فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 45 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مجید نوروزی، سید اسدالله اطهریمریان صفحات 1-24

    روشنفکران متاخر ایران اندیشه های خود را بر اساس دو عنصر بنیادین یعنی حکومت دینی در ایران و عصر جهانی شدن ارایه می کنند. در واقع روشنفکران همچون سیدجوادطباطبایی نگرش خود به موضوعاتی همچون دولت، اقتدار، سنت، تجدد، سکولاریسم و دموکراسی را بر دو مولفه صورت بندی می کنند. بنابراین بررسی و نقد آرای این متفکران همچون طباطبایی باید با توجه به منظومه معرفتی هزاره سوم ایرانیان باشد. طباطبایی براساس مبانی معرفتی خود همچون ایرانشهری، سنت و غرب هگلی تلاش می کند که به چالش ها و موضوعات کنونی ایرانیان پاسخ دهد. این پژوهش به بررسی مبانی فکری طباطبایی و انتقادات بر این مبانی می پردازد. در این چارچوب مبانی غرب هگلی، ایرانشهری، روش شناسی و مفاهیم طباطبایی مورد نقد قرار گرفته اند. چنانکه می توان به موضوعاتی از قبیل وجود ابهام در مفاهیم بنیادین طباطبایی همچون ایران و تجدد ایرانی، نقد به نگرش هگلی به تاریخ ایران و  بی توجهی به دموکراسی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: طباطبایی، ایرانشهری، ایران، روشنفکران دینی، سنت
  • منیژه اسکندری، مهدی ذاکریان، کیهان برزگر، علی اصغر کاظمی صفحات 25-53

    یکی از مهمترین پیامدهای حوادث یازده سپتامبر سال 2001 میلادی، ایجاد محیط امنیتی پیچیده و خطرناک جدیدی بود که به تجدید حاکمیت کاربرد زور در روابط بین الملل انجامید. در پی این حوادث اصل آمرانه ممنوعیت توسل به زور مندرج در بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد با تهدیدی جدی مواجه گردید. در واکنش به این حملات ایالات متحده آمریکا با ابراز نگرانی از عدم کارآیی قواعد کاربرد زور در مقابله با تهدیدات نوظهور ناشی از اعمال تروریستی و گسترش سلاح کشتار جمعی، راهبرد امنیتی جدید خود را برمبنای اقدام پیشدستانه/ پیشگیرانه مطرح نمود و با تثبیت آن در اسناد راهبرد امنیت ملی و آزمودن در حوزه عملیاتی، نظام حقوق مربوط به جنگ منشور ملل متحد را به چالش کشید. این مقاله با بهره گیری از نظریه واقع گرایی نوکلاسیک، بر آن است با تحلیل مواضع رسمی و رفتار ایالات متحده در رابطه با کاربرد زور نشان دهد رویکرد این کشور پس از حوادث 11سپتامبر، تلاش برای کسب آزادی عمل استثنایی در توسل به زور تحت یک نظام حقوقی بین المللی هژمونیک بوده است

    کلیدواژگان: دکترین بوش، دفاع از خود پیشدستانه، پیشگیرانه، حقوق بین الملل هژمونیک، سند راهبرد امنیت ملی ایالات متحده (2002 تا2010)، استثناگرایی ایالات متحده
  • سوگند سلیمانی، ابوالقاسم طاهری*، علیرضا ازغندی، احمد ساعی صفحات 55-69

    ارایه سه الگوی جامعه شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی و روان شناسی سیاسی را می توان ثمره شش دهه بررسی رفتار شناسی انتخاباتی در غرب به حساب آورد. در این مقاله به بررسی تاثیر دو رویکرد از سه رویکرد کلان در رفتار انتخاباتی مردم استانهای کردستان و آذربایجان شرقی پرداخته می شود. در این مقاله به دنبال بررسی این فرضیه هستیم که معیارهایی که اقوام ایرانی بر اساس آن در انتخابات شرکت می کنند دارای چه تفاوت و شباهت با یکدیگر هستند و شاخص های اجتماعی و اقتصادی در این تفاوت گذاری عوامل بهتری به شمار می آیند. جامعه آماری تحقیق در آذربایجان شرقی 2461553 نفر و در کردستان 943818 نفر تخمین زده می شود که با استفاده از روش کوکران برای هر استان 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. بر اساس یافته های تحقیق، به نظر می رسد، الگوهای جامعه شناسی سیاسی و اقتصاد سیاسی در کنش انتخاباتی مردم آذربایجان شرقی و کردستان تاثیر گذارند.

    کلیدواژگان: رفتار انتخاباتی، اقوام، جامعه شناسی سیاسی، اقتصاد سیاسی، روان شناسی سیاسی
  • سید عباس حسن نیا مقدم، محمدرضا قائدی*، محمدرضا دهشیری، گارینه کشیشیان سیرکی صفحات 71-95

    هر کشور راهبردی در سیاست خارجی خود دارد. هر راهبرد، به روابط خارجی کشور جهت مشخصی می دهد. ایران، پس از انقلاب، راهبرد سیاست خارجی عدم تعهد را با شعار «نه شرقی، نه غربی» در پیش گرفت که راهبردی فعال است. ایران با تعمیق این راهبرد بر اساس نظر مقام معظم رهبری، در عمل به اجرای راهبرد مقاومت پرداخته است، بنابراین، پرسش مقاله آن است که «مولفه های راهبردی مقاومت بر اساس اندیشه های رهبر انقلاب اسلامی چیست؟» در پاسخ در فرضیه آمده است: «مولفه های اصلی مقاومت عبارتند از گرایش به آرمان خواهی در عین توجه به واقعیت های موجود، توجه به قدرت نرم در عین افزایش توان قدرت سخت، در نظر گرفتن وجود هرج ومرج در نظام بین الملل، ایجاد شبکه ساختاری مقاومت از طریق افزایش کارگزاران منطقه ای، با هدف مقابله با نظام سلطه». روش تحقیق، تحلیلی است و هدف اصلی آن تشخیص مولفه های راهبرد مقاومت با توجه به اندیشه رهبری در عرصه روابط خارجی و بررسی این مولفه هاست.

    کلیدواژگان: رهبری، مقاومت، راهبرد، سیاست خارجی، روابط خارجی
  • شهناز زمردبخش آزاد، محمدجواد حق شناس*، محبوبه پاک نیا، نسرین مصفا صفحات 97-118

    این تحقیق تمرکز خود را بر روی شناخت موانع پیش روی مشارکت سیاسی زنان در احزاب قرار داده است، چرا که حضور زنان در جامعه سیاسی را می توان از نقش و جایگاه آنان در احزاب سیاسی توصیف کرد. پرسش اصلی که این تحقیق در جستجوی یافتن پاسخی برای آن است این می باشد که موانع فرهنگی سیاسی اصلی مشارکت زنان در احزاب فراگیر کشور کدام اند و ساختار فرهنگی چه نقشی در این زمینه دارد؟ نتایج تحقیق نشان داده است که دو عامل ساختار فرهنگ سیاسی پدرسالارانه یا به تعبیر کلی تر، غلبه فرهنگ مردسالاری در جامعه در کنار موانع سیاسی غیررسمی، تاثیر منفی روی سه عامل مرتبط با مشارکت ویژگی های شخصیتی، انگیزه های سیاسی و موقعیت اجتماعی زنان در جامعه به منظور دستیابی به تایید و یا رد فرضیه ها داشته است.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، احزاب، فرهنگ مردسالاری
  • مریم پرورش، سید علی اصغر سلطانی*، محمدجواد حجازی صفحات 119-144

    چارلز لیندبام حل رابطه میان حکمرانان و مردم را از سه راه ممکن می داند: اجبار، مبادله و اقناع. طرحواره ها تصوری از موارد حایز اهمیت در زبان شناسی شناختی می باشند از این رو 3 طرحواره تصوری«بیماری»، طرحواره تصوری «جنگ» و طرحواره تصوری «مسیر» مورد بررسی قرار گرفته است. بدین ترتیب استعاره های مفهومی نظیر: «سیاست به مثابه جنگ است»، «سیاست به مثابه بیماری است» مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. بررسی ها نشان داد در حوزه استعاره های سیاسی به کار رفته توسط روسای جمهور پس از انقلاب اسلامی ایران، وابسته به هر گروه سیاسی اعم از: محافظه کار، اصلاح طلب، اعتدالگرا و اصولگرا تاکید همه آنان همان جدایی ناپذیری دین و سیاست از یکدیگر است. به عبارت دیگر شعار اعتدال گرایی از منظر روحانی، گفتگوی تمدن ها از منظر خاتمی و عدالت و معنویت از منظر احمدی نژاد همگی به حوزه مفهومی «دین، سیاست است» و «سیاست، دین است» اشاره می کند.

    کلیدواژگان: طرحواره های تصوری، استعاره سیاسی، تحلیل گفتمان، روسای جمهور پس از انقلاب
  • پرویز احدی*، فیروز احدی لیلان صفحات 145-162

    هدف این پژوهش مطالعه تغییر رویکرد سیاست خارجی آمریکا از بین الملل گرایی لیبرال در دوران اوباما به واقع گرایی در دوران ترامپ است و پرسش اصلی این پژوهش این است که مولفه ها و شاخصه های ترامپ در سیاست خارجی ترامپ چه هستند؟ فرضیه این مقاله که با روش تحلیلی و توصیفی تدوین شده این است که «ایالات متحده پس از مواجه شدن با واقعیت های نظام جهانی به سمت سیاست خارجی عملگرا و واقع گرا متمایل شده است. از این جهت، استدلال شده است که ترامپ از منظر گرایش سیاسی و اقتصادی نوانزواگرایانه و در حوزه مسایل نظامی و امنیتی واقع گرایانه عمل کرده است. در دوره ترامپ سیاست خارجی این کشور به سمت واقع گرایی و عملگرایی است. فشار نهادهای مختلف در آمریکا از رسمی یا غیررسمی و نهادهای چندجانبه بین المللی، متحدان آمریکا در جهان و کنشگران جهانی کار ترامپ را در تحقق وعده های انتخاباتی خود در حوزه سیاست خارجی دشوار کرده است.

    کلیدواژگان: آمریکا، امنیت، امنیت بین الملل، امنیت منطقه ای، واقع گرایی
  • زینب سادات موسوی اصفهانی، ابومحمد عسگرخانی*، منصور عطاشنه صفحات 163-183

    توسعه صنعت نفت و گاز در ایران نیازمند منابع مالی است که متاسفانه دولت با محدودیت های بودجه ای که دارد قادر به تامین تمامی آنها نیست. از این رو، جذب منابع مالی از خارج از کشور برای اجرای چنین طرح هایی، می تواند ظرفیت تولید و اشتغال زایی در اقتصاد ایران را افزایش دهد. پژوهش حاضر بررسی چالش های نظام حقوقی حاکم بر قراردادهای فاینانس خارجی شرکت ملی نفت ایران بوده است. قراردادهای بین المللی نفتی، نوسانات زیادی در ماهیت شروط عمومی قراردادها دارند، از این رو ضروری است این پژوهش با مقایسه و بررسی مقالات علمی لازم در این زمینه با رویکرد تحلیلی، تطبیقی و توصیفی به مقایسه چالش های مالی و تامین مالی بپردازد. در نتیجه صنعت نفت ایران در راستای حصول به اهداف تعیین شده در سند چشم انداز، تلاش های همه جانبه را مدنظر قرار داده است. آنچه از نتایج حاصل از پژوهش می توان دریافت نمود قوانین بین المللی شفاف در صنعت نفت است.

    کلیدواژگان: صنعت نفت، فاینانس، تامین مالی، بیع متقابل، سرماگذاری خارجی، حقوق
  • محمود هاشمی نیا، مهدی عابدی*، علی صالحی فارسانی، حسین ابوالفضلی صفحات 185-207

    حقوق شهروندی پیش نیاز توسعه و مبنای تحول در جوامع است که رفتارگرایی شهروندان و ایفای تعهدات و تکالیف قانونی در قبال احقاق حقوق مدنی واجتماعی محورهای تثبیت آن هستند.حقوق شهروندی دلالت بر مجموعه حقوق مدنی،سیاسی و اجتماعی دارد که افراد به سبب عضویت در یک دولت-ملت ازآن برخوردار می شوند و توسط قانون از آن حقوق صیانت و به اجرا درمی آید.از مهم ترین عرصه ها در این زمینه، توسعه سیاسی است که با احقاق حقوق اجتماعی و شهروندی به ثمر می نشیند.برای تحقق اهداف توسعه گرایانه،هر جامعه بایستی از تمامی منابع انسانی خود بهره گیرد.مبحث حقوق شهروندی و توسعه سیاسی در جامعه ما، طی چند سال اخیر مطرح شده است.شهروندان با مقوله های متعدد، از جمله گسترش مشارکت سیاسی، مشروعیت و یکپارچگی ملی،مدیریت منازعات وجامعه پذیری سیاسی،میتوانند تاثیر به سزایی در زندگی عمومی و سیاسی جامعه بگذارند و با تاثیرگذاری بر شکل دهی و تبیین مصالح دینی و ملی،ضریب امنیت ملی راافزایش دهند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، توسعه سیاسی، مشارکت سیاسی، آموزش شهروندی، دولت - ملت
  • حجت رستمی، محمدعلی کفایی فر* صفحات 209-232

    ایالات متحده خارج از قطعنامه ‏های شورای امنیت ملل متحد، به طور یکجانبه اقدام به تحمیل تحریم‏ هایی در‏ حوزه هوانوردی، علیه بسیاری از کشورها، از جمله ایران نموده است. این اقدامات، هر چند ظاهرا به قصد تغییر رفتار کشور مورد هدف از طریق اعمال فشار می‏باشد، لیکن تحریم هوانوردی، مشخصا ایمنی هوانوردی را به چالش می‏کشد. هرچند برخی معتقدند تحریم بازدارنده جنگ است لیکن تحریم های هوانوردی و ارتباط مستقیم ایمنی با حق حیات، حق امنیت، حق برسلامتی و حق برتوسعه به مثابه حق های بنیادین حقوق بشری این پرسش را به ذهن متبادر می‏سازد که تحریم ‏های هوانوردی ایالات متحده علیه ایران در پرتو موازین حقوق بین‏ المللی بشر چگونه ارزیابی می‏شوند؟ این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی انجام شده، ضمن تبیین مفهوم تحریم و شاخص های مشروعیت آن، به طور تخصصی به تحریم های هوانوردی اهتمام دارد و مشروعیت تحریم های مزبور را با نگاهی بی طرفانه ارزیابی می نماید.

    کلیدواژگان: مشروعیت، تحریم هوانوردی، حقوق بشر، حقوق بین الملل بشر محور
  • یوسف اکبری، سید فرشید جعفری*، حسن عیوض زاده صفحات 233-256

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دولت های جمهوری اسلامی ایران و رهبر در رابطه دولت و مردم می باشد. روش پژوهش توصیفی بوده که با استفاده از شیوه فیش برداری و پس از بررسی و مطالعه منابع، مطالب مورد نیاز تلخیص یا رونوشت برداری گردید. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت کیفی می باشد. بررسی ها نشان داد که هرگاه دولت ها هماهنگ و منسجم با فرهنگ و گفتمان تاریخی مردم بودند، یک انسجام دولت- ملت هم اتفاق افتاد. به نظر می رسد تقویت پیوند نظام و مردم جز از طریق برنامه ریزی و عمل به هنگام و مضاعف مسیولان، به رسمیت شناختن مطالبات به حق مردم و مواجهه شفاف و صادقانه با خواسته های مردم و بیان صریح کمبودها امکان پذیر نیست. همچنین رهبری با تاثیری که در اتخاذ سیاست های کلی نظام دارد می تواند بر اتخاذ سیاست هایی که در راستای منافع مردم بوده، در راستای همگرایی مردم و مسیولین نقش مهمی را ایفا نماید.

    کلیدواژگان: دولت، رهبری، دولت و مردم، اتحاد و انسجام
  • سالار شاکر جناقرد، عباد روحی *، ارکان شریفی صفحات 257-281

    از جمله نهادهایی که منشاء خدمات گوناگونی به جامعه می باشند، موسسات عمومی غیر دولتی است، به همین دلیل دولتها با هدف در اختیار داشتن اینگونه موسسات در قالب حکمرانی مطلوب، و نظارت مبتنی بر قانون، با هدف زدودن زمینه های انحراف از فعالیت ذاتی قید شده در اساسنامه اینگونه موسسات با ابزارهای نظارتی، موجبات برجسته سازی و جلب افکاری عمومی را فراهم سازد. هر چند که به نظر می رسد وابستگی موسسات بر تخصیص اعتبار از بودجه کل کشور، راه نظارت دولتی بر آنان را گشوده است و این امر خود شاید به جهت حفظ فعالیت های موسسات فوق در مسیر قانون، جلوه ایی مثبت را ارایه دهد ولی وابستگی به دولت می تواند تحت تاثیر برخی امور سیاسی قرار گرفته و مانعی در جهت رشد و شکوفایی موسسات عمومی غیر دولتی گردد.

    کلیدواژگان: موسسات عمومی غیر دولتی، نظارت، حکمرانی مطلوب، دیوان محاسبات
  • سید محمد احمدی مقدم، امیرعباس مهدوی فرد صفحات 283-302

    خوزستان با داشتن مرکز علمی جندی شاپور از زمان ساسانیان به عنوان قطب علمی و فرهنگی ایران تا اوایل دوره اسلامی نیز محسوب می شد. هدف از این مقاله بررسی مولفه های فکری و فرهنگی در خوزستان از ورود اسلام در این منطقه تا پایان دوره آل بویه می باشد. این به گونه ای بود که اعراب مسلمان در پزشکی حتی پیش از تصرف ایران نیز از دانش آموختگان مرکز علمی جندی شاپور یاری می جستند و چند تن از اعراب نیز از جمله حارث بن کلده در این دانشگاه تحصیل نموده بودند، با توجه به اهمیت علمی و فرهنگی خوزستان در دوره ساسانیان، بررسی وضعیت فرهنگی این منطقه پس از اسلام نیز قابل اهمیت می باشد، بنابراین پژوهش حاضر درصدد است تا با بررسی وضعیت فرهنگی و فکری خوزستان در اوایل ورود اسلام به ایران نقش این منطقه را در جامعه اسلامی نشان دهد، بنابراین این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در پی رسیدن به این هدف است که خوزستان پس از اسلام با داشتن افراد سرشناس علمی همچنان به عنوان قطب علمی منطقه محسوب می شده است.

    کلیدواژگان: مولفه های فکری، مولفه های فرهنگی، خوزستان، آغاز اسلام، آل بویه
  • سیامک محمدی، محمدجواد جعفری*، فرید آزاد بخت صفحات 303-323

    اصول حقوق بین الملل محیط زیست عموما از طریق روابط بین المللی و ناشی از اختلافات زیست محیطی وارد حقوق بین الملل محیط زیست شده است.از جمله اصول بسیار مهم محیط زیست ناشی از اختلافات بین المللی، شناسایی اصل استفاده غیر زیانبار از سرزمین، پیشگیری، احتیاطی،... هستند که نقش ویژه ای در جلوگیری از بروز جنگ و تیرگی روابط در عرصه روابط بین المللی داشته است. یکی از علل طرح این اصول صدمه و بروز خسارت فرامرزی غیر قابل جبران به محیط زیست بین المللی که حیات بشری را تهدید و متعاقب آن شیوع اختلافات بین الدولی است و این موضوع سبب شده که اصول مورد بررسی از حالت نرم خارج شده و از مسیر مراجع حقوقی بین المللی غالبا به اصول مهم و قاعده مند تبدیل شود. روش مورد استفاده این پژوهش روشی توصیفی -تحلیلی می باشد. ما در این مقاله به تبیین و بررسی برخی از مهمترین اصول زیست محیطی که از بطن این اختلافات پا به عرصه حقوق بین الملل گذاشته است می پردازیم.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، اسناد، اصول، محیط زیست، مراجع بین المللی، اختلافات
  • غلامعلی فرهادی بالاشهری، علیرضا خدامی*، مجیدرضا کریمی صفحات 325-348

    هدف تحقیق حاضر نقش سیاست های اقتصادی بانک ها در تشدید فاصله طبقاتی در ایران بوده است. این پژوهش از نوع مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی علی و مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی می باشد. داده های آماری، بر اساس آمار موجود در آمارنامه های بانک مرکزی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی به صورت هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت برآورد مدل، از روش خودرگرسیون برداری استفاده شده است. نتایج نشان داد که به سیاست های دولتها بر روند افزایش شکاف طبقاتی تاثیر گذار بوده که دلیل اصلی آن عدم همخوانی نرخ تورم با افزایش درآمدها بوده که با افزایش نرخ بیکاری نیز دستمزدها کاهش یافته است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که اعمال سیاست های تعیین مالیات های مستقیم، غیر مستقیم بر طبقه ثروتمند تاثیر چندانی بر کاهش شکاف طبقاتی نداشته است .

    کلیدواژگان: سیاست های اقتصادی، شکاف طبقاتی، دولت ها، ضریب جینی
  • حسین میرزائی، رضا جلالی*، غلامرضا خواجه سروی، محمدعلی خسروی صفحات 349-369

    امروزه برگزاری انتخابات سالم ازضروریات دموکراسی شمرده می شود. شیوه انتخاب زمامداران به وسیله مردم در همه نظامهای سیاسی یکسان نیست و سلامت انتخابات بعنوان ذات دموکراسی، عاملی مهم در تامین آزادی و مشارکت احزاب، داوطلبان و رای دهندگان بشمار می رود. لکن برخی داوطلبین به دنبال پیروزی با ابزارهای غیر اخلاقی و غیرقانونی هستند. در ایران، به منظور مدیریت بهتر و جلوگیری از تخلفات انتخاباتی تدابیری چون تعیین هیاتهای نظارت بر اجرای انتخابات اتخاذ شده است. لکن در هر دوره انتخابات شاهد وقوع جرایم و تخلفات ازسوی مجریان، نامزدها، هواداران و...می باشیم. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی علل و زمینه های حقوقی سیاسی وقوع جرایم و تخلفات انتخاباتی در ایران دهه 90 شمسی است. فرض محقق این است که رقابت های حزبی، محلی گرایی ، حامی پروری، عوامل اقتصادی، قوانین متعدد و متناقض و... از مهمترین علل و زمینه های سیاسی حقوقی وقوع جرایم و تخلفات انتخاباتی دردهه 90شمسی می باشد. از دو روش اسنادی برای مطالعات نظری و پیشینه و ادبیات موضوع و پیمایشی برای گردآوری داده های مربوط به آمار و اطلاعات جرایم و تخلفات انتخاباتی در زمان مذکور استفاده شده است.

    کلیدواژگان: علل و زمینه های سیاسی، علل و زمینه های حقوقی، تخلفات انتخاباتی، جرائم انتخاباتی، انتخابات
  • سجاد بهمئی، حامد عامری گلستانی*، فریدون اکبرزاده، حسین کریمی فرد صفحات 370-392

    موضوع این مقاله، بررسی عملکرد دولت اصلاحات براساس شاخص های حکمرانی خوب می باشد. فرض اساسی تحقیق این است که دولت اصلاحات در شاخصه های مذکور همسو و برمبنای اصول حکمرانی خوب رفتار کرده است اگرچه به واسطه ماهیت دولت در ایران که مطابق قانون اساسی به عنوان مهمترین ساختار قانونی کشور، یکی از نهادهای موجود- در میان سایر نهادها- است و معادل دولت در مفهوم وبری آن- دارا بودن بالاترین قدرت خشونت مشروع- نمی باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که دولت با ساختار خاص خود در ایران- به عنوان نهادی اجرایی - به صورت نسبی در شاخصه های حکمرانی خوب مانند مشارکت، حاکمیت قانون، شفافیت، مسیولیت پذیری، اجماع سازی، عدالت، کارآیی و اثربخشی و پاسخگویی توفیق نسبی داشته است. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و براین اساس از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و اسناد موجود و غیرطبقه بندی شده استفاده می شود. روش گردآوری داده ها نیز شیوه فیش برداری است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، دولت اصلاحات، شاخصهای حکمرانی خوب، ایران
  • فروغ چرامی، لیلا رئیسی *، محمود جلالی صفحات 393-407

    از اوایل قرن بیستم مهمترین وظیفه دولتها ممنوع کردن جنگ یا توسل به زور بوده است. قاعده مصونیت دولت امروزه از وضعیت عرفی در حقوق بین الملل برخوردار است، اما دولتها در این استثناها متفق القول نیستند. دولتها برای هرگونه عمل تصدی و تجاری دولت های خارجی مصونیت از اجرا و صلاحیت قایل نیستند. سوالی اصلی این است که از منظر حقوق بین الملل، مراجع داخلی تحت چه شرایطی می توانند حکم به توقیف اموال یک دولت خارجی در قلمرو دولت متبوع خود بدهند؟ فرضیه مقاله این است که مصادره دارایی های ایران از نظر حقوق بین الملل غیرقانونی است. بنظر می رسد از منظر حقوق بین المللی، مراجع داخلی، از جمله دادگاه ها، اعم از داوری یا دادگستری، نمی توانند حکم به توقیف اموال یک دولت خارجی در قلمرو دولت متبوع خود بدهند. هدف از این تحقیق، شناسایی نظام حقوقی حاکم بر مصونیت دولت و اموال دولت است.

    کلیدواژگان: اموال بلوک شده، انقلاب اسلامی، مصونیت دولتها، دولت آمریکا
  • مائده چینی ساز، مجتبی اصغریان صفحات 409-442

    بازیگران صنعت نفت و گاز در قراردادهای خود، با طیف گسترده ای از ریسک ها همچون مرگ و صدمات جسمانی، آلودگی های زیست محیطی و... مواجه اند. شروط تعهد غرامت از کلیدی ترین مقررات در قراردادهای بین المللی نفت هست که با فاصله گرفتن از فهم سنتی از مسیولیت، کمک می کند تا ریسک ها به طرفی که در موقعیت بهتری قرار دارد کمک می کنند. روش پژوهش حاضر مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است و هدف آن تشریح وضعیت حقوقی داور در مراحل مختلف داوری است. سوال اصلی این است که این نهاد را در قراردادهای نفتی متفاوت در سطح دنیا مورد واکاوی قرار دهد و نقش و جایگاه این شرط در این قراردادها مشخص گردد. نتیجه آن است که امروز تمایل عمومی شرکتهای نفت و گاز خارجی به بهره مندی از گزینه داوری در حل و فصل اختلافات با دولت میزبان بر مراجعه به محاکم داخلی ترجیح داشته است.

    کلیدواژگان: داوری، تعهد غرامت، نفت، قراردادهای بین المللی
  • مرتضی باوقار، مهدی فغانی*، محمدحسین رنجبر صفحات 443-461

    با توجه به نقش پر رنگ نفت و میزان فروش و قیمت آن در اقتصاد ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین اقبال عموم مردم و فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران خارجی به فعالیت در بازار سرمایه ایران، بررسی تغییرات قیمت نفت و بازده بازار سهام اهمیت زیادی دارد. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی یکپارچگی بین تغییرات قیمت نفت و بازده بازار سهام ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس می باشد. داده های مورد نظر از طریق سایت رسمی سازمان اوپک و آرشیو شاخص های بورس اوراق بهادار هر یک از کشورهای عضو طی از ابتدای سال 2012 تا پایان نیمه اول سال 2018 و بصورت ماهیانه گردآوری و با استفاده از مدل GARCH-BEKK دو متغیره، مدل VAR و آزمون علیت گرنجر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که تغییرات قیمت نفت بدون محاسبه شکست ساختاری، بر بازده بازارهای سهام کشورهای عضو اوپک اثرگذار است. اما زمانی که از شکست ساختاری استفاده شود نتایج متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: تغییرات قیمت نفت، بازار اوراق بهادار تهران، بازار سهام کشورهای حوزه خلیج فارس، مدل گارچ دو متغیره
  • محسن فرسایی، مسعود مطلبی*، اصغر عربیان، سید مصطفی ابطحی صفحات 465-486

    شفافیت سیاسی یکی از اصول بنیادین حکمرانی مطلوب در جوامع توسعه یافته به شمار می آید. در جمهوری اسلامی ایران نیز، شفافیت سیاسی، حلقه گم شده ی زنجیره ی بسیاری از آرمان های انقلاب اسلامی است. نوشتار توصیفی- تحلیلی حاضر در پاسخ به چگونگی تاثیر گذاری شفافیت سیاسی بر کارآمدی دولت در جمهوری اسلامی ایران از منظر حکمرانی مطلوب بر این فرضیه تاکید دارد که بواسطه عملیاتی شدن شفافیت، مسیولیت پذیری و پاسخگویی، کاهش هزینه و زمان (مبارزه با اسراف و تبذیر)، مشارکت گسترده ی عموم مردم در عموم فعالیت های کشور، برقراری عدالت و رفع تبعیض های ناروا (که در قانون اساسی هم به آن اشاره شده) نهادینه خواهد شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در حکمرانی مطلوب شفافیت سیاسی موجبات انفتاح و آزادی از سمت مقامات دولتی نسبت به جامعه، مشارکت و نظارت از سوی مردم و سرانجام رفتار درست و مطابق قانون از سوی همگان را در جامعه ایرانی فراهم خواهد آورد.

    کلیدواژگان: شفافیت سیاسی، کارآمدی، حکمرانی مطلوب، مسئولیت پذیری، دولت
|
  • Pages 1-24

    Late Iranian intellectuals present their ideas based on two fundamental elements, namely religious rule in Iran and the age of globalization. In fact, intellectuals such as Seyyed Javad Tabatabai highlight issues such as government, authority, tradition, modernity, secularism, and democracy on two components. Therefore, the study of his views should be done according to his epistemological approach. Based on his epistemological principles such as Iranshahri, Sunnah, and the Hegelian West, Tabatabai tries to respond to the current challenges and issues of Iranians. This study examines Tabatabai's intellectual foundations and criticisms of these foundations. In this context, the principles of Hegelian West, Iranshahri, his methodology, and concepts have been criticized. We have criticized his ambiguity in the basic concepts such as Iran and modernity in Iran, his Hegelian view of Iranian history, and his disregard for democracy.

    Keywords: Tabatabai, Iranshahri, Iran, Religious Intellectuals, tradition
  • Manizheh Eskandari zanjani, Mehdi Zakerian, Keyhan Barzegar, Aliasghar Kazemi Pages 25-53

    One of the most important consequences of the events of 11 September 2001 was the emergence of a new complex and dangerous security environment that led to the revival of the use of force in international relations. Following these events, the jus cogent principle of prohibition of the use of force enshrined in Article 2(4) of the UN Charter faced a great threat. In responding to the events, the United States declared with concern that the principle of the non-use of force could no longer be considered efficient against the threats coming from terrorist activities and weapons of mass destruction proliferation. Therefore, the United States presented its new national security strategy based on pre-emptive/preventive action, and with confirming it in its national security strategy documents and examining it in Afghanistan, Iraq, Libya, and Syria challenged the UN Charter jus ad Bellum regime. By analyzing the United States of America’s official stance concerning the use of force in the Bush and Obama administrations, this article argues that the US approach to the use of force, after September 11 events, was an effort to stipulate an interpretation of the Charter jus ad Bellum regime that would grant it exceptional discretion in the use of force within a hegemonic international legal system.

    Keywords: Bush Doctrine, Preemptive, Preventive Self, Defense, US National Security Strategy (2002-2010), Hegemonic International Law, US Exceptionalism
  • Sogand Soleimani, Abolgasem Taheri *, Alireza Azgandi Ahmad Saei Pages 55-69

    Presenting three models of political sociology, political economics, and political psychology can be considered as the result of six decades of studying electoral behaviorism in the West. In this paper, the effect of two of these three macro approaches on the electoral behavior of the people of the provinces of Kurdistan and East Azerbaijan is examined. In this article, we seek to examine the hypothesis that the criteria according to which Iranian ethnic groups participate in the elections are different and similar to each other, and social and economic indicators are better factors in this differentiation. The statistical population of the study is estimated at 2461553 people in East Azerbaijan and 943818 people in Kurdistan. Using Cochran's method for each province, 384 people have been selected as the sample size. Based on the research findings, it seems that the patterns of political sociology and political economy influence the electoral actions of the people of East Azerbaijan and Kurdistan.

    Keywords: Electoral Behavior, ethnicity, political sociology, Political Economy, Political Psychology
  • Sayd Abas Hasannia Moghadam, Mohammadreza Ghaedi, MohammadReza Dehshiri, Garine Keshishiyan Siraki Pages 71-95

    Each country has a strategy in its foreign policy. Each strategy gives a specific direction to the country's foreign relations. With the victory of the revolution, Iran selected non-alignment strategy in its own foreign policy which is an active strategy. By deepening this strategy, based on the opinion of the Supreme Leader, the Islamic republic of Iran has implemented the strategy of resistance in practice. Therefore, the main question of the article is "What are the strategic components of resistance based on the ideas of Supreme Leader of the Islamic Revolution?" The hypothesis is: "The main components of resistance are the tendency to idealism while paying attention to the existing realities, paying attention to soft power while increasing the force of hard power, considering the existence of chaos in the international system, "creating a structural network of resistance by increasing regional agents, with the aim of countering the system of domination." The research method is analytical and its main purpose is to identify the components of the resistance strategy according to the idea of Supreme Leader in the field of foreign relations and study these components

    Keywords: Supreme Leader, Resistance, strategy, Foreign policy, foreign relations
  • Shahnaz Zomorrodbakhsh, MohamadJavad Hagshenas*, Mahbobe Pakniya Pages 97-118

    This study focuses on recognizing the obstacles to women's political participation in parties, because the presence of women in political society can be described by their role and position in political parties. The main question that this research seeks to find an answer to is what are the main cultural and political barriers to women's participation in the inclusive parties of the country and what is the role of cultural structure in this regard? More generally, the dominance of patriarchal culture in society along with informal political barriers has a negative impact on three factors related to the participation of women's personality traits, political motivations and social status in society in order to achieve confirmation or rejection of hypotheses.

    Keywords: Women, political participation, Political parties, Patriarchal Culture
  • Maryam Parvaresh, Seyed AliAsghar Soltani *, MohammadJavad Hejazi Pages 119-144

    Charles Lindblom‎ argues that the relationship between rulers and people is possible by the three ways: coercion, exchange, and persuasion. Imaginary schemata are important in cognitive linguistics. Therefore, three 'DISEASE', 'WAR', and 'PATH' schemata have been studied. Thus, conceptual metaphors such as "Politics as a war", "Politics as an illness" and "Politics as a PATH" have been analyzed. Studies showed about political metaphors used by Iran’s presidents, from all political factions including conservatives, reformists, moderate, and fundamentalists, that all emphasize the inseparability of religion and politics. In other words, the moderation slogan from Rouhani’s view, dialogue among civilizations from Khatami’s view, justice and spirituality from Ahmadinejad’s view all refer to the concept of “religion is politics” and “politics is a religion”.

    Keywords: Imaginary Schemata, Political Metaphor, Discourse Analysis, Iran’s Presidents
  • Zeinab sadat Mousavi esfahani, Aboo mohammad Asgarkhani*, Mansour Atashaneh Pages 163-183

    The development of the oil and gas industry in Iran requires financial resources, which unfortunately the government is not able to provide all of them with its budget constraints. Therefore, attracting financial resources from abroad to implement such projects can increase production capacity and job creation in the Iranian economy. The present study was an examination of the challenges of the legal system governing the foreign financing contracts of the National Iranian Oil Company. International oil contracts have many fluctuations in the nature of the general terms of the contracts, so it is essential that this study compares the financial challenges with financing by comparing and reviewing the necessary scientific articles in this field with an analytical, comparative and descriptive approach. As a result, Iran's oil industry has made every effort to achieve the goals set out in the Vision Document. What can be deduced from the results of the research is transparent international laws in the oil industry.

    Keywords: Oil Industry, Finance, financing, Mutual sale, Foreign Investment, Law
  • Mohamad Hasheminia, Mehdi Abedi *, Ali Salehi Farsani, Hossein Abolfazli Pages 185-207

    Citizenship rights are a prerequisite for development and basis for change in societies where citizen behaviorism and the fulfillment of legal obligations are needed to realize and consolidate civil and social rights. Citizenship rights refer to a set of civil, political, and social rights that individuals enjoy because they are members of a nation-state and are protected and enforced by law. The most important issue is the political development, which is achieved through the realization of social and citizenship rights. Each society must use all its human resources. The issue of civil rights and political development in our society has been raised in recent years. Citizens with a variety of categories, including the expansion of political participation, national legitimacy and integrity, conflict management, and political integration, can have a significant impact on the public and political life of society. They can increase national security by serving religious and national interests.

    Keywords: Citizenship Rights, Political Development, Political Participation, Citizenship Education, Nation-State
  • Hojat Rostami, MohamadAli Kafaei far * Pages 209-232

    Hojat Rostami[1], Mohamad Ali Kafaei far [2]*     Abstract The United States has unilaterally imposed aviation sanctions on many countries, including Iran, outside of UN Security Council resolutions. Although the sanctions are putting pressure on the target country to change behavior, but aviation sanctions challenge aviation safety. However, some believes that sanctions prevent war, but the direct relationship of the aviation safety with “right to life”, “right to security”, “right to health” and “right to development”, as fundamental human rights, raises the question of how US aviation sanctions against Iran are assessed in the light of international human rights standards. In this article - which has been done in a descriptive and analytical approach- while explaining the concept of sanctions and its legitimacy indexes, we will focus on aviation sanctions and the legitimacy of US sanctions against Iran has been assessed from a neutral view. [1] - PhD Student, International Law, Department of Public and International Law, Faculty of Humanities, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran [2] - Assistant Professor, International Law, Department of Public and International Law, Faculty of Humanities, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran: Responsible Author

    Keywords: Aviation Sanctions, Legitimacy, Human Rights, Human-Centered International Law
  • Yousof Akbari, Seyyed farshid Jafari *, Hasan Eyvazzadeh Pages 233-256

    In the last three decades, governments with different policies with different approaches to major issues of the country caused short-term effects on the economy and politics. The purpose of this study is to investigate the role of governments and leaders in the relationship between government and people. The method of this research is analytical-descriptive, which using the filing method after reviewing and studying the relevant sources. The method is qualitative information analysis. Studies have shown that whenever governments are in harmony with the culture and historical discourse of the people, a cohesive nation-state is possible. Strengthening the link between the system and the people and preventing the activation of various cultural, political, and religious gaps in the country through planning and acting promptly, recognizing the demands of the people, and clearly and honestly addressing the demands of the people and explicitly expressing shortcomings and shortcomings.

    Keywords: Government, Leadership, government, people, unity, cohesion
  • Reza Shaker Jenaghard, Ibad ruhi *, Arkan Sharifi Pages 257-281

    Among the Institutions that are the Source of various services to society are Non-Governmental Public Institutions, for this reason, governments, with the aim of having such institutions in the form of good governance, and law-based oversight, with the aim of removing the grounds for deviation from the intrinsic activity mentioned in the statutes of such institutions, by the means of supervision, they provide the means of highlighting and attracting public opinion. However, it seems that the dependence of institutions on the allocation of funds from the national budget has opened the way for government oversight of them and this in itself may provide a positive effect in order to maintain the activities of the above institutions in the direction of the law, but dependence on the government can be affected by some political issues and hinder the growth and prosperity of public non-governmental organizations.

    Keywords: Non-Governmental Public Institutions, Supervision, Optimal Governance, Court of Audit
  • Sayed Mohamad Ahmadi Moghadam, AmirAbbas Mahdavi fard * Pages 283-302

    Khuzestan, with its Jundishapur scientific center, was considered as the scientific and cultural center of Iran from the Sassanid era until the beginning of the Islamic period. The purpose of this article is to study the intellectual and cultural components in Khuzestan from the arrival of Islam in this region until the end of the Albuyeh period. This was so that the Muslim Arabs in medicine even before the occupation of Iran sought the help of the graduates of the Jundishapur Scientific Center and several Arabs, including Harith bin Kaldeh, had studied in this university, due to their scientific importance and Cultural of Khuzestan in the Sassanid period. It is important to study the cultural situation of this region after Islam, so the present study aims to show the role of this region in the Islamic society by examining the cultural and intellectual situation of Khuzestan in the early arrival of Islam in Iran. This descriptive-analytical study seeks to achieve the goal that Khuzestan is still considered as the scientific hub of the region after Islam with its prominent scientific people.

    Keywords: intellectual components, Cultural Components, Khuzestan, Islam, Al Boyah
  • Siamak Mohammadi, MohammadJavad Jafari*, Farid Azad Bakht Pages 303-323

    The principles of International Environmental law, have generally emerged into International Environmental law through International Relations and environmental disputes. One of the most important environmental principles that emerged from the international disputes, is the recognition of the principle of un-harmful utilization of territory, prevention, precaution, etc., which have played a special role in preventing wars and strained international relations. One of the reasons for the establishment of such principles is the irrevocable international damage to the international environment which threatens human life and is followed by numerous inter-state disputes and this has caused the investigated principles to change from soft statements to important systematic principles through the international law. In this research, using the descriptive-analytical method, we explain and investigate some of the most important environmental principles that emerged into international law from these disputes.

    Keywords: International law, documents, principles, environment, International References, Disputes
  • GholamAli Farhadi Balashahri, Alireza Khodami, Majid Reza Karimi Pages 325-348

    The purpose of this study was the role of banks' economic policies in intensifying the class gap in Iran. This research is a library study and causal analysis based on panel data analysis. Statistical data were purposefully selected as a sample size based on the statistics in the statistics of the Central Bank and the Management and Planning Organization. To estimate the model, the auto regression method has been used. The results showed that the policies of governments have resulted in the growth of the class gap. Its main reason has been the mismatch between inflation and rising incomes, which also decreased wages and increased unemployment. The results of the present study show that the implementation of direct and indirect taxation policies to the wealthy class has not had much effect on reducing the class gap.

    Keywords: economic policies, Class Divide, governments, Gini Coefficient
  • Hossein Mirzaee, Reza Jalali*, Gholamreza Khajesarvi, Mohammadali Khosravi Pages 349-369

    Holding a healthy election is considered a necessity for democracy. The way the rulers are elected by people is not the same in all political systems, and the health of the electorate is an important factor in ensuring the freedom and participation of parties and voters. In Iran, measures such as the appointment of election monitoring boards have been adopted to manage and prevent election violations. However, we witness crimes and violations by executors, candidates, supporters. The main purpose of this study is to investigate the reasons for political crimes and electoral violations in Iran in the '90s. The assumption is that party rivalries, localism, patronage, economic factors, numerous conflicting laws are among the most important causes. Documentary studies have been used for theoretical and literature studies.

    Keywords: Political Causes, Legal Causes, Electoral Violations, Electoral Crimes, election
  • Sajad Bahmaie, Hamed Ameri Golestan*, Fereydon Akbarzadeh, Hossein Karimi Fard Pages 370-392

    The subject of this article is to examine the performance of the reformist government based on indicators of good governance. The basic premise of the study is that the reformist government has acted in accordance with these principles and based on the principles of good governance, although due to the nature of state in Iran, which according to the constitution as the most important legal structure of the country, is just one of the existing institutions. Also it is not equivalent to the state in its Weberian sense - having the highest power of legitimate violence. The results of the study show that the government with its special structure in Iran - as an executive institution - is relatively successful in terms of good governance such as participation, rule of law, transparency, accountability, consensus building, justice, efficiency and effectiveness and accountability. The research method in this research is descriptive-analytical and based on this, library and internet resources and existing and non-classified documents are used. The method of data collection is also the method of taking fish.

    Keywords: Good governance, Reformist Government, Indicators of Good Governance, Iran
  • Forough Chorami, Leila Raeisi *, Mahmoud Jalali Pages 393-407

    From the early of 20 century, the most important duty of government and international lawyers was to ban the war or prevent from using force in the international relationship. The rule of government immunity nowadays has the common conditions in international law. But the government doesn’t have the same opinion on these exceptions. The government doesn’t consider another government to have immunity and are qualified for all of the take over and commercial activity. But there is a question from the perspective of international rule when internal authority can order to confine the belongings of external government in their country. It seems that from international rule internal authority that includes judicatory or arbitration cannot bind the access of another country to its belongings in their country. The aim of this investigation is to find the legal system governing the immunity of government and the belongings of government.

    Keywords: Blocked Property, Islamic Revolution, Immunity of States, US Government
  • Maeda Chinese saz, Mojtaba Asgharian * Pages 409-442

    Oil and gas industry players face a wide range of risks in their contracts, such as death and bodily injury, loss, and damage to property, and may lead to their bankruptcy. It is in international oil contracts that, by moving away from the traditional understanding of responsibility, they help to shift risks to the side that is in a better position. The method of the present study is a documentary and library study and its purpose is to explain the legal status of arbitrators in different stages of arbitration. The authors conclude the general tendency of foreign oil and gas companies is to take advantage of the arbitration option in resolving disputes with the host government instead of going to domestic courts.

    Keywords: Arbitration, compensation, Oil, International agreements
  • Morteza Bavaghar, Mehdi Faghani*, MohammadHossein Ranjbar Pages 443-461

    Considering the significant role of oil and its sales and prices in the economy of Iran and the Persian Gulf countries, as well as the popularity of the general public and economic activists and foreign investors to operate in the Iranian capital market, examining changes in oil prices and stock market returns is very important. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the integration between changes in oil prices and stock market returns of Iran and the Persian Gulf countries. The data are collected through the official website of APEC Organization and the archive of stock exchange indices of each member country during the beginning of 2012 until the end of the first half of 2018 and on a monthly basis using the two-variable GARCH-BEKK model, VAR model. Granger causality was examined. The results show that changes in oil prices without calculating structural failure affect the stock markets of OPEC member countries. However, when structural failure is used, the results will be different

    Keywords: Oil Price Changes, Tehran Stock Exchange, Persian Gulf Stock Market, Bivariate GARCH Model