فهرست مطالب

فصلنامه طب مکمل
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 46، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه علیجانی ها*، فاطمه عمادی، محسن ناصری، زهرا بهاءالدین صفحات 3-9
    مقدمه

    کشوث Cuscuta chinensis L گیاه دارویی پرکاربردی است که داده های کمی در مورد استانداردسازی آن وجود دارد. این مطالعه قصد دارد با بررسی مقدماتی بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی و ارایه بعضی معیارها جهت استانداردسازی عصاره آبی، به کارایی و ایمنی کاربرد آن در مطالعات کمک کند.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، گیاه کشوث (جمع آوری شده از استان همدان) عصاره گیری آبی شد و عصاره با دمای کم برای تهیه پودر خشک تغلیظ گردید. برای تعیین خصوصیات ارگانولپتیک از ارزیابی حسی استفاده شد. سپس درصد خاکستر کل، خاکستر نامحلول در اسید و باقیمانده خشک به روش فارماکوپه اندازه گیری شدند. فنل تام و فلاونویید تام و همچنین محتوای روتین با روش های طیف سنجی HPLC تعیین مقدار شدند. همچنین تعداد کل میکروبی و وجود پاتوژن های اصلی بررسی شد.

    یافته ها

    عصاره آبی خشک شده کشوث پودری با رنگ قهوه ای، بوی گیاهی، خاکستر کل و خاکستر نامحلول در اسید به ترتیب 16/28، 1/9 درصد و باقیمانده خشک 7/05 درصد بود. محتوای فنل کل 02/9 ± 61/55 میلی گرم گالیک اسید در گرم و فلاونویید کل 2/1 ± 27/25 میلی گرم کاتچین در گرم بود. تعداد کل باکتری ها، قارچ ها و مخمرهای زنده کمتر از cfu/ml 10 بود و نمونه فاقد پاتوژن های اصلی مورد بررسی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه داده هایی را در مورد برخی از خواص فیزیکوشیمیایی عصاره کشوث ارایه می دهد که در منابع دیگر موجود نبود. اما برای دستیابی به معیارهای استانداردسازی دقیق به اطلاعات بیشتری نیاز است که می توان از تحقیقات گسترده تری به دست آورد.

    کلیدواژگان: Cuscuta chinensis L.، فیزیکوشیمیایی، فیتوشیمیایی، استانداردسازی، عصاره آبی
  • زهره بختیاری*، امیرعباس مینائی فر، غلامرضا بخشی خانیکی، مریم حائری نسب، زینب یزدی نیاپور صفحات 10-19
    مقدمه

    بادرنجبویه ازگیاهان دارویی پرکاربرد است، اما علاوه برگونه اصلی (Melissa officinalis L.)، چندین گونه گیاهی دیگر با نام بادرنجبویه در بازارهای دارویی بفروش می رسد که خواص، نوع و غلظت ترکیبات دارویی آنها با گونه اصلی کاملا مشابه نیست، ازاینرو بررسی دقیقتر این گونه ها و تعیین شاخص های گیاهشناسی، خواص درمانی و عوارض جانبی احتمالی آنها حایز اهمیت می باشد.

    روش کار

    این پژوهش در دو بعد مطالعه مستندات پژوهشی معتبر و انجام پژوهش های میدانی صورت گرفته است، در بعد اول علاوه بر مطالعه فلورهای مرتبط با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed,webmed،Scopus،Magiran،SID،Google Scholar، Web of Science،Namamatn،Cilvica با کلید واژه های فارسی همچون بادرنجبویه، خواص درمانی، اثرات جانبی، اسم محلی، عطاری و معادل انگلیسی Lemon balm, local name, Side effect, therapeutic properties مقالات منتشر شده مرتبط نیز یافت شد. در بعد دوم، نمونه هایی که تحت عنوان بادرنجبویه در نقاط مختلف کشور عرضه می شد، خریداری و پس از انتقال به هرباریوم شناسایی شدند.

    یافته ها

    بر اساس نمونه های شناسایی شده مشخص شد در حال حاضر علاوه بر گونه Melissa officinalis، حداقل 15 گونه گیاهی دیگر تحت عنوان بادرنجبویه در کشور به فروش می رسد.

    نتیجه گیری

    عدم تخصص کافی در علم گیاه شناسی بسیاری از عرضه کنندگان گیاهان دارویی، منجر به بروز تقلبات سهوی در ارایه گونه های متعددی تحت عنوان بادرنجبویه شد است؛ این گیاهان که شامل 14 گونه از خانواده نعناع (Dracocephalum polychaetum,Dracocephalum,moldavica Dracocephalum Surmandinum Dracocephalum subcapitatumDracocephalum kotschy Dracocephalum Lindbergii Dracocephalum aucheri, Hymenocrater elegans, Hymenocrater Bituminosus (Dracocephalum thymiflorum Stachys inflata, Nepeta persica Nepeta mahanensis, Marrubium vulgare و یک گونه ازخانواده گاوزبان (Asperugo procombens) می باشد، این تقلبات علاوه بر کاهش اثرات درمانی می تواند زمینه ساز ایجاد عوارض ناشناخته در بیماران شود، از اینرو شناسایی دقیق گونه های دارویی موجود در بازار دارویی کشور بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، اسم محلی، عطاری، خواص درمانی
  • مهشید گنجوری، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، ابراهیم واحد صفحات 20-27
    مقدمه

    یافته های پژوهشی جدید حاکی از آن است که حتی سطوح خفیف افسردگی با کاهش معنادار کیفیت زندگی در افراد بزرگسال همراه است. لذا وجود یک روش درمانی طبیعی، ساده، در دسترس و مقرون به صرفه، مورد نیاز هر فرد مبتلا به افسردکی است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر بخشی دانش آیورودا، به عنوان طب مکمل، با درمان شناختی- رفتاری و نیز تلفیق این دو درمان با یکدیگر را بر کیفیت زندگی در زنان افسرده مورد بررسی قرار دهد.

    روش کار

    پژوهش بصورت نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل به اجرا درآمد. جامعه آماری شامل 40 نفر از زنان 25-45 ساله که با تشخیص روانپزشک و انجام آزمون افسردگی بک، مبتلا به افسردگی متوسط تشخیص داده شده و با پرکردن و امضای فرم کتبی رضایتنامه آگاهانه آمادگی خود را از شرکت در تحقیق اعلام کرده و داوطلب شرکت در این پژوهش بودند و به مدت 10 هفته بر اساس پروتکل های موجود، تحت درمان شناختی-رفتاری، آیورودا و تلفیق این دو باهم قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی - فرم کوتاه بود. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمرات متغیر کیفیت زندگی زنان افسرده در گروه مداخله به روش آیورودا، قبل از درمان 33/5 ± 3/52 و بعد از درمان 04/5 ± 1/54 بود که تفاوت معناداری بین آنها مشاهده نشد (12/0=P)، در درمان با رویکرد شناختی رفتاری میانگین نمرات قبل از درمان 95/16 ± 7/43 و بعد از درمان 51/13 ± 95/54 بود که تفاوت معنا داری مشاهده نشد (26/0=P) و در درمان تلفیقی قبل از درمان 84/11 ± 8/61 و بعد ازدرمان 73/7 ± 8/54 بود که در این روش تفاوت بین آنها معنادار بود (038/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات نامطلوب افسردگی بر کیفیت زندگی زنان، تلفیق روش آیورودا به عنوان طب مکمل و درمان شناختی-رفتاری می تواند در بهبود کیفیت زندگی زنان افسرده سودمند باشد.

    کلیدواژگان: آیورودا، درمان شناختی-رفتاری، کیفیت زندگی، افسردگی
  • الهام ولی پور اسکندرکلایی، نفیسه حکمتی پور*، حمید حجتی صفحات 28-35
    مقدمه

    نوجوانی از مراحل حساس و مهم تکامل انسان است که وجود بیماری دیابت در نوجوانان عوارض زیادی به همراه دارد که یکی از این عوارض بیخوابی می باشد. مراقبت معنوی به ویژه در نوجوانان در کنار مراقبت های معمول می تواند با مقابله با استرس، بر کیفیت زندگی آنان تاثیر بگذارد و آن را ارتقا بخشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی است که با روش تخصیص تصادفی ساده از نوع پیش آزمون و پس آزمون بر روی 66 نوجوان دیابتی (33 نفر گروه آزمون، 33 نفر گروه کنترل) 12 تا 20 سال مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان قایمشهر در سال 1401 بعد از اخذ رضایت نامه و اطمینان از محرمانه ماندن اطلاعات دریافتی انجام شد. ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه شدت بیخوابی ISI بوده است. گروه آزمون طی 6 جلسه 30 تا 45 دقیقه ای مورد آموزش خود مراقبتی معنوی وایت قرار گرفتند. در پایان داده ها وارد نرم افزار spss22 گردید و سپس اطلاعات توسط آمار توصیفی (جدول، میانگین و انحراف معیار) و آمار استباطی (تی مستقل آنالیز واریانس، کای اسکویر، فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین شدت بیخوابی در گروه آزمون قبل از مداخله 4/1±91/19 و در گروه کنترل 57/2±88/20 بود و بعد از مداخله در گروه آزمون 18/2±45/18 و در گروه کنترل 34/1±45/20 رسید که اختلاف معنی داری مشاهده گردید. در آزمون آنالیز واریانس با حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی داری مشاهده شد (01/0˂P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه در نوجوانان دیابتی آموزش خودمراقبتی معنوی باعث بهبود شدت بیخوابی می گردد. پیشنهاد می گردد این مطالعه در دوره های بلند مدت مورد پیگیری قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی معنوی، بیخوابی، نوجوانان دیابتی
  • مریم کردی، شراره خسروی*، سعیده الماسی، فاطمه رفیعی صفحات 36-42
    مقدمه

    تسکین درد نوزادان از اهداف اصلی مراقبت های پرستاری می باشد و در این زمینه روش های غیر دارویی تسکین درد همواره مورد توجه پرستاران بوده اند. هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر مکیدن غیر تغذیه ای و صدای مادر بر درد خونگیری وریدی در نوزادان می باشد.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 105 نوزاد 3 تا 10 روزه دچار ایکتر نوزادی، به روش در دسترس انتخاب شدند. آن ها به روش بلوک بندی تصادفی در سه گروه شامل گروه مکیدن غیر تغذیه ای، صدای مادر و کنترل قرار گرفتند. روش کار بدین ترتیب بود که در هنگام خونگیری وریدی از نوزادان فیلم برداری برای هر سه گروه انجام شد و سپس میزان درد هنگام خونگیری با بازبینی فیلم و پر کردن پرسشنامه سنجش درد نوزادان مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS نسخه 26 و آزمون کای اسکویر، آزمون دقیق فیشر، آزمون کروسکال والیس و مقایسه زوجی بن فرونی صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره درد در گروه مکیدن غیر تغذیه ای (2.33±3.20) به طور معناداری کمتر از گروه کنترل (2.22±5) است (0.006=P). اما میانگین نمره درد در گروه صدای مادر (2.49±4.06) و گروه کنترل (2.22±5) اختلاف معناداری ندارد (0.393=P). همچنین میانگین نمره درد بین گروه مکیدن غیر تغذیه ای (2.33±3.20) و گروه صدای مادر (2.49±4.06) اختلاف معنادار آماری ندارد (0.291=P).

    نتیجه گیری

    استفاده از مکیدن غیر تغذیه ای به شکل معناداری موجب کاهش درد ناشی از خونگیری در نوزادان شد. البته با توجه به اینکه در دو گروه صدای مادر و مکدین هم تفاوت وجود نداشت می توان در مواردی از صدای مادر هم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نوزاد، درد، مکیدن غیرتغذیه ای، صدای مادر
  • مهدی جعفری، حسن متین همایی*، صالح رحمتی احمدآباد صفحات 43-51
    مقدمه

    تغییرات کوچک در شاخص های اکسیداتیو و انرژی سلولی قلب احتمالا با پیری زودرس بافت، عدم توانایی حفظ تمرینات ورزشی و بروز بیماری قلبی- عروقی در ارتباط است. بر این اساس هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی و عصاره بذر گشنیز با دو دوز 5 و 10 میلی گرم بر نشانگران استرس اکسیداتیو و مقادیر ATP عضله قلبی رت های مسموم شده با آب اکسیژنه بود.

    روش کار

    42 سر موش نر سالم بالغ بطور تصادفی در هفت گروه 1) کنترل 2) مسمومیت، 3) H2O2+ تمرین، 4) H2O2+ mg/kg 5 عصاره بذر گشنیز (مکمل یک)، 5) H2O2+ mg/kg 10 عصاره بذر گشنیز (مکمل دو)، 6) H2O2+ تمرین+ مکمل یک و 7) H2O2+ تمرین+ مکمل دو جایگزین شدند. در طی یک هفته گروه ها با دریافت mg/kg 100 آب اکسیژنه بصورت صفاقی مسموم شدند. در ادامه گروه های هدف به مدت هشت هفته (5 جلسه 60 دقیقه ای در هفته) روی نوارگردان و با دوزهای 5 و 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم عصاره بذر گشنیز تحت مداخله قرار گرفتند. در پایان میزان غلظت شاخص های ATP، MDA و PAB با استفاده از روش الایزا سنجش و داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی بن فرونی در سطح معناداری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    مسمومیت با H2O2 موجب کاهش معنادار آدنوزین تری فسفات (ATP) و افزایش معنادار مقادیر مالون دی آلدیید (MDA) و توازن پرواکسیدان- آنتی اکسیدان (PAB) بافت قلبی شد (001/0=P). نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان دهنده اثر کاهشی تمرین هوازی بر مقادیر MDA (009/0=P) و PAB (008/0=P) بود، در حالیکه اثر معناداری بر غلظت ATP نداشت (224/0=P). از طرفی مصرف دو دوز عصاره بذر گشنیز اثر معناداری بر توازن پرواکسیدان- آنتی اکسیدان نداشت (257/0=P)، در حالیکه مصرف آن ها باعث افزایش معنی دار غلظت ATP شد (006/0=P). نتایج آزمون بن فرونی نشان داد تنها مصرف 10 میلی گرم دوز عصاره بذر گشنیز موجب کاهش معنادار غلظت MDA شد (05/0>P). در بررسی اثرات تعاملی بیشترین کاهش معنادار MDA هنگام ترکیب 10 میلی گرم دوز عصاره با تمرین هوازی قابل مشاهده بود (001/0=P)، در حالیکه این اثر در مورد سایر متغیرها دیده نشد.

    نتیجه گیری

    علی رغم اینکه هشت هفته تمرین هوازی راهکار مناسبی برای تعدیل تغییرات شاخص های اکسیداتیو ناشی از مسمومیت با آب اکسیژنه محسوب می شود، این مداخله اثر معناداری بر میزان انرژی سلولی میوکارد ندارد. از طرفی اثرات عصاره بذر گشنیز احتمالا در مواردی وابسته به دوز مصرفی است. همچنین ترکیب تمرین هوازی با دوزهای عصاره بذر گشنیز دارای اثرات مفید یکسانی بر همه شاخص های بافت قلب نیست.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، بذر گشنیز، استرس اکسیداتیو، انرژی سلولی، آب اکسیژنه
  • ابراهیم نصیری*، فاطمه جعفری، رضا نصیری صفحات 52-59
    مقدمه

    اطلاعات درمورد استفاده و نگرش دانش آموحتگان گروه پزشکی نسبت به طب مکمل برای تعیین جایگاه آن در طب رایج نیاز است. هدف مطالعه، تعیین نگرش و میزان استفاده از طب مکمل در دانش آموختگان دکتری عمومی و تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، نگرش دانش آموختگان دکترای علوم پزشکی با پرسشنامه 23 سوالی و میزان استفاده از 17 روش طب مکمل با چک لیست، و میزان رضایت در چهار سطح تعیین شد. برای تحلیل متغیرهای کمی با ANOVA و کیفی از Chi 2 انجام شد.

    یافته ها

    نمره نگرش 276 شرکت کننده در این مطالعه برابر 2/9 ± 73 (39 تا 79) بود. بین نگرش چهار گروه دانش آموخته تفاوت آماری وجود نداشت (436/.= P). 80 نفر (29 درصد) روش های درمانی طب مکمل را اثر دارونما و 103 نفر (3/37 درصد)، به عدم وجود شواهد علمی برای ایمنی استفاده ازطب مکمل معتقد بودند. 66 نفر (9/23) درصد به طب مکمل نگرش مثبت و 23 نفر (4/8 درصد) نگرش منفی داشتند، 91 نفر (33 درصد) حداقل یکی ازروش های طب مکمل استفاده کردند. بیشترین روش ماساژ درمانی 33 نفر (12 درصد) بود. 27 نفر (8/41%) استفاده کنندگان از روش های ماساژ، طب فشاری، مدیتیشن و انرژی درمانی رضایت مطلوب داشتند.

    نتیجه گیری

    یک چهارم دانش آموختگان دکتری به روش های طب مکمل نگرش مثبت داشتند. عنایت به گستردگی استفاده مردم در جوامع مختلف دنیا از روش های طب مکمل وتداخل احتمالی این روش ها با طب رایج در امر مراقبت و درمان وجود دارد. تدوین برنامه درسی و تحقیقاتی برای آشنایی و بهبود نگرش همه دانشجویان رشته های علوم پزشکی نسبت به روش های طب مکمل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: طب مکمل، دکتری پزشکی، نگرش، مراقبت های اولیه
|
  • Fatemeh Alijaniha*, Fatemeh Emadi, Mohsen Naseri, Zahra Bahaedin Pages 3-9
    Introduction

    Cuscuta chinensis L. is a widely used medicinal plant with little data on its standardization. This study aims to contribute to the efficiency and safety of its use by preliminary investigation on its physicochemical and phytochemical characteristics.

    Methods

    The extract was concentrated at low temperature to prepare a dry powder. Sensory evaluation was used to determine the organoleptic characteristics. Then the percentage of total ash, ash insoluble in acid and dry residue was measured by Pharmacopeia method. Total phenol and total flavonoid content as well as rutin content were measured by HPLC spectroscopic methods. The total number of microbes and the presence of the main pathogens were also investigated.

    Results

    The dried aqueous extract of C. chinensis was a powder with a brown color, herbal odor, the amounts of total ash and acid insoluble ash were28.16, 9.1%, respectively, and the amount of dry residue was 05.7%. The amount of total phenol content was 55.61 ± 9.02 mg Gallic acid/g and the amount of total flavonoid was 25.27 ± 1.2 mg Catechin/g. The total number of live bacteria, fungi, and yeast was less than 10 cfu/ml, and the sample did not contain the main pathogens under investigation.

    Conclusions

    The results of this study provide data on some physicochemical properties of C. chinensis extract that were not available in other resources. However, in order to achieve accurate standardization criteria, more information is needed, which can be obtained from more extensive research.

    Keywords: Cuscuta Chinensis L., Phytochemical, Physicochemical, Standardization, Aqueous Extract
  • Zohreh Bakhtiyari*, Amirabbas Minaeefar, Gholamreza Bakhshi Khaniki, Maryam Haerinasab, Zeynab Yazdiniyapour Pages 10-19
    Introduction

    Lemon balm is a widely used medicinal plant, but in addition to the main variety (Melissa officinalis L.), several other plant species are sold in the pharmaceutical markets with the name of lemon balm, it’s properties, type and concentration of medicinal compounds are not completely similar to the original variety, therefore. It is important to investigate these species more closely and determine their botanical indicators, therapeutic properties and possible side effects.

    Methods

    This research has been carried out in two dimensions: studying valid research documents and conducting field research, in the first dimension, in addition to the study of flora related to the search in Pubmed, Webmed, Scopus, Magiran and... Databases with the key Persian words such as Badranjbuiyeh (Lemon Balm), therapeutic properties, side effects, local name and their English equivalents were also found in related published articles. In the second dimension, the samples that were offered under the name Badranjbouyeh in different parts of the country were purchased and identified after being transferred to the herbarium.

    Results

    Based on the identified samples, it was found that in addition to Melissa officinalis L. species; at least 15 other plant species are sold in the country under the name of lemon balm. Dracocephalum polychaetum, Dracocephalum ,moldavica Dracocephalum Surmandinum, Dracocephalum subcapitatum, Dracocephalum kotschy Dracocephalum Lindbergii, Dracocephalum aucheri, Hymenocrater elegans, Hymenocrater Bituminosus (Dracocephalum thymiflorum Stachys inflata, Nepeta persica Nepeta mahanensis, Marrubium vulgare ( of Lamiaceae and Asperugo procombens of Boraginaceae.

    Conclusions

    The lack of expertise in botanical science of many suppliers of medicinal plants leads to the occurrence of inadvertent frauds in the market of medicinal plants, these frauds, in addition to reducing the effectiveness of treatment, can lead to severe side effects or damage, therefore, it is very important to accurately identify the types of drugs available in the country's drug market.

    Keywords: Lemon Balm, Local Name, Grocery, Therapeutic Properties
  • Mahshid Ganjoori, Fatemeh Golshani*, Anita Baghdasarians, Ebrahim Vahed Pages 20-27
    Introduction

    New research indicate that even a mild level of depression are associated with a significant decrease in the quality of life in adults. Therefore, the existence of a natural, simple, accessible and cost-effective treatment method is needed by every person suffering from depression. The purpose of this research is to compare the effectiveness of Ayurvedic knowledge, as a complementary medicine, with cognitive-behavioral therapy and also to examine the combination of these two therapies on the quality of life in depressed women.

    Methods

    The research was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The statistical population includes 40 women aged 45-25 who were diagnosed with moderate depression by a psychiatrist and took the Beck depression test & by filling and signing the informed consent form, they expressed their consent to participate in the study and volunteered to participate in this research. They underwent cognitive-behavioral therapy, Ayurveda and combination of the two for 10 weeks based on the protocols. Data collection tools included World Health Organization quality of life questionnaire - short form. The data were analyzed using repeated measurement tests.

    Results

    The average scores of the variable quality of life of depressed women in the Ayurvedic intervention group were 52.3 ± 5.33 before treatment and 54.1 ± 5.04 after treatment, and no significant difference was observed between them (P = 0.12). Treatment with cognitive-behavioral approach, before treatment was 43.7 ± 16.95 and after treatment was 54.95 ± 13.51, no significant difference was observed (P = 0.26) But in combined treatment before treatment was 61.8 ± 11.84 and after treatment it was 54.8 ± 7.73, So the difference between the average score in this method was significant (P = 0.038).

    Conclusions

    Considering the adverse effects of depression on the quality of life of women, the combination of Ayurveda as complementary medicine and cognitive-behavioral therapy can be beneficial in improving the quality of life in depressed women.

    Keywords: Ayurveda, Cognitive Behavioral Therapy, Quality of Life, Depression
  • Elham Valipour Eskandarkolaii, Nafise Hekmatipour*, Hamid Hojjati Pages 28-35
    Introduction

    Adolescence is one of the sensitive and important stages of human development, and the presence of diabetes in adolescents has many complications, one of which is insomnia. Spiritual care, especially for teenagers, along with routine care, can affect and improve their quality of life by dealing with stress.

    Methods

    The present study is a randomized clinical trial study, which was carried out by a simple random allocation method of pre-test and post-test type on 66 diabetic adolescents (33 in the test group, 33 in the control group) aged 12 to 20 years, referring to urban comprehensive health service centers and Village of Qaimshahr in 1401 after obtaining consent and ensuring the confidentiality of the received information. The data collection tool was the ISI Insomnia Severity Questionnaire. The test group was taught White's spiritual self-care during 6 sessions of 30 to 45 minutes. At the end, the data was entered into spss22 software and then the information was analyzed by descriptive statistics and inferential statistics.

    Results

    The average intensity of insomnia in the test group before the intervention was 19.91±1.4 and in the control group was 20.88±2.57 and after the intervention in the test group it was 18.45±2.18 and in the control group reached 20.45±1.34, a significant difference was seen. With analysis of variance by removing the effect of the pre-test, a significant difference was observed.

    Conclusions

    Based on the results of the study in diabetic adolescents, spiritual self-care training improves the severity of insomnia. It is suggested that this study be followed up in the long term.

    Keywords: Training, Self-Care, Spirituality, Insomnia, Adolescent, Diabetes
  • Maryam Kordi, Sharareh Khosravi*, Saedeh Almasi, Fatemeh Rafiee Pages 36-42
    Introduction

    Relieving pain in newborns is one of the main goals of nursing care, and in this context, non-pharmacological methods of pain relief have always been of interest to nurses. The aim of this study is to investigate the effect of non-nutritional sucking and mother's voice on venous blood sampling pain in newborns.

    Methods

    In this randomized clinical trial, 105 newborns aged 3 to 10 days with neonatal jaundice were selected using the available method. They were randomly divided into three groups including non-nutritional sucking, mother's voice and control groups. The procedure was as follows; during venous blood sampling, video was taken for all three groups, and then the severity of pain during blood sampling was evaluated by reviewing the video and filling in the newborn pain questionnaire. Data analysis was done using SPSS version 26 and chi-square test, Fisher's exact test, Kruskal-Wallis test and Ben Feroni pairwise comparison.

    Results

    The results showed that the average pain score in the non-nutritional sucking group (3.20 ± 2.33) was significantly lower than the control group (5 ± 2.22) (P = 0.006). But the average pain score in the mother's voice group (4.06 ± 2.49) and the control group (5 ± 2.22) has no significant difference (P = 0.393). Also, the average pain score between the non-nutritional sucking group (3.20 ± 2.33) and the mother's voice group (4.06 ± 2.49) has no statistically significant difference (P = 0.291).

    Conclusions

    The use of non-nutritive sucking significantly reduced the pain caused by blood sampling in newborns. Of course, considering that there was no difference in the two groups of mother's voice and non-nutritive sucking, mother's voice can also be used in some cases.

    Keywords: Newborn, Pain, Non-nutritional sucking, Mother voice
  • Mehdi Jafari, Hasan Matinhomaee*, Saleh Rahmati Ahmadabad Pages 43-51
    Introduction

    The aim of this research was to investigate the effect of eight weeks of aerobic training and coriander seed extract with two doses of 5 and 10 mg on oxidative stress markers and cardiac muscle ATP levels of rats poisoned with hydrogen peroxide.

    Methods

    42 healthy adult male rats were randomly divided into 7 groups. During one week, the groups were poisoned intraperitoneally by receiving 100 mg/kg of hydrogen peroxide. In the following, the target groups were subjected to intervention on the treadmill for eight weeks (5 sessions of 60 minutes per week) with doses of 5 and 10 mg per kilogram of coriander seed extract. At the end, the concentration of ATP, MDA and PAB indicators was measured using ELISA method.

    Results

    The results of analysis of variance test showed the decreasing effect of aerobic exercise on MDA and PAB values (P<0.05), while it had no significant effect on ATP concentration (P>0.05). On the other hand, consumption of two doses of coriander seed extract had no significant effect on the prooxidant-antioxidant balance (P>0.05), while their consumption caused a significant increase in ATP concentration (P<0.05).

    Conclusion

    Despite the fact that eight weeks of aerobic exercise is considered a suitable solution for modulating the changes in oxidative indices caused by hydrogen peroxide poisoning, this intervention does not have a significant effect on the amount of myocardial cellular energy. On the other hand, the effects of coriander seed extract are probably dose-dependent in some cases.

    Keywords: Aerobic Exercise, Coriander Seed, Oxidative Stress, Cellular Energy, Hydrogen Peroxide
  • Ebrahim Nasiri*, Fatemeh Jafari, Reza Nasiri Pages 52-59
    Introduction

    Information about the use and attitude of medical students towards complementary medicine is needed to determine its place in conventional medicine. The aim of this study was to determine the attitude and use of complementary medicine in general and specialized doctoral graduates of Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

    I n this descriptive-analytical study, the attitudes of medical graduates were determined with a 23-item questionnaire and the use of 17 complementary medicine methods with a checklist, and the level of satisfaction at four levels. Quantitative variables were analyzed with ANOVA and qualitatively from Chi 2.

    Results

    The attitude score of 276 participants in this study was 73 ± 9.2 (39 to 79). There was no statistical difference between the attitudes of the four educated groups (p=0 .436). 80 people (29%) believe that complementary medicine treatment methods are placebo effect and 103 people (37.3%) believe that there is no scientific evidence for the safety of complementary medicine use. 66 people (23.9%) had a positive attitude towards complementary medicine and 23 people (8.4 percent) had a negative attitude, 91 people (33 percent) used at least one of the complementary medicine methods. The most common method of massage therapy was 33 people (12 %). 38(41.8 %) people of the users of massage, acupressure, meditation and energy therapy methods had good satisfaction.

    Conclusions

    A quarter of doctoral students had a positive attitude towards complementary medicine methods. Considering the widespread use of complementary medicine methods by people in different societies of the world and the interference of these methods with conventional medicine in the matter of care and treatment. It is recommended to develop a curriculum and research program to familiarize and improve the attitude of all students of medical sciences towards complementary medicine methods.

    Keywords: Complementary medicine, Medical doctor, Attitude, Primary care