فهرست مطالب

مجله دانش تفسیر سیاسی
پیاپی 16 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین همتی صفحات 1-23

    رویکرد سیاست خارجی بر مدار چندجانبه گرایی به دنبال مقابله با یک جانبه گرایی در نظام بین الملل است. این کشور تلاش دارد تا بتواند در فضای چندجانبه گرایی به برقراری روابط مسالمت آمیز با کشورهای جهان در تامین اهداف خود که عمدتا حول محور اقتصاد است دست یابد. گرچه در ساختار نظام لیبرالی غربی در حال رشد اقتصادی خود است و توانسته تا با ایجاد میزانی از هماهنگی و همراهی با نظام موجود بین المللی به عنوان قدرتی بزرگ در عرصه جهانی ظاهر شود اما خیزش اقتصادی این کشور در کنار تاکید بر چندجانبه گرایی، غرب را نسبت به تهدیدهای آتی که معطوف به دگرگونی نظام و ساختارهای بین المللی به نگرانی واداشته است. به هر حال پرسشی که مطرح می شود این است که چگونه چین رویکردهای چندجانبه گرایی را در سیاست خارجی خود اجرا کرده است؟ برای این منظور پژوهش به دو مورد توسعه زیرساخت ها و نهادهای بین المللی توجه ویژه داشته است و یافته ها نشان میدهد که توسعه زیرساخت ها مثل احیای جاده ابریشم و تاسیس بانکها در کنار تاسیس نهادهای جدید بین المللی چون شانگهای و بریکس در راستای سیاست چندجانبه گرایی چین بوده است.

    کلیدواژگان: چین، چندجانبه گرایی، شانگهای، بریکس، جاده ابریشم
  • مهدی سلامی، ماشاالله حیدر پور، داوود کیانی صفحات 24-57

    پس از فروپاشی نظام دو قطبی و تغییرات نظام بین الملل در عصر جهانی شدن ، بسیاری از مفاهیم روابط بین الملل، دستخوش تغییر و تحول معنا گردید. در این میان یکی از مفاهیم اساسی روابط بین الملل که دچار تحول معنا شد مفهوم امنیت می باشد ، به گونه ای که امنیت از حالت تک بعدی صرف نظامی به حالت چند بعدی همه جانبه، تغییر حالت یافت. تحول مفهوم امنیت، راهبرد سیاسی-اقتصادی بسیاری از قدرت های بزرگ از جمله چین در منطقه خلیج فارس را دستخوش تغییر و دگرگونی نموده است. در این نوشتار بر اساس عنوان مقاله تلاش شده است تا به این پرسش پاسخ داده شود که تحول مفهوم امنیت، چه تاثیری بر راهبرد سیاسی- اقتصادی چین در منطقه خلیج فارس بر جای گذاشته است؟ در پاسخ به این سوال، این فرضیه مورد مداقه و توجه قرار گرفته است که تحول مفهوم امنیت بر راهبرد سیاسی-اقتصادی چین در قالب گذار از امنیت تک بعدی نظامی به امنیت همه جانبه، موجب توجه چین به مولفه های متعدد امنیت از قبیل امنیت سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی در منطقه خلیج فارس گردیده است. به منظور درک و استنباط دگرگونی راهبرد سیاسی-اقتصادی چین در منطقه ، چهار مقوله و موضوع مهم نقش و اهمیت انرژی در روابط چین با کشورهای منطقه خلیج فارس ، مبادلات تجاری چین با کشورهای منطقه خلیج فارس ، بررسی راهبرد سیاسی چین در منطقه خلیج فارس و اهمیت منطقه خلیج فارس برمبنای طرح کمربند راه، مورد مطالعه و بررسی قرارگرفته است. روش تحقیق در مقاله حاضر، روش توصیفی-تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: تحول مفهوم امنیت، راهبرد سیاسی-اقتصادی، منطقه خلیج فارس، واقع گرایی ساختاری و طرح کمربند-راه
  • هادی ذکاء دادگستر رضا جلالی صفحات 59-77

    یکی از اقدامات سیاست خارجی کشورها میانجیگری است. در نظام روابط بین الملل کشوری که از قدرت میانجیگری برخوردار باشد نشان میدهد که دارای وزن سیاسی قوی است. از ویژگی سیاست خارجی چین این است که این کشور نه تنها دارای وزن اقتصادی قابل توجهی در نظام بین الملل است بلکه تلاش داشته است تا وزن سیاسی خود را به طرق مختلف افزایش دهد. یکی از این اقدامات میانجیگری بین ایران و عربستان است. در این پژوهش تلاش خواهد شد تا به اهداف سیاست خارجی چین برای انجام این میانجیگری پرداخته شود. یافته ها نشان میدهد که چین بادر نظر گرفتن جایگاه و قدرت ایران و عربستان در منطقه غرب آسیا تلاش داشته است تا با میانجیگری خود اولا به ثبات و امنیت منطقه و تضمین امنیت انرژی خود مبادرت ورزد به علاوه نشان دادن وزن سیاسی و نفوذ خود در منطقه، قدرت نمایی در برابر آمریکا و همچنین توسعه روابط سیاسی در کنار اقتصادی در منطقه خلیج فارس را به دست آورد.

    کلیدواژگان: چین، سیاست خارجی، میانجیگری، ایران، عربستان
  • محمد ترابی، حامد علیزاده صفحات 78-102

    خیزش های مردمی که در اواخر سال 2010 در تونس شروع شد و بزودی چندین کشور عربی را هم در برگرفت، سبب دگروگونی عظیمی در ساختار این کشورها شد. تونس و مصر که در کانون این اعترضات قرار داشتند، با حکومت های مادام العمری زین العابدین بن علی و حسنی مبارک خداحافظی کرده و مسیر جدیدی پیش روی جامعه و حکمرانی در این دو کشور ایجاد شد. این پژوهش درصدد بررسی نقش جامعه مدنی در دوران پس از انقلاب در تونس و مصر است و می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که چگونه می توان کاکرد جامعه مدنی در این دو کشور را با هم مقایسه کرد؟ در این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی و نظریه جامعه مدنی هابرماس بهره گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که از لحاظ تاریخی جامعه مدنی هم در تونس و هم در مصر دارای یک پویایی نسبی بوده است، با این حال، ریشه های جامعه مدنی در تونس عمیق تر از مصر است. در دوران بعد از انقلاب، جامعه مدنی تونس نقش میانجی و حل اختلاف میان گروه های سیاسی را ایفا کرد، به علاوه در بحران های ایجاد شده برای تونس، این جامعه مدنی از انسجام و استحکام لازم برای حل مشکلات برخوردار بود. اما جامعه مدنی در مصر پس از انقلاب، به یک طرف منازعه تبدیل شد و با تثبیت جنبش تمرد، فرصت مطلوبی برای کودتای نظامیان ایجاد کرد. به علاوه برخلاف تونس، جامعه مدنی چه قبل از کودتای سال 2013 و چه بعد از کودتا، دچار پراکندگی و عدم انسجام بود.

    کلیدواژگان: جامعه مدنی، انقلاب تونس، انقلاب مصر، بهار عربی، ارتش
  • رضا پریزاد*، مصطفی ولی پور صفحات 103-136

    در سال های اخیر توسعه فناوری های جدید ارتباطی موجب تحولات گوناگونی در زندگی بشر شده و روزبه روز بر اثرات آن افزوده می شود. در حال حاضر شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان ستون فقرات فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی در شکل گیری این فرایند نوین و ظهور فضاهای جدید اقتصادی، فرهنگی، سیاسی- امنیتی و اجتماعی نقش اساسی دارند. مسیله نقش این شبکه ها بر ثبات سیاسی – امنیتی و الگوی ارتباطات اجتماعی جوامع، تبدیل به دغدغه جدی اغلب کشورها شده است. واتساپ و اینستاگرام به دلیل راحتی استفاده، امکان ارتباط زنده، امکان بهره برداری راحت همه کاربران موردعلاقه بیشتر استفاده کنندگان از شبکه های اجتماعی می باشند. شناسایی نقش سیاسی – امنیتی شبکه های اجتماعی مبتنی بر اینترنت و تلفن همراه (واتساپ، اینستاگرام) و تاثیر آن ها بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در سال 1398" هدف اصلی این پژوهش بوده که در قالب سوال اصلی نقش سیاسی – امنیتی شبکه های اجتماعی مجازی (واتساپ، اینستاگرام) و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران چیست؟« مطرح شده است. فرضیه مور نظر نیز آن است که » شبکه های اجتماعی با توجه به کارکردهای مختلف و متنوع منفی که علیه امنیت ملی ایران دارند تهدیدات سیاسی – امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران در پی دارند و منجر به بروز چالش امنیتی در سال 1398 در ایران شدند. روش پژوهش حاضر روش تحلیل محتوای کیفی و جامعه آماری آن را صاحب نظران و کارشناسان خبره حوزه امنیت و فضای مجازی تشکیل داده اند. حجم نمونه در گروه مذکور بر اساس اشباع مقوله ها و اطلاعات شناسایی شده 170 نفر بود

    کلیدواژگان: فضای مجازی، امنیت ملی، شبکه های اجتماعی
  • هادی حق پرست، محسن اسلامی صفحات 136-167

    روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در طول تاریخ کهن تا به دوران معاصر همواره روابطی به دوراز تنش بوده و امروز نیز ظرفیت های متنوع جهانی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی چین و موازی با آن توانمندی های منطقه ای ایران ایجاب می کند که دو کشور روابط خود را در سطح راهبردی تعریف و دنبال کنند. در ادوار تاریخ روابط فرهنگی و تمدنی این دو کشور به طور طبیعی به موازات حوزه های هنری و اقتصادی بسط پیداکرده و همچنین دادوستدهای بازرگانی از تعاملات نخستین هییت های ایرانی و چینی با یکدیگر در بیش از 2000 سال پیش تاکنون ادامه داشته است. همچنین در دوران معاصر بخش قابل توجه و اولویت نخست چین در قبال ایران روابط مبتنی بر تامین انرژی است و ایران نیز به چین به مثابه یک شریک تجاری قدرتمند نگاه می کند که می توان با توجه به ظرفیت های فرهنگی دو کشور و بازخوانی روابط تمدنی آن سطح و عمق روابط را گسترش داده و تعمیق بخشید. لذا در این مقاله سعی داریم تا منطق روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین را با رویکرد فرهنگی، با توجه به تاریخ مناسبات ایران و چین و نیز روند چین شناسی در ایران و متقابلا ایران شناسی در چین موردبررسی قرار دهیم. سوال پژوهش این است که منطق روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در دوران معاصر؛ با رویکرد فرهنگی چیست؟ یافته ها نشان می دهد که دو کشور ایران و چین سابقه همکاری فرهنگی داشته به علاوه ازنظر اجتماعی و ارزش های بین المللی دارای اشتراکات فرهنگی هستند. قابل ذکر است که مقاله به روش توصیفی و تحلیلی گردآوری شده و استدلال و نتایج ارایه شده در این مقاله بر اساس چارچوب نظری سازه انگاری تنظیم و ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ایران، چین، روابط خارجی، دیپلماسی فرهنگی، تاریخ تمدنی
  • سید سیاوش موسوی رکعتی صفحات 166-199

    در این مقاله ی کیفی که با روش تاریخی تطبیقی تهیه شده، سعی شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که نقش آموزش وپرورش در توسعه ی جامعه ی مدنی در ایران و غرب چگونه بوده است؟ که برآیند آن بدین قرار شد: در دوران باستانی غرب، آموزش وپرورش امری خصوصی بود: اما در دوران وسطی، آموزش وپرورش امری دینی شد: درصورتی که در دوران رنسانس، آموزش وپرورش امری عمومی شد. درنهایت در دوران جدید غرب، آموزش وپرورش امری اجباری شد. زیرا در دوران باستان، مدارس خصوصی بودند. در دوران وسطی، کلیسا بر جامعه حاکم بود. در دوران رنسانس، صنعت چاپ زمینه ی نشر سریع و گسترده را فراهم آورد و بالاخره در دوره ی جدید غرب، به خاطر حاکمیت دولت، آموزش وپرورش عمومی و اجباری شد. حال آنکه در ایران، در دوران باستان مدارس طبقاتی بودند؛ اما در دوران اسلامی، مدارس دینی شدند. درصورتی که در دوران معاصر ابتدا خصوصی و پسانگاه اجباری شدند. زیرا در دوران ایران باستان، آموزش وپرورش منحصر به فرزندان اعیان و متنفذان بود: اما در دوران اسلامی، چون اسلام، تعلیم و تربیت را حق همه ی مردم می دانست، تعلیم و تربیت عمومی و دینی شد. سپس در دوران معاصر، به خاطر حکومت های ایلیاتی دیگربار خصوصی و طبقاتی شد، اما سرانجام به خاطر حاکمیت دولت، دیگربار آموزش وپرورش در ایران عموی و اجباری گردید. درمجموع، در جهان جدید، با گسترش شهرها، چون عادات و شیوه ی زندگی و الگوهای اندیشه ی انسان ها تغییر کردند: لذا آموزش وپرورش کوشید تا دانش آموزان را با حقوق شهروندی خودشان آشنا کند. زیرا اگر دانش آموزان به حقوق و تکالیف خودآگاه باشند، بی گمان اجازه نخواهند داد که هیچ فرد یا گروهی حق آن ها را تضییع کند و یا اگر در جامعه با اقتدارگرایی ناموجه، مواجه شدند، تسلیم نخواهند شد و در برابر آن خواهند ایستاد و احقاق حق خواهند کرد. زیرا مهم ترین هدف آموزش وپرورش، نهادینه کردن جامعه ی مدنی، تقویت روحیه ی مردم سالاری، آشنایی با حقوق شهروندی و آموزش تفکر انتقادی در دانش آموزان، به عنوان آینده سازان جامعه است.

    کلیدواژگان: ایران، غرب، جامعه ی مدنی، آموزش و پرورش، مدرسه، حقوق شهروندی
|
  • Hossein Hemmati Pages 1-23

    The foreign policy approach based on multilateralism seeks to deal with unilateralism in the international system. This country is trying to be able to establish peaceful relations with the countries of the world in the atmosphere of multilateralism in order to achieve its goals, which are mainly centered around the economy. Although in the structure of the western liberal system, it is developing its economy and has been able to emerge as a great power in the world arena by creating a degree of coordination and cooperation with the existing international system, but the economic rise of this country, along with the emphasis on multilateralism, has made the West Regarding the future threats aimed at the transformation of the international system and structures, it has caused concern. Anyway, the question that arises is how China has implemented multilateralism in its foreign policy? For this purpose, the research has paid special attention to two cases of infrastructure development and international institutions, and the findings show that the development of infrastructure, such as the revival of the Silk Road and the establishment of banks, along with the establishment of new international institutions such as Shanghai and BRICS, are in line with the policy of multilateralism. It has been China.

    Keywords: China, multilateralism, Shanghai, BRICS, Silk Road
  • Mehdi Salami, MashaAllah Heydarpour Pages 24-57

    After the collapse of the bipolar system and the changes in the international system in the age of globalization, many concepts of international relations underwent changes and interpretations. In the meantime, one of the basic concepts of international relations that underwent a change in meaning is the concept of security, in such a way that security changed from a one-dimensional state of mere military to a comprehensive multi-dimensional state. The evolution of the concept of security has changed and transformed the political-economic strategy of many great powers, including China, in the Persian Gulf region. In this article, based on the title of the article, an attempt has been made to answer the question that the evolution of the concept of security has left an impact on China's politicaleconomic strategy in the Persian Gulf region. In response to this question, this hypothesis has been studied and paid attention to, that the evolution of the concept of security on China's politicaleconomic strategy in the form of a transition from one dimensional military security to comprehensive security has caused China to pay attention to multiple components of security such as political security. , economic, military and cultural in the Persian Gulf region. In order to understand and infer the transformation of China's political-economic strategy in the region, four important categories and issues of the role and importance of energy in China's relations with the countries of the Persian Gulf region, China's commercial exchanges with the countries of the Persian Gulf region, the examination of China's political strategy in the Persian Gulf region and The importance of the Persian Gulf region has been studied and investigated based on the road belt plan. The research method in this article is descriptive-analytical.

    Keywords: Evolution of the concept of security, politicaleconomic strategy, Persian Gulf region, structural realismand the Belt, Road Initiative
  • Hadi zoka dadgostar, Reza Jalali Pages 59-77

    One of the foreign policy actions of countries is mediation. In the system of international relations, a country that has the power of mediation shows that it has a strong political weight. One of the characteristics of China's foreign policy is that this country not only has a significant economic weight in the international system, but it has also tried to increase its political weight in various ways. One of these ways is mediation between Iran and Saudi Arabia. This study attempts to examine China's foreign policy objectives in mediating between Iran and Saudi Arabia. The findings show that given the position and power of Iran and Saudi Arabia in the West Asian region, China has tried to mediate the stability and security of the region and ensure its energy security, in addition to demonstrating its political weight and influence in the region. It has gained power in front of the US and also the development of political and economic relations in the Persian Gulf region.

    Keywords: China, Foreign Policy, Mediation, Iran, Saudi Arabia
  • Mohammad Torabi, Hamed Alizadeh Pages 78-102

    The popular uprisings that started in Tunisia at the end of 2010 and soon spread to several Arab countries caused a huge change in the structure of these countries. Tunisia and Egypt, which were at the center of these protests, said goodbye to the lifetime governments of Zain al-Abidin bin Ali and Hosni Mubarak, and a new path for society and governance was created in these two countries. This research aims to investigate the role of civil society in the post-revolution era in Tunisia and Egypt and tries to answer the question of how to compare the functioning of civil society in these two countries. In this research, descriptive-analytical method and Habermas' theory of civil society were used. The findings of the research show that historically, civil society in both Tunisia and Egypt has had a relative dynamic, however, the roots of civil society in Tunisia are deeper than in Egypt. In the post-revolution era, Tunisian civil society played the role of mediator and resolution of differences between political groups, and in the crises created for Tunisia, this civil society had the necessary cohesion and strength to solve problems. But the civil society in post-revolutionary Egypt became a side of the conflict and by consolidating the rebellion movement, it created a favorable opportunity for a military coup. In addition, unlike Tunisia, civil society was fragmented and incoherent both before and after the 2013 coup.

    Keywords: civil society, Tunisian revolution, Egyptian revolution, Arab spring, army
  • Reza Parizad*, Mostafa Valipoor Pages 103-136

    In recent years, the development of new communication technologies has caused various changes in human life and its effects are increasing day by day. At present, virtual social networks as the backbone of new information and communication technologies play an essential role in the formation of this new process and the emergence of new economic, cultural, political-security and social spaces. The issue of the role of these networks on the political-security stability and social communication pattern of societies has become a serious concern of most countries. WhatsApp and Instagram are the favorite of most users of social networks due to the ease of use, the possibility of live communication, and the possibility of convenient use by all users. Identifying the political-security role of social networks based on the Internet and mobile phones (WhatsApp, Instagram) and their impact on the national security of the Islamic Republic of Iran in 2018" was the main goal of this research, which in the form of the main question of the political-security role of virtual social networks (WhatsApp) , Instagram) and what is its effect on the national security of the Islamic Republic of Iran?" has been proposed. Mor Nazar's hypothesis is also that "social networks are political-security threats to the Islamic Republic of Iran due to the various negative functions they have against the national security of Iran. and led to the emergence of security challenges in Iran in 2018. The present research method is the qualitative content analysis method and its statistical population is made up of experts and experts in the field of security and virtual space. The sample size in the mentioned group is based on the saturation of categories and information. 170 people were identified.

    Keywords: cyberspace, national security, social networks
  • Hadi Haghparast, Mohsen Eslami Pages 136-167

    The relations between the Islamic Republic of Iran and the People's Republic of China have always been far from tension throughout the ancient history to the modern era, and today, China's diverse global political, economic and cultural capabilities, parallel to Iran's regional capabilities, require the two countries to define and follow their relations on a strategic level. Throughout history, the cultural and civilisational relations of the two countries have naturally developed in parallel with the artistic and economic fields, and trade transactions have continued since the first Iranian and Chinese delegations interacted with each other more than 2000 years ago. Also in the present era, China's first and foremost priority for Iran is the relationship based on energy supply, and Iran also looks at China as a powerful business partner, which can be seen by considering the cultural capacities of the two countries and re-reading the civilisational relations. It has broadened and deepened the level and depth of relations. Therefore, in this article, we try to examine the logic of relations between the Islamic Republic of Iran and the People's Republic of China through a cultural approach, taking into account the history of relations between Iran and China, as well as the process of Chinese studies in Iran and vice versa, Iranian studies in China. The research question is that the logic of relations between the Islamic Republic of Iran and the People's Republic of China in the contemporary era; What is with a cultural approach? The findings show that the two countries of Iran and China have a history of cultural cooperation, in addition to sharing social and international values. It should be noted that the article was compiled in a descriptive and analytical manner, and the arguments and findings presented in this article were prepared and presented based on the theoretical framework of constructivism.

    Keywords: Iran, China, foreign relations, cultural diplomacy, history of civilisation
  • Siyavash.mousavi Rakati Pages 166-199

    question, what has been the role of education in the development of civil society in Iran and the West? It was decided to come out like this; In the ancient times of the West, education was a private matter. But in the Middle Ages, education became a religious matter. In the event that during the Renaissance, education became a public matter. But in the end, in the new era of the West, education became mandatory. Because in ancient times there were private schools. In the Middle Ages, the church ruled the society. During the Renaissance, the printing industry provided the basis for rapid and widespread publication, and finally, in the new era of the West, due to the government's rule, public education became compulsory. However, there were class schools in Iran in ancient times. But in the Islamic era, they became religious schools. In the case that in the modern era, they were first private and later became compulsory. Because in ancient Iran, education was exclusive to the children of nobles and influential people. But in the Islamic era, because Islam considered education and training as the right of all people, education and training became public and religious. Then, in the contemporary era, due to the Iliat governments, it became private and class-based, but finally, due to the rule of the government, education in Iran became compulsory again In general, in the new world, with the expansion of cities, people's habits and way of life and thought patterns changed. Therefore, education should try to familiarize students with their citizenship rights. Because if students are aware of their rights and responsibilities, they will definitely not allow any person or group to violate their rights, or if they are faced with unjustified authoritarianism in society, they will not surrender and will stand up to it and assert their rights. Because the most important goal of education is to institutionalize civil society, strengthen the spirit of democracy, acquaint students with citizenship rights, and teach critical thinking in students, as the future builders of society. 

    Keywords: Iran, the West, civil society, education, school, citizenship right