فهرست مطالب

تحقیقات مدیریت آموزشی - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، زمستان 1401)

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 54، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر صیفی*، مینا مزینی صفحات 15-30
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارزشیابی توصیفی بر مهارت های اجتماعی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی شهرستان دماوند در سال تحصیلی 1402 - 1401جامعه این پژوهش دانش آموزان ابتدایی شهرستان دماوند بود که توسط روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 120 تن از آنها انتخاب گردید. تحقیق مورد بررسی به این صورت می باشد که پرسش نامه ی مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) و پرسشنامه محقق ساخته پیشرفت تحصیلی در اختیار دانش آموزان که توسط نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند؛ داده خواهد شد تا به صورت هدفمند به هر یک از سوالات پاسخ دهند. برای روش تجزیه و تحلیل داده با توجه به اینکه دو گروه مستقل در نظر گرفته شده است (دانش آموزان برخوردار از ارزشیابی توصیفی، دانش آموزان برخوردار از ارزشیابی سنتی) و همچنین استفاده از لفظ میانگین در فرضیه های تحقیق، از آزمون T دو نمونه مستقل استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که رابطه ارزشیابی توصیفی با مهارت اجتماعی در سطح خطای 05/. معنی دار است (05/.>sig). همچنین ارزشیابی توصیفی بر پیشرفت تحصیلی در سطح خطای 05/. معنی دار نیست (05/.< sig).
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، مهارت های اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان
  • حشمت الله تیرگیر، محمد نیکخواه*، نرگس سعیدیان صفحات 31-52

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی عملی به منظور انتخاب و انتصاب مدیران مدارس متوسطه کشور انجام شده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد ترکیبی صورت پذیرفته است که در مرحله کیفی به کمک تحلیل مضمون مصاحبه با 25 نفر از خبرگان و مدیران نظام آموزشی کشور، مولفه ها استخراج شده و در مرحله کمی با روش پیمایش مدل نهایی آزمون شده است. روایی مولفه های انتخاب شده حاصل از مرحله کیفی با استفاده از روش کاپا و پایایی آن به کمک معیارهای مقبولیت، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری سنجش شد. با کدگذاری متون مصاحبه جمعا 140 مضمون پایه به دست آمد که در 9 مقوله محوری دسته بندی شدند. پایبندی افراد به ارزش های دینی و اعتقادی، ویژگی های فردی و شخصیتی افراد، حسن سابقه، شهرت و مقبولیت افراد، مهارتها و تجربه های حرفه ای و شغلی افراد، توانایی های علمی و پژوهشی، مهارت های انسانی، اجتماعی و مهارتی ، شایستگی های فکری و ادراکی، توانایی های رهبری آزادمنشانه، مشارکتی و اثربخش افراد و علاقمندی، رضایت، انگیزه و تعهد شغلی و سازمانی مولفه های انتخاب و انتصاب مدیران مدارس متوسطه کشور هستند. شبکه مضمون استخراج شده با استفاده از پیمایش یک نمونه 380 نفره و روش تحلیل عاملی تاییدی و به کمک نرم افزار PLS مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: انتصاب مدیران، تحلیل مضمون، مدیریت آموزشی، مدارس متوسطه
  • ارکیده عباس پور، وحید فلاح*، عبدالله علی اسمعیلی صفحات 53-62

    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیرگذاری بلوغ دانش بر نوآوری سازمانی در مراکز آموزشی درمانی استان مازندران بوده است. جامعه آماری این تحقیق مراکز آموزشی درمانی غرب استان مازندران می‏باشند که 320 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. در تحقیق موردنظر روش تحقیق روش توصیفی_پیمایشی می باشد. ابزار جمع آوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته می‏باشد. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از (7/0) محاسبه شد. برای تعیین روایی این ابزارها از روایی صوری و محتوایی استفاده شد. در این تحقیق برای برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLSاستفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها تاثیر بلوغ دانش بر نوآوری سازمانی در مراکز آموزشی درمانی استان مازندران مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: بلوغ دانش، نوآوری سازمانی، مراکز آموزشی درمانی استان مازندران
  • غلامرضا رئیسی خیرآبادی، فریبا کریمی*، نرگس سعیدیان صفحات 63-88
    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ارتقاء مسیولیت پذیری دانش آموزان مدارس دوره ابتدایی براساس آسیب شناسی وضعیت موجود بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است و در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شده است. مشارکت کنندگان بخش کیفی، متخصصان آموزش ابتدایی و روان شناسان آموزش و پرورش بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مصاحبه با مشارکت کنندگان به روش مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام گرفت و تا رسیدن به اشباع داده ها به تعداد 15 نفر ادامه یافت. جامعه آماری در بخش کمی کلیه مدیران، معلمان و کارشناسان دوره ابتدایی کشور بودند که از بین آنها به صورت تصادفی چند مرحله ای تعداد 480 نفر انتخاب گردید. ابتدا با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل محتوای کیفی، آسیب ها در زمینه مسیولیت پذیری دانش آموزان ابتدایی شناسایی و پس از تایید روایی محتوایی لاوشه، پرسشنامه 77 گویه ای برمبنای آن طراحی و با روش پیمایشی و استفاده از تحلیل عامل تاییدی الگوی مسیولیت پذیری دانش آموزان دوره ابتدایی اعتباریابی گردید. جهت روایی گویه های پرسشنامه از دو معیار روایی همگرا و روایی افتراقی و برای پایایی ابزارها از دو معیار آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است با توجه به کدگذاری یافته های حاصل از مصاحبه با اساتید و صاحب نظران، مسیولیت پذیری دانش آموزان دوره ابتدایی در شش بعد شناسایی شد. شاخص های الگو از برازش مطلوبی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، برنامه ریزی درسی، خانواده، فضای مجازی، ویژگی های دانش آموز
  • محمود اسدی*، محمدنقی ایمانی، معصومه اولادیان صفحات 89-112
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی نظام یاددهی- یادگیری در دانشگاه آزاد اسلامی است. از آن جایی که در پژوهش های کاربردی هدف اصلی صرفا کشف علمی نیست، بلکه آزمودن و بررسی کاربرد دانش است، بنابراین روش این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و به روش اکتشافی انجام شده است. نحوه گردآوری داده ها به روش کمی صورت گرفته است و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بود. لذا بر همین اساس، تعداد 269 نفر از کلیه مدیران، معاونین، اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، در این پژوهش همکاری کردند. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS 16 و Smart PLS انجام شد. پس از انجام پژوهش نتایج نشان داد که: مولفه نگرش های شغلی، آموزشی و انگیزه یادگیری، مولفه آمادگی و خودکارآمدی دانشجو، مولفه مشارکت فعال در یادگیری، مولفه انگیزه و نگرش به انتقال، مولفه هنجار درونی و کنترل رفتاری ادراک شده و یادسپاری، مولفه کیفیت نیازسنجی و زمان بندی دوره های آموزشی، مولفه کیفیت شایسته گزینی و ویژگی های حرفه ای مدرسان دوره، مولفه ویژگی های محتوای ارایه شده و کیفیت ارزشیابی یادگیری، مولفه دسترسی به مدرسان و منابع کمکی، مولفه حمایت (همکاران، مسیول آموزش و مدیران ارشد)، مولفه فرهنگ یادگیری سازمانی، مولفه حمایت (همکاران و مدیران ارشد)، و در نهایت مولفه حمایت و سیستم جبران خدمت و فرصت کاربست؛ تحت عنوان مولفه های فرآیند یاددهی- یادگیری در نظام دانشگاه؛ مورد تایید قرار گرفت. آزمون های برازش مدل، نشان از اعتبار مدل داشت.
    کلیدواژگان: فرآیند یاددهی- یادگیری، دانشگاه آزاد اسلامی، حمایت و سیستم جبران خدمت
  • ذوالفقار رشیدی*، سید حمید موسوی صفحات 113-140
    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی رابطه هوش هیجانی و فرهنگ سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بانک مهر اقتصاد شهر تهران می باشد. روش تحقیق از نظر هدف توصیفی، از نظر گردآوری اطلاعات بصورت پیمایشی و از نطر تجزیه و تحلیل داده ها بصورت همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان شاغل در بانک مهر اقتصاد در شهر تهران به تعداد 623 نفر می باشد که از طریق نمونه گیری تصادفی و مبتنی بر جدول مورگان، حجم نمونه ای به تعداد 234 انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی شیرینگ، فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و رفتار شهروندی توره (1385) می باشند که روایی محتوایی و صوری توسط متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ0/94 مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین هوش هیجانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه وجود دارد و همچنین از ابعاد هوش هیجانی، بعد خودکنتری و بعد خودآگاهی به ترتیب بیشترین تاثیر را در رفتار شهروندی سازمانی دارند. نتایج همچنین حاکی از آن است که بین فرهنگ سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه وجود داشته و از ابعاد فرهنگ سازمانی، بعد همسانی بیشترین تاثیر را بر رفتار شهروندی سازمانی دارد. بر اساس یافته های پژوهش نتیجه گیری می شود که هر چه افراد از هوش هیجانی بیشتری در سازمان برخوردار باشند و فرهنگ سازمان نیز در سطح مطلوبی باشد، بروز رفتارهای شهروندی سازمانی در کارکنان افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، فرهنگ سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • امیرحسین رهبر *، سید میلاد حکام، رحمان محمدی، رضا علی حسینی صفحات 141-158

    برنامه نظام پیشنهادات کارکنان برنامه ای است که جهت تشویق ایده ها و پیشنهادات ارایه شده توسط کارکنان طراحی شده است. لذا این مقاله، حاصل پیاده سازی نظام پیشنهادها در یکی از دانشکده های نوپا و اقماری دانشگاه بوعلی سیناست.روش انجام کار به این شرح بوده که فراخوان برگزاری از طرق مختلف به اطلاع ذی نفعان رسید و کانال هایی جهت دریافت الکترونیکی و کاغذی پیشنهادها تعریف شد. که مجموعا 102 پیشنهاد قابل استفاده از دانشجویان و اساتید گردآوری شد و در چهار مقوله دسته بندی شدند. از آنجایی که این پیشنهادها می توانند برای سایر دانشکده هایی که به صورت بافتاری با سازمان محل اجرای این تحقیق مشابه هستند مفید باشد، متن پیشنهادها به صورت کامل منعکس گردید.درنهایت استنتاجی از کم وکیف پیشنهادهای واصله انجام شد و پیشنهادهایی برای ادامه ی پروژه درسازمان محل اجرا و نیز رهیافت های سودمندی برای سایر دانشکده های نوپای زیر مجموعه ی وزارت بهداشت و وزارت علوم که قصد مشابه دارند، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: نظام پیشنهادها، تحول سازمانی، مدیریت دانشگاهی، چالش نوآوری
  • عباس ایزدپناه*، سید علیرضا فاطمیان پور صفحات 159-180

    خداجویی از خواست های فطری انسانی است که در طول تاریخ انسانها این میل فطری را همواره نشان داده اند. امام باقرع می فرمایند : فطرهم علی المعرفه . در این مقاله عنوان «آموزش توحید در دعای عرفه امام حسین علیه السلام» تبیین شده است.دعا قطراتی است از دریای بی کران معارف الهی که از زبان اولیای خدا جاری شده است. انسان وقتی به نیایش های ایمه اطهار ع رجوع می کند ، خود را در کنار اقیانوسی بی کران می بیند و از میان دعای عرفه ، مملو ازعرفان ناب الهی است که ما در این مقاله به دنبال آنیم.روش پژوهش، توصیفی-تحلیل و روش گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی است.آنچه به عنوان نتیجه تلقی توحید در دعای عرفه استنتاج میشود در این عبارت امام حسین علیه السلام در دعای عرفه مستتر است: « فلا اله غیره ولا شی ء یعدله ولیس کمثله شی ء» چون چیزی مانند خدا نیست ، از این رو ، رابطه انسان با چیزهای دیگر نباید مانند رابطه او با خدا باشد. وحدانیت خداوند اقتضا می کند که روابط مخلوقات با او نیز وحدانی باشد. معنای توحید عبادی در اینجا بهتر ظاهر می شود که آدمی تنها مطیع خدا است و در مقابل وی سر تعظیم فرود می آورد. عشق و عبادت و اطاعت هر خداشناسی باید چون خدا، واحد و یکتا باشد؛ به گونه ای که غیر خدا را از آن مرتبه دور دارد.

    کلیدواژگان: توحید، دعای عرفه، توحیدذاتی، توحید صفاتی، آموزش
|
  • Amir Seifi *, Mina Mozaiini Pages 15-30
    The aim of this study was to investigate the effect of descriptive evaluation on social skills and academic progress in elementary school students of Damavand city in the academic year of 1402-1401. The research being investigated is that Matson's social skills questionnaire (1983) and the researcher-made academic achievement questionnaire are available to students who were selected by simple random sampling; will be given to answer each of the questions in a targeted way. For the data analysis method, considering that two independent groups have been considered (students with descriptive evaluation, students with traditional evaluation) As well as the use of the word average in research hypotheses, T-test of two independent samples was used. The results of the research show that the relationship between descriptive evaluation and social skill at the error level of 0.5. It is significant (05/.>sig). Also, descriptive evaluation of academic progress at the error level of 0.5. It is not significant (sig < .05).
    Keywords: descriptive evaluation, social skills, Academic Achievement, Students
  • Heshmatola Tirgir, Mohammad Nikkhah *, Narges Saeidian Pages 31-52

    The present study was conducted with the aim of providing a practical model for the selection and appointment of principals of secondary schools in the country. This research was carried out using a mixed approach, in the qualitative stage, the components were extracted with the help of content analysis of interviews with 25 experts and managers of the country's education system, and in the quantitative stage, the final model was tested using the survey method. The validity of the selected components obtained from the qualitative phase was measured using the Kappa method and its reliability was measured using the criteria of acceptability, transferability, reliability and confirmability. By coding the interview texts, a total of 140 basic themes were obtained, which were categorized into 9 core categories. Adherence of people to religious and religious values, individual and personality characteristics of people, good record, reputation and acceptability of people, professional and occupational skills and experiences of people, scientific and research abilities, human, social and professional skills, competencies Intellectual and perceptive, free-spirited, collaborative and effective leadership abilities of individuals and interest, satisfaction, motivation and occupational and organizational commitment are the components of selection and appointment of secondary school principals in the country. The extracted theme network was confirmed by surveying a sample of 380 people and confirmatory factor analysis with the help of PLS ​​software.

    Keywords: Appointment of managers, content analysis, Educational Management, secondary schools
  • Orkideh Abbaspur, Vahid Fallah *, Abdollah Aliesmaeili Pages 53-62

    The purpose of this research was to investigate the impact of knowledge maturity on organizational innovation in medical education centers of Mazandaran province. The statistical population of this research is the medical education centers of the west of Mazandaran province, where 320 people were considered as samples. In this research, the research method is descriptive-survey method. The data collection tool in this research is a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient higher than (0.7). Form and content validity were used to determine the validity of these tools. In this research, structural equation model test and Smart PLS software were used for data analysis. The results of the data analysis confirmed the effect of knowledge maturity on organizational innovation in medical education centers of Mazandaran province.

    Keywords: Knowledge maturity, organizational innovation, medical education centers of Mazandaran province
  • Gholamreza Raeisi Kheyrabadi, Fariba Karimi *, Narges Saeidian Khorasgani Pages 63-88
    The aim of the current research was to provide a model for improving the responsibility of elementary school students based on the pathology of the existing situation. This research is practical in terms of purpose and has been done in two parts, qualitative and quantitative. In the qualitative part, the qualitative content analysis method was used, and in the quantitative part, the survey method was used. The participants of the qualitative part were primary education specialists and educational psychologists who were selected through purposive sampling. Interviews with the participants were conducted using a semi-structured interview method and continued until data saturation was reached with the number of 15 people. The statistical population in the quantitative section was all managers, teachers and experts of the elementary school in the country, from which 480 people were randomly selected in a multi-stage manner. First, by using semi-structured interview and qualitative content analysis method, the damage in the field of responsibility of primary school students was identified, and after confirming the content validity of Lavosheh a 77-item questionnaire was designed based on it and using survey method and factor analysis. According to the coding of the findings obtained from the interviews with professors and experts, the responsibility of elementary school students was identified in six dimensions. The model indices had a good fit.
    Keywords: responsibility, curriculum planning, Family, Virtual space, student characteristics
  • Mahmood Asadi *, Mohammad Naghi Imani, Masoumehm Alaadian Pages 89-112
    The aim of the current research is to design a model of teaching-learning system in Islamic Azad University. Since in applied research, the main goal is not only scientific discovery, but testing and checking the application of knowledge, so the method of this research is applied in terms of the goal and it was done in an exploratory way. The method of data collection was done quantitatively and the data collection tool was a questionnaire. Therefore, on this basis, 269 people from all managers, assistants, professors and employees of the Islamic Azad University of Damavand branch cooperated in this research. The analysis of the collected data was done in two descriptive and inferential ways through SPSS 16 and Smart PLS software. After conducting the research, the results showed that: the component of occupational, educational attitudes and learning motivation, the component of student preparation and self-efficacy, the component of active participation in learning, the component of motivation and attitude to transfer, the component of internal norm and perceived behavioral control and memorization, the component The quality of needs assessment and scheduling of training courses, the quality component of merit selection and the professional characteristics of the course instructors, the component of the features of the content provided and the quality of learning evaluation, the component of access to instructors and auxiliary resources, the support component (colleagues, training officers and senior managers), the organizational learning culture component , the support component (colleagues and senior managers),
    Keywords: Teaching-learning process, Islamic Azad University, Support, service compensation system
  • Zolfaghar Rashidi *, Sayyed Mehdi Mousavi Pages 113-140
    The main goal of the current research is to identify the relationship between emotional intelligence and organizational culture with the organizational citizenship behavior of Mehr Eketsad Bank employees in Tehran. The research method has been done in terms of descriptive purpose, in terms of collecting information as a survey and in terms of data analysis as a correlation. The statistical population of this research includes all the employees working in Mehr Ekhtaz Bank in Tehran, numbering 623 people, who were selected through random sampling and based on Morgan's table, a sample size of 234. The data collection tools are Schering's standard emotional intelligence questionnaire, Dennison's organizational culture (2000) and Toure's citizenship behavior (2015), whose content and form validity were confirmed by experts and its reliability was confirmed with Cronbach's alpha coefficient of 0.94. The results show that there is a relationship between emotional intelligence and organizational citizenship behavior, and also, from the dimensions of emotional intelligence, self-control dimension and self-awareness dimension respectively have the greatest effect on organizational citizenship behavior. The results also indicate that there is a relationship between organizational culture and organizational citizenship behavior, and from the dimensions of organizational culture, the similarity dimension has the greatest impact on organizational citizenship behavior. Based on the findings of the research, it is concluded that the more people have emotional intelligence in the organization and the culture of the organization is at a favorable level, the incidence of organizational citizenship behaviors in employees increases.
    Keywords: emotional intelligence, organizational culture, organizational citizenship behavior
  • Amir Hossein Rahbar *, Reza Alihosseiny, Rah, Am Mohammadi Pages 141-158

    The employee suggestion system program is a program designed to encourage ideas and suggestions provided by employees. Therefore, this article is the result of the implementation of the suggestions system in one of the new and satellite faculties of Bu-Ali Sina University.The method of doing the work is as follows: the call for holding was informed by different ways to the stakeholders and channels to receive Suggestions are defined. A total of 102 usable suggestions from students and professors were collected and categorized into four categories that can be effective for other faculties as well.Finally, a conclusion was made about the quality and quantity of the received proposals, and suggestions for the continuation of the project in the organization of the place of implementation, as well as useful approaches for other fledgling faculties under the Ministry of Health and the Ministry of Science, which have similar intentions, were presented.

    Keywords: Suggestion system, organizational transformation, academic management, innovation challenge
  • Abbas Izadpanah *, Seyed Alireza Fatemianpour Pages 159-180

    Seeking God is one of the natural human desires that throughout history, humans have always shown this natural desire. Imam Baqera says: Their destiny is for knowledge. In this article, the title "The teaching of monotheism in the Arafa prayer of Imam Hossein" is explained. Prayer is a drop from the boundless sea of divine knowledge that has flowed from the mouth of God's saints. When a person refers to the prayers of Imams Athar (PBUH), he sees himself next to a boundless ocean, and through the Arafa prayer, it is full of pure divine mysticism that we are looking for in this article. The research method is descriptive-analytical and the method of gathering information in the form of documents What is inferred as the result of considering monotheism in the prayer of Arafa is hidden in this phrase of Imam Hussain, peace be upon him, in the prayer of Arafa: "For God is jealous, and nothing is just, and nothing is like an object" because there is nothing like God, hence, the relationship of man with Other things should not be like his relationship with God. The oneness of God requires that the relations of the creatures with him should also be oneness. The meaning of devotional monotheism appears better here that a person is only obedient to God and bows before him.

    Keywords: Tawheed, Arafa prayer, Inherent monotheism, Monotheism of attributes, Education