فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 40 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمزه احمد عثمان، مسعود باوان پوری، نرگس لرستانی، حدیثه متولی* صفحات 9-24
    مساله فلسطین، مساله ای جهانی است که در شعر معاصر نمود و جلوه ی ویژه ای یافته است و انسانهای دردمند از درد تلخ استعمار و اشغالگری در گوشه و کنار جهان، توجه خاصی به آن داشته اند. آزادیخواهان از کشورهای مختلف و با زبان های مختلف از ستم و آزارهای غاصبان سرزمین زیتون سخن گفته و بدان اعتراض نموده اند. شاعران الجزایری، که خود طعم تلخ استعمار را چشیده اند، در دواوین شعری خویش توجه خاصی به فلسطین داشته اند. عزالدین مهیوبی یکی از این شاعران است که با مطالعه ی اشعارش می توان جنبه های مختلفی از مساله فلسطین را مشاهده کرد. شاعر به شهادت مظلومانه کودکان فلسطینی با دیدی انتقادی نگریسته است. وی قدس را سرزمین خویش دانسته و کوکان شهید فلاخن را همیشه زنده پنداشته است. مقاله حاضر برآنست با رویکردی توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از دیوان" قرابین للمیلاد الفجر" به تبیین و بررسی و تحلیل اشعار این شاعر الجزایری درباره فلسطین پرداخته و التزام وی به شعر را تبیین کند.
    کلیدواژگان: التزام سیاسی، فلسطین، الجزایر، شعر معاصر عرب، عزالدین مهیوبی، دیوان قرابین للمیلاد الفجر
  • عنایت الله فاتحی نژاد، مختار مجاهد* صفحات 25-49

    مرحله کودکی یکی از مهمترین مراحل رشد است که نقش مهمی در شکل گیری شخصیت انسان ایفا می کند و از این روی، در عصر حاضر مورد توجه کارشناسان تربیتی، روان شناسان، جامعه شناسان و ادیبان قرار گرفته است. عبدالکریم کرمی یکی از شاعران بزرگ نسل اول سرزمین فلسطین، به موضوع کودک فلسطینی و قضایای مربوط به او، به عنوان یکی از دغدغه های اصلی شعرش، می نگرد لذا بخشی از دیوان شعری خود را با هدف دست یابی به هدف‏های‏ تربیتی، تعلیمی، تفریحی و زیبایی شناختی به سروده های کودکانه اختصاص داده است. در این مقاله اشعار کودکانه این شاعر بررسی شده و چگونگی علایق و مصایب کودکان سرزمین فلسطین در شعرش مورد کنکاش قرار گرفته است. نتیجه این مطالعه آن که توجه به کودک فلسطینی یکی عاطفی ترین درون مایه های شعری عبدالکریم کرمی است. توجه شاعر  به کودکان فلسطینی و مسایل مربوط به آنها،  نشان از امید شاعر به آینده روشن سرزمینش فلسطین و آزادی آن به دست این کودکان است.

    کلیدواژگان: کودک فلسطینی، وطن، شعر، عبدالکریم کرمی
  • رضا ناظمیان* صفحات 51-72

    محمد علی جمال زاده و یحیی حقی در ادبیات فارسی و عربی از پشگامان داستان نویسی بویژه داستان کوتاه به شمار می روند. اگر چه میان این دو نویسنده پیوند و ارتباطی نبوده است، اما هم زمانی میان آن دو باعث شده است که مضمون و محتوای داستان هایشان تا حدودی به هم نزدیک شود. موضوع محوری که در داستان «فارسی شکر است» از جمال زاده و «قندیل ام هاشم» چلچراغ حضرت زینب   از یحیی حقی به چشم می خورد، مسیله ی رویارویی شرق و غرب است. در واقع، نویسندگان برآنند تا بی هویتی فرهنگی را به خوانندگان گوشزد کرده و دست کشیدن از سنت های شرقی و جایگزین کردن آنها با جلوه های تمدن غرب را نقد کند. اگر چه این دو نویسنده در پایان به مصالحه شرق و غرب رسیده اند اما شیفتگی اولیه مردم شرق نسبت به ظواهر تمدن مادی و فرنگی مآبی را به خوبی به تصویر کشیده اند. این مقاله در پی آن است که نمادهای مهم این دو داستان را رمزگشایی کرده و جلوه های رویارویی شرق و غرب را نشان بدهد. بعلاوه، عناصر برجسته داستانی همچون شخصیت، زاویه دید، صحنه و درون مایه و نیز محورهای اصلی مضمون داستان ها را بکاود. دین، جنسیت، زبان، لباس و نماد از محورهای اصلی مورد بحث در این مقاله است.

    کلیدواژگان: یحیی حقی، جمال زاده، غرب و شرق، زبان
  • احمد خیالی خطیبی، رقیه شعبانلویی* صفحات 73-102

    مفهوم مهاجرت به عنوان پدیده ای سیاسی ، اجتماعی در پدیدار های فرهنگی مهاجرانی نمود می یابد که بنا بر دلایلی به اجبار یا به اختیار ترک وطن گفته اند. بازتاب شرایط حاشیه ای و گسیختگی جغرافیایی و تداخل فرهنگی در جامعه میزبان در رمان های ادبیات مهاجرت به عنوان گونه ای ادبی با صدایی حاشیه ای و معترض به وضعیت موجود کشور و متن واقعیت های مسلط بازنمون انتقادی اوضاع سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی کشور خواهد بود. جدایی جغرافیایی متن جامعه مهاجرت از متن واقعیت های کشور مبداء باعث گردیده تا در پدیده فرهنگی رمان های ادبیات مهاجرت با اعلام خودمختاری انتقادی این متون از متن واقعیت های اجتماعی جامعه مبداء و به تبع آن با درگیری موقتی متن جامعه مهاجر با جامعه میزبان ، پیامدهای زیرساختی در جامعیت محتوایی نمود یابد که در رمان های این گونه ادبی به کلیت شکلی در آمده است . لذا میدان واقعیت های مسلط جامعه ی مبداء و معضلات جامعه مهاجر با جامعه ی میزبان  ، در جستار ادبی جان های از تن گسیخته ی جامعه مهاجر در روایت داستانی بحران هویتی رانده شده از وطن نه به عنوان مرجع الهام که به عنوان موضوع مورد تفکر نویسندگان مهاجر ، در کنش های شخصیت ها و ساحات زمان و مکان وقوع روایت در دنیای متن مورد بررسی قرار می گیرد . در این مقاله با توسل به استراتژی خواندن انتقادی جامعه شناسی ادبیات و نظریه میدان مکتب ساختارگرایی تکوینی، با نقد پاره ای از آثار رمان نویسان مطرح مهاجر افغان به بازتاب وضعیت موقتی مقوله ی مهاجرت در زمان- مکان روایی رمان های مهاجران افغان پرداخته می شود .

    کلیدواژگان: افغانستان، مهاجرت، وضعیت موقتی، مکان- زمان، رمان، ساختارگرایی تکوینی
  • محمدامین تقوی*، علی صابری صفحات 103-132

    در مقاله ی حاضر، نگارنده با مطالعه ی آثار سیدمرتضی و همچنین کتابهایی که به بررسی چهره ی ادبی و نقدی او پرداخته اند وجهه ی فرانقدی او را مورد بررسی قرار داده است. مسیله ی فرانقد از جمله مباحثی است که به تازگی در مجامع نقدی با این عنوان، مطرح شده است. بررسی مجموعه ی آثار سیدمرتضی نشان می دهد که سه اثر «امالی»، «الشهاب» و «طیف الخیال» او بیشترین قضایای نقدی ادبی را در خود جای داده اند و سیدمرتضی با تبیین برخی قضایای نقدی شایع در زمان خود و با بهره گیری از نظریات نظریه پردازان نقدی و ادبی از جمله «جاحظ»، «ابن قتیبه»، «آمدی» و... در کتابهایشان، دانش نقدی خود را ارتقا داده است. او با بهره گیری از دانش خود در سایر زمینه ها از جمله کلام، فقه، تفسیر و... در این وادی به نقد برخی از نظریات و قضایای نقدی حاضر در زمان خود اقدام نموده است. او تیوری های نقدی رایج در زمان خویش را نقد و بررسی کرده و تیوری هایی چون لفظ و معنی ، نقد بلاغی ، موازنه و برتری دادن شاعری بر دیگر شاعران (اسلوب مفاضله) و... را مورد مطالعه قرار داده است. وی در این فرایند، ضمن تحلیل، بررسی و تفسیر آثار ادبی، گاهی خود در قضایای نقدی، نظریه پردازی کرده و گاهی نیز شیوه ی نقدی جدیدی را در نقد ادبی آثار پیشنهاد داده است.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، فرانقد، سیدمرتضی، امالی
  • معصومه زارع* صفحات 133-157

    «بود» و «نبود» دو لفظ متضاد هستند که ریشه در ادبیات داستانی شرقی دارند و مهمترین نشانه آن نیز اصطلاح معروف «یکی بود یکی نبود» است. مفهوم تضاد موجود در این دو واژه که می توان از آن به عنوان مفهوم دیالکتیکی فلسفی نیز یاد کرد به عناصر داستان (به معنی عام کلمه داستان) کمک می کنند تا به سوی شکل گیری وحدتی حرکت کنند که همان معنی و مفهوم داستان است که صرف نظر از نوع نگاه به مولف متن و معنی، در داستان شکل می گیرد و مخاطب در خوانش داستان با آن مواجه می شود. این کارکرد دیالکتیکی در عناصری چون پی رنگ، زاویه دید، فضا، شخصیت، و... قابل بررسی است، و اغلب این کارکرد رنگ جدال و تضاد دارد و گاهی نیز به مفهوم تغییر است. گاه تضاد و جدال بین جنبه های یک عنصر مانند تضاد در شخصیت ها مطرح است و گاه نیز در جنبه ای از یک عنصر و جنبه ای از عنصری دیگر مانند تضاد بین شخصیت و فضا قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: «بود»، «نبود»، دیالکتیک، عناصر داستان، جمالزاده، میخائیل نعیمه
|
  • Hamze Ahmed Osman, Masoud Bavan Puri, Narges Lorestani, Hadiseh Motevalli * Pages 9-24
    Palestine problem is a global problem which has had a special manifestation in the contemporary poetry and people suffering pain of the bitter colonization and occupation around the world, have paid special attention to it. Libertarians and freedom fighters from different countries and with different languages have spoken about the oppression and persecution of the usurpers of the olive land and have protested against it. Algerian poets, who have tasted the bitterness of colonialism themselves, have paid special attention to Palestine in their poems. Izz al-Din Mahyoubi is one of these poets whom various aspects of Palestine Issue could be observed in his poems. He has considered critically the Palestinian children martyrdom is. He considers Qods as his own homeland and has always considered the children sling martyrs alive. Using descriptive-analytical approach, this paper attempt to explain and analyze the poems of this Algerian poet on Palestine and his commitment on it by reviewing Court "Gharabin Lilmilad Al-Fajr"  .
    Keywords: Arab contemporary poetry, political commitment, Palestine, Algeria, Izz al-Din Mahyoubi, The Court Gharabin Lilmilad Al-Fajr
  • Enayatollah Fatehi Nejad, Mokhtar Mojahed * Pages 25-49

    Childishness is one of the most significant levels in human growth process that plays important role in creation of man's personality. Therefore, educational specialists, psychologists, sociologists and belletrists have paid special attention to this issue. Abdulkarim Karmi as one of the great Palestinian poets from the first generation focuses on the subject of Palestinian kid and his related issues as one of his poem concerns. That’s why the poet has appropriated a part of his poem works to childish poems in order to achieve his educative and aesthetic aims. The poet's childish poems are investigated in the present article and the quality of suffer and favorites of Palestinian children are discussed in his poems. As the result, considering the Palestinian child is one of the most emotional themes of AbdulkarimKarami's poem. The poet's attention to Palestinian kids and their related issues is as sign of his high hope to bright future of Palestine and its freedom by the hands of these children.

    Keywords: Palestinian kid, homeland, poem, Abdulkarim Karmi
  • Reza Nazemian * Pages 51-72

    Mohammad Ali Jamal Zadeh and yahya haghe in Arabic and Persian literature, especially short stories are My Rvnd of Pshgaman Dastan Nvysy. Although not among the authors linked, but at the same time between the two has led Dastan Hayshan content is somewhat closer together. The central issue in Dastan "Persian sugar" from Jmal Zadh and "I Hashim Qandil" Hazrat Zainab Yahya chandelier right in the eye-eat, Msylh Y confrontation of East and West. In fact, the authors intend to cultural By Hvyty readers and suggest the abandonment of Eastern Snt Hay and replace them with Jlvh Hay to criticize the West. Although the authors at the end of the reconciliation of East and West Rsydh And but early fascination with respect to the appearances of material civilization and the people of East Frngy Maby well Kshydh And image. This article is an important symbol of the confrontation between East and West Jlvh Hay story and decrypts the show. In addition, the outstanding elements of fiction such as personality, viewpoint, setting and theme Dastan Ha Drvn Mayh and the main axes of the pains. Religion, sex, language, dress and symbols of the main topics discussed in this article.

    Keywords: yahaa haghe, Jamalzadeh, West, East, language
  • Ahmad Khiali Khatibi, Roghayeh Shabanlouei * Pages 73-102

    Concept of migration as a political and social phenomenon has presence in immigrants’ cultural creative process, people who have left their home country forcibly or voluntarily. Marginalized conditions, geographical separation and cultural interaction with the host country are reflected in migration novels as kind of literature with marginalized voice, opposing existing situation in the country and present totalitarian realities which is critical mirroring of country’s political, social and cultural circumstances. Geographical separation of migration society content from home country’s realities content has caused the cultural phenomenon of migration literature’s critical declaration of autonomy, consequently with temporary engagement between migrant society content and the host country’ s, fundamental structure appears in integral content which comes in its whole form in novels of this literature genre. So the “field” of dominant realities of country of origin society, complication and fraction between migrant society and the host society is stated in migrant society wandering isolated bodies literature quest, in fictional narrative of the ones pushed out of their homeland struggling with identity crisis, not only as source of inspiration but also as subject of migrant thought process, be examined in characters interactions and  areas of narrative time and place is occurrence in  the world of text . This research will attempt to study success of migration literature genre in introduction of Afghanistan society through, comprehension of position of the genre in Afghan literature, study of evolution process of writing novels among migrant authors, and also with resorting to critical study of sociology of literature and “field’’ theory of Developmental structuralist school ,paid  To reflected the temporary situation of immigration categories at the narrative time and location  of The novel Afghan refugees.

    Keywords: Afghanistan, Immigration, Temporary condition, space – time, novel, genetic structuralism
  • MohammadAmin Taghavi Fardoud *, Ali Saberi Pages 103-132

    Sayed Mortadha Alamolhoda was a Theologian, jurist, commentator, thinker on Islamic issues, literary man and a critic. He wrote various books about mentioned fields but he has not been studied from the prospective of literature as well as his other specialties. The only works done about his literary works are a few books and articles. In this article, the author aimed to consider meta-criticism in his works by studying his literary and critical works. The issue of meta-criticism is one of those arguments which is expressed in the critical society just recently. by studying the collection of his works, we could come to understanding that  Sayed Mortadha had written most of his literary critical notions in his three works of 'Amali', 'al-shahab', teyfol- khial'. He had promoted his knowledge by clarifying the critical notions, prevalent in his era, and also by means of theories of  critical and literary theorists such as, "Jahiz", Ibn Qotaybah" "Amidi" and … . He also had proceeded to criticize some theories and critical notions of his time by using his other specialties; in other words he had used criticism of criticism or "meta-criticism" on those critical theories such as, vocab and conception, figures of speech, equilibrium and … and he had used his specific techniques in analyzing, studying and  interpreting  literary works. He had also sometimes theorized about critical issues and suggested a new style of criticism in criticizing literary works.

    Keywords: literary criticism, meta-criticism, Sayed Mortadha, Amali
  • Masomeh Zare * Pages 133-157

    The words of BOOD and NABOOD are two opposites words that they are root in eastern literatureand the most it`s sign popular wordswere BOOD and NABOOD. This is showed that first old stories of the East structured on the story elements and permeate into west fiction, the second concept of antagonism in this two opposites words was dialectically philosophy to help story elements and move to formation of unification that the meaning of story. This concept was regardless of formed visionof author and its meaning. This dialectically function was studied in many elements as angle vision, space, character and …… .Some of the this function have antagonism and some when was interpreted change concept.  Sometimes this antagonism existed between one element as antibiosis and also This study could be one angle an element and other element for example antagonism between character and space.

    Keywords: BOOD, NABOOD, dialectic, Story Elements, Jamalzadeh, Mikhail Noaymeh