فهرست مطالب

نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 27 (شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا ازغندی، علی جان مرادی جو صفحات 1-35

    فهم ساختار قدرت سیاسی یکی از اساسی ترین مسایلی است که یک جامعه شناس سیاسی بدان نیازمند است. به طوری که بدون درک دقیق ویژگی های ساختار قدرت سیاسی و نحوه اعمال آن در هر دوره تاریخی، به تحلیل صحیح و کاملی از جوهر و رویدادهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نمی توان دست یافت. حکومت پهلوی دوم و پیامدهای آن ازجمله رویدادهای مهمی است که درک درست آن درگرو فهم علمی از ویژگی ها، ماهیت ساختار سیاسی، وضعیت نخبگان سیاسی و گروه های اعمال کننده قدرت در آن است. روش این پژوهش، توصیفی - تحلیلی و بر اساس نگرش تاریخی- جامعه شناختی است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که محمدرضا شاه ساخت قدرت را شدیدا به خود و حلقه درونی محفل دربار وابسته کرد، به طوری که در سال های 57-1342 روند روابط غیررسمی محفل درونی شاه جایگزین نهادهای رسمی شد.

    کلیدواژگان: محمدرضا شاه، ساختار قدرت، نخبه گرایی، پهلوی دوم
  • جواد صالحی، علی همه خانی صفحات 37-69

    مصر به عنوان یکی از مهم ترین کشورهای عربی خاورمیانه و جهان نقش مهمی در مناسبات منطقه ای و بین المللی ایفا می کند. تحولات داخلی در مصر و سرنگونی حکومت مبارک، نشانگر آغاز مرحله جدیدی در حیات سیاسی مصر است که ساختار و فضای سیاسی داخلی و بین المللی آن کشور را با دگرگونی هایی هرچند متفاوت روبرو می کند. این مقاله سعی دارد به این موضوع بپردازد، که مصر با چه موانع و مشکلاتی در محیط بین المللی روبروست که اجازه نمی دهند این کشور به سمت یک حکومت دموکراتیک و یا یک جامعه دموکراتیک گام بردارد. هدف این پژوهش تعیین موانع و مشکلاتی است که بر سر راه دموکراتیزاسیون شدن مصر در محیط بین الملل وجود دارد. سوال اساسی این است که چه عواملی در محیط بین الملل از تحقق دموکراسی در مصر پیشگیری می کنند؟ و فرضیه عبارت است از اینکه مصر به دلیل نقش ژیوپلیتیک در منطقه خاورمیانه و جایگاه والا در جهان عرب و همچنین به دلیل اینکه متحد اصلی و کلیدی ایالات متحده و رژیم غاصب صهیونیستی است از رشد و نمو دموکراسی در آن پیشگیری می گردد.

    کلیدواژگان: دموکراسی، مصر، ایالات متحده آمریکا، اسراییل، ژئوپلیتیک
  • حسن شمسینی غیاثوند، راضیه هاشمی صفحات 71-99

    عدالت یکی از مهمترین محورها و نمادهای مفهومی فلسفه سیاسی غرب از ابتدا تاکنون بشمار می آید، ولی این مفهوم در سیر تاریخی خود بخصوص در سده بیستم با تحولات معنایی خاصی مواجه بوده است، چرا که همانند سایر مفاهیم علوم اجتماعی  تحت تاثیر دو متغیر زمان و مکان است. در واقع می توان گفت که سرمشق های فکری عدالت در سده بیستم تحول یافت، چرا که سده بیستم با تحولات شگرفی در عرصه های معرفتی،  فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و در واقع با بحران هایی در لیبرالیسم، سرمایه داری، تکنولوژی و... مواجه شد. این تحولات باعث شکل گیری معانی و نظریه هایی جدیدی در عدالت همچون قراردادگرایی رالزی، اختیارگرایی نوزیک، مساوات طلبی دورکین، توهم گرایی پست مدرنیستی، وضعیت خودجوشی هایک و... شد. در این تیوری ها بر مفاهیمی و اصولی همچون لزوم تعادل آزادی با عدالت، ارزش گرایی، وداع با عدالت دولت محور، افول نگرش سیستمی به عدالت، تاکید بر حوزه عمومی عدالت یا دموکراسی اجتماعی تاکید می شود. نوشتار حاضر تلاش دارد این مهم را واکاوی نماید.

    کلیدواژگان: گفتمان عدالت، فلسفه سیاسی غرب، عصرجهانی شدن
  • فاضل فیضی، مریم جواهران صفحات 101-125

    شروع اعتراضات سوریه از مارس 2011 پس از دومینوی انقلاب های عربی، اگر چه با خواسته های مردمی همراه بود، اما با فاصله ای اندک، صحنه سیاسی سوریه را دچار اغتشاشات و ناآرامی هایی کرد که متاثر از حمایت ها و دخالت های خارجی بود. با شکل گیری بحران سیاسی در سوریه، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مطابق مقدورات و محذورات خود، همچنین با تبعیت از آموزه های ریالیستی حاکم بر سیاست خارجی خود که مبتنی بر آموزه های واقع گرایانه می باشد؛ درصدد تامین حداکثر منافع ملی خویش در ابعاد گوناگون از طریق مشارکت در بحران سوریه برآمدند. نوشتار حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و الکترونیکی تهیه شده است.

    کلیدواژگان: سوریه، بحران، خاورمیانه، منافع، قدرت، قدرت منطقه ای، اتحادیه اروپا، آمریکا
  • صمد قائم پناه، منیر دشتی ورمزانی صفحات 127-157

    نفوذ سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا در مبادلات جهانی و منطقه ای می تواند زمینه مناسبی را برای گسترش همکاری و همگرایی بین دو طرف فراهم آورد؛ اما تاکنون روابط دو طرف در طول بیش از سه دهه نه تنها نهادینه نشده؛ بلکه با فراز و نشیب همراه بوده و در دوره هایی به سردی گراییده است. می توان گفت اتحادیه اروپا تنها سازمان بین الدولی در سطح جهان است که رابطه با آن به اندازه رابطه با دولت های عضو آن سازمان دارای اهمیت است. این اتحادیه یکی از بازیگران نوخاسته در عرصه بین الملل است که پس از پایان جنگ سرد مجال بیشتری برای تقویت خویش در عرصه روابط بین الملل پیدا کرده است. از همان آغاز بروز بحران هسته ای، اتحادیه اروپا خود را یکی از طرف های اصلی حل وفصل مسیله هسته ای ایران معرفی نموده است و این موضوع از سوی ایران نیز، مورد پذیرش قرار گرفته است. در این تحقیق، با استفاده از روش سازه انگارانه و با توجه به توافق هسته ای ایران با کشورهای 5+1 و پذیرش برجام، به دنبال بررسی روابط ایران و اتحادیه اروپا در دوران پسابرجام هستیم.

    کلیدواژگان: برجام، پسابرجام، جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا
  • احمد آذین، سید محمدامین حسینی صفحات 159-195

    امروزه اقتصاد توسعه را یک شاخه تحقیقاتی می دانند که از یک سو با تفسیر فرآیند تخصیص منابع و تحول اقتصادی در کشورهای کمتر توسعه یافته سر و کار دارد؛ و از سوی دیگر توصیه های علمی برای نیل به توسعه اقتصادی را رد بر می گیرد (که این توصیه ها شامل انتخاب استراتژی توسعه و سیاست های مترتب بر آن نیز می شود.) این نوشتار بر آن است تا به شرح دیدگاه های اصلی در مطالعه توسعه اقتصادی پرداخته و چارچوب های فکری مسلط بر جریان نظریه پردازی توسعه را که پس از استقرار هسته نظری، الهام بخش توسعه کاربردی و نظری فزون تری بوده اند را مورد کنکاش قرار دهد. در این نوشتار، برای آنکه درک درستی از نظریات ایجاد شود، ابتدا مجموعه شرایط و زمینه های شکل گیری نظریات توسعه به شکلی مختصر، در بخش اول بیان شده است. سپس پارادایم هایی بررسی خواهد شد که به روشنی، باورها، ارزش ها ، ادراکات و روش شناسی آن مشخص بوده و توانسته باشد پشتیبانی گروه زیادی از اعضای مکاتب اقتصادی را به دست آورد.

    کلیدواژگان: تجارت، برابری، رشد، اقتصاد توسعه
  • غلامعلی سیفی زیناب، علی زارع، محسن قاسمی، ریما امیراقدم صفحات 197-213

    از آنجا که جوامع انسانی همواره پویا هستند و قوانین به بیان اصول و قواعد کلی بسنده می کنند، رویه قضایی در نقش تکمیلی و تفسیری می تواند تفاسیری منطبق با واقعیات و ضروریات اجتماعی از قانون ارایه دهد؛ در حقوق ایران، رویه قضایی به معنای آرای همانند دادرسان از منابع تکمیلی و تفسیری بوده و پذیرش این امر که موجد قاعده حقوقی باشد دشوار به نظر می رسد؛ در حقوق مصر قاضی را قانون گذار دومی می دانند که به قانونگذار اول می پیوندد؛ قانونگذار مصری اهمیت اجتهاد قضایی و اجتهاد فقهی را به رسمیت می شناسد. مقاله حاضر در بخش اول؛ به بررسی نقش قاضی در نارسایی های قانونی و در بخش دوم؛ به نقش قاضی در توسعه قواعد حقوقی می پردازد.

    کلیدواژگان: قاضی، رویه قضایی، قواعد حقوقی، تفسیر قانون، حقوق مصر
|
  • Pages 1-35

    Understanding structure of the political power is one of the major issues whom a political sociologist need; So that without an exact understanding of the political power structure and method of applying it in every historical period, a correct and complete analysis of the substance and political, social and economic events cannot be achieved. Pahlavi II and its aftermaths are major events that correct understanding of them depend on scientific understanding of the characteristics, the nature of the political structure, status of political elites as well as powerful groups. This method of research is analytical and based on historical-sociological attitude. The results showed that Shah made the structure of power  dependent on himself and inner circle of court strongly; So that in the years between 1342-57 unofficial relations of inner circle of the king was established instead of formal institutions.

    Keywords: Mohammad Reza Shah, Structure of Power, Elitism, The Second Pahlavi
  • Pages 37-69

    Egypt as one of the most important Arab countries in the Middle East and world play a significant role in regional and international interactions. Internal developments in Egypt and the overthrow of the Mubarak regime, Marks the beginning of new stage in the political life which make a lot of transformation for the domestic and international political structure. This paper seeks to study this issue that, what is the main regional and global obstacle in front of Egypt’s drive to democratization. The aim of this research is to determine the obstacles and problems on the way to democratization in international environment. The main question is that, which factors in International level did prevent the democratization in Egypt? The main hypothesis in this paper is that, the democratization of Egept has been prevented because of geopolitical role of Egypt in the Middle East, its high position in Arab world as well as close alliance with USA and Zionist regime.

    Keywords: Democratization, Egypt, United States of America, Israel, Geopolitics
  • Pages 71-99

    The Justice has been one of the most important pillars of western political philosophy from the beginning, therefore it could be said that justice is one of the understandable concepts for the western political philosophy. Nevertheless, this concept in its historical course, especially in the twentieth century faced with its conceptual developments, because, like other social science concepts it was affected  by  two variable including; Time and space. In fact it could be said that intellectual pattern of justice  developed in the last century, because, twentieth century has been faced with deep and wonderful developments in the  Epistemoligy, cultural, economy and political arena as well as crisis in Liberalism, capitalism, Technologies. All these developments caused the formation of new concepts and theories in Justice like Rawls Conventionalism, Nozick libertarianism, Dworkin equality, post modernism of illusion, Hayek Catallaxy …… In all these theories  emphasize on concepts and principles like the balance between freedom and justice, Value orientism, state-centeric justice, the decline of systematical approach to justice and especial orientation to the justice public sphere or social democracy.

    Keywords: Justice Discourse, western Political Philosophy, Globalization Era
  • Pages 101-125

    Syrian protests in March 2011 after Arab revolutions although has been accompanied with public demands but it shortly turned the Syrian political situations in to insurgency and instability under the external intervention.  Initiating the political crisis of Syria, the regional and post regional states began to intervene in this crisis according to their capabilities and restrictions along dominant realistic approach in foreign policy to maximize their national interest through participation in Syrian crisis. Using the analytical-descriptive research methodology, this paper is written through library and electronic tool of ghatering data.

    Keywords: Syrian Crisis, Middle East, National Interest, Regional power
  • Pages 127-157

    The influence of EU and the Islamic Republic of Iran in regional and global barters can create and provide an appropriate context in order to expansion of mutual coorporations and convergence in global scale, however, throughout last three decades, mutual relations between both side not only has not been initialed, on the other hand, it has been accompanied with vicissitudes and also in the special periods of time it has gone to aweak relationships. In global Stage, Importance of creating relations with EU as an only interstate organization is as same as with crating relations by states that are within it. Because of this reason, EU has created some political representation office in any country. After cold war area, this union as the one of the newborn actors in global Stage, could able to find out special opportunity due to reinforce itself in international relations context. In the direction of it, negotiations between EU and Iran's Representatives have been continuing from summer of 2003 to current age in order to reach an appropriate solution for Iran's nuclear program crisis. From begining of Iran's nuclear crises, EU introduced itself as an important side of finding solution for this international crises and also, this issue was accepted by Iran's in that case. In this survey, with using of constructively ways and also noticing to Iran's nuclear deal with 5+1 powers and accepting of joint comprehensive plan of action (JCPA), we will analyse EU and Iran Relations in the period of post-JCPA.

    Keywords: JCPA, Post-JCPA, Islamic Republic of Iran, European Union
  • Pages 159-195

    Nowadays economics development is known as a research branch, that on the one hand it is concerned with the interpretation of resource allocation process and economic development in less developed countries, and on the other hand, it encompassed scientific advice for the economic development process (including the selection of development strategy and associated policies as well). This paper aimed to study main viewpoints of economic development and the mainstream frameworks on the theory making process in the field, after establishment of core of the theory, developing applications and examining the comments were more heightened. In this paper, for a theoretical understanding of formation of the theories, firstly, the historical backgrounds of the theories is reviewed. And then the study will discuss the paradigms which their beliefs, values, perceptions and methodologies are clearly defined and they are able to acquire the support of a large number of economic schools members.

    Keywords: Economic Development, trade, equality, growth
  • Pages 197-213

    Societies are always active and laws just emphases on the general principles and rules, jurisprudence can present the interpretations based on the facts and social requirements of the law. In Iran’s law, jurisprudence is the similar court judgment supplementary and expository sources of law which seems to be difficult to accept that creating legal rule; In Egyptian law, a judge has been known as the secondary legislator as well which joins with the first legislator; Egyptian legislator recognizes the importance of juridical and legal IJTIHAD. The main subject of this article is a comparative study of the role of judges in creation of jurisprudence in the Iranian law and one other legal written system which is presented in two parts. In the first part, the role of the judge in legal insufficiency and in the second part examines the role of the judge in the development of legal rules.

    Keywords: judge, jurisprudence, legal rules, Interpretation of law, Egyptian law