فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 48 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرهاد دیوسالار* صفحات 9-32

    ادبیات جاده ای که از ژانرهای ادبیات فولکوریک محسوب می شود با عناوین دیگری چون: ادبیات سیار، ادبیات کامیونی، ادبیات بیابانگرد، ادبیات ماشینی، ماشین نوشته ها و خودرو نوشته ها نیز کاربرد دارد. این نوشته ها که ساخته ذهن مردان جاده است، بیان هنری زیبایی از رنج و اندوه انسان نسبت به ذات خود، اسرار و رموز جهان هستی، مطیع شدن در برابر قضا و قدر و سپردن امور به دست  تقدیر و سرنوشت است. اگرچه بیشتر ابیات و عبارات ماشین نوشته ها گلچینی از اشعار دیگران است، ولی صاحب ماشین از آن برای بکارگیری احساسات درونی خود استفاده می کند و از طریق آن با مخاطبش ارتباط موفقی برقرار می سازد که در راستای آن مخاطب نیز جذب این ارتباط شده و رضایت خاطر او نیز فراهم می آید.
    در این جستار که بر روش توصیفی- تحلیلی استوار می باشد، سعی بر آن است این نوشته ها از دیدگاه زبانشناسی و ادبی مورد بررسی قرار گیرد. همچنین از روش تطبیقی و مقایسه ای بهره گرفته تا به تحولات وتغییرات موجود در این نوع خاص از ادبیات در دهه های مختلف بخصوص در دو دهه اخیر بپردازد.
    با واکاوی موضوع در این جستار مشخص گردید آنچه درخصوص زبان ادبی این نوشتارها مورد توجه می باشد، تکثر ابعاد معنایی و مضامین مختلف در آنهاست که امری طبیعی می نماید، این بسبب قابلیت ویژه ای در این نوشتارها است که از آن به فضاسازی تعبیر می شود. شناخت زبان شعری با افکار و احساس موجود در پس آن، چگونگی انتقال و یافتن ابزار انتقال آن، از مهمترین مسایلی است که در این دل نوشته ها مد نظر است.

    کلیدواژگان: ادبیات فولکوریک، ادبیات جاده ای، خصوصیات زبانی ماشین نوشته ها، دیدگاه زبانشناسی، ادبیات ماشینی
  • لطیفه سلامت باویل* صفحات 33-58
    فرهنگ عامه شاخه ای از فرهنگ هر ملت و از اجزاء سازنده آن است. تمام فرهنگ ها و جوامع شناخته شده در جهان دارای فرهنگ عامه اند. ابعاد وسیع و گسترده آن شامل آداب و رسوم، جشن ها و آیین ها، سنت ها، باورها، اعتقادات و... در آثار بسیاری از شاعران و نویسندگان انعکاس داشته است. غزلیات شمس یا دیوان کبیر به عنوان یکی از غنی ترین گنجینه های فرهنگی زبان فارسی، به لحاظ وجود اجزای گوناگون فرهنگ عامه در آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.این اثر ریشه های عمیقی در فرهنگ مردم داشته و در آن عناصر مادی و معنوی فرهنگ عامه در خدمت اندیشه های عارفانه مولانا درآمده است. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی عناصر مادی و معنوی فرهنگ عامه را در غزلیات شمس مورد بررسی قرار می دهد. از آن جا که بررسی تمام مولفه ها و شاخص های فرهنگ عامه در این مقاله امکان پذیر نیست لذا از میان عناصر معنوی به آداب و رسوم، باورها و زبان عامه و از عناصر مادی به مشاغل و پیشه ها، خوراک و پوشاک می پردازد. مولانا از این عناصر برای بیان پیوند شعر با زندگی مردم و مضمون سازی استفاده کرده است که آشنایی با آنها می تواند بسیاری از رموز اشعار او بگشاید و درک درستی از آنها به ما بدهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، دیوان کبیر، عناصر مادی، عناصر معنوی
  • مختار فاضل نیا، علی صابری * صفحات 59-82

    یکی از موضوعات مهم زبان شناسی قرآن شناخت پدیده ی وقف است که در اثر قطع نفس هنگام قرایت، و به منظور تازه کردن آن به وجود می آید. از آنجایی که گاهی در قرآن کریم واژگانی به دو یا چند صورت قرایت شده است و این اختلاف در قرایت سبب صدور احکام فقهی و منشا تفاوت دیدگاه دانشمندان اسلامی می شود، در این پژوهش ضمن بیان وقف و اقسام آن با ذکر شواهد قرآنی، بر آنیم تا دریابیم، با قطع سخن در هنگام خروج آخرین لفظ، چه تغییراتی در کلام پدید می آید؟ و ابن خالویه(م370ق) زبان شناس سرآمد شیعی-ایرانی، چه دیدگاهی نسبت به آن دارد؟ در نتیجه تلاش کردیم تا با تکیه بر آراء ممتاز و ابتکاری که در آثار این زبان شناس وجود دارد، از یک سو توجیه این اختلافات را در قراءات از نظر ابن خالویه بیان کنیم و از سوی دیگر، دیدگاهش را با آراء برخی از زبان شناسان مهم موافق و مخالف مقایسه کنیم، تا ضمن روشن ساختن دیدگاه های این زبان شناس برجسته در زمینه ی وقف، خوانندگان را با دلایل ابتکاری او، در اختلاف قراءات هنگام وقف و ایجاد تغییر در حرکات، افزودن برکلمه یا کاستن از آن آشنا سازیم.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، قراءات، وقف، ابن خالویه
  • زینب السادات کاشانی*، محمد علی گذشتی صفحات 83-99

    مهم ترین مسیله ای که فارابی مورد بحث و بررسی قرار داده است، مساله عدالت است. از نظر وی عدالت این است که همه به سعادت و کمال افضل خود برسند. حال طبق این نظریه فارابی آرمان شهر یا مدینه فاضله ، مکانی است که در آنجا زندگانی مردم کامل و قرین سعادت و رستگاری است. جایی است دست نیافتنی که تصویر آن همواره در افق آرزوی آدمی نقش می بندد. بشر در طول تاریخ آرزومند دستیابی به جامعه ای بوده که در آن به خواسته هایش برسد و معنویت را با آرامش روحی- روانی و بی نیازی مادی درآمیزد. انسان از دیرباز در برابر ناکامی ها، بیدادگری ها و ناهمواری های زندگی سعی کرده، بر بال خیال و اندیشه سوار شده، طرح یک جامعه آرمانی را تصویر کند. انگیزه او از بیان این شهر خیالی این بوده که از دردها و رنج های خود بکاهد و معایب و نواقص جامعه خویش را بازگو کند. از این اندیشه در شعر فارسی با نمادهای مختلفی یاد می شود که نتیجه نوعی غم غربت در نهان شاعر است که او را به تخیل جامعه ای آرمانی سوق می دهد. از جمله شاعرانی که به ترسیم جامعه آرمانی می پردازد، قیصر امین پور است. شعر او بازگو کننده مهم ترین و انسانی ترین دغدغه های انسان معاصر است که گویی از موطن اصلی خویش جدا افتاده است. آرمان های مطلوب و گمشده بشری که در تمام دوره های زمانی و در تمام ادیان گمگشته انسان هاست هر لحظه در اشعار قیصر گوشزد می شود. امین پور شاعر دردمندی بود که دغدغه های او درباره آرمان های مظلومان در جهان و علاقه مندی قلبی اش به تحقق جامعه آرمانی به زندگی اش معنا می بخشید.

    کلیدواژگان: آرمان شهر، مدینه فاضله، قیصر امین پور
  • اعظم لطفی*، ویدا وفایی صفحات 101-129
    در این مقاله برآنیم که با معرفی سبک ریالیسم و ویژگی های آن، به مولفه های طرح شده در ساختار روایی رمان های ریالیستی دست یابیم. ریالیسم به منزله نگرشی در هنر و ادبیات و روشی دقیق برای باز نمایی واقعیت در آثار هنری و ادبی است. در واقع ریالیست ها نگاه کاوشگرانه خود را دقیقا به دیدن مشکلات اجتماعی نظیر فقر، فحشا و محرومیت ها معطوف می دارند و مصداق ها و نمونه های آن را در برهه ای خاص از زمان و نیز مکانی خاص دستمایه نوشتن می کنند در این مقاله  با بررسی دیدگاه ها و نظریه های  متعدد راجع به سبک ریالیسم، مولفه های این سبک از جمله زاویه دید، مکان، زمان، توصیف، شخصیت پردازی و پیرنگ را در کتاب های "شکر تلخ" و "گزنه" از "جعفر شهری" مورد بررسی و ارزیابی قرار داده ایم . روش تحقیق در این پژوهش کیفی، بر مبنای  هدف، توصیفی - تحلیلی و بر مبنای پیشینه پژوهش توسعه ای - ترویجی و روش گردآوری داده ها اسنادی - کتابخانه ای می باشد. از آن جا که سبک ریالیسم عرصه وسیعی از ادبیات معاصر و حتی برخی آثار کلاسیک را به خود اختصاص داده، لذا امید است تعمیق بیشتر بر روی این جنبش  و بررسی آثار نویسندگانی چون "جعفر شهری " که درباره شان تا به امروز گامی جدی برداشته نشده است، راهی هموارتر برای علاقه مندان به رمان ها و مجموعه داستان های سبک ریالیسم باشد.
    کلیدواژگان: رئالیسم، شکر تلخ، گزنه، جعفر شهری
  • زهرا مطیعی، معصومه صادقی* صفحات 131-152
    رمان ازجمله انواع ادبی بسیارموثر در بیان پایداری یک ملت در برابر ظلم و ستم داخلی و خارجی محسوب می شود. ادب فارسی و عربی معاصر به سبب وجود مشترکات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در این نوع ادبی نیز از شباهت های فرم و محتوای یکسانی سود می جویند. شخصیت از عناصر مهم در رمان و تجلی گاه احساسات و اعتقادات نویسنده است. مقاله پیش رو به بررسی انواع شخصیت در رمان های «دا» اثر «سیده زهرا حسینی» و «ام سعد» نوشته «غسان کنفانی» به شیوه توصیفی - تحلیلی در قالب ادبیات تطبیقی پرداخته است. برای تحقق این هدف شخصیت ها از منظر محوریت، تحول و نوع بررسی شده اند. یافته های تحقیق نشان از آن دارد که علاوه بر همسو بودن شخصیت ها به سبب وجود فضای مقاومت و پایداری و قلم مشابه دو نویسنده در پردازش فرم و محتوای شخصیت ها، کاربست ژانر اجتماعی در شخصیت پردازی و ترسیم تیپ هایی درگیر با آرمان های ملی- مذهبی نیز مورد توجه بوده است. حضور تراژدی بیشتر در رمان «دا» نسبت به رمان «ام سعد»، از جمله تفاوت های عمده این دو رمان نسبت به یکدیگر است.
    کلیدواژگان: رمان، شخصیت، دا، ام سعد، حسینی، کنفانی
|
  • Farhad Divsalar * Pages 9-32

    Folkloric literature has a great importance in knowledge of every culture.  Folklore literature comes from the root of society. It is clear that if people use folklore voluntarily then it will be said that it is the manifestation of society.
    Sentences written on mirrors, back and body of vehicles are among folklores. These written manuscripts are actually the gist of beliefs, wishes and desires of theirs owners. Some of these sentences are innovative. Car written manuscripts are part of culture and folklore of people so, by studying them, culture of ordinary people can be detected. Also, by studying of this literature, the nostallogic emotions will increase.
    Drivers or car owners gives help the verses to express of their feelings and ideas so, they can communicate in this way with ordinary people without considering the style of poems. Sometimes, these verses teach a lesson and to tell the truth its effect is more, as there is no bitterness of advice and as a result it is a kind of moral literature.  
    Delving into the litterateur, such as car written manuscripts, which is a reflection of inside thought and personality can help the researchers. So, in present study, we have to investigate the car written manuscript from the different views of linguistic and literal.

    Keywords: Folkloric literature, car written manuscript, nostallogic emotions, linguistic
  • Latifeh Salamat Bavil * Pages 33-58
    Folklore is a branch of the culture of each nation and its component parts. All known cultures and communities in the world have folklore. Its wide dimensions include customs, celebrations and rituals, traditions, beliefs and so on has been reflected in the works of many poets and writers.  Ghazaliat (lyrical poems) of Shams or Divan-e- Kabir as one of the richest cultural treasures of the Persian language is particular importance due to various components of folklore. It has deep roots in the culture of people it has come to serve mystical thoughts of Mowlana in that material and spiritual elements of folklore. This paper In a descriptive – analytical way analyzes the material and spiritual elements in Ghazaliat of Shams .Since the study of all components and indices of folklore is not  possible in this paper therefore among the spiritual elements is reviewed the customs , beliefs  and  general language and among material elements is reviewed jobs, food and clothing. Mowlana has used these elements to express the link between poetry and the life of the people. Familiarizing them can open up many ambiguities of hia poems  and give us a true understanding of them.
    Keywords: folklore, Divan -e- Kabir, material elements, spiritual elements
  • Mokhtar Fazel Nia *, Ali Saberi Pages 59-82

    Recognition of the waqf (a short pause) phenomenon is one of the important issues in the linguistics of the Quran created bythe breath disconnection and its refreshmentwhile reading.Since some words areoccasionallypronounced in two or more different waysin the Holy Quran and this difference in readingis led tothe issuance of jurisprudential rulingand the source of variation inviewpoint of Islamic scientists. In this study,despite expressing waqf and its diversity by mentioning the Quranic evidence, ithas been investigated that what changes will take place inspeechbyreading disconnectionwhile exiting the last word? And what is the opinion of Ibn Khalawiyah (370 AH), the famous Iranian shialinguist,about it?By considering distinctive and innovative views of this linguist, we have made any endeavor to explain these differences in reading in terms of IbnKhalawiyah . On the other hand, we have compared his point of view with the agreement and disagreementviews of some other important linguists to clarify this distinctive linguist view about waqf and alsofamiliarize the readers with his creative reasonsaboutvarious pronunciations in waqf and changing in pronunciation, adding or reducingthe words.

    Keywords: Linguistics, Reading, Waqf, Ibn Khalawiyah
  • Zeinab Al-Sadat Kashani *, Muhammad Ali Gozashti Pages 83-99

    Utopia is according to Farabi a place where life of people is full of bliss and salvation and rest, and an unattainable place whose image always forms on the horizon of human desire. Human has historically aspired to achieve a society in which to have their wishes fulfilled and where to mingle mental peace with material needlessness. Man facing failures, injustices and irregularities of life has long tried to mount on the wings of imagination to depict a picture of the ideal society. Humans have depicted such imaginary city to reduce their pains and suffering and represent disadvantages and shortcomings of their community. The idea is mentioned in Persian poetry with different symbols, which is the result of a secret nostalgia poet in that leads him to imagine an ideal society. Among the poets to draw ideal society is Gheisar Aminpoor. His poetry reflects the most important concern of contemporary human who is somehow detached from his homeland. High ideals missing by human in all periods and in all religions are seen at every moment of Gheisar’s poems. Aminpoor was a suffering poet whose concerns and aspirations of the oppressed in the world and his real aspiration to achieve the ideal society gave meaning to his lif.

    Keywords: Utopia, Gheisar Aminpoor
  • Azam Lotfi *, Vida Vafaei Pages 101-129
    In this article, we will find that by introducing the style of realism and its characteristics, we will find the components of the narrative structure of realistic novels. Realism constitutes an attitude of art and literature and a precise way of representing reality in literary and artistic works indeed, realists focus their exploration precisely on social problems such as poverty, prostitution and deprivation, and write examples at a specific  time and place. In this article, by examples various perspectives and theories about the style of  realism, the components of this style, including the angle of view,  place,  time, description, characterization and narration in the books "Shekar-e - Talkh" and "Gazane" by "Jafar Shahry "have been evaluated. The research method in this qualitative research is descriptive-analytic based on the purpose of the research and based on the history of the development-extension research and the method of data collection is documentary-library. Since the realism style has a vast array of contemporary and even some classical works, it is hoped to further deepen this movement and study the works of writes such as " Jafar Shahry" about them. until now, a serious step has not been taken, a more accessible path for enthusiasts of realism novels and collection of stories.
    Keywords: realism, Shekar-e - Talkh, Gazane, Jafar Shahry
  • Zahra Motiee, Masoumeh Sadeghi * Pages 131-152
    Novel is considered as one  of the most effective literary types to illustrate one nation's stability against the domestic and foteign cruelty. As there are social,political and cultural similarities in this literary type in both Persian and Arab contemperary literature,they both have the same form and content. Personality is considered as one of the most important elements in novel and it reveals the writer's outlooks and feelings. The present aritcle scrutinizes the element of personality on the novel of Dà weitten by Seyyedeh Zahra Hoseini and  Omme Saad by Gassan Kanaani in the analytical-descriptive method based on American school. Hence,characters analyzed from  the evelutionary and significant aspects.The findings demonstate that the characters are not only similar for the sake of stability situation but also have used social genre in personification and depicting types dealing with religious-national goals.  one of the basic differences between two novels is that Dà is more tragic than Omme Saad.
    Keywords: novel, peronality, dà, omme saad, Hoseini, Kanfani