فهرست مطالب

مطالعات علوم پزشکی - سال سی و چهارم شماره 4 (تیر 1402)

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و چهارم شماره 4 (تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر تنومند، معصومه عباسی* صفحات 182-190
    پیش زمینه و هدف

    سودوموناس آیروژینوزا یک پاتوژن فرصت طلب و مهمترین عامل عفونت های بیمارستانی است که به کمک فاکتورهای ویرولانس مختلف ازجمله اگزوتوکسین A باعث سپتی سمی و مرگ و میر در بیماران می شود. در طی این مطالعه اگزوتوکسین A سودوموناس آیروژینوزا به عنوان یک فاکتور توکسیک، باهدف به دست آوردن یک ترکیب جدید کاندید واکسن و نوترکیب تهیه شده و با نانوذرات طلا کونژوگه و اثرات ایمنی زایی آن در مدل حیوانی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش کار

    اگزوتوکسین A ذاتی (native) ابتدا از محیط کشت سودوموناس آیروژینوزا با رسوب انتخابی و دیالیز استخراج و خالص سازی شد. جهت تولید اگزوتوکسین A نوترکیب، DNA ژنومی این باکتری به وسیله وکتور مناسب در اشرشیا کلی کلون شد. نانوذرات طلا با استفاده از روش ترکویچ (Turkevich) تهیه و با نیروی الکترواستاتیکی به اگزوتوکسین A آماده شده کونژوگه شدند. در نهایت اندازه و کونژوگاسیون به ترتیب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی و طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) تایید شد. در نهایت داده های کمی به صورت میانگین سه بار تکرار و انحراف استاندارد و همچنین داده های کیفی به صورت فراوانی (درصد) ارایه شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که اگزوتوکسین A سودوموناس آیروژینوزا از محیط کشت با خلوص نسبی قابل استخراج است. همچنین بیان پروتیین نوترکیب به وسیله اشرشیا کلی و استفاده از وکتور PET22b اشرشیا کلی منجر به تولید اگزوتوکسین A نوترکیب در غلظت بالا شد. سپس نانوذرات طلا با هر دو اگزوتوکسین A ذاتی و نوترکیب کونژوگه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که نانوذره طلا با اگزوتوکسین A به خوبی کونژوگه می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی مطالعه حاضر نشان داد که می توان اگزوتوکسین A نوترکیب و ذاتی را با غلظت بالا در آزمایشگاه تولید و با نانوذره طلا کونژوگه کرد.

    کلیدواژگان: آئروژینوزا، اگزوتوکسین، نانوذرات طلا، سودوموناس واکسن
  • الهام شاه حسینی، وحیده رحمانی* صفحات 191-195
    پیش زمینه و هدف

    فیبروماها، تومورهای سالید تخمدان هستند که معمولا از بافت همبند منشا می گیرند که ازنظر اندازه بسیار متنوع هستند؛ از سایز کوچک در حد ندول های کوچک سطح تخمدان تا نیوپلاسم های بزرگ با وزن چند کیلوگرم.

    معرفی بیمار: 

    بیمار یک زن 43 ساله، متاهل، بدون سابقه بارداری که با شکایت آمنوره طی 6 ماه اخیر به بیمارستان الزهرای تبریز مراجعه کرد. با توجه به بزرگی شکم، تعیین سایز دقیق رحم با معاینه لگنی امکان پذیر نبود. آزمایشات نرمال و 6/79 CA-125= بود. در C.T اسکن پریکاردیال افیوژن خفیف، پلورال افیوژن وسیع ریه راست و یک توده سالیدسیستیک بدون حدود واضح به سایز mm91*91*114 بالای رحم با منشا احتمالی از آدنکس چپ گزارش شد، در آدنکس راست یک کیست دارای مورال ندول به سایز mm 43 *46 و مقدار زیادی مایع شکمی (آسیت) گزارش گردید. با توجه به علایم بیمار (بزرگی اخیر شکم، درد و آمنوره) و نتایج تصویربرداری پس از مشاوره، بیمار به هماتوانکولوژیست ارجاع شد و 9 جلسه کموتراپی انجام شد و سپس مجددا C.T اسکن انجام شد. با توجه به مشاهدات C.T اسکن و معاینه بالینی بیمار، تحت لاپاراتومی و سالپنگو اوفورکتومی دو طرفه قرار گرفت و میومکتومی انجام شد. نتیجه پاتولوژی شامل فیبروتکوما و کیست آدنوفیبروما و لیومیومای رحم بود که خوش خیم بود.

    بحث و نتیجه گیری

    در مورد همراهی توده تخمدان با آسیت و پلورال افیوژن و الگوهای غیرطبیعی خونریزی رحمی لازم است توده های خوش خیم تخمدانی مثل فیبروتکوما همراه با سندرم میگز را در تشخیص های افتراقی قرار دهیم که با جراحی برداشتن نیوپلاسم های تخمدانی، مایع آسیت و پلورال افیوژن سریعا تحلیل می رود.

    کلیدواژگان: آسیت، توده خوش خیم تخمدانی، سندرم میگز، میوم، پلورال افیوژن
  • رحمت الله پرندین*، فائزه عباسی صفحات 196-205
    پیش زمینه و هدف

    مطالعات نشان داده اند که برخی از ترکیبات طبیعی دارای اثرات ضدافسردگی هستند. هدف از این تحقیق، بررسی اثرات ژل رویال به عنوان یک ماده مغذی ترشحی حاصل از غدد بزاقی زنبورهای عسل کارگر بر برخی رفتارهای افسردگی و ظرفیت آنتی اکسیدان و سطح مالون دی آلدیید مغز در موش های سوری که افسردگی در آن ها توسط رزرپین القا شده بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تجربی، تعداد 42 سر موش سوری نر به 6 گروه 7 تایی شامل گروه های کنترل (نرمال سالین)، رزرپین (کنترل منفی)، رزرپین+فلوکستین (کنترل مثبت) و سه گروه رزرپینی تحت درمان با ژل رویال با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم بر کیلوگرم از راه درون صفاقی طبقه بندی شدند. جهت بررسی افسردگی از آزمون های شنای اجباری و معلق ماندن دم که نوعی آزمون درماندگی رفتاری می باشند، استفاده شد. همین طور ظرفیت آنتی اکسیدانی و سطح مالون دی آلدیید مغز اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معناداری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    درمان با رزرپین موجب افزایش معنادار مدت زمان بی حرکتی در هر دو آزمون شنای اجباری و معلق ماندن دم شد. ژل رویال در سطوح 200 و 400 میلی گرم برکیلوگرم به طور معناداری مدت زمان بی حرکتی را در هر دو آزمون رفتاری کاهش داد. رزرپین موجب کاهش معنادار ظرفیت آنتی اکسیدانت و افزایش معنادار سطح مالون دی آلدیید مغز شد. ژل رویال در سطوح 200 و 400 میلی گرم برکیلوگرم به طور معناداری ظرفیت آنتی اکسیدانت را افزایش و سطح مالون دی آلدیید را کاهش داد.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد ژل رویال پتانسیل قابل توجهی در کاهش علایم افسردگی و استرس اکسیداتیو مغز دارد، که ممکن است به دلیل ترکیبات مغذی آن باشد.

    کلیدواژگان: افسردگی، موش سوری نر، استرس اکسیداتیو، رزرپین، ژل رویال
  • سید علی اصغر مشتاقی*، افسون شیرانی، مسعود فولادگر صفحات 206-214
    پیش زمینه و هدف

    سرب یکی از فلزات سنگین و سمی است که مصارف گسترده ای دارد و از طریق تنفس و پوست وارد بدن انسان می شود. از طرف دیگر، منیزیم و سلنیم با اثرات آنتی اکسیدانی خود می توانند نقش محافظتی در برابر سمیت با سرب داشته باشند. در این مطالعه به بررسی نقش محافظتی عناصر منیزیم و سلنیم بر فعالیت آنزیم گاما-گلوتامیل ترانسفراز، آسپارتیک آمینوترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز در رت های مسموم با سرب در کوتاه و بلندمدت پرداختیم.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 60 سر را نر در 12 گروه پنج عددی تقسیم شدند. ابتدا سرب با غلظت های 280mg/kg و 80mg/kg و در بازه زمانی 15 و 45 روز به رت ها تزریق گردید. و در گروه های مطالعه، نمک سلنیم+سرب و منیزیم +سرب تزریق شد. میزان فعالیت آنزیم ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست دانکن (One way ANOVA, Duncan Test) و توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 بررسی و با سطوح معنی دار P<0.05, P<0.01,P<0.001 ارزیابی گردیدند.

    یافته ها

    در هر دو بازه زمانی، تزریق هم زمان سرب و سلنیم افزایش معنادار در فعالیت آنزیم ALT نسبت به گروه شاهد مشاهده شد (P به ترتیب متر از 01/0 و 05/0)، ولی در مورد آنزیم های AST و GGT تغییرات معناداری مشاهده نشدند (P>0.05). در گروه های دریافت کننده هم زمان سرب و منیزیم، تغییرات معنادار فعالیت آنزیم های ALT و AST نسبت به شاهد مشاهده نشد (P>0.05)، در کوتاه مدت فعالیت آنزیم GGT کاهش معنادار نسبت به شاهد مشاهده شد (p<0.05). در بلندمدت در گروه دریافت کننده سرب و منیزیم، کاهش فعالیت AST به تنهایی مشاهده شد (p<0.001). در همین بازه، در گروه دریافت کننده سلنیم، کاهش فعالیت GGT به تنهایی مشاهده شد (P<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، انتظار می رود که منیزیم توانایی حفاظت از کبد را در برابر مسمومیت با سرب داشته باشد، بااین حال، در مورد دریافت کنندگان سلنیم همراه با سرب، اثرات تشدید مسمومیت مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: سرب، آنزیم های کبدی، منیزیم، را، سلنیم
  • علی سلیمانی، سهند لطف زاد پاک، بهنمون مهسا، رضا حاجی زاده* صفحات 215-222
    پیش زمینه و هدف

    با توجه به میزان بالای روزه داری در ماه رمضان در بیماران قلبی- روقی، ما در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی میزان بستری به علت نارسایی قلبی جبران نشده در ماه رمضان نسبت به سایر ماه ها بپردازیم.

    مواد و روش

    1315 نفر از بیماران قلبی با نارسایی قلبی جبران نشده بستری شده در بیمارستان طالقانی و سید الشهداء ارومیه در ماه رمضان، شعبان و شوال، با LVEF بین 35 تا 50 درصد بررسی شدند و پرونده های آن ها از بایگانی بیمارستان استخراج شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی، تعداد بستری ها با تشخیص نارسایی قلبی جبران نشده و همچنین متغیرهای مربوط به بیماران با استفاده از آزمون های آماری مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران بستری شده در ماه رمضان 39/13 ± 966/71 سال، بیمارانی که یک ماه قبل از رمضان بستری شده بودند 20/13 ± 46/72 سال و بیمارانی که یک ماه بعد از رمضان بستری شده بودند 84/12 ± 72/72 سال بود (48/0= P). از میان 1315 بیمار، 410 (2/31 درصد) در ماه رمضان، 499 نفر (9/37 درصد) یک ماه قبل از رمضان و 406 نفر (9/30 درصد) یک ماه بعد از رمضان بستری شده بودند که ازنظر آماری معنی دار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ما نشان داد در بیمارانی که LVEF بالای 35 درصد دارند، روزه داری باعث افزایش موارد بستری به علت نارسایی قلبی جبران نشده نمی شود، و تعداد بستری ها در این بیماران در ماه رمضان افزایش معنی داری نمیابد.

    کلیدواژگان: روزه داری، رمضان، نارسایی جبران نشده قلبی
  • دلارام غلامعلیان، مریم زارع* صفحات 223-234
    پیش زمینه و هدف

    ریتم های شبانه روزی فرآیندهایی طبیعی هستند که چرخه خواب وبیداری را تنظیم می کنند و تقریبا هر 24 ساعت تکرار شده و توسط یک ساعت شبانه روزی درونی کنترل می شوند. عملکرد نادرست سیستم ساعت شبانه روزی باعث اختلال در الگوی طبیعی خواب می شود. تنظیم مولکولی این سیستم توسط تعدادی از ژن های ساعت انجام می شود که مهم ترین آن ها ژن CLOCK است و یک فاکتور رونویسی را کد می کند که نقش اساسی در تنظیم ساعت شبانه روزی مولکولی دارد. در این مطالعه پلی مورفیسم جایگاه rs1801260 ژن CLOCK در بیماران ایرانی مبتلا به اختلال بی خوابی موردبررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 60 نمونه خون از افراد دارای مشکلات عمقی بی خوابی، ناتوانی در کنترل خواب و خواب نامنظم به عنوان گروه بیمار و 60 نمونه از افراد بدون هیچ گونه سابقه بی خوابی و یا اختلال در خواب به عنوان گروه کنترل به دست آمد. سپس استخراج DNA انجام شده و بررسی پلی مورفیسم با روش ARMS-PCR و با پرایمرهای اختصاصی برای آلل های طبیعی و موتانت انجام شد و نتایج بررسی گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، 50درصد بیماران دارای ژنوتیپ GG، 7/36درصد ژنوتیپ AG و 3/13درصد ژنوتیپ AA بودند. در گروه کنترل نیز فراوانی ژنو تیپ های GG، AG و AA به ترتیب معادل 30درصد، 7/26درصد و 3/43درصد بوده است. همچنین این پلی مورفیسم به طور معنی داری با اختلال بی خوابی در بیماران مرتبط است (p<0.05) و با جنسیت، سن و سبک زندگی بیماران ارتباط معناداری ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهد که پلی مورفیسم rs1801260 و آلل G در این جایگاه ارتباط معنی داری با اختلال خواب داشته و به نظر می رسد که نقش مهمی در بروز این بیماری در جمعیت ایرانی دارد. ازاین رو بررسی ژن CLOCK در افراد بیمار یا مستعد می تواند برای پیشگیری و درمان موثر بیماری کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ریتم شبانه روزی، ژن CLOCK، بی خوابی، پلی مورفیسم، rs1801260
|
  • Asghar Tanomand, Masoumeh Abbasi* Pages 182-190
    Background & Aims

    Pseudomonas aeruginosa is an opportunistic pathogen and most important cause of hospital infections, which causes septicemia and death through various virulence factors such as exotoxin A. In the present study, P. aeruginosa exotoxin A (as a toxic factor) was prepared with the aim of obtaining a new recombinant vaccine candidate and conjugated with gold nanoparticles and its immunogenic effects were evaluated in an animal model.

    Materials & Methods

    Native exotoxin A was first extracted and purified from culture medium of P. aeruginosa by selective sedimentation and dialysis. In order to produce recombinant exotoxin A, genomic DNA of this bacterium was cloned in Escherichia coli using a suitable vector. Gold nanoparticles were prepared using Turkevich method and conjugated to the prepared exotoxin A by electrostatic force. Finally, the size and conjugation were confirmed using electron microscopy and fourier-transform infrared (FTIR) spectroscopy, respectively. Finally, quantitative data were presented in average of three repetitions and standard deviation, as well as qualitative data were presented in frequency (percentage).

    Results

    The obtained results showed that P. aeruginosa exotoxin A can be extracted from the culture medium with relative purity. Also, expression of recombinant protein by E. coli and using of E. coli PET22b vector led to production of recombinant exotoxin A in high concentration. The gold nanoparticles were conjugated with both intrinsic and recombinant exotoxin A. The obtained results showed that the gold nanoparticle is well conjugated with exotoxin A.

    Conclusion

    In general, the present study showed that it is possible to produce recombinant and natural exotoxin A with high concentrations in the laboratory and conjugate it with gold nanoparticles.

    Keywords: Aeruginosa, Exotoxin, Gold Nanoparticles, Pseudomonas, Vaccine
  • Elham Shahhosseini, Vahideh Rahmani* Pages 191-195
    Background & Aims

    Fibroids are solid ovarian tumors, usually originating from connective tissue, that vary in size; from the small size of small nodules on the ovarian surface to large neoplasms weighing several kilograms.

    Case presentation

    a 43-year-old married woman, nulli gravida, without any past medical history,
    who complained of Amenorrhea in six past recent months, was referred to our academic hospital in Tabriz, Iran. According to the size of the abdomen, it was not possible to determine the exact size of the uterus by pelvic examination. The laboratory test was normal, and CA-125 was 79.6. In CTS scan, mild pericardial effusion, massive pleural effusion in the right lung, and a solid cystic mass without a sharp limit with size of 114╳91╳91 mm above the uterus that probably was originated from left adnexa was reported. In the right adnexa, a mural nodule cystic lesian with size of 46╳43 mm with a huge amount of abdominal fluid was revealed. According to the patient's symptoms, resend abdominal distension, pain, and Amenorrhea, and medical imaging after counseling with the patient, she was referred to Hemato-oncologists, and nine sessions of chemotherapy was performed and again referred to CT scan. According to the observations of CT scan and clinical examination, the patient underwent laparotomy and bilateral salpingo-oophorectomy and myomectomy was performed.
    The frozen section result was included fibro-thecoma, Adeno fibroma cyst, and uterine Leiomyoma, and so was benign.

    Conclusion

    In cases of accompanying ovarian mass with ascites and pleural effusion, and abnormal uterine bleeding pattern, it is very important to think about benign ovarian mass differential diagnosis such as Fibrothecoma with Meigs syndrome after removal of the ovarian neoplasm, and there is a prompt resolution of both abdominal and pleural fluid.

    Keywords: Ascites, Benign Ovarian Mass, Meigs Syndrome, Myoma, Pleural Effusion
  • Rahmatollah Parandin*, Faezeh Abbasi Pages 196-205
    Background & Aims

    The studies have shown that some natural components have antidepressant effects. The aim of this study was to investigate the effects of administration of royal jelly as a secretion nutrient derived from the salivary glands of worker bees on some depressive behaviors, total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) level in mice in which depression was induced by Reserpine.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 42 male mice were divided into 6 groups of 7, including control (normal saline), reserpine (negative control), fluoxetine (positive control), and three reserpine groups treated with 100, 200, and 400 mg/kg of royal jelly via the intraperitoneal route. In order to investigate depression, forced swimming and tail suspension tests which are forms of behavioral despair were used. Brain TAC and MDA levels were also determined. The data were analyzed by SPSS statistical software and OneWay ANOVA test at a significance level of p<0.05.

    Results

    Reserpine treatment significantly increased the time of immobility in the forced swimming and tail suspension tests. Royal jelly significantly reduced the immobility time in both behavioral tests at 200 and 400 mg/kg doses. Reserpine treatment significantly decreased brain TAC and increased MDA levels in the brain. Royal jelly at 200 and 400 mg/kg significantly increased brain TAC and reduced the MDA level.

    Conclusion

    It seems that the royal jelly has a significant potential in reducing symptoms of depression and brain oxidative stress, which may be due to its ingredients.

    Keywords: Depression, Male Mice, Oxidative Stress, Reserpine, Royal Jelly
  • Aliasghar Moshtaghie*, Afsoon Shirani, Masoud Fouladgar Pages 206-214
    Background & Aim

    Lead is one of the heavy element and toxic metal with wide uses. It may enter the human body through breathing and skin. On the other hand, magnesium and selenium can play a protective role against lead toxicity with their antioxidant effects. In this study, we investigated the protective role of magnesium and selenium elements on the activities of gamma-glutamyl transferase, aspartic aminotransferase, and alanine aminotransferase in rats poisoned with lead in the short and long term.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 60 male rats were divided into 12 groups of 5 each. First, lead was injected into the rats with concentrations of 280mg/kg and 80mg/kg in periods of 15 and 45 days. In the experimental groups, selenium + lead and magnesium + lead salts were injected. The level of enzyme activity was analyzed using one-way ANOVA and Duncan Test by SPSS version 22 software and evaluated with significant levels of P<0.05, P<0.01, and P<0.001.

    Results

    In both time periods, the simultaneous injection of lead and selenium showed a significant increase in ALT enzyme activity compared to the control group (P values = 0.01 and 0.05, respectively), but no significant changes were observed in AST and GGT enzymes. (P>0.05). In the groups receiving lead and magnesium simultaneous, no significant changes in ALT and AST enzymes activity were observed compared to the control (p>0.05). In the long term, in the groups receiving lead and magnesium, a decrease in AST activity alone was observed (p<0.001). In the same period, in the groups receiving selenium, a decrease in GGT activity alone was observed (P<0.05).

    Discussion

    According to the obtained results, it is expected that magnesium has the ability to protect the liver against lead poisoning, however, in the case of recipients of selenium along with lead, the effects of poisoning exacerbation were observed.

    Keywords: Lead, Liver Enzymes, Magnesium, Rat, Selenium
  • Ali Soleymani, Sahand Lotfzadpak, Mahsa Behnemoon, Reza Hajizadeh* Pages 215-222
    Background & Aims

    Considering the high rate of fasting in the month of Ramadan among patients with cardiovascular diseases, in this study we decided to compare the rate of hospitalization due to decompensated heart failure and fasting in the month of Ramadan with other months.

    Materials & Methods

    1315 patients with heart failure admitted in Ayatollah Taleghani and Seyyed al-Shohada Hospitals in Urmia, Iran in Ramadan, Sha'ban and Shawwal months, with LVEF above 35% and below 50% were examined, and their files were extracted from hospital archive. Demographic and clinical information, the number of hospitalizations with uncompensated heart failure, and the variables related to the patients were compared using statistical tests.

    Results

    The average age of hospitalized patients in Ramadan, one month before Ramadan and the month after Ramadan was 71.966±13.39, 72.46±13.20 and 72.72±12.84 years, respectively. Out of 1315 patients with uncompensated heart failure, 410 (31.2%) were admitted in the Ramada, 499 (37.9%) were admitted before Ramadan, and 406 (30.9%) patients were admitted after Ramadan, which was not significant statistically.

    Conclusion

    The results of our study showed that in patients with LVEF above 35%, fasting does not increase hospitalizations due to uncompensated heart failure, and the number of hospitalizations in these patients does not increase significantly during Ramadan.

    Keywords: Fasting, Ramadan, Uncompensated Heart Failure
  • Delaram Gholamalaian, Maryam Zare* Pages 223-234
    Background and Aims

    Circadian rhythms are natural processes that regulate the sleep-wake cycle and are repeated approximately every 24 hours and controlled by an internal circadian clock. Incorrect functioning of the circadian clock system disrupts the normal sleep pattern. The molecular regulation of this system is done by several clock genes, the most important of which is the CLOCK gene that encodes a transcription factor that plays a central role in regulating the molecular circadian clock. In this study, the rs1801260 polymorphism of the CLOCK gene was investigated in Iranian patients with insomnia.

    Materials and methods

    In this study, 60 blood samples were collected from people with profound problems of insomnia, inability to control sleep and irregular sleep as the patient group and 60 samples from people without any history of insomnia or sleep disorder as the control group. Then DNA was extracted and rs1801260 polymorphism was assessed by ARMS-PCR using specific primers for normal and mutated alleles and the results were analyzed.

    Results

    According to the results, 50% of patients had GG, 36.7% had AG and 13.3% had AA genotype. In the control group, the frequency of GG, AG and AA genotypes was 30%, 26.7% and 43.3%, respectively. Also, this polymorphism is significantly associated with insomnia in patients (p<0.05) and has no significant relationship with gender, age and lifestyle of patients.

    Conclusion

    These findings show that the rs1801260 polymorphism and the presence of the G allele in this position have a significant relationship with sleep disorder and it seems to play an important role in occurrence of insomnia in the Iranian population. Therefore, checking the CLOCK gene in patient or susceptible people can be helpful for effective prevention and treatment of the disease.

    Keywords: Circadian Rhythm, CLOCK Gene, Insomnia, Polymorphism, rs1801260