فهرست مطالب

پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1402)

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا وردی*، محمد ولی پور صفحات 1-22
    با تاسیس حکومت اسلامی جلوه های تازه ای از فرهنگ و تمدن مبتنی بر دیوانسالاری حکومتی به ظهور رسید. آموزش آیین شهروندی به ویژه امنیت اجتماعی، اقتصادی، روانی و بهداشتی بسیار مورد اقبال دولت های مسلمان قرار گرفت. دیری نپایید که برای سروسامان دادن به این امور سازمان های ویژه ای پدید آمد . حسبه و شرطه متولی اصلی نظارت بر حقوق شهروندان مسلمان بودند و دیوان مظالم نیز تا حدی در این امر همکاری می نمود؛ اما شواهد زیادی در دست است که دولت های مسلمان پیوسته با احتکار، کم فروشی، تقلب درفروش و گران فروشی از طرف تجار و کسبه مواجه بوده اند، به ویژه زمانی که قحطی یا جنگی رخ می داد. مساله اصلی ما در این مقاله بررسی آموزش های مرتبط با امنیت اجتماعی، اقتصادی، روانی و بهداشت حرفه ای، در عصر طلایی فرهنگ و تمدن اسلامی و تاثیر آن بر توسعه و دوام دولت های مسلمان است که به روش کتابخانه ای به انجام رسیده است. یافته های پژوهش حاضر، بیان می دارد که دولت های اسلامی به حقوق شهروندی به عنوان بخشی از نظام دیوانسالارانه خود اهمیتی خاص می دادند. نتیجه اینکه هر یک از این دولتها تلاش می کردند درمواجهه با دیگر مدعیان خلافت تشکیلات آموزشی و بازرسی نظارتی مرتبط با حقوق شهروندی را ساماندهی کرده به خدمت گیرند؛ زیرا مراعات حقوق شهروندی و رضایتمندی مردم را از لوازم برقراری امنیت اجتماعی، اقتصادی و دوام قدرت و استمرار حکومتشان می دانسته اند.
    کلیدواژگان: عصر طلایی، حسبه، بازرسی، حقوق شهروندی، آموزش معلمان
  • الهام کوهی اقدم*، الهه کوهی اقدم صفحات 23-40
    کتب درسی یکی از مهم ترین مراجع و منابع یادگیری دانش آموزان در نظام های آموزشی محسوب می شود. به لحاظ اهمیتی که محتوای کتابهای درسی در برانگیختن و تامین نیازها و نیز تسهیل در امر یادگیری دانش آموزان دارد، این مقاله  به بررسی محتوای  کتاب  درسی مطالعات  اجتماعی دوره دوم ابتدایی بر  اساس شاخص های هویت ملی، اخلاق، آداب و مهارت های زندگی در سند تحول بنیادین آموزش وپرورش(1390) پرداخته است. جامعه اول پژوهش، کتاب مطالعات  اجتماعی دوره دوم ابتدایی(پایه چهارم ،پنجم و ششم) و واحد تحلیل جملات کتاب است. جامعه دوم تعداد 30 نفر از معلمان  منتخب سه پایه (چهارم ،پنجم و ششم) ابتدایی شهرستان دماوند بخش مهرآباد رودهن به صورت تمام شماری بود. روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیل محتوا بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس سه مقوله فوق و سیاهه تحلیل محتوا بود. برای محاسبه پایایی و روایی از آلفای کرونباخ با 80/0 وروایی محتوایی استفاده شد؛ درمجموع با استفاده از آزمون خی دو نتایج زیر حاصل شد: از دید معلمان، کتاب اجتماعی دوره دوم ابتدایی در سطح متوسط (43 %) به مولفه هویت ملی، در سطح پایین تر از متوسط با (36 %) به مولفه آداب و مهارت های زندگی و در سطح متوسطی (50%) به مولفه اخلاق در نظام اجتماعی پرداخته است. در تحلیل محتوا، از میان مقوله های هویت ملی به ویژگی های جغرافیایی با (23 %) بیشترین توجه و به نماد ملی و اسطوره ملی به ترتیب با (5/15% و 07 %) کمترین توجه شده است. از میان مقوله های آداب و مهارت های زندگی به تصمیم گیری بیشترین توجه (49%) و به تفکر انتقادی و مقابله با استرس با (06% و 5%) درصد به ترتیب کمترین توجه شده است. از میان مقوله های اخلاق در نظام اجتماعی به میهن دوستی بیشترین توجه (32%) و به عدالت جویی (13%) کمترین توجه شده است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مطالعات اجتماعی، آداب و مهارتهای زندگی، اخلاق در نظام اجتماعی
  • علی رضائی، سید یوسف هاشمی*، الهه قناعتیان صفحات 43-56

    علاقه مندی دانش آموزان به موضوع درس در امر یادگیری نقشی محوری ایفا می کند. روش تدریس در جریان تفهیم درس با توجه به کمبود امکانات، نبوغ و هنر معلم را می طلبد. روش های نوین تدریس که مبتنی به فعالیت های علاقه ساز دانش آموزان است می تواند یادگیری و نتیجه آموزش را ارتقاء دهد. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی تاثیر استفاده از روش ایفای نقش و ترکیب آن با نمایش در علاقه مندی دانش آموزان به درس جغرافیا انجام شده است. روش تحقیق مبتنی بر توصیف عملکرد تجربی می باشد. جامعه آماری از بین دانش آموزان در دسترس نگارندگان که 455 نفر بوده اند از مجموع آن ها به طور تصادفی و با استفاده از روش مورگان 208 نفر به عنوان حجم نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. در کلاس هایی که به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند روش ایفای نقش و نمایش اجرا شد و با دیگر باقیمانده جامعه آماری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که استفاده از روش ایفای نقش و نمایش در درس جغرافیا، علاقمندی دانش آموزان به این درس را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: علاقه، جغرافیا، ایفای نقش، دانش آموز
  • محمد کاکی*، مینو طباطبایی، ظهیر یوسفوند صفحات 58-81
    هدف این پژوهش، اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر مسیله گشایی اجتماعی، قدرت تصمیم گیری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان است. روش پژوهش روش نیمه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه شامل دانش آموزان پسر مدارس متوسطه دوره دوم شهر آبدانان بود. نمونه آماری این پژوهش شامل 30 نفر از جامعه آماری خواهد بود،که به دو گروه گواه (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) جایگزین شده اند، روش نمونه گیری پژوهش به شیوه در دسترس انتخاب شد. برنامه آموزش ذهن آگاهی شامل آموزش مهارت هایی است که طی 8 جلسه و به مدت 45 دقیقه برگرفته از پروتکل (فلیمینگ و کوکووسکی، 2013) به دانش آموزان داده شد و گروه کنترل نیز آموزشی دریافت نکردند. جهت تحلیل داده ها از آزمون واریانس آنکوا و مانکوا استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد: آموزش ذهن آگاهی با توجه به میانگین مسیله گشایی اجتماعی گروه آزمایش نسبت به میانگین گروه گواه، موجب افزایش مسیله گشایی اجتماعی گروه آزمایش شده است و با کنترل پیش آزمون بین گروه آزمایش و گروه گواه از لحاظ قدرت تصمیم گیری تفاوت معنی داری وجود دارد(0/0001>p و 40/52=F). همچنین با کنترل پیش آزمون بین گروه آزمایش و گروه گواه از لحاظ عملکرد تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد(0/0001>P و 91/21=F). می توان نتیجه گرفت که آموزش ذهن آگاهی بر مسیله گشایی اجتماعی، قدرت تصمیم گیری و عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مسئله گشایی اجتماعی، تصمیم گیری، عملکرد تحصیلی
  • محمدرضا رزاقی، زینب کوچکیان* صفحات 84-105
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای متن، تصاویر و خودآزمایی های کتب جامعه شناسی متوسطه دوم جهت تعیین میزان مسیله محوری و درگیری ذهنی این متون بر اساس الگوی ویلیام رومی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کتب جامعه شناسی(1)، جامعه-شناسی(2) و جامعه شناسی(3) چاپ سال 1400 می باشد. ابزارگردآوری داده های این پژوهش شامل فرم تحلیل محتوای محقق ساخته می باشد که بر مبنای الگوی ویلیام رومی تهیه شده است. در تحلیل متن، سوالات و تصاویر کتاب جامعه شناسی(1) به ترتیب 1222، 154 و 194 عبارت مورد بررسی قرار گرفت که ضریب درگیری متن 0.122، پرسش ها 0.619 و تصاویر0.590 محاسبه گردید. در تحلیل متن، پرسش ها و تصاویر کتاب جامعه شناسی(2) به ترتیب 1057، 77 و 212 عبارت مورد بررسی قرار گرفت که ضریب درگیری در هر بخش به ترتیب 0.036، 2.27 و 0.341 مشخص گردید. در تحلیل متن، پرسش ها و تصاویر کتاب جامعه شناسی(3)، به ترتیب 1048، 136 و 201 عبارت مورد ارزیابی قرار گرفت که میزان درگیری ذهنی در هر بخش به ترتیب 0.085، 0.250 و 0.477 محاسبه گردید. این نتایج بیانگر غیرفعال بودن، متن کتاب جامعه شناسی(1)، متن و تصاویر کتاب جامعه شناسی(2) و متن و پرسش های کتاب جامعه شناسی(3) می باشد. در ارزیابی کلی از سه کتاب با بررسی 4301 عبارت میزان درگیری ذهنی کل محتوای مورد بررسی 0.122 محاسبه گردید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که متون کتب جامعه شناسی متوسطه دوم غیرفعال تنظیم شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتب جامعه شناسی متوسطه دوم، ضریب درگیری، ویلیام رومی
  • غلام عباس رحمانی*، محسن نیازی، سلمان یوسفی قطب آبادی صفحات 106-129
    رسانه های ارتباط جمعی نوین، نقش بسزایی در ارسال پیام ها وایجاد ارتباطات وسیع و عمیق بین افراد دارد. هدف از این تحقیق، تعیین میزان آموزش به معلمان بر ارتقای سطح دانش رسانه ای ایشان می باشد. این مطالعه به روش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه با مشارکت 50 نفر از کل جامعه آماری معلمان مقاطع ابتدایی، متوسطه اول و دوم شهرستان فراشبند فارس(830 نفر) انجام گرفت. گروه آزمایش نیز 50 نفر از معلمان بودند که به روش نمونه گیر ی تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. گروه آزمایش در برنامه آموزش مهارت های زندگی(در10 جلسه و هر جلسه یک ساعت ونیم) شرکت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته سواد رسانه ای، جمع آوری و برای تجزیه وتحلیل آنها از نرم افزار (Spss) و از روش کواریانس (Ancova) و پیرسون استفاده گردید. یافته ها نشان دادند : میانگین مولفه های سواد رسانه ای پس از آموزش مهارت های مربوطه، در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه پس از مداخله، افزایش یافت ؛ فلذا آموزش به معلمان، بر شناخت ایشان از اهداف وتاثیرات رسانه های بیگانه ، تا سطح p < /05 معنی دار است.
    کلیدواژگان: آموزش به معلمان، وسایل نوین ارتباطی، اینترنت، ماهواره، دانش رسانه ای
|
  • Hamidreza Verdi *, Mohammad Valipoor Pages 1-22
    AbstractBy establishing Islamic government, new manifestations of bureaucratic culture and civilization started to come up. Education of citizenship, especially social security, economic security, mental health, professional health was very favored by Muslim governments. It didn't take long for special organizations to organize these matters. Hesbeh and Shreta were the main guardians of the rights of Muslim citizens, and Diwan Muzalem also cooperated in this matter to some extent; But there is a lot of evidence that Muslim governments have been faced with hoarding, under-selling, fraudulent sales and over-selling by merchants and businesses; especially when there was a famine or a war. The main issue in this article is to examine education related to social, economic, mental security and professional health. It is in the golden age of Islamic culture and civilization and its influence on the development and durability of Muslim states, which has been done in the library method. The findings of the present research show that Islamic governments gave special importance to citizenship rights as a part of their bureaucratic system. The result is that each of these governments tried to organize educational institutions and supervisory inspections related to citizenship rights in the face of other caliphate claimants; because they considered the observance of citizen's rights and the satisfaction of the people to be necessary to establish social and economic security and the durability of their power and government.Keywords: Golden age, Hesbeh, Inspection, Citizenship rights, Teacher education
    Keywords: Golden age, Hesbeh, Inspection, Citizenship Rights, teacher education
  • Elham Koohiagdam *, Elahe Koohi Agdam Pages 23-40
    t. They were in full numbers. The descriptive research method was content analysis type. The research tool was a researcher-made questionnaire based on the above three categories and a content analysis list. Cronbach's alpha with 0.80 content validity was used to calculate reliability and validity; In total, the following results were obtained using the chi-square te From the teachers' point of view, the social textbook of the second elementary school is at the average level (43%) to the component of national identity, at the lower than average level with (36%) to the component of manners and life skills and at the average level (50%) to the component of ethics in the system Social has paid. In the content analysis, among the categories of national identity, the most attention was given to geographical features with (23%) and the least attention was paid to the national symbol and national myth with (15.5% and 07%) respectively. In the content analysis, among the categories of national identity, the most attention was given to geographical features with (23%) and the least attention was paid to the national symbol and national myth with (15.5% and 07%) respectively. Among the categories of manners and life skills, decision-making received the most attention (49%) and critical thinking and coping with stress received the least attention
    Keywords: National identity, document of fundamental transformation of education, Social Studies, manners, life skills, ethics in the social system
  • Ali Rezaei, Syed Yousef Hashemi *, Elahe Qnaatyan Pages 43-56

    Students' interest in the subject of the lesson plays a central role in learning. The teaching method in the process of understanding the lesson, due to the lack of facilities, requires the genius and art of the teacher. New teaching methods that are based on students' interest-inducing activities can improve learning and the result of education. The present research was conducted in order to evaluate the effect of using the role-playing method and its combination with demonstration in students' interest in geography. The research method is based on the description of experimental performance. The statistical population was 455 among the students available to the authors, and 208 were randomly selected as the statistical sample size of the research using Morgan's method. In the classes that were selected as the sample size, the role-playing and demonstration method was implemented and compared with the rest of the statistical population. The results showed that the use of role-playing and demonstration methods in the geography lesson increases students' interest in this lesson.

    Keywords: interest, geography, role playing, student
  • Mohammad Kaki *, Minoo Tabatabai, Zoheir Yousefvand Pages 58-81
    The purpose of this study was the effectiveness of mindfulness training on social problem solving, decision making power and students' academic performance. The research method was quasi-experimental and pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the kidney included the second year high school male students in Abdanan. The statistical sample of this study will include 30 people from the statistical population, who have been replaced by two groups of control (15 people) and experimental (15 people). The research sampling method will be selected in an accessible way. Mindfulness training program includes training These are skills that were given to students in 8 sessions for 45 minutes based on the protocol (Fleming and Kokowski, 2013) and the control group did not receive any training. ANKOVA and MANCOVA variance tests were used to analyze the data. Findings showed: Mindfulness training according to the mean of social problem solving in the experimental group compared to the average of the control group, has increased the social problem solving of the experimental group and with pre-test control between the experimental group and the control group in terms of decision power There is significance (p <0.0001 and F=40.52). Also, with pre-test control, there is a significant difference between the experimental group and the control group in terms of academic performance (p <0.0001 and F=96.21). It can be concluded that mindfulness training has a significant effect on social problem solving, decision making power and students' academic performance.
    Keywords: Mindfulness, social problem solving, decision making, Academic Performance
  • Mohammad Reza Razaghi, Zeinab Kouchakian * Pages 84-105
    The present study aims at analyzing the text content, images, and self-tests of the Sociology textbooks of the Second Grade of High School in Iran education system in order to determine the central issue and the mental involvement of these texts based on Romey's (1968) model. The statistical population of the study is the following textbooks: Sociology(1), Sociology(2), and Sociology(3) published in 2021. The data were collected using researcher-made content analysis form based on William Romey's model. In the analysis of the texts, the questions, and the images of Sociology(1), 1,222, 154, and 194 terms were analyzed and the engagement rate of the texts, the questions, and the images were 0.122, 0.619, and 0.590, respectively. In the analysis of the text, the questions, and the images of Sociology(2), 1057, 77, and 212 terms were analyzed, and the engagement rate for them were 0.036, 2.27, and 0.341, respectively. Regarding the analysis of the texts, the questions, and the images of Sociology(3), 1,048, 136, and 201 terms were examined and the mental engagement were calculated as 0.085, 0.250 and 0.477, respectively. These results indicated the passivity of the text of Sociology(1), the text and images of Sociology(2), and the text and questions of the Sociology(3). In the overall evaluation of the three textbooks, by examining 4,301 terms, the mental involvement rate of the entire content under investigation was calculated as 0.122. Therefore, it can be concluded that the texts of Sociology textbooks of the tenth grade in Iran are constructed passively.
    Keywords: Content Analysis, Sociology textbooks, engagement rate, William Romey
  • Gholam Abbas Rahmani *, Mohsen Niazi, Salman Yousefi Ghotbabadi Pages 106-129
    New social media plays a significant role in sending messages and creating wide and deep connections between people. The purpose of this research is to determine the amount of training teachers to improve the level of their media knowledge. This study was conducted by a semi-experimental method of pre-test-post-test type with the control group with the participation of 50 people from the total population of primary, first, and second-secondary teachers of Farashband Fars city (830 people). The experimental group consisted of 50 teachers who were selected by multi-stage cluster random sampling. The experimental group participated in the life skills training program (in 10 sessions, each session lasting an hour and a half). The data was collected using a media literacy questionnaire made by the researcher and for their analysis, the software (Spss) and the covariance method (ANCOVA) and Pearson were used. The findings showed: the average components of media literacy increased in the experimental group compared to the control group after the training of relevant skills; Therefore, teaching teachers, about their knowledge of the goals and effects of foreign media, is signed up to the level of p</05.
    Keywords: training for teachers, new means of communication, Internet, Satellite, media knowledge