فهرست مطالب

نشریه مهندسی ترافیک
پیاپی 93 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرزو عظیم زاده پارسی* صفحات 1-9

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتار رانندگی پرخطر رانندگان دارای اختلال کمبود توجه - بیش فعالی است. این تحقیق از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری، شامل کلیه رانندگان دارای 30 امتیاز منفی در سه ماهه اول سال 1400 در شهر تهران بودند که از این تعداد، 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15 نفر) تقسیم شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه رفتار رانندگی منچستر (1990) بود. کلیه شرکت کنندگان، در هر دو گروه، قبل و پس از مداخله و 3 ماه بعد در مرحله پیگیری به آن پاسخ دادند. آموزش ذهن آگاهی طی 8 جلسه  هفتگی ، هر جلسه 60 دقیقه برای گروه آزمایش ارایه شد و گروه گواه، هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از 26 SPSS و آزمون تحلیل واریانس اندازه های مکرر مورد تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر ذهن آگاهی بر رفتار رانندگی پرخطر رانندگان دارای اختلال کمبود توجه - بیش فعالی موثر بوده و باعث کاهش آن شده است.

    کلیدواژگان: رانندگی پرخطر، اختلال کمبود توجه بیش فعالی، ذهن آگاهی
  • رامین آهوی*، علی اکبر فروتن صفحات 11-34

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش و جایگاه مد تاکسی در سیستم حمل ونقل ویژه گردشگری با استفاده از تکنیک متاسوات است که به صورت مطالعه موردی بر روی کلان شهر مشهد صورت گرفت. ازآنجایی که گردشگری یکی از عناصر مهم توسعه پایدار و فرصتی بزرگ برای ارتقاء فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهرها است و دراین بین حمل و نقل نقش مهمی در جذب گردشگر و ارایه خدمات به گردشگری را دارد، باید با برنامه ریزی اصولی و دقیق گام برداشت تا بتوان از مزایای جذب گردشگر به نحو احسن استفاده نمود. در این تحقیق ابتدا به ارزیابی منابع هرکدام از شیوه های حمل ونقل در شهر مشهد پرداخته و اهداف مشخص و اولویت بندی آن ها تعیین گردید. در گام بعد عوامل موثر و کلیدی جهت موفقیت طرح شناسایی و به آن ها طبق نتایج تحقیق وزن مشخصی داده شد. سپس انواع وسایل نقلیه به عنوان رقیب یکدیگر شناسایی و نهایتا نقشه رقابتی بین آن ها ترسیم گردید. بر همین اساس خودرو شخصی، اتوبوس و تاکسی با کسب بیشترین امتیاز مهم ترین رقیب در سیستم حمل ونقل ویژه گردشگری شهر مشهد است. طبق یافته ها تاکسی بعد از سواری، مطلوب ترین وسیله سفر برای گردشگری است که توجه مدیریت شهری به این مد و ساماندهی آن می تواند هزینه های مدیریت شهری من جمله تامین پارکینگ و.. را کاهش داده و همچنین فرصت مناسبی برای معرفی مکان های گردشگری با تقاضای کمتر در شهر فراهم آورد.

    کلیدواژگان: تاکسی، گردشگری، متاسوات، مشهد
  • محسن مکارمی شریفی*، امیرعباس رصافی صفحات 35-48

    با توجه به تاثیرات گسترش اینترنت در زندگی روزمره و تحولات شگرفی که در پیدایش کسب وکارهای جدید و به حاشیه راندن برخی کسب وکارهای سنتی ایجاد کرد، لزوم مطالعه در این حوزه را بیش ازپیش نمایان ساخت. یکی از این کسب وکارهای جدید تاکسی اینترنتی است که به سرعت استفاده از آن مورد استقبال عموم قرار گرفت. در این مقاله 10 ویژگی برای تاکسی اینترنتی موردبررسی قرار گرفته است و ترجیحات افراد در انتخاب ویژگی های این شیوه حمل ونقل از طریق پرسش نامه پرسش شده است. یکی از نقاط تمایز نحوه بررسی موضوع این مطالعه این است که برخلاف شیوه سنتی پرداختن به مدل های انتخاب گسسته که تمرکز بر انتخاب بهترین (بااهمیت ترین) گزینه در میان انتخاب ها است، نقش بدترین (کم اهمیت ترین) گزینه در این نوع مدل سازی ها نیز موردتوجه قرار می گیرد. این شیوه مقیاس بندی بهترین-بدترین نام دارد و از میان سه نوع موجود در این شیوه مقیاس بندی، نوع 1 که به مطالعه ویژگی ها می پردازد، در این مقاله مورداستفاده قرار گرفته است. در هر پرسش نامه این مطالعه 12 سوال برای هر فرد در خصوص ویژگی های تاکسی اینترنتی مطرح شده و در هر سوال بر اساس رجحان بیان شده از مخاطبین خواسته شده است تا از میان تعدادی از ویژگی های مطرح شده یکی از آن ها را به عنوان بهترین (بااهمیت ترین) و یکی را نیز به عنوان بدترین (کم اهمیت ترین) انتخاب کنند. نتایج نشان داد از میان ویژگی های موردمطالعه امنیت و اطمینان خاطر بیشترین اهمیت را در انتخاب این شیوه حمل ونقل دارد و رعایت مسایل بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی به عنوان کم اهمیت ترین ویژگی در آخرین رتبه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ویژگی های تاکسی اینترنتی، مقیاس بندی بهترین-بدترین، مدل انتخاب گسسته، رجحان بیان شده
  • مرضیه احمدی* صفحات 49-61

    این مطالعه با به کارگیری مدل توبیت، به تعیین و بررسی عوامل موثر بر میزان استفاده از حمل ونقل عمومی در سه بخش در مناطق شهری شهر تهران پرداخته است. در این تحقیق ابتدا عوامل موثر بر میزان استفاده از اتوبوس و مینی بوس مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که میزان استفاده از اتوبوس و مینی بوس با درآمد، تعداد اعضای خانواده، تعداد اعضای در حال تحصیل، تعداد افراد ذکور خانواده رابطه معنادار و منفی دارد؛ اما این رابطه برای متغیر تعداد افراد شاغل خانواده معنادار و مثبت است؛ و سپس به بررسی عوامل موثر بر میزان استفاده از تاکسی و آژانس پرداخته است که نتایج حاکی از آن است که بین درآمد، تعداد اعضای در حال تحصیل و تعداد اعضای شاغل خانواده، سطح تحصیلات سرپرست خانواده در سطح دوم و سوم تحصیلات با میزان استفاده از تاکسی و آژانس رابطه معنادار و مثبت وجود دارد، همچنین رابطه بین سن سرپرست خانواده با میزان استفاده از تاکسی و آژانس تنها در دهه پنجم زندگی معنادار و مثبت است؛ و بین تعداد اعضای خانواده، تعداد افراد ذکور خانواده، رابطه معنادار وجود ندارد. در ادامه با بررسی عوامل موثر بر میزان استفاده از مترو با استفاده از مدل توبیت نشان می دهد که بین درآمد، تعداد اعضای خانواده، تعداد اعضای در حال تحصیل، سطح تحصیلات سرپرست خانواده با میزان استفاده از مترو رابطه معنادار و مثبت وجود دارد اما این رابطه برای متغیر تعداد اعضای ذکور خانواده معنادار و منفی است و همچنین رابطه بین سن سرپرست خانواده با میزان استفاده از مترو تنها در دهه پنجم زندگی معنادار و مثبت است؛ اما بین تعداد اعضای شاغل خانواده با میزان استفاده از مترو رابطه معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خانوار، مخارج حمل ونقل و توبیت
  • نیما زنگنه*، مریم اسکندری، رضا شوشتری، سعید سعیدی مبین صفحات 63-74

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هوشمند سازی ناوگان حمل ونقل عمومی شهری بر رضایت شهروندان در مسافران استفاده کننده از خطوط (BRT) شهرداری تهران است. روش تحقیق پیمایشی و ازلحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندانی که از خطوط تندرو استفاده می کنند که به طور میانگین چهارصد هزار نفر در روز است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته دارای پایایی مناسب است (آلفای کرونباخ≤7/0) استفاده گردید که شامل 29 گویه بوده است. در این تحقیق از دو روش آمار توصیفی و استنباطی داده ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در بخش آمار توصیفی از جداول و نمودارهای توزیع فراوانی و در بخش استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. یافته های پژوهش: بین هوشمند سازی ناوگان اتوبوسرانی و رضایتمندی شهروندان تاثیر معناداری وجود دارد و شدت این تاثیر 63% است و همچنین ابعاد هوشمند سازی (استفاده از GPS، استفاده از سیستم GIS و استفاده از بلیت الکترونیک) بر رضایت مندی شهروندان تاثر مثبت دارد که بیشترین اثر متعلق به استفاده از سیستم GPS شهروندان است. همچنین میزان رضایت مندی و همچنین نمرات هوشمند سازی ناوگان در بین زنان و مردان و همچنین با وضعیت تاهل پاسخ دهندگان تفاوت معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: هوشمند سازی ناوگان، رضایت شهروندان، GPS، GIS، بلیت الکترونیک
  • رضا توانایی، فرشید رضا حقیقی*، عباس شیخ فرد صفحات 75-89

    تخلفات عبور از چراغ قرمز عابران پیاده از مهم ترین علل وقوع تصادفات عابران در تقاطع ها است که هرساله جراحات و تلفات قابل توجهی را به این گروه آسیب پذیر راه تحمیل می کند. پژوهش حاضر تلاش می کند که بر اساس یک رویکرد فعال ریسک برخورد عابر پیاده و خودروها در تقاطع را در زمان تخلف عبور از چراغ قرمز توسط عابر پیاده را از طریق خوشه بندی شاخص های جایگزین ایمنی ارزیابی کند. بر همین اساس تخلفات چراغ قرمز عابران پیاده در دو تقاطع درون شهری در شهر بابل از طریق فیلم های ضبط شده توسط دوربین های نظارتی مستقر در مسیر به عنوان داده های تحقیق حاضر استفاده شد. تحلیل خوشه بندی داده ها با استفاده از الگوریتم کای میانگین معناداری سه سطح ریسک مختلف از تخلفات را بر اساس آستانه های بحرانی شاخص های زمان پس از تخطی (PET)، زمان مانده تا برخورد (TTC) و زمان فاصله (GT) را شناسایی کرد. علاوه براین، برای هریک از سطوح ریسک مدل معادلات ساختاری متغیرهای اثرگذار بر انجام تخلف بر اساس متغیرهای مبتنی بر چهار عامل انسان، محیط، جاده و وسیله نقلیه را ارایه شد.

    کلیدواژگان: ایمنی عابران پیاده، تخلفات چراغ قرمز، تقاطع شهری، ریسک
  • مصطفی حیدری*، علی غلامی، سعید رشوند، محمود سلیمانی، مانی حاذقی، فرشید فیروزه ای، سید حسن محسنیان، علی پژومند راد صفحات 91-104

    شهرهای ایران از متراکم ترین شهرهای دنیا محسوب می شوند. تراکم جمعیت و حمل ونقل همگانی با عملکرد ضعیف و نبود اهرم های فشار از قبیل ارزان بودن بنزین و تاکسی خطی باعث شده است بسیاری از تقاطعات شهرهای ایران در ساعات اوج ترافیک با شرایط اشباع و فوق اشباع کار کنند. طول چرخه ی بهینه به صورت محسوسی می تواند میزان ازدحام ترافیک را کاهش داده و یا حتی از آن جلوگیری نماید. این مطالعه با هدف به حداقل رساندن تاخیر تقاطع طول چرخه بهینه را برآورد می کند. برای این منظور سناریوهای مختلفی با تغییر متغیرهای نرخ اشباع (DS)، طول چرخه (CL) و ظرفیت خطوط در نرم افزار VISSIM شبیه سازی شده و برای طول چرخه های مختلف مقدار تاخیر به دست آمد. داده های شبیه سازی با استفاده از الگوریتم GP مدل شد. هرچند GP ابزار بسیار قدرتمندی برای مدل سازی است، ولی به علت اینکه شبیه سازها توانایی شبیه سازی شرایط ترافیکی پیچیده ی ایران را ندارند علی رغم کالیبراسیون طولانی مدل شبیه سازی نتایج نشان دهنده عملکرد ضعیف مدل های به دست آمده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که حتی اگر مدل شبیه سازی به ظاهر کالیبره شده باشد، در استفاده از نتایج این گونه مدل ها باید احتیاط کرد.

    کلیدواژگان: شرایط فوق اشباع، طول چرخه، الگوریتم GP، تاخیر، ترافیک
|
  • Arezoo Azimzade Parsi* Pages 1-9

    The present study aimed to investigate effectiveness mindfulness training on high-risk driving behavior of drivers with Attention deficit hyperactive disorder. This research is a semi-experimental research and a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population includes all drivers with the negative score of 30 in the first season of 2011 in Tehran, from which, 30 people were selected as a sample by purposeful sampling and were randomly divided into two experimental and control groups (15 people). The research tool was the Manchester Driving Behavior Questionnaire (1990), which was confirmed according to its Cronbach's alpha (0.75). All participants, in both groups, answered it before and after the intervention and 3 months later in the follow-up phase. Mindfulness training was provided during 8 sessions (weekly), each session lasting 60 minutes for the experimental group. The data was statistically analyzed using SPSS 26 and repeated measures analysis of variance test. The results showed that mindfulness training on high-risk driving behavior of drivers with Attention deficit hyperactive disorder has been effective and has reduced it.

    Keywords: risky driving, Attention deficit hyperactive disorder, mindfulness
  • Ramin Ahooee*, AliAkbar Forotan Pages 11-34

    The main objective of this research was to investigate the role of taxi in the transportation of tourists in the city of Mashhad, using META SWOT Technique. Since the tourism industry plays a major role in the socio – economic development of cities, its requirements should be carefully planned and prepared. In this paper, first the supply and resources of each mode of transportation in the city of Mashhad was evaluated and their priorities was determined. Then, the competitive aspects of these transportation modes was studied and the competition map was developed. The main operating modes in the city of Mashhad were, private car, bus and taxi. Based on the analysis of these models, taxis were the most attractive mode of transportation for tourists. Therefore, the requirement for the Taxis to operate in a proper and effective manner should be met by the city authorities.

    Keywords: Taxi, Tourism, META SWOT, Mashhad
  • Mohsen Makaremi Sharifi *, AmirAbbas Rassafi Pages 35-48

    Considering the effects of the spread of the Internet in everyday life and the tremendous changes it created in the emergence of new businesses and the marginalization of some traditional businesses, the necessity of studying in this field became more apparent. One of these new businesses is Taxi-hailing, which was quickly accepted by the public. In this study, ten attributes of Taxi-hailing have been examined, and people's preferences in choosing the attributes of this transportation mode have been asked through a questionnaire. One of the specific points of how this study is examined is that, unlike the traditional mode of dealing with discrete choice models, which focuses on choosing the best (most important) alternative among alternatives, the role of the worst (least important) alternative is also considered in this type of modeling. This scaling method is called best-worst, and among the three cases in this scaling method, case 1, which studies attributes, is used in this study. In each questionnaire of this study, 12 questions were asked for each person regarding the attributes of taxi hailing. In each question, according to the stated preference, the respondents were asked to select one of them as the best (most important) and choose one as the worst (least important). The results showed that among the attributes studied, security and reassurance are the most important in choosing this transportation mode, and the respondents chose accessibility in second place. Compliance with health issues and social distancing was ranked last as the least important attribute.

    Keywords: Taxi-Hailing Attributes, BWS, Discrete Choice Model, Stated Preference
  • Marzieh Ahmadi* Pages 49-61

    Tobit method is applied in this research to consider in three sections, the effective factors on transportation demand of the people of Tehran. Results of applying tobit method to consider effective factors to use autobus and minibus (public transportation system) show that there is a meaningful and negative relation with income level, number of family members, number of educating members and number of male members, but this relation is meaningful and positive for the number of employed members. The age of head of family has meaningful and positive relation with using public transportation system only during third three decades of age. There is also no meaningful relation with other age groups and education level of head of family. Consideration of effective factors to use public taxi and telephone taxi by tobit method shows that there is a meaningful and positive relation with income level, educating members, number of employed members and education level of head of family in second and third levels of education. The relation between age of head of family and using public and telephone taxi is meaningful and positive only in fifth decade of age. As the results show, there is no meaningful relation with number of family members and number of male members. Tobit method to consider effective factors to use subway shows that there is a meaningful and positive relation with income level, number of family members, number of educating members and education level of head of family but this relation is meaningful and negative for number of male members of family. The relation with the age of head of family is meaningful and positive only in fifth decade of age and there is no meaningful relation with the number of employed members of family.

    Keywords: household, transportation expenses, Tobit
  • Nima Zanganeh*, Maryam Eskandari, Reza Shushtari, Saeed Saeedi Mobin Pages 63-74

    The aim of the current research is to investigate the impact of intelligentization of urban public transportation fleet on the satisfaction of citizens using the Bus Rapid Transit (BRT) lines of Tehran Municipality. The research method is survey-based and, in terms of purpose, it is applied. The statistical population includes all citizens who use the express bus lines, totaling an average of four hundred thousand people per day. To collect research data, a researcher-made questionnaire with appropriate reliability (Cronbach's alpha ≤ 0.70) was used, consisting of 29 items. In this study, both descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. Descriptive statistics utilized tables and frequency distribution charts, while inferential statistics were carried out using the SPSS software. Research Findings There is a significant correlation between the intelligentization of bus fleets and citizen satisfaction, with the intensity of this impact being 63%. Moreover, the dimensions of intelligentization (use of GPS, utilization of GIS system, and electronic ticketing) have a positive influence on citizen satisfaction. The dimension with the greatest impact on citizen satisfaction is the use of GPS systems. Furthermore, the levels of satisfaction and the scores of intelligentization among respondents showed no significant differences based on gender, marital status, or any other demographic factors.

    Keywords: Fleet Intelligentization, Citizen Satisfaction, GPS, GIS, Electronic Ticketing
  • Reza Tavanaei, Farshidreza Hghighi, Abbas Sheykhfard Pages 75-89

    Pedestrian red light violation is one of the crucial causes of pedestrian crashes at urban intersections, which cause considerable injuries and casualties to this vulnerable road group every year. The objective of this study is to evaluate the risk of pedestrian-vehicle collisions by clustering the pedestrians' redlight violations using surrogate safety measures. The present study utilized surveillance camera footage for the purpose of collecting data on pedestrians' red light violations at two urban intersections in Babol city. Based on the critical thresholds of post-encroachment time (PET), time to collision (TTC), and gap time (GT), the Chi-means algorithm identified three different risk levels of violations. Moreover, structural equation models were developed for each of the risk levels based on the variables influencing the variables of humans, environment, road, and vehicles. Lastly, an initial framework regarding the promotion of traffic safety culture was proposed with emphasis on the human factor due to its greater influence.

    Keywords: Pedestrian safety, red light violations, urban intersection, risk
  • Mostafa Heydari, Ali Gholami, Saeed Rashvand, Mahmoud Soleymani, Mani Hazeghi, Farshid Firouzei, Seyed Hassan Mohsenian, Ali Pazhoumand Rad Pages 91-104

    Iranian cities are considered to be among the densest cities in the world. Population density and public transportation with poor performance, and the lack of pressures such as the cheapness of gasoline and regular taxis have caused many intersections in Iranian cities to operate under saturated and supersaturated conditions during peak traffic hours. The optimal cycle length can significantly reduce or even prevent traffic congestion. This study estimates the optimal cycle length with the objective of minimizing the intersection delay. For this purpose, different scenarios were simulated by changing the saturation rate (DS), cycle length (CL) and line capacity variables in VISSIM software, and the delay value was obtained for different cycle lengths.

    Keywords: Oversaturation Condition, Cycle Length, GP algorithm, Delay, Traffic