به عنوان یکی از حوزه های سرزمینی مستعد بروز رویدادهای مختلف، در دهه های اخیر، آبستن حوادث گوناگونی بوده و جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری با موقعیت راهبردی که در معرض انبوهی از تهدیدات در سطوح فرو ملی، ملی و فراملی است، به دلیل قرار داشتن در بطن این منطقه و ایفای نقش به عنوان بازیگری تاثیر گذار، از همه این وقایع متاثر خواهد شد. یکی از جدیدترین رویدادهای در حال انجام در منطقه، طرح به اصطلاح صلح (عادی‏سازی روابط) میان رژیم اشغالگر قدس و دولت های عرب منطقه است که با توجه با سیاست های راهبردی جمهوری اسلامی ایران، تبعات ضد امنیتی این دومینوی ایجاد شده در حال گسترش، به صورت خواسته یا ناخواسته، مبتلابه ایران نیز خواهد شد.این مقاله با بهره گیری از نظریه امنیتی کپنهاگ و دیگر نظریه های حوزه ژیوپلیتیک و روابط بین الملل (تفکیک قوا، موازنه تهدید و...) و با طرح این مسیله که روند عادی سازی روابط اعراب و رژیم صهیونیستی چه تاثیرات ضد امنیتی می تواند بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد؟ به کمک روش توصیفی- پیمایشی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، تعداد 10 تهدید عمده این تنش دیرپا و تبعات امنیتی آن علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را احصاء نمود که ماحصل کار میدانی تحقیق(به عنوان یک پژوهش کاربردی)، اولویت بندی تهدیدات محتمل مذکور و قرار گرفتن تهدید شکسته شدن قبح برقراری روابط رسمی با رژیم صهیونیستی در راس تهدیدات منبعث از عادی سازی روابط اعراب و رژیم صهیونیستی علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بود.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، امنیت ملی، اعراب، رژیم صهیونیستی
  • مهدی مرادی*، مهرداد فضلعلی صفحات 175-219

    مدیریت صنعت دفاعی به عنوان یکی مهم ترین ارکان سازه دفاعی و امنیتی کشور از منظر جهت و هدف می بایست تحت مراقبت باشد. این مراقبت هماهنگی لازم در سطح راهبردی با سایر اجزاء و عناصر قدرت دفاعی کشور را فراهم می سازد. این تحقیق به دنبال آن است تا سیاست پیشران جهت و هدف مدیریت راهبردی صنعت دفاعی کشور را تعیین نماید. بدون شک، صنعت دفاعی کشور از ویژگی ها و وجوه متمایزی بهره مند است که در سالیان اخیر تحت مدیریت و فرماندهی راهبردی حاکم بر سازمان های دفاعی، به دست است. مسیله تحقیق، نقصان علمی در آشکارسازی اهمیت جهت دار بودن و هدفمند بودن نظامت مدیریتی دفاعی کشور و غیر تصادفی بودن دستاوردهای این بخش هدف این تحقیق احصاء این گزاره ها مبتنی بر یک روش تحقیق ساختاریافته و توسعه دانش مدیریت راهبردی صنعت دفاعی از منظر مدیریت و فناوری های نرم به عنوان ویژگی های بومی و اختصاصی حاکم بر صنعت دفاعی و بومی هست. مهم ترین گزاره ها دستیابی به هدف این پژوهش انتظارات رهبری نظام و فرماندهی معظم کل قوا و اسناد بالادستی نظام است. در این تحقیق با استفاده روش تحلیل محتوای اسناد و ابزار پرسشنامه،سیاست پیشران هدف و جهت در مدیریت راهبردی صنعت دفاعی جمهوری اسلامی ایران با ابتناء به تعبیر "الگو" از منظر مقام معظم رهبری و فرماندهی معظم کل قوا، احصاء و یافته های حاصل از این پژوهش، برای اولین بار در قالب بیست گزاره که بیانگر بخشی از ویژگی های متمایز و بومی مدیریت راهبردی صنعت دفاعی از منظر جهت و هدف برای ساخت آینده است، استخراج گردید.

    کلیدواژگان: سیاست های پیشران جهت، هدف، مدیریت راهبردی، صنعت دفاعی
  • سید شهاب الدین حجازی* صفحات 221-252

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر تحولات آینده آسیای مرکزی و تاثیر آن بر موقعیت ایران در این منطقه انجام پذیرفته است. این تحقیق بر مبنای هدف، از نوع «کاربردی- توسعه ای» و بر مبنای ماهیت «توصیفی- پیمایشی» بوده که از رویکردی «آمیخته» برخوردار است. جامعه آماری؛ شامل کارشناسان دارای سابقه فعالیت در منطقه بوده که در بخش کیفی 12 نفر و در بخش کمی 32 نفر به روش گلوله برفی شناسایی و به صورت هدفمند انتخاب گردیده اند. به منظور گردآوری داده ها جهت تدوین ادبیات تحقیق از «مطالعات کتابخانه ای» با استفاده از «ابزار فیش برداری» و در خصوص جمع آوری داده های واقعی نیز از «مطالعات میدانی» با استفاده از ابزار «مصاحبه نیمه ساختاریافته» و «پرسشنامه بسته» استفاده شده که سیوالات آن ها از دو جنبه روایی ظاهری و محتوا به جهت روشن و بدون ابهام بودن گویه ها و همچنین کفایت کمیت و کیفیت توسط خبرگان تایید گردیده است. «ضریب آلفای کرونباخ» پرسشنامه 869/0 و «پایایی باز آزمون» مصاحبه ها 82 درصد محاسبه شده که بیانگر پایایی قابل قبول بوده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش؛ ابتدا عوامل تاثیرگذار بر تحولات آینده منطقه با «تحلیل محتوای کیفی» مصاحبه ها احصاء و در محورهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی- فرهنگی، امنیتی و ژیوپلیتیک دسته بندی و سپس به منظور دریافت تاییدیه و رتبه بندی اهمیت آن ها، پرسشنامه ای تنظیم و توزیع گردید. با تجزیه و تحلیل داده های کمی با استفاده از «پارامترهای توصیفی» تمامی مولفه های احصاء شده مورد تایید قرار گرفت و اهمیت آن ها با استفاده از روش «آنتروپی شانون» رتبه بندی شد. در پایان نیز راهکارهای پیشنهادی جهت گسترش حضور ایران در منطقه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ج. ا. ایران، تحولات آینده و الگوی استیپ
|
  • Nima Rezaei *, Fathollah Parto Pages 1-32

    this study seeks to answer the main question: "What role does the UAV play in the strategy of countries (including the military of the Islamic Republic of Iran) by framing the teachings of Sun Tzo and Clausewitz?" It hypothesizes that "according to Sun Tzo's strategic teachings, the drone is a tool that has four strategic functions: a) It can alone or by intensification the effectiveness of other weapons and military equipment the enemy's weaknesses To attack; (B) Contribute, both alone and through the intensification of the effectiveness of other weapons and military equipment, to the achievement of the goal of "breaking the enemy’s resistance without fighting"; C) causes accurate knowledge of the enemy and obtaining sensitive information from him; And d) since the whole war is based on deception, it can achieve the deception of the enemy by conducting electronic warfare or play an important role in the deception of the enemy's radar and defense systems; Also, according to Clausewitz's strategic teachings, the UAV is a tool that has three strategic functions: a) it can attack the enemy's strengths and strengths alone or by intensifying the effectiveness of other weapons and military equipment; (B) plays a key role in achieving the goal of "destruction of the enemy’s forces", both alone and by increasing the effectiveness of other weapons and military equipment; And (c) facilitates the imposition of its own political will on the enemy through its excellent function.

    Keywords: UAV, Islamic, Republic, Iran
  • Ghodratollah Behboudi Nejad * Pages 33-69
    The China-Iran relationship is rooted in limited pragmatic cooperation but has evolved in recent years into a partnership more pointedly opposed to the U.S.-led international order. Iranian destabilizing actions in the Middle East also complicate the United States’ efforts to shift its focus to the Indo-Pacific. For its part, Iran views China as a critical economic lifeline and diplomatic supporter against pressure from the United States. A 25-year cooperation agreement signed in March 2021is the latest indication of the two sides’ willingness to coordinate more closely. Economically, China is Iran’s top trading partner, a leading energy importer, and a top investor. The question is What opportunities may arise for Iran in the competitive environment of China and the United States in the future? This study examines the diplomatic and political-economic goals of Beijing towards Tehran and the spaces created by the rivalry between the two superpowers for Iran, as well as significant geopolitical constraints in this regard.
    Keywords: Iran, China, U.S, Jeoeconomic
  • Alireza Zamanian *, Saeid Ghorbani, Javad Monzavi Bozorgi Pages 71-86
    One of the most Important Tools of Material Power of the Islamic Republic of Iran, through which it has increased the Deterrence Coefficient and the Balance of Power (Distribution of Power) against Potential and Actual Enemies, is the Missile Program of this Country. In this Regard, in Recent Years, the United States Has Comprehensively Confronted Iran's Missile Capability as a Regional Power. US Strategies to Counter Iran's Missile Program Include a wide Variety of Military, Political, and Economic Options. The Purpose of this Study is to Explain US Military Strategies to Counter and Contain Iran's Missile Program. The Main Question to be answered in this Study is what are the US Military Strategies to Deal with Iran's Ballistic Missiles and Cruise Missiles? The Research Method in this Research is Descriptive-Analytical and the Research Strategy in the Present Study is based on a Qualitative Approach. The Results of the Research Using the Theoretical Framework of Negative Balancing Show that US Military Strategies to Counter Iran's Missile Program are a Combination of Individual Missile Defense, Combined Missile Defense in Iran's Strategic Environment, Military Strategies Specific to Naval Warfare and Strategic Partnerships with Allies and Partners in West Asia.
    Keywords: Negative Balancing, Islamic republic of Iran, US, Ballistic, Cruise Missiles Missile Defense
  • Sasan Chamani * Pages 87-107
    Defense means the removal, removal, and disposal of rape for the purpose of securing the physical and mental well-being of individuals in the community, one of the most important issues in the field of Islamic jurisprudence and international law today, in which one's life or personality and His or her other people's reputation against the aggressor. Each of these two sources has terms and conditions, such as proportionality and the need to defend against danger, military and armed aggression, the necessity and necessity of defense against aggressors, which are manifested by differences and similarities. The Islamic religion has not only considered defense as a right but also an obligatory duty and has identified martyrs who are killed in defense of privacy. In international law, however, it has emphasized its rightfulness and, in some broad interpretations, excluded it from the scope of its defense and transformed it into a form of preventive attacks that overshadowed the nature of legitimate defense and normalized it. It makes the outside. The convergence and divergence of Islamic foundations with the western foundations begins from this point which can be discussed in this study.
    Keywords: Defense, legitimate defense, international law, principles of Islam
  • Afshin Jafari *, Ali Gholamali, Hedayatollah Derakhshan Pages 109-126
    The living environment has always faced many threats, and today another form of these threats is observed. What governments and political systems have used in the recent and distant past has been the use of force or war against a country with which they have engaged in war or conflict. But today the form of threats has changed and cyberspace is being used as a vehicle to threaten others and achieve national interests. Threatening the use of cyberspace is subject to domestic and international laws and regulations. The present study also examines the legal laws in cyberspace and the legal claims of the Islamic Republic of Iran. The question is, what are the legal provisions for dealing with threats and attacks in cyberspace from Iran? The answer is that although there are several domestic legal approaches to investigating cyber threats, they are not very effective due to their limited internal space. But in order to apply the teachings of international law, to invoke threats to peace and security, such as the so-called Security Council and the Charter of the United Nations; Recourse to regional and international declarations and charters, recourse to the International Court of Justice to identify and punish aggressors, and finally invoking the principle of legitimate defense are recognized in various sections of cyber law. In the present study, a descriptive-analytical method was used.
    Keywords: Laws, Cyberspace, Lawsuits, Islamic republic of Iran
  • Hojat Jahani Rad * Pages 137-146

    Southwest Asia, as one of the territorial areas prone to various events, in recent decades, has been pregnant with various events and the Islamic Republic of Iran, as a country with a strategic position that is exposed to many threats at the national, national and transnational levels, due to Being in the heart of this region and playing an effective role will be affected by all these events.This article uses Copenhagen security theory and other theories in the field of geopolitics and international relations (separation of powers, balance of threats, etc.) and the question of what counter-security effects the process of normalization of Arab-Israeli relations can have on the national security of the republic. To have an Islamic Iran? Using descriptive-survey method and using library resources, 10 major threats of this long-standing tension and its security consequences against the national security of the Islamic Republic of Iran were counted. And the threat of breaking the ugliness of establishing official relations with the Zionist regime was at the top of the threats stemming from the normalization of relations between the Arabs and the Zionist regime against the national security of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic republic of Iran, National Security, Arabs, Zionist regime
  • Mahdi Moradi *, Mehrdad Fazlali Pages 175-219

    Strategic management of the defense industry as one of the most important pillars of the defense and security structure of the country in terms of direction and purpose should be taken care. This research seeks to determine the themes of the drivers for the direction and purpose of strategic management of the country's defense industry. Undoubtedly, the country's defense industry benefits from distinctive features and aspects that have been acquired and institutionalized in recent years under the strategic management and command of the country's defense and security organizations. The problem of research is the scientific deficiency in revealing the importance of the directional From the perspective of management and soft technologies as the indigenous and specific characteristics governing the defense and indigenous industry of the holy system of the Islamic Republic of Iran. The most important statements and information to achieve the purpose of this study are the expectations of the leadership of the system (Imams of the Islamic Revolution) and the Supreme Command of the forces and upstream documents of the system. In this research, using the method of content analysis of documents and questionnaire tools, the themes of goal and direction drivers in the strategic management of the defense industry of the Islamic Republic of Iran. Based on the interpretation of "model" from the perspective of the Supreme Leader and the Supreme Command of the Armed Forces, the statistics and findings of this study were extracted for the first time in the form of 20 statements

    Keywords: Direction Drivers, Goal, strategic management, Defense industry
  • Seyyed Shahab Adin Hejazi * Pages 221-252

    The present study aims to identify the factors affecting the future developments in Central Asia and its impact on Iran's position in the region.This research is based on the purpose of "applied-developmental" type and based on the nature of "descriptive-survey" which has a "mixed" approach. Statistical Society; It includes experts with a history of activity in the region, of which 12 people in the qualitative section and 32 people in the quantitative section have been identified by snowball method and have been purposefully selected. In order to collect the data needed to compile the research literature, "library studies" using "fishmaking tools" and in order to collect real data, "field studies" using "semi-structured interviews" and "closed questionnaires" were used. They have been confirmed by experts in terms of apparent validity and content in terms of clarity and unambiguity of the items as well as the adequacy of quantity and quality. "Cronbach's alpha coefficient" of the questionnaire was 0.869 and "retest reliability of the test" of the interviews was 82%, which indicated acceptable reliability. In order to achieve the research goal; First, the factors influencing the developments in the region were counted by "qualitative content analysis" of the interviews and classified into economic, political, socio-cultural, security and geopolitical axes, and then a questionnaire was prepared and distributed to receive confirmation and rank their importance in influencing Iran's future situation. All quantified components were confirmed by quantitative data analysis using "descriptive parameters" and their importance was ranked using the "Shannon entropy" method.

    Keywords: Central Asia, I. R. Iran, Future developments, STEEP