فهرست مطالب

نشریه دانش حقوق مدنی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی کریمیان راوندی*، قاسم محمدی صفحات 1-10

    اینکه امروزه تحولات حقوق خصوصی موجب تاثیر متقابل عقود برهم شده موضوعی غیرقابل انکار است و حتی از نظر حقوقی این سوالات را مطرح می سازد که چرا و چگونه چنین پیوندی مغایر اصول حقوقی باید ایجاد شود؟ آیا چنین پلورالیسم (چندگانگی) ساختاری با اصول حقوقی حاکم بر قراردادها هماهنگی دارد یا خیر؟ فرضیه اصلی پژوهش بررسی این چالش است که در حقوق داخلی گاه تشکیل و همزیستی عقود با هم مشکل رویش پدیده مجموعه قراردادهای هموزن یک قرارداد را بدون در نظر گرفتن اصول حقوقی ایجاد کرده و موجب نادیده گرفتن قواعد عمومی شده اند. در حالی که این وضعیت در قراردادهای متعدد دیگری در زمینه های تجارت خارجی، نفت و گاز، پیمانکاری، رقابت و داوری بین الملل اجتناب ناپذیر و پذیرفتنی است. از این رو دغدغه اصلی این مقاله اثبات دشواری پذیرش گروه قراردادها در حقوق ایران به خاطر ابهام مفهومی، ناسازگاری آن با نظام عقود معین، ناتوانی در کاربرد اصول حقوقی و ناکارآمدی استدلالات قانونی توجیه کننده آن می باشد. به نحوی که نتایج حاصل این نوشتار مبتنی بر ضرورت مرزبندی های شفاف در کاربرد گروه قراردادها در حقوق داخلی از نمونه های خاص خواهد بود. از این رو چالش های گروه قراردادها در برابر شناسایی قانونی عقود در مقام ادغام، تجزیه، تشخیص اثر اصلی قرارداد، ناتوانی در رفع ایرادات ناشی از پیوند عقود مختلف و مهمتر از همه تضاد با اصل نسبیت با روش توصیفی تحلیلی بررسی شده تا ضمن تاکید بر اهمیت گروه قراردادها در نمونه های خاص، از ظهور آن در حقوق داخلی اجتناب شود.

    کلیدواژگان: قرارداد اجباری، گروه قراردادی، شناسایی قانونی، همبستگی اقتصادی، همزیستی عقود
  • محمدحسن صادقی مقدم، رضا عرب زاده* صفحات 11-24
    در نوشتار حاضر به معرفی نهاد قلمرو عمومی آفرینشهای فکری پرداخته شده است. به عبارتی با تحلیل این نهاد سعی شده است جایگاه و اهمیت آن روشن گردد. قلمرو عمومی در تلاش برای ایجاد تعادل و توازن میان حقوق صاحبان اثر، جامعه و اشخاص ثالث است. اگرچه قلمرو عمومی پیشینه ای طولانی در ادبیات حقوق مالکیت فکری دارد لکن متاسفانه کمتر مورد توجه نظریه پردازان و تصمیم گیرندگان این عرصه قرار گرفته است. در حالی که قلمرو عمومی آفرینش های فکری نقش بسزایی در گردش آزاد اطلاعات، بالا رفتن اطلاعات عمومی، نیل به یک جامعه دموکراتیک، ایجاد فضایی برای رشد و نمو خلاقیت ها، دسترسی گسترده به میراث فرهنگی، توسعه سلامت و امنیت عمومی بازی می کند. بررسی نهاد مذکور از سه طریق و در قالب سه گفتار مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا بررسی لغوی و اصطلاحی، مورد توجه قرار گرفته است. پس از آن، به مقایسه قلمرو عمومی آفرینش های فکری با سایر نهادهای مشابه شامل اموال عمومی، اموال دولتی، انفال، مباحات و میراث مشترک بشریت پرداخته است. در نهایت گفتار بعدی ضمن بیان غیر قابل احصا بودن، مهم ترین مصادیق قلمرو عمومی آفرینشهای فکری را به صورت تطبیقی معرفی نموده است.
    کلیدواژگان: قلمرو عمومی، مالکیت فکری، قابل حمایت، اموال عمومی، میراث مشترک بشری
  • محمد کریمی*، مجیدرضا عرب احمدی صفحات 25-40
    چگونگی اداره قراردادهای منعقده در تجارت خارجی، بخصوص در رابطه با تعیین قانون مناسب برای اداره اختلافات، همواره از مسایل چالش برانگیز حقوق قراردادها بوده که در طول دهه های متمادی مباحث بسیاری را میان حقوقدانان به خود اختصاص داده است. بررسی رویه داوری تجاری بین المللی نشان می دهد دو گزینه مهم برای اداره چنین قراردادهایی وجود دارد که عبارتند از اعمال قواعد حل تعارض که غالبا منجر به اعمال یک قانون ملی مشخص می شود و گزینه دیگر لکس مرکاتوریا یا همان حقوق بازرگانی فراملی است که ویژگی اصلی اصول و قواعد آن عدم تعلق به یک نظام حقوقی مشخص و به عبارت دیگر فراسرزمینی بودن اصول و قواعد تشکیل دهنده آن است. در این تحقیق ضمن تحلیل مشکلات مرتبط با اعمال قواعد حل تعارض در قراردادهای منعقده در بازرگانی بین المللی، چگونگی رفع این مشکلات از طریق اعمال لکس مرکاتوریا را نشان خواهیم داد. مباحث مطرح شده در این مقاله نشان می دهد که با توجه به مشکلات متعدد مرتبط با اعمال قواعد حل تعارض ملی، لکس مرکاتوریا می تواند گزینه کارآمدتری برای اداره قراردادهای منعقده در تجارت خارجی باشد.
    کلیدواژگان: تعارض قوانین، لکس مرکاتوریا، قطعیت حقوقی، قانون ملی، داوری
  • محمدرضا نبی زاده اربابی* صفحات 41-56

    میراث زوجه همچون مفهوم ارث در فقه امامیه و بالتبع قانون مدنی ایران ویژگی های خاصی دارد. کمیت میراث مزبور مبتنی بر آیات کریمه و لکن کیفیت آن بر خواسته از روایات معتبر از ایمه معصوم (ع) است. همه مذاهب اسلامی در کمیت میراث زوجه  اقوال یکسانی دارند؛ لکن در کیفیت دچار اختلاف اند و این اختلاف ناشی از استناد پیروان مذهب امامیه به روایات ایمه معصوم (ع) است. در بین فقهای مذهب امامیه نیز تعدد انظار وجود دارد. بر اساس قول مشهور ایشان تضییقاتی در مصادیق سهم بری زوجه وجود دارد که پس از شکل گیری نظام حقوقی ایران مورد استناد قرار گرفته است. قانونگذار ایرانی در سال 1387 با اصلاح ماده 946 قانون مدنی تحولی شگرف در کیفیت میراث زوجه ایجاد نمود که با مخالفت های جدی از سوی فقهای معاصر مواجه شد. اهمیت تتبع در ضابطه اصولی به کارگیری شده در تطور مزبور موجب خواهد شد تا مبنای آن در سایر موارد قانونی و حقوقی تسری یابد. واکاوی اندیشه های نوظهور اصولیین فقهای معاصر سبب می شود تا در تعلیل تطور میراث زوجه در قانون مدنی ایران توفیقات مضاعفی حاصل گردد. دو اندیشه مطرح وجود دارد: یکی اندیشه فهم اجتماعی نصوص و دیگری نظریه تاثیر مقتضیات زمان و مکان که در نهایت نظریه اخیرالذکر در این تعلیل موثرتر می نماید.

    کلیدواژگان: میراث زوجه، مقتضیات زمان ومکان، فهم اجتماعی نصوص
  • امید محمدی*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 57-72
    قانون گذار ایران به موجب قوانین متعدد از جمله اصل 47 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و نیز مواد30و31 قانون مدنی مالکیت اشخاص را محترم و در اصل 22 قانون اساسی مال مشروع اشخاص را تحت حمایت همه جانبه قانون و مصون از تعرض دانسته است. بدین ترتیب در قانون حقی برای مالکین جهت اضرار به غیر و تجاوز به منافع و حقوق عمومی و نیز حقوقی جهت مالکیت غیر مشروع جعل و پیش بینی نشده است. قانون گذار در موارد متعددی استثنایات وارده بر قاعده تسلیط را بیان نموده است که از آن جمله می توان به قوانین مربوط به سلب مالکیت اشخاص و یا تحدید مالکیت اشخاص اشاره نمود. از آنجا که شهرداری ها به عنوان متولی شهر و نیز طبق قانون، مجری اکثر قوانین و مقررات و ضوابط محدود کننده حقوق مالکانه که به تصویب قانون گذار،شورای های اسلامی شهر، شورای عالی شهرسازی و معماری و.. می رسد، در محدوده و حریم شهر می باشد، لذا، به زعم شهروندان، شهرداری ها بیشترین نقش در محدود نمودن اعمال حقوق مالکانه در شهرها ایفاء را می نمایند. طبق اصل 173 قانون اساسی و ماده 10قانون دیوان عدالت اداری، دیوان عدالت اداری به شکایات مردم علیه شهرداری و حسب مورد دستگاه های مجری قوانین ومقررات سالب ویا محدود کننده مالکیت و...،رسیدگی می نماید. همچنین در مواردی که اشخاص مدعی مغایرت مصوبات و بخشنامه ها و آیین نامه های شورای های اسلامی شهر و سایر مراجع ذی صلاح با قانون می باشند.
    کلیدواژگان: مالکیت خصوصی، تسلیط، شهرداری، تحدید مالکیت، هیات عمومی دیوان عدالت اداری
  • علی مراد خسروی، پوریا رضی*، علی رستمی فر صفحات 73-82
    عقد بیع از مهم ترین و رایج ترین عقود در جامعه و نظام حقوقی ایران است. به دلیل نقش و اهمیتی که این عقد در روابط تجاری بین افراد جامعه دارد، پیوسته مورد توجه پژوهشگران حقوقی قرار گرفته است. در مورد عقد بیع مباحث متعددی مطرح است که یکی از برجسته ترین آن ها مبحث آثار عقد بیع منعقد شده که شامل تسلیم و زمان انتقال مالکیت است. نظام های مختلف حقوقی در خصوص زمان انتقال مالکیت در عقد بیع نظر واحدی ندارند و با توجه به نوع مورد معامله در عقد بیع واقع شده زمان انتقال مالکیت مبیع متفاوت است. قانون مدنی ایران که برگرفته از منبع غنی فقه امامیه است. زمان انتقال مالکیت مبیع را زمان انعقاد عقد بیع می داند و براساس مواد 338 و 339 و بند اول ماده 362  قانون مذکور و قاعده فقهی المبیع یملک بالعقد» در لحظه وقوع عقد بیع مبیع را ملک مشتری و ثمن را ملک بایع می شناسد. بر اساس مقررات ثبتی، در خصوص تسلیم ملک غیر منقول مورد معامله در عقد بیع صورت گرفته انتقال سند رسمی نیز حکایت از تسلیم مبیع به خریدار دارد. قانون برنامه های احکام دایمی توسعه کشور نیز در صدد رفع نزاع بین قوانین مصوب سابق برآمد و در ابتدا نقل و انتقالات رسمی را مورد حمایت قرار داد و در ذیل ماده 62 قانون مذکور نقل و انتقالات اموال غیر منقول را با اسناد عادی معتبر شناخت و تسلیم در زمان انتقال مالکیت را بر اساس قوانین سابق معتبر شناخته است. به طور کلی قواعد حقوقی بر این مبنا قراردارد که زمان انتقال مالکیت زمان انعقاد قرارداد است و تسلیم مبیع نیز از آثار همین قرارداد است و البته در موارد استثنایی نیز با مواردی روبرو خواهیم شد که قبض مبیع یا ثمن، شرط صحت عقد است و در زمان تحقق شرط، مالکیت منتقل می شود، لیکن بایستی توجه داشت که تسلیم مبیع از آثار عقد بیعی است که مالکیت مبیع در لحظه وقوع آن عقد صورت گرفته است و تسلیم مبیع لزوما از آثار انتقال مالکیت نیست به جز موارد استثنایی دیگری که در قانون مدنی قبض را شرط صحت عقد بیع دانسته اند.
    کلیدواژگان: بیع، انتقال مالکیت، تسلیم، مبیع، اموال غیر منقول
  • محمدجواد محمدکریمی* صفحات 83-98
    حقوق مولف و طرح های صنعتی در نظام حقوقی ایران به ترتیب در دو شاخه اصلی حقوق مالکیت فکری، یعنی مالکیت ادبی و هنری و مالکیت صنعتی، مورد حمایت قانونگذار قرار گرفته و برای صاحبان خود حقوق انحصاری جهت بهره برداری از دستاوردهای فکری ایجاد می نمایند. گاه آفرینه های فکری از حیث وجود شرایط لازم برای حمایت های قانونی در موقعیتی قرار می گیرند که قابلیت آن را دارند تا در دو یا چند نظام حمایتی پشتیبانی شوند. یکی از مصادیق قابل توجه در این حوزه حمایت از دستاورد فکری در قالب حقوق مولف و طرح های صنعتی است؛ آنگاه که در طراحی یک محصول ذوق، قریحه و خلاقیت انسانی متجلی در طرحی شده که از جنبه اصالت و تازگی نیز بهره مند است و این سوال مطرح می شود که کدام یک از قالب های فوق می تواند حقوق آفریننده آن را بهتر تامین نماید. با عنایت به دیدگاه های گوناگون از حیث امکان تجمیع حقوق قابل اعمال در هر یک قالب های حمایتی، پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی - توصیفی  بر آن است تا به سوالات قابل طرح در این حوزه با توجه به قوانین موضوعه ایران و تدقیق در منابع مرتبط بپردازد و سرانجام این نتیجه حاصل می شود که همپوشانی نه به طور کامل، اما تحت شرایط و ضوابط قانونی، بهره مندی جزیی از برخی حقوق و امتیازات به طور همزمان قابل تصور می باشد، حال آنکه بسیاری از حقوقدانان قایل بر تفکیک پذیری کامل هستند.
    کلیدواژگان: همپوشانی نظام های حمایتی، حقوق مولف، طرح های صنعتی، وحدت هنر، اصالت
  • عذرا خاتمی، حسین حیدری* صفحات 99-108
    درد جاودانگی ریشه در فطرت بشر دارد. از دیرباز آدمیان هیچ گاه دوست نداشتند در پرانتز بین تولد تا مرگ محصور باشند. بی گمان فرزندآوری یکی از راه های درمان این درد و ارضای احساس عدم مرگ و محدود بودن بوده است. ایرانیان باستان نیز بر این نیاز جامه متافیزیکی پوشانیده اند. به باور آنان، کسی که فرزند ندارد، حیاتش به قبل از پل چینوت محدود می شود و بی فرزند نمی تواند از پل درگذرد و خلود یابد. از این رو قوانین ارث بازماندگان در راستای پذیرش فرزندی و فرزندخواندگی اهمیت بسیار یافته است. این مقاله به بررسی قوانین فرزندآوری، فرزندخواندگی، پل گذاری و سهم الارث بازماندگان در سنت زرتشتی می پردازد و متون کهن مزداپرستان را می کاود و همچنین آنها را با احوال شخصیه زرتشتیان در حقوق مدنی ایران معاصر مقایسه می کند. این مقایسه تغییرات بسیاری را نشان داده و عوامل تغییرات را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: ارث در دین زرتشتی، اهمیت فرزندآوری، فرزندخواندگی، خانواده در ایران باستان، حقوق مدنی زرتشتی
  • سید محمد آیتی نجف آبادی*، محمود باقری صفحات 109-122

    ماده 774 قانون مدنی ایران با تصریح به لزوم عین بودن مال مورد رهن، رهن دین و منفعت را باطل اعلام کرده است. ماده‏ 772 قانون مدنی نیز قبض را شرط صحت عقد رهن دانسته است. با توجه به مراتب فوق رهن دیون و اموال غیرمادی، مورد مناقشه‏ی بسیاری است. از طرف دیگر گسترش روز افزون نیازها اقتضای آن را دارد که قوانین مرتبط با حقوق رهنی ایران نیز کارآمد گردند. باید توجه داشته باشیم که ظاهر جایگزین باطن نگردد و غایت حقوق با اعتباریات جعل شده مخلوط نشود. باید ضمن همسو شدن با مقررات موجود کشورهای توسعه یافته نظیر انگلیس و فرانسه به توقعات حوزه‏ی اقتصاد و واقعیات نیز پاسخ مناسبی داده شود . همچنین قوانین مرتبط نیز می بایست قابلیت انعطاف مناسبی داشته باشند تا حجم قابل توجهی از دارایی‏ها بتوانند موضوع رهن قرارگیرند ، لذا در این مقاله سعی شده است ابتدا وضعیت فعلی حقوق رهنی ایران با تکیه بر رهن دین و قبض و نیز دلایل ایجاد محدودیت ها مورد بررسی قرار گیرند؛ آنگاه به تحول موضوع رهن در عالم خارج با تکیه بر زمینه‏ی حقوق بانکی پرداخته شده است ونیز گفته شده است که مفاهیم حقوق با روی کار آمدن ناپلیون بناپارت و ظهور دولت مدرن دستخوش تحولاتی گردید که در اثر آن مفاهیمی همچون تصرف و عینیت گرایی اهمیت کمتری پیدا کردند.همچنین به مقایسه‏ای تطبیقی با کشورهایی نظیر فرانسه، انگلیس،آمریکا و مصر جهت رسیدن به رویکرد متناسب اقتصادی پرداخته شده است و در نهایت راه حلی جهت حل معضل فوق گفته شده است.

    کلیدواژگان: دولت مدرن، رهن دین، اعتباریات، تحولات اقتصادی، حقوق بانکی. قبض
  • اکبر محمودی*، سیامک قاسمی صفحات 123-134

    تضمین کیفیت کالا، تعهد دادن عرضه کننده یا شخص ثالث به وجود وصف یا اوصاف مطلوبی در کالای مصرفی در مدت زمان معین برای مصرف کننده است. فسخ برهم زدن قراراد از جانب یک طرف قرارداد بعد از انعقاد قرارداد است. فسخ قرارداد به دلایل قانونی یا توسط تضمین گیرنده رابطه حقوقی میان دو طرف را زایل می کند و آن دو دیگر تعهد و مسوولیتی نسبت به هم نخواهند داشت. فسخ قرارداد در تضمین کیفیت کالا به عنوان ضمانت اجرا و جبران خسارت متعهد له کارایی لازم را برای تضمین گیرنده به دنبال دارد. در نظام حقوقی اروپا و گاهی در فقه امامیه و نظام حقوقی ایران، حق فسخ قرارداد در تضمین کیفیت کالا به سبب عواملی مانند عدم انطباق اساسی در کالای جزیی، علم تضمین گیرنده به عدم اجرای اساسی قرارداد توسط تضمین کننده، تاخیر تضمین کننده در اجرای تعهدات خویش، اشتباه تضمین گیرنده، بی دقتی تضمین کننده در اظهارات، تدلیس تضمین کننده نسبت به تضمین گیرنده، عدم رویت کالا توسط تضمین گیرنده و اقدام نکردن عرضه کننده به تضمین برای مصرف کننده ایجاد می شود. در صورت تحقق حق فسخ قرارداد برای تضمین گیرنده، باید در مدت زمان قانونی و عرفی اخطاریه فسخ را به طرف مقابل اعلام نماید. خودداری تضمین گیرنده از فسخ در این مدت با وجود علم به آن از نگاه عقلاء و عرف به منزله انصراف از حق و مسقط حق است. در کالای بسیط و جزیی که قابلیت تعمیر یا تعویض وجود ندارد امکان فسخ بخشی از قرارداد برای تضمین گیرنده وجود دارد.

    کلیدواژگان: تضمین، تضمین کیفیت کالا، کیفیت کالا، فسخ قرارداد، تضمین کیفیت
  • محمود کاظمی*، علی احمدی بیاضی صفحات 135-158

    در خصوص وضعیت و احکام بیع مال مرهونه (یا هر نوع معامله ناقله) از سوی راهن در فقه امامیه و حقوق موضوعه ایران اختلاف نظر بسیاری وجود دارد و این امر سبب تشتت آراء در محاکم شده است. مبنای این اختلاف آنست که آیا این معامله را باید در زمره تصرفات منافی حقوق مرتهن دانست، یا خیر؛ درحالی که نظر مشهورفقیهان امامیه، بلکه قریب به اتفاق آنان (جزء عدهای ازمعاصران)، بر«عدم نفوذ» این معامله است، و حقوقدانان نزدیک به زمان تصویب قانون مدنی هم از آن پیروی کردهاند، حقوقدانان معاصر معتقد به صحت این نوع معامله هستند و رویه قضایی هم به این نظر تمایل پیدا کرده است. از بررسی مواد مختلف قانون مدنی استنباط میگردد که از نظرگاه قانون مدنی باید این معامله را «غیرنافذ» دانست که با اجازه مرتهن یا فک رهن از ابتدا تنفیذ میگردد. دراین مقاله تلاش کردهایم ضمن تبیین مبانی منطقی و نقلی این دیدگاه در فقه امامیه وحقوق موضوعه ایران، تردیدهای موجود را برطرف کرده و احکام و آثار این معامله را معین کنیم؛ با مطالعه تطبیقی وضعیت این معامله، ثابت شده که در حقوق فرانسه این معامله غیر قابل استناد است.

    کلیدواژگان: اذن مرتهن، الزام بایع به فک رهن، انتقال مال مرهونه، شرط طلق بودن مبیع، غیر نافذ
  • سمیه سادات میری لواسانی*، حاتم صادقی زیازی صفحات 159-178

    یکی از موارد مسوولیت دولت ها درجهت حفظ محیط زیست،، جبران خسارت ناشی از فعالیت نفتکش ها است. کنوانسیون بین المللی مسیولیت مدنی جبران خسارت ناشی از آلودگی نفتی مصوب 1969 (کنوانسیون) و قانون دریایی ایران، به موضوع مسوولیت دولت ها، مالکان شناورها و کشتی ها، صاحبان پالایشگاه ها و تجهیزات ساحلی و دریایی برای خسارات آلودگی نفتی ناشی از اقداماتشان توجه داشته اند. . تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با بررسی دو سند، به این سوال پاسخ می دهد که شیوه های جبران خسارت آلودگی های نفتکش ها در حقوق ایران و کنوانسیون چگونه است و چه استثنایاتی دارد. یافته هاحاکیست که با اثبات عناصر آن، می توان چنین مسوولیتی را درصورت تقصیر، به صورت نامحدود برعهده دولت صاحب پرچم و مالکان و بهره برداران قرار داد و اگر مالک کشتی اثبات کند بروز خسارت تماما یا جزیا ناشی از عمل شخص زیان دیده علیه مالک بوده، می تواند از مسوولیت مبرا باشد. درخصوص جبران خسارت کنوانسیون روش هایی را برای تامین منابع مالیخسارات پیش بینی نموده است. درمقام مقایسه قانون ایران و کنوانسیون، حقوق دریایی ایران در مواد 75 به بعد قانون دریایی، تحدید مسوولیت مالک کشتی را برمبنای نظریه تقصیر پذیرفته درحالیکه کنوانسیونبه جزبند های 2و3 ماده 4، برمبنای مسوولیت مطلق مالک کشتی را مسیول هر گونه خسارت آلودگی ناشی از تخلیه یا نشت نفت در زمان بروز حادثه، می داند و از بند 4 ماده 3 برمی آید که درجهت نظریه خطر، هیچ گونه دعوایی جز در چهارچوب کنوانسیون علیه مالک قابل طرح نیست.

    کلیدواژگان: : آلودگی نفتی، تحدید مسئولیت، جبران خسارت، کنوانسیون سی ال سی، مالک کشتی نفتکش
|
  • Mehdi Karimian ravandi *, Ghasem Mohammadi Pages 1-10

    The fact that, nowadays, private law evolutions have contributed to reciprocal impact of contracts is a inevitable issue and even in law- based terms, it pinpoints the question of why and how such an interaction? which is in conflict with law-based principles should be ever mentioned? In this regard, in local law the key challenge is that, in some cases, the formation and co-existence of contracts have created the development of the compound of same-weight contracts phenomenon of a contract regardless of private law, and this has led to the ignorance of common rules. However, this condition is unavoidable in several contracts in the fields of foreign transaction Oil and petroleum contractors, competition and international refereeing. On this account, the main obsession of this article is to prove the difficulty of accepting contractual groups in Iran, s law due to conceptual ambiguity, its contradiction with defined contracts organization, disability in the application of law principles and the inefficiency of legal justifications. The results of this text are related to the necessity of vivid differentiation between application of contractual group in local law and the international one.

    Keywords: Economic solidarity, Legal identification, Coexistence of contracts, Compulsory contract, Contract group
  • Mohammadhasan Sadeghimoghadam, Reza Arabzadeh * Pages 11-24
    This article has introduced the public domain, the intellectual works which are not in protection of intellectual property. In other word,  by analyzing this concept has tried to clarify its position and importance. Public domain attempts to cause balance among the rights of authors, society and third parties. Although the public domain has a long history in intellectual property law, but unfortunately little attention has been theorists and decision-makers in this very important field. While the public domain can play an important role in the free flow of information, increase public information, the achievement of a democratic society, creating an atmosphere for the development of creativity, broad access to cultural heritage, development of public health and safety. The analysis of this concept reviewed in three section. First, the literal and technical review is considered. After that, has compared the public domain with other similar concepts of public property, state property, Anfal (an islamic concept), permissible and common heritage of mankind. Eventually, next section has introduced the most important examples of public domain in different legal systems, while expressing its uncountable.
    Keywords: Public domain, Intellectual property, protectable, public property, The Common Heritage of Mankind
  • Mohammad Karimi *, MAJIDREZA ARABAHMADI Pages 25-40
    How to administer contracts concluded in foreign trade, especially in relation to determining the appropriate law for managing disputes, has always been one of the challenging issues of contract law, which has been the subject of many discussions among jurists for decades. Examining the international commercial arbitration procedure shows that there are two important options for managing such contracts, which are the application of conflict resolution rules, which often lead to the application of a specific national law, and the other option is Lex Mercatoria, or transnational commercial law, which the main feature of its principles and rules is that it does not belong to a specific legal system, and in other words, its constituent principles and rules are extraterritorial. In this research, while analyzing the problems related to the application of conflict resolution rules in contracts concluded in international trade, we will show how to solve these problems through the application of Lex Mercatoria. The discussions raised in this article show that due to the many problems related to the application of national conflict resolution law, Lex Mercatoria can be a more efficient option for managing contracts concluded in foreign trade.
    Keywords: Conflict of Laws, Lex Mercatoria, Legal Certainty, National Law, Arbitration
  • Mohammadreza Nabizadeharbabi * Pages 41-56

    Wife's inheritance, like the concept of inheritance in Imamiyyah jurisprudence and consequently the civil law of Iran, has special characteristics. The quantity of said inheritance is based on the verses of the Crimea, but its quality is based on the authentic traditions of the Imams (a.s.). All Islamic sects have the same sayings regarding the quantity of the wife's inheritance, but they differ in the quality, and this difference is caused by the followers of the Imamiyyah religion referring to the traditions of the infallible imams (pbuh). Among the jurists of the Imamiyyah religion, there are many opinions. According to their famous words, there are some difficulties in the examples of wife's share, which have been cited after the formation of Iran's legal system. In 1387, by amending Article 946 of the Civil Code, the Iranian legislator created a tremendous change in the quality of the wife's inheritance, which faced serious opposition from contemporary jurists. The importance of following the principles used in the above-mentioned development will be necessary to spread its basis in other legal and legal cases. The analysis of the emerging principles of contemporary jurists will lead to additional success in explaining the evolution of the wife's inheritance in the civil law of Iran. There are two ideas. One is the idea of ​​social understanding of texts, and the other is the theory of the impact of the requirements of time and place, which ultimately makes the latter theory more effective in this explanation.

    Keywords: Wife's Inheritance, Requirements of Time, Place, Social Understanding of Texts
  • Omid Mohammadi *, Alireza Mazloum Rahni Pages 57-72
    According to several laws, including Article 47 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, as well as Articles 30 and 31 of the Civil Code, the property of individuals is respected, and in Article 22 of the Constitution, the legitimate property of individuals is under the comprehensive protection of the law and immune from attack. In this way, the law does not provide a right for owners to harm others and violate public interests and rights, as well as rights for illegitimate ownership. In many cases, the legislator has stated the exceptions to the rule of subrogation, among which we can refer to the laws related to the expropriation of property of individuals or the limitation of ownership of individuals. Since the municipalities, as the trustees of the city and also according to the law, implement most of the laws and regulations limiting property rights that are approved by the legislator, Islamic councils of the city, the Supreme Council of Urban Planning and Architecture, etc. Therefore, according to citizens, municipalities play the biggest role in limiting the exercise of property rights in cities. According to Article 10 of the Law on Organizations and Procedures of the Administrative Court of Justice, it deals with people's complaints against the municipality and, as the case may be, the implementing agencies of negative or limiting ownership laws and regulations, etc. Also, in cases where people claim that the approvals, circulars and regulations of the city's Islamic councils and other competent authorities are in conflict with the law.
    Keywords: private ownership, concession, municipality, ownership determination, General Board of the Administrative Justicecourt
  • Alimorad Khosravi, Pooria Razi *, Ali Rostamifar Pages 73-82
    The sale contract is one of the most important and common contracts in Iran's society and legal system. Due to the role and importance of this contract in business relations between people in the society, it has been constantly receiving the attention of researchers and legal scholars. Regarding the sale contract, there are many issues, one of the most prominent of which is the issue of the effects of the concluded sale contract, which includes submission and the time of transfer of ownership. Different legal systems do not have a single opinion regarding the time of transfer of ownership in the contract of sale, and according to the type of transaction in the contract of sale, the time of transfer of ownership of the seller is different. The civil law of Iran, which is derived from the rich source of Imamiyyah jurisprudence, considers the transfer of ownership of the seller to be the time when the contract of sale is concluded, and based on articles 338 and 339 and the first paragraph of article 362 of the aforementioned law and the jurisprudence rule "the seller is the owner of the contract" at the moment of the sale contract, the seller is the owner. The seller knows the customer and the price. According to the registration regulations, regarding the delivery of the immovable property traded in the contract of sale, the transfer of the official document also indicates the delivery of the sold to the buyer. The law on the programs of permanent decrees for the development of the country also sought to resolve the conflict between the previously approved laws and at first it supported official transfers and under Article 62 of the aforementioned law, it recognized and submitted transfers of immovable property with valid normal documents. At the time of transfer, the ownership has been recognized as valid according to the previous laws. In general, the legal rules are based on the fact that the time of transfer of ownership is the time of the conclusion of the contract, and the handing over of the seller is one of the effects of the same contract, and of course, in exceptional cases, we will encounter cases where the bill of sale or the price is a condition for the validity of the contract, and at the time If the condition is fulfilled, the ownership is transferred, but it should be noted that the handing over of the seller is one of the effects of the contract of sale, that the ownership of the sold has taken place at the moment of the contract, and the handing over of the seller is not necessarily one of the effects of the transfer of ownership, except for other exceptional cases that are considered in the civil law. They have considered the condition of validity of the contract of sale.
    Keywords: ownership transfer, delivery, sale, immovable property
  • Mohammadjavad Mohammadkarimi * Pages 83-98
    Copyright and industrial designs in Iran's legal system are supported by the legislator in the two main branches of intellectual property rights, i.e. literary and artistic property and industrial property, and exclusive rights are created for their owners to exploit intellectual achievements. Sometimes intellectual creations are placed in a position that they have the ability to be supported in two or more protection systems in terms of the existence of the necessary conditions for legal protection. One of the notable examples in this field, which is the subject of the current research, is the support of intellectual achievement in the form of copyright and industrial designs, When in the design of a product, elegance, beauty and creativity are manifested in the design, which also benefits from the aspect of originality and novelty, and the question arises as to which of the above formats can better secure the rights of its creator. Considering the various views regarding the possibility of aggregating applicable rights in each form of protection, the current research with an analytical-descriptive approach aims to address the questions that can be raised in this field with regard to the relevant laws of Iran and scrutiny in related sources. And finally, the result is that overlapping is not completely possible, but under legal conditions and conditions, partial enjoyment of some rights and privileges is conceivable at the same time, while many jurists believe in complete separation.
    Keywords: Overlapping between Protection Systems, Copyright, Industrial Designs, Unity of Art, originality
  • Ozra Khatami, Hossein Heidari * Pages 99-108
    The desire for immortality is rooted in human nature. For a long time, people never liked to be enclosed in parentheses between birth and death. Undoubtedly, having children has been one of the ways to cure this pain and satisfy the feeling of not dying and being limited. The ancient Iranians also covered this need with metaphysical clothing. According to them, a person who has no children has a limited life before the Chinvat Bridge and cannot cross the bridge and become immortal. For this reason, survivors' inheritance laws have become very important with the aim of accepting children and adoption. This article examines the laws of childbearing, laws of Foster child and adopted child, and also the share of inheritance of survivors in the Zoroastrian tradition, and searches ancient Zoroastrian texts, as well as compares them with the personal status of Zoroastrians in contemporary Iranian civil law. This comparison shows many changes and examines the factors of these changes.
    Keywords: Inheritance in Zoroastrian religion, Importance of Childbearing, adopting child, Family in ancient Iran, Zoroastrian civil law
  • Sayyed Mohammad Ayati Najaf Abadi *, Mahmood Bagheri Pages 109-122

    The article774 of the Civil law of Iran has annulled the pledge of debt and interest by specifying thenecessity of the property subject to mortgage to be the same. The article 772 of the Civil lawalsoconsiders the deliverance as a condition for thevalidity of the mortgage contract.Accordingly,the mortgage of debt and intangibleproperty is the matter of disputation. From another angle,the everincreasing expansion of needs requires the Iran’s mortgagerights related laws to change to be more efficient.We should be conscious to the main theme and core of issues and be cognizant toward the purpose of rights so as not to be mixed and confusedwith established subjectivities.While aligningwith the existing regulationsof developedcountries such asEngland and France,the expectations related tothe economyand tothe facts should also be answeredappropriately.Also,the abovementionedlaws should havethe flexibility to set the stage for a significant amountof assets to be subjected to mortgage.In this regard,in thisstudy,the authors aim at addressing the following issuesthe current situation of Iran’s mortgage rights byrelying on debt mortgages and deliverance andthe reasons for restrictions.Then,the development of the issue of mortgage in the outsideworld has beendiscussed by relying on the field of banking law,and it has also been pointed out that the concepts of lawunderwent changes with the rise ofNapoléon Bonaparte and the emergence of themodern government,as a result of which concepts such as possession and objectivity became less important.Also,a comparative comparisonwith countries such as France, England,America andEgypt has beenmade inorder to reach a proportionate economic approach,and finally a solution to solve the above problem has beensuggested.

    Keywords: Modern Government, Debt Mortgage, Subjectivities, Economic Developments, Banking Rights .Deliverance
  • Akbar Mahmoudi*, Siamak Kiasi Pages 123-134

    Guaranteeing the quality of the product is a commitment by the supplier or a third party to the presence of a desirable feature or features in the consumer product within a certain period of time for the consumer. Termination of the contract by one of the parties after the conclusion of the contract. Termination of the contract due to legal reasons or by the guarantor will terminate the legal relationship between the two parties and they will no longer have obligations and responsibilities towards each other. Termination of the contract in guaranteeing the quality of the goods as a guarantee of performance and compensation for the damage of the obligee seeks the necessary performance for the guarantor. In the European legal system and sometimes in the Imami fiqh and the Iranian legal system, the right to terminate the contract in guaranteeing the quality of goods due to factors such as basic non-conformity in partial goods, knowledge of the guarantor of non-fulfillment of the contract by the guarantor, delay of the guarantor in fulfilling his obligations, mistake of the guarantor Carelessness of the guarantor in the statements, fraud of the guarantor towards the guarantor, failure to see the goods by the guarantor, and failure of the supplier to guarantee the consumer. In case of realizing the right to terminate the contract for the guarantor, he must notify the other party of the termination within the legal and customary period. .

    Keywords: guarantee, product quality guarantee, product quality, contract termination, quality guarantee
  • Mahmoud Kazemi *, Ali Ahmadi Bayazi Pages 135-158

    There are different ideas about the rules of selling mortgaged property in Iranian Law and Islamic Law (Fiqh). This caused a wide divergence of opinion in the courts. The basis of this diversity is related to the question that whether this transaction should be considered in the category of possessions against the mortgagee’s rights or not? Whereas most of the Islamic jurists conceive such transaction to be invalid (Adam-al-Nofouz), contemporary jurists believe in the validity of it and jurisprudence has tended to this opinion.Examining various articles of the Iranian Civil Code shows that from the view of it, this transaction should be regarded as invalid which is confirmed with the permission of the mortgagee or redemption of mortgage.The present study attempts to explain logical basis of this view in Iranian and Islamic Law (Fiqh), resolve existing doubts and determine the rules and effects of this transaction. In this regard, with a comparative study, the rules of this transaction in French Law will be examined as well.

    Keywords: Absoluteness of the good, Adam-al-Nofooz (Invalidity), Obligation of redemption, Permission of mortgagee, Transfer of mortgaged Property
  • Somayeh sadat Mirilavasani *, Hatam Sadeghi Ziyazi Pages 159-178

    One of the states’ responsibilities for protection of the environment, regards compensation of the damages caused by oil-tankers. The International Convention on Civil Liability for Oil Pollution Damage (CLC) 1969 and Iranian Maritime law, have paid attention to the responsibility of states, vessels and tankers owners, refineries, beavh and offshore facilities proprietors for Oil damages caused by their activities. The present paper adopts a descriptive-analytical approach and by analyzing two instruments, tries to answer the question as to reparation methods for oil tankers pollution in Iranian law and CLC convention and their exceptions. The research’s findings show that by proof of elements, unlimited responsibility can be placed on flag state, owners and operators and if shipowner can prove damage is wholly or partially due to injured party’s own action, he can be exempt from responsibility. In the case of reparation, the Convention has envisaged methods for financing of damages. In comparison of Iranian law and convention, Iranian maritime law in articles 75 onward, has approached limitation of shipowner’s liability on the basis of fault theory while except for sections 2, 3 article 4, the convention holds the shipowner responsible for any damages resulting from discharge or oil leak in the time of accident, on the basis of strict liability and it comes from section 4, article 3 that no claim is heard against the owner except according to the convention, on the basis of risk theory.

    Keywords: CLC convention, liability restriction, reparation, oil pollution. oil tanker owner