فهرست مطالب
نشریه پژوهش های سیاسی و بین المللی
پیاپی 36 (پاییز 1397)
- تاریخ انتشار: 1397/09/30
- تعداد عناوین: 15
-
صفحات 1-24
می توان گفت که بر اساس انسان شناسی و هستی شناسی اسلام، آزادی یک مفهوم ارزشی مبتنی بر فطرت الهی انسان است. البته مختصات آزادی در اسلام تحت تاثیر عوامل مختلف درونی همانند ماهیت دین اسلام و همچنین عوامل بیرونی همانند شرایط زمانی و محیطی بوده است. با توجه به اینکه انسان در اسلام توحید گرا، دارای اختیار و کمال گرا شناخته شده است پس آزادی بعنوان یک مولفه بنیادین در این جهت شناخته می شود. البته این آزادی یک روش و ابزاری در جهت تحقق فضیلت مندی و تحقق عدالت شناخته می شود و از سوی دیگر دارای خصوصیات مختلف بینشی، کلامی، اخلاقی و سیاسی است که با ماهیت آزادی در جهان غرب متفاوت شناخته می شود بنابراین آزادی در اسلام در ابعاد مختلفی همانند فلسفه آزادی، اهداف، کارکرد و افق فکری متفاوت با غرب بوده است. ضمن آنکه آزادی در اسلام از ابعاد سیاسی- اجتماعی از مدرنیته و لیبرالیسم جهان غرب تاثیرپذیر بوده است. چنانکه در عصر اطلاعات ساختار معرفتی و منظومه معرفتی این متفکران مسلمان بر اساس مقتضیات و بنیادهای جهان شدن همانند دموکراسی، حقوق زنان و حقوق شهروندی بوده است.
کلیدواژگان: آزادی، شریعت اسلامی، عصر اطلاعات، مدرنیته، اندیشه سیاسی -
صفحات 25-51
"اسلام هراسی" واژه ای است که از دهه 80 میلادی در دستور کار معارضین غربی قرار داشته است اما پس از 11 سپتامبر 2002 نگاه ویژه ای بدان شده است . در این نوشتار سعی شده چرایی بروز این پدیده در اروپا و شدت آن در سال های اخیر بررسی گردد. در این راستا به عوامل متعددی همچون تاریخی، فرهنگی، ایدیولوژی سیاسی و حادثه 11 سپتامبر اشاره شده است. و سپس به پیامدهای این پدیده در اروپا به صورت اعم و در آلمان به طور اخص پرداخته شده است. این مقاله رویکرد تحلیلی – مقایسه ای مبتنی بر روش مطالعه تاریخی دارد. نتیجه این مطالعات نشان از آن دارد که عادی سازی اسلام هراسی با هدف استیلای الگوی سیاسی لیبرال به راهبرد جامعه غربی بدل شده است.
کلیدواژگان: اسلام هراسی، خشونت، تبعیض، اسلام، سیاست، اروپا -
صفحات 53-64
حادثه میدان تیان آنمن در چین از نظر برخی از پژوهشگران سیاسی به مثابه پایان یافتن اندیشه تغییر رژیم و استقرار نوعی توتالیتریانیسم ایدیولوژیک در جمهوری خلق چین به شمار می آید. از این رو نظام سیاسی از سپیده دم این حادثه به بعد با نگرانی های کمتری از منظر تهدیدات موجودیتی مواجه بوده است. برخی از تحلیلگران چنین وضعیتی را نقطه عزیمت نظام کمونیستی چین برای آغاز پاره ای اصلاحات نیز در نظر می گیرند. اصلاحاتی که ضمن حفظ سویه های اقتدارگرایانه در ابعاد سیاسی، سیاست خارجه مسالمت جویانه ای را به ویژه در خصوص ایالات متحده در پیش گرفت و با عبور از تنگناهای نظام اقتصادی چپ، گامهای بلندی را به سوی اقتصاد سرمایه داری ملی و جهانی برداشت. در عین حال در حوزه آزادی های فرهنگی و اجتماعی نیز با شیبی ملایم به ایجاد گشایش هایی مبادرت ورزید. نتیجه این رویکرد از دهه نود به این سو دستیابی چین به توسعه و تبدیل شدن به یک ابرقدرت اقتصادی بوده است. برخی از نظریه پردازان؛ این گذار به توسعه اقتصادی- اجتماعی منهای تغییر در ساخت سیاسی تمامیت خواه چین را که به الگوی چینی توسعه تعبیر می شود به منزله نسخه ای برای توسعه در ایران نیز تجویز نموده اند.
کلیدواژگان: توسعه، چین، ایران، فرهنگ سیاسی، سیاست خارجه -
صفحات 65-101
پایان آتش جنگ جهانی دوم و سربرآوردن اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا از خاکستر آن، آغاز جنگ سرد و ویژگی های نظام دوقطبی در زمینه های علمی، تکنولوژیک، سیاسی، اقتصادی، ایدیولوژیک، ژیوپولیتیک، ژیواستراتژیک و...، دهه 55-1945 میلادی را برای سیاست خارجی ایران از اهمیت ویژه ای برخودار ساخته است. سوالی که مطرح می شود این است که آیا ایدیولوژی (چه سوسیالیسم و مارکسیسم بلوک شرق و چه کاپیتالیسم و لیبرالیسم بلوک غرب) توانسته بود به عنوان یکی از عوامل و ویژگی های ساختاری نظام دوقطبی، خود را بر سیاست خارجی ایران در سال های 55-1345 میلادی تحمیل کند؟ در پاسخ باید گفت: به نظر می رسد، در بلوک بندی جهانی قدرت، طی بازه زمانی مذکور حفظ یا توسعه قابلیت های ایدیو لوژیک ابرقدرت ها به عنوان یکی از عوامل پشتیبان و ویژگی های حمایت کننده ساختاری نظام دو قطبی، نقش قابل توجهی در توازن قوای آنها و بالتبع در سیاست خارجی ایران بازی کرده است. مقاله حاضر در فهم این مطلب از دیدگاه تیوری نوواقع گرایی (واقع گرایی ساختاری) کنت نیل والتز بهره برده است که هر چند قدرت را مهم ترین عامل در حفظ موازنه نیروها تلقی می کند و نیروی نظامی را مهم ترین عنصر این قدرت می داند، لکن، توزیع توانمندی ها و قابلیت ها را صرفا در امور نظامی نمی داند و آن را به سایر مقولاتی از جمله قابلیت های علمی، تکنولوژیک، سیاسی، اقتصادی، ایدیولوژیک، ژیوپولیتیک، ژیواستراتژیک و... نیز تسری می بخشد.
کلیدواژگان: ایدئولوژی، نظام دوقطبی، جنگ سرد، سیاست خارجی ایران، نوواقع گرایی -
صفحات 103-129
تحولات اخیر ژیوپلیتیک در غرب اسیا، منطقه را وارد درگیری های نظامی کرده است. تحولات سوریه در راس این بحران ها قرار دارد و در نتیجه این تحولات ،نظام سیاسی در سوریه دچار شکنندگی شدید شده است به طوری که بعد از گذشت هفت سال ،تمامی طرح های سازمان ملل در برقراری اتش بس میان نیروهای داخلی با شکست مواجه شده است. در خصوص چرایی استمرار خشونت در سوریه مجموعه از عوامل داخلی و خارجی دخیل هستند. در یک سو محور روسیه، ایران و عراق حضور دارد که با حمایت های نظامی و سیاسی از دولت بشار اسد در تلاش برای حفظ تمامیت ارضی سوریه هستند. در سوی دیگر محور عربی- غربی قرار دارد که هر کدام با حمایت از جریان های مخالف دولت سوریه به دنبال حذف دولت اسد هستند. تقابل این دو جریان در کنار زمینه های اجتماعی و اقتصادی در داخل سوریه، این کشور را به جنگ نیابتی قدرت ها تبدیل کرده است. بدین رو فرضیه تحقیق به این شکل مطرح می گردد که ماهیت غیردموکراتیک دولت اسد، روند ناقص دولت سازی، حضور جریان های تکفیری و رقابت قدرت های بیرونی برای کسب نفوذ بیشتر منجر به شکل گیری جنگ داخلی در سوریه گردیده است.
کلیدواژگان: اقتدارگرایی، جمهوری عربی سوریه، داعش، روسیه و آمریکا -
صفحات 131-156
کشورهای حاشیه خلیج فارس به میزان زیادی به درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز متکی هستند. این درحالی است که توسعه منابع غیر متعارف انرژی یا آنچه انقلاب شیل در ایالات متحده نامیده می شود می تواند تغییراتی را در بازارهای انرژی جهانی ایجاد و در نتیجه درآمد این کشورها را تحت تاثیر قرار دهد. ایران نیز به عنوان کشوری حایز اهمیت با موقعیت جغرافیایی ویژه که بین دو حوزه بسیار مهم دریای خزر و خلیج فارس قرار گرفته و دارای اهمیت ژیوپلیتیکی، ژیواستراتژیکی، ژیواکونومیکی و ژیوانرژی قابل توجهی است از این قاعده مستثنی نمی باشد. از اینرو مقاله پیش رو با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی درصدد است به این سوال پاسخ گوید که توسعه منابع غیر متعارف انرژی چه پیامدهایی بر ژیواکونومیک انرژی خلیج فارس دارد؟ دولت های حاشیه خلیج فارس از یکسو خود را با تغییرات وسیع ناشی از توسعه منابع غیرمتعارف انرژی در بازارهای انرژی بین المللی مواجه و ازسوی دیگر با نیاز روز افزون به انرژی در داخل روبرو می بینند که در مجموع می تواند شرایط کشورهای این منطقه را تحت الشعاع قرار دهد.
کلیدواژگان: ایران، انقلاب شیل، ژئواکونومیک انرژی، خلیج فارس، منابع غیرمتعارف انرژی -
صفحات 157-174
داعش جریانی خشونت طلب و تندرو که سودای احیای خلافت اسلامی داشته است. در کوتاه مدت توانست به فتوحات چشمگیری دست یابد و از سوریه به عراق رفته و بخش هایی از سرزمین عراق را هم اشغال کند. در نهایت رهبر داعش خود را خلیفه مسلمانان جهان نامید و از همه پیروان ادیان دیگر خواست که از آنها پیروی کنند. کنترل بحران داعش در منطقه تحولات جدیدی را رقم زده است به طوری که بسیاری از کارشناسان معتقدند که در روزهای نه چندان دور با تضعیف قطعی گروهک داعش، دوران پسا داعش در منطقه آغاز خواهد شد. هر چند شکست های نظامی داعش توان عملیاتی آنها را محدود ساخته است. به عقیده کارشناسان به محض فراهم شدن شرایط مطلوب دوباره جان تازه ای به خود می گیرد. اگر چه برخی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای داعش را به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف خود به کار برده و حمایت های مالی و لجستیکی فراوانی در طول سال های گذشته به این گروه داشته اند، اما باید گفت که این گروه وحشت آفرین پدیده ای اجتماعی است که بدون ریشه یابی عمیق و صرف برخورد سیاسی می تواند در آینده بازیابی مجدد کرده و به شکل خشونت بارتری باز تولید شود. سوال اصلی مقاله اینگونه بیان گردیده که بعد از داعش چه بحران های ژیوپلتیکی در منطقه غرب آسیا پدیدار خواهد شد؟ بر همین اساس فرضیه تحقیق اینگونه تبیین گردیده که با توجه به موقعیت برتر ژیوپلتیک منطقه غرب آسیا و تاثیر آن بر اقتصاد جهان، پیامدهای منطقه ای باقیمانده از بحران داعش، منجر به تغییرات ژیوپلتیکی غرب آسیا در پساداعش خواهد شد.
کلیدواژگان: داعش، ژئوپلتیک، غرب آسیا، بحران -
صفحات 175-197
قواعد و مقررات راجع به سوخت مصرف شده هسته ای در سطح بین المللی در راستای تنظیم و ایجاد استانداردهای حقوقی و فنی در مورد مدیریت سوخت مصرف شده هسته ای است، این قواعد و مقررات دولتها را متعهد به برداشتن گام اساسی یا رعایت توصیه هایی در این راستا می کند. دولت ایران نیز براساس توافقی که با گروه 1+5 در سال 1394 متقبل شده تعهداتی را در حوزه سوخت هسته ای مصرف شده برعهده گرفته؛ مقاله پیش رو با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی انطباق یا عدم انطباق تعهدات ایران بر پایه برنامه جامع اقدام مشترک با قواعد و مقررات بین المللی مرتبط با باقیمانده سوخت مصرف شده هسته ای می پردازد و با اشاره به مراحل و اهداف مدیریت و باقیمانده سوخت هسته ای که شامل لزوم مدیریت و ذخیره و نگهداری از سوخت مصرف شده هسته ای به انطباق و ارزیابی آن با تعهدات دولت ایران می کند و در خاتمه به انطباق تعهدات ایران با مقررات پیرامون سوخت مصرف شده هسته ای اشاره شده است.
کلیدواژگان: سوخت مصرف شده هسته ای، مدیریت، ذخیره سازی، برجام، ایران -
صفحات 199-221
توسعه اگر چه در ایران حیاتی نزدیک به یک قرن دارد اما همچنان در افق زمانی و تاریخی اش متاثر از نگرش های مهندسی شده دولتی (حکومتی) است. بطوریکه توسعه و حرکت در مسیر توسعه به عنوان یک غایت راهبردی با کارویژه های ایدیولوژیک در دستور کار و در صدر برنامه های دولتها قرار گرفت و رنگ و لعاب ایدیولوژیک سیاسی (حکومتی) را به خود گرفت. با نگاهی به تاریخ جریان توسعه در ایران در دوره پهلوی دوم و جمهوری اسلامی که مورد تاکید در این پژوهش است، به راحتی می توان تاثیر وجوه ایدیولوژی غالب حکومتی (برابر دانستن توسعه با مفهوم عمران و رشد اقتصادی و غربی قلمداد کردن آموزه ها و مبانی توسعه) را در آنها مشاهده کرد. از این رو در این پژوهش با ارجاع به دو دوره از تاریخ معاصر ایران در زمینه موضوع توسعه، از لحاظ روشی با رویکردی تاریخی- تحلیلی به تشریح موضوع مذکور پرداخته خواهد شد.
کلیدواژگان: توسعه و ایدئولوژی، پهلوی دوم و جمهوری اسلامی، تجدد و شبه مدرنیسم، پیشرفت و الگوی اسلامی -
صفحات 223-258
با ظهور مدرنیته و ازدیاد تقاضای جهانی برای مواد اولیه و خام، دولتهای دارنده منابع عظیم طبیعی، خود را صاحبان قدرت و مکنت و کشورهای دیگر را وابسته اقتصادی میپنداشتند. آنها تمام یا بخش بزرگی از درآمد ملی خود را از فروش منابع داخلی خود بدست می آوردند. این امر از سویی منجر به عدم رشد و توسعه صنعتی و دور ماندن از اقتصاد تولید محور آنها گردید و از جانبی دیگر به استعمار و استثمار این کشورها توسط کشورهای قدرتمند انجامید. این دولتها در ادبیات سیاسی و اقتصادی دولت های رانتیر نامید شدند. گرچه عواید هنگفت حاصل از فروش منابع و ذخایر طبیعی موجبات رفاه اقتصادی در این کشورها را فراهم آوردند، لیکن برخی از کشورها نتوانستند با تکیه بر تبادلات با دیگر کشورها به رفاه اقتصادی و توسعه دست یابند و صرفا درآمد حاصل از فروش منابع طبیعی را صرف امور روزمره خود کردند و نتیجتا این امر موجب عدم توسعه آنها گردید. این نوشتار بر آن است تا با کمک آمار و اطلاعات اقتصادی در حوزه توسعه این دوگانگی را بررسی نموده و تبیین نماید که چگونه اقتصاد رانتی در کشورهایی می تواند موجب عقب ماندگی و عدم توسعه و در کشوری دیگر به عنوان یک عامل رشد و توسعه عمل نماید.
کلیدواژگان: اقتصاد رانتی، کشورهای توسعه نیافته، منابع طبیعی، دولت رانتیر، توسعه -
صفحات 259-272
این پژوهش برآن است که با استفاده از تحلیل گفتمان به بررسی زمینه ها و ریشه های تغییر رویکرد سیاست خارجی ایران از آرمان گرایی به عملگرایی با تکیه بر مقایسه دهه اول با دهه دوم انقلاب اسلامی بپردازد. با توجه به ماهیت اسلامی انقلاب و در اختیار گرفتن حاکمیت توسط اسلام گرایان، طرح شعارهای آرمانگرایانه و تسلط گفتمان آرمانگرایی در عرصه های داخلی و خارجی در سال های اولیه انقلاب امری عادی به نظر می رسید، اما گردش نخبگان سیاسی در سال 1368 و روی کار آمدن دولت عملگرای اقتصاد محور هاشمی رفسنجانی موجب تغییر رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از رویکرد آرمان گرایی در دهه ی اول به عملگرایی در دهه ی دوم انقلاب اسلامی شده است.
کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، هاشمی رفسنجانی، سیاست خارجی، تغییر رویکرد، دهه اول و دوم انقلاب اسلامی -
صفحات 273-291
امنیت انسانی و توسعه پایدار هر دو در زمره مفاهیم انسان گرا و مهم ترین وجه مشترک آنها، این است که هر دو پارادایم، متضمن ایده هایی جهت حمایت از انسان و حقوق وی می باشند و حول موضوع انسان و حمایت از حقوق وی هم پوشانی دارند. ضمن توجه به تقدم و تاخر طرح امنیت انسانی و توسعه پایدار به لحاظ مباحث نظری و ظهور آن دو در نظام حقوق بین الملل، مساله این است که چگونه و در چه زمینه ای امنیت انسانی و توسعه پایدار در نظام حقوق بین الملل با یکدیگر در تعامل هستند. بررسی چگونگی تعامل توسعه پایدار و امنیت انسانی امری است که مدنظر می باشد و در این مقاله تلاش می شود تا ارتباط این دو پارادایم و تاثیر و تاثر هر کدام بر یکدیگر بررسی شود. شایان ذکر است که امنیت زیست محیطی به عنوان یکی از ابعاد هفت گانه امنیت انسانی، نقش کلیدی در دستیابی به توسعه پایدار ایفا می کند و توسعه پایدار بدون تامین امنیت زیست محیطی امری غیر ممکن است.
کلیدواژگان: امنیت، توسعه، نظام حقوق بین الملل، امنیت انسانی -
صفحات 293-320
مهم ترین و اصلی ترین پیش نیاز برخورداری از یک سیاست خارجی موفق، آگاهی و شناخت عمیق از صحنه است. این صحنه می تواند، قدرت ملی کشورها، علایق گوناگون بازیگران در جهت بازیگری در نقش های استراتژیک باشد. در واقع ژیوپلیتیک با بررسی عوامل تشکیل دهنده قدرت ملی کشورها، علایق گوناگون بازیگران، ریشه یابی بحران های منطقه ای و تحلیل جایگاه منطقه در ژیواستراتژی قدرت ها، درک لازم برای تدوین سیاست خارجی آگاهانه و سنجیده را فراهم می نماید. از سویی دیگر منطقه آسیای مرکزی و قفقاز، با بافت قومی و مذهبی متنوع، ضمن داشتن سابقه حضور قدرت های مختلف، دارا بودن ارزش های فراوان و جاذبه های مختلف اقتصادی، فرهنگی ، سیاسی و... و دارا بودن اشتراکات زبانی، قومی، مذهبی و اقتصادی ، فرهنگی با جمهوری اسلامی ایران می تواند نقش موثری را ایفا نماید. زیرا با جداسازی منطقه قفقاز و بخشی از آسیای مرکزی در پی جنگ های روسیه با ایران و با انجام اقدامات متنوع هنوز نتوانسته ایم به آن هدف نهایی یعنی پیوند مشترک و دایمی ایران با آسیای مرکزی و قفقاز برسیم. در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، ضمن شناخت عمیق عوامل مثبت و منفی ژیوپلیتیکی گام های موثر در جهت تقویت روابط موفق سیاسی، اقتصادی و فرهنگی فیمابین ایران وکشورهای آسیای مرکزی و قفقاز برداشته شود.
کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، سیاست خارجی، آسیای مرکزی، قفقاز، ایران -
صفحات 321-337
از آنجا که توسعه نیازمند آرامش و امنیت می باشد، بیشتر نواحی منطقه خاورمیانه به دلیل وجود بحران های متعدد و طولانی نتوانسته زمینه های ورود به عرصه توسعه را فراهم نماید. بحران های داخلی و خارجی که برآمده از ماهیت دولت اقتدارگرا و رانتیر و مداخله قدرت های بزرگ و نیز ایدیولوژیک شدن فضای سیاسی اقتصادی منطقه می باشد، موجب گردیده خاورمیانه نتواند با عنایت به معیارهای کلان و اصولی توسعه، وارد مدار توسعه یافتگی گردد. پرسش عمده این است که چرا خاورمیانه در مقام مقایسه با دیگر مناطق در حال توسعه و با وجود پتانسیل های طبیعی و انسانی هنوز نتوانسته به فاز توسعه گام نهد؟ فرضیه مقاله عبارت است از اینکه : حاکمیت فضای امنیتی و ایدیولوژیک در منطقه خاورمیانه در عصر جهانی شدن مانع اصلی در مسیر توسعه کشورهای این منطقه بوده است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی می باشد و روش گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای است. هدف عمده پژوهش حاضر ارایه تصویری هرچند کلی از چشم انداز توسعه در منطقه حساس خاورمیانه بوده است. یافته پژوهش نیز آن است که تداوم روندهای توسعه نیافتگی منطقه خاورمیانه در عصر جهانی شدن و حاکمیت فضای امنیتی و ایدیولوژیک پس از 11 سپتامبر 2001، مازاد اقتصادی را از منطقه خارج می نماید و موجبات تداوم عقب ماندگی و توسعه توسعه نیافتگی این منطقه شده است.
کلیدواژگان: خاورمیانه، اقتصاد سیاسی بین الملل، دولت رانتیر، ایدئولوژی، توسعه توسعه نیافتگی -
صفحات 339-367
شکل گیری داعش، تحولاتی را در منطقه خاورمیانه ایجاد کرد. یکی از تبعات آن قدرت گیری احزاب راست افراطی بود که بعد از جنگ دوم جهانی در محاق قرار گرفته بودند. این احزاب با معرفی داعش به عنوان نماینده (جعلی) تمدن اسلامی، درصدد القاء این اندیشه برآمدند که داعش در تلاش است تا ارزش ها، تمدن و فرهنگ لیبرال دموکراسی غربی را هدف قرار دهد. ترس اروپاییان از مهاجرت پذیری، چند فرهنگ گرایی، حملات تروریستی از یک سو و بی ثباتی سیاسی، نارضایتی مردم از نهادهای حکومتی، از دیگر سو موجب گردید این احزاب در رقابت های انتخاباتی موفقیت های چندی به دست آورند. پژوهش پیش رو درصدد پاسخ گویی به این سوال است که قدرت گیری داعش چه تاثیری در مقبولیت گروه های راست افراطی در اروپا داشته است؟ یافته های پژوهش که با بهره گیری از نظریه برخورد تمدن ها و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام شده نشان می دهد که داعش تاثیر مستقیم در ایجاد گروه های راست افراطی داشته است.
کلیدواژگان: برخورد تمدن ها، جریان راست افراطی، داعش، تروریسم، اروپا
-
Pages 1-24
It can be said that based on the anthropology and ontology of Islam, freedom is a value concept based on the divine nature of man. However, the coordinates of freedom in Islam were influenced by various internal factors, such as the nature of the Islamic religion as well as external factors, such as time and environment conditions. Considering that man is recognized in monotheistic Islam, possessed of perfectionism, freedom is thus recognized as a fundamental component in this direction. Of course, this freedom is a method and instrument for the realization of virtue and the realization of justice. On the other hand, it has various visual, verbal, moral and political insights that are different from the nature of freedom in the Western world. Therefore, freedom in Islam in various dimensions was similar to the philosophy of freedom, goals, function, and horizons of thought different from the West. In addition, freedom in Islam has been influenced by the political-social dimensions of modernity and Western liberalism. As in the information age, the structure of epistemology and the epistemic system of these Muslim thinkers are based The requirements and foundations of globalization have been similar to democracy, women's rights and civil rights.
Keywords: Freedom, Islamic Sharia, Information Age, Modernity, Political Thought -
Pages 25-51
"Islamophobia" is a term that has been on the agenda of Western adversaries since the 1980s, but it has become a special consideration since September 11, 2002. This article attempts to investigate the causes of this phenomenon in Europe and its severity in recent years. Several factors such as historical, cultural, political ideology and the September 11 incident are mentioned in this regard. And then the consequences of this phenomenon in Europe in general and in Germany in particular is analyzed. This article has an analytical-comparative approach based on the historical study method. The result of these studies is that the normalization of Islamophobia has become the strategy of a Western society with the aim of prevalence a liberal political pattern.
Keywords: Islamophobia, Violence, Discrimination, Islam, Europe -
Pages 53-64
Political scientists explain Tian Anman's square incident in china as ending idea of regime changing and settling a kind of ideological totalitarism in the Republic of china. Therefore, the political system has faced with less concerns from the existing threats point of view some analysts consider this situation as a point of departure of communist system for starting the reforms. The reforest that have led to a peaceful foreign policy especially in the United States, while preserving authoritarian parts in political area. This will happen by passing left economic system impasse they take high steps towards the National and global capitalist economy. At the same time they have try to make inauguration with slight slope in the cultural and social Liberties area. Some theorists prescribe this transition to economic social development as a developmental model of china except for the change in the political Fabrication of china, that we can use it as a developmental model in Iran.
Keywords: China, Iran, development, Political Culture, Foreign policy -
Pages 65-101
The end of World War II and the rise of the Soviet Union and the United States of America from its ashes, the beginning of the Cold War and the characteristics of the bipolar system in the scientific, technological, political, economic, ideological, geopolitical, geostrategic and ... fields, made the decade of 1945-55 an important time to Iran's foreign policy. The question arises here is, whether ideology (Socialism and Marxism or capitalism and liberalism) could have imposed itself as one of the structural features of the bipolar system on Iran's foreign policy in years between 1945-55? It seems that in the global blocking of power, the preservation or development of the ideological capabilities of the superpowers as one of the supporting factors and the structural support of the bipolar system has played a significant role in balancing their forces and, after all, in the foreign policy of Iran. The present article, in understanding this point, has used Waltz's theory of neo-realism, which considers power as the most important factor in maintaining the balance of power and sees military force as the most important element of this power, but not distributes capabilities merely in military affairs and extends it to other categories including scientific, technological, political, economic, ideological, geopolitical, geostrategic, etc.
Keywords: Ideology, Bipolar System, Cold War, Foreign Policy of Iran, Neo Realism -
Pages 103-129
Recent geopolitical developments in West Asia have led the region into military conflicts. Syrian developments are at the head of these crises, and as a result of these developments, the political system in Syria has suffered severe stagnation, so that after seven years, all UN initiatives have failed to set fire to the internal forces. Concerns about the persistence of violence in Syria are caused by internal and external factors. On the one hand, there is the Russian, Iranian and Iraqi axis, with political and military support from the administration of Bashar al-Assad in an effort to preserve the territorial integrity of Syria. On the other hand, there is the Arab-western axis, wich supporting the Syrian opposition's movements seeking to eliminate the Assad government. The contrast between these two trends, along with the social and economic context within Syria, has made the country as a place of proxy war among powers. The main question of this article is that what are the reasons and causes of the violence in the Syrian crisis? In response, the hypothesis is that, the undemocratic nature of the Assad government, the incomplete state-building process, the presence of takfiri currents, and the outsourcing of external powers have contributed to the formation of a civil war in Syria.
Keywords: Authoritarianism, Syrian Arab Republic, ISIL, Russia, the United States -
Pages 131-156
Persian Gulf countries largely rely on revenues from oil and gas exports. Meanwhile, the development of unconventional sources of energy or what is called shale revolution in the United States could create changes in the global energy market and in result the income of these countries be affected. Also, Iran as an important country with a specific geographical location, which is located between two very important areas of the Caspian Sea and the Persian Gulf, and has significant importance in terms of Geopolitics, Geo-strategic, Geo-economics and Geo Energy is no exception of this issue. Therefore, the present article using the descriptive - analytic method intends to answer the question that, what are the consequences of development of unconventional sources of energy on the Persian Gulf' Geo-economics of Energy? In response, should be noted that the Persian Gulf states faced with extensive changes resulting from the development of unconventional energy resources in the international energy markets on the one hand, and are faced with increasing demand for energy within the country on the other hand, that in sum could affect the conditions of the countries in the Persian Gulf region.
Keywords: Iran, Shale Revolution, Geo-economics of Energy, Persian Gulf, Unconventional Sources of Energy -
Pages 157-174
ISIS is a violent and radical group that has served as a revival of Islamic caliphate. A short-lived group that could spread and move from Syria to Iraq and occupy parts of Iraq. Eventually, the ISIS leader called himself the Muslim world caliph and called on all followers of other religions to follow them. The control of ISIS crisis in the region has brought about new developments, as many experts believe that the post-ISIS era will begin in the area shortly after the defeat of ISIS. Although ISIS's military defeat limits its operational capability, which, according to experts, will re-emerge as soon as the conditions are favorable. Although some of the regional and trans-regional powers utilizes ISIS as a means to advance their goals, and have provided a lot of financial and logistical support for this radical group over the past years. it should be said that this terrorist group is a social phenomenon that can be rebuilt in the future, without further elucidation and merely political encounter, can be reproduced more violently. So the main question is that, what geopolitical crises are emerged in post-ISIS era? In this line, the main hypothesis is that due to the importance of West Asia in terms of geopolitics and global economy, the remained regional consequences of defeating ISIS make some geopolitical changes in West Asia in Post-ISIS era.
Keywords: ISIS, Geopolitics, West Asia, Crisis -
Pages 175-197
The rules and regulations regarding the spent nuclear fuel in the international level in the direction of adjustment and creation of legal and technical standards are based on the management of spent nuclear fuel, these rules and regulations commit governments to take fundamental steps or observe the recommendations in this direction. The Iranian government also based on voluntary commitments with the group 5 + 1 in the year of 2015, has undertaken some commitments in the field of spent nuclear fuel. The present article tries to investigate the adaptation or non-adaptation of Iran’s commitments based on joint comprehensive plan of action (JCPOA) with international rules and regulations interrelated with remaining spent nuclear fuel. Moreover, with pointing to the stages and objectives of management and remaining nuclear fuel which includes the management, save and maintenance of the used nuclear fuel, it tries to probe the adaptation and assessment of it with the commitments of the government of Iran. Finally, Iran's obligations to compliance with the provisions of spent nuclear fuel have been mentioned.
Keywords: Spent Nuclear Fuel, Management, Storage, JCPOA, Iran -
Pages 199-221
Although, development in Iran has been existed for nearly a century, but it is still influenced by state-run engineering approaches. So that development and movement on the path toward development as a strategic goal with ideological objectives were placed on the agenda and at the top of the government's plans with political ideology of the government. Looking at the history of the development of Iran in the second Pahlavi II and the Islamic Republic, which is emphasized in this study, one can easily understand the effects of the dominant ideology of the state (equalizing development with the concept of civilization and economic growth and calling the teachings and foundations of development as Western concepts) in both of them. Therefore, in this research, referring to two periods of contemporary history of Iran in the subject of development, in a historical-analytical method, the subject is discussed.
Keywords: Development, Ideology, Pahlavi II, Islamic Republic, Modernity, Pseudo Modernism, Progress, Islamic Pattern -
Pages 223-258
By advent of modernism and increase in global demand for raw materials, governments owning huge natural resources assumed themselves as the possessor of power, property and supposed the other countries as economic-dependent. They have gained a part or all of their national income by selling their internal resources. On one hand, this matter led to lack of industrial growth and development and staying away from their production-driven economy and on the other hand, it led to colonialism and exploitation of these countries by powerful countries. In political and economic literature, these countries are named rentier states. Although great revenue obtained from selling natural resources and reservoirs provided the causes of economic welfare in these countries. Some of them were not able to achieve economic welfare and progress by relying on interactions with other countries, and they have merely spent the income gained by natural resource sale for daily uses, and consequently, this issue led to their lack of development. This paper makes attempt to investigate this duality by getting help from statistics and economic information about development and explains that how rentier economy can lead to mustiness and lack of promotion in some countries and act as a factor of growth and development in another country.
Keywords: Rentier Economy, Undeveloped Countries, Natural Resources, Rentier State, development -
Pages 259-272
This study aims to investigate the origins of Iran's foreign policy approach from idealism to pragmatism relying on comparing the first and the second decades of the Islamic Revolution by using discourse analysis. Due to the nature of the Islamic revolution and taking over of the sovereignty by the Islamists, expressing idealistic slogans and the dominance of idealism in the field of internal and external discourse in the early years of the revolution seemed commonplace. But the war and the destruction of the Iranian economy, international situation and the isolation of the Islamic Republic of Iran in the global arena and also the circulation of political elites in 1368 and the rise of pragmatic economy –driven of Hashemi Rafsanjani, Iran's foreign policy shifted from the approach of idealism in the first decade of the Islamic Revolution to pragmatism in the second decade.
Keywords: Islamic Republic of Iran, Hashemi Rafsanjani, Foreign policy, Shift of Approach, First, Second Decade of the Islamic Revolution -
Pages 273-291
Human security and sustainable development both are human-oriented concepts and the most important thing that they have in common is that both paradigms are ideas for the protection of man and his rights. So, they overlap in the theme of man and his rights. In addition to transposition of human security and sustainable development project in terms of theoretical discussions and the emergence of them in the international legal system, the question is that how and under what conditions human security and sustainable development interact with each other in the international legal system? The interaction of sustainable development and human security is something that has been considered. This paper attempts to investigate the link between these two paradigms and their mutual effect. It is noteworthy that environmental security, as one of the seven dimensions of human security, plays a key role in achieving sustainable development, and sustainable development without environmental protection is impossible.
Keywords: Security, National Security, Human Security, development, Sustainable Development -
Pages 293-320
The most important and prerequisite for successful foreign policy is the deep awareness and understanding of the scene. This scene can be the national power of countries, the various interests of actors in acting in strategic roles. In fact, geopolitics provides an understanding of the formation of a conscious and well-informed foreign policy by examining the power generators of countries, the various interests of actors, the rooting of regional crises, and analyzing the position of the region in the geo-strategy of powers. On the other hand, the region of Central Asia and the Caucasus, with a diverse ethnic and religious fabric, has a history of the presence of various powers, possessing a great deal of values and attractions of various economic, cultural, political, and ... as well as having common Linguistic, ethnic, religious, economic and cultural factors with the Islamic Republic of Iran can play an effective role. Because by separating the Caucasus region and part of Central Asia in the aftermath of the Russian wars with Iran despite carrying out various actions, we have not yet been able to reach that ultimate goal, the permanent unification of Iran with Central Asia and the Caucasus. In this article, through descriptive-analytical method, deep knowledge of the positive and negative geopolitical factors has been attempted in order to strengthen the successful political, economic and cultural relations between Iran and the Central Asian countries.
Keywords: Geopolitics, Foreign policy, Central Asia, Caucasus, Iran -
Pages 321-337
Since development requires peace and security, more Middle East region areas could not enter into development because of various and long term crises. Domestic and foreign crises that are due to nature of authoritarian and economic and political atmosphere, causing Middle East not be able to enter the development orbit with respect to fixed principles of development. The main question is that why the Middle East could not enter development in comparison with other developing regions, having natural and human potentials? The article hypothesis is that, dominance of security and ideological atmosphere in the Middle East in the globalization era has been main obstacle for development of this region's countries. The research method is descriptive-analytical and method of collecting data is library. The main goal of this research has been the presentation of an image about lookout of development in the Middle East region. The findings of the research are that the continuation of the underdevelopment trends of the Middle East region in the age of globalization and the rule of the security and ideological atmosphere after September 11, 2001, excludes economic surpluses from the region and providing the continuation of the backwardness and development of the underdeveloped region.
Keywords: the Middle East, International Political Economy, Rentier Government, Ideology, Development of underdevelopment -
Pages 339-367
The formation of ISIS created developments in the Middle East. One of its consequences was the reviving of the extreme parties which were forgotten after World War II. By introducing ISIS as the (fake) representative of Islamic civilization, these parties sought to inspire this idea that ISIS is trying to target the values, civilization and culture of Western liberal democracy. The European fear of immigration, multiculturalism, terrorist attacks and political instability on the one hand, political instability and people's dissatisfaction with government institutions on the other hand led these parties gain some success in the elections. This paper seeks to answer this question that, how has ISIS's influence been in the acceptance of right-wing extremists in Europe? Using the theory of clash of civilizations in a descriptive-analytical manner, the findings Shows that ISIS has had a direct impact on the creation of extreme right-wing groups.
Keywords: The Clash of Civilizations, Far-right Movements, ISIS, terrorism, Europe