فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 46 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد اکوان*، الهام ناظم صفحات 9-31

    مفهوم قدرت و مصادیق آن از مفاهیم محوری اندیشه ی نیچه است، قدرت به عقیده ی او نیروی محرک انسان ها برای زندگی است اینکه قدرت در همه ی دوره ها به چه سان و در چه اطواری رخ نموده و این اطوار با چه ممیزهایی در کل عالم امکان ساری است و همچنین اراده، ارزش و مناسبات آن به دنبال  مفهوم قدرت واراده معطوف به آن به چه ترتیب در اندیشه ی"نیچه" و سپس "شاملو" مطرح شده است از مباحث این مجال است چرا که  شاملو نیز در بسیاری از موارد، مفاهیمی مشابه افکار نیچه را در شعر خود متذکر شده است؛ چه در باب تیوری قدرت و چه در بحث آزادی و عشق و خصوصا در بحث ارزشگذاری ها؛ خواه به طریق آشنایی با آن افکار و یا در مشابهت صرف. این مجال می کوشد تا این آرا را در نگاشته ها و سرودهای نیچه و شاملو، به نقد و تحلیل بنشیند؛ این نقد البته شامل مواردی از اختلاف نظرهای این دو متفکر نیز خواهد بود .

    کلیدواژگان: نیچه، شاملو، قدرت، اراده، ارزش
  • مریم صادقی گیوی*، مسعود احمدی صفحات 33-68

    این پژوهش در پاسخ به این سوال نوشته شده که مهمترین کاستی های متون تاریخی ایران چیست؟ فرضیه وچشم انداز پژوهش نشان دهنده ی آن است که این کاستی ها در دو محور عمده: روش پژوهش و محتوای متون  قابل بررسی وعبارتند از: ابهام در مفاهیم تاریخ پژوهی، توصیف به جای تحلیل و اصالت نقل در  داده ها؛ و در محور محتوایی مهمترین کاستی ها عبارت است از: تناقضات در محتوای متون تاریخی؛ مهندسی فرهنگی در 6 بعد مهم، رویکرد ناسیونالیستی وعدم توجه به جغرافیای تاریخی. جامعه ی آماری پژوهش متون تاریخی مهم پس از اسلام و معاصر مانند: تاریخ طبری، زین الاخبار گردیزی، مروج الذهب مسعودی، الکامل فی التاریخ ابن اثیر، تاریخ ابن خلدون وتاریخ بیهقی ، تاریخ جهانگشای جوینیو نیز تواریخ مورخان معاصر مانند تقی زاده، نفیسی، زرین کوب و.. است

    کلیدواژگان: تاریخ پژوهی، متون تاریخی، کاستیها، محتوا، ایران
  • رضا جلیلی*، پروین دخت مشهور صفحات 69-94
    میخاییل باختین با نظریه منطق مکالمه فضای نوینی در حوزه رشته های ادبیات، زبان شناسی و جامعه شناسی پدید آورد. یکی از شاخصه های اصلی این نظریه، سخن کارناوالی است که بارزترین ویژگی آن، از بین بردن مرزبندی های رسمی پذیرفته شده، دگرگون ساختن و واژگونی مبادی غالب از سوی نهادها و گفتمان های قدرت است. کارناوالیته با استفاده از ابزاری چون انتقاد، هجو، کنایه و تمسخر، مفاهیم و قوانین و ارزش های حاکم بر جامعه را به چالش می کشد و فضای تک صدایی را برهم می زند و جامعه ای چندآوایی، همراه با گفت وگوهای متنوع پدید می آورد. در شعر معاصر فارسی، احمد شاملو به عنوان چهره ای منتقد، در سروده هایش از جمله مجموعه هوای تازه به نقد اوضاع سیاسی و اجتماعی جامعه تک صدایی و محدود زمان خود پرداخته و مبادی فرهنگ رسمی را به چالش کشیده و مرزبندی های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ادبی معمول را درهم شکسته است. به این اعتبار، آنچه در مقاله حاضر بررسی و کاویده شده است، تطبیق توصیفی- تحلیلی موازین نظریه سخن کارناوالی باختین با رویکردهای انتقادی شاملو می باشد. به نظر می رسد شماری از مولفه های این نظریه همچون آمیختگی احساسات متناقض و بهره گیری از گروتسک، توجه به ابعاد زمینی حیات انسانی، درهم شکستن ارزش های رسمی و تحمیل شده به جامعه، نفی تک صدایی و ترویج چندصدایی با رویکردهای شاملو در مجموعه هوای تازه همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: شاملو، هوای تازه، باختین، منطق مکالمه، کارناوال
  • لطیفه سلامت باویل*، فتانه قملاقی صفحات 95-121

    صادق چوبک نویسنده ای  است که  در داستان هایش به  شرح زندگی اقشار فرودست جامعه می پردازد و با استفاده از زبان و لحن آنان واقعیت های زشت و تلخ حیات را با دقت و جزییات تمام بررسی می کند و در تصویرسازی خود دنیایی از انسان های مفلوک و واخورده را برای خواننده مجسم می کند که در برابر جبر زمانه راهی جز تسلیم ندارند . ناتورالیسم نظام کسانی است که طبیعت را بعنوان یک اصل اولیه قبول دارند و هر حادثه و رویدادی را به آن حمل می کنند ولی با گذشت زمانی اندک ، افراط در کار پیروان این مکتب موجب می شود هر سانسوری را که جامعه بر بخشی از مظاهر طبیعت و زندگی اعمال کرده بود در هم شکنند و  از زشتی ها و فجایعی سخن بگویند که تا آن روز هیچ نویسنده ی ادبی  در آثار خود نگفته بود . صادق چوبک نیز بعنوان نویسنده ی ناتورال از این هنجارگریزی بهره ها برده که در مقاله ی حاضر به بررسی  توصیفی تحلیلی تاثیر ناتورالیسم بر آثار وی پرداخته شده است .

    کلیدواژگان: ناتورالیسم، چوبک، تنگسیر، سنگ صبور
  • حمید قربان پور* صفحات 123-151

    ضرورت ارایه ترجمه دقیق، آسان و غیر معارض با یافته های قطعی علوم به جهت تبلیغ پیام قرآن به مخاطبان مسلمان و غیر مسلمان امری ضروری است. یکی از روش های تحقق این امر آسیب شناسی ترجمه های قرآن کریم است. از جمله آیاتی که معرکه آراء مفسرین شده است آیات شش و هفت سوره طارق است؛ که ارایه ترجمه های ناصواب و غیر دقیق از آن شایبه خطاپذیری قرآن کریم را نزد مخالفان و نو مسلمانان پدید آورده است. از این رو آسیب شناسی آیات مذکور با تکیه بر دو کلمه «صلب»، «ترایب»، هدف این تحقیق قرار گرفت. این بررسی نشان داد غفلت از قواعد و ضوابط خاص ترجمه، عدم استفاده از معادل های درست در زبان مقصد، غفلت از قواعد تفسیری، ذکر غیر اصولی اضافات صحیح تفسیری، آوردن اضافات تفسیری نادرست، عدم رعایت ساختارهای زبان مقصد، ترجمه نکردن همه ارکان آیات، عدم توجه به یافته های قطعی علوم و غفلت از همه ظرفیت های واژگانی زبان عربی، از مهمترین آسیب های ترجمه های معاصر از آیات مورد بحث است که رعایت آن ها در تهذیب ترجمه های آتی و تنزیه آیات از شایبه خطا و اشتباه و ارایه ترجمه هایی درست به مخاطبین امری بایسته و ضروری است.

    کلیدواژگان: صلب، ترائب، ماء دافق، ضوابط ترجمه، آسیب شناسی ترجمه
  • مسعود باوان پوری*، مریم دریانورد، حدیثه متولی، پروین خلیلی صفحات 153-175

    موتیف یکی از پدیده هایی است که جهت فهم متن ادبی به کار گرفته شده و در خدمت زیباسازی موضوع شعری است و نیز بیانگر تلاش شاعر در جهت کمک بیشتر به خوانندگان در جهت فهم شعر است. یکی از مهمترین موتیف ها که دارای دلالت های قوی و زیبا متناسب با زبان و روحیه شاعر است، بازخوانی شخصیت های مختلف در شعر است؛ در واقع موتیف شخصیت ها وسیله ای برای تعبیر احساسات شاعر است. شعر پایداری سرشار از رموز دینی و اسطوره ای و تاریخی و... است؛ رموز دینی، دارای اهمیت ویژه ای در شعر پایداری فلسطین می باشد. شاعران فلسطینی در بسیاری از اشعار خود از شخصیت های قرآنی برای تعبیر احساسات خویش به بهترین صورت بهره گرفته اند. سمیح القاسم از شاعران بزرگ معاصر عرب بود. وی گاهی این رموز و شخصیت ها را مطابق خوانش قرآنی آنها به کار گرفته و در پاره ای دیگر از اشعار خود این رموز را مطابق میل خویش بکار گرفته است. اشعار وی سرشار از روح حماسه و مقاومت در برابر اسراییل و ظلم آن است؛ شاعر به طرز زیرکانه ای در اشعار خود از شخصیت های قرآنی کمک گرفته و باعث غنا بخشیدن و عمیق تر ساختن مضامین شعری خود گردیده اند. از مهم ترین این شخصیت ها می توان به قابیل، آدم، نوح، موسی (علیهم السلام) و... نام برد که هریک نمادی برای مبارزه با ظلم و... در شعر آنها هستند. نویسندگان این مقاله برآنند که با بررسی اشعار سمیح القاسم و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی شخصیت های قرآنی نمادین شعر وی و دلالت های هریک را بیان کنند.

    کلیدواژگان: موتیف، قرآن کریم، شعر فلسطین، سمیح القاسم، رمز
|
  • Mohammad Akvan *, Elham Nazem Pages 9-31

    The notion of power and  its meanings  are related  to Nietzche's  thought  central  concepts .From  his  point  of  view ,power  is human's  stimulant  force  for life. The present  study  is  to  consider  how  power  occurred  throughout  periods  of  time , and  in  what  manner  it  happened  ,and  with   what  distinctive  faculty  it  is  circulating  in the  whole  world . Furthermore, in  what  way will , value , and  its  relationships  following  the  connected  concepts  of power  and  will  are  propounded in  Nietzche's  thoughts  and  then  in  Shamloo's  views ,Because Shamloo  mentioned  the same  notions  as Nietzche's  thoughts  in  his  poems  in most  cases  as  well ; whether  it  is  about  the  theory  of  power , or  it  is  discussing  love  and  freedom  and  particularly  in  arguing  about  evaluating  and  validating ; whether  it  is  because  of  being  familiar  with  those  thoughts  and  notion , or  it  is  due  to  the  complete  similarity.  The  current  paper  attempts  to analyze  and  criticize  these  views  and  opinions  in   Nietzche  and  Shamloo's  written  prose  and  poems . However ,this  criticism  is  composed  of  some  various  point  of  views  of  these  two thinker.

    Keywords: Nietzche, Shamloo, Power, Will, value
  • Maryam Sadeghi Givi *, Masoud Ahmadi Pages 33-68

    This research is written to answer this question that: what are the important weaknesses in historic research in iran? the hypothese of research shows that the main weaknesses  in two cases are: method in research history and the second is content. In the first case the most importanr are: ambiguity in the historic research concepts, description instead of analysiy  and the tendency to the oral sourses. In tee second case the important are: qualitative paradox in the historic texts, cultural management  in 6 casasse that are: nationalism, no attention to historic geography. The society of this  reseach are historic texts that are: Tabari , zen – o –akhbar , Moruj – o –zahab from Masudi, gardizi history, Alkamel o fe tarikh from ebn – e – asir , Ibn – e – khaldun  history. beihaghi  history, Tarikh – e -  jahangosha – e - joveini  and the contemporary historians  that are: nafisi,taghi zade, vavandi,etc.

    Keywords: historic research, weaknesses, Content, historic texts, Iran
  • Reza Jalili *, Prvindokht Mashhour Pages 69-94
    Mikhail Bakhtin with The theory of dialogism created a new space within the fields of literature, linguistics. One of the main characteristic of this theory is saying carnival the most striking feature, Removing formal boundaries and transform the origins of most of the institutions and discourses of power. So, Carnival using a tool such as criticism, satire, irony and ridicule, is working on concepts, rules and values of the society to challenge and the monologue to disturb and will emerge polyphonic society, with diverse dialogue. On the other hand, In contemporary Persian poetry, Ahmad shamloo is a critical figure Who tried in his poems, including collection of fresh air to criticize the political and social situation monologue and limited community of his time and the beginnings of the official culture of challenge and the boundaries of political, social, cultural and literary usual break. For this reason, The paper will be reviewed and analyzed, Descriptive and analytical review Bakhtin's carnival theory with critical approaches Shamloo will be speaking criteria. It seems a number of factors such as Mixed feelings, and taking advantage of the grotesque, according to the earthly dimension of human life, official crush and values imposed by society, denial of polyphonic monologue and praise Shamloo approaches consistent set of Havaye Tazeh.
    Keywords: Shamloo, Havaye Tazeh, Bakhtin, dialogism, carnival
  • Latifeh Salamat Bavil *, Fattaneh Ghomlaghi Pages 95-121

    Sadegh Choubak is an author who describes the life of the lower classes of society in his books. He uses the language and tune them to illustrate the bitter realities of their ugly life with extreme details and attention. His realistic view of life depicts a world of miserable people - who have no choice over their lives- for the readers. The school of naturalism considers nature as a primary concept which concerns every event in the world. After a little time excitement in the behavior of followers of this school overcomes imposed censorships and expresses the ugliness and disasters of the society in which no other author had mentioned before him. Sadegh Choubak as a naturalistic writer has utilized these disorders to the advantage of his works. this article, Reviews the impact of naturalism on his works with an analytical – descriptive method.

    Keywords: Naturalism, Choubak, Tangsir, Sange Sabour
  • Hamid Ghorbanpour * Pages 123-151

    The need for accurate, easy, and  non-conflictual translation with the definitive findings of the sciences is essential for the propagation of the message of the Quran to Muslim and non-Muslim audiences. One of the ways to achieve this is the pathology of  Quran translations .among  the verses which have been the subject of interpretations, are the verses of six and seven surah's of Tariq,Which irrational and inaccurate translations of it has been created the idea  that there is a mistake in the Holy Qur'an, by the new-Muslim and opposition. Therefore, the pathology of these verses, based on the two words " backbone ", "ribs ", was the object of this  research .this study revealed that neglect of the rules and criteria of the translation, failure to use correct equivalents in the target language, neglecting the interpretative rules, non-normative mention of correct interpretative additions, bringing false commentary additions, failure to comply with target language structures, not translating all the elements of the verses,not paying attention to the definitive findings of science and the neglect of all lexical abilities of arabic language is one of the most important damage to contemporary translationson these two verses, that considering them in refining future translations and clearing the verses from the mistake and provide correct translationsfor audiencesis essential.

    Keywords: backbone, ribs, effusing fluid, translation criteria, translation pathology
  • Masoud Bavanpouri *, Maryam Daryanavard, Hadiseh Motavali, Parvin Khalili Pages 153-175

    Motif is one of the phenomena used to understand literary texts and serves to beautify the poetic subject, and also expresses the poet's efforts to further assist the readers in understanding poetry. One of the most important motifs that has strong and beautiful motifs proportional to the language and spirit of the poet is the re-reading of various characters in poetry; in fact, the motif of characters is a means for interpreting the poet's feelings. Sustained poetry is full of religious, mythical, and historical memories, and so on; religious rituals are of particular importance in Palestine's sustainability poetry. In many of his poems, the poets have used Qur'anic characters to bestow their emotions. Samih al-Qasim was one of the great contemporary Arab poets. He occasionally used these rationales and characters in accordance with their Qur'anic readings, and in other parts of his poems, he used this mystery according to his will. His poetry is full of epics spirit and resistance to Israel and oppression. The poet has been well versed in his poems about Qur'anic characters, enriching and deepening their poetic themes. The most important characters are Cain, Adam, Noah, Moses. All of them are symbols for fighting against oppression in their poetry. by studying the poems of Samih al-Qasim and using the descriptive-analytical method, the authors express the of Qur'anic characters of symbolic meaning of his poem and their implications.

    Keywords: Motif, Holy Quran, Palestine Poem, Samih Al-Qasim, symbol