فهرست مطالب
نشریه ریاضی و جامعه
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/06/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-33
همان طور که خداوند متعال قول داده است قرآن از هرگونه تغییر، فساد یا تحریف محافظت می شود. در طول تاریخ، بر کتاب مقدس قرآن انواع مختلف مطالعات ریاضی انجام گرفته است تا ساز و کار حفاظتی قرار گرفته شده در ترکیب قرآن آشکار شود و شواهدی از اعتبار، اصالت و خدایی بودن آن ارایه شود. در واقع، این مطالعه مطلب قابل توجهی را کشف کرده است که نشان می دهد چارچوب ریاضی در قرآن مبتنی بر (اعداد ابجد) است و شواهدی از تالیف الهی قرآن و محافظت کامل از آن در برابر هرگونه دستکاری انسان وجود دارد. اساسا، این مطالعه مسیر تحقیق جدیدی را در مطالعات عددی قرآن ارایه داده است. این مطالعه متنی بر اساس متن تحویل شده به حضرت محمد (ص) و نوشته شده با استفاده از 28 حرف الفبای زبان عربی (نسخه خطی عثمانی) که شامل، 112 بسم الله بدون شماره و نام سوره های قرآن است. در این مطالعه برای نشان دادن طرح ریاضی قرآن یک مقدار عددی (70/44911244) با عنوان ثابت قرآن ($QC$) به دست آمده است. در مطالعه حاضر نشان داده شده است که ثابت قرآن، در تمام معادلات ریاضی به دست آمده نقش اساسی و آشکاری دارد. نسبت تعداد کل سور ه ها در قرآن (114) که نشان دهنده طرح فیزیکی قسمت بندی قرآن است و ثابت قرآن (70/44911244) که نشان دهنده طرح ریاضی قرآن است، با همدیگر عدد دیگری را نشان می دهند که عدد 1/6181893 است؛ و کاملا شگفت آور است زیرا این عدد تقریبا با نسبت طلایی برابر است. این مطالعه، همچنین کشف کرده است که خداوند متعال معادلات ریاضی در ترکیب قرآن را چنان جاسازی کرده است که می تواند به راحتی منجر به تعیین آمار اولیه قرآن (کلمات، آیات و سوره ها) شود. این مطالعه، به طرز تحسین برانگیزی سه معادله ریاضی ظریف را کشف کرده است که تعداد کل کلمات، آیات و سوره های قرآن را با دقت عالی تعیین می کند. از همه مهمتر، نسبت کلمات/حروف محاسبه شده در این مطالعه را می توان به صورت عملی به عنوان یک معیار اعتبارسنجی تعداد کل حروف و کل کلمات قرآن مشاهده کرد. در نهایت، این اثبات چه چیزی است؟ این ثابت می کند که ساختار کشف شده معجزه آسای ریاضی قرآن در این مطالعه در حقیقت اثبات ریاضی صریح و روشن این مطلب است که نویسنده قرآن تنها خدا متعال است و از روزی که قرآن بر بشر عرضه شده کاملا حفظ شده است. در واقع، ما شاهد یک پدیده ریاضی از نسبت های بسیار شگفت انگیز هستیم که معجزه ای فراتر از توجیه زمینی و درک انسان است.
کلیدواژگان: اعداد ابجد، نسبت طلایی، معجزه ریاضی، محمد، قرآن، نظریه -
صفحات 35-48
فرض کنیم $D$ یک دامنه صحیح و $I$ یک ایده آل از حلقه ماتریس های بالا مثلثی $T_n(D)$ باشد. در این مقاله، ایده آل برابر کننده$$q_{I}=\{A\in T_n(D)|f(A)-f(0)\in I,\forall f\in \Int(T_n(D))\}$$از حلقه چندجمله ای های صحیح-مقدار روی $T_n(D)$ را مورد مطالعه قرار می دهیم.
کلیدواژگان: حلقه ماتریس های بالا مثلثی، حلقه چند جمله ای های صحیح-مقدار، ایدهآ ل های برابر کننده -
صفحات 49-65
نقش الکساندر یاکولوویچ خینچین در ریاضیات و به ویژه در نظریه ی احتمال غیرقابل انکار است. رویکردهای او در تدریس ریاضیات، به ویژه در دوره ی متوسطه، هنوز هم الگوی کاملی برای معلمان ریاضی است. ازسوی دیگر، نقش او در نظریه ی توزیع های بی نهایت بخش پذیر، توزیع های حدی برای مجموع متغیرهای تصادفی مستقل، توزیع های پایدار و حوزه ی ربایش گاوسی در ریاضیات دهه ی 1930، اساسی و تاثیرگذار است. هدف این مقاله، معرفی رویکردهای آموزشی و دستاوردهای عظیم پژوهشی او است.
کلیدواژگان: آموزش ریاضی، توزیع های بی نهایت بخش پذیر، توزیع های پایدار، توزیع حدی، حوزه ی ربایش -
صفحات 67-96
درک تعاملات اجتماعی میان افراد و گروه های اجتماعی که تصمیمات و نحوه دستیابی به اهدافشان به هم وابسته است، مبنای شکل گیری نظریه بازی بوده است که با توسیع دامنه کاربرد آن از اقتصاد به جامعه شناسی، ریاضی و سپس علوم سیاسی، بستری مناسب برای تعیین تعادل های اجتماعی و اتخاذ راهبرد های بهینه در تعاملات فرهنگی و اجتماعی را ایجاد نموده است. این نظریه بر پایه منفعت طلبی و عقلانیت بازیگران شکل گرفته است و در ساخت نظری آن از مدل سازی، تمثیل و استعاره سازی استفاده می شود. همچنین در این نظریه ساختار ویژه ای برای ارزیابی و سنجش ارزش کل بازی بر مبنای راهبردهای موجود برای هریک از بازیگران، نحوه توزیع اطلاعات میان بازیگران و مطلوبیت انتظاری از اتخاذ هریک از این راهبردها، در نظر گرفته شده است. امروزه این نظریه با تحلیل مسایل جامع شناختی، اقتصادی و زیست محیطی در تعیین سیاست های کلان ملل مورد توجه صاحب نظران و سیاست گزاران قرار دارد. پس شایسته است با بومی سازی این نظریه بتوان در تعیین سیاست های کلان راهبردی کشور از ظرفیت های آن در زمینه تحلیل های جامعه شناختی، بررسی و ارایه راهکارهای مختلف و پیش بینی های لازم بهره برد. در این راستا در این مقاله ضرورت استفاده از نظریه بازی در حل مسایل جامعه شناختی با توجه به زیست بوم شهرستان شیروان مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور ابتدا به بررسی نظریه بازی با رویکرد جامع شناختی پرداخته و سپس الگوهای معروف نظریه بازی که در تحلیل رفتار روزمره مردم با در نظر گرفتن شرایط بومی و منطقه ای موثر هستند را مورد مطالعه قرار داده و مثال های متنوعی در این زمینه ارایه خواهد شد. در نهایت نحوه تعامل مسافرین و رانندگان در سامانه حمل و نقل درون شهری شهرستان شیروان، به عنوان یک نمونه از رفتارهای اجتماعی که با توجه به نظریه بازی تحلیل شدنی است، بررسی می شود.
کلیدواژگان: نظریه بازی ها، تعادل نش، کالای همگانی -
صفحات 97-111این یادداشت نگاهی دارد به سرعت رشد جامعه هندسه و توپولوژی در کشور در دوره 5 ساله 1396 تا 1400. با توجه به آمار منتشر شده ملاحظه می شود که نیروی انسانی رشدی نیافته است و انتظار رشد در تولید مقالات و یا کسب دستاوردهای شگرف از جامعه علمی در حالت عام، و جامعه هندسه و توپولوژی در حالت خاص، انتظاری منطقی نیست. البته خروجی تحلیلی چنین مشاهده ای، با توجه به اعلان مسیولان مربوط مبنی بر رشد علم و تولید مقالات علمی، این است که چنین رشدی احتمالا مربوط به دیگر شاخه های علم و نه لزوما علوم پایه است. علوم پایه، حداقل از لحاظ نیروی انسانی، رشد منفی را تجربه کرده اند. کاهش تعداد اعضای هیات علمی دانشکده های ریاضی در برخی دانشگاه های سطح اول کشور شاهدی بر این مدعاست.کلیدواژگان: توسعه جامعه علمی، نیروی انسانی، دستاوردهای علمی
-
صفحات 113-123
یاضیات و به ویژه حل مسیله در آن نقش عمده ای در رشد آگاهی و ظهور توانمندی های بالقوه انسان دارد و باعث توسعه نیروی انسانی می شود، که هدف اصلی فعالیت های آموزشی در هر کشور است. در این راستا گاهی یک مسیله بدون استدلال جبری یا دارای استدلال جبری کسالت آور، به کمک یک شباهت و قیاس هندسی که نوعی تجسم است، می تواند به اندازه ای ساده و زیبا شود که تمام ابعاد قضیه یا مسیله، تقریبا در یک نگاه دیده شود. اگر دانش آموز بتواند به جای اندیشیدن در قالب کلمه ها، افکارش را در قالب تصویرها نمایش دهد، حل برخی از مسایل انتزاعی و دور از ذهن نیز برایش آسان تر و دلپذیرتر می شود. بنابراین تمثیل، توجیه و شهود برای آموزش ریاضی اهمیت دارند. تفکر شهودی ریاضیات راه توسعه ریاضیات است، ریاضیات زبان علوم می باشد که این زبان گفتمان ریاضی است که در دوره ابتدایی با توجیهات شهودی و تصویر همراه است و تفکر شهودی در اهداف آموزش ریاضی مدرسه ای برای ارتباط و اتصال موضوعی کاربرد دارد. در این مقاله، با ارایه چند مثال از کتاب های درسی به نقد و بررسی تفکر شهودی می پردازیم.
کلیدواژگان: منطق صوری، تفکرشهودی، آموزش های رسمی، آموزش های غیررسمی
-
Pages 1-33
As Almighty God has promised to protect the Quran from alteration, corruption or distortion. Historically, the scripture of the Quran has been subjected to various intense mathematically-based studies to reveal the protection mechanisms embedded in the composition of the Quran and to provide evidence of its credibility, authenticity and divinity. Indeed, this study has discovered a mathematical framework in the Quran based on gematria (Abjad numerals) that provides substantial evidence of Quran’s divine authorship and its perfect protection from human tampering. Essentially, this study has proposed a new research direction in numerological studies of the Quran. This study is textually based on the text delivered to Prophet Muhammad and drawn using the primary 28 alphabets of the Arabic language (Uthmanic manuscript), the 112 un-numbered Basmalahs and the names of the Quran chapters. A numerical value (70.44911244) which is referred to in this study as the Quran Constant (QC) was derived to represent the mathematical design of the Quran. The Quran Constant has been found to be fundamental to the current study, whereby the Quran Constant manifests in all derived mathematical equations. The ratio of the total number of chapters in the Quran (114) which represents the physical design of the Quran divided by the Quran Constant (70.44911244) which represents the mathematical design of the Quran gives 1.6181893; it is amazingly almost equal to the golden ratio. This study has also discovered that Almighty God embedded mathematical equations in the composition of the Quran that can easily lead to determination of the Quran’s primary statistics (words, verses and chapters). This study has admirably discovered three elegant mathematical equations that determine the total number of words, verses and chapters with great accuracy. More importantly, letters/word ratio calculated in this study can be practically seen as a validation criterion of both the total number of letters and the total number of words in the Quran. Finally, what does this proof? It proves that the Quran’s miraculous athematical structure discovered in this study provides unequivocal mathematical proof that the Quran was divinely authored and has been perfectly preserved from the day it was revealed. Indeed, we are witnessing a mathematical phenomenon of earth-shattering proportions~ a miracle beyond earthly justification and human comprehension.
Keywords: Abjad numerals, Golden ratio, mathematical miracle, Muhammad, Quran, theory -
Pages 35-48
Let D be an integral domain and I be an ideal of the upper trangular matrix ring Tn(D). In this paper, we study the equalizing ideal qI = {A ∈ Tn(D)|f(A) − f(0) ∈ I, ∀f ∈ Int(Tn(D))}. of the integer-valued polynomials over Tn(D).
Keywords: Upper triangular matrix ring, integer-valued polynomials ring, Equalizing ideal, unibranched domain, Noetherian ring -
Pages 49-65
The role of Alexander Yakovlevich Khintchine in mathematics and especially in probability theory is undeniable. His approaches to teaching mathematics, especially in the secondary school, are still a perfect model for mathematics teachers. On the other hand, his role in the theory of infinitely divisible distributions,, distribution of the sum of independent random variables, stable distributions and the domain of attraction of the Gauss law is fundamental and influential. The purpose of this article is to introduce educational approaches and key research achievements in the 30s in mathematics.
Keywords: Education of mathematics, infinitely divisible distributions, stable distributions, limit distribution, the domain of attraction -
Pages 67-96
Understanding the social interactions between individuals and social groups whose decisions and the way they achieve their goals are interdependent, has been the basis for the formation of game theory. By expanding its scope of application from economics to general sciences, mathematics and then political science, game theory is a suitable platform for determining social balances in such a way that it has created the adoption of optimal strategies in cultural and social interactions. By analyzing comprehensive cognitive, economic and environmental issues in determining the policies of the macro-nations, this theory is of interest to experts and policymakers. Therefore, by localizing this theory, it is possible to take advantage of its capacities in the field of holistic analysis, examining different scenarios, providing possible solutions and forecasts in determining the macro-strategic policies of the country. In this regard, in this article, the necessity of using game theory in solving comprehensive cognitive problems with regard to the ecology of Shirvan city is investigated. For this purpose, the game theory will be investigated with a comprehensive cognitive approach, and then the famous patterns of game theory that are effective in analyzing people’s daily behavior by considering local and regional conditions will be studied and various examples will be presented in this field. Finally, the interaction of passengers and drivers in the intra-city transportation system of Shirvan city as an example of social behavior which has be analyzed according to the game theory is investigated.
Keywords: Game Theory, Nash equilibrium, Public Goods -
Pages 97-111This note considers the speed of growth of the geometry and topology community of the country in the 5-year period of $2018-2022$. According the published statistics, there is no growth in human resources, and expecting growth in the number of publications or significant scientific achievements does not seem so logical. Indeed, a logical outcome of such an observation, together with the announcement of officials regarding growth in science and publications is that this growth is related to other branches of science and not basic sciences. Basic sciences have actually experienced a negative growth in human resources. The descending number of academic member of staff at some of top rank universities in the country, is an example of such a saddening phenomenon.Keywords: growth of scientific community, Human Resources, Scientific achievements
-
Pages 113-123
Mathematics and especially problem solving, has a major role in the growth of awareness and the emergence of potential human capabilities, and therefore it causes the development of human resources, which is the main goal of educational activities in every country. In this regard, sometimes a problem without algebraic reasoning or with boring algebraic reasoning, with the help of a geometric similarity and analogy, which is a kind of visualization, can be made so simple and beautiful that all aspects of the problem can be seen almost at a glance. If a student can show his thoughts in the form of pictures instead of thinking in words, then solving some abstract and distant problems will be easier and more pleasant for him. Therefore, illustration, explanation and intuition are important for teaching mathematics. Mathematics is the language of science and intuitive thinking of mathematics is the way to develop mathematics, and is accompanied by intuitive explanations and images in the primary course, and intuitive thinking is used in the goals of school mathematics education for thematic communication and connection. In this article, we will criticize and examine intuitive thinking by presenting some examples from textbooks.
Keywords: Formal logic, Intuitive thinking, Formal education, Informal education