فهرست مطالب

پژوهش های سیاسی و بین المللی - پیاپی 47 (تابستان 1400)

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 47 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • محمد انسان دوست، صمد قائم پناه*، حسن شمسینی غیاثوند صفحات 1-24
    بعد از انقلاب اسلامی جریان های مختلف فکری- سیاسی شکل گرفتند. این جریان ها در چهار دهه گذشته با توجه به مقتضیات داخلی و خارجی با دگردیسی در همه ابعاد از جمله نگرش به موضوعات روز همچون دموکراسی، حقوق بشر و... مواجه بوده اند. سوال اصلی این است که چه دلایلی باعث دگردیسی و گسست فکری جریان اصلاح طلب به لیبرالیسم فرهنگی و اجتماعی شده است. جریان اصلاح طلب که تداوم جریان چپ اسلامی دهه های گذشته جمهوری اسلامی است با این سیر تحول معنایی مواجه بوده است. جریان اصلاح طلب به خصوص در دو دهه گذشته با توجه به تحولات داخلی همچون قشربندی جمعیتی، افق معنایی روشنفکران دینی، توسعه اقتصادی و  حضور زنان در سپهر عمومی و همچنین تحولات جهانی همچون امواج جدید دموکراسی، دموکراسی اجتماعی، گسترش لیبرالی دموکراسی و سبک زندگی نوین نگرش خود نسبت به همه عرصه ها از جمله لیبرالیسم فرهنگی و دموکراسی اجتماعی تغییر داده است.
    کلیدواژگان: جریان های سیاسی، اصلاح طلب، جهانی شدن، لیبرالیسم فرهنگی
  • علی اکبر طارمی، افشین زرگر*، حسینعلی نوذری صفحات 25-45
    انقلاب اسلامی ایران به واسطه اهداف متخذه از سوی رهبران، بسترساز شکل گیری جمهوری اسلامی گردید. نظامی که مفاهیمی همچون؛ اعتماد، مشارکت و هنجار را در خود نهفته دارد. مفاهیمی که، از شاخص های اصلی سرمایه اجتماعی به حساب می آیند. در واقع هدف گذاری رهبران انقلاب اسلامی، بر پایه بهره گیری از سرمایه اجتماعی موجود نسبت به خود، در مقابل حکومت پهلوی، صورت پذیرفته است.پرسش آن است که جایگاه سرمایه اجتماعی در نظام جمهوری اسلامی ایران چگونه است؟ و چه بستر و بهره ای از آن در جهت اهداف صورت گرفته است؟ یافته ها نشان می دهد؛ علیرغم نقش اساسی سرمایه اجتماعی در پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام، سرمایه اجتماعی و شاخص های آن با عدم ثبات در بهره گیری همراه بوده است. در واقع بازنگری و توجه به ضرورت سرمایه اجتماعی در برنامه ریزی امور به عنوان پشتوانه مطمینی، مورد هدف است. بر این اساس با بهره گیری از روش تحلیلی- تبیینی به بررسی موضوع خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، سرمایه اجتماعی، ارزش ها، مشارکت و سیاستگذاری
  • سید محمد ابراهیمی حسینی، علی اصغر داودی*، سعید گازرانی صفحات 47-71
    نوگرایی دینی در ایران پس از ظهور اندیشه های فلسفی جدید در غرب و متاثر از ورود بارقه های مدرنیته به کشور پدید آمد. هرچند پیشرفتهای فناورانه و مظاهر تمدن غرب نگاه ها را به خود متمایل کرده بود، اما برای عده ای روح و مبانی فلسفی و ایدیولوژیک اندیشه های نوآورانه آن دیار جذابیت افزون تری یافته بود. نهضت مشروطه نیز افق این چشم انداز و دورنگاهی را وسیع تر و امیدوارانه تر کرد و زمینه را برای ظهور طیف متنوعی از نوگرایان دینی فراهم آورد؛ گروهی که در پی پالایش دین از زواید و خرافات بودند، تا اشخاص و جماعت هایی که در مبانی و اصول دین و مذهب تشکیک کردند و به زعم خود در پی پاک دینی بودند. هدف این مقاله، تبیین مبانی معرفتی و چگونگی شکل گیری پارادایم نوگرایی دینی در ایران است؛ با این فرض که نوگرایی دینی در ایران به عنوان سنتز چالش سنت و تجدد از میان گفتمان های فعال پس از مشروطه سر برآورد.
    کلیدواژگان: نوگرایی دینی، سنت، مدرنیته، احیاگری دینی، اصلاحگری دینی، روشنفکری دینی
  • قاسم اربابی، رحمت حاجی مینه*، یاسر کهرازه صفحات 73-92
    امروزه نقش بنادر به عنوان همه گیرترین راه ترانزیت تجاری از اهمیت شایانی در مناسبات سیاست خارجی کشورها در جهان سیاست برخوردار شده است و کشور ایران نیز از این مهم مستثنی نیست. بر این اساس این پژوهش با هدف ارزیابی و تحلیل ظرفیت ها و تاثیر بندر چابهار در اتخاذ رویکردهای سیاسی ایران در منطقه و نظام بین الملل انجام شده است ضمن اینکه فرصت ها و چالش های پیش رو را از منظر ژیوپلیتیک انتقادی تبیین می نماید. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و با تاکید و استناد به گزارش ها و اسناد سیاسی و تجاری می باشد. داده های این پژوهش حاکی از آن است یکی از اساسی ترین معیارهای مناسبات سیاسی منطقه ای و بین المللی کشور ایران در خصوص کشورهایی چون پاکستان، هند، چین و افغانستان بر اساس سیاست های توسعه ای بندر چابهار تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: بندر چابهار، سیاست خارجی، روابط بین الملل، ژئوپلیتیک انتقادی، منطقه گرایی
  • جواد عزیزی، خیرالله پروین*، مصطفی سراجی صفحات 93-112
    شورای حقوق بشر به عنوان رکن فرعی مجمع عمومی، جایگزین کمیسیون حقوق بشر شد. سازمان ملل با ایجاد این نهاد ثابت نمود که برای مسایل مربوط به بهبود وضعیت حقوق بشر جهانی و ارتقای احترام جهانی برای حمایت از حقوق بشر و آزادی های اساسی اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. از جمله ویژگی های شورای حقوق بشر می توان به امکان تعلیق عضویت کشورهای ناقض حقوق بشر و ایجاد سازوکار بررسی دوره ای جهانی، (UPR) و مطالعه جزییات مربوط به نظارت بر نقض حقوق بشر در جهان اشاره نمود. به نظر می رسد که شورا علیرغم تلاش های فراوانی که در زمینه حقوق بشر به عمل آورده، هنوز نتوانسته به جایگاه و غایت اصلی خویش که در دفاع از حقوق بشر در کشورها و منطقه خاورمیانه است، برسد. از جمله عواملی که به عنوان مانع و کاستی در مقابل تحقق اهداف شورای حقوق بشر قرار گرفته می توان به جهان شمولی حقوق بشر، نسبیت فرهنگی، فقدان سازوکارهای اجرایی، ملاحظات سیاسی و ناعدالتی و موضع گیری برخی کشورها در مقابل شورای حقوق بشر را نام برد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، شورای حقوق بشر، کمسیون حقوق بشر، مکانیسم ادواری جهانی
  • شیدا شفیعی لطف آبادی، علی رحمانی فیروز جاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 113-128
    یکی از مولفه تاثیرگذار در رفتار انتخاباتی، مولفه قومیت است. هدف این مقاله نقش قومیت در رفتار انتخاباتی اجتماعات چند قومیتی می باشد. روش پژوهش کیفی و کمی بوده که جامعه آماری آن را در بخش کیفی30 نفر(روش سرشماری) از اساتید جامعه شناسی، اعضای شورای شهر بجنورد و شیروان، کارشناسان خبره استانداری بودند و در بخش کمی از مجموع جمعیت 976 هزار نفری استان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی حدود 650 هزار نفر قادر به رای دادن بودند؛ طبق جدول مورگان (1972) تعداد 384 نفر(روش تصادفی طبقه ای) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه 35سوالی محقق ساخته بود. جهت تجزیه وتحلیل آماری از روش تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 19 و روش مدل ساختاری با نرم افزار LISREL نسخه 8/8 استفاده گردید. نتایج نشان داد، قومیت، جایگاه اجتماعی و مصرف رسانه افراد بر رفتار انتخاباتی اجتماعات چند قومیتی اقوام تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: قومیت، رفتار انتخاباتی، تعاملات افراد با سایر اقوام، احساس نابرابری اجتماعی، استان خراسان شمالی
  • انسیه حاجی محمد، منصور عطاشنه*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 129-145
    رشد تکنولوژیک کشورهای درحال توسعه، علاوه بر ایجاد بازارهای جدید، فرایندهای تولید و نوآوری را متحول ساخته است. از سوی دیگر موجب بالا بردن قدرت رقابت و افزایش صادرات محصولات صنعتی آنها به بازارهای جهان گشته و مزیت های نسبی ممالک پیشرفته را مورد تهدید قرار داده است. جهانی شدن رقابت های تجاری، سبب گردیده کشورهای توسعه یافته برای حفظ قدرت رقابت و سهم خود در بازارهای بین المللی به استراتژی های دیگری روی آورند که اساس آنها حمایت از حقوق مالکیت معنوی می باشد. هدف نگارنده در مقاله حاضر بررسی نقش حقوق مالکیت فکری در تجارت بین الملل کشورهای درحال توسعه است و به دنبال پاسخگویی به این سوال است که نقش حقوق مالکیت معنوی در رونق اقتصادی و تجارت بین المللی کشورهای درحال توسعه چیست؟ در پاسخ به سوال فوق این فرضیه مطرح می شود که حقوق مالکیت معنوی در شرکت های دانش بنیان نقش موثری در توسعه اقتصادی کشورهای درحال توسعه بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت معنوی، تجارت بین الملل، کشورهای درحال توسعه، سازمان تجارت جهانی
  • بیژن امیری، امیرهوشنگ میر کوشش*، احسان رازانی صفحات 147-160

    امنیت جهانی دارای مبانی و چهارچوب هایی می باشد به طوریکه برای حفظ امنیت جهانی هرگونه تلاش امنیتی، در راستا و جهت حفاظت از ارزش های امنیت جهانی یا جلوگیری از تضعیف آن است. با فروپاشی نظام دو قطبی و تحول در نظام بین الملل مفهوم و مبانی امنیت جهانی دچار تحولاتی شد که تضعیف این مبانی تبعات بسیاری در پی داشت. در پرتو تحولات امنیت جهانی که بازیگرانی جدید از جمله افراد، سازمان های غیردولتی، جنبش های اجتماعی و هویت ها وارد عرصه بین المللی شدند وحیطه تهدیدات امنیت جهانی گسترش یافت. در این مقاله ضمن توضیح مبانی و چهارچوب های امنیت جهانی، تهدیدات مبانی امنیت جهانی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته تا تبیینی مناسب از وضعیت امنیت جهانی و تهدیدات آن به دست آید.

    کلیدواژگان: امنیت بین المللی، تهدیدات امنیت بین الملل، امنیت جهانی، همکاری بین المللی، امنیت در ارزش های بین الملل
  • حمید بذرپاچ، جلیل مالکی*، حسن پاشازاده، محمدرضا مجتهدی صفحات 161-181

    در این مقاله، با هدف نقش نظم مومی و بررسی آن در اجرای احکام دادگاه های خارجی براساس حقوق انگلیس و ایران، سعی در ارایه دیدگاه های متفاوتی خواهیم داشت. حقوقدانان کشورهای مختلف در بررسی قواعد و نهادهای حقوقی، مفهوم نظم عمومی را شناسایی کرده و آن را ضابطه ای برای تحدید اراده افراد می دانند. با این حال، در مورد ماهیت مفهوم نظم مومی اتفاق نظری ندارند و شناخت حقیقت آن را با دشواری مواجه کرده است. باید دانست که برخلاف برخی تصورات، عنوان نظم عمومی یک قاعده نیست و مفهوم حقوقی محسوب نمی شود بلکه یکی از ویژگی های اصلی زندگی اجتماعی است که در سیستم قضایی از آن به عنوان الگویی جهت ایجاد یکپارچگی اداری استفاده می شود. با این حال باید ادعا کرد که امروزه اجرای احکام دادگاه های خارجی در امورمدنی در نظام حقوقی ایران، پذیرفته شده و در مواردی به صدور دستور اجرای حکمی که در امور مدنی موردنظر است.

    کلیدواژگان: نظم عمومی، اجرای احکام خارجی، قوانین ایران. قانون انگلیس
  • ژیلا محدث شکوری گنجوی، حجت الله ابراهیمیان*، تهمینه عدالت جو صفحات 183-203
    موضوع مقاله، بررسی تاثیر جهانی شدن بر حاکمیت ملی ایران است. بنابراین سوال پژوهش این است که جهانی شدن چه تاثیری بر حاکمیت ملی ایران دارد؟ جهانی شدن، حاکمیت های ملی را در مواردی از قبیل کاهش اهمیت مرز های سیاس، محدود می سازد، ولی در عین حال می تواند فرصت هایی برای تقویت آنها نیز در اختیار ‎گذارد. روش تحقیق به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی- تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان داد که جهانی شدن، حاکمیت های ملی را در مواردی از قبیل کاهش اهمیت مرز های سیاسی، محدود می سازد و اثرات محدود کننده نسبت به قواعد و اصول حقوق عمومی را در پی خواهد داشت. اگرچه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران موضوع استقلال را در کشور مطرح کرده و نگاه ایدیولوژی و اسلامی دارد اما در عین حال نسبت به تحدید حاکمیت دولت ایران بی تاثیر نیست
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حاکمیت دولت، حقوق عمومی
  • عبدالرسول عباسی نصرآباد سفلی، کرامت الله راسخ*، مجیدرضا کریمی صفحات 205-224
    هدف مقاله بررسی تاثیر سیاست اسکان اجباری عشایر بر ساختار اجتماعی قوم لر استان کهگیلویه و بویراحمد در عصر پهلوی است. روش بررسی این مطالعه تاریخی است که از کتب و مدارک منثور و منظومی که از دوره های گذشته به جای مانده استفاده شده است. نتایج بررسی حاکی از آن است که سیاست اسکان قبایل به قیمت فقیرتر شدن افراد کوچ نشین و نیز تقلیل تولید چارپایان تمام شد؛ بسیاری از افراد قبایل تنها منتظر مرگ رضاشاه بودند تا مهاجرت های خود را از سر بگیرند؛ اگر قبیله ای با سیاست دولت مخالفت می کرد به نحو وحشیانه ای سرکوب می گردید. سیاست اسکان اجباری خسارات فراوانی بر مردم وارد کرد، عوامل حکومت سیه چادرها را آتش می زدند تا مردم را وادار به اسکان کنند، اما مردم به غارها پناه می بردند و دراین بین دام آنها که زندگی عشایر به آنها وابسته بود از بین می رفت.
    کلیدواژگان: ساختار اجتماعی، قوم لر، سیاست عشایری پهلوی، اسکان عشایر
  • عبدالعلی کیاپاشا، سید فرشید جعفری پایبندی*، حسن عیوض زاده اردبیلی، اصغر پرتوی صفحات 225-247
    این مقاله درصدد بررسی اهمیت و جایگاه نقش هویت در توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با آسیای میانه بر اساس رهیافت سازه انگاری است. سوال اصلی پژوهش این است که جایگاه هویت از عناصر مشترک تمدنی از قبیل جغرافیای مشترک، تاریخ، آداب و رسوم، فرهنگ، مذهب، زبان بر اساس رهیافت سازه انگاری چه تاثیری در توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با منطقه آسیای میانه می تواند داشته باشد؟ فرضیه پژوهش این است که جایگاه هویت (وجود عناصر وارث تمدنی مشترک)، براساس رهیافت سازه انگاری در توسعه روابط ایران با کشورهای آسیای میانه که هر یک از کشورها مشکلات خاص خود را دارند. اگرچه در برخی موارد تاثیر منفی داشته است، نقش مثبتی را در همگرایی و توسعه روابط میان ایران با آسیای میانه داشته باشد. نتایج محقق نشان می دهد کشورهای آسیای میانه بتوانند از حصر خشکی و ایران علاوه بر بازار آسیای میانه و منابع سرشار از انرژی و کانی های مختلف منطقه بتواند از طریق اوراسیا به اروپا متصل شود و از نفوذ تروریسم و قاچاق و استعمارگران جلوگیری و ضریب امنیت طرفین تضمین شود. روش تحقیق علی و معلولی توام با توصیفی و تحلیلی بوده است.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، هویت، سوق الجیشی، ترانزیت، استراتژیک، هسته ای
  • علی شکری، علی شیاری*، محمد یوسفی جویباری صفحات 249-272
    پیشگامان فکری آن دسته از اندیشه‎ورزان آذربایجان هستند که در تکوین شاکله فکری ناسیونالیسم ملی و هویت ایرانی نقش‎آفرین بوده‎اند و در این راستا با نظام سنتی و استبدادی حاکم و نیروهای حافظ آن مخالفت نموده و خواهان حاکمیت قانون شدند. با این فرضیه که نقش آذربایجان در تکوین و تحول ناسیونالیسم در ایران چگونه است.  این ایده‎ها و افکار از آذربایجان برخاسته بود ولی نگاه محلی نداشت بلکه خواهان کشوری به نام ایران با این ویژگی‎ها بود. ناسیونالیسم ایرانی، صرف نظر از بهره گیری اش از گذشته پیشامدرن ایران، مدرن است و همزاد گریزناپذیر مدرنیته ایرانی و آغازین مراحل آشنایی ایرانیان با دنیای مدرن است. هدف از این مقاله تاثیر و نقش مثبت آذربایجان به طور مستقیم و گاها غیر مستقیم  بر روند مدرن سازی ناسیونالیسم ایرانی گذاشته، می باشد. در این مقاله به نظرات و افکار اندیشمندان بزرگی چون آخوندزاده، مستشارالدوله تبریزی، طالبوف و تقی زاده را مورد بررسی قرار خواهیم داد
    کلیدواژگان: آذربایجان، ناسیونالیسم مدرن، آخوندزاده، طالبوف، تقی زاده، مستشارالدوله، ایران
  • غلامرضا رادمهر، محمدحسین ناظمی اشنی*، سید علیرضا حسینی صفحات 273-293

    یکی از مباحث مهم و اساسی در هر مکتب و نظام اجتماعی، تبیین وظیفه دولت در عرصه فعالیت های اقتصادی و تامین معاش مردم است و این مهم از دیر زمان مورد توجه دانشمندان و حقوقدانان بوده است. سوال اصلی این است که دولت در تامین رفاه شهروندی چه وظایفی را بر عهده دارد؟ فرضیه ای که در پاسخ به این سوال اثبات خواهد شد این است که؛ دولت رفاه تعهد دارد از درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایت های مالی شهروندان را فراهم نماید. مقاله حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و به روش کتابخانه ای نگاشته شده است. هدف مقاله حاضر بررسی تعهدات و وظایف دولت رفاه در تامین رفاه شهروندان می باشد و درنهایت به این نتیجه رسیده است که طبق منشور حقوق شهروندی و قانون اساسی وظیفه دولت تامین حقوق اساسی جهت رفاه شهروندان است.

    کلیدواژگان: دولت رفاه، منشور شهروندی، حقوق اساسی، قانون اساسی
  • مجیدرضا رجبی، حسین مفتخری*، علیرضا مرادی صفحات 295-316
    یکی از مباحث مهم فلسفه نظری تاریخ و جامعه شناسی نقش انسان به معنای مجموع ویژگیهای روحی و جسمی در در نظر گرفته شده است. نقش انسان در شناخت تاریخ و وقایع تاریخی بیش از نیمی از علت و علل وقایع تاریخی را شامل می شود. به همین دلیل شناخت تاریخ جوامع بخصوص ایران که همواره حول محور شخص پادشاه به عنوان قدرت مطلق و یا ظل الله از باستانی ترین دوره های تاریخی  تا دوره معاصر تداوم داشته است به کمک تحلیل روانشناختی دو پادشاه اخر می تواند پاسخی در خور به بسیاری از پرسش ها باشد. آشنایی با سنت، عقاید، باورهای دیرینه، تربیت، عقلانیت و در نهایت اراده در دستگاه روانشناسی «تحلیل رفتار متقابل» با نام پیش نویس زندگی، والد، کودک، بالغ  به ما کمک می کند تا دلایل کنش و واکنش شخص مورد تحلیل را در ذیل این دستگاه مورد توجه قرار دهیم
    کلیدواژگان: پیش نویس زندگی، کودک، والد، بالغ، سلطنت، حاکمیت، نخست وزیران
  • محمد صید، ایرج ساعی ارسی*، احسان رحمانی خلیلی صفحات 317-330

    در این تحقیق به توصیف فرار مالیاتی در ایران از منظر جامعه شناسی سیاسی(مورد مطالعه شهر تهران) پرداخته شده است. فرض شده است عواملی همچون احساس محرومیت نسبی، آگاهی عمومی، مشارکت عمومی و پایبندی دینی بر فرار مالیاتی در ایران تاثیرگذار هستند. تحقیق حاضر از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی و از نظر شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی می‏باشد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss در دو بخش توصیفی و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد: بین آگاهی عمومی و فرار مالیاتی همبستگی معناداری وجود دارد. ولی بین اعتماد اجتماعی و مشارکت عمومی با فرار مالیاتی رابطه معناداری مشاهده نشد. همچنین یافته ها نشان داد که متغیرهای آگاهی عمومی، پایبندی دینی و احساس محرومیت نسبی به میزان 6 درصد قادر به پیش بینی فرار مالیاتی می باشند.

    کلیدواژگان: احساس محرومیت نسبی، آگاهی عمومی، فرار مالیاتی، مشارکت عمومی
  • محمد رضوانی راد، ابوالفضل رنجبری*، ناصر رهبر فرش پیرا صفحات 331-348
    یکی از مهمترین نگرانی کشورها چه در عرصه داخلی و چه در عرصه نظام بین الملل بحث « امنیت» می باشد. این باعث گردیده است که دولت ها به تبع نیازهای داخلی شرایط جغرافیایی و ژیوپلیتیک و نیز تحت تاثیر ساختار و عملکرد نظام بین المللی جهت گیری ها و استراتژی های خاصی را به منظور حفظ امنیت و تحقق هدف ها و منافع ملی خویش برگزینند. از جمله این استراتژی ها ، استراتژی اتحاد و ایتلاف می باشد. که نمونه بارز آن، پیمان« ناتو» است. با این سوال که آیا ناتو می تواند نقش خود را در تحولات مهم بین المللی به خوبی ایفا نماید؟ معمولا دخالت های بی مورد ناتو در جنوب شرق آسیا و قفقاز و ادعاهای خود در خصوص داشتن سلاح های شیمیایی کذب و بی اساس بوده و سعی در سیطره ی و نفوذ خود در خاورمیانه را دارد.
    کلیدواژگان: ناتو، سازمان های بین المللی، جنگ سرد
  • مرتضی بدری، کمال پولادی*، علی اشرف نظری صفحات 349-369
    خاستگاه اندیشه سیاسی معاصر در ایران دوره مشروطیت است. اندیشه سیاسی قبل از انقلاب اسلامی با متدلوژی اندیشه سیاسی عقلانیت محور و انتقادی  زاویه اساسی داشته است. مشخصه اصلی این نوع از اندیشه، وجود مجموعه ای دارای نظم از ایده هاو ایده آل ها که دارای عناصر ثابت و ایستا بود که در ارتباط منظم ونه لزوما منطقی متقابل بودند. مشکل ماهوی در اندیشه سیاسی تحقیق حاضر  در چارچوب عناصر ثابتی از ایدیولوژی ها با تکیه بر زمان ادواری برای حل مسایل کلان قابل بحث است. فرض اصلی عدم وجود منطق حاکم بر اندیشه سیاسی متعارف و ذهنیت منظم در تفکر سیاسی بود. در این روش فکری، بسیج توده ها و تحریک اجتماعی بعنوان اصل اساسی برای تغییرات سیاسی- اجتماعی بعنوان اصول کمی و نه کیفی اندیشه سیاسی اندیشمندان مورد توجه است. شناخت و تاکید بر عدم وجود الگوی منحصربفرد در حوزه اندیشه سیاسی بواسطه تلقی کلاسیک ازایدیولوژی بعنوان هدف تحقیق مورد بحث قرار می گیرد
    کلیدواژگان: ایدئولوژی زدگی، بسیج توده ای، جامعه آرمانی، اندیشه التقاطی
  • عزیز حیدری کیا، فریدون اکبرزاده*، حسین کریمی فرد، لنا عبدالخانی صفحات 371-403
    نوشتار حاضر با هدف بررسی نقش نفت در ساختار اقتصادی استان خوزستان آماده شده است. پرسش اصلی این است که آیا نفت در ساختار اقتصادی استان خوزستان نقش دارد؟ منابع طبیعی در اصل نعمت محسوب می شوند و می توانند به عنوان محرک اولیه چرخه تولید ثروت را به حرکت درآورند و نفت به عنوان یکی از این محرک ها در ساختار اقتصادی کشورها نقش اساسی دارد. روش به کار گرفته شده توصیفی از نوع کمی - کیفی می باشد، برخی داده ها از مراجعه به کتب و آثار دیگر محققان به دست آمده است و برخی از تحلیل کمی برخاسته از داده های کیفی است؛ برخی از داده ها نیز از مصاحبه با 18 نفر از کارشناسان و مسیولین در ارتباط با چگونگی استفاده از نقش نفت بر ساختار اقتصادی گرفته شده و با انتخاب کدهای مصاحبه به تحلیل مصاحبه ها پرداخته می شود، همچنین در ادامه تحقیق از تکنیکswot  جهت شناسایی نقاط قوت، ضعف، توانمندی ها و تهدیدهای استان بهره گرفته شده است، ماحصل یافته ها نشان داد که نفت می تواند نقش بالفعل و بالقوه ای بر ساختار اقتصادی استان خوزستان داشته باشد.
    کلیدواژگان: نقش، نفت، ساختار اقتصادی، استان خوزستان
  • علی منصورلکورج، اصغر عباسی*، علی قربانی صفحات 405-419
    مقاله در صدد است ضمن احصاء موارد بی کیفری بزهکاران در نظام کیفری ایران و اسناد بین المللی ، آنها را مورد بررسی و تحلیل قرار داده تا به این مساله اشاره کرده باشد که بی کیفری در مواردی می تواند مذموم باشد . بر آن شدیم تا ضمن بیان موارد بی کیفری در حقوق ایران (عفو ، مرور زمان ، فوت محکوم علیه ، نسخ قانون ، گذشت شاکی ، توبه مجرم و اعمال قاعده درا) ، در ادامه رویکر آیین دادرسی کیفری در حوزه بین الملل نسبت به این دسته از بزهکاران را مطرح نموده و در آن به آیین دادرسی چند نمونه از دادگاه هایی که پس از جنگ های جهانی اول و دوم به بزه متهمان رسیدگی کرده، اشاره و نهایتا بی کیفری را در اساسنامه دادگاه کیفری بین المللی بیان خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بی کیفری، بزهکاران، دادگاه کیفری، بین الملل
|
  • Mahommad Ansandoost, Samad Ghaempanah *, Hasan Shamsini Ghiasvand _ Pages 1-24
    After the Islamic Revolution, various intellectual-political factions were formed. In the last four decades, due to domestic and foreign needs, these factions have faced transformation in all dimensions including attitudes to current issues such as democracy, human rights, and women's rights. The main question of this research is: what are the reasons for the transformation of the reformist faction to cultural and social liberalism? The current reformist faction, which is a continuation of the Islamic left faction of the Islamic Republic in the past decades, has faced this semantic evolution. Reformist faction, especially in the last two decades due to internal developments such as demographic stratification, the semantic horizon of religious intellectuals, economic development and the presence of women in the public sphere, global developments such as the new waves of democracy, social democracy, the expansion of liberal democracy and the new lifestyle have changed their attitudes towards all areas, including cultural liberalism and social democracy
    Keywords: Iran, Political Faction, Reformists, Globalization, Cultural Liberalism
  • Ali Akbar TAROMI, Afshin Zargar *, Hoseinali Nowzari Pages 25-45
    The Islamic Revolution of Iran became bedrock of formation of the Islamic Republic due to its leaders’ goals that includes concepts such as trust, participation and norm, which are considered as the main indicators of social capital. Actually, it is the goal setting of the leaders, based on using the existing social capital towards themselves, against the Pahlavi government. The question is, what is the position of social capital in the Islamic Republic of Iran? And what is the benefit of it in the direction of goals? Findings show that despite the fundamental role of social capital in the victory of the Islamic Revolution and the establishment of the system, social capital and its indicators has been associated with instability in use. In fact, reviewing the necessity of social capital in planning affairs as a reliable support is inevitable. Accordingly, we will examine the issue by the analytical-explanatory method
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Social capital, Values, Participation, Policy-Making
  • Seyed Mohamad Ebrahimi Hoseini, Ali Asghar Davoodi *, Saeed Gazerani Pages 47-71
    Religious modernity in Iran arose after the emergence of new philosophical ideas in the West and was influenced by the arrival of sparks of modernity in the country. Although the technological advances and manifestations of western civilization had attracted attention, but for some the spirit and philosophical and ideological foundations of the innovative thoughts and ideas of that land had become more and more attractive. The constitutional movement also broadened the horizons of this vision and provided the ground for the emergence of a diverse range of religious modernists; A group that sought to purify religion from extremes and superstitions, to individuals and groups who doubted the principles of religion and believed in purity. The purpose of this article is to explain the epistemological foundations and how the paradigm of religious modernity was formed in Iran; Assuming that religious modernity in Iran emerged as a synthesis of the challenge of tradition and modernity from active post-constitutional discourses.
    Keywords: Religious Modernity, tradition, modernity, Religious Revival, Religious Reform, Religious Intellectualism
  • Ghasem Arbabi, Rahmat Hajimineh *, Yaser Kahrazeh Pages 73-92
    Today, the role of ports as the most pervasive route of trade transit is of great importance in the foreign policy relations of countries in the world of politics, and Iran is no exception. Accordingly, this study was conducted with the aim of evaluating and analyzing the capacities and impact of Chabahar port in adopting Iran's political approaches in the region and the international system It also explains the opportunities and challenges ahead from a critical geopolitical perspective. The method of this research is descriptive-analytical and the method of collecting library information is by emphasizing and citing political and commercial reports and documents. The findings of this study indicate that one of the most basic criteria of regional and international political relations of Iran regarding countries such as Pakistan, India, China and Afghanistan is explained based on the development policies of Chabahar port.
    Keywords: Chabahar port, Foreign policy, international relations, Critical Geopolitics, Regionalism
  • Javad Azizi, Khairullah Parvin *, Mostafa Seraji Pages 93-112
    The Human Rights Council (UNHRC) replaced the UNCHR as a subsidiary of General Assembly. The United Nations has demonstrated its special importance for issues related to improving global human rights situation and promoting universal respect for human rights protection and fundamental freedoms. It is responsible for fulfilling its human rights obligations. Among features of the UNHRC are possibility of suspending membership of countries violating human rights and establishing a mechanism for reviewing the Universal Periodic Review (UPR) and studying details of monitoring human rights violations. Despite its many efforts in human right’s field, UNHRC has not yet been able to reach its main position and goal, which is to defend human rights in countries and Middle East region. Among factors that stand in way of achieving the UNHRC goals are universality of human rights, cultural relativism, lack of enforcement mechanisms, political considerations and injustice as well as the stance of some countries against the UNHRC.
    Keywords: Human Rights, Human Rights Council, Human Rights Commission, Global Periodic Mechanism
  • Sheyda Shafiei Lotfabadi, Ali Rahmani Firoozjah *, Ali Asghar Abbasi Asfajir Pages 113-128
    One of the influential components in electoral behavior is the ethnicity component. The article aims to study the role of ethnicity in the electoral behavior of multiethnic communities. The authors have used qualitative and quantitative methods. The statistical population was 30 people in the qualitative section (census method) of sociology professors, members of Bojnourd and Shirvan city councils, provincial experts, and in a small part of the total population of 976 thousand people in the 11th election. About 650,000 people were able to vote in the Islamic Consultative Assembly, and according to Morgan (1972), 384 people were elected (stratified random sampling method). For statistical analysis, the factor analysis method was used using SPSS software version 19 and the structural model method was used using LISREL software version 8.8. The results showed that ethnicity, social status, and media consumption of individuals have a significant effect on the electoral behavior of multiethnic ethnic communities.
    Keywords: ethnicity, Electoral Behavior, Interactions with Other Ethnicities, Feeling of Social Inequality, North Khorasan Province
  • Ensiyeh Hajimohammad, Mansour Atashaneh *, Abo Mohammad Asgarkhani Pages 129-145
    The technological growth of developing countries, creating new markets, has transformed production and innovation processes. On the other hand, it has increased the competitiveness and increased the export of their industrial products to world markets and has threatened the comparative advantages. The globalization of trade competition has led developed countries to pursue other strategies based on intellectual property rights to maintain their competitiveness and share in international markets. The purpose of this article is to examine the role of intellectual property rights in the international trade of developing countries and to answer the question, what is the role of intellectual property rights in the economic prosperity and international trade of developing countries? In response to the question, it is hypothesized that intellectual property rights in knowledge-based companies play an effective role in the economic development of developing countries.
    Keywords: intellectual property rights, International trade, developing countries, WTO
  • Bijan Amiri, Amir Hooshang Mirkoshesh *, Ehsan Razani Pages 147-160

    Global security has principles and frameworks that in order to maintain global security, any security effort is aimed at protecting the values ​​of global security or preventing its weakening. With the collapse of the bipolar system and the change in the international system, the concept and foundations of global security underwent changes that weakened these foundations and had many consequences. In the light of global security developments, new actors such as individuals, NGOs, social movements and identities entered the int er na ti o n al arena and the scope of global security threats expanded. In this article, while explaining the principles and frameworks of global security, the threats of the principles of global sec u ri ty have been studied and analyzed in order to obtain a proper explanation of the global security situation and its threats.

    Keywords: International Security, International Security Threats, Global Security, international cooperation, Security in International Values
  • Hamid Bazrpach, Jalil Maleki *, Hasan Pashazadeh, Mohammad Reza Mojtahedi Pages 161-181

    In this article, with the aim of examining the role of public order and its studying in the implementation of foreign court rulings based on British and Iranian law, we will try to present different perspectives. In examining the rules and legal institutions, jurists of different countries recognize the concept of public order and consider it as a criterion for limiting the will of individuals. However, they do not agree on the nature of the concept of public order and have found it difficult to know the truth. Contrary to some people's beliefs, public order is not a rule and it is not a legal concept, but one of the main features of social life that is used in the judicial system as a model for creating administrative integration. However, it must be argued that today the enforcement of foreign court rulings in civil matters is accepted in the Iranian-legal system, and in some cases the issuance of the enforcement order is intended in civil matters.

    Keywords: Public order, Execution of Foreign Judgments, Iranian Law, British Law
  • Zhila Mohaddes Shakoori Ganjavi, Hojjatollah Ebrahimian *, Tahmineh Edaltju Pages 183-203
    The article aims to study the impact of globalization on Iran's national sovereignty. The research question is what effect does globalization have on Iran's national sovereignty? The research hypothesis is that globalization limits national sovereignty by diminishing the importance of political boundaries, but it can also provide opportunities to strengthen them. The research method of the article are descriptive-analytical and the data collection method. The results of the study showed that globalization limits national sovereignty by reducing the importance of political boundaries and has restrictive effects on the rules and principles of public law, although the constitution of the Islamic Republic of Iran raises the issue of independence in the country and has an ideological and Islamic perspective, it is not ineffective in limiting the sovereignty of the Iranian government
    Keywords: Globalization, sovereignty, Rights, Restrictions
  • Abdolrasool Abbasi, Keramatoollah Rasehk *, Majid Reza Karimi Pages 205-224
    The article aims to consider the effect of mandatory settlement policy of the tribes on the social structure of the lur nation of Kohgiluyeh and Boyer Ahmad at the age of Pahlavi dynasty. The method of this research was historical, in which the main sources, written and verse book and documents remained from the past periods were used. The results of this study indicated that the tribe settlement policy was ended with making the immigrant people poor and also declining of the animal production. Many of the tribes were only waiting for Reza shah death to restart their immigration. If a tribe had opposed to the government, it would be oppressed by the government savagely and violently. The mandatory settlement policy sustained many dam.
    Keywords: Social structure, Lur people, Pahlavi Nomadic Politics, Nomadic Settlement
  • Abdolali Kiapasha, Seyed Farshid Jafari Paybandi *, Hassan Eyvazzadeh Ardebili, Asghar Partovi Pages 225-247
    The present study seeks to examine the importance and role of identity in the development of relations between the Islamic Republic of Iran and Central Asia based on the constructivist approach. The main question of the investigation is: Can common elements of civilization based on the constructivist approach affect the development of relations between the Islamic Republic of Iran and Central Asia? According to the constructivist approach, the research hypothesis is that identity has a role (the existence of elements of a common civilization, customs, culture, religion, language) in the expansion of Iran's relations with Central Asian countries. Although it has had a negative impact in some cases, it has played a positive role in the development of relations between Iran and Central Asia. The authors’ results show that the central Asian countries and market and its rich resources in energy and various minerals can be connected to Europe through Eurasia to escape from the land restrictions, and to prevent the influence of terrorism, smuggling, and colonialism, and to guarantee the security of both sides. The method of causal research was descriptive-analytical.
    Keywords: Constructivist approach, transit, Strategic, nuclear
  • Ali Shokri, Ali Shiari *, Mohammad Usefijoybari Pages 249-272
    The intellectual pioneers are those Azerbaijani thinkers who had important role in the formation of the intellectual structure of public nationalism and Iranian identity, and in this regard, they have been against the traditional and authoritarian system and its army forces and they called for the rule of law. regarding the hypothesis that how is the role of Azerbaijan in the development and evolution of nationalism in Iran, these ideas and thoughts originated in Azerbaijan, but it did not have a local view, on the contrary, there was willing to have a country called Iran with these characteristics. Iranian nationalism, regardless of its use of Iran's pre-modern past, is modern and is the inevitable twin of Iranian modernity and is the initial stages of Iranians' acquaintance with the modern world. The purpose of this article is to point out the direct and sometimes indirect positive role and influence of Azerbaijan on the modernizing process of Iranian nationalism. In this article, we will review the opinions and thoughts of great thinkers such as Akhondzadeh, Mustasharadoleh Tabrizi, Talbof and Taghizadeh.
  • Gholamreza Radmehr, Mohammadhossein Nazemiashani *, Seyed alireza Hosseini Pages 273-293

    One of the most fundamental issues in any social school is to explain the role of the government in the economy. Scientists and jurists have considered it for decades. The main question is: what are the responsibilities of the government in ensuring the welfare of citizens? According to the hypothesis, the welfare state is committed to providing services and financial support to citizens from public revenues. The present article is written in a descriptive-analytical method and a library method. The article aims to review the obligations and duties of the welfare state in ensuring the welfare of citizens. Finally, the authors concluded, according to the Charter of Citizenship Rights and the Constitution, the duty of the government is to ensure fundamental rights for the welfare of citizens

    Keywords: Welfare State, Citizenship Charter, Basic Rights, Constitution
  • Majidreza Rajabi, Hossein Moftakhari *, Alireza Moradi Pages 295-316
  • Mohammad Seid, Iraj Saei Arasi *, Ehsan Rahmani Khalili Pages 317-330

    This research is based on a case study in Tehran about tax fraud in Iran from a political and sociological perspective. It is assumed that relative deprivation feeling, public awareness, public participation, and religious adherence affect tax fraud in Iran. The research goal was achieved through applied research, and data was collected through descriptive and correlational methods. The collected data was analyzed by SPSS software in two parts: descriptive and correlational. The obtained findings show that there was a significant correlation between public awareness and tax fraud. However, there was no significant correlation between social trust and public participation with tax fraud. Also, discoveries showed that the variables of public awareness, a religious adherence, and relative deprivation feeling can predict tax fraud to the extent of 6%.

    Keywords: relative deprivation feeling, Public awareness, Tax fraud, Public participation
  • Mohammad Rezvanirad, Abolfazl Ranjbari *, Naser Rahbarfarshpira Pages 331-348
    One of the most important concerns of countries, both domestically and internationally, is the issue of "security". This issue has caused governments to choose specific orientations and strategies to maintain security and achieve their national goals and interests due to domestic needs, geographical and geopolitical conditions and also under the influence of the structure and function of the international system. Among these strategies is the strategy of alliance and coalition. A clear example of this is the NATO alliance. But other threats such as terrorism, extremist nationalism, drugs, environmental pollution and the proliferation of nuclear and chemical weapons, etc., with the question of whether NATO can play its role in developments. Important international to play well? NATO's unnecessary interventions in Southeast Asia and the Caucasus, and its claims of chemical weapons, are often false and baseless, and it seeks to dominate and influence the Middle East.
    Keywords: NATO, International organizations, Cold War
  • Morteza Badri, Kamal Pouladi *, Aliashraf Nazari Pages 349-369
    The origin of political thought in Iran is constitutional revolution period. Political thought in Iran was difference with critical rationality and methodic thought. Main characters of thought was based on spatial definition from ideology witch was a set of regular idea and ideals with stressed on its fixed element. Identical problem in current political thought was emphasize on circular time and retrospective element for macro issues resolution. Identity of this problem is as main question of research and irregular subjectivity of thinkers and political organizations is as research hypothesis. In this thinking method, mass mobilization in facet of quantity and no qualify for substantial changes in political and social arena consider as main principals. In current research, cognition and emphasize on non-unique pattern in political thought by classic ideologies perception considering as goal.
    Keywords: Ideologization, Irregular Subjectivity, Ideal Society, Mass Mobilization
  • Aziz Heydarikia, Fereydoon Akbarzadeh *, Hosein Karimifard, Lena Abdolkhani Pages 371-403
    The article aims to investigate the role of oil in the economic structure of Khuzestan province. The main question is whether oil plays a role in the economic structure of Khuzestan province. Natural resources are essentially a blessing and can act as the primary driver of the wealth production cycle. Oil as one of these drivers plays a key role in the economic structure of countries. The authors have used the quantitative-qualitative method. Some data are obtained from referring to books and works of other researchers, and some quantitative analysis is derived from qualitative data, some data are also obtained from interviews with 18 people. Experts and officials are asked about how to use the role of oil on the economic structure and by selecting interview codes, the interviews are analyzed. Also, in the continuation of the research, the swot technique has been used to identify the strengths, weaknesses, capabilities, and threats of the province. The findings showed that oil can have an actual and potential role in the economic structure of Khuzestan province.
    Keywords: role, Oil, economic structure, Khuzestan province
  • Ali Mansourlakoorak, Asghar Abbasi *, Ali Ghorbani Pages 405-419
    This study maintains that meantime computes obstacles impunity in international crimes, analyze methods of comparison against impunity; with this forward-supposition that the impunity of great international felonies cannot be an acceptable phenomenon so we decided to study legal principles that impediment against these felonies punishment principles: sovereignty, localness if criminal law, nonintervention, immunity, the individualism of punishment and legality of crime and punishment; we pay due attention to the comparison with impunity cases from the Nuremberg charter to Rom charter and in this way analyze the relationship between the sovereignty of government and impunity and we pay attention to international criminal court and international criminal tribunal. Finally, we can say 1. There are some conflicts between Rom charter regulations, 2. Unfortunately, execution of criminal justice has been possible only in non-developed countries; meantime non-appropriate movement could be seen from the side of the Security Council. Leaning to the 7th chapter from the charter must be regarded from the side of permanent members of the Security Council.
    Keywords: impunity, Legal Principles, international felonies, United Nation charter, international criminal tribunal