فهرست مطالب

مطالعات رفتاری در مدیریت - پیاپی 33 (بهار 1402)

نشریه مطالعات رفتاری در مدیریت
پیاپی 33 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا ولیان، حسین رحمان سرشت* صفحات 1-19
    این پژوهش باهدف مدل سازی الگوی تصمیم گیری مدیریتی در شرایط عدم قطعیت به منظور توسعه شواهد تجربی لازم برای گسترش به کارگیری رویکردهای رفتاری - شناختی در مطالعات علوم اعصاب شناختی سازمانی صورت گرفته است. این پژوهش از نظر دیدگاه فلسفی اثبات گرا، با رویکرد استدلال استقرایی و استراتژی تجربی و در قالب یک طرح شبه آزمایشگاهی اجرا شده است. 62 نفر (33 زن) در قالب دو گروه آزمودنی شامل افراد باسابقه مدیریت حرفه ای در سطوح میانی سازمان (29 نفر) و افراد فاقد سابقه مدیریتی (31) نفر، یک آزمون رفتاری تصمیم گیری مدیریتی در شرایط عدم قطعیت در چارچوب موازنه گستردگی/عمق را انجام دادند. مدل سازی داده های به دست آمده از آزمون رفتاری با استفاده از روش رگرسیون خطی نشان داد که مدل های توانی بهتر از مدل های خطی داده ها را در هر دو گروه توصیف می کند. علاوه بر این، بررسی الگوی تصمیم گیری مدیریتی در شرایط عدم قطعیت تفاوت معنی داری در بین مدیران و افراد فاقد سابقه مدیریتی نشان نداد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که از منظر موازنه گستردگی/عمق تفاوت معنی داری بین مدیران و نامدیران در موقعیت های تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت وجود ندارد و بنابراین موازنه گستردگی/عمق را می توان به عنوان یک میان بر شناختی در موقعیت های تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری مدیریتی، موازنه گستردگی، عمق، عدم قطعیت، علوم اعصاب شناختی سازمانی
  • لادن تاج الدینی، احمد میرزاکوچک خوشنویس*، محمد ایرانمنش صفحات 20-37
    بهبود سلامت روان و توجه به تاثیر رنگ در محیط های کلاس های درس، به عنوان فضایی که دانش آموزان ساعات زیادی را در آن سپری می کنند، یکی از مثبت ترین قدمها در جهت تطبیق جنبه هایی از محیط فیزیکی با رفتارهای استفاده کنندگان از فضا میباشد. ازاین رو ارزیابی تاثیر رنگ بر سلامت روان دانش آموزان به عنوان آینده سازان کشور که باید از سطح سلامت روان بسیار بالایی برخوردار باشند، هدف اصلی پژوهش حاضر بوده است. رویکرد حاکم بر این پژوهش «کاربردی» و پژوهش از نوع مداخله ای است. جهت سنجش نقاط قوت و ضعف کودک، پرسشنامه (SDQ) که دارای پنج خرده مقیاس نشانه های هیجانی، مشکلات سلوک، بیش فعالی-کمبود توجه، مشکلات ارتباطی با همسالان و رفتارهای جامعه پسند است، استفاده شده است. یافته ها نشان دادند ازآنجایی که سطح معنی داری برای پسران کمتر از سطح معنی داری 05/0 است، با 95% اطمینان می توان گفت میانگین نشانه های بیش فعالی دانش آموزان پسر قبل و بعد از رنگ آمیزی با هم متفاوت است؛ اما سطح معنی داری برای دختران بزرگ تر از سطح معنی داری 05/0 است، بنابراین با 95 درصد اطمینان می توان گفت میانگین نشانه های بیش فعالی دانش آموزان دختر قبل و بعد از رنگ آمیزی با هم متفاوت نیست. در نهایت می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که رنگ آمیزی کلاس ها بر نشانه های بیش فعالی پسران دانش آموز، اثرگذار بوده ولی بر نشانه های بیش فعالی دختران دانش آموز، اثرگذار نبوده است.
    کلیدواژگان: مطالعات رفتاری، دانش آموز، دبستان، مدیریت مدارس، پرسشنامه SDQ
  • یوسف خلیفه*، زهرا علیپوردرویشی، نادر شیخ الاسلامی کندلوسی صفحات 38-60
    هدف

    در دنیای کار و کسب بسیار رقابتی امروزی رضایت شغلی و بهره وری اهمیت زیادی دارند. تاثیرات تبادلات رهبر و پیروانش نقش بسزایی در رضایت شغلی و بهره وری دارد. وجود حسادت در محیط کار ازجمله عواملی است که می تواند بر رضایت شغلی تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر نقش میانجیگری حسادت را میان رابطه ی بین تبادل رهبر- پیرو و رضایت شغلی موردبررسی قرار می دهد.

    روش

    با استفاده از پرسشنامه های مرتبط نظرات 141 نفر از کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی استان بوشهر مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی (اکتشافی و تاییدی) و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    اگر حسادت به طور مناسب و موثر کنترل و مدیریت شود تعامل مثبت رهبر-پیرو رضایت شغلی را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دهنده ی تاثیر مستقیم تبادل رهبر-پیرو بر رضایت شغلی هست. به این صورت که هر چه تبادل رهبر- پیرو بهتر باشد، رضایت شغلی نیز بیشتر است. نتایج پژوهش همچنین نشان می دهد حسادت کارمند تاثیری بر رضایت شغلی ندارد و ممکن است عوامل دیگری غیر از حسادت در رضایت شغلی دخیل باشند. نتایج پژوهش همچنین حاکی از تاثیر قوی تبادل رهبر- پیرو بر حسادت کارمند است.

    کلیدواژگان: تبادل رهبر- پیرو، حسادت کارمند، رضایت شغلی
  • ریحانه سیری، علی رضا صامت*، عباسعلی قیومی، بابک رضایی صفحات 61-74
    این پژوهش با هدف طراحی مدل کیفی توسعه جانشین پروری در سازمان های فرهنگی کشور انجام شد. نمونه آماری در بخش کیفی شامل تمام صاحب نظران دانشگاهی و خبرگان حوزه هویت فرهنگی که برابر 18 نفر بود. ابزار تحقیق شامل برگه های کدگذاری محقق ساخته بود که روایی آن توسط اعضای گروه دلفی تایید و پایایی آن با معیار پی اسکات 95/0 محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد که عوامل مرتبط با مدل تحول توسعه جانشین پروری در سازمان های فرهنگی کشور در قالب 621 کد مفهوم و 41 مولفه و در ابعاد 6 گانه به صورت جانشین پروری (5 مقوله)، تقویت فرهنگ سازمانی (8 مقوله)، سازمان فرهنگی (6 مقوله)، ارتقای شایستگی های مدیران (4 مقوله) ، توانمندسازی کارکنان (6مقوله) و تحول مدیریت فرهنگی (12 مقوله) جای گرفتند جای گرفتند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با بهره گیری از یافته های مطالعه می توان به تدوین برنامه های جامع و متنوع توسعه جانشین پروری در سازمان های فرهنگی کشور در راهبردهای «کلان»، «میانی» و «عملیاتی» دست یافت تا توسعه جانشین پروری در سازمان های فرهنگی کشور حاصل گردد.
    کلیدواژگان: تقویت فرهنگ سازمانی، سازمان فرهنگی، ارتقای شایستگی های مدیران، توانمندسازی کارکنان، تحول مدیریت فرهنگی
  • ایران سلیمانی* صفحات 75-92

    عشق دانشجویان ممکن است تاثیرگذاری مثبت و منفی در رفتار آنها ایجاد و جو دانشگاه را تحت تاثیر قرار دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عشق دانشجویان دانشگاه با رفتار آنان می باشد. روش تحقیق توصیفی زمینه یابی است. بر اساس فرضیه های پژوهش به بررسی رابطه عشق مجازی و مولفه های آن با رفتار دانشجویان(دانشگاه های اردبیل) و همچنین به بررسی رابطه متغیرهای جمعیت شناختی (جنس، سن و تحصیلات) با عشق مجازی می پردازد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد MSQ ،JDS ، JSS استفاده شده است. نتیجه اینکه؛ 88% محیط زندگی ،60% زیبایی، 95% فیلم های مبتذل ، 81% ارتباط مجازی، 98% دوستان ناباب و 71% کمبود مالی در سطح زندگی را عامل گرفتار شدن جوانان به عشق مجازی می دانند. که 54% عشق های مجازی منجر به ازدواج نمی شود، 96% ازدواج ناشی از عشق را موجب بدبینی و عدم اعتماد، 85 % عامل بسیاری از طلاق ها، 84% چند همسری می دانند. 64% عشق را مانع پیشرفت تحصیلی می دانند. در مجموع عشق و مولفه های آن به ترتیب فیلم های مبتذل، دوستان ناباب، محیط زندگی، ارتباط مجازی، زیبایی و پوشش، کمبود مالی، همبستگی و ارتباط معناداری با رفتار دانشجویان داشت.

    کلیدواژگان: عشق معنوی، عشق مجازی، اشتیاق، رفتار
  • مهرزاد سرفرازی*، وحید قلی پور صفحات 93-112
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر بازآفرینی شغلی بر رفتار نوآورانه با نقش میانجی خودکارآمدی ادراک شده در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز انجام شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و شکل اجرا، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان شعب تامین اجتماعی شهرستان شیراز به تعداد 568 نفر می‏باشد و با استفاده از فرمول کوکران 299 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. در این مطالعه از پرسشنامه استاندارد بازآفرینی شغلی پترو و همکاران (2012)، پرسشنامه استاندارد رفتار نوآورانه کانتر (2017) و پرسشنامه استاندارد خودکارآمدی ریگز (2016) برای گردآوری داده ها استفاده شده است که بر مبنای طیف لیکرت پنج درجه تدوین شده اند. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روش روایی محتوا مورد تایید قرار گرفت. برای ارزیابی پایایی پرسشنامه ها، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. ضریب آلفای کرونباخ بیش از 7/0 به دست آمد که نشان می دهد پرسشنامه از پایایی مطلوبی برخوردار است. برای آزمون فرضیات از تکنیک حداقل مربعات جزیی استفاده شده است. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها و استخراج نتایج پژوهش، از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. در راستای اهداف پژوهش پنج فرضیه تدوین شده است. نتایج حاصل از این تحلیل نشان داد که بازآفرینی شغلی بر رفتار نوآورانه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز تاثیر معناداری دارد. بازآفرینی وظیفه بر رفتار نوآورانه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز تاثیر معناداری دارد. بازآفرینی رابطه بر رفتار نوآورانه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز تاثیر معناداری دارد. بازآفرینی شناختی بر رفتار نوآورانه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز تاثیر معناداری دارد. خودکارآمدی ادراک شده در رابطه بین بازآفرینی شغلی و رفتار نوآورانه در سازمان تامین اجتماعی شهرستان شیراز نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شغلی، بازآفرینی وظیفه، بازآفرینی رابطه، بازآفرینی شناختی، خودکارآمدی ادراک شده
  • علی اکبر طالبی متین، اسماعیل کاوسی*، عباسعلی قیومی صفحات 113-131
    این تحقیق در راستای بررسی جها نی شدن و تاثیر آن بر فرهنگ سیاسی ایرانیان انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نوع داده ها کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت از کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال می باشند که تعداد آنها حدودا 35000 نفر می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری ساده می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (براساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان(تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و سپس با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در سه بعد و 44 گویه تنظیم براساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت، و گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی نیز، توصیف داده ها در دو بخش متغیرهای زمینه ای و متغیر های اصلی ارایه گردیده و در بخش آمار استنباطی، جهت بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده استفاده شده است. با توجه به داده های تحقیق می توان گفت، جهانی شدن بر فرهنگ سیاسی ایرانیان اثر مثبت و معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: جها نی شدن، فرهنگ سیاسی ایرانیان، جهانی شدن فرهنگی، جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن اقتصادی
  • سید محمود هاشمی* صفحات 132-148
    این تحقیق به منظور تبیین جایگاه فرهنگ دینی و معنویت گرایی در توسعه رفتارهای کارآفرینانه در کشور انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش مروری می باشد. در این راستا نخست مسیله تحقیق مطرح و در ادامه با توجه به موضوع تحقیق، مفهوم ومولفه های فرهنگ دینی و معنویت گرایی و سپس شاخص‏ ها و محورهای اساسی توسعه رفتارهای کارآفرینانه و بهبود فضای کسب و کار توصیف گردیده است . در پایان نیز الگوی جایگاه فرهنگ دینی و معنویت گرایی در توسعه رفتارهای کارآفرینانه و بهبود فضای کسب و کار در کشور معرفی شده است. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با بهره گیری از یافته های مطالعه می توان به تدوین برنامه های جامع و متنوع توسعه رفتارهای کارآفرینانه و بهبود فضای کسب و کار بر فرهنگ دینی و معنویت گرایی در راهبردهای «کلان»، «میانی» و «عملیاتی» دست یافت تا توسعه رفتارهای کارآفرینانه و بهبود فضای کسب و کار در کشور حاصل گردد.
    کلیدواژگان: معنویت گرایی، فرهنگ دینی، توسعه رفتارهای کارآفرینانه، بهبود فضای کسب و کار
|
  • Alireza Valyan, Hossein Rahmanseresht * Pages 1-19
    The present research aims to develop the theoretical framework necessary to apply cognitive-behavioral approaches to decision-making as one of the crucial functions of managers in organizations through creating empirical evidence in managerial decision-making patterns under conditions of uncertainty. According to the cognitive-behavioral approach in this study, a behavioral task of decision-making under uncertainty is used in the Breadth/Depth balance framework. Sixty-two people (33 women) in two groups of subjects, including people with professional management experience (29) and people without management experience (31 people) have undertaken the task. Modeling the data obtained from the behavioral test using the linear regression method showed that the modeling using power models describes the data better than the linear model in both groups. In addition, examining the managerial decision-making pattern in the conditions of uncertainty using the Wilcoxon statistical test did not show any significant difference between managers and non-managers. The results show no significant difference between managers and non-managers in the Breadth/Depth where both groups tend to full breadth in low-capacity conditions, and as the capacity increases, they transit to more depth. Therefore, the trade-off can be considered a cognitive heuristic, due to which people show close to optimal behavior. Further efforts to improve the quality of managerial decision-making, especially in the Breadth/Depth frameworks formulated with the balance of breadth/depth, should be focused on analysis and intervention in essential cognitive functions.
    Keywords: Managerial Decision-making, Breadth-Depth Trade-off, Uncertainty, Organizational Cognitive Neuroscience
  • Ladan Tajaddini, Ahmad Mirzakouchak Khoshnevis *, Mohamad Iranmanesh Pages 20-37
    The most positive step towards matching aspects of the physical environment with the behaviors of users is to improve pupils' mental health and pay attention to the effect of color in classrooms. As the future builders of the country, it is essential that pupils have a very high mental health level, so this study evaluated the effect of color on their mental health. The approach of this research is "applied" and interventional. In order to measure the child's strengths and weaknesses, a questionnaire (SDQ) that has five subscales of emotional symptoms, behavior problems, hyperactivity-attention deficit, communication problems with peers and pro-social behaviors has been used. Based on the results, it can be said that male students' hyperactivity symptoms before and after coloring are distinct, since the significance level for boys is lower than that of 0.05. However, the significance level for girls is greater than the significance level of 0.05, which means that with 95% confidence, there is no difference between the mean hyperactivity symptoms of female pupils before and after coloring. As a result, the coloring of the classes affected the signs of hyperactivity of male pupils, but it did not affect the signs of hyperactivity of female pupils.
    Keywords: Behavioral studies, Pupil, elementary school, school management, SDQ questionnaire
  • Yousef Khalifeh *, Zahra Alipourdarvishi, Nader Sheikholeslamikandelousi Pages 38-60
    Objectives

    in today’s highly competitive business world, job satisfaction and productivity are of paramount importance. The effects of leader-member exchange when employees work as an interactive team, has a great effect on job satisfaction and productivity. Workplace envy is one of the factors that might affect job satisfaction. This research examines the mediating role of employee envy between leader-member exchange and job satisfaction.

    Methods

    using standard questionnaires, we examined the opinion of a sample of 141 employees of Port and Marine Organization of Bushehr province. For data analysis we used factor analysis (exploratory and confirmatory), and structural equation modeling.

    Findings

    supervisors can do a better job decreasing employees’ emotional burden. if envy can be controlled and managed effectively, positive interaction of leader-member exchange, increases job satisfaction.

    conclusion

    the results show direct effect of LMX on job satisfaction. The higher-quality LMX relationship, the more job satisfaction. The results show that employee envy has no effect on job satisfaction and other factors regardless of envy may cause job satisfaction. The result also shows that LMX has a strong effect on employee envy.

    Keywords: leader-member exchange, employee envy, Job satisfaction
  • Reiyhane Siri, Alireza Samet *, Abbasali Ghayoumi, Babak Rezaei Pages 61-74
    The aim of this study was to design a qualitative model for Succession development in the in Cultural Organizations in Iran. The statistical sample in the qualitative section included all university experts and experts in the field of cultural identity, which was equal to 18 people. The research instrument consisted of researcher-made coding sheets whose validity was confirmed by Delphi group members and its reliability was calculated by P-Scott criterion of 0.95. Findings showed that the factors related to the Succession development in the in Cultural Organizations in Iran were identified in the form of 41 categories and 621 concept codes. And pivotal: Succession (5 categories), Organizational culture enhancement (8 categories), Cultural Organization (6 categories), Managers Competencies enhancement (4 categories) ), empowerment of Staff (6 categories) and Cultural Management Evolution (12 categories). In general, it can be concluded that using the findings of the study, it is possible to formulate comprehensive and diverse programs of Succession development in the in Cultural Organizations in Iran in "macro", "medium" and "operational" strategies to Succession development in the in Cultural Organizations in Iran.
    Keywords: succession, Organizational culture enhancement, Cultural Organization, Managers Competencies enhancement, empowerment of Staff, Cultural Management Evolution
  • Iran Soleimani * Pages 75-92

    Students' love may have a positive or negative effect on their behavior and affect the atmosphere of the university. The purpose of this study is to investigate the relationship between university students' love and their behavior. The descriptive research method is contextualization. Based on research hypotheses, to investigate the relationship between virtual love and its components with students' behavior (Ardebil universities) It also examines the relationship between demographic variables (gender, age and education) with virtual love. Standard MSQ, JDS, JSS questionnaires were used to collect information. 88% living environment, 60% beauty, 95% vulgar movies, 81% think that virtual communication, 98% of friends and 71% of lack of money in life are the reasons why young people fall into virtual love, that 54% of virtual love does not lead to marriage, 96% consider love marriage to be a cause of cynicism and lack of trust, 85% consider polygamy to be the cause of many divorces. 64% consider love to be an obstacle to academic progress. In sum, love and its components, respectively, vulgar movies, nabob friends, living environment, virtual communication, beauty and clothing, lack of finances, solidarity and had a significant relationship with students' behavior.

    Keywords: spiritual love, Virtual love, passion, behavio
  • Mehrzad Safarazi *, Vahid Gholipour Pages 93-112
    This study was conducted with the aim of investigating the effect of job regeneration on innovative behavior with the mediating role of perceived self-efficacy in the social security organization of Shiraz city. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the nature and form of implementation. The statistical population of this research is all employees of social security branches of Shiraz city, numbering 568 people, and using Cochran's formula, 299 people were selected as a statistical sample. In this study, the standard questionnaire of Petro et al.'s (2012), the standard questionnaire of Kanter's innovative behavior (2017) and the standard questionnaire of Riggs' self-efficacy (2016) were used to collect data, which were compiled based on a five-point Likert scale. The validity of the questionnaires was confirmed using the content validity method. Cronbach's alpha coefficient was calculated to evaluate the reliability of the questionnaires. Cronbach's alpha coefficient was more than 0.7, which shows that the questionnaire has good reliability. The partial least squares technique has been used to test the hypotheses. Smart PLS software has also been used to analyze data and extract research results. In line with the objectives of the research, five hypotheses have been developed. The results of this analysis showed that job regeneration has a significant effect on innovative behavior in the social security organization of Shiraz. Task re-creation has a significant effect on innovative behavior in the social security organization of Shiraz city. The re-creation of the relationship has a significant effect on the innovative behavior in the social security organization of Shiraz city. Cognitive regeneration has a significant effect on innovative behavior in the social security organization of Shiraz city. Perceived self-efficacy plays a mediating role in the relationship between job regeneration and innovative behavior in the social security organization of Shiraz.
    Keywords: Job Re-creation, Task Re-creation, Relationship Re-creation, Cognitive Re-creation, Perceived Self-Efficacy
  • Ali Akbai Talebi Matin, Esmaeil Kavousi *, Abbasali Ghayoumi Pages 113-131
    The aim of the current applied, descriptive and correlational study was to investigate the effect of globalization on Iranian political culture. The research population comprised 35000 students in Islamic Azad University North Tehran Branch out of whom a sample 384 was randomly selected, based on Morgan Table, to participate in the study. The research data were collected using a researcher-made five-point level Likert scale questionnaire comprising 3 factors and 44 items tapping the participants’ responses were. Therefore, 400 questionnaires were distributed among members of the target population. Having distributed and collected the questionnaires, we analyzed descriptively and inferentially. Descriptively, features like absolute and relative frequency, mean, standard deviation and variance of background and main variables were estimated. Inferentially, correlational tests, multiple regression and spirman used indicated that cultural globalization, political globalization and economical globalization had a significant effect on Iranian political culture.
    Keywords: Globalization, Iranian political culture, Cultural globalization, political globalization, economical globalization
  • Syed Mahmoud Hashemi * Pages 132-148
    This study, Conducted in order to investigate the role of religious culture and spirituality to the Entrepreneurship behaviors and business development space in Iran. The method conducted in this study is library literature one. In terms of the way of conducting, At First Phase, the researcher has analyzed and interpreted the data gathered. Descriptive method has been used to analyze the data of this study. In Next, the research problem were presented, and concept and components of religious culture and spirituality and then Entrepreneurship behaviors and business development space were identified, and finally the pattern of the Entrepreneurship behaviors and business development space on base of religious culture and spirituality, were presented. In general, it can be concluded that using the findings of the study, it is possible to formulate comprehensive and diverse programs of Entrepreneurship behaviors and business development space in Iran that is established on base of religious culture and spirituality represented formulas and rules in "macro", "medium" and "operational" strategies to develop Entrepreneurship behaviors and business development space in Iran.
    Keywords: Spirituality, religious culture, structural factors, Entrepreneurship behaviors, business development space