فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت و رهبری در سازمان های آموزشی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه شادمهری، وحید میرزایی* صفحات 1-14
    این پژوهش باهدف بررسی رابطه بین ناامنی شغلی با رفتار رهبری تحول آفرین با میانجیگری خستگی عاطفی و تعدیل کنندگی ذهن آگاهی انجام شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان و مدیران دانشگاه پیام نور بود. با توجه به حجم جامعه، با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده 104 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه ناامنی شغلی نیسی (1379)، پرسش نامه خستگی عاطفی مزلچ (1986)، مقیاس ذهن آگاهی براون و رایان (2003) و پرسش نامه رهبری تحول آفرین باس و آولیو (2000) استفاده شده. روایی پرسش نامه توسط متخصصان مورد تایید و سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ امنیت شغلی، خستگی عاطفی، رهبری تحول گرا و ذهن آگاهی به ترتیب 922/0، 828/0، 972/0 و 928/0 گزارش شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از بخش توصیفی (فراوانی و درصد) و استنباطی (کولموگروف - اسمیرنوف و روش معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی) از طریق نرم افزار Amos استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد بین ناامنی شغلی رهبران و خستگی عاطفی رابطه معناداری وجود دارد، همچنین نشان داد خستگی عاطفی رابطه ناامنی شغلی و رهبری تحول گرا را میانجیگری می نماید؛ علاوه بر این نتایج نشان داد ذهن آگاهی رابطه ناامنی شغلی و خستگی عاطفی را تعدیل گری می نماید.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، خستگی عاطفی، ذهن آگاهی، ناامنی شغلی
  • صبا مسیبیان، امین رحیمی کیا*، مهری دارایی صفحات 15-30
    پژوهش حاضر باهدف اصلی شناسایی ابعاد و مولفه های مدل مناسب سرمایه انسانی مدیران دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان است. لذا با توجه به مبنای نتیجه، این تحقیق جزو تحقیقات کاربردی است. با توجه به نوع هدف، تحقیقی توصیفی-پیمایشی است. به لحاظ نوع داده ها، از نوع تحقیقات آمیخته اکتشافی(کمی و کیفی) است. این تحقیق به لحاظ مبنای روش نیز جزو تحقیقات اکتشافی - پیمایشی است و ازآنجاکه این تحقیق تلاش دارد به ارایه مدلی در این خصوص بپردازد، جزو تحقیقات اکتشافی است. در این تحقیق در بخش کیفی برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی ازجمله میانگین، میانه و مد و انحراف معیار و ضریب توافق کندال(برای رتبه بندی و اولویت بندی عامل اکتشافی) استفاده شده است. در راند اول تکنیک دلفی، پرسشنامه تک سوالی باز پاسخ به خبرگان ارایه گردید.گروه خبرگان این پژوهش شامل 13 نفر از اساتید مجرب در حوزه سرمایه انسانی بودند. پس از انجام مصاحبه و جمع آوری نظرات خبرگان در راند اول، در راند دوم داده های حاصله با استفاده از شاخص های توصیفی میانگین و انحراف معیار تحلیل شدند، همچنین جهت محاسبه میزان توافق خبرگان از ضریب توافق کندال استفاده شد. پس از حذف برخی از شاخص ها بر اساس محاسبه ضریب کندال و تجمیع تعدادی از شاخص ها در راند سوم مجدد داده های حاصله با استفاده از شاخص های توصیفی میانگین و انحراف معیار تحلیل شدند. همچنین جهت محاسبه میزان توافق خبرگان از ضریب توافق کندال استفاده شد. چون مقدار به دست آمده برای آماره آزمون کندال (714/0) در سطح خطای 01/0=α معنی دار است (01/0>sig)، چنین استنباط می شود که بین پاسخگویان در ارتباط با سوالات توافق معنی دار وجود دارد. مقدار به دست آمده بری آماره کندال (714/0) حاکی از اتفاق نظر بالای خبرگان است. بعد از پایان دوره های دلفی مدل نهایی سرمایه انسانی مدیران دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سه بعد فردی، سازمانی و عاطفی و به ترتیب با مولفه های مشخص تلاش، تجربه، تخصص،رضایت، دانش، یادگیری، استعداد، مهارت، تعهد، رهبری، خلاقیت، ارتباطات، فرهنگ، انگیزش، چابکی، انضباط و اخلاق، هوش و نگرش به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدل سرمایه انسانی، مدیران دانشگاه علوم پزشکی، ابعاد و مولفه ها
  • هادی کازرونی شامیری، سعید مرادی*، جمال سلیمی، اسفندیار دشمن زیاری، بتول فقیه آرام صفحات 31-45
    این پژوهش باهدف طراحی و ارایه الگوی شایسته گرایی برای مدیران دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان با رویکرد آموزش های مجازی انجام شد. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی از نوع تحقیقات کیفی است. جامعه آماری موردمطالعه در بخش کیفی پژوهش بر اساس نظریه داده بنیاد صورت گرفته است. جامعه آماری کلیه خبرگان که دارای شرایط حداقل 5 سال سابقه مدیریتی، صاحب نظر در حوزه شایسته گرایی و دارای تجربه و تالیفاتی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تعداد 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه‎ساختارمند گردآوری گردید و در سی و مین مصاحبه، داده ها به اشباع نظری منتج و مصاحبه ها متوقف گردید. یافته را حاصل تحلیل مصاحبه ها نشان داد که مولفه های شایسته گرایی مدیران دانشگاه آزاد اسلامی استان خوزستان منجر به شناسایی 186 گویه، 12 مولفه و 4 بعد بود. شایسته گرایی تخصصی - دانشی (شایستگی های آموزشی، شایستگی های پژوهشی، شایستگی های علمی، شایستگی های مهارتی)، شایسته گرایی ارتباطی (شایستگی های فردی، شایستگی های سازمانی، شایستگی های اجتماعی)، شایسته گرایی ساختاری - حرفه ای (شایستگی های فناوری و تکنولوژی، شایستگی های عقلانی، شایستگی های شخصیتی) شایسته گرایی اخلاقی - ارزشی (شایستگی های اعتقادی، شایستگی های معنوی «دینی و فرهنگی») گردید.
    کلیدواژگان: انتخاب مدیران، سبک رهبری، آموزش، میزان شایستگی
  • سیده نیلوفر شامرادی، مجتبی معظمی* صفحات 47-56
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین مولفه های مدیریت دانش با اثربخشی سازمانی در میان اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان پرداخته است. پژوهش مذکور از نوع تحقیقات کاربردی و بنا به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، توصیفی-همبستگی می باشد. در این پژوهش مدیریت دانش و مولفه های آن متغیر پیش‏بین و اثربخشی سازمانی به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شده است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه اعضای هیات علمی رسمی و پیمانی پردیس‏های دانشگاه فرهنگیان به تعداد 856 نفر بودند که از این تعداد با استفاده از روش نمونه گیری تصایفی خوشه‏ای متناسب با حجم جامعه و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 265 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای بررسی متغیرها از پرسشنامه های فرایندهای مدیریت (فانگ و چوی، 2009)، و اثربخشی سازمانی (مدل پارسونز) استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از این پرسشنامه ها به ترتیب 89/0، 75/0 به دست آمد. اطلاعات به دست آمده در این پژوهش در سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی با به‏کارگیری از نرم افزار Spss نسخه 25، تجزیه و تحلیل شد. نتایج به‏دست از تحلیل داده ها نشانگر آن هستند که بین مولفه‏های مدیریت دانش با کل ابعاد اثربخشی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مولفه های مدیریت دانش، اثربخشی سازمانی، مولفه های اثربخشی سازمانی، دانشگاه فرهنگیان
  • سعید حبیبی، مهدی سلیمی*، سید حسن حسینی صفحات 57-69
    هدف محوری این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های اخلاق حرفه ای در ترویج آن در اعضای هییت علمی دانشکده های علوم ورزشی دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران بوده است. در این راستا تلاش شده است تا پس از احصاء مولفه های اخلاق حرفه ای، نقش این مولفه ها در ارتقاء و ترویج اخلاق حرفه ای در میان اعضاء هییت علمی موردتوجه قرار گیرد. روش شناسی پژوهش حاضر از نوع آمیخته است. جامعه آماری بخش کیفی، اعضای هییت علمی دانشکده های علوم ورزشی دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران بوده اند که از میان آن ها یک نمونه 20 نفری با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی با در نظر گرفتن قاعده اشباع نظری انتخاب و با آن ها مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام گرفت. تحلیل داده ها در قسمت کیفی با استفاده از روش داده بنیاد مبتنی بر کدگذاری 2 مرحله ای در راستای احصاء مولفه های اخلاق حرفه ای با استفاده از نرم افزار Nvivo انجام گرفت. نمونه آماری بخش کمی، شامل 385 نفر از اساتید و کارشناسان دانشکده های علوم ورزشی دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران مبتنی بر نمونه گیری طبقه ای متناسب در بازه زمانی بهار 1399 انجام گرفت. تحلیل داده ها در قسمت کیفی مبتنی بر روش داده بنیاد و در قسمت کمی با استفاده از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Amos24 انجام گرفته است. نتایج در بخش کیفی حاکی از احصاء مولفه های اخلاق حرفه ای شامل (ویژگی های شخصیتی و فردی، مسایل آموزشی، مسایل پژوهشی، عوامل محیطی، روابط و تعاملات، عوامل اقتصادی، نگرش، عدالت و احترام، عوامل فرهنگی و اجتماعی، قوانین و مقررات، عوامل سیاسی و شایسته سالاری) و وجود رابطه مثبت و معنادار بین مولفه های اخلاق حرفه ای و نقش آن ها در ترویج آن در اعضای هییت علمی علوم ورزشی دانشگاه های دولتی و آزاد استان تهران در سطح اطمینان 99 درصد است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اعضای هیئت علمی، دانشکده های علوم ورزشی، مولفه های اخلاق حرفه ای
  • فریبا احمدپور کریم آبادی، لیلا بهمئی*، غلامحسین برکت صفحات 71-84
    با توجه به نقش کارآفرینی در نظام آموزش و پرورش، لزوم الگویی در این زمینه برای دانش آموزان ابتدایی ضروری می باشد. این مطالعه از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران، معاونان، کارشناسان و معلمان مقطع ابتدایی در شهر بندرماهشهردر سال 99-1398 می باشد که تعداد آن ها 754 نفر می باشد و با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 255 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید متخصصان قرار گرفته است. پایایی پرسشنامه ها براساس ضریب آلفای کرونباخ، برابعاد هر یک از متغیرها برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد که شرایط علی (معلمان، روش تدریس، کتاب درسی، دانش آموزان) بر توسعه توانایی های کارآفرینی تاثیر مثبت دارد. هم چنین شرایط زمینه ای (امکانات و تجهیزات، فرهنگ کارآفرینانه، جو سازمانی) بر راهبردهای توانمندی های کارآفرینی تاثیر معنی داری دارد اما فرهنگ کارآفرینانه بر راهبردهای توانمندی های کارآفرینی تاثیر معنی داری ندارد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری 24 spss و Smart PLS استفاده شد. همچنین، نتایج نیز نشان از تاثیر شرایط مداخله گر (تحریم های اقتصادی، قوانین و مقررات، حمایت دولت، ساختار) بر راهبردهای توانمندی های کارآفرینی دارد. هم چنین توسعه توانایی های کارآفرینی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بر راهبردها و در نهایت راهبردها بر پیامدها (بهبود مهارت های فردی، رشد اقتصادی و کسب و کار) تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: الگو، توسعه، توانایی، کارآفرینی، مدارس ابتدایی
|
  • Somayeh Shadmehri, Vahid Mirzaei * Pages 1-14
    This research was conducted with the aim of investigating the relationship between job insecurity and transformational leadership behavior with the mediation of emotional exhaustion and the moderation of mindfulness. The statistical population of the research was the employees and managers of Payam Noor University. According to the size of the population, using Cochran's formula and simple random sampling method, 104 people were selected as the sample size. To collect data, Neisy job security Questionnaire (2000), Maslach Exhaustion Questionnaire (1986), Brown and Ryan's Mindfulness Scale (2003) and Bass and Avolio Transformational Leadership Questionnaire (2000) were used. The validity of the questionnaire was verified by experts and reliability was measured using Cronbach's alpha coefficient. Cronbach's alpha of job security, emotional exhaustion, transformational leadership, and mindfulness were reported as 0.922, 0.828, 0.972, and 0.928, respectively. For data analysis, descriptive (frequency and percentage) and inferential (Kolmogorov-Smirnov and structural equation method with partial least squares approach) were used through Amos software. The results of the research showed that there is a significant relationship between job insecurity of leaders and emotional exhaustion, and it also showed that emotional exhaustion mediates the relationship between job insecurity and transformational leadership; In addition, the results showed that mindfulness moderates the relationship between job insecurity and emotional exhaustion.
    Keywords: Transformational Leadership, Emotional Exhaustion, trait mindfulness, job insecurity
  • Saba Mosayebian, Amin Rahimikia *, Mehry Daraei Pages 15-30
    The main purpose of this study is to design an appropriate model of human capital for managers of Lorestan University of Medical Sciences. Therefore, according to the results, this research is one of the applied researches. According to the type of goal, it is a descriptive-survey research.In terms of the type of data, it is a mixed exploratory research (quantitative and qualitative). In terms of the basis of the method, this research is one of the exploratory-survey researches, and since this research tries to provide a model in this regard, it is one of the exploratory researches.In this research, in the qualitative part of the data analysis, descriptive statistics indicators such as mean, median, mode, standard deviation and Kendall's coefficient of agreement (for ranking and prioritizing the exploratory factor) have been used.In the first round of the Delphi technique, an open-ended one-question questionnaire was presented to the experts. The group of experts of this research included 13 experienced professors in the field of human capital. After conducting the interview and gathering the experts' opinions in the first round, in the second round the resulting data were analyzed using the descriptive indicators of mean and standard deviation, and Kendall's coefficient of agreement was used to calculate the agreement of the experts. After removing some indicators based on the calculation of the Kendall coefficient and aggregating a number of indicators in the third round, the resulting data were analyzed using the descriptive indicators of mean and standard deviation. Also, Kendall's coefficient of agreement was used to calculate the agreement of experts. Because the value obtained for Kendall's test statistic (0.714) is significant at the α=0.01 error level (sig<0.01), it is concluded that there is a significant agreement between the respondents regarding the questions.The obtained value of Kendall's statistic (0.714) indicates a high consensus among experts. After the Delphi courses, the final model of the human capital of Lorestan University of Medical Sciences managers in three individual, organizational and emotional dimensions and respectively with specific components of effort, experience, expertise, satisfaction, knowledge, learning, talent, skill, commitment, leadership, creativity, Communication, culture, motivation, agility, discipline and ethics, intelligence and attitude were achieved.
    Keywords: human capital model, managers of university of medical sciences, dimensions, components
  • Hadi Kazeruni Shamiri, Saeid Moradi *, Jamal Salimi, Asfandyar Doshmanziari, Batool Faghih Aram Pages 31-45
    This research was conducted with the aim of designing and presenting a model of competency for managers of the Islamic Azad University of Khuzestan province with the approach of virtual education. The research method of this study is a mixed research. The statistical population studied in the qualitative part of the research was based on grounded theory. The statistical population of all the experts who have at least 5 years of managerial experience, experts in the field of meritocracy, and have experience and publications, 30 people were selected as a sample using the purposeful snowball sampling method. Data were collected using semi-structured interviews and in the 30th interview, the data reached theoretical saturation and the interviews were stopped.The results of the analysis of the interviews showed that the competency components of the Islamic Azad University of Khuzestan led to the identification of 186 items, 12 components and 4 dimensions. Expert-knowledge competencies (educational competencies, research competencies, scientific competencies, skill competencies), communicative competencies (individual competencies, organizational competencies, social competencies), Structural-professional competency (technological competencies, intellectual competencies, personality competencies) moral-value competencies (doctrinal competencies, spiritual competencies "religious and cultural").
    Keywords: manager’s selection, Leadership Style, Training, competency level
  • Seyedeh Niloufar Shamoradi, Mojtaba Moazami, * Pages 47-56
    The present study investigates the relationship between knowledge management components and organizational effectiveness among faculty members of Farhangian University. The mentioned research is an applied research and according to the nature of the subject and objectives of the research, it is descriptive-correlation. In this research, knowledge management and its components are considered as predictor variables and organizational effectiveness as a criterion variable. The statistical population in this study was all the official and contracted faculty members of Farhangian University campuses, 856 of them, using the cluster random sampling method appropriate to the size of the population and using the Cochran's formula, 265 as Samples were selected. Questionnaires of management processes (Fang and Choi, 2009) and organizational effectiveness (Parsons model) were used to examine the variables. Cronbach's alpha coefficient for each of these questionnaires was 0.89 and 0.75, respectively. The data obtained in this study were analyzed at the level of descriptive statistics and inferential statistics using Spss software version 25. The results of data analysis show that there is a significant relationship between knowledge management components and the overall dimensions of organizational effectiveness.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge Management Components, Organizational Effectiveness, Organizational Effectiveness Components, Farhangian University
  • Saeed Habibi, Mehdi Salimi *, Seyed Hasan Hosseini Pages 57-69
    The main purpose of this study was to investigate the effect of components of professional ethics in promoting it in the schools of sport Sciences faculty members of Public and Azad Universities in Tehran province. In this regard, after enumerating the components of professional ethics, the role of these components in promoting and promoting professional ethics among faculty members has been explored. The methodology of the present study is mixed. The statistical population of the qualitative department was schools of sport sciences faculty members of Public and Azad universities in Tehran province. Qualitative data analysis was performed using a 2-step coding-based data method to enumerate the components of professional ethics using Nvivo software. The statistical sample of the quantitative section, including 385 faculty members and experts of sport sciences of Public and Azad universities in Tehran province, was conducted based on proportional stratified sampling during the spring of 1399. Data analysis was performed in the qualitative part based on the grounded theory method and in the quantitative part using the structural equation method with Amos24 software. The results in the qualitative section indicate the enumeration of components of professional ethics including (personality and personal characteristics, educational issues, research issues, environmental factors, relationships and interactions, economic factors, attitudes, justice and respect, cultural and social factors, laws and regulations, political factors and meritocracy) and there is a positive and significant relationship between the components of professional ethics and their role in promoting professional ethics in the faculty members of sport sciences of Public and Azad universities in Tehran province is at a 99% confidence level.
    Keywords: Professional Ethics, Faculty Members, sports science faculties, Components of Professional Ethics
  • Fariba Ahmadpour Karimabadi, Leila Bahmaei *, Gholamhossein Barekat Pages 71-84
    Considering the role of entrepreneurship in the education system, it is necessary to have a model in this field for elementary school students. This study is descriptive-survey type. The statistical population of this research includes all principals, assistants, experts, and primary school teachers in Bandar Mahshahr city in 2018-2019, whose number is 754, and 255 people were selected as a sample by simple random sampling method. In order to measure the research variables, a researcher-made questionnaire was used. The content validity of the questionnaires has been confirmed by experts. The reliability of the questionnaires was estimated based on Cronbach's alpha coefficient on the dimensions of each variable. Descriptive statistics and inferential statistics methods were used for analysis. The findings showed that causal conditions (teachers, teaching methods, textbooks, students) have a positive effect on the development of entrepreneurial abilities. Also, background conditions (facilities and equipment, entrepreneurial culture, organizational atmosphere) have a significant effect on entrepreneurial capabilities strategies, but entrepreneurial culture does not have a significant impact on entrepreneurial capabilities strategies. 24 SPSS and Smart PLS statistical software were used to analyze the data.The results showed the effect of intervening conditions (economic sanctions, laws and regulations, government support, structure) on entrepreneurial capabilities strategies. Also, the development of entrepreneurial abilities in elementary school students has a positive effect on strategies and ultimately strategies on outcomes (improvement of individual skills, economic and business growth).
    Keywords: model, development, Ability, entrepreneurship, Elementary schools