فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 11 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا حمیدی فرح آبادی، اکبر فلاح*، علی فقیهی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    مساله تحدید و سلب مالکیت از اشخاص از سوی دولت یکی از مسایل مهم جامعه است. پرسش اصلی تحقیق این است که دولت با چه مجوزی می تواند اقدام به سلب و تحدید مالکیت از اشخاص نماید و در حقیقت مبنای فقهی و حقوقی قلمرو حاکمیت دولت در تحدید و سلب مالکیت از اشخاص چیست؟

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    در مجموع می توان نظریه های سلب مالکیت را به سه دسته تقسیم نمود: آزادی مطلق مالکیت (سرمایه داری)؛ سلب مالکیت مطلق شخصی (اشتراکی یا سوسیالیزم) و سلب مالکیت جزیی شخصی (نظر اسلام).

    نتیجه گیری

    توجیهاتی مانند تقدم منافع عمومی بر خصوصی، مصلحت، اعمال حاکمیت توسط دولت و استناد به قاعده فقهی لاضرار، می تواند مجوز تحدید مالکیت خصوصی اشخاص باشد.

    کلیدواژگان: تحدید مالکیت، فقه، دولت
  • نازآفرین ناظمی* صفحات 13-30
    زمینه و هدف

    کنوانسیون حقوق دریاهای سازمان ملل 1982 به عنوان شروع عصری جدید درزمینه حقوق بین الملل دریاها تلقی می شود. یکی از مهم ترین اموری که در این سند به آن پرداخته شده مساله تعیین مناطق مختلف دریایی است که در این میان فلات قاره، تحدید حدود آن و حقوق دولت ساحلی در این منطقه از اهمیت خاصی برخوردار است. این مقاله با نگاهی به حقوق حاکمه کشور ساحلی در فلات قاره (اعم از فلات قاره 200 مایلی و فلات قاره ماوراء 200 مایل) قلمرو این حقوق را مشخص می کند و درنهایت به این سوال پاسخ دهد که چگونه وظایف کشور ساحلی در قبال کشورهای ثالث و جامعه جهانی می تواند قلمرو حقوق حاکمه این کشور را محدود کند.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    ماده 76 کنوانسیون به نحوی جامع عناصر تشکیل دهنده یک فلات قاره حقوقی، فرمول دقیق تحدید حدود فلات قاره و فرآیند انجام آن و سایر جزییات لازم را دربرمی گیرد. اگرچه در این سند بستر و زیر بستر دریا در محدوده 200 مایلی از خط مبدا ساحلی تحت عنوان فلات قاره به صورت ذاتی متعلق به کشور ساحلی است، بااین حال تحت شرایط مقرر در کنوانسیون کشور ساحلی می تواند ادعای خود را نسبت به فلات قاره به فراتر از این فاصله گسترش دهد. کنوانسیون 1982 حقوق حاکمه را برای کشور ساحلی درزمینه اکتشاف و بهره برداری از منابع طبیعی فلات قاره قایل شده است و این امر مربوط به بستر و زیر بستر دریا در محدوده مشخص شده است بااین حال دولت ساحلی وظایفی نیز در قبال سایر کشورها و جامعه جهانی در رابطه با اعمال حقوق حاکمه خود در این منطقه دارد.

    کلیدواژگان: فلات قاره، حقوق حاکمه، حقوق دریاها، کنوانسیون 1982
  • معصومه دهداری فر*، سید عباس جزائری صفحات 33-53
    زمینه و هدف

    سکر به معنی مستی و حالتی است که میان انسان و عقل او قرار می گیرد یا عارض می شود. بعضی از اندیشمندان اسلامی، مسکر را چیزی می دانند که موجب اخلال در نظم کلام و افشاء راز می گردد و به عبارتی، چیزی است که موجب اختلال در ادراک و عقل می شود و در بیشتر کسانی که شرب خمر می کنند، با حس شادی و توانایی کاذب همراه است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمامی اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    مصرف مسکر از جرایم حدی و از نوع حق اللهی است که اثبات آن، مشمول قواعد سخت گیرانه ای است. مصرف خمر و سایر مسکرات، آثار و تبعات ناخوشایند و نامطلوبی ازلحاظ روحی و روانی دارد. امروزه ثابت شده است که اسلام در برخورد با مساله مسکرات، راه راست و درستی را برگزیده است. علم کنونی نیز ثابت کرده است که مواد الکلی به راستی، ام الخبایث و ریشه همه تبهکاری ها و مفسده هایی است که مایه از میان رفتن عقل، فکر، سلامت و ثروت و گسیختگی نظام خانواده می شود.

    نتیجه گیری

    قانون مجازات اسلامی در مواد مختلفی درباره مستی بحث کرده است. بنابراین قانون گذار، مستی را جرم انگاری نکرده، بلکه مصرف مسکر را جرم انگاری نموده است، به طوری که حتی اگر فردی ماده مسکر را بخورد، ولی مست نشود، حتی اگر یک قطره هم باشد، باز به مجازات حد اسلامی محکوم می شود. بنابراین آنچه برای شارع مقدس اسلامی مهم بوده است، مصرف ماده سکرآور است، نه حالت بعدازآن.

    کلیدواژگان: مستی، درجات مستی، پزشکی قانونی، حقوق کیفری ایران، فقه امامیه
  • فاطمه نوری* صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    تاریخ بیهقی مهم ترین اثر خواجه ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی (385 -470 ه.ق) دبیر فاضل و مشهور دربار غزنویان است که در شرح تاریخ آل سبکتگین از آغاز دولت آن خاندان تا اوایل سلطنت سلطان ابراهیم بن مسعود نوشته شده است. این دانشمند با نقل حوادث تاریخی واقعی، ادبی و اجتماعی زمان خود، آموزه های عمیقی درباره علت یابی انحرافات اجتماعی و چرایی وقوع بزه و شیوه های مقابله با بزهکاران را بیان نموده که از رهگذر مطالعه آن ها می توان به نظریه ها و اندیشه های نوین جرم شناسی و سیاست جنایی دست یافت.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله تحلیل محتوا بوده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     تمام اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    بیهقی در اثر ارزنده خود در ورای روایت ماجرای به دار آویختن حسنک وزیر که ناشی از انتقام، فتنه انگیزی و اتهامات بد دینی است؛ به تشریح فضای کیفری حاکم بر جامعه آن زمان پرداخته و افق های گوناگونی از مفاهیم را با هدف تبیین ساختار مشخصی از سیاست جنایی زمانه را مستندگونه عرضه می کند. بیشتر بیان این واقعیت است که نبود پایگاه اجتماعی و فرایند برچسب زنی و ساختار معیوب سیاست جنایی در جرم انگاری و کیفرگذاری موثر بوده است و این مساله باعث شکل گیری این باور می گردد که رویکرد جرم شناسی و سیاست جنایی به جرم خوانش تاریخی نیز دارد. این بررسی نشان می دهد که در این ماجرای تاریخی بر جلوه هایی از جرم شناسی واکنش اجتماعی و نیز به کار گیری سیاست جنایی ریسک مدار، تفریدزدا، عوام گرا و سزاگرا تاکید شده است.

    کلیدواژگان: غزنویان، تاریخ بیهقی، حسنک وزیر، جرم شناسی واکنش اجتماعی، سیاست جنایی
  • محمد آقایی، فرزانه نجفی* صفحات 69-83
    زمینه و هدف

    ذاتی بودن حجیت قطع از مسایلی است که مشهور اصولیون بر مبنای نظر آخوند خراسانی آن را پذیرفته و در صدد مدلل نمودن آن با ادله کلامی، عقلی یا عقلایی برآمده و آن را پیش فرض بسیاری از مسایل اصولی قرار داده اند اما از نظر شهید صدر و امام خمینی، این دلایل تام نبوده و قابل پذیرش نیست. این نوشتار در تلاش است بر مبنای نظرات اصولی شهید صدر و امام خمینی راه حلی پذیرفتنی و مدلل در این زمینه ارایه دهد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی- تحلیلی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمام اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    طبق مبنای اصولی امام خمینی برخلاف شهید صدر، قطع کاشفیت ذاتی ندارد اما هردو ایشان معتقدند دلیل حجیت قطع به احکام شرعی که مستند به دلایل عقلی است، به حکم مولوی شارع باز می گردد که از مودای برخی فتاوی فقهی و اصولی ایشان، چنین استدلالی را می توان نتیجه گرفت.

    کلیدواژگان: قطع، حجیت، امام خمینی، شهید صدر، آخوند خراسانی
  • سولماز کنطورچیان*، فاطمه نیکومنش، احمد اسفندیاری صفحات 85-98
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل پیچیده مربوط به قراردادهای پیش فروش ساختمان، تعیین ماهیت شرط داوری است که قانونگذار با وضع مقرراتی، طرفین را ملزم به درج آن در قرارداد پیش فروش نموده است. زیرا با وجود اینکه شرط داوری به حکم قانون در قرارداد مذکور درج می شود و مطابق ذیل ماده 20 قانون پیش فروش ساختمان، مبنی بر اینکه داوری موضوع این قانون، تابع مقررات آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب خواهد بود هنوز بسیاری از مسایل از قبیل تاثیر عدم قبول داوری از سوی یک یا چند تن از داوران تعیین شده، حجر و فوت یکی از طرفین و توافق بر زوال آن و... مشخص نمی باشد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این مقاله به صورت توصیفی- تحلیلی بوده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمام اصول اخلاقی در نگارش این مقاله رعایت شده است.

    یافته ها

    هرچند شرط داوری، ضمن قرارداد پیش فروش ساختمان درج می شود، این شرط، موافقت نامه داوری به مفهوم رایج و کامل نبوده و فاقد مرحله ارجاع امر به داوری-که سند موسس داوری های اختیاری محسوب می شود- می باشد.

    نتیجه گیری

    عدم زوال داوری با حجر یا فوت یکی از طرفین، عدم امکان زوال آن با توافق کتبی طرفین و.. حاکی از آن است که داوری موضوع قرارداد پیش فروش ساختمان از نوع داوری اجباری مطلق می باشد.

    کلیدواژگان: داوری، داوری اجباری، داوری توافقی، پیش فروش
|
  • Zahra Hamidi Farah Abadi, Akbar Fallah*, Ali Faghihi Pages 1-11
    Background and Aim

    The issue of limiting the ownership of persons by the state is one of the most important issues in society. The main question of the research is, with what permission can the government restrict the ownership of individuals, and in fact, what is the jurisprudential and legal basis of the realm of state sovereignty in restricting the ownership of individuals?

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed.

    Findings

    In sum, theories of restricting ownership can be divided into three categories: Absolute Freedom of ownership (Capitalism), Complete Limiting of personal property (Shared or Socialism) and Partial Limiting of personal property (Islamic opinion).

    Conclusion

    Justifications such as the primacy of public interest over private, expediency, the exercise of sovereignty by the state, and the jurisprudential rule of La-Zarar, can be a license to restrict the private property of individuals.

    Keywords: Restriction of Ownership, Jurisprudence, Government
  • Nazafarin Nazemi* Pages 13-30
    Background and Aim

    United Nations Convention on Law of the Seas 1982 is considered as a beginning of new era in international law of the seas. One of the most important issues in this document is about delimitation of maritime zones that amongst them delimitation of continental shelf and the rights of coastal state are given a great importance. This article has a glance to the sovereignty rights of coastal states and tries to answer the question that how obligations of these states is limiting the domain of their sovereignty rights.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations: 

    All ethical considerations have been observed.

    Findings & Conclusion

    Article 76 of the Convention comprehensively includes the elements that constitute continental shelf, precise formula for delimitation, the process of delimitation and other related details. Even though in this document seabed and sub soil in the distance of 200 M from coastal baseline is inherent to the coastal country, however this country may extend its continental shelf beyond 200 M according to the requirements of the Convention. 1982 Convention recognizes sovereignty rights for coastal country in continental shelf which is related to seabed and subsoil however this country has some obligation toward other countries and international community as a whole.

    Keywords: Continental Shelf, Sovereignty Rights, Law of the Seas, 1982 Convention
  • Masoumeh Dehdari Far*, Seyed Abbas Jazayeri Pages 33-53
    Background and Aim

    Drunkenness means drunkenness and a state that is placed between a person and his intellect or is affected. Some Islamic thinkers consider Muskar as something that disturbs the order of words and reveals secrets, in other words, it is something that disturbs perception and intellect, and in most people who drink alcohol, with a sense of joy.

    Materials and Methods

    It is descriptive study.

    Ethical Considerations:

     All ethical considerations have been observed.

    Findings

    Taking intoxicants is a Hadd crime and has unpleasant psychological effects and consequences. Today, it has been proven that Islam has chosen the right path in dealing with the issue of intoxicants. Current science has also proved that alcohol is, indeed, the root of all crimes and corruptions that cause the loss of intellect, thought, health and wealth, and the rupture of the family system.

    Conclusion

    The Islamic Penal Code discusses drunkenness in various articles. Therefore, the legislator has not criminalized drunkenness, but has criminalized the consumption of intoxicants, so that even if a person eats intoxicants but does not get drunk, even if it is a drop, he will be sentenced to the Islamic punishment named Hadd. Therefore, what has been important for the holy Islamic Shari'a is the consumption of intoxicants, not the state after it.

    Keywords: Intoxication, Degrees of Intoxication, Forensic Medicine, Iranian Criminal Law, Imami Jurisprudence
  • Fatemeh Noori* Pages 55-66
    Background and Aim

    Beihaghi history is one of the most important works of Abolfazl Mohammad Ibn-e Hussein Beihaghi (385-47A.H), famous secretary of Gaznavid court. It has been written about history of Saboktagin dynasty from the beginning of his reign to early monarchy of Sultan Ebrahim Ibn-e Masoud. By citing real historical, socio-literary events of his age, this scientist has stated deep teachings about causes of social corruptions, occurrence of crime, methods of coping with offenders.

    Materials and Methods

    The research method in this article is content analysis.

    Ethical Considerations:

     All ethical principles have been followed in writing this article.

    Findings & Conclusion

    Beyhaqi, in her valuable work, behind the narration of the story of Behdar-Avikhtan-Hasnak-Wazir, which is (caused by revenge, sedition and accusations of blasphemy), It describes the criminal atmosphere governing the society of that time and presents various horizons of concepts with the aim of explaining a certain structure of the criminal policy of the time in a documentary manner. It is more to express the fact that the lack of social base and the labeling process and the defective structure of criminal policy have been effective in criminalization and punishment and this issue causes the formation of the belief that the approach of criminology and criminal policy to crime also has a historical reading. This study shows that in this historical event, the manifestations of social reaction criminology and the application of risk-oriented, anti-segregation, populist and punitive criminal policy have been emphasized.

    Keywords: Gaznavids, Beihaghi History, Minister Hasanak, Criminology of Social Reaction, Ciminal Policy
  • Mohammad Aghaie Pages 69-83
    Background and Aim

    The intrinsic authority of certainty is one of the issues that the famous jurists have accepted based on the Akhund Khorasani opinion and sought to prove it with theological, rational or rational reasons, and have made it the default of many principled issues, but from the point of view of Sadr and Imam Khomeini, these reasons are not complete and unacceptable. This article attempts to provide an acceptable and reasonable solution based on the principles of martyr Sadr and Imam Khomeini in this regard.

    Materials and Methods

    This article was done based on descriptive method.

    Ethical Considerations: 

    All ethical principles have been followed in writing this article.

    Findings & Conclusion

    According to Imam Khomeini's principles, unlike Martyr Sadr, certainty is not inherent, but both of them believe that the reason for the authority of certainty in religious rulings is due to rational reasons, which can be concluded from some of their jurisprudential rulings.

    Keywords: Certainty, Reason, Imam Khomeini, Martyr Sadr. Akhund Khorasani
  • Solmaz Kantoorchian*, Fatemeh Nikoomanesh, Ahmad Esfandiari Pages 85-98
    Background and Aim

    One of the complex issues related to building pre-sale contracts is determining the nature of the arbitration clause, which the legislator has required the parties to include in the pre-sale contract. Because even though the arbitration clause is included in the said contract by operation of law and according to Article 20 of the Building Pre-sale Law, that the arbitration of the subject of this law will be subject to the rules of civil procedure of public and revolutionary courts, still many issues such as the effect of the non-acceptance of arbitration by one or more appointed arbitrators, the death of one of parties, and the agreement on its termination, etc. are not clear.

    Materials and Methods

    The research method in this article was descriptive-analytical.

    Ethical Considerations:

     All ethical principles have been followed in writing this article.

    Findings

    Although the arbitration clause is included in the pre-sale contract of the building, this clause is not an arbitration agreement in the common and complete sense and lacks the stage of submitting the matter to arbitration - which is considered the founding document of contractual arbitrations.

    Conclusion

    The absence of arbitration by prohibition or the death of one of the parties, the impossibility of its termination, and the pre-sale contract of the building is an absolute mandatory arbitration.

    Keywords: Arbitration, Mandatory Arbitration, Pre-sale, Contractual Arbitration